|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: TYTUŁ NOWEGO WĄTKU! | |||
Sierpień mamy już za pasem i cieszymy się bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 6,41% |
Każda już rozpakowana, teraz pełną gębą mama |
5 | 6,41% |
Każda dziecko już swe tuli, będzie jazda do matury |
1 | 1,28% |
Brzuszków przed sobą już nie dźwigamy, teraz kupki, smoczki i ulewanie w głowie ciągle mamy |
1 | 1,28% |
Wystrzałowe wakacyjne mamusie mają już przy sobie bezzębne dzidziusie! |
2 | 2,56% |
Wakacyjne dzieci już przy sobie mamy, więc o kupkach, pieluszkach i kolkach gadamy |
3 | 3,85% |
Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! |
21 | 26,92% |
Noworodkowy zawrót głowy: o kolkach, pampersach i smoczkach rozmowy! |
5 | 6,41% |
Wakacyjne dzieci nudzić się nie dają: jedzą, płaczą, postękują i mamusie swe kochają |
0 | 0% |
Nad życie kochamy te bezzębne brzdące, choć oka nie zmrużymy przez najbliższe miesiące |
9 | 11,54% |
Wszystkie mamy rozpakowane spacerują z wózkami uradowane |
0 | 0% |
Dzieci nasze kołyszemy, jedną ręką na wizażu wciąż piszemy |
1 | 1,28% |
Sierpniówki już finiszują, Lipcówki im kibicują |
2 | 2,56% |
Lipcówki wciąż o kolkach gadają, a sierpniówki porodówki oblegają |
0 | 0% |
Sierpniowe dzieci witamy- wnet wszystkie będziemy mamami! |
3 | 3,85% |
Słodkie te nasze letnie maluszki, już za chwilę rozpakują się wszystkie brzuszki |
2 | 2,56% |
Letnie mamuśki wciąż się wspierają, jedne tulą Maluszki, inne jeszcze czekają |
8 | 10,26% |
Mamo, mamo coś ci dam, małe serce, które mam |
4 | 5,13% |
Mamo, mamo coś ci dam, pierwszy uśmiech, który mam |
1 | 1,28% |
Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba. Wakacyjne mamuśki 2011 |
5 | 6,41% |
Głosujący: 78. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011
Beatka Julcia śliczna
![]() Oliweczka ![]() no to i ja wrzucę Szymka w różnych okolicznosciach ![]() 1 spacerek 2 wycieczka do dziadków 3 spacerek 4 powrót od dziadków, i próba wypchania tygryska z fotelika ![]() 5 spię u mamusi po jedzeniu 6 nowy leżaczek-próba 4 ![]() ![]() Edytowane przez dziubek79 Czas edycji: 2011-08-18 o 19:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#4262 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Brumeczku a Ty idz juz rodzić bo ja ciekawa jestem Twojego przyjecia na IP ![]() ejjj ktoś mi dziecko podmienił... śpi od 17 a jadł o 16:30 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4264 |
Zakorzenienie
|
"Kłopoty z wypróżnieniami
Rytm wypróżnień dziecka karmionego piersią przedstawia się następująco: ⢠Pierwsze doby - czarne, smoliste, gęste stolce zwane smółką minimum dwa dziennie ⢠Stolce przejściowe są luźniejsze i brunatne ⢠Od 2 tygodnia stolce są żółtawe, prawie półpłynne, z białawymi grudkami, zieleniące na powietrzu, minimum dwa na dobę, ale może być tyle ile karmień (8 - 12) ⢠Około 6 - 8 tygodnia liczba stolców maleje. W tym czasie może zdarzyć się kilka dni zupełnie bez stolca, po czym dziecko ustala swój rytm wypróżnień raz na dzień, raz na 2-3 dni, czy inny. Nawet stolec po pięciu dniach przerwy jest luźny, papkowaty. CZY WIESZ, ŻE ⢠Biegunka to stan, w którym dziecko oddaje nagle więcej stolców, o ostrym fermentacyjnym zapachu, wodnistych, z ropą, śluzem lub krwią. Każdą biegunkę o intensywnym przebiegu, zwłaszcza poprzedzoną gorączką, objawami infekcji górnych dróg oddechowych, przebiegającą z wyraźnym pogorszeniem stanu dziecka trzeba natychmiast skonsultować z lekarzem pediatrą. ⢠Biegunka fermentacyjna może być związana z nieprawidłowym sposobem karmieniadziecka. Jeśli mama zbyt szybko zmienia pierś na drugą, dziecko może wypijać jedynie mleko pierwszej fazy zawierające sporo laktozy. Nadmiar laktozy jest przyczyną strzelającej biegunki o kwaśnym zapachu. ⢠Zaparcie to stan, w którym dziecko oddaje rzadziej niż dotychczas stolec twardy, zbity i wyschnięty. U dzieci karmionych wyłącznie piersią zaparcia występują bardzo rzadko. Jeśli stolce są skąpe, ciemniejsze lub zielonkawe trzeba pomyśleć o niedoborze pokarmu. Jeśli dziecko dobrze przybiera na wadze, a rzadko oddawane stolce powodują dolegliwości np. napięcie, prężenie, bóle brzucha można wprowadzić do diety matki produkty, które âprzyspieszająâ pracę jelit np. otręby, ziółka łagodnie przeczyszczające. Można też dziecku 1-3 razy dziennie podać niewielkie ilości np. przetartego jabłka lub wywaru z suszonych śliwek czy jarzyn. NAJCZĘSTSZE BŁĘDY: ⢠Brak obserwacji rodzaju i częstości wypróżnień ⢠Złe interpretowanie fizjologicznego rytmu wypróżnień i błędne rozpoznawanie biegunki lub zaparcia ⢠Prowokowanie stolców termometrem, cewnikiem, czopki. Jestem spokojniesza ![]() Ta koopa to możliwe, że taka była bo karmie piersią. A ulewanie, coś czuję że chodzi o tą laktozę, bo ona jest w pierwszej fazie mojego pokarmu, a jak odciagałam w sumie dla ulgi to przecież samą tą pierwsza faze nie ? Dziubek i jak leżaczek ? Moja w ogóle nie reaguje na wibracje,chyba ją nawet denerwują...dzisiaj nie umiałam na nim spać, a wczoraj spała pięknie. Woli zdecydowanie chyba pozycję na wznak. ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Dziubek zawsze wyłapiesz moje błedy ![]() Emilie zrobiła ! :P |
![]() ![]() |
![]() |
#4265 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Można ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ania patrz na spot skosno-krzyzowy, bo o ile lekkiego niemowlaczka ponosisz, to z ciezszym bedzie problem. Lepiej kupic uzywana a jakiejs lepszej firmy, uzywane Nati czy lannylamb mozna kupic juz za 120 zł. A uzywana bedzie nawet lepsza, bo nówki są strasznie sztywne (te z samej bawełny) ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4266 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Juleczka słodka, i widać że rośnie ![]() A u nas po wczorajszej wizycie wszystko jest ok. Oczka mam sola fizjologiczną przemywać i jak nie przejdzie do czasu kiedy będziemy milei szczepienie to kropelki pójdą w ruch. Krostki na buźce to nic poważnego, nie ma ich tak duzo , żeby sie martwić. Witaminę D mamy podawać. Na głowce to czerwone to jest znamię. I języczek też ok, to nie zadne pleśniawki, przed karmieniem mamy pieluszka nasączoną wodą przegotowaną przemywać języczek, tak jak Żanetka pisała. No i najważniejsze: Dominik waży już 3750 i mierzy 56cm czyli przez 3 tygodnie przybrał prawie kilogram, bo na wizycie kontrolnej tydzień po urodzeniu ważył 2810 ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4267 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz on w ogóle anty leżaczkowy ale na tym tfu tfu odpukać lubi leżeć a teraz śpi w nim od prawie 4 h ale bez wibracji , w dzień mu włączałam i wyglądał na zadowolonego ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4268 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie tez podobnie miało być - jeśli cesarka okaże się koniecznością to przy okazji mieli mi tę torbiel zoperować - ale że obyło się bez cc to na wizycie popołogowej - mam umówioną na 30 sierpnia - gin ma zdecydować co dalej - i kiedy ją usuwamy - zapewne laparoskopowo właśnie. Cytat:
![]() no właśnie ja też trochę parsknęłam czytając. Chyba Żanetce o Emilie chodziło - bo nie sądzę żeby nasz Zanetka tak ![]() ja też czekam aż królewna na karmienie się zbudzi - bo jadła o 16,30 - potem było kąpanie o 17,30 i po kąpieli usnęła sama jeszcze zanim zdążyłam ją "oporzadzic" - oczka przemyłam to ziewała, główkę nasmarowałam i buźkę - zasnęła całkiem jak jej paznokietki obcinałam - chyba lubi manicure ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- Cytat:
Poza tym wszystko ok, aha pytałam o witaminy i mówiła mi położna że jak karmię prawie samym mm już to mam nie dawać żadnych witamin ![]() a Ty też tylko MM i kazali Ci dawać wit. D? mi tż właśnie dziś kupił wit D w kapsułkach zanim przyszła położna bo myślałam że trzeba jej podawac i szkoda żeby się zmarnowały...
![]() ![]() |
![]() |
#4269 |
Zakorzenienie
|
Proszę bardzo
![]() http://allegro.pl/chusta-natibaby-ro...775934635.html I mata niuni ![]() http://allegro.pl/mata-edukacyjna-ma...html?source=oo dziekuję wszystkim za gratulacje i życzenia ![]() Ja karmię samym mm i położna mi kazała dawać D Edytowane przez brunetka2000 Czas edycji: 2011-08-18 o 19:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#4270 |
Zakorzenienie
|
A my po wizycie u pediatry.
Mały waży 7 kg... No i mam dalej dawać Pepti ( tym razem wypisał mi już 10 puszek na receptę z symbolem P ). Ale jeszcze dziś nie wybrałam, bo cienko z kasą, a na razie mam jeszcze całą puszkę. Charczenie, a raczej CHRAPANIE jak u starego chłopa ( którym się baaardzo martwiłam ) prawdopodobnie spowodowane jest wiotkim układem pokarmowym póki co. Mam kłaść małego na boku do spania. Kurde, wystraszyła mnie, by dziecko nie spało w nocy na brzuchu, bo grozi to uduszeniem ( ja to wiem, ale jakoś o tym nie myślałam za nadto ). A mój czasem spał 1 - 3 godzin na brzuchu, i ja wtedy też spałam i nie pilnowałam go. No i jakiś syrop dostałam na L. Wasze skarby piękne! Julcia, Szymuś! śliczne zdjęcia! ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Ale dużo z nas kupiło już ta NatiBaby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4271 |
Zakorzenienie
|
Beatko zobacz na 1 stronie tam jest informacja od witaminkach. Mi się wydaję, że też jakaś się podaje przy MM,ale nie wiem jaką.
Dziubek no kurde , przynajmniej monitor się umył ![]() ![]() ![]() ![]() Torba tako - Ja jej jeszcze nie wyprobowałam, ale wypróbowałam to dziadostwo pod wózkiem - myślałam, że zrobię fajne zakupy które wejdą bez problemu , ze wrzucę reklamówke i finito,a tam najlepiej wszystko wkładać pojedynczo - nie podoba mi się to! |
![]() ![]() |
![]() |
#4272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie też lekarz mówił o tej wiotkości i ma to sens a co do spania na brzuszku bez kontroli to fakt, takie maluchy jeszcze nie mają na tyle siły i koordynacji ruchowej główki żeby się przekręcać tak swobodnie na boki główką i może się to niestety skończyć źle. Jak jakimś cudem Szymuś usnie na brzuszku to tylko w dzień i tylko jak przy nim siedze |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak ja wracałam do pracy to od jakiegoś miesiąca wcześniej stopniowo modyfikowałam karmienie piersią usuwając cycka z "godzin pracy" - zamiast niego wprowadzałam słoiczki czy mm i nie miałam żadnych problemów Filipowo-piersiowych ![]() Marina pytałaś o rodzicielstwo bliskości - ja podczytuje forum takie na gazecie: http://forum.gazeta.pl/forum/f,97998...Bliskosci.html generalnie nie ma tu jakiś reguł czy zasad to raczej takie postrzeganie i podejście do dziecka z szacunkiem do jego odrębności, uwaza się np. że takie małe dziecko nie jest zdolne do manipulacji, należy zaspokoić jego potrzebę bliskości (np chustonoszenie, wspólne spanie, bez smoczka)itp ![]() ja nie wychowuję dzieci według tego bo wychowuję je zgodnie z własną intuicją, jednak po prostu część (większość) rzeczy się pokrywa nie jestem jednak zwolenniczką wszystkiego jak np. długiego karmienia piersią -dla mnie rok to max edit: Scio oo Carmelka jest nas więcej ![]()
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2011-08-18 o 20:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4274 |
Zakorzenienie
|
Beatko my na samym mm (nutramigen) i mamy podawać wit.D co drugi dzień
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4275 |
Zakorzenienie
|
ja jak na spokojnie robię mleko to daję małej kropelkę witaminy D (do wieczornego mleka) ale jak jest ostra jazda bez trzymanki to zapominam
![]() jem od niedzieli antybiotyk na zęba i oczywiście zupełnie nie regularnie, nie mam głowy żeby trzymać się idealnej godziny a do tego non stop mam po nim gorzko w gardle, jedyny skutek uboczny tego leku jaki mnie dotyka fee
![]() |
#4276 | ||
Zakorzenienie
|
Brumek mój Filip by powiedział "brum brum" - Brumek już niedługo na porodówkę
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4277 |
Zadomowienie
|
Youyou i meszsares dziekuje za odpowiedzi w sprawie powrotu do pracy i karmienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja zawsze dostaje dwie recepty na dwie puszki, ale teraz chyba od razu poprosze o wiecej. Z tm ze u mnie w przychodni nie musze sie rejestrowac, ide z kartą małej do zabiegoweg i tam pielegniarka mi wypisuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4279 |
Zakorzenienie
|
w klubie swieże zdjątka dziewczyn i ja sie ujawniłam
![]()
#4280 |
Zakorzenienie
|
Hej kochane!
![]() Trochę Was zaniedbałam, ale jestem na bieżąco, zawsze kiedy chciałam odpisać coś mnie od komputera odciągało ![]() U nas wszystko dobrze, dzisiaj byliśmy na usg bioderek- wszystko wporządku, nie musimy już pieluchować ![]() W poniedziałek albo we wtorek idziemy na szczepienie, zdecydowaliśmy się na 6w1 pneumokoki+rotawirus. Głównie mąż się interesował szczepionkami. Agulaaabar aaaale nadrobiłaś stron ![]() ![]() Beatko fajnie, że już zaczyna się u Was ładnie układać. To prawda, że po czasie wszystko zaczyna mieć swój rytm i macierzyństwo nie jest takie straszne jakby się wydawało ![]() ![]() ![]() Brumku toż to Ty już prawie rodzisz, czekam z niecierpliwością i już dziś zaciskam ![]() ![]() Dziubku Szymek świetny ![]() Oliweczko trzymam ![]() Patik nie możesz tak wszytskiego widzieć w ciemnych barwach ![]() Meszsares za Ciebie także trzymam ![]() ![]() A to nasz grubasek, we wtorek skończył 5 tygodni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4281 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4282 |
BAN stały
|
Hej
![]() niebylo mnie kilka dni, ale w koncu mam chwile.. moj maly dostal ciemieniuche od jonsona ![]() i co teraz?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4283 |
Raczkowanie
|
Drogie mamusie.. przepraszam, ze tak wchodze w watek, ale czy ktoras z Was miala przed porodem takie bole w kosci ogonowej? Jutro mam miec wywolywany porod a teraz czuje wlasnie takie bole i nie wiem, czy to jakies skurcze
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4284 |
BAN stały
|
bylismy tez dzisiaj na badaniu bioderek, maly wczoraj skonczyl 6 tygodni, jest ok. ale za miesiac jeszcze do kontoli..
bylam zmuszona juz dzis kupic spacerowke, poniewaz nasza locha nie zmiesci się do bagaznika jak rozlozy się 2 fotele ( dla 6 i 7 osoby ) ani w boksie na dachu... i musialam wybrac taki wozek zeby byl maly ale przystosowany dla maluszka. no i stracilam w ten spoob prawie 500 zl. no a pojutrze chrziny, no i po chrzcinach w koncu jedziemy na zasluzone wakacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4285 | ||
Zadomowienie
|
![]() Wasze dzieciaczki cudne ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A my poszliśmy do kina, to pewnie nasze ostatnie wyjście przed wielkim dniem ![]() Dobranoc. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4286 | ||||
Zakorzenienie
|
Oliweczka - trzymamy mocno
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() I gratuluję Wam pięknej wagi i wzrostu ![]() ![]() Powiem krótko - WOW ![]() Skąd Ty Marina, chudzino nasza, tak wielkie dziecko masz to ja nie mam pojęcia ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A kciuki kochana bardzo się przydadzą, niezależnie od tego czy nam pójdzie szybko czy wolno ![]() Beatko - cudna Twoja Juleńka ![]() ![]() Dziubek - mały Dziubek jest mistrzem strzelania fajnych minek ![]()
........................ Edytowane przez brumek Czas edycji: 2011-08-18 o 23:10 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4287 | ||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cały czas obserwuję stopniowy, ciągły spadek. Nie powiem, pociesza mnie to. Cytat:
Też bym chciała posiedzieć z maleństwem przynajmniej rok, ale nie wiem jak sytuacja pozwoli. ![]() Cytat:
![]() Na marginesie - skąd wiadomo, że głowa jest w kanale rodnym? Trzeba usg, czy są inne metody? Cytat:
Mój kawaler ![]() Faktycznie miny robi mistrzowskie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A gdzie jedziecie? Dobrze kojarzę, że gdzieś nad morze? No jak .... z nogami zawiniętymi za głową ![]() Tyle z wczorajszego wieczornego czytania, bo padłam. Teraz jeszcze ze 2 godziny się prześpię ![]() Czy wszystkim Wam opadały brzuchy przed porodem, bo ciągle mnie ktoś pyta aż zaczęłam sama obserwować... Edytowane przez Brida Czas edycji: 2011-08-19 o 05:38 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4288 | ||||||
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() BRUMEK, STO LAT!!! Wszystkiego co najlepsze, szybkiego i lekkiego porodu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nie trzeba śliczna ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() a mój czasami też z drugiego dojada, zależy jaki ma dzień ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() kolejny przystojniak ![]() Cytat:
![]() no to pięknie rośnie ![]() Cytat:
![]() ![]() Co do urlopu ojcowskiego - u nas nie ma szans - w pracy TŻa nie mają do niego prawa ![]() Mały dał się wyspać, spał w nocy 5 godzin bez przerwy ![]() ![]() a w ogóle to przekroczył już 5 kilo! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4289 |
Rozeznanie
|
witam witam ja tylko na chwile
Brumek 100lat wszystkeigo najjlepszegooo,szybkiego jak najmniej bolesnego porodu,samych przyjemnosci po nim ![]() brida mi nic nieodpada ![]() no to lece dalej spac |
![]() ![]() |
![]() |
#4290 | |
Zakorzenienie
|
Brumek Sto Late kochana
![]() ![]() Cytat:
ja dzisiaj u lekarza będę ważyć małego ciekawe czy przekroczył 4kg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:18.