|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY!
Aredhel125 Moja cera uwrazliwiła się odkąd do mojej kuracji wszedł Differin i chociaż od tatego czasu nie stosuję go ciągle(są momenty,że mam np miesiąc przerwy)to mój buziak jest baaardzo wrażliwy. Jak narazie odpowiada mi jesten krem nawilżający, po ktorym nic złego się nie dzieje,a ładnie nawilża mi skórę-Iwostin Purritin do skóry wysuszonej kuracjami przeciwtrądzikowymi.
Poza tym uprzejmie donoszę,że odkąd zaczęłam łykać bratka to widzę OGROMNA poprawę Wbiłam nawet do mojej pani dermatolog się pokazać,a ona mało co się nie posikała z radości:P Także polecam bratka.
|
#3512 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://kobieta.interia.pl/news/kosme...detoks,1057516 Bądź dzielna! |
|
|
|
|
#3513 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Wszystkim
myślałam, że już będzie wszystko dobrze. Pozbyłam się trądziku w dużym stopniu, pozostały tylko nieznaczne wągry w strefie T. Ale znowu wprowadziłam do pielęgnacji tonik i oczywiście skóra zaczęła się buntować. Zaczynają wychodzić pryszcze, zaskórniki się otwierają, pojawiają się nowe Koniecznie trzeba zakwaszać tą skórę po myciu? Może znacie jakiś tonik, który nie wyrządzi szkody mojej mieszanej, trądzikowej skórze
|
|
|
|
#3514 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Od dłuzszego czasu mam tak strasznie twarz usiana zaskórnikami ze Jak przejade sobie reka po buzi mam taka jakby kaszkę - grudki? Widoczne gołym okiem jako wypustki - zaskórniki zamkniete Z biała zawartościa - jak je wygniote mam czerwona plame - jak ich nie wygniote po pewnym czasie (mimo pielegnacji) i tak zrobi mi sie krostka uzywam do mycia żelu LRP Effaclar jako krem Cetaphil - poleciła mi to pani w aptece - dodam ze nie sa przyczyna wysypu - gdyz wysyp miałam zanim zaczełam stosowac te produkty Jestem załamana- juz zaczynało byc dobrze - stosowałam Epiduo - aknemicin plus - skóra sie uspokoiła- aż tu nagle bummm i znów mega zaskórniki! umówiłam sie do dermatologa zobacze co mi powie Pozdrawiam i dziekuje za pomoc |
|
|
|
|
#3515 |
|
Raczkowanie
|
PinkyDoll na zaskórniki zamknięte Izotziaja!Kosztuje śmieszne pieniądze,ale mnie z zaskórników wyleczyła bardzo szybko. Na to jest rewelacyjna.
|
#3516 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj jest już dużo lepiej to znaczy w sumie całe zaczerwienienie przeszło i nic się nie dzieje także nie musiałam pić wapna. Pomimo to trochę się przestraszyłam. Gdy byłam u dermatologa mówiłam, że cerę mam w tej chwili przesuszoną i wrażliwą i poleciła mi właśnie Physiogel do oczyszczania a z kremów to Effaclar H lub Cethapil. Pytałam się czy coś może jeszcze dodatkowego do demakijażu potrzeba to odparła, że nie to wszystko co zaproponowała wystarczy. Sęk w tym, że na każdym kroku trąbią iż należy używać czegoś do demakijażu, potem do oczyszczania, następnie dodatkowo toniku i na końcu krem. Obawiam się, że moja skóra nie jest w stanie znieść takiej ilości kosmetyków. Na moją cerę zmuszona jestem przed wyjściem nałożyć podkład i problem w tym, że Physiogel polecany przez lekarkę niestety nie zmywa go do końca. Boję się teraz znowu kupować coś dodatkowego w tym celu. Jak pomyślę co mogłoby się stać po nakładaniu tylu specyfików jeden po drugim to mam ciary na plecach. I tu właśnie problem- co kupować, co stosować żeby jednocześnie nie podrażnić a oczyścic dobrze skórę?
Niedługo będę potrzebowała też kremu nawilżającego i tu kolejny dylemat. Effeclar ze względu na cenę odpada,. Mogę wydać do 30 zł za więcej niż 40 ml. Przeglądajac fora i KWC zwróciłam uwagę na te kremy: Pharmaceris A- do skóry alergicznej, Pharmaceris E- głęboko nawilżajacy( całkiem nowy nie ma o nim jeszcze opinii i trochę strach), Iwostin Sensitia( Iwostinów się ogólnie boję bo pianka z serii Purritin bardzo mnie uczuliła i miałam po niej wysypkę, był to chyba pierwszy apteczny i pierwszy z kosmetyków w ogóle, który mnie uczulił i po nim się zaczęły się przeboje z wysypkami itd., mam wrazenie, ze on to wszystko uruchomił). Poza tym jeszcze upatrzyłam z Ziaji Med krem redukujący podrażnienia- tani i ma dobre recenzje oraz również polecany przez dermatologa krem Cethapil, który ma mieszane recenzje na KWC. Możecie coś polecić lub podpowiedzieć z tego? Tutaj podaję linki do każdego z tych kremów na KWC: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ra-wersja.html https://wizaz.pl/Pielegnacja/Nowosci.../Pharmaceris-E https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...wilzajacy.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ing-cream.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...-na-dzien.html Odpowiadając na wasze pytania wyżej- myślę, że skórę przerważliwioną i przesuszoną mam od używania już od pięciu lat praktycznie bez przerwy maści przeciwtrądzikowych. Kuracji kwasami, retinolami ani doustnych retinoidów jeszcze nie miałam. Szczerze powiedziawszy nie sądzę, żeby kwasy, peelingi czy inne tego typu rzeczy pomogły mojej wrażliwej, chorej i dodatkowo naczynkowej cerze. Maści nie dają juz absolutnie nic, jest coraz gorzej. Coraz więcej blizn, wszystko rozszerza się na większe obszary na twarzy. Na zimę spróbuję jeszcze antykoncepcji bo jedynie w czymś doustnym wiążę nadzieje. Jeśli to nie pomoze to nie wiem już co. U mnie retinoidy doustne raczej odpadają bo mój organizm na tak ostre kuracje się absolutnie nie nadaje. Trochę się rozpisałam ale to w sumie kwintesencja moich problemów ze skórą, które dają o sobie znać także w psychice, niestety. Edytowane przez Aredhel125 Czas edycji: 2011-08-12 o 22:18 |
|
|
|
#3517 |
|
Zadomowienie
|
przechodzę kryzys... po ponad 4 miesiącach brania Tetry... jest źle! zęby pożółkły,twarz w stanie beznadziejnym-taka wysuszona,biedna...
Próbuje się ratować olejem tamanu(nie wiem czy nie pogarsza sprawy,ale szczerze nie wiem czym się ratować...) na wt mam wizytę u dermy,prawdopodobnie kończymy z Tetrą... i pytanie co teraz? poza tym wiadomo,zbliża się okres więc jest gorzej niż zwykle...ehh
|
|
#3518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#3519 | |
|
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Przeczytaj ulotkę: http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2115 |
|
|
|
|
#3520 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie słyszałam o takim produkcie - Isotrexin tak ale Izotziaja? To, to samo? Zapytam dermatologa jak się wybiore na ta umówiona wizytę Dziękuje za pomoc! pozdrawiam |
|
|
|
|
#3521 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze rozumiem,ten krem ma w składzie kwasy?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,19063,best-krem-do-cery-tradzikowej.html&next=1 Mojej buzi żadne nie służą za bardzo..
|
#3522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Beztłuszczowy krem zawierający wosk z kwiatów pomarańczy, wyciągi z kwiatów ziół, fitoskwalan, estry kwasów owocowych, alantoinę, D-panthenol oraz witaminę E.."
|
|
#3524 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny!
Mam 25 lat i chyba juz od 10 lat zmagam sie z cera Jakis czas bralam tabletki anty Cilest i bylo ok. Teraz w zwiazku z walka z PCO biore Yasminelle i niestety z cera nie jest tak super jak po Cilest. Pojawija mi sie pojedyncze pryszczyli, ale najwiekszym problemem sa malusienkie krosteczki, wagry itp. nie wiem jak z tym juz walczyc. Uzywala ktoras z Was kremu Avene Triacneal? ponoc jest dobry na takie tematy. I mam jeszcze jedno pytanie. Nie jestem mistrzynioa makijazu od niedawna uzywam podkladu. I nie wiem co i jak. W filmikach urodowych zalecaja uzycie kremu nawizlajacego przed polozeniem podkladu. Zatem klade sobie krem a potem podklad io jest masakra. Twarz razem z tym kremem i podkladem po 10 minutach mi sie tak swieci i jest taka ciezka ze szok. Jakiego zatem Wy uzywacie kremu i podkladu? Załączam fote swojego czoła Taka cere mam mniej wiecej, najgorzej jest na skroniach i tak ogolnie blizej wlosow. Srodek twarzy ujdzie. Co z tym robic? Bylam kiedys na mikrodermabrazji, ale jak jeszcze mialam nieco lepsza ta buzie.
Edytowane przez Rollergirl Czas edycji: 2011-08-14 o 16:53 |
|
|
|
#3525 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak a propos mojej wcześniejszej długiej wypowiedzi, czy mógłby mi ktoś doradzić w kwestii produktów do demakijażu i kremów, które tam opisałam? Będę wdzięczna bo kompletnie nie wiem co robić. |
|
|
|
|
#3526 | |
|
Przyczajenie
|
hym...ja na czole mam krostki. których niczym nie mogę się pozbyć
;/ takie grudkowate jakby pod skórą...jak myślicie, na nie pomoże? ale trochę się boję żeby nie podrażnić skóry...---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Cytat:
próbowałam już chyba wszystkiego oprócz dermatologa, kosmetyczki i naturalnych maseczek: maseczki, żele, toniki, punktowe, kremy ,tabletki (cera nova-nie polecam, nie zauważyłam żadnej różnicy :/) , chyba spróbuje jeszcze tabletek i może jakiś maści ?
|
|
|
|
|
#3527 |
|
Konto usunięte
|
dziewczyny, używam Effaclaru Duo od dokładnie 22 dni
przez prawie cały czas mam wysyp. jestem załamana, bo moja cera wygląda gorzej niż przed kuracją. ile u was zazwyczaj trwa wysyp po kwasach?
|
|
|
|
#3528 |
|
Raczkowanie
|
TEz mam to podskorne dziadostwo, do tego te piekne wagry. Ale nie jestem w stanie tego wycisnac w takich dziwnych miejscach sa, albo tak gleboko. Moze peeling kawitacyjny pomoze, jak myslicie?
A co do kremu podkladu, to jakich Wy kremow i podkladow uzywacie? Bo ja z uzyciem kremu mam maske na buzi swiecaca po 5 minutach. Ble |
|
|
|
#3529 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam taki problem jak Ty - "podskorne dziadostwo" niestety i też się tego pozbyć nie mogę.A co do kremu - używam angielskiego Simple kind to skin Rich moisturizer, bardzo dobry na dzień, hipoalergiczny, bezzapachowy i bez barwników. A podkład bardzo fajnie kryjący - LP Max Factora/ Revlon Colorstay albo rewelacyjny i w fajnej cenie jest Rimmel Lasting Finish
|
|
|
|
|
#3530 |
|
Raczkowanie
|
Ja juz mam dosyc tego tradziku. Najgorsze ze na dekolcie tez mam, nieco na plecach. Na ramionach tez cos potrafi wyskoczyc. porazka jakas.. Ale i tak najgorsze sa wlasnie te wagry. Pryszcz jak pryszcz. Ale nieraz jak naciagne skore tak np na skroniach to wtedy widze mase tych czarnych kropek
Zastanawiam sie czy mojego TZ nie bierze obrzydzenie jak to widzi codziennie z bliska.
|
|
|
|
#3531 |
|
Przyczajenie
|
siemka, a mi ostatnio polecili w aptece Tialo serie, zapach był sredni, a do tego mocny, ale skutecznosc bardzo dobra, a do tego te produkty nie sa drogie. glownym skladnikiem jest olejek drzewa herbacinego - ciekawe, ja osobiscie stosuje i polecam
|
|
|
|
#3532 |
|
Zadomowienie
|
Myślicie, że kawa rozpuszczalna taka 3 w 1 może mieć jakiś wpływ na trądzik? Nie mogę pić czarnej herbaty bo zaraz mam wysyp w okolicy żuchwy i zastanawiam się jak jest z kawą.
|
|
|
|
#3533 |
|
Raczkowanie
|
Od 3 dni stosuje dosc kontrowersyjny sposob na tradzik i dziala
|
|
|
|
#3534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaki?
|
|
|
|
|
#3535 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3536 |
|
Wtajemniczenie
|
Estry kwasów owocowych sa, ale estry to nie kwasy. One sa tu emolientami, dokładnie są to: Dimyristyl Tartrate, Tri-C14-15 Alkyl Citrate, Di-C12-13 Alkyl Malate, czyli estry kwasów: winowego, cytrynowego i jabłkowego.
|
|
#3537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3538 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
cera trochę się uspokoiła, ale i tak nie mam takiej, na jaką liczyłam
|
|
|
|
|
#3539 |
|
Wtajemniczenie
|
I jak sie sprawuje?
|
|
#3540 |
|
Zakorzenienie
|
Faktycznie jest lekki,wchłania się do matu,ale nie wysusza,trochę nawilża ale nie jakoś spektakularnie. Na razie używałam tylko na gołą skórę,ale wydaje mi się że będzie dobry pod makijaż
Edytowane przez Kachnaaaa Czas edycji: 2011-08-19 o 17:16 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:47.

Wbiłam nawet do mojej pani dermatolog się pokazać,a ona mało co się nie posikała z radości:P Także polecam bratka.

Koniecznie trzeba zakwaszać tą skórę po myciu? Może znacie jakiś tonik, który nie wyrządzi szkody mojej mieszanej, trądzikowej skórze

Jakis czas bralam tabletki anty Cilest i bylo ok. Teraz w zwiazku z walka z PCO biore Yasminelle i niestety z cera nie jest tak super jak po Cilest.