|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
no ja tez mysle ze tu raczej chodzi o to zeby nie jesc codziennie , a jak raz zjadlas to nic sie przeciez nie stanie, jeszcze jak mowisz ze lekarz polecal
|
#3002 |
|
Raczkowanie
|
Pewnie nic nie zaszkodzi też nie można popadać w paranoje aczkolwiek ja będe unikać w pierwszym trymestrze wątróbki
Co do żelaza to słyszałam,że lekarza właśnie z tego względu odradzają ciężarnym ten produkt spożywczy do jego uzupełniania. ---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Choć jak teraz nad tym się zastanawiam to wszystkie pochodne witaminy A czyli tak zawne retinoidami są zakazane dla ciężarnych np. pod postacią kremu do twarzy... więc lepiej uważać na tą wątróbke... |
|
|
|
#3003 |
|
Wtajemniczenie
|
tez czytalam gdzies o watrobce, ale wydaje mi sie ze ...tak jak napisalas ...zjesz raz na jakis czas ok, jak sie je czesto - to faktycznie za duzo wit A moze dostarczac.
jaka ja jestem tania w wyzywieniu w ciazy....oby ziemniaki i ogorki, salata i smietana i tak moge sobie jesc ciagle..tylko ze smietany nie moge tak naprawde ...nietolerancja laktozy. a wlasnie Joanna witaj!! gdzie mieszkasz w uk (w jakim hrabstwie mam na mysli?)
Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2011-08-21 o 19:46 |
|
|
|
#3004 |
|
Raczkowanie
|
MoniaHan ja też mam skaze latozową, pytałam doktora czy w związku z tym muszę jakoś specjalnie uzupełniać wpań, a on mi powiedział,że narazie mam się tym nie martwić tylko zadbać o żelazo w diecie jak coś będzie nie tak to we krwi mi wyjdzie...
|
|
|
|
#3005 | |||
|
Konto usunięte
|
No to może warto już teraz nad tym się zastanowić? Wiesz, narodziny dziecka zmieniają wiele w partnerstwie, i nie zawsze jest czas na poważne rozmowy i dopiero wtedy ustalenia, podział obowiązków
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Już? Ja we wrześniu 32 skończę, to są DOPIERO 32 lata ![]() Z młodą na działce u teściów, mała wyszalana, na golasa biegała |
|||
|
|
|
#3006 |
|
Zakorzenienie
|
No musialam do Was na chwilke jeszcze zajrzec i zobaczyc co U Was
![]() Musze przyznac ze poszlam wczoraj bardzo pozno spac i dzis w rezultacie spalam dwa razy w ciagu dnia ![]() to lepiej niz moj syn hihi No i wcielam dzis dosc spory kawal arbuza, to mi tak smakuje ze nie moge sie powstrzymac ![]() A wiecie ze nasze macice w ostatniej fazie ciazy sa wielkosci arbuza? ![]() karolca wspolczuje bidulko wymiotow. Ja wczoraj mialam gorszy dzien, caly dzien mnie mulilo i mialam odruchy wymiotne, ale dzis nawet jest ok. Zastanawialam sie ostatnio czy stres tez wplywa na nasilenie mdlosci i wymiotow...bo wydaje mi sie ze tak ![]() szajajaba ano zlecialo MoniaHan na jaki film sie wybralas? ![]() Joanno witaj gratulacje
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-21 o 20:05 |
|
|
|
#3007 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
5-kilowy czy taki olbrzym ponad 10-kilowy ![]() Tak, stres i nerwy też wpływają na nasilenie mdłości i wymiotów. Na wieczór na szczęście czuję się zdecydowanie lepiej
|
|
#3008 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do arbuza to mnie zagielas nie wiem chyba takiego przecietnego arbuza ![]()
|
|
#3009 |
|
Zakorzenienie
|
Czytałam sobie z ciekawości o tej witaminie A.
I to jest tak, że ta dostarczana z produktów żywnościowych jest ok, i ciężko ją przedawkować w taki sposób, aby zaszkodzić dziecku. Dopiero dostarczana sztuczna witamina w postaci suplementów może odbić się negatywnie na dziecku ponieważ jednorazowa dawka witaminy jest znacznie większa niż organizm może sobie poradzić w normalnym trybie "pracy". Tak więc można zjeść surówkę z marchewki, szpinak, wątróbkę, kapustę białą (która też jest bogatym źródłem tej witaminy). Wiadomo - nie codziennie i nie w ilościach olbrzymich, ale nawet jeśli będzie to mała porcja 3x w tygodniu (raz marchew, raz wątróbka, raz jeszcze coś innego), to na pewno nic się nie stanie ![]() Podobnie piszą o kosmetykach z wit. A. Jej ilość w balsamie czy kremie jest tak ogromna, że dajcie spokój. Nie ma co popadać w panikę i wyrzucać kosmetyki do kosza
|
#3010 |
|
Zakorzenienie
|
hejo
jak tam? ja dzisiaj leniwie drugiego dania nie zjadłam, a sama powiedziałam mamie co mogłaby ugotować, a tu dzisiaj mnie coś tak dosłownie przed obiadem mdliło, że tylko rosół zjadłam... ![]() potem już mi było lepiej, bo zjadłam lody, a wieczorkiem kebaba jutro o 11 mam wizytę u lekarza-3majcie kciuki żeby wszystko było dobrze, martwię się co z tym moim pęcherzykiem
|
#3011 |
|
Zakorzenienie
|
w ogole to kawa strasznie śmierdzi ja nie piję ale czuję mamy kawę, a słodycze juz mi nie smakują eh;/
|
#3012 |
|
Zakorzenienie
|
A mi słodycze powoli zaczynają smakować, jednak póki co nie mam na nie ochoty. Jak jest, to coraz częściej coś skubnę
![]() Dziś jednak zgrzeszyłam i zjadłam kilka (prawie cała małą paczkę) mini rogalików 7Days
|
#3013 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
MoniaHan na jaki film sie wybralas? Aguskaa dzisiaj pojechalismy na Mr. Popper's pinguins (nie wiem jak to w Polsce przetlumaczone bo zawsze jakos inaczej przetlumaczaja tutuly)...takie sobie, kino to taka nasza regularna rozrywka, jestesmy czasami 3x/tydzien, placimy miesiecznie po £13/osobe i mozemy chodzic ile tylko sobie chcemy, oplaca sie bo pojedynczy bilet do kina kosztuje tutaj 7funtow. |
|
|
|
|
#3014 |
|
Wtajemniczenie
|
Dołączam do grona przyszłych mamusiek
![]() Asia, lat 23 planowany poród 12 kwiecień 2012 (wg. obliczeń lekarza) Ja nie mogę się doczekać momentu w którym można będzie określić płeć dzisiusia. Jakie macie przeczucia? Mi się wydaje, że będzie chłopiec. Rożne prz,esądy na ten temat. Jak włosy na nogach szybciej rosną, masz ochotę na kwaśne rzeczy, nabiał, mięso, tłuszcz gromadzi sie na udach i pupie -będzie chłopiec. Jeśli ochote masz na owoce i słodycze, brzuszek arbuzowy, włosy mają rudawy połysk, a piersi są piękne jak nigdy - dziewczynka.
|
#3015 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie wierze w przesady ale cala rodzina czeka teraz na wnuczka wiec jest cisnienie ale zobaczymy co wyjdzie
|
|
|
|
#3016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hej Asia ja według kalkulatorów internetowych też mam termin na 12 kwietnia jutro idę do lekarza to zobaczę co lekarz powie wtedy też będziecie mogły mnie dopisać do listy ale to dam znać po wizycie...3majcie kciuki jutro za moja wizytę - mam nadzieję że na tym USG już zobaczy coś bo tydzień temu jak byłam u lekarza to nic nie widział jeszcze ![]() aaa... i oczywiście dzień dobry miłego dnia dzisiaj i ogólnie całeeeego tygodnia - oby każda się jak najlepiej czuła bez mdłości i innych rzeczy
Edytowane przez Nikii89 Czas edycji: 2011-08-22 o 06:52 |
|
|
|
|
#3017 |
|
Zakorzenienie
|
Hej hej moje drogie
Pare dni a ja za wami nie moge nadrobic Nie przesiadywalam bo zamet troche mam w domku .Dzieci odbieralam juz o 12 a potem bieglismy na basen do zoo bo pogoda piekna. Sobote i Niedziele przelezelismy nad woda , dzieciaki sie opalily mimo filtrow a ja dalej zmeczona Ostanio pobolewa mnie podbrzusze wiec sie mi cos tam zmienia , Czekam z utesknieniem na badanie za dwa tygodnie ( moze bedzie cos widac ) hihii wszyscy obstawiaja mi chlopaka No zobaczymyNiby lekarz odwiesil mi zakazy ale powiem wam ze jakos weny do przytulania brak a i maz jakby nie w temacie ![]() Zmykam balagan po dwoch dniach bytowania nad woda posprzatac |
|
|
|
#3018 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#3019 |
|
Zakorzenienie
|
witaj dagirll
![]() ja zaraz mykam zrobic bete, minelo 3 dni to powinna byc dwa razy wieksza ![]() milego dnia
|
#3020 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chciałam z Tz zrobic ale nie wiem czy zechce bo On do zdjec to tragedia ze mna zdj robi a gapi sie gdzies indziej![]() Cytat:
ładnie to mi tak smaka od rana na pizze robic ![]() ![]() ale pewnie skorzystam ![]() Cytat:
Mój tak samo humorki ma jak nie wiem. Nie moge nic powiedziec bo odpowie nadasany albo wkurzy mnie na maxa. Juz sie smieje ze przechodzi ciąze razem ze mną ![]() Cytat:
kiedys o tym marzyłam ale kiedys wysyłałam zdj przysyłali mi zaproszenie gdzies na kastingi czy cos ale nigdy nie pojechałam do dzis mi przysyłaja zaproszenia jakies a ja niewiem jak anulowac swoj profil bo zapomnialam hasla kolczyk jest w górnej wardze![]() byłam caly weekend u tesciow i wiecie jaka byłam placzliwa> o byle co sie wkurzałam na Tż. ide patrze pije z tesciem piwo, wrocilam sie do domu i sie poplakalam w domu tak niereaguje ale tam byłam o niego za wszystko zazdrosna![]() ja slyszalam z etez nie wolno ale raz na jakis czas nie zaszkodzi napewno... a tak w ogole witam sie. nadrobiłam wsio od kad mnie nie było..... sporo napisąłyscie ![]() A my bylis,my wczoraj w zoo z tż narobilismy zdjęc bylismy jeszcze z Jego bratem z zona i dzieciakami. Glownie chodzilo o to by oni sie pobawili bo tez tam taki wielgachny plac zabaw był z dmuchanymi zjezdzalniami itp. Tż mowi ze moge isc pozjezdzac wkoncu mam dziecko w sobie to tak jak bym z dzidzią zjezdzała![]() stwierdziłam ze jestem mega blada i do zdj sie nie nadaje ![]() Dzis juz nowy tydzien w czwartek zacznie mi sie 9tc ale fajnie mysle z epoczekam bo dobrze sie czuje......Wiecie co......juz prawie wszscy dali odpowiedz na wesele czy przyjda i z 140 osob zrobiło sie 100 nie przyjada Ci przyjezdni ale moze to nawet lepiej bo nie bed emusiala im hotelu wynajmowac (my u siebie nie mamy gdzie przenocowac) Kurde jeszcze 40 dni a za 2 tyg jade na ostateczna przymiarke sukni
|
|
#3021 |
|
Wtajemniczenie
|
Prince polo ale Ci zazdroszczę że ten wielki dzień przed Tobą jeszcze
My niedługo będziemy mieli pierwszą rocznicę ślubu i po prostu strasznie bym chciała to wszystko przeżyć jeszcze raz Dragusia trzymam kciuki za betę
|
|
|
|
#3022 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc dziewczyny
gratuluje nowym mamusia prince_polo zazdrosze ze slub jeszcze przed wami,cudowne chwile przed wami wczoraj caly dzien spedzilismy poza domem ![]() najpierw poszlismy na spacer i po drodze zachaczylismy o farme z owocami i warzywami i nazrywalismy sobie z krzaczkow,maliny truskawki i sliwki a popoludniu wzielismy kocyk i pojechalismy na trawke na mini piknik![]() dzisiaj koniec lenistwa i zaraz zmykam do pracy
|
|
|
|
#3023 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Faaaajnie było |
||
|
|
|
#3024 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, jak czytam o niektorych waszych tztach (bo ciezko ich do kategorii mezczyzn wrzucic, skoro tak sie zachowuja
i powiem wam, ze macie jeszcze kilka miesiecy, zeby ich sobie odpowiednio ustawic, bo z dzieckiem przy piersi wcale nie bedzie latwiej zadbac o dom, siebie, czy ugotowac obiad... niestety, czy oni chca, czy nie, musza sobie zdac sprawe, ze dziecko to ogromna odpowiedzialnosc obydwojga rodzicow. Bardzo czesto tez pomaga zostawienie tatusia samego z malenstwem i kazanie mu zajac sie domem... ale to dopiero pozniej. Pamietajcie tez o tym, ze w pologu tez nie jest lekko. Ok. niektore dziewczyny moga juz biegac po kilku godzinach od porodu, ale ja np. miala okropne problemy ze wstaniem i pojsciem do ubikacji, bo podczas porodu przeskoczylo mi cos w biodrze, ze ledwo moglam sie ruszyc. Wtedy nie ma skakania wokol mezusia... to on musi skakac, przewijac dziecko i przynosic do karmienia. Takze dziewczyny, wezcie wszelka "bron" i walczcie... bo potem smutno sie czyta o problemach malzenskich (i nawet rozwodach) po pojawieniu sie dziecka ... a znam kilka takich przypadkow niestety ... a wszystko tylko dlatego, ze albo kobieta nie potrafila sie odezwac i wywalczyc swojego, albo facet nie potrafil uporac sie z mysla, ze jest juz doroslym i powinien byc odpoaiwdzialnym czlowiekiem, albo oboje musza dojrzec do tego, ze malzenstwo/partnerstwo to dzielenie zycia, przyjemnosci, radosci, ale tez obowiazkow, smutkow i problemow... takze zycze wam powodzenia i wytrwalosci... nie pozwolcie zostawic wszystkiego na swojej glowieNo.. to koniec wywodu ![]() Ja w sumie musze powiedziec, ze mam kochanego tzta... nie wiem z czego to wynika... czy z mojego podejscia, czy z tego, ze oboje dostalismy kiedys porzadnego kopa w zyciu i potrafimy docenic to co nawzajem od siebie otrzymujemy... a moze dlatego, ze mimo malzenstwa, jedno drugiemu zostawilo pewna przestrzen i czas dla siebie. Generalnie malz mnie, a ja jemu dosc czesto prawimy komplementy (przynajmniej kilka razy w tygodniu ). Nie raz tez sie zdarzylo, ze on wyrazil opinie nt innej kobiety... hmmm... mnie sie zdarza czasem powiedziec cos o innym mezczyznie... w koncu jak ktos dobrze wyglada, to czemu jej/jemu tego nie powiedziec, fajnie jest czasem uslyszec mile slowo na swoj temat... ale wiadomo, nie chodzi tu o podryw (bo niektorym sie chyba wydaje, ze ilosc jest lepsza od jakosci ).Poza tym, malz potrafi ugotowac (mmm... a potrafi upichcic pysznosci), posprzatac, zrobic pranie, wyprasowac... jak jestem chora, albo sie zle czuje, to zadba o mnie, zaopiekuje sie corka... nigdy nie robil mi wyrzutow, ze jest nieposprzatane, albo obiadu nie ma... nawet teraz, jak dom troche jest zapuszczony (bo do tej pory nie mialam na nic sily), gora prasowania czeka, to tylko zartuje sobie, ze chyba kupi sobie sprzet alpinistyczny, zeby sie na ta gore jakos dostac . I mimo iz pracuje calymi dniami, to zawsze pomoze i jest wyrozumialy, bo wie, ze jak poczuje sie lepiej, to szybko nadrobie zaleglosci ![]() Nic to, mocno sie rozpisalam, czas sie wziac powoli za ta gore prania
|
#3025 |
|
Wtajemniczenie
|
Gucia dobrze prawisz
Ja póki co na mojego mężulka też nie narzekam. Dba o mnie, pomaga w domu, kanapki robi i o nic w sumie się nie rzuca. Ja też robie co w mojej mocy żeby takim wielkim ciężarem dla niego nie być bo jakby nie było to w tygodniu ciężko pracuje a na weekendach ma szkolenia więc czasu dla siebie i na odpoczynek ma baaardzo mało. Czuły jest bardzo, chociaż przytulankowy zakaz niestety wciąż obowiązuje i nam brakuje tego bardzo bardzo no ale dajemy jakoś radę póki co
|
|
|
|
#3026 |
|
Zakorzenienie
|
oj oj, trzeba utemperowac TZ!!!
KURDE, pol godziny pisania i skasowalam sobie text! No nic, zaczynamy jeszcze raz!Witam po przeszlo tygodniowej przerwie!!! Bylam na urlopiku u tesciow w Portugalii i bylo pieknie. Przez ten czas zdazylyscie naskrobac przeszlo 30 stron! * moj TZ jest cudowny, lata do sklepu po moje zachcianki, szykuje i przynosci jedzonko do lozka i mowi, ze codzinnie jestem coraz piekniejsza . * nie bojcie sie mowic rodzicom i waszym stanie bo w sumie to przeciez wasze zycie, a oni nie powinni miec wplywu na to, ze jest za wczesnie albo za pozno! Moja tesciowa zupelnie oszalala na tle fasolki i wykupila juz pol sklepu dzieciecego. Mam ciuszki przynajmniej na pierwsze 4 miesiace * jezeli chodzi o mnie to od poczatku ciazy schudlam 2 kg, dodam tylko, ze ani razu nie wymiotowalam (odpukac) i jak na razie mdlosci mnie omijaja. Jestem za to bardzo zmeczona, non stop bym tylko spala i czesto pobolewa mnie glowa. W srode ide do gina i tym razem powinno juz bic serducho wiec zobaczymy!!! A jak wy sie miewacie! Ja wlasnie zjadlam kisc winogron i chce sie wybrac na lunch ale nie wiem co mam zjesc. BUziaki dla WAS! |
|
|
|
#3027 |
|
Zakorzenienie
|
Wieczorem się wyglupiamy, mąż stwierdził, że na noc zamieniamy się miejscami. Ok... najpierw nie mogłam zasnąć, potem zgłodniałam i o pierwszej w nocy jadłam końcówkę pizzy
![]() Mąż wstał w nocy i coś mu się pokręciło z łóżkiem, położył się jakoś niefortunnie i jak mi przyfasolił w zęby, to myślałam, że wszystkie mi wypadły nie wiedziałam co się dzieje (przytulił mnie mocno, przepraszam i pocałował). Cóż, wiem, że nie zrobił tego specjalnie. Rano powiedział, że już nigdy żadnych zamian miejscami w łóżku.A wczoraj zrobiłam sobie maseczkę, oczyściłam trochę buzię i czuję się ładniejsza ![]() ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- No i jutro zaczynamy 12 tydzień
|
#3028 |
|
Zakorzenienie
|
Doberek
![]() Dziś lenistwo jeszcze ale już wisi nade mną perspektywa powrotu do pracy O ile nie mam jakichś mdłości to moja twarz wygląda masakrycznie Czy wasi TŻ chodzą z wami na USG czy raczej idziecie same? |
|
|
|
#3029 |
|
Zakorzenienie
|
Mój chciałby pójść, ale godziny przyjęć lekarza niezbyt odpowiadają powrotom TŻ z pracy (w domu jest około 18 a lekarz przyjmuje do 17).
|
#3030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaluje ze nie pojdzie na te prenatalne ze mna, bo napewno fajnie bedzie widac dzieciaczka, nawet jakby chcial to wizyte umowilam o 10 jak on jest w pracy
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.

gdzie mieszkasz w uk (w jakim hrabstwie mam na mysli?)

Ja we wrześniu 32 skończę, to są DOPIERO 32 lata 

żeby wszystko było dobrze, martwię się co z tym moim pęcherzykiem 

ładnie to mi tak smaka od rana na pizze robic