|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#40171 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Cytat:
![]() A w ogóle co polecacie jako maski? Takie właśnie intensywne coś zamiast olejowania?
|
|
|
#40172 |
|
Zadomowienie
|
O, a mi nigdy, po żadnym oleju nie zrobiły się druty. O wypadaniu nie wspomnę.
Za to z dzisiejszej fryzury jestem bardzo zadowolona jak na razie. Całą noc olejowałam kokos + rycyna + masło kakaowe, rano myłam Cien baby, potem na jakieś 40 min pod czepek zielona odżywka Artiste wzbogacona olejem jojoba, jako b/s Joanna z apteczki babuni, a do stylizacji moje hitowe psikadło hydrolat rozmarynowy + balsam FC + serum silikonowe + żel zielony z Rossmanna ![]() Mam nadzieję że efekt stylizacyjny się utrzyma. Póki co z jednej strony mam ładne s a z drugiej nieco rozjechane S, ale to dużo lepiej niż ostatnio, bo zwykle miałam z tej lepszej strony rozjechane S, a z gorszej proste niewiadomoco.
|
#40173 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie to chyba powinnyście dzisiaj zlinczować... ale juz nie miałam siły schnąć caaały dzień, a moja suszarka jest mi wybitnie nie pisana... (przedłużali mi ciągle termin dotsawy zamówiłam 9ego sierpnia a oni napisali ze 6ego wrzesnia dostawa
A dzisiaj umyłam co prawda grzecznie Pottersem i dałam Alterkę morelową i jeszcze b/s nawet joaske len rumianek... Ale potem wysuszyłam normalną suszarką, normalnie głową w dół jak zawsze. (nie czesałam i nie ciągnęłam szczotką okrągłą) no i mam całkiem proste... za czasów prostowania takich nie miałam ... Wiem zgrzeszyłam okrutnie, ale przez te zawirowania z suszarka i mnóstwo innych rzeczy na głowie nie miałam już siły. A jeszcze dodam, ze włosy wczoraj myte i dzisiaj do niczego sie nie nadawały... ehhh popadam we włosowa depresję. (no i dziwnie wyglądam z prostymi aż nawet zdjęcia zrobiłam... wole kręcone chyba ale to układania i martwienie się ze potrzebuje 5 h na włosy!
|
#40174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Siedze z Biowaxem na glowie, i dzis eksperymentalnie nie naloze Joanny bs, tylko sam zel - zobaczymy jaki bedzie efekt. |
|
|
|
|
#40175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I właśnie mi się przypomniało co miałam Wam parę dni temu napisać No i stoją tak i dyskutują i zerkają na tą laskę w kręconych włosach i jedna mówi do niej: "Ja to pani zazdroszczę tych kręconych włosów bo z nimi to nic nie trzeba robić"
|
|
|
#40176 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Ile godzin na włosy? Jak Ci to wyszło? u mnie to wygląda ostatnio tak [bo myję wieczorem, po pracy]: przychodzę z pracy, nakładam odrobinę oleju (migdałowy, sesa - zależy jaki mi się chce ) na suche włosy, idę przygotować obiad, pranie, co tam jest do zrobienia. Po jakiejś godzinie czy jak się już 'wyrobię' głowa nad wannę, na długość balsam Joanny, skalp BD metodą kubeczkową, spłukuję. Garnier Awokado+ ten sam balsam na całość jako d/s. Trzymam chwilę [w tym czasie np umyję zęby, zmyję makijaż, zrobię peeling twarzy ] i spłukuję. Na ociekające włosy Joaśka len i rumianek, odciskam w pieluchę. Prostuję się, odgniatam jeszcze trochę, nakładam żel Isana. I formuję loki. Schną naturalnie, rano po strąkach śladu nie ma, są fajne loki W zasadzie poświęcam włosom kwadrans Oczywiście nie każdemu ten zestaw będzie pasował... Aaa, dziś kolejne mycie. Chyba zahennuję same odrosty, bo je już widać :/ więc będzie szampon z SLS. Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-08-23 o 10:26 |
|
|
|
|
#40177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Włosy schna mi 3 godziny. Autentycznie 3 godziny... Więc jak rano wstanę i biore pod uwagę tylko mycie to odżywka do mycia + taka do odzywiania na 15 min np. Juz robi się 30 min. Jak plunking to robi sie godzina + 3h na wysychanie bez stylizacji (bo nie mogę na okrych stylizować tylko dopiero jak wyschną) więc po 3 godzinach czy 2h czasem jak nie mam cierpliwości nakładam dopiero żel lniany, czy Artiste (przy czym lniany na suche włosy a artiste na zwilzone) i czekam następną godzinę aż to wyschnie... I dzięki Bogu robi się 5 godzina. Jak wstanę o 10 to dopiero koło 15 moge gdzieś iść... A na drugi dzień włosy sa beznadziejne zazwyczaj i ratowanie ich zajmuje co najmniej 1-1,5h... To na prawdę męczące, jak bede miała suszarkę to moze będzie inaczej...
|
|
#40178 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój zdecydowany KWC olejowy to olej z łopianu większego. Odstawiłam całkowicie olej kokosowy i trafiłam na niego, kiedy szukałam czegoś bez kokosa. Sprawdza się super. Dla mnie najlepszy 0lej jaki miałam Ja mam akurat wersję z dodatkami oleju z róży, szałwii i czegoś tam jeszcze![]() Jeśli chodzi o stylizator, to KCCC, który kupiłam po tym jak Eloe go zachwalała. Niestety nie dostępny w Polsce. Z tym, że u mnie sprawdza się w naprawdę w małych ilościach - taka kapka o wielkości pięcio groszówki i na to kropla wyżej wspomnianego oleju. Z tym, że schły dłużej.. Włosy na 1 i 2 zdjęciu wyglądają na oklapnięte, ale kilka minut potem nabrały objętośći (zdj. ostatnie). Puch nie pojawił się do końca dnia. Nawet dzisiaj jest fajnie ![]() Dziękuję Jeszcze tylko muszę popracować nad tym, żeby góra się ładnie skręciła. Cytat:
Ja w ostatnim czasie, kiedy byłam w Carrefour'ze widziałam, że w gablotce, gdzie są nagrody za punkty jest suszarka z dyfuzorem. Więc wymieniłam sobie. Doszłam do wniosku, że skoro nic nie płacę to przynajmniej spróbuje. I u mnie sprawdza się świetnie Z tym, ze np. u mojej znajomej, już się nie sprawdziła. ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- A próbowałaś reanimację żelem aloesowym?? U mnie się sprawdza, albo Jantar (niezgodny z CG). Joaśki w kolejnych dniach zawsze obciążają moje włosy.
|
|
|
#40179 |
|
Rozeznanie
|
Aoirghe, Mgielko i inne wątpiace! Nie załamujta się!Głowa do góry, mimo że raz lepiej na niej, raz gorzej, raz puszak, raz proste.
Też jeszcze nie osiągnęłam pożądanego stanu i przeraża mnie, jak będę sie zajmować włosami od wrzesnia, gdy wrócę do pracy. Dziś wreszcie po 2 tyg. remontu mam czas czytać Was i pisać oraz wpisać się do codziennika. Teraz myję głowę rano po nocnym olejowaniu i potem po odżywce i stylizacji schną sobie ok. 2 godzin, niedługo bedę musiała wszystko odwrócić-przyjdzie mi myć po powrocie z pracy i isć spać w wystylizowanych falach, a rano wstanę z szopą bez fal. Dla mnie też jedynym wyjściem dyfuzor, zeby to rano zwilżyć i dyfuzorem "podrasować". Mgiełko, a myślałaś o takim uniwersalnym? Ja mam fajną suszarkę w tej chwili i szkoda mi kasy na nową (zwłaszcza,że w czerwcu -niecaly miesiąc zanim trafiłam tutaj-kupiłam prostownicę za ponad 300zł Ja póki co siedzę z odżywką+keratyna, jak wyschnę, to opiszę i wrzucę fotki.
|
#40180 |
|
Zakorzenienie
|
No, dzis juz lepiej
|
|
|
|
#40181 |
|
sentimental animal
|
wczoraj myłam włosy dopiero na czwarty dzień i ilość włosów w wannie jest jak przy chemioterapii
![]() :e ek: zaczynam się bać.moja mama razem z lekarką medytowała pół godziny nad moimi włosami i problemami z brzuchem (już 2 miesiące ) i czy to może być powiązane. w końcu babka przepisała mi jakiś syrop do wypicia na pasożyty i powiedziała że jak to od tego to włosy powinny przestać wypadać po 2 tygodniach, a brzuch wyleczy się po tygodniu. Jestem trochę sceptycznie nastawiona, ale mam głęboką nadzieję że to zadziała![]() Mam teraz takie rzadkie, cienkie pióra, a jeszcze 2 lata temu miałam taaaakie gęste włosy
|
#40182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tez mam taką prostownicę za 200 czy 300 zł... kiedys kupiłam... i lezy..
|
|
#40183 |
|
Rozeznanie
|
Aaaaa, zapomnialam napisać,że trzeba usunać spację. Wrzuciłam ze spacją, bo ostatnio wizaż mi wynożyczkował jeden link.
|
#40184 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczynki
![]() Podczytuje sobie Was codziennie (czasem nie nadazam, bo tak bedzicie ). Raz bardziej,raz mniej stosuje sie do wszystkich rad, a jak ogladam fotki, to zazdrosc mnie zzera Widzialam, ze szukacie sklepu online z maska organique, a ja znalazlam taki sklep: http://drogeriaspa.pl/maski-do-wosow...-anti-age.html Bo to chyba o tej cudownej masce mowa? A tak w ogole, to oczywiscie ona bedzie moooooja
|
|
|
|
#40185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#40186 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wyschłam, duzo żelu dalam i 3 godziny chyba zeszły. Ech, po raz kolejny dałam szansę plunkingowi i chyba jednak nie dla mnie. Tak mi się splątały, że zgrzeszyłam i rozczesałam je grzebieniem na mokro, potem zharmonijkowałam. W efekcie małe fale, ale nie poplątane i jakby puchu mniej(sterczą tylko sobie te krótsze kłaczki połamane ongiś). No i mogę przeczesać palcami prawie na calej długości! Przebieg i wynik poczynań tu Znów źle odgniotłam żel u góry, do tego koszmarny odrost, dobrze, że w czwartek hennowanie, tylko znów ten susz po hennie <załamka>
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2011-08-23 o 15:35 |
|
|
|
|
#40187 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wiem że już któryś raz pytam Was o to ale powoli tracę cierpliwość do moich włosów. Spójrzcie jak wyglądają. Jest w ogóle sens walczyć o loki? Chyba nigdy nie będą lepiej wyglądały. Z drugiej strony jak wezme je po umyciu tylko rozczeszę i zostawię do wyschnięcia to u nasady są przyklapnięte a na końcach jakby potargane i ogólnie strasznie matowe i napuszone. Doradźcie mi co robić bo już nie mam siły.
Zdjęcia włosów po umyciu, odżywce ds, odżywce w sprayu bs, balsamie Nivea do loków i utrwalone odrobiną żelu. |
|
|
|
#40188 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#40189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pytanie znów - jak olejujecie włosy na noc, to jak zabezpieczacie? Bo folia czy czepek foliowy odpada.
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2011-08-23 o 17:38 |
|
|
|
|
#40190 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny! ;* w takim razie jeszcze troszkę nad nimi powalcze
póki co po każdym myciu ugniatam włosy, bez tego miałabym na głowie jeden wielki bezkształtny puch
|
|
|
|
#40191 | |
|
Rozeznanie
|
właśnie, jak długo robicie plunking? w sensie jak długo trzymacie koszulkę/ręcznik na głowie z tak ułożonymi lokami?
![]() Cytat:
|
|
#40192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale jeśli chodzi o czepek - trochę niezdrowo mi się kojarzy ten brak dostępu powietrza do włosów.
|
|
#40193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#40194 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Imbryko, z tego co kojarzę powinno się trzymać plunking ok. 15-30 min. Ja zwykle tę krótszą wersję, jako ze niecierpliwilam się, co się tam ukisiło. I w sumie tylko z pierwszego razu byłam zadowolona. Dziś chyba ostatni raz plunkingowałam. Przerzucam się na ugniatanie i harmonijkę. Plunking chyba lepszy dla typowo kręconych, falistym może nie służy, nie wiem.... EDIT: O, proszę, Seduction nawet na całą noc służy, ale ona ma piękne korkociągi i pewnie się tak nie gniotą jak moje falki...
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2011-08-23 o 18:24 |
|
|
|
|
#40195 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szukałam bawełnianej, podobnej do takiej jak noszą małe dzieci...ale niestety dla 'starszaków' to nikt ich nie robi
|
|
#40196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak zasada jest też taka, że przy krótkich włosach plunkingu się nie robi, bo wyglądają na pogniecione właśnie, a tutaj Ty masz długie i też taki efekt
Edytowane przez seduction Czas edycji: 2011-08-23 o 18:37 |
|
|
|
|
#40197 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#40198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może po prostu trzeba iść na dział dziecięcy i poprzymierzać
|
|
|
#40199 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Najgorsze upały przetrwałam, więc teraz już dam radę A może kiedyś znajdę jakąś tańszą cieńszą
|
|
#40200 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozmyślam nad nieco inną wersją plunkingu
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:05.

teraz rozumiem - wchlanial sie za mocno. Migdalek mi takich numerow nie robi, wlosy sa miekkie. Podobnie dzialal olej z lopianu, ale juz mi sie skonczyl. 

No i stoją tak i dyskutują i zerkają na tą laskę w kręconych włosach i jedna mówi do niej: "Ja to pani zazdroszczę tych kręconych włosów bo z nimi to nic nie trzeba robić"
u mnie to wygląda ostatnio tak [bo myję wieczorem, po pracy]: przychodzę z pracy, nakładam odrobinę oleju (migdałowy, sesa - zależy jaki mi się chce
) na suche włosy, idę przygotować obiad, pranie, co tam jest do zrobienia. Po jakiejś godzinie czy jak się już 'wyrobię' głowa nad wannę, na długość balsam Joanny, skalp BD metodą kubeczkową, spłukuję. Garnier Awokado+ ten sam balsam na całość jako d/s. Trzymam chwilę [w tym czasie np umyję zęby, zmyję makijaż, zrobię peeling twarzy 

zmoczyć, trochę spłukać i zostawić do wyschnięcia? help!
) i czy to może być powiązane. w końcu babka przepisała mi jakiś syrop do wypicia na pasożyty i powiedziała że jak to od tego to włosy powinny przestać wypadać po 2 tygodniach, a brzuch wyleczy się po tygodniu. Jestem trochę sceptycznie nastawiona, ale mam głęboką nadzieję że to zadziała