Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1340 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-23, 09:36   #40171
gohs
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
A ja dzis jestem pelna nadziei. Noc w olejku migdalowym, i co widze - moje wlosy ''w stanie naolejowanym'' wygladaja inaczej niz po kokosie, po ktorym zawsze lapaly skret i jednoczesnie robily sie ''druciane'' teraz rozumiem - wchlanial sie za mocno. Migdalek mi takich numerow nie robi, wlosy sa miekkie. Podobnie dzialal olej z lopianu, ale juz mi sie skonczyl.
Tak wiec niedlugo ide sie myc i zobaczymy.
Oooo, to jak się robią takie sztywne po olejowaniu to znaczy, że wnika głęboko? A które tak nie robią? Ja do tej pory używałam oliwy z oliwek i oliwki babydream i po obu był efekt drutów, o wypadaniu włosów już nie wspomnę

A w ogóle co polecacie jako maski? Takie właśnie intensywne coś zamiast olejowania?
Stary 2011-08-23, 09:54   #40172
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

O, a mi nigdy, po żadnym oleju nie zrobiły się druty. O wypadaniu nie wspomnę.

Za to z dzisiejszej fryzury jestem bardzo zadowolona jak na razie. Całą noc olejowałam kokos + rycyna + masło kakaowe, rano myłam Cien baby, potem na jakieś 40 min pod czepek zielona odżywka Artiste wzbogacona olejem jojoba, jako b/s Joanna z apteczki babuni, a do stylizacji moje hitowe psikadło hydrolat rozmarynowy + balsam FC + serum silikonowe + żel zielony z Rossmanna

Mam nadzieję że efekt stylizacyjny się utrzyma. Póki co z jednej strony mam ładne s a z drugiej nieco rozjechane S, ale to dużo lepiej niż ostatnio, bo zwykle miałam z tej lepszej strony rozjechane S, a z gorszej proste niewiadomoco.

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 09:59   #40173
MgielkaM
Zakorzenienie

A mnie to chyba powinnyście dzisiaj zlinczować... ale juz nie miałam siły schnąć caaały dzień, a moja suszarka jest mi wybitnie nie pisana... (przedłużali mi ciągle termin dotsawy zamówiłam 9ego sierpnia a oni napisali ze 6ego wrzesnia dostawa to mam ich w dupie i zrezygnowałam)
A dzisiaj umyłam co prawda grzecznie Pottersem i dałam Alterkę morelową i jeszcze b/s nawet joaske len rumianek... Ale potem wysuszyłam normalną suszarką, normalnie głową w dół jak zawsze. (nie czesałam i nie ciągnęłam szczotką okrągłą) no i mam całkiem proste... za czasów prostowania takich nie miałam ...

Wiem zgrzeszyłam okrutnie, ale przez te zawirowania z suszarka i mnóstwo innych rzeczy na głowie nie miałam już siły. A jeszcze dodam, ze włosy wczoraj myte i dzisiaj do niczego sie nie nadawały...
ehhh popadam we włosowa depresję. (no i dziwnie wyglądam z prostymi aż nawet zdjęcia zrobiłam... wole kręcone chyba ale to układania i martwienie się ze potrzebuje 5 h na włosy!)

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 10:08   #40174
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
Oooo, to jak się robią takie sztywne po olejowaniu to znaczy, że wnika głęboko? A które tak nie robią? Ja do tej pory używałam oliwy z oliwek i oliwki babydream i po obu był efekt drutów, o wypadaniu włosów już nie wspomnę
Dziewczyny pisaly o kokosie pare razy - wnika we wlosy o wysokiej porowatosci i moze dac efekt przesuszenia. Nie jestem pewna na sto procent czy to ma zwiazek z drucianymi wlosami po olejowaniu, to moja hipoteza. Widze za to ze olej migdalowy drutow mi nie dal, wnioskuje ze powinnam uzywac tych ''lekkich'' olei, moze w przyszlosci tez jojobe wyprobuje.
Siedze z Biowaxem na glowie, i dzis eksperymentalnie nie naloze Joanny bs, tylko sam zel - zobaczymy jaki bedzie efekt.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 10:17   #40175
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
A mnie to chyba powinnyście dzisiaj zlinczować... ale juz nie miałam siły schnąć caaały dzień, a moja suszarka jest mi wybitnie nie pisana... (przedłużali mi ciągle termin dotsawy zamówiłam 9ego sierpnia a oni napisali ze 6ego wrzesnia dostawa to mam ich w dupie i zrezygnowałam)
A dzisiaj umyłam co prawda grzecznie Pottersem i dałam Alterkę morelową i jeszcze b/s nawet joaske len rumianek... Ale potem wysuszyłam normalną suszarką, normalnie głową w dół jak zawsze. (nie czesałam i nie ciągnęłam szczotką okrągłą) no i mam całkiem proste... za czasów prostowania takich nie miałam ...

Wiem zgrzeszyłam okrutnie, ale przez te zawirowania z suszarka i mnóstwo innych rzeczy na głowie nie miałam już siły. A jeszcze dodam, ze włosy wczoraj myte i dzisiaj do niczego sie nie nadawały...
ehhh popadam we włosowa depresję. (no i dziwnie wyglądam z prostymi aż nawet zdjęcia zrobiłam... wole kręcone chyba ale to układania i martwienie się ze potrzebuje 5 h na włosy!)

Hehe, czasami każdemu się zdarzy gorszy dzień Jutro już pewnie będzie lepiej

I właśnie mi się przypomniało co miałam Wam parę dni temu napisać Jeszcze z wyjazdu, myjemy rano z koleżanką zęby w takiej zbiorowej umywalni, tzn lustra i chyba z 20 umywalek, obok nas babka z mega długimi kręconymi włosami - jak na warunki polowe miała je naprawdę w dobrym stanie I wchodzą dwie panie w szlafroczkach z mokrymi włosami i suszarkami w rękach. I wielki szok bo "Jak to nie ma gniazdek przy lustrze??? To jak my ułożymy włosy????" i wielkie oburzenie No i stoją tak i dyskutują i zerkają na tą laskę w kręconych włosach i jedna mówi do niej: "Ja to pani zazdroszczę tych kręconych włosów bo z nimi to nic nie trzeba robić" Myślałam, że parsknę
Stary 2011-08-23, 10:22   #40176
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:

Oj biedna...dobrze zrobiłaś, że zrezygnowałaś... szukaj innej, dostępnej od ręki
Ile godzin na włosy? Jak Ci to wyszło? u mnie to wygląda ostatnio tak [bo myję wieczorem, po pracy]: przychodzę z pracy, nakładam odrobinę oleju (migdałowy, sesa - zależy jaki mi się chce ) na suche włosy, idę przygotować obiad, pranie, co tam jest do zrobienia. Po jakiejś godzinie czy jak się już 'wyrobię' głowa nad wannę, na długość balsam Joanny, skalp BD metodą kubeczkową, spłukuję. Garnier Awokado+ ten sam balsam na całość jako d/s. Trzymam chwilę [w tym czasie np umyję zęby, zmyję makijaż, zrobię peeling twarzy ] i spłukuję. Na ociekające włosy Joaśka len i rumianek, odciskam w pieluchę. Prostuję się, odgniatam jeszcze trochę, nakładam żel Isana. I formuję loki. Schną naturalnie, rano po strąkach śladu nie ma, są fajne loki W zasadzie poświęcam włosom kwadrans resztę robią same
Oczywiście nie każdemu ten zestaw będzie pasował...
Aaa, dziś kolejne mycie. Chyba zahennuję same odrosty, bo je już widać :/ więc będzie szampon z SLS.

"Świat przeszkadza mi w życiu."

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2011-08-23 o 10:26
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 10:42   #40177
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
jedna mówi do niej: "Ja to pani zazdroszczę tych kręconych włosów bo z nimi to nic nie trzeba robić" Myślałam, że parsknę
heheheh nooo ładnie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Ile godzin na włosy? Jak Ci to wyszło?
Włosy schna mi 3 godziny. Autentycznie 3 godziny... Więc jak rano wstanę i biore pod uwagę tylko mycie to odżywka do mycia + taka do odzywiania na 15 min np. Juz robi się 30 min. Jak plunking to robi sie godzina + 3h na wysychanie bez stylizacji (bo nie mogę na okrych stylizować tylko dopiero jak wyschną) więc po 3 godzinach czy 2h czasem jak nie mam cierpliwości nakładam dopiero żel lniany, czy Artiste (przy czym lniany na suche włosy a artiste na zwilzone) i czekam następną godzinę aż to wyschnie... I dzięki Bogu robi się 5 godzina. Jak wstanę o 10 to dopiero koło 15 moge gdzieś iść...
A na drugi dzień włosy sa beznadziejne zazwyczaj i ratowanie ich zajmuje co najmniej 1-1,5h...

To na prawdę męczące, jak bede miała suszarkę to moze będzie inaczej...

...

You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
Stary 2011-08-23, 11:41   #40178
nez123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Widać jakie są ladniutkie zwłaszcza ostatnie zdjęcie mnie urzekło

A mogę wiedzieć jaki jest Twój kwc stylizacyjny + kwc olejowy?
Dziękuję
Mój zdecydowany KWC olejowy to olej z łopianu większego. Odstawiłam całkowicie olej kokosowy i trafiłam na niego, kiedy szukałam czegoś bez kokosa. Sprawdza się super. Dla mnie najlepszy 0lej jaki miałam Ja mam akurat wersję z dodatkami oleju z róży, szałwii i czegoś tam jeszcze

Jeśli chodzi o stylizator, to KCCC, który kupiłam po tym jak Eloe go zachwalała. Niestety nie dostępny w Polsce. Z tym, że u mnie sprawdza się w naprawdę w małych ilościach - taka kapka o wielkości pięcio groszówki i na to kropla wyżej wspomnianego oleju. Z tym, że schły dłużej..

Włosy na 1 i 2 zdjęciu wyglądają na oklapnięte, ale kilka minut potem nabrały objętośći (zdj. ostatnie). Puch nie pojawił się do końca dnia.
Nawet dzisiaj jest fajnie

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
śliczne
Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Super, oby tak dalej.
Dziękuję
Jeszcze tylko muszę popracować nad tym, żeby góra się ładnie skręciła.

Cytat:

Włosy schna mi 3 godziny. Autentycznie 3 godziny... Więc jak rano wstanę i biore pod uwagę tylko mycie to odżywka do mycia + taka do odzywiania na 15 min np. Juz robi się 30 min. Jak plunking to robi sie godzina + 3h na wysychanie bez stylizacji (bo nie mogę na okrych stylizować tylko dopiero jak wyschną) więc po 3 godzinach czy 2h czasem jak nie mam cierpliwości nakładam dopiero żel lniany, czy Artiste (przy czym lniany na suche włosy a artiste na zwilzone) i czekam następną godzinę aż to wyschnie... I dzięki Bogu robi się 5 godzina. Jak wstanę o 10 to dopiero koło 15 moge gdzieś iść...
A na drugi dzień włosy sa beznadziejne zazwyczaj i ratowanie ich zajmuje co najmniej 1-1,5h...

To na prawdę męczące, jak bede miała suszarkę to moze będzie inaczej...
Skąd ja to znam;/ Moje też tyle schną.. Tzn. wyschną w niecałą godzinkę, jeśli nie nałożę nic b/s. A wystarczy trochę produktu i czas się wydłuża.

Ja w ostatnim czasie, kiedy byłam w Carrefour'ze widziałam, że w gablotce, gdzie są nagrody za punkty jest suszarka z dyfuzorem. Więc wymieniłam sobie. Doszłam do wniosku, że skoro nic nie płacę to przynajmniej spróbuje. I u mnie sprawdza się świetnie bardzo fajnie suszy, ma trzy stopnie "ciepła" - gorącą, półciepłą/półzimną i zimną i dwa stopnie siły nadmuchu.
Z tym, ze np. u mojej znajomej, już się nie sprawdziła.

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
jz kolejny raz zaobserwowałam, że moje włosy klapną po odżywce b/s, zwłaszcza po Joannie len z rumiankiem...
tylko co zrobić? nie chcę myć dzień po dniu... zmoczyć, trochę spłukać i zostawić do wyschnięcia? help!

foto poniżej
A próbowałaś reanimację żelem aloesowym?? U mnie się sprawdza, albo Jantar (niezgodny z CG). Joaśki w kolejnych dniach zawsze obciążają moje włosy.
Stary 2011-08-23, 11:59   #40179
Ag Rafka
Rozeznanie

Aoirghe, Mgielko i inne wątpiace! Nie załamujta się!Głowa do góry, mimo że raz lepiej na niej, raz gorzej, raz puszak, raz proste.
Też jeszcze nie osiągnęłam pożądanego stanu i przeraża mnie, jak będę sie zajmować włosami od wrzesnia, gdy wrócę do pracy. Dziś wreszcie po 2 tyg. remontu mam czas czytać Was i pisać oraz wpisać się do codziennika. Teraz myję głowę rano po nocnym olejowaniu i potem po odżywce i stylizacji schną sobie ok. 2 godzin, niedługo bedę musiała wszystko odwrócić-przyjdzie mi myć po powrocie z pracy i isć spać w wystylizowanych falach, a rano wstanę z szopą bez fal. Dla mnie też jedynym wyjściem dyfuzor, zeby to rano zwilżyć i dyfuzorem "podrasować". Mgiełko, a myślałaś o takim uniwersalnym? Ja mam fajną suszarkę w tej chwili i szkoda mi kasy na nową (zwłaszcza,że w czerwcu -niecaly miesiąc zanim trafiłam tutaj-kupiłam prostownicę za ponad 300zł), no i teraz kolejne 200 na tę babyliss z kryzą to nie przejdzie... Możesz zerknąć na ten ? Na tle innych wygląda, jakby te wypustki były schowane, ale może to tylko złudzenie...

Ja póki co siedzę z odżywką+keratyna, jak wyschnę, to opiszę i wrzucę fotki.
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 12:15   #40180
paulownia
Zakorzenienie

No, dzis juz lepiej jest skret, wprawdzie troche pierza tez, ale bez przesady, najwazniejsze ze to wszystko razem ma jakis ksztalt i forme. Chyba troszke przesadzilam z zelem, ale nie za duzo. Pstryknelam sobie kilka zdjec, ale wrzuce pozniej, bo nie moge znalezc czytnika karty pamieci, poczekam az TZ wroci z pracy.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 12:17   #40181
natalcia250
sentimental animal

wczoraj myłam włosy dopiero na czwarty dzień i ilość włosów w wannie jest jak przy chemioterapii:e ek: zaczynam się bać.

moja mama razem z lekarką medytowała pół godziny nad moimi włosami i problemami z brzuchem (już 2 miesiące) i czy to może być powiązane. w końcu babka przepisała mi jakiś syrop do wypicia na pasożyty i powiedziała że jak to od tego to włosy powinny przestać wypadać po 2 tygodniach, a brzuch wyleczy się po tygodniu. Jestem trochę sceptycznie nastawiona, ale mam głęboką nadzieję że to zadziała

Mam teraz takie rzadkie, cienkie pióra, a jeszcze 2 lata temu miałam taaaakie gęste włosy
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 12:42   #40182
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Mgiełko, a myślałaś o takim uniwersalnym? Ja mam fajną suszarkę w tej chwili i szkoda mi kasy na nową (zwłaszcza,że w czerwcu -niecaly miesiąc zanim trafiłam tutaj-kupiłam prostownicę za ponad 300zł), no i teraz kolejne 200 na tę babyliss z kryzą to nie przejdzie... Możesz zerknąć na ten ? Na tle innych wygląda, jakby te wypustki były schowane, ale może to tylko złudzenie...
wiesz co myslałam, ale ja nie mam takiej dobrej suszarki więc wołałam kupić suszarkę z dyfuzorem. Nie znajduje mi pod tym linkiem nic...
a tez mam taką prostownicę za 200 czy 300 zł... kiedys kupiłam... i lezy..

...

You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
Stary 2011-08-23, 12:52   #40183
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Nie znajduje mi pod tym linkiem nic...

Aaaaa, zapomnialam napisać,że trzeba usunać spację. Wrzuciłam ze spacją, bo ostatnio wizaż mi wynożyczkował jeden link.
Stary 2011-08-23, 13:28   #40184
m-habibi
Zakorzenienie

GG do m-habibi

Hej dziewczynki
Podczytuje sobie Was codziennie (czasem nie nadazam, bo tak bedzicie ). Raz bardziej,raz mniej stosuje sie do wszystkich rad, a jak ogladam fotki, to zazdrosc mnie zzera
Widzialam, ze szukacie sklepu online z maska organique, a ja znalazlam taki sklep:
http://drogeriaspa.pl/maski-do-wosow...-anti-age.html
Bo to chyba o tej cudownej masce mowa?
A tak w ogole, to oczywiscie ona bedzie moooooja
m-habibi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 13:52   #40185
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Aaaaa, zapomnialam napisać,że trzeba usunać spację. Wrzuciłam ze spacją, bo ostatnio wizaż mi wynożyczkował jeden link.
też widziałam ten dyfuzor i właśnie wydawało mi się, zę może byłby ok. Z kolei widziałam tez dyfuzor Babyliss taki jak w tej suszarce Eloe ale kosztuje chyba 50-60 zł a pasuje podobno do najgroższych modeli u nich...

...

You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
Stary 2011-08-23, 15:13   #40186
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
też widziałam ten dyfuzor i właśnie wydawało mi się, zę może byłby ok. Z kolei widziałam tez dyfuzor Babyliss taki jak w tej suszarce Eloe ale kosztuje chyba 50-60 zł a pasuje podobno do najgroższych modeli u nich...
TZN. że pasuje tylko do babilissów? ja mam akurat philipsa...

Wyschłam, duzo żelu dalam i 3 godziny chyba zeszły. Ech, po raz kolejny dałam szansę plunkingowi i chyba jednak nie dla mnie. Tak mi się splątały, że zgrzeszyłam i rozczesałam je grzebieniem na mokro, potem zharmonijkowałam. W efekcie małe fale, ale nie poplątane i jakby puchu mniej(sterczą tylko sobie te krótsze kłaczki połamane ongiś). No i mogę przeczesać palcami prawie na calej długości!(tzn. jeszcze gdzieś tam haczą lekko, ale o już drobiazg do tego co było-w początkach pielęgnacji CG już 10cm od góry miałam kołtuny).

Przebieg i wynik poczynań tu
Znów źle odgniotłam żel u góry, do tego koszmarny odrost, dobrze, że w czwartek hennowanie, tylko znów ten susz po hennie <załamka>

Edytowane przez Ag Rafka
Czas edycji: 2011-08-23 o 15:35
Stary 2011-08-23, 15:50   #40187
maddzia007
Zakorzenienie

Dziewczyny wiem że już któryś raz pytam Was o to ale powoli tracę cierpliwość do moich włosów. Spójrzcie jak wyglądają. Jest w ogóle sens walczyć o loki? Chyba nigdy nie będą lepiej wyglądały. Z drugiej strony jak wezme je po umyciu tylko rozczeszę i zostawię do wyschnięcia to u nasady są przyklapnięte a na końcach jakby potargane i ogólnie strasznie matowe i napuszone. Doradźcie mi co robić bo już nie mam siły.
Zdjęcia włosów po umyciu, odżywce ds, odżywce w sprayu bs, balsamie Nivea do loków i utrwalone odrobiną żelu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN4580.jpg (20,1 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN4581.jpg (32,7 KB, 51 załadowań)
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 16:56   #40188
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maddzia007 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wiem że już któryś raz pytam Was o to ale powoli tracę cierpliwość do moich włosów. Spójrzcie jak wyglądają. Jest w ogóle sens walczyć o loki? Chyba nigdy nie będą lepiej wyglądały. Z drugiej strony jak wezme je po umyciu tylko rozczeszę i zostawię do wyschnięcia to u nasady są przyklapnięte a na końcach jakby potargane i ogólnie strasznie matowe i napuszone. Doradźcie mi co robić bo już nie mam siły.
Zdjęcia włosów po umyciu, odżywce ds, odżywce w sprayu bs, balsamie Nivea do loków i utrwalone odrobiną żelu.
Mnie się wydaje, ze tu spory potencjał, co najmniej na fajne fale, a chyba nawet na loki. Piszesz, co stosujesz, a "czynności lokotwórcze" jakieś wdrażasz? Typu: harmonijkowanie, ugniatanie, plunking? Ja dopiero po pierwszym plunkingu doznałam szoku, ze jestem aż tak falista (choć teraz bardziej służy mi ugniatanie i harmonijkowanie)
Stary 2011-08-23, 17:05   #40189
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maddzia007 Pokaż wiadomość
Kochana, ani się waż ! Potencjał jest, tylko muszą mieć czas. I taki podszept diabełka - spróbuj bez rozczesywania... z moimi był masakryczny problem póki czesałam. Teraz nie czesze, mam po biust włosy i jest dobrze. Walcz!

Pytanie znów - jak olejujecie włosy na noc, to jak zabezpieczacie? Bo folia czy czepek foliowy odpada.

Edytowane przez kascysko
Czas edycji: 2011-08-23 o 17:38
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 18:00   #40190
maddzia007
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny! ;* w takim razie jeszcze troszkę nad nimi powalcze póki co po każdym myciu ugniatam włosy, bez tego miałabym na głowie jeden wielki bezkształtny puch
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 18:09   #40191
imbryka
Rozeznanie

Cytat:
Typu: harmonijkowanie, ugniatanie, plunking?
właśnie, jak długo robicie plunking? w sensie jak długo trzymacie koszulkę/ręcznik na głowie z tak ułożonymi lokami?

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Pytanie znów - jak olejujecie włosy na noc, to jak zabezpieczacie? Bo folia czy czepek foliowy odpada.
a myślałaś nad nałożeniem czepka, a na niego czapkę która by utrzymała włosy, ale nie cisnęła? u mnie się sprawdza, włosom jest ciepło i wszystko jest na swoim miejscu

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 18:14   #40192
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość
a myślałaś nad nałożeniem czepka, a na niego czapkę która by utrzymała włosy, ale nie cisnęła? u mnie się sprawdza, włosom jest ciepło i wszystko jest na swoim miejscu
O czapce pomyślałam, nawet używam, ale jeśli chodzi o czepek - trochę niezdrowo mi się kojarzy ten brak dostępu powietrza do włosów.
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 18:15   #40193
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość
właśnie, jak długo robicie plunking? w sensie jak długo trzymacie koszulkę/ręcznik na głowie z tak ułożonymi lokami?
Czasem pół godziny lub godzinę, a czasem na całą noc. Jeśli na całą noc to nie bezpośrednio po myciu tylko np. na drugi, trzeci dzień, żeby loczki były ładne po wstaniu

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 18:21   #40194
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:

Ja początkowo używałam czepka foliowego z biovaxu,ale mi się gumka rozciągnęła(od oleju lub od henny) i do wyrzucenia. Teraz robię turban z pieluszki niemowlęcej(nie jest taka gruba jak ręcznik i lepiej się trzyma), dodatkowo na poduszkę kładę recznik, w razie gdyby pieluszka jednak spadła. W ogóle jestem szczęśliwa,że miałam parę pieluszek po młodych, mimo że używałam pampersów. Teraz są jak znalazl do włosów (idealne też do harmonijkowania, czy plunkingu).
Imbryko, z tego co kojarzę powinno się trzymać plunking ok. 15-30 min. Ja zwykle tę krótszą wersję, jako ze niecierpliwilam się, co się tam ukisiło. I w sumie tylko z pierwszego razu byłam zadowolona. Dziś chyba ostatni raz plunkingowałam. Przerzucam się na ugniatanie i harmonijkę. Plunking chyba lepszy dla typowo kręconych, falistym może nie służy, nie wiem....

EDIT: O, proszę, Seduction nawet na całą noc służy, ale ona ma piękne korkociągi i pewnie się tak nie gniotą jak moje falki...

Edytowane przez Ag Rafka
Czas edycji: 2011-08-23 o 18:24
Stary 2011-08-23, 18:31   #40195
karolcia2106
Raczkowanie

Cytat:
Kochana, ani się waż ! Potencjał jest, tylko muszą mieć czas. I taki podszept diabełka - spróbuj bez rozczesywania... z moimi był masakryczny problem póki czesałam. Teraz nie czesze, mam po biust włosy i jest dobrze. Walcz!

Co do olejowania- zaczynałam je zimą ubiegłego roku i wtedy zakładałam na głowę normalną czapkę Rodzina się ze mnie śmiała, ale sprawdziło się, bo czapka się nie zsuwała i nie brudziłam poduszki. Teraz jest gorzej...bo w takie normalnej czapce to okropnie mi gorąco mi Szukałam bawełnianej, podobnej do takiej jak noszą małe dzieci...ale niestety dla 'starszaków' to nikt ich nie robi

Looking for heaven, found the devil in me
Well what the hell I'm gonna let it happen to me

karolcia2106 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 18:35   #40196
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
EDIT: O, proszę, Seduction nawet na całą noc służy, ale ona ma piękne korkociągi i pewnie się tak nie gniotą jak moje falki...
kiedyś wrzucę zdjęcie po całonocnym plunkingu to pokażę. Wszystkie kręciołki są takie same i fajnie zdefiniowane, bez puszaka. Kiedyś nawet tak jak zwinęłam korkociągi w plunking tak pozostały

Jednak zasada jest też taka, że przy krótkich włosach plunkingu się nie robi, bo wyglądają na pogniecione właśnie, a tutaj Ty masz długie i też taki efekt

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

Edytowane przez seduction
Czas edycji: 2011-08-23 o 18:37
seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 18:45   #40197
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
kiedyś wrzucę zdjęcie po całonocnym plunkingu to pokażę. Wszystkie kręciołki są takie same i fajnie zdefiniowane, bez puszaka. Kiedyś nawet tak jak zwinęłam korkociągi w plunking tak pozostały

Jednak zasada jest też taka, że przy krótkich włosach plunkingu się nie robi, bo wyglądają na pogniecione właśnie, a tutaj Ty masz długie i też taki efekt
Ale moje to fale-jakies 2a... w dodatku proste u nasady i po plunkingu stercza w różnych kierunkach (nie chcą swobodnie opasć, mimo ciężaru), latwo się odkształcają i są bardzo poplątane. Po wyschnięciu daje to efekt siana, miotły-jak zwał tak zwał, ale nie podoba mi się, bo wyglądają na bardziej zniszczone niz po harmonijce.
Stary 2011-08-23, 18:47   #40198
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolcia2106 Pokaż wiadomość
Co do olejowania- zaczynałam je zimą ubiegłego roku i wtedy zakładałam na głowę normalną czapkę Rodzina się ze mnie śmiała, ale sprawdziło się, bo czapka się nie zsuwała i nie brudziłam poduszki. Teraz jest gorzej...bo w takie normalnej czapce to okropnie mi gorąco mi Szukałam bawełnianej, podobnej do takiej jak noszą małe dzieci...ale niestety dla 'starszaków' to nikt ich nie robi
Wydaje mi się, że typowo sportowe czapki są właśnie cieńsze, takie do biegania np, no ale one drogie chyba Może po prostu trzeba iść na dział dziecięcy i poprzymierzać
Stary 2011-08-23, 18:49   #40199
karolcia2106
Raczkowanie

Cytat:
Wydaje mi się, że typowo sportowe czapki są właśnie cieńsze, takie do biegania np, no ale one drogie chyba Może po prostu trzeba iść na dział dziecięcy i poprzymierzać
Rozglądałam się już za dziecięcymi, ale niestety za duża głowa Najgorsze upały przetrwałam, więc teraz już dam radę A może kiedyś znajdę jakąś tańszą cieńszą

Looking for heaven, found the devil in me
Well what the hell I'm gonna let it happen to me

karolcia2106 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 18:53   #40200
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Plunking chyba lepszy dla typowo kręconych, falistym może nie służy, nie wiem....

U mnie plunking się nie sprawdza właśnie (falista jestem). Powoduje ponadto przyklep futra bliskoskalpowego Rozmyślam nad nieco inną wersją plunkingu
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości