|
|
#2731 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wymarzony pierścionek część XXI
|
|
|
|
#2732 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie dałam trochę ciała, bo kupiłam ziarna i dopiero się teraz zastanawiam, co z tego zrobić. Połaszczyłam się, że w amarantusie tyle żelaza (sporo więcej niż w wołowinie!) i teraz mam.
Znalazłam coś w necie, ale te strony jakieś niesprawdzone, będę musiała kombinować. Wykrystalizowały mi się plany urlopowe, ale dopiero w lutym pojadę. Za to w jakieś fajne ciepłe miejsce, właśnie dumam gdzie |
|
|
|
#2733 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2734 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na pewno muszę uderzać gdzieś dalej, bo pogody w Europie nie będzie w lutym. Odpadają Egipty i tym podobne, wolę coś bardziej oryginalnego. Może Malediwy, Barbados, Costa Rica, Mauritius, Bali - możliwości jest dużo |
|
|
|
|
#2735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2736 |
|
Zakorzenienie
|
znalazłam taki ciekawy przepis na ciastka, ale nie jestem biegła w pieczeniu, więc mogę ściśle się trzymać przepisu i mieć nadzieję, że wyjdą
Ciastka amarantusowe Składniki:
Sposób przygotowania: Ziarna amarantusa prażymy na patelni. Migdały i orzechy mielimy. W jednej misce miksujemy ze sobą: cukier trzcinowy, jajko, oliwę, banana i jabłko. W drugiej łączymy - mąkę, otręby, sodę, proszek do pieczenia, sól, migdały i orzechy oraz amarantus. Delikatnie łączymy ze sobą składniki "mokre" i suche. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcję ciasteczek. Pieczemy w piekarniku 180stopni około 10 minut. Resztę będę dodawać do zup po prostu |
|
|
|
#2737 |
|
Zakorzenienie
|
Któraś z Was pytała o playlistę do biegania, na moje są naprzemiennie piosenki z tej listy, niektóre dynamiczne, niektóre spokojne do marszu:
the sweet escape Gwen Stefani Z twarzą Marylin Monroe King of the Bongo Manu Chao Czas pomyka Voo Voo Perfidia (z Dextera) Crazy Gnaris Barkley Dexter main title Kinky Shy guy Diana King Just a girl No Doubt Lovefool Cardigans Freedom Sistars Clumsy Fergie Crawling up the hill Katie Melua Touch and go Tango in harlen ------------------- Napiszę kilka szczegółów dot. wesela tu, bo nie chce mi się zakładać wątku. Ciekawostki/inności - "orszak" państwa młodych to 2 pary małżeńskie - oficjalni, figurujący w dokumentach świadkowie (albo jedna z tych par, albo po jednej osobie z pary) oraz tzw. asystenci (w liczbie np. 3 par). Czyli w sumie z państwem młodych było nas 12 osób. Asystenci to coś na wzór amerykańskich druhen/drużb - panie ubrane w takie same sukienki, ich partnerzy w takie same krawaty. Jest możliwość brania ślubu konkordatowego, ale zwyczaj jest taki, że jedzie się po kościele do urzędu stanu cywilnego (ale w sukience ślubnej). W naszym przypadku ślub był o 12 w kościele, a o 14 w urzędzie stanu cywilnego. Nie ma zwyczaju, by do kościoła przyjeżdżali wszyscy zaproszeni na wesele goście, więc część przyjeżdża tylko na wesele. Po kościele i po urzędzie są oczywiście składane życzenia przez tych, którzy byli tylko na ślubie. W naszym przypadku wszyscy Ci goście otrzymali od pary młodej paczki z szampanem/jakimś innych alkoholem i cukierkami. W ogóle jest bardzo hojnie, jest dużo prezentów i podziękowań dla gości/rodziców/świadków/asystentów w ciągu całego trwania imprezy. My dostaliśmy ten karnet do spa, druga para świadków też, rodzice też dostali pobyt wypoczynkowy gdzieś. Po ślubie cywilnym był plener (niestety lało i wiało z drobnymi przerwami). Wesele zaczęło się o 18, więc trwał 4 godz.,jeździliśmy po starym mieście. Tradycją jest przenoszenie panny młodej przez most i zawieszanie na moście kłódki oraz picie na moście szampana (byliśmy dobrze wyposażeni we wszelkie potrzebne akcesoria). Zauważyłam tam wielką dbałość zarówno o formę, jak i o przeżycia/emocje. Dbałość o formę, czyli np. zadbanie o samochody (nasz "orszak" jechał trzema czarnymi mercedesami, ale widziałam mnóstwo par młodych w urzędzie i u nich było podobnie, czyli limuzyny, albo jakieś inne wypasione samochody), podobnie jeśli chodzi o takie same stroje asystentek. Pisząc o emocjach/przeżyciach mam na myśli właśnie wiele podziękowań, przemówień, toastów <w ogóle na weselu dużo się "mówi" - toasty, opowiadanie różnych historii z życia nowożeńców etc.> - było bardzo wzruszająco, ale tak pozytywnie, szczerze. Z innych inności Na weselu rzadko się śpiewa sto lat (chyba tylko raz, albo dwa), nie ma zwyczaju oczepin, jest kilka rozsianych zabaw i tylko rzucanie welonu/muchy (w praktyce bukietu).Nie ma ceremoniału związanego z tortem, tzn. tort "wjeżdża", para młoda kroi kawałek, ale nie ma zbiorowego serwowania go gościom, kto chce, ten sobie kroi. Na weselu zazwyczaj są jakieś dodatkowe atrakcje, u nas była w dniu weselu dodatkowa piosenkarka, która zaśpiewała kilka piosenek, a w dniu poprawin był występ tańców ludowych. Jest jeszcze trochę drobnych szczegółów-różnic, ale chyba wymieniłam te, które najbardziej mi się rzuciły w oczy. Aaa, no i wszystko zaczyna się wcześnie, u nas o 9.30 było już błogosławieństwo pana młodego z najbliższą rodziną, przy czym wcześniej było kilka krótkich przemówień: taty, brata i pana młodego, a dopiero później błogosławieństwo. Było ciekawie, inaczej, ale męcząco, jednak ten dzień wesela zaczął się bardzo wcześnie, ja już po plenerze a przed weselem miałam dość - zasnęłam w samochodzie w drodze do restauracji. Ale bawiliśmy się bardzo dobrze ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- ----------------- Nocko, jak fryzura? Ja idę w piątek na farbowanie, ciekawe jak będzie... A w sobotę mam zamiar sobie zrobić na wesele taką fryzurę z moich nowych, krótkich, jasnych włosów Mam do tego słodką sukieneczkę, białą w czarne kropki a'la lata pięćdziesiąte.http://i.wp.pl/a/f/film/033/53/85/0238553.jpg |
|
|
|
#2738 |
|
Zakorzenienie
|
Butter dzisiaj będę robiła tęczowe muffiny na bazie Twojego przepisu podstawowego
|
|
|
|
#2739 |
|
Zakorzenienie
|
Emilko fajnie
opis brzmi ciekawie. Masz jakieś zdjęcia??
|
|
|
|
#2740 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
emi_lka, strasznie na bogato to litewskie wesele, chyba bym się przytłoczona czuła wśród tylu limuzyn, asystentów pary młodej miły zwyczaj z tymi przemówieniami.fryzurka bardzo fajna, ale włosów to chyba aż tak jasnych nie chcesz?
|
||
|
|
|
#2741 |
|
Zakorzenienie
|
Emilko, opis brzmi fajnie. Ciekawie tak zobaczyć cos związanego z troszkę inną kulturą
![]() Carmelova, na czym będzie polegała tęczowość muffinów? Miło, że wykorzystujesz mój przepis
|
|
|
|
#2742 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muffiny siedzą w piekarniku, ale Butter mam kilka uwag do przepisu: 1. nie podałaś ile sztuk wychodzi z tego przepisu. 2. nie znalazłam w przepisie temp. pieczenia 3. dlaczego zaliczyłaś cukier do składników mokrych ? Mam nadzieję, że nie odbierzesz źle moich uwag, po prostu w pewnym momencie miałam problem z pieczeniem
|
|
|
|
|
#2743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Carmelova: 1. nie podałam ile sztuk może dlatego, że wpisywałam go po jakiejś rozmowie tutaj o muffinach i chyba pytaniach Madzi ile nam wychodzi muffinów z porcji ciasta... Z mojej porcji wychodzi ok. 18 szt. 2. To fakt, zazwyczaj zapominam o takich szczegółach przy podawaniu przepisów.... może dlatego, że ja robię tego typu rzeczy, jak ustawianie temp. w piekarniku, na oko Ale piekę zazwyczaj w ok. 200 stopniach.3. dlatego, że wg mojego przepisu cukier miesza się najpierw z jajkiem, tłuszczem i kefirem, a nie z mąką, proszkiem i sodą - dlatego jest w grupie mokrej. Mam nadzieję, że Twoje muffiny, mimo niejasności, wyjdą dobre
|
|
|
|
|
#2744 | ||||
|
Zakorzenienie
|
hEJ,
Cytat:
![]() Cytat:
odżywiaj się ![]() Co do owoców.Ja też jem ich raczej mało, a ostatnio oszalałam.Śliwki, nektarynki, gruszki, arbuzy,ananas, winogrona, jabłka nawet banany, które w normalnych okolicznościach leżąc na stole nie wzbudzają we mnie żadnych emocji mam nadzieję, że mi przejdzie.Musisz pomału zmieniać garderobę ![]() Cytat:
w nocy też, ale raz ![]() Cytat:
przed wyjściem Z pracy mimo, że mam internet wolę nie pisać Emilko super impreza
|
|
#2745 |
|
Zakorzenienie
|
cześć
pzs współczuję niunia słodka ta Twoja mała haniu super że z dzieciaczkiem wszystko ok. Rzeczywiście sporo kg Ci przybyło w tak krótkim czasie, ale skoro tyle płynów pochłaniasz + owoce to trudno się dziwić carmelova - odwiedziłam Twojego bloga, ale nie miałam czasu się zagłębiać - wyłapałam tylko przepis na "pankejki" i dzisiaj zrobiłam. Bardzo fajne, pierwszy raz robiłam coś takiego, a już dawno za mną chodziło wypróbowanie tego typu naleśników. Nawet mój dwulatek wszamał ze 2 i masując się po brzuszku powiedział "pysia ciasio" (a jemu mało co smakuje hihi)butter zakładaj bloga! podajesz sporo apetycznych przepisów, potem trudno coś odnaleźć. A w robieniu zdjęć się wyćwiczysz emilko - ciekawa impreza, ale faktycznie musiała być dla was męcząca. Miłe te wszystkie prezenty, ale takie weselicho musi być bardzo kosztowne. a ja byłam w weekend u lekarza, maleństwo się już właściwie ułożyło (jakoś ukradkiem bo nie wyczułam kiedy), ale do porodu muszę jeszcze poczekać trochę. Niestety przez te straszne upały się wykańczam, spuchłam sporo, i mam serdecznie dość No ale nie pozostaje nic innego jak czekać....
|
|
#2746 |
|
Zakorzenienie
|
cześć
![]() Zuza ale ci ta ciąża szybko zleciała. Juz prawie koniec. |
|
|
|
#2747 | ||
|
Zakorzenienie
|
cześć
Cytat:
A podobać to mi się wszędzie podoba, bo jest inaczej niż mam na co dzień. Cytat:
|
||
|
|
|
#2748 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wczoraj przyszły cieliste szpilki, buty wydają się wygodne, więc mam już w czym na to wesele pójść. Jeszcze tylko granatowy żakiet by mi się przydał, dzisiaj się rozejrzę, a jak nic mi się nie spodoba, to pójdę w czarnym. |
||
|
|
|
#2749 |
|
Zakorzenienie
|
80 tys?? przegięcie moim zdaniem
|
|
|
|
#2750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja raz nurkowałam - niesamowicie było pływać z rybkami, ale niesamowity był też ból uszu. Co się przyzwyczaiłam do danej głębokości, to mi kazali niżej schodzić. Muszę się nauczyć snoorkować tak, żeby po wynurzeniu woda nie dostawała mi się do rurki, póki co snoorkowałam jedynie na powierzchni. |
|
|
|
|
#2751 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak z pogodą? tzn. gdzie najbliżej będzie dobra pogoda w lutym? cała półkula południowa prawda? czy coś jeszcze? |
|
|
|
|
#2752 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć!
nie mogę się przestawić na tryb "praca" ![]() Byliśmy wczoraj w kinie na "Debiutantach". Bardzo fajny film, polecam. Smutna komedia - ktoś tak opisał... ale naprawdę urzeka muzyką i ciekawą konstrukcją. O samotności, miłości i radości życia. http://www.filmweb.pl/reviews/Historia+smutku-11446 Zdjęć na razie nie mam. Cytat:
![]() Cytat:
Ale muszę powiedzieć, że od ponad miesiąca mam stałą wagę, choć szczególnie w ostatnim tygodniu nie oszczędzałam się ![]() Gosia podziwiam poranne wstawanie, ja bym tak chciała (choć nie do końca muszę), ile rzeczy udałoby mi się zrobić ![]() Ale na urlopie sobie odbijesz ![]() Cytat:
Cierpliwości Cytat:
Cytat:
![]() Ja wczoraj chwilę szukałam fajnego, nietandetnego czerwonego paska, ale nie znalazłam... |
|||||
|
|
|
#2753 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra pogoda to pojęcie względne, jednemu wystarczy ponad 20 stopni żeby sobie popływał i się poopalał (i ja się do tej grupy zaliczę, czyli w lutym w grę wchodzą Kanary, Egipt), inny potrzebuje na to 30stopni, dla tej grupy najbliższe ciepłe kierunki to Wyspy Zielonego Przylądka i Kenia. No i przy egzotyce odległość w km to nie zawsze najkrótszy przelot.
|
|
|
|
#2754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, chodzi mi o to, czy nie zapomniałam o czymś, co jest bliżej, a nie byłam i pogoda też jest wystarczająca. Nie lubię latać, nienawidzę wręcz, więc chętnie skrócę sobie te męki, jeśli znajdę coś ciekawego bliżej. dzięki za odp |
|
|
|
|
#2755 |
|
Zakorzenienie
|
wesele podobno ma być standardowe, tyle że duże, 2 dniowe i z noclegami dla przyjezdnych gości
oto one: http://allegro.pl/nowosc-hit-sezonu-...779253864.html to były jedyne buty, które spełniały moje kryteria - czyli proste, kryte, cieliste, szpilki, dł. wkładki 23,5cm, obcas 6-7cm, wolałabym, żeby były ze skóry naturalnej, ale takie rzeczy to już tylko w erze |
|
|
|
#2756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-------------------------- Szukam inspiracji perfumiarskiej - podrzućcie kilka fajnych waszych zdaniem zapachów, które warto przetestować. Ostatnio jakoś nic mnie nie zachwyciło, nie mam żadnego 'must have' na liście. |
|
|
|
|
#2757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
CK Eternity, Chanel Chance zielony, DKNY be delicious to standardowe, marc jabos daisy - same świeżaki zielone
|
|
|
|
|
#2758 |
|
Zakorzenienie
|
emi_lka, dzięki
![]() co do perfum, moi ulubieńcy to: Cacharel Eau d'Eden - nie mylić z zapachem Eden, który jest ciężki, babciowy, Eau d'Eden jest lżejszy Hugo Boss Deep Purple - ciepły, idealny na zimę Lacoste Pour Femme - również ciepły, jesienno -zimowy, elegancki Hugo Boss Femme - bardzo elegancki, na każdą porę roku femme de Lacoste - klasyczny, na cieplejsze dni |
|
|
|
#2759 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na Chance mam ochotę od jakiegoś czasu, tylko nie mogę się zdecydować który Lubię świeżaki w stylu One CK, ale też delikatnie słodkie jaki Euphoria albo Si Lolita. |
|
|
|
|
#2760 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:00.