Lista weselnych kiczów - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-23, 16:46   #481
Linaewen
Zakorzenienie

Dot.: Lista weselnych kiczów

Cytat:
Także zdjęcia czarno-białe (a raczej szaro-szare) z kolorowymi elementami, np. czerwoną wiązanką, zdjęcia z mocną dominantą lampy błyskowej.
Ja uwielbiam zdjęcia szaro-szare z jednym, mocnym kolorowym akcentem-jakimś małym drobiazgiem

A co do książki to raczej coś takiego:
http://www.wesele.piasta.pl/ksiazkik...zazdjecieA.jpg
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-23, 16:49   #482
blackandblue
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Ja uwielbiam zdjęcia szaro-szare z jednym, mocnym kolorowym akcentem-jakimś małym drobiazgiem
Ale w sensie np. takie?
1. http://art-photo.com.pl/foto-galerie...le_0221_bw.jpg
2. http://chrapkiewicz.com.pl/foto-gale...le_0720_bw.jpg

Cytat:
A co do książki to raczej coś takiego:
http://www.wesele.piasta.pl/ksiazkik...zazdjecieA.jpg
A to faktycznie kicz jak nic

Edytowane przez blackandblue
Czas edycji: 2011-08-23 o 16:54
blackandblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-23, 16:56   #483
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość
Wiem że to tylko przykłady, ale wybacz ciri15, ta pierwsza sukienka - odkryte nogi i przezroczysty gorset jest tragiczna, a te koronkowe białe kozaki dopełniają obrazu katastrofy (klasyka kiczu). Nie mówiąc już o tym że bardzo zniekształca figurę.
Aż zakrztusiłam się krówką.

Jeśli już - szukaj czegoś podobnego do tej drugiej.
No to ja właśnie tak dla przykładu podałam- pierwsza jako wzór kiczu, druga - jako w sumie normalna, przyzwoita sukienka.
Ja ślubu na razie nie planuję, ale jak coś to miłośniczką tego typu sukienek też nie jestem i wybiorę coś całkiem innego

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-23, 17:26   #484
iwoncia8
Raczkowanie

GG do iwoncia8

Ja też lubię zdjęcia z 1 kolorowym akcentem, ale ładnie zrobione, a nie takie brzydkie jak Ty wybrałaś akurat.

A co do disco polo, może i kicz, ale właśnie przy tym najlepiej się tańczy. Ja na co dzień nie słucham takich piosenek ale nie wyobrażam sobie wesela bez nich, bo jak nie ma disco na weselu to nie ma zabawy
A poza tym, kicz kiczem ale teksty tych piosenek zna każdy

No i wesele samo z siebie musi być trochę kiczowate. Tylko rolą państwa młodych jest, żeby z tym kiczem nie przesadzić i dostosować do sytuacji i charakteru wesela, jak już wcześniej pisałaś.Każdy ma swoje wyczucie smaku.

Dla wielu osób piosenka " cudownych rodziców mam" jest kiczowata ( nadużywam tego słowa), dla mnie trochę też, ale nie wyobrażam sobie mojego wesela bez niej. Dlaczego? Bo wiem jak jest ważna dla moich rodziców. Kocham ich i chcę żeby oni też poczuli się wyjątkowo.
iwoncia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-23, 17:38   #485
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też lubię zdjęcia z 1 kolorowym akcentem, ale ładnie zrobione, a nie takie brzydkie jak Ty wybrałaś akurat.

http://www.flog.pl/media/foto/197274...ego-kolory.jpg
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
Stary 2011-08-23, 17:57   #486
blackandblue
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iwoncia8 Pokaż wiadomość
Takie znalazłam w google, akurat pierwsze wyświetlenia po wpisaniu fotografia ślubna czarno-białe czy jakoś tak, jakby co nie szukałam najbrzydszych

Cytat:

A co do disco polo, może i kicz, ale właśnie przy tym najlepiej się tańczy. Ja na co dzień nie słucham takich piosenek ale nie wyobrażam sobie wesela bez nich, bo jak nie ma disco na weselu to nie ma zabawy
Dokładnie To właśnie mam na myśli - są mega kiczowate, ale parkiet natychmiastowo się zapełnia i wszyscy dobrze się bawią

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ----------

To zdjęcie jest nieostre
Stary 2011-08-23, 18:01   #487
Linaewen
Zakorzenienie

Ostre-nieostre, mi tam się podoba ta dziewczyna z lizakiem, na otoczenie nie patrzyłam Tylko ten kolorowy motyw na czanobiałym zdjęciu, który moim zdaniem ciekawie wygląda wyłapałam.
Stary 2011-08-23, 18:12   #488
blackandblue
Rozeznanie

Cytat:
Ostre-nieostre, mi tam się podoba ta dziewczyna z lizakiem, na otoczenie nie patrzyłam Tylko ten kolorowy motyw na czanobiałym zdjęciu, który moim zdaniem ciekawie wygląda wyłapałam.
No więc przykład jest taki sam jak mój - jest wyłapany kolorowy detal, ale zdjęcie jest technicznie bardzo słabe.

Bo wiesz, dziewczyna z lizakiem też mi się podoba, tylko oceniamy zdjęcie, czy dziewczynę z lizakiem? Bo wybierając tak fotografa na ślub kończy się z bardzo bardzo słabym, amatorskim materiałem z najważniejszego dnia w swoim życiu
Stary 2011-08-23, 18:18   #489
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blackandblue Pokaż wiadomość
No więc przykład jest taki sam jak mój - jest wyłapany kolorowy detal, ale zdjęcie jest technicznie bardzo słabe.

Bo wiesz, dziewczyna z lizakiem też mi się podoba, tylko oceniamy zdjęcie, czy dziewczynę z lizakiem? Bo wybierając tak fotografa na ślub kończy się z bardzo bardzo słabym, amatorskim materiałem z najważniejszego dnia w swoim życiu
Eee... Nie wiem, ja tam widzę różnicę między tą dziewczyną a tą PMką z bukietem. I nie chodzi mi o twarz tylko kompozycję zdjęcia. Poza tym to, że jest nieostre tło to dla mnie akurat celowy zabieg.
A chodziło mi bardziej o to, że ten drobiazg, który ma zachować kolor powinien być odpowiednio dobrany, a nie ma co kolorować na siłę diademu Młodej czy wiązanki i kwiatu we włosach [Twoje przykłady], bo to ni przypiął ni przyłatał. Z głową i pomysłem trza kolorować, ot co.

I nie mam zamiaru wybierać fotografa na podstawie urody Młodych...
Stary 2011-08-23, 19:07   #490
blackandblue
Rozeznanie

Cytat:
Eee... Nie wiem, ja tam widzę różnicę między tą dziewczyną a tą PMką z bukietem. I nie chodzi mi o twarz tylko kompozycję zdjęcia. Poza tym to, że jest nieostre tło to dla mnie akurat celowy zabieg.
A chodziło mi bardziej o to, że ten drobiazg, który ma zachować kolor powinien być odpowiednio dobrany, a nie ma co kolorować na siłę diademu Młodej czy wiązanki i kwiatu we włosach [Twoje przykłady], bo to ni przypiął ni przyłatał. Z głową i pomysłem trza kolorować, ot co.

I nie mam zamiaru wybierać fotografa na podstawie urody Młodych...
Aha
Mówię, że niestety całe zdjęcie jest nieostre, jego temat też.
Stary 2011-08-23, 19:10   #491
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Aha
Mówię, że niestety całe zdjęcie jest nieostre, jego temat też.
Nie wiem, fachowego oka nie mam. Podoba mi się na moje amatorskie wymagania.

Na szczęście mam możliwość wybierać ślubnego foto z profesjonalistą, ale tym się będę martwić za rok.
Stary 2011-08-23, 20:24   #492
Hosenka*
Zakorzenienie

A mi się bardzo podoba ślubny wygląd Rubik, w przeciwieństwie do Sykut (fatktycznie ma brzydkie nogi) i do Kate.

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

Cytat:
Dla wielu osób piosenka " cudownych rodziców mam" jest kiczowata ( nadużywam tego słowa), dla mnie trochę też, ale nie wyobrażam sobie mojego wesela bez niej. Dlaczego? Bo wiem jak jest ważna dla moich rodziców. Kocham ich i chcę żeby oni też poczuli się wyjątkowo.
Dla mnie jest nie tyle kiczowata, co już oblatana. Jeszcze 7-8 lat temu nie było mody na podziękowania, poczatkowo miło było słuchać, ale teraz już mnie to trochę irytuje. Dlatego my podziękujemy rodzicom po błogosławieństwie. Nie bedziemy robić szopki z tańcem w kołeczku.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-23, 22:11   #493
iwoncia8
Raczkowanie

GG do iwoncia8

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość

Dla mnie jest nie tyle kiczowata, co już oblatana. Jeszcze 7-8 lat temu nie było mody na podziękowania, poczatkowo miło było słuchać, ale teraz już mnie to trochę irytuje. Dlatego my podziękujemy rodzicom po błogosławieństwie. Nie bedziemy robić szopki z tańcem w kołeczku.
Też pewnie bym tak zrobiła, ale jak już pisałam dla moich rodziców a zwł. mamy to bardzo ważne i chciałabym jej zrobić tą przyjemność. Po ostatnim weselu nawet powiedziała że marzy jej się żeby na moim weselu podziękowania były równie piękne ( albo i piękniejsze)

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Chociaż ten taniec w kółeczku... Może wymyślimy coś w zamian. Może taniec odbijaniec ale w parach, tak że podczas piosenki każdy zatańczy z każdym? Bo tak stać i się patrzeć to też głupio. Sama nie wiem
Stary 2011-08-24, 09:37   #494
Foxy89
Rozeznanie

Cytat:
Z racji mojej pracy bywam na wielu ślubach, zarówno tych w mieście jak i w małych miejscowościach i powiem Wam, że moim zdaniem wszystko zależy od charakteru imprezy.

To, o czym mówiły dziewczyny, a wydaje mi się, że nie jest takie jednoznaczne:

Przystrojenie domów:
Tak, w mieście wydaje się niepotrzebne i naprawdę mocno, mocno obciachowe, ale na wsi? Nie wyobrażam sobie, żeby dom Panny Młodej był tego dnia choć trochę nie przystrojony. To jest jednak inne podejście, czasem nawet sąsiedzi pomagają przygotowywać dekoracje, bo wspólnie z rodziną cieszą się ze ślubu. No i są to domki jednorodzinne, nikomu nie przeszkadzają balony i papierowe girlandy na klatce schodowej

Zabawy na weselu:
Tu wszystko zależy od prowadzącego imprezę, dlatego polecam zrobić dobry rekonesans. Byłam na rewelacyjnych zabawach z wodzirejami i zespołami, którzy proponowali wiele fajnych, nie kompromitujących, ale sympatycznych zabaw dla gości. Takie zabawy rozkręcały imprezę i zachęcały ludzi do zabawy, dzieci także były czymś zajmowane, nikt nie czuł się wyłączony
Niestety wesele, które nie jest przez nikogo prowadzone, bardzo często zwalnia swój rytm i pada już koło 23. Ale rzecz jasna zdarzyły się i takie wesela, gdzie zabawy ograniczały się do obściskiwań, pokazywania sobie majtek i picia wódki. Taka zabawa jest chyba nawet gorsza od braku zabawy.

Wyuczony pierwszy taniec:
Faktycznie czasem PM są tak spięci i zdenerwowani tym, że mają trzymać się kroków, że rzeczywiście to bez sensu i staje się kiczowatym przedstawieniem, "żeby wszyscy zobaczyli". Ale z drugiej strony pary często przygotowują fantastyczne tańce, w które angażują się całkowicie i oglądanie takiego występu może być dla gości ogromną dawką pozytywnych emocji, niezależnie od poprawności kroków Poza tym, domyślam się, że Młodzi chcieliby jednak umieć rytmicznie poruszać nogami, by nie wyglądać w swoim mniemaniu głupio i stąd te kursy tańca. Ale powiem szczerze że dla mnie osobiście tańce z puli towarzyskich rzeczywiście są odrobinę sztuczne i kiczowate.

Pójście z tatą do ołtarza:
Ok, tradycja jest amerykańska, ale istotne są przecież emocje i uczucia. Trudno emocje rozpatrywać z perspektywy kiczu, one albo są albo ich nie ma Często moment przekazywania ręki córki przyszłemu mężowi jest dla całej trójki bardzo wzruszający Z tym, że symbolika powtarza się z tym, co dzieje się przy błogosławieństwie w domu.

Ozdoby na samochód:
Są sytuacje, w których wyglądają fajnie, np. gdy są celowo stylizowane na lekki kicz (przyczepiane puszki, balony, napis na rejestracji) lub gdy ozdoby pasują do całości stylizacyjnej ślubu i są oszczędne.

Prezenty dla rodziców w formie książki:
Nie wiem o jaką książkę Wam chodziło? Czy tę fotograficzną? Bo ja osobiście uważam, że to piękny, bardzo wartościowy prezent, który powoduje mnóstwo wzruszeń z tego co obserwuję A to dlatego, że rodzice zwykle mają ogromny sentyment do Waszych zdjęć z dzieciństwa i te chwile są dla nich mega ważne Pamiętajcie, że zdjęcia są pamiątką, która zyskuje na wartości dopiero z upływem czasu

Suknia ślubna krótka z przodu, długa z tyłu (w kościele NIE, w urzędzie TAK)
Zgadzam się z tym, że są naprawdę baaaaardzo różne sukienki z przodu krótkie, ale z długim tyłem i niektóre z nich uważam za całkiem ładne.
Dlaczego w kościele nie? Mimo wszystko wydaje mi się, że zakładają je dziewczyny, które po prostu CHCĄ POKAZAĆ NOGI. Co innego jeśli suknia jest po prostu krótka, nie przesadnie, ale np. do kolan - tu mogę zrozumieć, że chodzi o wygodę lub estetykę, taka się komuś podoba itp. Ale w przypadku sukien długich z tyłu, krótkich z przodu, chodzi o to, by mieć wystawną, długą suknię, ale nie można zarazem zrezygnować z chęci pokazania nóg :P - takie mam wrażenie, być może mylne A uważam, że gorąca chęć pokazania nóg, w Kościele jest nie na miejscu.
Za to w USC jak dla mnie zupełnie nie jest to problemowe i jeśli suknia jest ładna, jak ta Sykut, to jest ok.

A to, co zupełnie subiektywnie uważam za kicz, raczej niezależnie od formy:

- przesadnie zdobiona suknia ślubna i dodatki, suknia ślubna na przesadnie szerokim kole, niedostosowanym do jej kształtu, suknia z prześwitującym gorsetem z fiszbinami, biusty na wierzchu (to tyczy się zarówno panien młodych jak i świadkowych, druhen), buty z noskiem w szpic i kozaki do ślubu.

- suknia z przodu krótka, z tyłu długa W KOŚCIELE.

- dużo żelu we włosach pana młodego - niestety nie jest to dobry pomysł, bo na zdjęciach pan młody wydaje się zwykle prawie łysy

- błyszczące i opalizujące garnitury, szpanerskie buty

- ślubna fotografia ławeczkowa i nieśmiertelne zdjęcia wykorzystujące perspektywę "panna młoda na dłoni pana młodego" i odwrotnie ) Także zdjęcia czarno-białe (a raczej szaro-szare) z kolorowymi elementami, np. czerwoną wiązanką, zdjęcia z mocną dominantą lampy błyskowej.

- przesadna opalenizna panny młodej - pomarańczowa skóra nie prezentuje się dobrze z białością sukni ślubnej, nie wspominając już o współgraniu z karnacją pana młodego, który jest zwykle o trzy tony bledszy

- DISCO POLO! Tak! To jest największy kicz wesel, ale rzadko które wesele jest się w stanie bez disco polo obyć. Zazwyczaj pary młode pozwalają djom puszczać piosenki disco polo tylko w ostateczności, gdy zachęcenie ludzi do zabawy będzie bardzo trudne. I powiem szczerze, że w takim momentach zanim policzę do pięciu, wszyscy są na parkiecie Za to szczerze nienawidzę piosenki "Żono moja".

- fotografowanie i filmowanie kotletów - czyli ujęcia ludzi, którzy jedzą. To jest dla mnie zdecydowanie nieakceptowalne

No i jeszcze może nie kiczowatą, ale bardzo, bardzo niefajną rzeczą na weselach jest sytuacja, w której młodzi nie interesują się swoimi gośćmi.
W weselu chodzi przecież o to, że rodzina i znajomi przychodzą "weselić się" ze szczęścia młodych, wspólnie z nimi. Okazywanie niechęci do zabaw, tańca, rozmów, ostentacyjnie niezadowolone miny są raczej niestosowne.
W tym przypadku warto nadmienić, że taniec wyuczony na kursie pomaga w odpowiedniej postawie ciała. Nie wiem jak dla Was, ale panna młoda może mieć najpiękniejszą suknię świata, ale jeśli się garbi wygląda to po prostu tragicznie. Podobnie z resztą z panem młodym. Kursy tańca nie tylko spełniają swoją zasadniczą rolę jaką jest nauka tańca ale pomagają też we wspomnianej dobrej postawie ciała. Pozatym pierwszy taniec jest stresująca chwilą, ponieważ wszystkie pary oczu są zwrócone w stronę młodych, ale póżniej w zwykłym tańcu z goścmi, kiedy nie ma już takiego stresu nauka tańca faktycznie może pomóc.
Stary 2011-08-26, 17:29   #495
Blacky
Zadomowienie

Ja mam długą listę rzeczy, które uważam za straszny kicz:

- przesadne ozdoby na samochód, a już maskotki i dmuchane prezerwatywy to dramat
- akordeon i muzyka grająca Pani Młodej wychodzącej z bloku, również dekoracje na balkonie/oknie/klatce schodowej - nie wszystkich w bloku musi interesować mój ślub
- balony - w każdej postaci, u nas nie będzie ani jednego
- zabawy weselne w stylu "jajko przez nogawkę" albo "przynieś 5 staników"
- "kochanych rodziców mam"i podziękowania - nawet moja mama prosiła, żebyśmy nie robili obciachu i nie kazali jej tańczyć w kółeczku. A już w czasach, kiedy sporo osób ma 2 pary rodziców (rozwody) albo kiedy za wesele płaci tylko jedna rodzina, to już w ogóle niesmaczne
- karmienie się tortem przez Państwa Młodych
- karteczki/naklejki z napisem "wódka weselna"
- rozdawanie gościom swoich zdjęć, maskotek, aniołków - wszystkiego tego co wszyscy oprócz mojej babci wyrzucą 5 minut po weselu albo w ogóle nie wezmą tego z sali
- zabieranie Pannie Młodej buta (jeśli ktoś spróbuje dotknąć moich butów, to chyba go na miejscu zamorduję)
- bramki, z których trzeba się wykupywać
- Państwo Młodzi lub Rodzice, którzy przesadzili z alkoholem na weselu (my nie będziemy pić absolutnie nic, moja Mama też planuje tylko kieliszek szampana na wejściu)
- przyśpiewki weselne mówiące o penisach, wzwodach, wielkiej liczbie dzieci - "niech Panu Młodemu staje jak szabla ułańska" doprowadza mnie do białej gorączki i mam ochotę wyjść z takiego wesela
- kapele składające się z 3 panów - 2 akordeony i klawisze, albo 2xklawisze i akordeon
- wujkowie i dziadkowie macający panie po kolanach lub tyłkach
- chciałabym też gorąco poprzeć osobę, która napisała o zdjęciach kotleta - masakra!
- z własnego podwórka dodam, że moja babcia latająca wszędzie z kamerą i kamerująca ludzi, którzy jedzą, kłócą się, nudzą się, przysypiają i w każdej innej pozycji jest oburzające, niesmaczne i będę robić wszystko, żeby babcię powstrzymać. Do tego babcia potrafi łazić za prawdziwym kamerzystą i próbować filmować to samo co on...
- przezroczyste suknie ślubne - nie ważne w urzędzie czy w kościele, klasę trzeba mieć

Ale za to mam swoje własne kicze, które strasznie mi się podobają i na pewno będą na moim weselu:
- rzucanie żywych płatków czerwonych róż po wyjściu z kościoła
- małe rubinki w środku naszych obrączek jako taki mały tajny symbol naszej miłości
- będzie kilka piosenek diso polo i biesiadnych - nie słucham na co dzień takiej muzyki, ale na weselu się sprawdza. Oczywiście nie "Majteczki w kropeczki", ale np "Szalona" porywa wszystkich do tańca
- pierwszy taniec na pewno odtańczymy, pewnie klasycznie walca

Będziemy też mieli winietki i tablicę informacyjną gdzie kto siedzi - to elegancki i praktyczny sposób usadzenia gości.
Nie mam nic do gołębi, ale na pewno ich nie będzie, bo jakby mi zapaskudziły suknię albo komuś innemu garnitur/sukienkę, to chyba bym się ze wstydu spaliła.

Dodam też, że absolutnie akceptuję, że każdy ma inny gust i jeśli któraś z moich koleżanek chciałaby np balony na ślubie, to siedziałabym i je zawzięcie pompowała.

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Blacky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-26, 22:28   #496
roksana111
BAN stały

Podziękowanie dla rodziców w postaci prezentów ,właśnie to moja przyszła teściowa uważa za wielki kicz.Mój narzeczony myślał ze je chcę zrobić takie podziękowanie żeby wszyscy goście widzieli te wielkie kosze i nie wiedział biedny jak mi powiedzieć ze jego mama absolutnie nie chce takiego czegoś,dla mnie to nie ma znaczenia więc doszliśmy do porozumienia.Na weselu przez mikrofon podziękujemy rodzicom i wszystkim gościom za przybycie i tyle.
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 07:39   #497
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blacky Pokaż wiadomość
Ja mam długą listę rzeczy, które uważam za straszny kicz:

- przesadne ozdoby na samochód, a już maskotki i dmuchane prezerwatywy to dramat
- akordeon i muzyka grająca Pani Młodej wychodzącej z bloku, również dekoracje na balkonie/oknie/klatce schodowej - nie wszystkich w bloku musi interesować mój ślub
- balony - w każdej postaci, u nas nie będzie ani jednego
- zabawy weselne w stylu "jajko przez nogawkę" albo "przynieś 5 staników"
- "kochanych rodziców mam"i podziękowania - nawet moja mama prosiła, żebyśmy nie robili obciachu i nie kazali jej tańczyć w kółeczku. A już w czasach, kiedy sporo osób ma 2 pary rodziców (rozwody) albo kiedy za wesele płaci tylko jedna rodzina, to już w ogóle niesmaczne
- karmienie się tortem przez Państwa Młodych
- karteczki/naklejki z napisem "wódka weselna"
- rozdawanie gościom swoich zdjęć, maskotek, aniołków - wszystkiego tego co wszyscy oprócz mojej babci wyrzucą 5 minut po weselu albo w ogóle nie wezmą tego z sali
- zabieranie Pannie Młodej buta (jeśli ktoś spróbuje dotknąć moich butów, to chyba go na miejscu zamorduję)
- bramki, z których trzeba się wykupywać
- Państwo Młodzi lub Rodzice, którzy przesadzili z alkoholem na weselu (my nie będziemy pić absolutnie nic, moja Mama też planuje tylko kieliszek szampana na wejściu)
- przyśpiewki weselne mówiące o penisach, wzwodach, wielkiej liczbie dzieci - "niech Panu Młodemu staje jak szabla ułańska" doprowadza mnie do białej gorączki i mam ochotę wyjść z takiego wesela
- kapele składające się z 3 panów - 2 akordeony i klawisze, albo 2xklawisze i akordeon
- wujkowie i dziadkowie macający panie po kolanach lub tyłkach
- chciałabym też gorąco poprzeć osobę, która napisała o zdjęciach kotleta - masakra!
- z własnego podwórka dodam, że moja babcia latająca wszędzie z kamerą i kamerująca ludzi, którzy jedzą, kłócą się, nudzą się, przysypiają i w każdej innej pozycji jest oburzające, niesmaczne i będę robić wszystko, żeby babcię powstrzymać. Do tego babcia potrafi łazić za prawdziwym kamerzystą i próbować filmować to samo co on...
- przezroczyste suknie ślubne - nie ważne w urzędzie czy w kościele, klasę trzeba mieć

Ale za to mam swoje własne kicze, które strasznie mi się podobają i na pewno będą na moim weselu:
- rzucanie żywych płatków czerwonych róż po wyjściu z kościoła
- małe rubinki w środku naszych obrączek jako taki mały tajny symbol naszej miłości
- będzie kilka piosenek diso polo i biesiadnych - nie słucham na co dzień takiej muzyki, ale na weselu się sprawdza. Oczywiście nie "Majteczki w kropeczki", ale np "Szalona" porywa wszystkich do tańca
- pierwszy taniec na pewno odtańczymy, pewnie klasycznie walca

Będziemy też mieli winietki i tablicę informacyjną gdzie kto siedzi - to elegancki i praktyczny sposób usadzenia gości.
Nie mam nic do gołębi, ale na pewno ich nie będzie, bo jakby mi zapaskudziły suknię albo komuś innemu garnitur/sukienkę, to chyba bym się ze wstydu spaliła.

Dodam też, że absolutnie akceptuję, że każdy ma inny gust i jeśli któraś z moich koleżanek chciałaby np balony na ślubie, to siedziałabym i je zawzięcie pompowała.
Uśmiałam się z tych Twoich przykładów,ale w większości się zgadzam

Ja sama nie lubię biesiady i mam zespół,który raczej jej nie gra,ale "Jesteś szalona" i inne takie hity muszą być
Mam dzisiaj ślub,mam cudowną tablicę stołów i goście będą siadać przy danych stolikach,ale już krzeseł narzucać im nie będę
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 08:05   #498
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Nieprawda. Po pierwsze - disco polo nie gwarantuje udanego wesela, po drugie nie jest elementem obowiązkowym. Byłam na dwóch BARDZO udanych weselach, gdzie nie było ani jednej piosenki tego typu a goście świetnie się bawili i tańczyli do rana. Byłam też na weselu gdzie było dużo disco polo a ze 100 gości tańczyły 2-3 pary, większość gości wykruszyła się przed 2.00. I tak - chodziło właśnie o muzykę, bo jedzonko było pyszne. Nie uogólniaj, bo nie masz racji
Cytat:
No i wesele samo z siebie musi być trochę kiczowate. Tylko rolą państwa młodych jest, żeby z tym kiczem nie przesadzić i dostosować do sytuacji i charakteru wesela, jak już wcześniej pisałaś.Każdy ma swoje wyczucie smaku.
Ponownie: nie, nie musi. Moim zdaniem wręcz nie powinno - szkoda ujmować uroku tak wyjątkowej uroczystości.

Cytat:
Rozumiem i szanuję, ale nie wszyscy rodzice ją uwielbiają. Jest wiele innych form podziękowania, wiele z nich może lepiej odzwierciedlać charakter imprezy, czy gust nowożeńców

Blacky:
Motyw z babcią-operatorką jest cudny, obśmiałam się jak norka Ale żarty żartami, ale taki kamerzysta-zapaleniec może być problemem. Uczulali nas na to i fotograf i kamerzysta. My będziemy chyba delikatnie rozmawiać z gośćmi i prosić, żeby hamowali się w zapędach i nie robili konkurencji fachowcom, którym zaufaliśmy. Przecież naprawdę chcemy żeby na naszym ślubie i imprezie weselnej byli gośćmi - bawili się i cieszyli z nami, a nie dokumentowali bieg wydarzeń. Dodamy też, że jeśli będą chcieli chętnie podzielimy się z nimi zdjęciami, a nawet filmem. Zobaczymy z jakim skutkiem

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37

Edytowane przez mysiak
Czas edycji: 2011-08-27 o 08:19
mysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 11:25   #499
iwoncia8
Raczkowanie

GG do iwoncia8

Cytat:
Napisane przez mysiak Pokaż wiadomość
Nieprawda. Po pierwsze - disco polo nie gwarantuje udanego wesela, po drugie nie jest elementem obowiązkowym. Byłam na dwóch BARDZO udanych weselach, gdzie nie było ani jednej piosenki tego typu a goście świetnie się bawili i tańczyli do rana. Byłam też na weselu gdzie było dużo disco polo a ze 100 gości tańczyły 2-3 pary, większość gości wykruszyła się przed 2.00. I tak - chodziło właśnie o muzykę, bo jedzonko było pyszne. Nie uogólniaj, bo nie masz racji
Nie gwarantuje udanego wesela, bo udane wesele zależy od tego, czy goście potrafią i chcą się bawić,( nawet przy dobrej muzyce wesele może być kichą) ale często disco ( nie zawsze) właśnie rozkręca zabawę.

Nie wiem o jakim disco polo mówisz, bo mi nie chodzi tylko o takie typowe stare disco jak " majteczki w kropeczki" czy "szalona", ale też o nowsze kawałki, które znamy i lubimy. Przy tym po prostu dobrze nam i naszym znajomym się tańczy. Co nie znaczy że uważam że wszystkim powinny się podobać i że na każdym weselu MUSZĄ być .
Ale oczywiście wszystkiego z umiarem, nie chciałabym też samego disco na weselu, ale tak pół na pół:

Cytat:
Ponownie: nie, nie musi. Moim zdaniem wręcz nie powinno - szkoda ujmować uroku tak wyjątkowej uroczystości.
Nie powinno być kiczem? No w sumie masz racje, można tego uniknąć. Rezygnując z tortu, z białej sukienki, z welonu, z błogosławieństwa, z oczepin, z prezentów dla gości, z ozdobienia samochodu,wynajęcia samochodu, z podziękowań rodzicom na weselu ( nie tylko z piosenki), z pierwszego tańca... i z wielu innych...
A dlaczego? Bo to co dla Ciebie jest normalne, dla innych może być kiczem, chociażby biała sukienka. Tak samo dla Ciebie kiczem mogą być gołąbki a dla kogoś to coś normalnego i pięknego.Także Twoje " nie kiczowate wesele" może dla kogoś okazać się kiczowate. Więc napisałam że każde wesele ma coś z kiczu, ale to nei znaczy że źle, bo w tym jest urok ślubu i wesela. Oczywiście wszystko z umiarem.

Cytat:
Rozumiem i szanuję, ale nie wszyscy rodzice ją uwielbiają. Jest wiele innych form podziękowania, wiele z nich może lepiej odzwierciedlać charakter imprezy, czy gust nowożeńców
Nie napisałam nigdzie że wszyscy muszą ją lubić i mieć, sama wolałabym jej nie mieć, ale chcemy zrobić rodzicom przyjemność. Na pewno nie będzie tańca w kółeczku

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Kilka piosenek disco tych troche starszych i tych nowszych Niektóre mają głupie teksty, ale wszyscy znajomi się przy nich dobrze bawią i je śpiewają.

http://www.youtube.com/watch?v=W-TZL2kmQGw
http://www.youtube.com/watch?v=ZlLdhaz13Yo
http://www.youtube.com/watch?v=9z93c...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=zrkZP...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=fPu7C...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=90NHt...eature=related

Edytowane przez iwoncia8
Czas edycji: 2011-08-27 o 11:09
Stary 2011-08-27, 11:49   #500
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Nie gwarantuje udanego wesela, bo udane wesele zależy od tego, czy goście potrafią i chcą się bawić,( nawet przy dobrej muzyce wesele może być kichą) ale często disco ( nie zawsze) właśnie rozkręca zabawę.

Nie wiem o jakim disco polo mówisz, bo mi nie chodzi tylko o takie typowe stare disco jak " majteczki w kropeczki" czy "szalona", ale też o nowsze kawałki, które znamy i lubimy. Przy tym po prostu dobrze nam i naszym znajomym się tańczy. Co nie znaczy że uważam że wszystkim powinny się podobać i że na każdym weselu MUSZĄ być
Mi ostatnio kolega tak na przyszłość zaznaczył, że mam go nie zapraszać na wesele jeśli nie będzie na nim disco polo. Bo ostatnio był na takim gdzie grał jakiś gościu z Mam Talent, same piosenki rockowe i słabo było.

Stary 2011-08-27, 14:06   #501
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiem o jakim disco polo mówisz, bo mi nie chodzi tylko o takie typowe stare disco jak " majteczki w kropeczki" czy "szalona", ale też o nowsze kawałki, które znamy i lubimy. Przy tym po prostu dobrze nam i naszym znajomym się tańczy. Co nie znaczy że uważam że wszystkim powinny się podobać i że na każdym weselu MUSZĄ być .
Mówię o każdym. Słucham bardzo różnej muzyki, ale typologia disco polo jest w moim odczuciu nadużyciem.

Cytat:
Nie powinno być kiczem? No w sumie masz racje, można tego uniknąć. Rezygnując z tortu, z białej sukienki, z welonu, z błogosławieństwa, z oczepin, z prezentów dla gości, z ozdobienia samochodu,wynajęcia samochodu, z podziękowań rodzicom na weselu ( nie tylko z piosenki), z pierwszego tańca... i z wielu innych...
A dlaczego? Bo to co dla Ciebie jest normalne, dla innych może być kiczem, chociażby biała sukienka. Tak samo dla Ciebie kiczem mogą być gołąbki a dla kogoś to coś normalnego i pięknego.Także Twoje " nie kiczowate wesele" może dla kogoś okazać się kiczowate. Więc napisałam że każde wesele ma coś z kiczu, ale to nei znaczy że źle, bo w tym jest urok ślubu i wesela. Oczywiście wszystko z umiarem.
Oczywiście, wszystko rozbija się o definicję kiczu. Uściślę więc co miałam na myśli, zaznaczam, że jest to moja subiektywna opinia i nikt nie musi się ze mną zgadzać:
wesele powinno być na tyle eleganckie, żeby nie pojawiały się na nim elementy uznawane za kiczowate przez parę młodą lub przez więcej niż 50% gości ze średnim bądź wyższym wykształceniem.

Nie disco, tylko disco polo. To dwa BARDZO ODMIENNE gatunki.

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Mi ostatnio kolega tak na przyszłość zaznaczył, że mam go nie zapraszać na wesele jeśli nie będzie na nim disco polo. Bo ostatnio był na takim gdzie grał jakiś gościu z Mam Talent, same piosenki rockowe i słabo było.
Gratuluję kolegi, który już ma wymagania, a jeszcze zaproszenia nie dostał

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37

Edytowane przez mysiak
Czas edycji: 2011-08-27 o 14:10 Powód: dopisek
Stary 2011-08-27, 15:07   #502
iwoncia8
Raczkowanie

GG do iwoncia8

Cytat:
Mówię o każdym. Słucham bardzo różnej muzyki, ale typologia disco polo jest w moim odczuciu nadużyciem.

Oczywiście, wszystko rozbija się o definicję kiczu. Uściślę więc co miałam na myśli, zaznaczam, że jest to moja subiektywna opinia i nikt nie musi się ze mną zgadzać:
wesele powinno być na tyle eleganckie, żeby nie pojawiały się na nim elementy uznawane za kiczowate przez parę młodą lub przez więcej niż 50% gości ze średnim bądź wyższym wykształceniem.

Nie disco, tylko disco polo. To dwa BARDZO ODMIENNE gatunki.

Nie musisz być taka uszczypliwa. Swoją drogą będziesz robić wśród gości ankietę? No bo skąd będziesz wiedzieć ile procent gości nie uzna Twojego wesela za kiczowate?

Podsumowując - czy wesele eleganckie czy odrobine kiczowate - dla mnie najważniejsza jest dobra zabawa i tego się trzymam Bo wszystkich nie da się i tak zadowolić.
Na tym kończę tą dyskusję z mojej strony . Koniec offtopa
Stary 2011-08-27, 16:03   #503
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

Na niebiesko: Wow, to muszę się dostosowywać do "tych lepszych" gości z wykształceniem, aha.

Poza tym nie wiem co ty sobie sądzisz, ale to jaką muzykę lubimy nie zależy od wykształcenia.

A za gratulację dziękuję, to na ten moment chyba mój ulubiony kolega, a rozmowa była w dość żartobliwym tonie, bo mi do ślubu daleko.

Stary 2011-08-27, 17:04   #504
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie musisz być taka uszczypliwa. Swoją drogą będziesz robić wśród gości ankietę? No bo skąd będziesz wiedzieć ile procent gości nie uzna Twojego wesela za kiczowate?
Powiedziałam, że mówię o swoich subiektywnych odczuciach. Nie piję do Ciebie, ani do nikogo konkretnego, więc nie zarzucaj mi proszę uszczypliwości. Nie będę przeprowadzać ankiety, ale myślę, że znam swoich gości na tyle, że jestem w stanie oszacować co większość z nich uznałaby za kicz/tandetę, a czego nie. Tylko tyle i aż tyle

Cytat:
Na niebiesko: Wow, to muszę się dostosowywać do "tych lepszych" gości z wykształceniem, aha.
Nie dorabiaj teorii do mojej opinii. Mówiłam o własnych preferencjach (co podkreśliłam i wyboldowałam) i o tym, czym ja się kieruję. Nie ingeruję w to co, jak i kiedy mają robić inne młode pary

Cytat:
Poza tym nie wiem co ty sobie sądzisz, ale to jaką muzykę lubimy nie zależy od wykształcenia.
Mylisz się. Istnieje silna korelacja między wykształceniem (zarówno ogólnym, jak i kierunkowym muzycznym) a preferowaną muzyką.

Stary 2011-08-27, 18:11   #505
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Mylisz się. Istnieje silna korelacja między wykształceniem (zarówno ogólnym, jak i kierunkowym muzycznym) a preferowaną muzyką.
Od czasu Juwenaliów, gdzie największą furorę zrobiła impreza disco polo nieco wątpię w tą teorię. Niestety. Ale ogólnie się z Tobą zgadzam-u mnie nie będzie disco polo, czy się to gościom będzie podobać czy nie. W końcu to będzie nasza impreza, a z TŻtem na naszyhc imprezach disco polo nie słuchamy.
Stary 2011-08-27, 18:24   #506
iwoncia8
Raczkowanie

GG do iwoncia8

Cytat:

Bardzo ciekawe. może przybliżysz temat?Ciekawe jak bardzo odbiegam od ogółu
Stary 2011-08-27, 19:11   #507
skazana_na_bluesa
.

Cytat:

To zdjęcie jest nieostre
przeciez to jest cecha zdjecia portretowego - czlowiek na 1szym planie ostry, a tlo juz nie
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 20:03   #508
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Nie, nie mylę się. Może jedynie co do muzyków z wykształcenia. Kolega akurat bardzo inteligentny, kształcący się jak najbardziej.

To rozumiem, że ty się dostosowujesz do tych "wykształconych"? I powiedz mi czemu to oni mają mieć akurat lepszą imprezę niż reszta niewykształconego towarzystwa? Bardziej ich lubisz czy jak?

Stary 2011-08-28, 10:07   #509
iwoncia8
Raczkowanie

GG do iwoncia8

Cytat:
Od czasu Juwenaliów, gdzie największą furorę zrobiła impreza disco polo nieco wątpię w tą teorię. Niestety. Ale ogólnie się z Tobą zgadzam-u mnie nie będzie disco polo, czy się to gościom będzie podobać czy nie. W końcu to będzie nasza impreza, a z TŻtem na naszyhc imprezach disco polo nie słuchamy.
My też nie SŁUCHAMY disco polo, ale jak najbardziej przy nim TAŃCZYMY na zabawach czy właśnie na weselach

Jeżeli Wam się nie podoba, to jak najbardziej jestem za tym, żeby u Was nie było Jest tyle innej fajnej muzyki przy której można się świetnie bawić

Jeśli chodzi o zdjęcie ( nie opanowałam jeszcze opcji wielocytowania) to twarz jest niepotrzebnie troszeczkę rozmyta. Ale ogólnie podoba mi się, ponieważ nie mam aż tak dużych wymagań.Ja lepszego bym nie zrobiła
To też jest ładne, nie czarno- białe ale też kolorowe akcenty na " mdłym" tle
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg indeks.jpg (11,1 KB, 117 załadowań)
Stary 2011-08-28, 13:52   #510
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
My też nie SŁUCHAMY disco polo, ale jak najbardziej przy nim TAŃCZYMY na zabawach czy właśnie na weselach

Jeżeli Wam się nie podoba, to jak najbardziej jestem za tym, żeby u Was nie było Jest tyle innej fajnej muzyki przy której można się świetnie bawić
Ja ogólnie też jestem za tym, by każdy miał taką muzę jaka mu i partnerowi się podoba, tylko nie wiem skąd to ciśnienie, by wesele nie było uznane za kiczowate przez gości z wyższym wykształceniem

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości