Głodówka jako sposób na oczyszczenie organizmu, bądź schudnięcie. Wątek zbiorczy. - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-31, 08:56   #421
Adriana74
Rozeznanie

GG do Adriana74 Send a message via Skype™ to Adriana74
Dot.: głodówka :)

Cytat:
Napisane przez fifka91 Pokaż wiadomość
to od jutra zaczynamy .
powodzenia dziewczyny ;*

<osoby niezainteresowane niech zostawią swoje zdanie dla siebie >

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

kamyylka witam ;D

fifka byłaś na naszym forum ...... Nie wiem czy coś zrozumiałaś.... Przez głodówkę zwolnisz sobie metabolizm i istnieje mozliwość jojo A jak rozregulujesz metabolizm to będziesz tyła a nie chudła Koleżanka ma rację lepiej ograniczyć jedzenie i się ruszać niż nic nie jeść i się nie ruszać i najlepiej zgubić 10 kg w 3 dni
Adriana74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-01, 17:49   #422
fifka91
Przyczajenie

no dobra dziewczyny miałyście rację ;D ... to byl trochę głupi pomysł może podpowiecie co zrobić żeby schudnąc 20 kg.... ja mam brak silnej woli.
fifka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-07, 17:08   #423
123dzemdzemona22
Zadomowienie

GG do 123dzemdzemona22

Cytat:
Napisane przez fifka91 Pokaż wiadomość
no dobra dziewczyny miałyście rację ;D ... to byl trochę głupi pomysł może podpowiecie co zrobić żeby schudnąc 20 kg.... ja mam brak silnej woli.
zainwestuj w silną wolę .najlepiej SAMA..
Stary 2011-04-12, 12:51   #424
yaagodowa
Raczkowanie

jakie macie sposoby na nie jedzenie ?

tzn. co robicie, żeby nie podjadać między posiłkami i wytrzymać na diecie nie chwytając się jakby to powiedzieć, zbędnego jedzenia ?
yaagodowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-13, 22:55   #425
201607260936
Konto usunięte

O, i ja mam 20 kg do schudnięcia. Dołączę się do DIETY, ale napewno nie do głodówki, bo zależy mi na utracie kg, ale nie kosztem zdrowia
201607260936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-28, 11:58   #426
Parkour_Girl
Raczkowanie

jak to jest z głodówką...?

Witam,

Chciałam zapytać o głodówkę...? Jak z nią dokładnie jest...?
Powiedziane jest, że na tej diecie tracimy głównie wodę z organizmu co jest skutkiem zmniejszenia wagi...
A czy utrata tej wody również powoduje, ze widzimy różnice w swoim wyglądzie?

Postanowiłam zmienić trochę swój sposób odżywiania.
Zaczęłam jeść tylko wtedy kiedy czuję, ze zaczynam być głodna. (Nie jem słodyczy, chipsów...).
Tylko sęk w tym, że naprawdę wiele nie potrzebuje. 1,5 kanapki dziennie mi wystarczy. + duużo owoców bo je kocham.

Czy to będzie działało mniej więcej jak głodówka?
Parkour_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-28, 13:01   #427
maniulka0405
Raczkowanie

Dot.: jak to jest z głodówką...?

z tego jadłospisu biją same węgle. Ani to zdrowe, ani dietetyczne:P
Mówiąc "duuużo owoców" miałaś na myśli kilogram, czy więcej? Jeżeli chodzi o składniki odżywcze, cczy ilość, to można to nazwać głodowymi porcjami, ale z głodówką to nie ma nic wspólnego. Napisałaś, że chcesz zacząć się zdrowo odżywiać... Zacznij jeść 5 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, ostatni posiłek białkowy, porcja zdrowych węgli do śniadania i obiadu, do każdego posiłku źródło białka ( niezbędne do dobrej redukcji ), zrezygnuj ze słodkich gazowanych napojów, słodyczy ( lepiej się przerzucić na jakieś zdrowe, domowe przekąski) , no i oczywiście ruch! Na Twoim jadłospisie możesz co najwyżej zatrzymać wagę, zrujnować metabolizm etc.
Powodzenia!
maniulka0405 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-28, 14:30   #428
Parkour_Girl
Raczkowanie

Czyli jeżeli będę jeść tyle ile potrzebuje by nie być głodną też będzie źle?

Wydawało mi się, że po części ogólnym problemem otyłości jest również jedzenie dla przyjemności a nie dla... życia
Stary 2011-08-28, 14:34   #429
Eldo_rado
amor vincit omnia

trzeba jeśc z głwoą... nie mniej niz 1000kcal ale tez nie 5000
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-28, 15:48   #430
Parkour_Girl
Raczkowanie

Nie mniej niz 1000 kcal?? hmm
to się raczej nie uda... a bynajmniej normalnym jedzeniem tego nie wyciągne, bo nie zmieszcze na siłę nie chce jeść... uzupełnie owocami
Stary 2011-08-28, 16:09   #431
maniulka0405
Raczkowanie

Dziwne...Z tego, co piszesz, wcześniej jadłaś normalnie słodycze i inne przekąski i jakoś miałaś na nie miejsce...Jeśli chcesz sobie zniszczyć zdrowie, to powiodzenia A owoce w nadmiarze wcale nie są takei zdrowe, bo to sam cukier
maniulka0405 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-29, 08:50   #432
anniaa

Cytat:
Napisane przez Parkour_Girl Pokaż wiadomość
Witam,
A czy utrata tej wody również powoduje, ze widzimy różnice w swoim wyglądzie?
Tak.

A planujesz całe życie na głodówce ? spowolnisz metabolizm , wrócisz do normalnego odżywiania i efekt jojo murowany.

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-29, 09:15   #433
Parkour_Girl
Raczkowanie

Ale ja wcale nie mam zamiaru się głodzić...
Pytanie o głodówkę było z ciekawości...
Jem wszystko( z wyjątkiem słodyczy, chipsów i innych fastfoodów) , tylko w małych ilościach i wtedy kiedy jestem głodna a nie z nudów jak było do tej pory...
Stary 2011-08-30, 01:42   #434
ekspedientka
Raczkowanie

Podejrzewam, że tutaj jest za mało informacji od Ciebie, na temat Twojego dnia - oczywiście chodzi o posiłki. No i nie wiadomo, właściwie, czy Ty chcesz schudnąć, czy przytyć i ile?
A w jakim celu miałaby być ta głodówka? Utrata wody jest niebezpieczna, głodówka nie ma nic wspólnego z utratą wody a także niekoniecznie z odchudzaniem. Głodówka ma na celu oczyszczenie organizmu. I jest to specjalnie przeprowadzany "zabieg", do czego konieczna jest wiedza na temat przeprowadzania głodówki.
"Czy popełniasz te 5 błędów i niepotrzebnie tyjesz?" - darmowy poradnik
ekspedientka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-30, 08:13   #435
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

ja polecam "głodówki oczyszczające" jeden dzień raz na jakiś czas na sokach i szejkach zielonych, owocowo-warzywanych)

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-30, 09:21   #436
Parkour_Girl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ekspedientka Pokaż wiadomość
Podejrzewam, że tutaj jest za mało informacji od Ciebie, na temat Twojego dnia - oczywiście chodzi o posiłki. No i nie wiadomo, właściwie, czy Ty chcesz schudnąć, czy przytyć i ile?
A w jakim celu miałaby być ta głodówka? Utrata wody jest niebezpieczna, głodówka nie ma nic wspólnego z utratą wody a także niekoniecznie z odchudzaniem. Głodówka ma na celu oczyszczenie organizmu. I jest to specjalnie przeprowadzany "zabieg", do czego konieczna jest wiedza na temat przeprowadzania głodówki.

Jeszcze raz... nie mam zamiaru stosować głodówki, fakt... kiedy kiedyś pogłodziłam się kilka dni, akceptowałam siebie w pełni, podobałam się sobie, ale kiedy zaczęłam jeść bardziej normalnie - wszystko wróciło...

Chcę schudnąć... Ważę 52,5 a chcę 49.
Dlatego postanowiłam jeść w mniejszych ilościach ale wszystko (wyjątek: słodycze, chipsy i inne fastfoody - mam ułatwione zadanie, bo po zjedzeniu ich mam bóle brzucha, ze nie mogę się ruszać )
No i... wtedy kiedy jestem głodna a nie z nudów... a do tej pory tak było, bo kocham jeść. Tylko, że... okazało się, ze wcale dużo nie potrzebuję. Stąd moje pomysły, ze to może być potraktowane podobnie jak głodówka przez organizm.
Stary 2011-08-30, 13:45   #437
trimma
Raczkowanie

Głodówka to taka mała trauma dla organizmu Może i przynosi efekt na początku, ale kilogramy bardzo szybko wracają...ze zdwojoną siłą. Lepiej po prostu rozsądnie się odżywiać. Aha i też wcale nie jest powiedziane, że duuużo owoców, oznacza dobrze dla Twojego organizmu. Wszystko jest dla ludzi, ale w ramach rozsądku. Jeśli chcesz zmienić swój sposób odżywiania, to najlepiej skonsultować się z dietetykiem albo zainwestować w jakiś gotowy poradnik zdrowego odżywiania, ja np. zainwestowałam w dietę 36s, która nauczyła mnie co i jak mam jeść, żeby było dobrze.
Ps. Do wszystkiego trzeba podchodzić z głową. Taka moja rad.
trimma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-30, 19:56   #438
ekspedientka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
ja polecam "głodówki oczyszczające" jeden dzień raz na jakiś czas na sokach i szejkach zielonych, owocowo-warzywanych)
Ooo, taka głodówka, to tak. Właśnie mi przypomniałaś, że można sobie robić taki dzień. A jak często ją robić? Czy w okresie odchudzania można raz w tygodniu?

Cytat:
...

Chcę schudnąć... Ważę 52,5 a chcę 49.
Dlatego postanowiłam jeść w mniejszych ilościach ale wszystko (wyjątek: słodycze, chipsy i inne fastfoody - mam ułatwione zadanie, bo po zjedzeniu ich mam bóle brzucha, ze nie mogę się ruszać )
No i... wtedy kiedy jestem głodna a nie z nudów... a do tej pory tak było, bo kocham jeść. Tylko, że... okazało się, ze wcale dużo nie potrzebuję. Stąd moje pomysły, ze to może być potraktowane podobnie jak głodówka przez organizm.
Chodzi o to, aby ograniczyć jedzenie, ale jednocześnie aby organizm nie odczuł tego jako "głodówka" czyli jakieś "niedobory", bo wtedy będzie bronił się przed chudnięciem. Wówczas łatwo o efekt jojo. Myślę, że w Twoim przypadku, Parkour_Girl, dobrze jest ustalić odpowiednie godziny jedzenia, czyli niezbyt długie i niezbyt krótkie odstępy między posiłkami. A także pić ładnie wodę i w ogóle nawadniać ładnie organizm, to mogą być także zupy, jeśli lubisz, ale koniecznie dosyć dużo czystej wody.

PS. A czy można wiedzieć ile masz wzrostu, Parkour_Girl ?

Edytowane przez ekspedientka
Czas edycji: 2011-08-30 o 20:06
Stary 2011-08-30, 21:21   #439
Parkour_Girl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ekspedientka Pokaż wiadomość
Chodzi o to, aby ograniczyć jedzenie, ale jednocześnie aby organizm nie odczuł tego jako "głodówka" czyli jakieś "niedobory", bo wtedy będzie bronił się przed chudnięciem. Wówczas łatwo o efekt jojo. Myślę, że w Twoim przypadku, Parkour_Girl, dobrze jest ustalić odpowiednie godziny jedzenia, czyli niezbyt długie i niezbyt krótkie odstępy między posiłkami. A także pić ładnie wodę i w ogóle nawadniać ładnie organizm, to mogą być także zupy, jeśli lubisz, ale koniecznie dosyć dużo czystej wody.

PS. A czy można wiedzieć ile masz wzrostu, Parkour_Girl ?
Mój wzrost to 159 cm.
Wiem, nie mam nadwagi i raczej mieszczę się w dolnej granicy normy, więc jeśli zejdę do 49 kg, będzie prawie niedowaga. Tylko... kiedy moja waga dochodzi do ok 51 kg, wreszcie zaczynam dobrze czuć się w swoim ciele.

Edytowane przez Parkour_Girl
Czas edycji: 2011-08-30 o 21:23
Stary 2011-08-30, 22:51   #440
ekspedientka
Raczkowanie

Dot.: Głodówka jako sposób na oczyszczenie organizmu, bądź schudnięcie. Wątek zbiorcz

Ja też mam 159 cm wzrostu i to jest własnie mój cel, 51 kg. Bo w 47 byłam za chuda. 49-51 to myślę będzie najładniejsze
Stary 2011-09-01, 09:04   #441
Parkour_Girl
Raczkowanie

Dot.: Głodówka jako sposób na oczyszczenie organizmu, bądź schudnięcie. Wątek zbiorcz

I Ty właśnie stosujesz głodówkę? Czy jakieś inne diety?
Stary 2011-09-01, 10:46   #442
nikola40
Przyczajenie

Witam wszystkich , podjłam ten wątek o głodówce bo widzę że wiekszośc tutaj ma same watpliwości .Musze powiedziec ze jestem na głodowce leczniczej juz 11 dzień na samej wodzie mineralnej i moje samopoczucie jest REWELACYJNE mogę gory przenosić .Wszyscy co maja watpliwości odsylam do stronki www.glodowka.pl tam jeszt szczegółowe wyjasnienie opracowane przez dwie lekarki na podstawie kilkuset pacjentów .Głodówkę ta można stosowac minimum 10 dni a maximum 40 dni .
Pozdrawiam
nikola40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-01, 11:14   #443
ekspedientka
Raczkowanie

Ja szukam najlepszego stylu odżywiania swojego organizmu. Polega to na tym, że eliminuję złe nawyki w odżywianiu, a uczę się nowych dobrych nawyków. Bo zrozumiałam, że aby mieć ładną figurę i jednocześnie zdrową skórę, ładne włosy, ładne paznokcie, dobre, witalne samopoczucie,a co za tym idzie uniknąć chorób i oddalić procesy starzenia się, należy się po prostu dobrze odżywiać. Zrozumiałam, że nawet gdybym wspomogła się jakąś drastyczną dietą to i tak muszę zrobić to co napisałam wcześniej: zmienić swoje nawyki w jedzeniu na nowe - prawidłowe. A drastyczna dieta niesie za sobą zagrożenie. Więc lepiej od razu zacząć od szukania wiedzy na temat prawidłowych nawyków żywieniowych.

Edytowane przez ekspedientka
Czas edycji: 2011-09-01 o 11:15
Stary 2011-09-01, 12:17   #444
Parkour_Girl
Raczkowanie

Dokładnie do tego samego zamierzam dążyć.
Stary 2011-09-02, 00:17   #445
ekspedientka
Raczkowanie

Cytat:
Dokładnie do tego samego zamierzam dążyć.
Zapraszam Cię Parkour_Girl też tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post29151419 ,
jestem tam i razem z dziewczynami spowiadamy się ze swoich jadłospisów każdego dnia. I jeśli nie jest on dobry, to nic nie szkodzi. Napisanie go, opublikowanie i przeczytanie bardzo pomaga w zmianie Zapraszam Cię, dołącz do nas.
Stary 2011-09-20, 11:03   #446
ola_figmat
Raczkowanie

Głodówka!

znalazłam stronę internetową

http://www.glodowka.pl/

i się napaliłam jak szczerbaty na suchary

dzięki umiejętnie przeprowadzonej głodówce można
1)schudnąć
2)poprawić samopoczucie
3)wyleczyć się z różnych schorzeń
4)poprawić wygląd skóry, włosów
5)zmniejszyć żołądek
6)zmienić upodobania żywieniowe
7)nawet wyleczyć się z nałogów

trzeba zrobi tylko kilkudniowe wprowadzenie do głodówki i potem wychodzenie z głodówki, które ma trwać tyle ile sama głodówka(np 10-dniowa lub 14-dniowa)

kto jest zainteresowany?

Edytowane przez ola_figmat
Czas edycji: 2011-09-20 o 11:06
ola_figmat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 11:23   #447
Wredna_
Raczkowanie

Dot.: Głodówka!

Ja tam nie wierzę w "zbawienną moc" głodówek.
Jakim cudem na piękne włosy, wyleczenie niektórych schorzeń, wyleczenie się z nałogów ma wpłynąć nieprzyjmowanie do ust nic prócz wody? ( o ile i ona nie jest zabroniona... ]:->).
Najbardziej mnie rozśmieszyła "zmiana upodobania żywieniowego", co to znaczy? że po głodówce zjesz wszystko (nawet to czego nie lubisz) co Ci pod nos podstawi ktoś z bliskich albo sama sobie zrobisz bo będziesz głodna?

Ekspertem na pewno nie jestem ale jak dla mnie to jeżeli czymś takim "poczęstujesz" organizm to nie dość, że możesz wylądować w szpitalu, to jeszcze "efekty" po jakimś krótkim czasie nie dość, że nadrobisz to pewnie jeszcze kilka dodatkowych kg przygarniesz.

Więcej sobie krzywdy zrobisz niż to warte!

Postaw na zdrowe jedzenie, więcej ruchu... może nie będzie "10 kg mniej w 10 dni" ale na pewno nie będzie joja.
Stary 2011-09-20, 13:11   #448
anetqaa1
Raczkowanie

też uważam,że głodówka to BARDZO ZŁY POMYSŁ I SPOSÓB NA ODCHUDZANIE ale wybór należy do Ciebie, ja sie nie przyłączę, nie potrzebny mi efekt jojo. ale tobie życze powodzenia choćstanowczo odradzam ten sposób na zrzucenie zbednych kilogramów

"Nie możesz znaleźć przyczyny, nie możesz znaleźć znaczenia tego, ponieważ czasami tego nie ma.
Czasami ... to jest wszystko co jest."

anetqaa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 14:34   #449
ola_figmat
Raczkowanie

... szkoda, że jesteście takie sceptyczne, mimo, że ani razu tego nie próbowałyście, ani z tego co czytam, nie znacie nikogo, kto przeprowadził taką leczniczą głodówkę...
najbardziej przykre jest słuchać krytycznych opinii osób niezorientowanych, spotykam się z tym w różnych dziedzinach życia
Stary 2011-09-20, 14:48   #450
02eba319b6a88f5cf3646afc45676ed72e415e48_5eab58a6545cb
Konto usunięte

Też się nie przyłączę. Przede wszystkim, są lepsze sposoby na oczyszczenie organizmu .
Myślę, że prędzej możesz rozregulować, zaburzyć jego prawidłowe działanie, niż polepszyć swoje zdrowie. Próbowałam kiedyś głodówki ( na pewno nie poprawiła mi samopoczucia ; nie wytrwałam do końca, bo czułam się koszmarnie słabo, i tak też wyglądałam ), a potem "diet" głodówkowo-podobnych, a właściwie jedynym efektem tego wszystkiego było u mnie wzmożone wypadanie włosów, którego powstrzymanie zeżarło mi potem trochę czasu i pieniędzy , bo jeśli chodzi o wagę, to przeciwnie niż się może wydawać, spadek był u mnie praktycznie żaden.
02eba319b6a88f5cf3646afc45676ed72e415e48_5eab58a6545cb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości