Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011 - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to:
Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. 2 3,13%
W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy 12 18,75%
Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! 8 12,50%
Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! 8 12,50%
Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają 4 6,25%
.Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja 4 6,25%
Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. 22 34,38%
Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest 0 0%
Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. 1 1,56%
Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje 3 4,69%
Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-30, 08:32   #811
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Witam z rana.

Przyszłam sie tylko przywitać. Za bardzo nie mam o czym pisać. Tzn Musze napisac dla Was Moj opis porodu ale to jak Bede miała wiecej czasu. Niedługo moja kruszynka sie obudzi i bedzie głodna. z godziny na godzinę poznajemy sie bliżej. Coraz większa przyjemnosc sprawia mi opieka nad nią. W ogóle nie podejrzewalam ze mam w sobie tyle uczuć macierzynskich. A jednak są i w tej chwili Juz nie wyobrażam sobie ze jej mogłoby nie byc. Rozumiem teraz wszystkie matki-histeryczki.
Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 08:39   #812
patik87
Zakorzenienie

Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość

Patik
to coś fioletowe (nigdy nie umiem zapamiętać nazwy ) potasu pomaga?
trudno powiedzieć...My codziennie nie kąpiemy w tym. Tylko tak na zmianę, i w rumianku też, a jak zapomnę zaparzyć to samą wodą i białym jeleniem.

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

i wcale nie mam wyrzutów sumienia ani żalu do siebie że już nie karmię - ale wkurza mnie jak co rusz ktoś pyta czy karmię - a jak mówię że już nie to patrzą na mnie jak na wyrodną matkę

jakbym dziecko krzywdziła co najmniej...

A ja karmię różnie - czasem przed kąpielą jak bardzo głodna i kąpienie "na głodniaka" mogłoby się zakończyć mega wrzaskiem, ale czasem jak nie śpi po karmieniu to bierzemy ją w trakcie tej "fazy aktywności" kiedy nie spi i kąpiemy się dziś własnie miało być karmienie po kąpieli a ona mi zasnęła po kąpaniu jak jej paznokcie obcinałam... znowu no ją normalnie obcinanie paznokci usypia i przespała jedzenie bo ucięła sobie godzinna drzemkę - jak wstała to zjadła o 20 a usnęła po 21 bo ją coś potem bączki męczyły trochę i popierdywała po karmieniu pół godziny.
u mnie tak samo. PATRZĄ jak na wyrodną matkę.
Wiecie co, moje dziecię nie miało jeszcze obcinanych paznokci? nie da się jej. Bo nie śpi wiecznie, a jak próbuję to się budzi. W nocy jest za słabe światło u niej w pokoju. Dzisiaj na spacerze spróbuję.
W sumie i tak ma krótkie, ale już się drapie. Nad oczkiem ma czerwone.

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
eee tam Beatka ja zawsze mówie ze karmie mlekiem przeciez schabowego w butelce nie podajemy
heheh zapożyczam

Cytat:
Napisane przez Stronczek27 Pokaż wiadomość
Moja Wiktoria w dniu urodzenia.
Na pierwszej fotce (o ile ja widać) ma ślady na buzi po tym ssaniu. Trafili ja tym ssakiem prawie w oczko i ma pod oczkiem tez rozciecie. Na drugiej fotce Juz na drugi dzien tak wyglądała. Ciut lepiej.
Załącznik 4189648
biedna malutka, ocierpiała się, i Tobie serce pewnie pękało że tak ją potraktowali. Stronczek powiedz, rzeczywiście była taka potrzeba użycia kleszczy czy próżnociągu? Wiki nie była aż tak gigantycznych rozmiarów..tętno małej spadało czy parte zbyt długo trwały i było zagrożenie?

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Moja jutro kończy 2 miesiące

Kiedyś pisałam, że dermatolog w szpitalu olała te moje dłonie jak poszłam. Powiedziała, że jak karmię, to nie może mi nic przepisać. Pomyślałam ok.Ale pogorszyło się i to bardzo (popękały do krwi i tak spuchły,że palca zgiąć nie mogłam). Odstawiłam małą i zapisałam się prywatnie do Ars Medical'a do dermatologa, zapłaciłam 110 zl i co?...

I trafiłam na tą samą panią co w szpitalu .
Ale przepisała mi mocniejsze maści + tabletki i po 4 dniach już widzę poprawę. Może uda mi się wyleczyć dłonie .

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
jak mam mojemu mężowi przetłumaczyć, żeby mi pomagał przy małej? gadam i gadam jak do ściany
od dziś G. chodzi na 2. zmianę (od 12.30 do 20.30), wstał koło 9.00 i przed 12.00 poszedł do roboty, mała rano spała ładnie, więc nie musiał mi pomagać, za to grał na konsoli
Potem już była tragedia, mąż w pracy, a mała marudna, półtorej godziny usypiania (w wózku, leżaczku, na rękach róznie) i max. 20 min snu i tak w kółko
o 20.00 ubrałam dzieci i poszliśmy po G. do pracy, to kawałeczek drogi, fajny spacer, tyle ze mała co chwilę budziła się i płakała
przyszliśmy do domu, musiałam mu zrobić kolację, wyszedł z psem, pomógł mi przy kąpieli (tzn. trzymał małą, zrobił mleko i wyniósł wanienkę, przynosiłam ją sama) i poszedł spać
namęczyłam się żeby Lena usnęła to pospała 30 min i znowu płacze
budziłam G. żeby pomógł, to nie bo on usypia na stojąco i że jak chcę to mogę się z nim zamienić
znowu się popłakałam, w końcu włączyłam na fulla suszarkę na youtube i jakoś zasnęła
jutro znowu będzie taki sam dzień
G. potrafi po 12-15 godzin spać a i tak zmęczony i śpiący, oczywiście żeby na ryby jechać to zawsze ma siły
ja już wymiękam, Filip też wymaga uwagi, mała wyje całymi dniami, a tu zero pomocy
powtarzam mu że to NASZE dziecko a nie tylko moje, ale jak grochem o ścianę
w weekend znowu pewnie na noc pojedzie na ryby, a potem będzie odsypiał całą niedzielę
już tracę siły, w depresję wpadnę niedługo
Zanka Twój mąż należy do tych co wyznają zasadę że baba zajmuje się domem i dziećmi a mąż pracuje i przynosi kasę i nic go nie obchodzi. A z dziećmi pobawi się od czasu do czasu kiedy są grzeczne i nie robią problemów.( mój ojciec..) Chłopy swoim mózgiem nie ogarniają, że rola kobiety w domu jest równie ciężka jak ich praca, nawet fizyczna.
Najlepiej by było, gdyby miał możliwość zostać sam cały dzień z Leną i Filipem, posprzątać dom i zrobić obiad. Wtedy by się przekonał jak jest Ci ciężko. Skoro jego rozrywką są ryby, i to dość często, Tobie też się coś należy, wyjście do koleżanki czy gdziekolwiek z domu aby odpocząć.
Nie wiem co Ci poradzić, ale doskonale rozumiem Twoje położenie.
Próbujcie kiedyś na spokojnie pogadać.

Cytat:
Kategorie plebiscytu na naj naj naj mamuśki

• najszybszy poród
  • najdłużej przeterminowana mamuśka - pewnie żadna nie chciałaby wygrać ale w razie czego medal bedzie się należeć za cierpliwość i wytrwałość
  • dzidziuś z największą wagą urodzeniową - za to medal musi być bo każdy dodatkowy dekagram to przy porodzie spory wysiłek więcej
  • najmniejszy dzidziuś - medal za wszystkie chwile strachu o zdrówko maluszka
  • urodzony/a w terminie - poród najbliższy terminu oszacowanego przez gin
  • najdłuższy poród
  • najmniejsza liczba szwów – bezszwowo
  • najwieksza liczba szwow,
  • najdluższy pobyt w szpitalu
kiedy Brida sie rozpakuje rozpoczniemy debate nad przyznawaniem tytułów

ja chyba na medal sie załapie z urodzeniem w terminie no chyba że Brida mi koknurencje zrobi

---------- Dopisano o 07:09 ---------- Poprzedni post napisano o 06:52 ----------

eee widzę że cicho od wczoraj, Julka uśpiona po jedzonku - powinna do 9 pospać - to ja lecę zjeść sniadanko - tż dopiero co przyjechał do domku bo biedaczek nie dość że po drugiej zmianie w pracy to prosto po pracy jechał do Krk odwieść siostrę i szwagra na lotnisko - no i całą noc zeszło mu w trasie w obie strony. Teraz pochrapują sobie oboje - Julka w łóżeczku a tż obok mnie

to lecę coś zjeść i może jeszcze zdąże się odszczurzyć do gina zanim się królewna obudzi

aaaa ja mam jeszcze pytanie z kompletnie innej beczki
planujemy kupić pralkę i szukam na necie różnych ofert - ma któraś z Was pralkę ładowaną od góry i poleca?

bo mam nieustawną łazienkę i taka standardowa mi trochę za dużo miejsca zajmie a na taką od góry by było miejsce akurat i mam zagwozdkę jaką kupić no i się waham czy te z załadunkiem od góry się sprawdzają
ja chyba mogę startować w kategorii najduższy poród 12 godzin od momentu regularnych skurczy co 2 minuty...
Pralkę mam ładowaną od góry, bo łazienka też mało ustawna i wąska. Whirpoola. Polecam, nam się narazie nic nie dzieje, chociaż często przeładowuję..zamiast 3kg to walę i z 5...ale fajne ma programy i możliwość zmiany programu w dowolnym momencie prania.

Wczoraj już nie miałam siły dopisać.
U lekarzy: ( o ile to kogoś interesuje)
usg nerek: poszerzenie miedniczki zmiejszyło się z 9mm na 5 Kontrola za 3 mce. Bynajmniej jeden problem z głowy.uff.
laryngolog: nic nie widzi w nosie niepokojącego. Wad budowy nosa typu krzywa przegroda itp nie ma. Gardło i uszy ok. Ale jak zwykle jak jesteśmy u pediatry czy u laryngologa to ładnie oddycha, a znowu w nocy był dramat Powiedział że pewnie ma po prostu katar infekcyjny. A takie charczenie to może być wiotkość krtani, i trzeba przeczekać, do 6mca czasami się utrzymuje.

Między usg a laryngologiem musieliśmy godzinę czekać, na poczekalni gorąco, ale Sarka dzielnie zniosła, choć spocona i ciągle piła. Na rękach non stop, trochę na przewijaku poleżała.

Do tej pory odwiedziliśmy takich oto lekarzy:
-pediatra-3x
-hematolog
-chirurg
-laryngolog
-radiolog
i w czwartek znowu chirurg bo pępek nadal siedzi.

Dzisiaj w nocy się kręciła bo nos zatkany. Odessać nie da się nic, a słychać że jej siedzi.
Nerola czy zaneta kiedyś pisałyście że plecka trzeba czymś nacierać i inhalacje robić?
patik87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 09:08   #813
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Paticzku z tymi instrumentami to było tak ze Przez wagę Wiki rozwarcie prawie wcale nie postepowalo. Od 11 w dzien we czwartek z 3 cm zrobiło sie do godziny 20 raptem OK 5 cm. Skurcze miałam takie ze Juz nie wyrabialam. Chodziłam po ścianach. A dodam ze bez wód od 5 rano Juz byłam. W koncu powiedziałam żeby mu epidural dali. Zabrali mnie na inny oddział i tam dostałam epidural i oksytocyne. Od 21 w czwartek do 6 rano w piątek rozwarcie sie zrobiło na 10 cm i mogłam zacząć przec. Ale ni cholery nie szło. Jak siedziała tak siedziała. A Juz minęło ponad 24 godziny bez wód. W koncu zabrali mnie na sale operacyjna i powiedzieli ze spróbują instrumentami a jak nie to cesarka. Udało sie z instrumentami ale gdybym wiedziała co z nią zrobią to blagalabym o cesarke tylko po to by jej tego zaoszczędzić. Tak to mniej wiecej wyglądało.
Ja tez moge sie pisać na kategorie najdłuższy poród. W karcie mam 19 godzin wpisane. A tak naprawdę skurcze miałam i to dość ostre 48 godzin przed porodem.

Ale warto było. Jak zagladam do lozeczka i widzę moja kruszynke jestem w stanie jeszcze raz to przeżyć.

Dodam jeszcze ze Wiki urodziła sie w nie najlepszej kondycji. W 1 i 5 minucie dostała odpowiednio 2 i 5 pkt apgar. Także dobrze z nią nie było.
Stary 2011-08-30, 09:12   #814
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011

Cytat:
a właśnie - czytałam że Ty odciągasz mleczko jeszcze, dobrze doczytałam?
--
właśnie pisze znad laktatora Sara zjada ok.4 posiłków mojego mleka, reszte MM. Ja piersia nigdy nie karmiłam.

Cytat:
ona nie jest głodna, ona po prostu umiera z głodu .
tez tak macie

Cytat:

planujemy kupić pralkę i szukam na necie różnych ofert - ma któraś z Was pralkę ładowaną od góry i poleca?

bo mam nieustawną łazienkę i taka standardowa mi trochę za dużo miejsca zajmie a na taką od góry by było miejsce akurat i mam zagwozdkę jaką kupić no i się waham czy te z załadunkiem od góry się sprawdzają

sa pralki 45cm na szerokosc, a wchodzi 8kg prania, wiec to super rozwiazanie. Ja jakos za tymi od gory nie przepadam, choc nie mialam nigdy

Cytat:
Napisane przez Brida Pokaż wiadomość
Odpisywanie próba druga...

Dziewczyny, któraś miała laktator ręczny TT na sprzedaż?

Kurcze, obawiam się trochę problemów w tej mierze i chętnie bym odkupiła na wszelki wypadek.
Ja mam nówka sztuka, nieśmigany tylko wyparzony do szpitala. Kupilam elektryczny taki jak mi dali w szpitalu.

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 09:21   #815
Vaniliova11
Zadomowienie

Cytat:

no i też pogadam z nim o anty bo chce tabletki - dziewczyny które nie karmicie piersią - jakie polecacie tabsy?
żeby nie były strasznie drogie i nie powodowały zbyt wielu efektów ubocznych
Witam
Ja brałam cilest ale moje libido było prawie zerowe
Cytat:
A teraz dostaje czkawki najczęściej po jedzeniu jak jej się odbije i dopiero potem czkawka po odbiciu - nigdy przed - też tak macie?[COLOR=Silve

Cytat:
Odruch ssania ma super. Z lewa Piersią nie ma problemów. Wcina az milo. A z prawa kręci sie, wypluwa. Moze jakoś zle ja trzymam. Nue wiem.
Krystianek tez woli lewa a moze to mnie wygodniej karmic
Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość

I jeszcze mam pytanie. Takie raczej z ciekawości niż wielkiej potrzeby Jak kąpiecie dzieci wieczorem, to karmicie je przed czy po kąpieli? I w jakim odstępie czasowym mniej więcej?
Staramy sie po ale różnie to wychodzi
Cytat:

ja pytałam - ale już nie karmię piersią - od ubiegłej soboty - karmiłam przez miesiąc i po tym czasie mój pokarm zanikł.

i wcale nie mam wyrzutów sumienia ani żalu do siebie że już nie karmię - ale wkurza mnie jak co rusz ktoś pyta czy karmię - a jak mówię że już nie to patrzą na mnie jak na wyrodną matkę
Moja kolezanka która sama karmila rok powiedziała że ona sama wychowana jest na butelce i żyje i tego sie trzymam
Cytat:
Na pierwszej fotce (o ile ja widać) ma ślady na buzi po tym ssaniu. Trafili ja tym ssakiem prawie w oczko i ma pod oczkiem tez rozciecie. Na drugiej fotce Juz na drugi dzien tak wyglądała. Ciut lepiej.
Załącznik 4189648
Biedactwo ale do wesela sie zagoi

Cytat:

Kiedyś pisałam, że dermatolog w szpitalu olała te moje dłonie jak poszłam. Powiedziała, że jak karmię, to nie może mi nic przepisać. Pomyślałam ok.Ale pogorszyło się i to bardzo (popękały do krwi i tak spuchły,że palca zgiąć nie mogłam). Odstawiłam małą i zapisałam się prywatnie do Ars Medical'a do dermatologa, zapłaciłam 110 zl i co?...

Ale przepisała mi mocniejsze maści + tabletki i po 4 dniach już widzę poprawę. Może uda mi się wyleczyć dłonie .
mam nadzieje ze szybko sie wyleczysz

Brumek za pierwszy tydzień

A my dziś na szczepienie
Vaniliova11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 09:22   #816
dziubek79
Zakorzenienie

hej moje kochane mamusie
u nas PIEKNA NOCKA, Szymus spał od 21 do 4:15 , potem kolejna pobudka o 7:30 ale już bez snu po jedzeniu

wczoraj bylismy z wynikami usg główki u neurologa no i ze względu na te zmiany w mózgu musimy rozpocząć rehabilitację bo one powodują asymetrię i lekkie napięcie mięśniowe. Lekarka twierdzi że szybko powinniśmy się uporać i taka mam nadzieję no i za 2 m-ce znów usg główki.
Również z tego względu będziemy się chyba wstrzymywać ze szczepieniem aż do kontroli główki.

Marinko ja też jestem dumna z Igorka dla niego

no i super że nasze finiszujące mamusie wracają już do domków z maluszkami

swoja droga to prawda że nasze dzieciaczki są NAJŚLICZNIEJSZE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Edytowane przez dziubek79
Czas edycji: 2011-08-30 o 10:37
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 09:24   #817
zanetaa88
Zakorzenienie

Patik , tak Nerolka mi poleciła inhalacje z rumianku. Trzymam mała na nodze ona na brzuszku pod jaj buzka miseczka z rumiankiem - w takiej odleglosci aby jej nie oparzyc i oklepuje a ona wdycha rumianek. Psikam woda morska i odciagm frida - czekam az psiknie choc nie zawsze to robi wtedy te kozy sa blizej i frida idzie lepiej i masz majerankowa pod nosek aby jej sie lepiej oddychało.

Jakie miałyście objawy skazy białkowej?

pisze jedna reka

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 09:26   #818
madzia1k1
Raczkowanie

Cytat:

Co do karmienia, to nam poszło jak z płatka. Z obiema piersiami. Żadnych kłopotów, żadnych ran na brodawkach. Ale wiem, że to wyjątkowa sytuacja, bo generalnie mamy mają jednak problemy, więc Twoja sytuacja to na pewno norma.

A tak a'propos to nawet sobie nie wyobrażacie,
JAK JA KOCHAM KARMIĆ PIERSIĄ!!!

Ale przy karmieniu piersią nie ma mowy o takich pigułkach jak np. yasminell Można brać tylko tzw. mini, te jednoskładnikowe. Któraś dziewczyna, chyba Aania, może też youyou, takie bierze to może opowie jak się pojawi na forum

A Tymonek ma od rana zaropiałe oczko Poczytałam, że to norma i po prostu częściej przemywać solą fizjologiczną i że w ciągu 2-3 dni powinno przejść. Ale bidulek taki "zaklejony" z tej jednaj strony Wasze też miały takie przygody oczkowe?

I jeszcze mam pytanie. Takie raczej z ciekawości niż wielkiej potrzeby Jak kąpiecie dzieci wieczorem, to karmicie je przed czy po kąpieli? I w jakim odstępie czasowym mniej więcej?
za udane karmienie.
Oczko też mieliśmy zaropiałe, podobno bardzo często to się zdarza. U nas przemywanie sola fizjologiczna pomaga, ale potem znowu wraca i jutro idziemy na szczepienia to się zapytam czy kropelek nie powinnam użyć.

Cytat:

jakbym dziecko krzywdziła co najmniej...

A ja karmię różnie - czasem przed kąpielą jak bardzo głodna i kąpienie "na głodniaka" mogłoby się zakończyć mega wrzaskiem, ale czasem jak nie śpi po karmieniu to bierzemy ją w trakcie tej "fazy aktywności" kiedy nie spi i kąpiemy się dziś własnie miało być karmienie po kąpieli a ona mi zasnęła po kąpaniu jak jej paznokcie obcinałam... znowu no ją normalnie obcinanie paznokci usypia i przespała jedzenie bo ucięła sobie godzinna drzemkę - jak wstała to zjadła o 20 a usnęła po 21 bo ją coś potem bączki męczyły trochę i popierdywała po karmieniu pół godziny.
Miałam odpisać jak u nas jest z karmieniem przed kapielą, ale u nas jest dokładne tak samo jak u Beatki. Przeważnie jest po kąpieli, chyba że przed kąpielą 3 godziny spał to wiem że bedzie bardzo głodny, i będe miała problem z pielegnacją po kapieli, a ona jest dla nas bardzo ważna, bo dużo czasu temu poświecam. To jest taki nasz bardzo wazny rytuał, trwa z pół godziny, myjemy buzke, oczka, uszka, czeszemy czuprynę, i potem 20min masaż.

Mnie też bardzo wkurzają pytania o karmienie piersią. jak mówię ze nie to tak dziwnie patrzą i muszę każdemu całą historie opowiadać, a nie była ona dla mnie lekka. Strasznie tego nie lubię

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
eee tam Beatka ja zawsze mówie ze karmie mlekiem przeciez schabowego w butelce nie podajemy
Fajna odpowiedź. Musze to też wykorzystywać.

Cytat:
Załącznik 4189648
Oj biedna Wiktoria tak ja wymęczyli..
Niech szybciutko odzyskuje siły.

Cytat:
UWAGA, UWAGA:
moja Ssawa ukochana 8 minut temu skończyła pierwszy TYDZIEŃ ŻYCIA

Zero bólu No, prawie zero To dlatego, że chyba dobrze przystawiamy po prostu. Baaaaardzo głęboko wkładam mu do ust brodawkę i wtedy nic a nic nie kaleczy Teraz mam nawał i piersi jak kamienie, więc jest mu trudno uchwycić pierś, ale jak wycisnę najpierw kilka "łyczków", to się szybciutko przyssysa i już jest git
za pierwszy tydzien!!!

Cytat:
jak mam mojemu mężowi przetłumaczyć, żeby mi pomagał przy małej? gadam i gadam jak do ściany
od dziś G. chodzi na 2. zmianę (od 12.30 do 20.30), wstał koło 9.00 i przed 12.00 poszedł do roboty, mała rano spała ładnie, więc nie musiał mi pomagać, za to grał na konsoli
Potem już była tragedia, mąż w pracy, a mała marudna, półtorej godziny usypiania (w wózku, leżaczku, na rękach róznie) i max. 20 min snu i tak w kółko
o 20.00 ubrałam dzieci i poszliśmy po G. do pracy, to kawałeczek drogi, fajny spacer, tyle ze mała co chwilę budziła się i płakała
przyszliśmy do domu, musiałam mu zrobić kolację, wyszedł z psem, pomógł mi przy kąpieli (tzn. trzymał małą, zrobił mleko i wyniósł wanienkę, przynosiłam ją sama) i poszedł spać
budziłam G. żeby pomógł, to nie bo on usypia na stojąco i że jak chcę to mogę się z nim zamienić
znowu się popłakałam, w końcu włączyłam na fulla suszarkę na youtube i jakoś zasnęła
G. potrafi po 12-15 godzin spać a i tak zmęczony i śpiący, oczywiście żeby na ryby jechać to zawsze ma siły
ja już wymiękam, Filip też wymaga uwagi, mała wyje całymi dniami, a tu zero pomocy
w weekend znowu pewnie na noc pojedzie na ryby, a potem będzie odsypiał całą niedzielę

Oj nie masz lekko. Dla mnie tylko dziwne jest to jego wędkowanie, ja rozumie ze on też chce sie odstresować po całym tygodniu pracy, ale Ty przecież tez nie masz lekko. By mógł chociaż właśnie w te weekendy poświecić czas dla rodziny, no i żeby Tobie pomóc. A z ryb na ten czas powinien zrezygnować. ale jak to mu przetłumaczyć

Cytat:

Ja mam pralke Mastercook PDT-1236 jest bardzo z niej zadowolona. Jednym z wielu plusów jest opisówka funkcji na pralce, która jest po polsku, i wszystko jest opisane słownie a nie tylko symbolem zaznaczone. POLECAM!!! mamy ja rok i jest super.

Największe szczęście dla ojca i matki
Nad dobra ziemskie, rozkosze, dostatki
To ich krew - życie, to ich własne dziecię.
Co im nad wszystko droższe jest na świecie.

madzia1k1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 09:32   #819
dziubek79
Zakorzenienie

Brumeczku GRATULACJE 1 TYGONIA :d:d
a my karmimy zawsze przed kąpielą bo odwrotnie to chyba każda z Was by go słyszała , tak by się darł z głodu.

Zanka kurcze nie wiem jak pomóc, ewidentnie jest mu wygodnie zasłaniac sie pracą i juz . I niestety obawiam się że może być cięzko go zmienić bo się przyzwyczaił że tak mu wolno. Ja mojego TZ od razu "goniłam" do roboty chociaż On sam z tych co potrafia i chca w domu wszystko robić. Dla mnie powiedzenie "jak wychowasz tak masz" jest w 100% słuszne

a dziewczyny która zainteresowana pojemnikami na pokarm z aventu-nie używane????

Edytowane przez dziubek79
Czas edycji: 2011-08-30 o 10:07
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 09:33   #820
zanetaa88
Zakorzenienie

W nocy nie ulała, spała grzecznie 24,3 i 7.
Zjadła z rana, odbiła , kładę na wznak - kwasi się, język wyciąga jakby jej coś przeszkadzało, odbijamy -> serek.
Ok 1 h bawimy się, obserwujemy, rozmawiamy.
Kładę na wznak - kwasi się, mieli językiem.
Odbijam to tyko sobie bekła.
Jeszcze obserwujemy , rozmawiamy i czkawka.
Daję do piersi - napiła się i serek.
Odbiła.
Leży na kolanach to nie wiem czy jej się ulało,
czy to było coś innego.
Leżąc na kolanach wszystko co wyleciało jej z buzi to poleciało na moje kolana i na sofę...

Czemu za każdym razem po jedzeniu ulewa serkiem ?
Niby to dobrze, ale widzę że ją to męczy,
wiem że kwas itd.
W ogóle po każdym jedzeniu robi takie miny,
jakby jej coś nie pasowało w buzi,
a wcześniej tak nie było.
A leżenie na wznak mimo odbicia to tylko kiedy zaśnie.

Obserwuję nadal...

Stary 2011-08-30, 09:40   #821
brumek
Zakorzenienie

Cytat:

Kurczę, strasznie dziwne te Twoje dłonie Ale powiedzieli w końcu od czego się tak zrobiło? Może to jakieś silne uczulenie na np. detergenty?

Cytat:
A jak mi się trafi następny raz to podamy rodzince termin póxniejszy przynajmniej o 2 tygodnie, bo teraz dzwonią codziennie na stacjonarny tylko po to żeby sprawdzić czy jeszcze jestem w domu
Współczuję, bo to mnie wkurzało strasznie

Cytat:
Kategorie plebiscytu na naj naj naj mamuśki
  • najszybszy poród
  • najdłużej przeterminowana mamuśka - pewnie żadna nie chciałaby wygrać ale w razie czego medal bedzie się należeć za cierpliwość i wytrwałość
  • dzidziuś z największą wagą urodzeniową - za to medal musi być bo każdy dodatkowy dekagram to przy porodzie spory wysiłek więcej
  • najmniejszy dzidziuś - medal za wszystkie chwile strachu o zdrówko maluszka
  • urodzony/a w terminie - poród najbliższy terminu oszacowanego przez gin
  • najdłuższy poród
  • najmniejsza liczba szwów – bezszwowo
  • najwieksza liczba szwow,
  • najdluższy pobyt w szpitalu
Fajne

A o pralkach mogę powiedzieć tylko tyle, że jestem zakochana w modelach Siemensa. Ale już o konkretnej ładowanej od góry się nie wypowiem. Tyle, że ufam tej marce. Są ładne i świetne

Cytat:
Dodam jeszcze ze Wiki urodziła sie w nie najlepszej kondycji. W 1 i 5 minucie dostała odpowiednio 2 i 5 pkt apgar. Także dobrze z nią nie było.
Matko Stronczku, ależ Ty musiałaś przeżyć męki Chodzi mi teraz nawet nie o ból porodu, tylko o ten niepokój o małą. Tak malutko punktów to brzmi strasznie dla młodej mamy
Dobrze, że tak się pięknie wszystko skończyło

Zanka - a przy Filipku mąż tez nie pomagał wcale?

A u nas nocka przespana Aż za bardzo Mały zjadł wieczorem o 22 ale bardzo mało, a potem o ... 3.30!!! I to nie mogłam go żadnymi sposobami dobudzić. Godzinę go torturowałam, żeby zechciał buzię otworzyć. Possał w końcu, zasnął prędko i wstał na kolejne jedzonko (już z własnej woli) o 8.00
I normalnie nie jestem panikarą i wolę dać dziecku pospać, skoro ma ochotę, a nie budzić, bo tak zalecają książki (w końcu to nie mała maszynka tylko człowiek!), ale TYLE godzin to już chyba za długo... Prawie 6, a biorąc pod uwagę ile zjadł tym ostatnim razem wieczorem posiłek, to bardziej 8 h, bo takie ssanie prze 3 minuty, to trudno uznać za posiłek...
Stary 2011-08-30, 09:41   #822
zanetaa88
Zakorzenienie

Zanka a od kiedy zaczął jeździć na ryby ?!
mam kolegę który po urodzeniu dziecka
znalazł sobie swoje hobby - ryby.
Widzę, że ma właśnie podejście: kura domowa
i broni się pracą...
Dobrze, by było aby go zostawić na 1 dzień z dziećmi !
Na głęboką wodę,
niech zobaczy że siedzenie w domu to nie taka sielanka !!

Patik a jak u Ciebie z Tż ?

Cieszę się ogromnie, ze mój mnie rozumie.
Zadeklarował się, że w pt zostanie z mała i mam jechać w miasto, do fryzjera, na zakupy ,żeby sobie coś ludzkiego kupić.
Cieszę się że rozumie mnie kiedy mówię : że mam dość wielu "dobrych rad".
Cieszę się, że rozumie mnie że jestem zazdrosna o mała.
Mój mąż w sumie zawsze powtarzał, że nie chciałby aby jego żona była typową kurą domową, że woli mnie w wersji bizneswomen
On w ogóle cieszy się, że będzie mógł zostać z mała sam na sam.

Muszę iść torta zamówić i ciasta.
Do księdza zadzwonić.
Pesel w ogóle muszę odebrać :|
a wiecie, że dziś mi się nic nie chce !!
Okna wypadałoby umyć,
ale zapowiada się chyba na deszcz

Jak wygląda śluz w koopie ?!

Stary 2011-08-30, 09:44   #823
brunetka2000
Zakorzenienie

Witam
Ja tak na szybko póki co w dobrym humorze
Brumek gratuluje 1 tygodnia
Zanka biedactwo mój chłop też nie lepszy jeśli chodzi o opiekę nad małą.
Carmela rozwalilaś mnie tym schabowym
Stronczek śliczna niunia, a ranki szybko się zagoją

AAAAAAAA i muszę się pochwalić
Jak to powiedziła w filmie Kargul "Nadejszła wiekopomna chwila" wczoraj było teges-śmeges
Nie zdążyłam dojść do gina Ale co tam :brzyda l:
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 09:44   #824
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia1k1 Pokaż wiadomość
Oczko też mieliśmy zaropiałe, podobno bardzo często to się zdarza. U nas przemywanie sola fizjologiczna pomaga, ale potem znowu wraca i jutro idziemy na szczepienia to się zapytam czy kropelek nie powinnam użyć.
A u nas rano oczko już ładne było Nie wiem czy przeszło, czy chwilowa poprawa ale jestem dobrej myśli, że ta sól wystarczy
Stary 2011-08-30, 09:46   #825
zanetaa88
Zakorzenienie

Brumek tak się zastanawiają Twoje godziny karmienia ? 22 ? to o której kąpiecie małego ? macie jakieś godziny czy po prostu jak nadejdzie na to czas ? Ja zastanawiam się właśnie czy nie zacząć kąpać mała wtedy kiedy np idziemy spać...

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ----------

NAJWAŻNIEJSZE !!

Moja królewna dziś ma miesiąc

Musimy zdjęcie zrobić

Stary 2011-08-30, 09:57   #826
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość

swoja droga to prawda że nasze dzieciaczki są NAJŚLICZNIEJSZE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
oczywiście - najpiekniejsze pod słoncem

---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Cytat:
Paticzku z tymi instrumentami to było tak ze Przez wagę Wiki rozwarcie prawie wcale nie postepowalo. Od 11 w dzien we czwartek z 3 cm zrobiło sie do godziny 20 raptem OK 5 cm. Skurcze miałam takie ze Juz nie wyrabialam.

Ale warto było. Jak zagladam do lozeczka i widzę moja kruszynke jestem w stanie jeszcze raz to przeżyć.

naprawde sie musiała nacierpiec malutka

Dwa serca po raz drugi :heart:
beata_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 10:00   #827
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brunetka2000 Pokaż wiadomość
Jak to powiedziła w filmie Kargul "Nadejszła wiekopomna chwila" wczoraj było teges-śmeges
Sądząc z emotikonekm, było miło

Cytat:
Brumek tak się zastanawiają Twoje godziny karmienia ? 22 ? to o której kąpiecie małego ? macie jakieś godziny czy po prostu jak nadejdzie na to czas ? Ja zastanawiam się właśnie czy nie zacząć kąpać mała wtedy kiedy np idziemy spać...
Kąpiemy o 20.

A ja cały czas zapominam wstawić Pana Brzucha PO A więc oto on, 3,5 dnia po porodzie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg brzuszek.jpg (59,0 KB, 91 załadowań)
Stary 2011-08-30, 10:01   #828
DaKaro
Zadomowienie

Cytat:
Załącznik 4189648
Ojej, ale ją pokaleczyli. Na szczęście takie rany szybko się goją.

Brumek za pierwszy tydzień. My kończymy tydzień dzisiaj o 17.00.

Patik za wizyty.

Dziewczyny, czy Wasze maluszki też tak długo wiszą na piersi? Moja wczoraj od 21 do prawie 2 nad ranem. Co prawda wynagrodziła mnie później snem do 8 rano, ale mimo wszystko to chyba trochę za długo? Jak wprowadzić ten prosty plan?

Malwinka
DaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 10:04   #829
brumek
Zakorzenienie

Cytat:

NAJWAŻNIEJSZE !!

Moja królewna dziś ma miesiąc

Musimy zdjęcie zrobić
Kurczę, dopiero teraz doczytałam! No to wielka rocznica dla Was
BRAWO EMILIE!!!!

---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

Cytat:
Napisane przez DaKaro Pokaż wiadomość
Brumek za pierwszy tydzień. My kończymy tydzień dzisiaj o 17.00.

Dziewczyny, czy Wasze maluszki też tak długo wiszą na piersi? Moja wczoraj od 21 do prawie 2 nad ranem. Co prawda wynagrodziła mnie później snem do 8 rano, ale mimo wszystko to chyba trochę za długo? Jak wprowadzić ten prosty plan?
No to też wielkie uściski dla Was :cmok

A co do drugiej części to nieźle mnie zaskoczyłaś Ale jak to jest, dziecko cały czas ssie? Śpi w międzyczasie? Bo przecież nie je tyle czasu...
Stary 2011-08-30, 10:04   #830
jacieeeee
Wtajemniczenie

Kurde ja coś robię źle Dominik pięknie zasnął wczoraj po kąpieli, potem koło północy pobudka i też spanie w 5 minut po odbiciu.
O 2giej okazało się że mama nie potrafi dziecka ubrać, bo był osikany na plecach Nie chciałam czekać do następnego karmienia, tym bardziej że się kręcił i zabrałam się za przebieranie. Płacz był niemiłosierny i skończyło się wcześniejszym jedzeniem i usypianiem na rękach. Myślałam, że jemu przeszkadza ten przesikany pampek ale to nie o to chodziło, bo się strasznie spinał.
Następne jedzenie było o 6tej i też zasypiał na rękach.
A czemu??? Bo się spina a ja nadal nie wiem czemu. Widzę, że coś mu przeszkadza, że mieli językiem, troszkę ulewa i tak jakby się zapowietrzał.
A przecież odbijam go po karmieniach. To czemu zawsze po dwóch pierwszym butlach zasypia jak anioł, a dwie następne kończą się na rękach???

Beatka ja mam pralkę CANDY GOY 105 DF z wersji SLIM. Sama chciałam ładowaną od góry, ale jakoś mnie nie przekonała i kupiłam normalną ale wąską. Mam ją jakieś 3 miesiące ale na razie jestem zadowolona. Mimo że jest mała, jest dość ładowna bo bęben jest szeroki. Ma fajne programy
.
Dziś idziemy na bioderka. Mam nadzieję że będzie ok

Dominik 29.07.2011r

Edytowane przez jacieeeee
Czas edycji: 2011-08-30 o 10:05
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 10:13   #831
CookieMonsters
Rozeznanie

Witam
[QUOTE=brumek;29069970

Ale przy karmieniu piersią nie ma mowy o takich pigułkach jak np. yasminell Można brać tylko tzw. mini, te jednoskładnikowe. Któraś dziewczyna, chyba Aania, może też youyou, takie bierze to może opowie jak się pojawi na forum

I jeszcze mam pytanie. Takie raczej z ciekawości niż wielkiej potrzeby Jak kąpiecie dzieci wieczorem, to karmicie je przed czy po kąpieli? I w jakim odstępie czasowym mniej więcej?[/QUOTE]
1. wiem wiem kochana, ale Beatka karmi MM
2.Ja karmie przed kapiela, nawet chwile przed, ale nie do całkowitego dojedzenia.dzieki temu kapiel przesypia, przy ubieraniu nie krzyczy a po wszystkim ja dokarmiam i na ogol ladnie zasypia kolo 22, a kapiemy po 20
Cytat:
Ja to niedawno przerabiałam jak mnie M. doprowadzil do granicy cierpliwosci to zrównałam go z ziemia ze tak powiem. posypało sie duzo epitetow, usłyszał z to jego za*** obowiazek, i takie tam i ze albo zacznie sie zachowywac jak ojciec i dorosły człowiek albo zabieram dziecko i wracam do domu i on zamiast pracowac na swoje przyjemnosci bedzie tyral na alimenty a dziecka szybko nie zobaczy bo nasze rodziny sa daleko nie był to monolog na poziomie, bo ostatni taz tyle wulgaryzmow na raz wypowiedziałam w wieku 15 lat i nie dałam mu tez dojsc do słowa, bo wtedy skonczyłoby sie kłutnia. tak czy inaczej od tego czasu mi pomaga jak tylko jest w domu a jak widze ze sie krzywi pod nosem to sprowadzam go na ziemie. teraz nawet pyta czt moze wyjsc do kolegi a i tak wychodzi wieczorem jak dziecko usypia.. jak w miedzyczasie Mała zacznie płakac to tlefon i ma 20 min, na powrot
wiem, ze to moze malo dorosle i dziecinnie, ale ja potrzebuje pomocy a z nim inaczej sie nie da on nie umie po prostu rozmaiac, wic trzeba go zdominowac w tej kwestii.
Cytat:
Odpisywanie próba druga...

Edit: Ja już wygrałam w kategorii największego grubasa porodowego ale proponuję pozostawić tą kategorię poza oficjalnymi rankingami

---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:30 ----------

.
ja moge startowac w kategorii-najwyzszy przyrost wagi w reszcie nie mam szans
Cytat:
W nocy nie ulała, spała grzecznie 24,3 i 7.
Zjadła z rana, odbiła , kładę na wznak - kwasi się, język wyciąga jakby jej coś przeszkadzało, odbijamy -> serek.
Ok 1 h bawimy się, obserwujemy, rozmawiamy.
Kładę na wznak - kwasi się, mieli językiem.
Odbijam to tyko sobie bekła.
Jeszcze obserwujemy , rozmawiamy i czkawka.
Daję do piersi - napiła się i serek.
Odbiła.
Leży na kolanach to nie wiem czy jej się ulało,
czy to było coś innego.
Leżąc na kolanach wszystko co wyleciało jej z buzi to poleciało na moje kolana i na sofę...

Czemu za każdym razem po jedzeniu ulewa serkiem ?
Niby to dobrze, ale widzę że ją to męczy,
wiem że kwas itd.
W ogóle po każdym jedzeniu robi takie miny,
jakby jej coś nie pasowało w buzi,
a wcześniej tak nie było.
A leżenie na wznak mimo odbicia to tylko kiedy zaśnie.

Obserwuję nadal...
moze za duzo na raz zjada? albo je łapczywie? a na czkawke kak dziecko ulewa to zanim da sie piers to podobno lepiej poczekac i jak trwa to dlugo to dopiero dac piers.
Cytat:
A u nas nocka przespana Aż za bardzo Mały zjadł wieczorem o 22 ale bardzo mało, a potem o ... 3.30!!! I to nie mogłam go żadnymi sposobami dobudzić. Godzinę go torturowałam, żeby zechciał buzię otworzyć. Possał w końcu, zasnął prędko i wstał na kolejne jedzonko (już z własnej woli) o 8.00
I normalnie nie jestem panikarą i wolę dać dziecku pospać, skoro ma ochotę, a nie budzić, bo tak zalecają książki (w końcu to nie mała maszynka tylko człowiek!), ale TYLE godzin to już chyba za długo... Prawie 6, a biorąc pod uwagę ile zjadł tym ostatnim razem wieczorem posiłek, to bardziej 8 h, bo takie ssanie prze 3 minuty, to trudno uznać za posiłek...
Kochana! nie martw sie, nie budz i ciesz sie przespanymi nocami jesli naocznie stwierdzasz ze Tymek rosnie, to niech spi i tylko pogratulowac a dla takiego maluszka 3 minuty to tez posilek, moze po prostu bardzo efektywnie sobie ssie-słowa połoznej

przepraszam ze bez polskich znakow i mało składnie, ale ja jak zwykle jedna reka opruje
CookieMonsters jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 10:26   #832
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
Kurde ja coś robię źle
O 2giej okazało się że mama nie potrafi dziecka ubrać, bo był osikany na plecach Nie chciałam czekać do następnego karmienia, tym bardziej że się kręcił i zabrałam się za przebieranie. Płacz był niemiłosierny i skończyło się wcześniejszym jedzeniem i usypianiem na rękach.
Jaciee, kochana,a ja Ci powiem jedno - NIE WOLNO CI TAK MYŚLEć!!! W kategoriach że Ty coś robisz źle i on płacze. Tak nie jest. Noworodki ciągle płaczą, to część ich życia. A pieluchy mają to do siebie że przeciekają. Wcale nie tak rzadko Nawet mama 10 dzieci, kobieta ideał, doświadcza przeciekających pampków. Więc koniec z mysleniem, że coś tu jest Twoją winą! Od zaraz!!!

Cytat:
Napisane przez CookieMonsters Pokaż wiadomość
Kochana! nie martw sie, nie budz i ciesz sie przespanymi nocami jesli naocznie stwierdzasz ze Tymek rosnie, to niech spi i tylko pogratulowac a dla takiego maluszka 3 minuty to tez posilek, moze po prostu bardzo efektywnie sobie ssie-słowa połoznej
A wiesz, że coś w tym może być. Bo Tymkowi zrobił się pęcherzyk na górnej wardze i wyszukałam od czego to. Pediatrzy mówią, że takie coś robi się dzieciom które bardzo intensywnie i sprawnie ssą
Tylko że czasem, mimo tego intensywnego ssania i przełykania, je 20 minut, bez przerwy choćby na 1 oddech czy minutową przerwę
Stary 2011-08-30, 10:27   #833
CrazyMachine
Zadomowienie

Ida kończy spanie, więc odpisuje na tyle ile dałam radę przeczytać...
Cytat:
Napisane przez Vaniliova11 Pokaż wiadomość
dla Idy Krystianek spał od 22 do 3.30 niestety czesto tak nie jest ale jestem dobrej myśli
A to też pięknie. Ja uwielbiam, jak moja zaśnie ok 23, bo ma szansę pospać do 4-5 rano. Tak mi się lepiej wstaje.

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
Pochwalę się, że sama jeżdżę z małym autem - tylko ja i on. I dobrze sobie daję radę, a tego się obawiałam. Raz tylko byłam z tż-tem, ale to tydzień po narodzinach dziecka a tak to zawsze sama
Ja ostatnio sama z Idą jechałam - pierwszy raz. Trochę mnie to jeszcze rozprasza, bo chciałabym ciągle na nią zerkać. Tym bardziej, że raz jak jechałam pod dużą górę, to głowa się jej tak niebezpiecznie do przodu przechyliła.

Cytat:
Jedynie co to nie radzimy sobie z prawa piersią. Niby chwyta, ale zaraz wypluwa. Po paru minutach sie mocno denerwuje. Nie wiem co zle robie. Musze sie podszkolic Troche. A Wy nie Mialyscie żadnych problemów z przystawianiem do piersi? Od razu Wam dzieciaczki chwytaly?
Ja także miałam problem z prawą piersią. Położna przyszła, oglądnęła nas w akcji i orzekła, że mam inaczej zbudowaną tą pierś i nie ma szans, żeby mała dała sobie radę, poradziła nakładki. Pomogły. Nie wiem kto wymyślił te nakładki, ale ja osobiście przyznaję tej osobie kobiecą nagrodę Nobla. To takie ułatwienie, rozwiązuje wiele problemów.

Cytat:
A Tymonek ma od rana zaropiałe oczko Poczytałam, że to norma i po prostu częściej przemywać solą fizjologiczną i że w ciągu 2-3 dni powinno przejść. Ale bidulek taki "zaklejony" z tej jednaj strony Wasze też miały takie przygody oczkowe?

Na ropiejące oczko otrzymałam takie porady od położnej: przemywać solą fizjologiczną, wkrapiać do oczka 1-2 krople swojego pokarmu, masować kanalik. Tyle sposobów domowych.

Co do drugiej sprawy, u nas nie ma reguły. Rytm wyznacza Ida, zależy o której się obudzi, jak długo jest aktywna i czy jest głodna. Robimy tak, żeby wszystkim nam było dobrze. Zdarza się karmić przed, albo po. Przyznam, że nawet, jeżeli jest karmiona przed, to często po daję jej tylko odrobinkę jeżeli wykazuje chęć do ssania, bo to ułatwia zasypianie. Zauważyłam, że najlepiej jest jednak najpierw wykąpać, a później w całości nakarmić, ponieważ szybciej zasypia.
CrazyMachine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 10:39   #834
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
u mnie tak samo. PATRZĄ jak na wyrodną matkę.
Wiecie co, moje dziecię nie miało jeszcze obcinanych paznokci? nie da się jej. Bo nie śpi wiecznie, a jak próbuję to się budzi. W nocy jest za słabe światło u niej w pokoju. Dzisiaj na spacerze spróbuję.
W sumie i tak ma krótkie, ale już się drapie. Nad oczkiem ma czerwone.

Pralkę mam ładowaną od góry, bo łazienka też mało ustawna i wąska. Whirpoola. Polecam, nam się narazie nic nie dzieje, chociaż często przeładowuję..zamiast 3kg to walę i z 5...ale fajne ma programy i możliwość zmiany programu w dowolnym momencie prania.

usg nerek: poszerzenie miedniczki zmiejszyło się z 9mm na 5 Kontrola za 3 mce. Bynajmniej jeden problem z głowy.uff.
mojej juz 4 razy obcinałam na króciutko

pierwszy raz na spaniu zraz na poczatku, a potem juz zawsze jak lezala zrelaksowana po kapieli i nie była rozkrzyczana tylko spokojnie obserwowała i przysypiała powoli - przeważnie zanim skonczyłam obcinac to zasypiała

własnie mam upatrzonego Whirlpoola 5kg i Polara 5,5kg o podobnych parametrach i cenie - obie po 999zl z neonecie

super że badania nereczek wyszły pomyślnie

Stary 2011-08-30, 10:43   #835
CrazyMachine
Zadomowienie

Cytat:
Ja mogę jedynie napisać, co mi powiedziano w szpitalu. Malutkie dzieciaki powinny być budzone na jedzenie co 3 godziny (nam się zdarzało co 4), bo może im spaść poziom cukru i mogą się nie obudzić... (to nie jest moje zdanie, piszę co słyszałam). Też mieliśmy problemy z budzeniem (pisałam tu o tym), a także o sposobach na małego śpiocha. Jak Ida miała 2 tygodnie byliśmy na pierwszej wizycie u pediatry. Doktor zważyła ją i powiedziała, że ładnie przybiera na wadze więc można już jej pozwolić spać 4-5 godzin. Ida wówczas przekroczyła już o 200g swoją masę urodzeniową. Tyle mądrości od specjalistów. Tymczasem moja mama pukała się w głowę i mówiła, żeby pozwolić dziecku spać ile chce.
Stary 2011-08-30, 10:54   #836
mamad1
Zadomowienie

Brumek pod wieloma Twoimi postami mogłabym się podpisać Ja też miałam szybki poród (może uda mi się kiedyś go opisać), jeszcze na sali porodowej stwierdziłam, że tak to ja mogę rodzić
Patryk od początku wiedział jak się przyssać (Mąż nazywa go Ssawką). Też zrobił mu się odcisk na górnej wardze, ale już zniknął Z oczkiem też już przerabialiśmy - nam wystarczyła sól fizjologiczna.
Mój mały jednak miał trochę przedłużony pobyt w szpitalu (8 dni siedzieliśmy), bo za dużo spadł z wagi i jeszcze antybiotyk przez dwa dni dostawał. W szpitalu troszkę go dokarmiali MM (nawet smoczka uspokajacza ssał, a teraz się nim krztusi i wypluwa), ale on i tak woli cyce mamy. Nie zniknęła też moja laktacja. Zreszta pani od laktacji powiedziałą, że w gruncie rzeczy to nie taka prosta sprawa, bo inaczej Afryka by wymarła. Uwielbiam karmić piersią Zawsze o tym marzyłam. Na początku tylko trochę bolały mnie brodawki, ale to normalne zanim się zahartują.
Wczraj byliśmy u pediatry i mały w ciągu dwóch tygodni przybrał na wadze 600 g

Zanetaa u na też problem z ulewaniem. Myślę, że to z powodu łapczywego jedzenia i tego, że bardzo trudno nam się odbić po jedzeniu. Czasem nawet przez 15 minut nic...

DaKaro mój też potrafi bardzo długo wisieć na cycu, zwłaszcza wieczorem. Ale teraz przynajmniej śpi w nocy po tym 4-5 godzin (pierwszy raz, gdy tak długo spał, to myślałam, że jest chory)...

A jeśli chodzi o karmienie, to ja muszę przed kąpaniem i po, bo na głodnego nie da rady...

Edytowane przez mamad1
Czas edycji: 2011-08-30 o 10:57
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-30, 10:54   #837
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
CrazyMachine Dzieki za Odp. Ja sie Wlasnie zastanawiam nad kupnem tych nakładek. Pokazywalam Juz trzem poloznej ta moja pierś. Jedna stwierdziła ze Wiki nie umie ssac ?? Lewa umie a prawa Juz nie umie? Dziwne. Reszta poprostu przycisnela mi ja na sile do piersi i zmusiła do ssania. Chwile pociumkala i Juz. Rozlozyly ręce. Jeszcze inna powiedziała ze mam zla pozycje przy karmieniu. Gdyby była to wina złej pozycji to by z lewej nie jadła tez.
Zostały mi te nakladki tylko. Jak to nie zadziała to chyba Bede musiała ściągać z tej prawej i podawać z butli. Za Chiny nie zrezygnuje z karmienia własnym mlekiem.
Stary 2011-08-30, 11:09   #838
CrazyMachine
Zadomowienie

Cytat:
Udało sie z instrumentami ale gdybym wiedziała co z nią zrobią to blagalabym o cesarke tylko po to by jej tego zaoszczędzić.
...
Masakra. Zgadzam się z Tobą całym sercem też bym wolała cesarkę w tej sytuacji. Na zajęciach z SR u mnie powiedzieli, że w tym szpitalu z którego były prowadzone wykłady nie stosują już kleszczy. Nie wiem, czy to ogólne zalecenia w PL, bo jakoś wydaje mi się, że żadna z nas rodząca w PL nie miała porodu z instrumentami.

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Cytat:
CrazyMachine Dzieki za Odp. Ja sie Wlasnie zastanawiam nad kupnem tych nakładek. Pokazywalam Juz trzem poloznej ta moja pierś. Jedna stwierdziła ze Wiki nie umie ssac ?? Lewa umie a prawa Juz nie umie? Dziwne. Reszta poprostu przycisnela mi ja na sile do piersi i zmusiła do ssania. Chwile pociumkala i Juz. Rozlozyly ręce. Jeszcze inna powiedziała ze mam zla pozycje przy karmieniu. Gdyby była to wina złej pozycji to by z lewej nie jadła tez.
Zostały mi te nakladki tylko. Jak to nie zadziała to chyba Bede musiała ściągać z tej prawej i podawać z butli. Za Chiny nie zrezygnuje z karmienia własnym mlekiem.
Mi położna też polecała inną pozycję na tą drugą pierś - spod pachy, ale ja tak nie umiem. Próbowałam. Moja prawa pierś jak jest pełna mleka, to ma bardzo płaską brodawkę i dziecku jest trudno ją złapać, dlatego nakładki pomogły, bo one są takie wystające.

Aha i jeszcze jedno, polecam na początku przed karmieniem rozmasować porządnie pierś. Wówczas mleko szybciej wypływa i maluch się nie denerwuje. Uważam, że na początku kiedy uczy się ssania to ważne.

Edytowane przez CrazyMachine
Czas edycji: 2011-08-30 o 11:12
Stary 2011-08-30, 11:20   #839
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:

Czemu musiałaś?
nie ma rąk?!

Cytat:
Kurde ja coś robię źle Dominik pięknie zasnął wczoraj po kąpieli, potem koło północy pobudka i też spanie w 5 minut po odbiciu.
O 2giej okazało się że mama nie potrafi dziecka ubrać, bo był osikany na plecach Nie chciałam czekać do następnego karmienia, tym bardziej że się kręcił i zabrałam się za przebieranie. Płacz był niemiłosierny i skończyło się wcześniejszym jedzeniem i usypianiem na rękach. Myślałam, że jemu przeszkadza ten przesikany pampek ale to nie o to chodziło, bo się strasznie spinał.
Następne jedzenie było o 6tej i też zasypiał na rękach.
A czemu??? Bo się spina a ja nadal nie wiem czemu. Widzę, że coś mu przeszkadza, że mieli językiem, troszkę ulewa i tak jakby się zapowietrzał.
A przecież odbijam go po karmieniach. To czemu zawsze po dwóch pierwszym butlach zasypia jak anioł, a dwie następne kończą się na rękach???
Ja też już nie wiem.
Jem odbijam, mieli językiem.
Ach...

Stary 2011-08-30, 11:24   #840
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Cytat:

Beatka ja mam pralkę CANDY GOY 105 DF z wersji SLIM. Sama chciałam ładowaną od góry, ale jakoś mnie nie przekonała i kupiłam normalną ale wąską. Mam ją jakieś 3 miesiące ale na razie jestem zadowolona. Mimo że jest mała, jest dość ładowna bo bęben jest szeroki. Ma fajne programy
.
Dziś idziemy na bioderka. Mam nadzieję że będzie ok
u nas w nocy zwykle usypia łatwo ale w dzień się często mała spina podczas jedzenia i po też czasami, widać że coś ją męczy, bączki puszcza i popłakuje czasem więc przypuszczam że to ciągle wzdęcia - typowe kolki się zdarzają raz na dwa-trzy dni - odpukać od soboty nie było tfu tfu ale takie marudzenie, postekiwanie i popłakiwanie to norma, a może po prostu Dominik z wieczora jest bardziej zmęczony a rano już wyspany i dlatego zasnąć nie chce tak łatwo?

kurcze no właśnie slim tez braliśmy pod uwagę ale przy ładowanej górą więcej miejsca by było w łazience więc pewnie na tę z załadunkiem od góry się zdecydujemy.
Ale dzięki za opinię

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości