Avonomaniaczki plotkują, TŻów wychowują i coraz więcej kupują - cz.3 - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-31, 08:47   #4051
jamapi
Zakorzenienie

GG do jamapi
Dot.: Avonomaniaczki plotkują, TŻów wychowują i coraz więcej kupują - cz.3

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
u mnie też słońce i zimno brrr
ja rano już ubieram jesienną kurteczkę z polarku

jamapi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 09:11   #4052
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jamapi Pokaż wiadomość
będę musiała pożegnać się z letnimi sukienkami i wyciągnąć sweterki lubie lato i nie cierpię jak sie kończy zaraz wpadnę w depresję sezonową
musso4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 09:19   #4053
Czarindia
Rozeznanie

GG do Czarindia

Witam z rana U mnie też zimno, ale ja się bardzo z tego powodu cieszę

U mnie ciężko z podejmowaniem decyzji...niestety...Zaws ze potrzebuję potwierdzenia innych,zazwyczaj męża, że dobrze robię. Nawet zakupy inne niż spożywcze wymagają poparcia męża...porażka totalna mam parę takich wad

Idę sobie poczytać Sens Lubi któraś z Was?

Miłego dnia

PS. Oczywiście będe odświeżała co jakiś czas hehe
Czarindia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 09:26   #4054
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czarindia Pokaż wiadomość
Witam z rana U mnie też zimno, ale ja się bardzo z tego powodu cieszę

U mnie ciężko z podejmowaniem decyzji...niestety...Zaws ze potrzebuję potwierdzenia innych,zazwyczaj męża, że dobrze robię. Nawet zakupy inne niż spożywcze wymagają poparcia męża...porażka totalna mam parę takich wad
my z tżem naradzamy się wspólnie tylko w przypadku większych wydatków typu telewizor, meble, rowery, pralka, auto, takie drobne rzeczy jak buty, torebka, ciuchy czy kosmetyki to już kupuję sama czasami coś truję, że znowu coś sobie kupiłam, to mu odpowiadam, że on kupuje piwo, kupony w profesional i chodzi na paintballa (to nie jest tanie hobby)
Stary 2011-08-31, 09:31   #4055
Tygrysek17
Wtajemniczenie

Sarunieczko lepiej nie pytaj
Musso ja juz sie pozegnalam z letnimi rzeczami

Tygrysek17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 09:41   #4056
zalotnica83
Zakorzenienie

Hej laski Idę zaraz kawkę robić, ktoś chętny?
Nie miałam już siły pisać z Wami w nocy, bo jak obejrzałam Salę Samobójców była już 1 w nocy
Oja Kochana przypomnij ile Twoja mała ma latek??? Stawiałabym na uczulenie...ale do lekarza warto się wybrać jak trwa to już dłuższy czas tzn.1-2tygodnie.
Sarunieczko ja mam Toschibę i jestem zachwycona...moja siostra w tym czasie ma już trzeci laptop, a ten bezawaryjny...pewnie to nie reguła, ale polecam!
zalotnica83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 09:49   #4057
Czarindia
Rozeznanie

GG do Czarindia

Cytat:
my z tżem naradzamy się wspólnie tylko w przypadku większych wydatków typu telewizor, meble, rowery, pralka, auto, takie drobne rzeczy jak buty, torebka, ciuchy czy kosmetyki to już kupuję sama czasami coś truję, że znowu coś sobie kupiłam, to mu odpowiadam, że on kupuje piwo, kupony w profesional i chodzi na paintballa (to nie jest tanie hobby)
Ja potrzebuję potwierdzenia,że np. ta torebka jest lepsza od tamtej itd itp na końcu i tak wybieram to co mi się bardziej podoba,ale mimo wszystko pytam o zdanie... U mnie mąż nie narzeka jak coś kupuję. Na szczęście Bo w sumie oprócz piwka raz na jakiś czas, mój TŻ nie wydaje na siebie kasy

Dzisiaj narazie siedzę w domku i wykorzystuję ten czas na oduczanie syna noszenia pampersów. Oczywiście narazie zaliczamy same porażki
Czarindia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 10:01   #4058
zalotnica83
Zakorzenienie

Myślę, że wiekszość kobiet ma tzw."jesienną depresję"...zaczynam też już sortować ciuchy, a mam potrójną robotę...wczoraj najmniejszej ciuszki pogrupowałam na letnie i cieplejsze i jak się zimna pogoda utrzyma to część do wora i tyle...dziś zamierzam w starszej córki szafkach zrobić porządek...te co nadają się do szkoły zostawie, a reszta pójdzie do wora...mężowi nie sprzątam...on ma jedną szafkę tam wszystko powrzucane i mu się nie mieszam...
Stary 2011-08-31, 10:13   #4059
Tygrysek17
Wtajemniczenie

Zalotnico to ja chyba mam non stop jakas tam chandre

Stary 2011-08-31, 10:17   #4060
katniewojt
Zakorzenienie

Cytat:
zboczonych snów
Taa... Śniło mi się, że byłam w ciąży i to od razu z takim brzuchem jak Justyna (Kochana, nie pokazuj więcej zdjęć). Miałam na sobie taką pomarańczową bluzeczkę i była za krótka I jak komuś chciałam się pochwalić, to bluzka do góry Ale jaka uchachana byłam

Zdecydowałam się na torebkę (avonową). Wezmę sobie tą doktorkę
katniewojt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 10:17   #4061
Tygrysek17
Wtajemniczenie

Jejku jakie u mnie nudy w pracy to az szok

Stary 2011-08-31, 10:22   #4062
zalotnica83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tygrysek17 Pokaż wiadomość
Zalotnico to ja chyba mam non stop jakas tam chandre
To dziwne, bo odniosłam wrażenie że Ty taki pocieszny człowieczek jesteś
Moja córcia dziś o 3 w nocy zadzwoniła do koleżanki(a właściwie kuzynki męża), której już ze 3 lata nie widziałam, ta sms wysłałą rano co się dzieje...i tym sposobem chyba odnowimy kontakt...ach te dzieci...

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

Cytat:
Napisane przez katniewojt Pokaż wiadomość
Taa... Śniło mi się, że byłam w ciąży i to od razu z takim brzuchem jak Justyna (Kochana, nie pokazuj więcej zdjęć). Miałam na sobie taką pomarańczową bluzeczkę i była za krótka I jak komuś chciałam się pochwalić, to bluzka do góry Ale jaka uchachana byłam

Ojej może to jakiś proroczy sen... która to torebka???
Stary 2011-08-31, 10:23   #4063
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katniewojt Pokaż wiadomość

he he

ja biorę cierra, taka czarna w k13
Stary 2011-08-31, 10:23   #4064
dokia
Zakorzenienie

GG do dokia

Cześć Odświeżaczki

kawa zrobiona i czeka, pracuję dziś od 8mej
Cytat:
Napisane przez zalotnica83 Pokaż wiadomość
Myślę, że wiekszość kobiet ma tzw."jesienną depresję"...zaczynam też już sortować ciuchy, a mam potrójną robotę...wczoraj najmniejszej ciuszki pogrupowałam na letnie i cieplejsze i jak się zimna pogoda utrzyma to część do wora i tyle...dziś zamierzam w starszej córki szafkach zrobić porządek...te co nadają się do szkoły zostawie, a reszta pójdzie do wora...mężowi nie sprzątam...on ma jedną szafkę tam wszystko powrzucane i mu się nie mieszam...
też zamierzam już zrobić porządek w ciuchach, i koszulki bez rękawów i spodenki krótkie wszystkich schować
narzekałyście ostatnio na upały, a ja się wygrzewałam w nich na zapas.. ale teraz mi też zimno- nawet nie mogę jakby co odpalić ogrzewania bo remont jeszcze trwa i 2 kaloryfery zdjęte bo kleją się za nimi kafelki

mąż rano zauważył zwinięty dywan i pyta "skąd ten dywan?" a ja wzruszyłam ramionami i powiedziałam: "no jak to skąd?- ze sklepu"

Jakoś nie pyta o więcej na moje szczęście
dokia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 10:25   #4065
zalotnica83
Zakorzenienie

Po śniadaniu przymierzę córce i sobie ubranie na rozpoczęcie roku szkolnego...tak tak każda okazja dobra, żeby pare ciuszków sobie kupić Nawet nie wiecie jakiego mam stresa...i nie chodzi o naukę bo moja 5-latka umie już pięknie czytać, pisać i liczyć(musiałam się pochwalić, wybaczcie)ale o kontakty, inne dzieci...na szczęście ona się tak cieszy że mnie trochę zaraza tym optymizmem...
Stary 2011-08-31, 10:31   #4066
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dokia Pokaż wiadomość
mąż rano zauważył zwinięty dywan i pyta "skąd ten dywan?" a ja wzruszyłam ramionami i powiedziałam: "no jak to skąd?- ze sklepu"
dobre też tak nieraz odpowiadam
Stary 2011-08-31, 10:31   #4067
zalotnica83
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć Odświeżaczki

też zamierzam już zrobić porządek w ciuchach, i koszulki bez rękawów i spodenki krótkie wszystkich schować
narzekałyście ostatnio na upały, a ja się wygrzewałam w nich na zapas.. ale teraz mi też zimno- nawet nie mogę jakby co odpalić ogrzewania bo remont jeszcze trwa i 2 kaloryfery zdjęte bo kleją się za nimi kafelki

Mój też zwykle pyta "skąd..?"haha jakby się nie domyślał...ach Ci faceci...dobrze że nie wnikał w szczegóły...
Ja nie jestem typem zmarźlucha i najbardziej lubię taką pogodę na płaszczyk/sweterek...
Stary 2011-08-31, 10:32   #4068
katniewojt
Zakorzenienie

Cytat:
Ojej może to jakiś proroczy sen... która to torebka???
Sprawdziłam w internetowym senniku i ciąża oznacza nowe dobre wieści

Katalog 15, str. 146 -> Lillian za 94,90 Wahałam się między nią a Aleshą z katalogu 14 (str. 137 też 94,90), ale z tą jakoś bardziej się widzę
katniewojt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 10:42   #4069
Tygrysek17
Wtajemniczenie

Zalotnico: zalezy jaka mam faze i kiedy mi sie zaloczy

To ja Mojej Mamie zawsze powtarzam,ze byla super promocja i grzechem byloby nie kupic

Ja to bym nie mogla kupic torebki bez macania

Stary 2011-08-31, 10:48   #4070
musso4
Zakorzenienie

Tak wogóle to moja lista w k13 jest wyjątkowo krótka
-torba cierra
-szampon do farbowanych + grzebień
-biała kredka CT
-żel pod prysznic kids
-płyn do kąpieli kids
-lakier ruby slippers
waham się jeszcze nad cieniami striped camuflage z netto, ale muszę najpierw poszukać zdjęć na katalogowym

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

znalazłam 7 postów z tymi cieniami, ale nie ma fotek po awarii
Stary 2011-08-31, 10:53   #4071
loveve
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem czy wam pisałam, ale moje koty lubią słodycze szczególnie Fiona lubi pączki, a Gucio ciastka Leon z Lolkiem to już nie bardzo
mój chipsy i paluszki Lajkonika

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
O widzisz brakowało mi kilku słów żeby to ująć- są u Ciebie.

Ja dziś z kolei poszłam twoim śladem, będąc na wakacjach przypaliłam się na takie fajne dywaniki, które miała w pokojach babka u której wynajmowaliśmy pokój.
I dziś je kupiłam do kuchni- spodobało mi się to jak szybko i fajnie się je czyści.
http://www.leroymerlin.pl/produkty/d...234354113.html

Zobaczymy jak się sprawdzi- ja lubię takie małe dywaniki- a te co miałam w kuchni nie nadążałam prać- może z nimi będzie lepiej
mam taki w kuchni, mama też często go pierze, ale plamki się słabo spierają więc mama co parę miesięcy go wymienia, ale cena malusia

Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
a sobie wzięłam SSMax. Zwykłego SuperShocka podobnie jak Ty, nie lubię . No cóż ten jest trochę lepszy, ale żadna rewelacja. Pierwsza warstwa nic nie robi, dopiero po drugiej, trzeciej jest oko. Rzęsy są pogrubione, zagęszczone, ale nie wydłużone, więc efekt średni. Najgorzej, że przy tej 2-3 warstwie mogą się sklejać i trzeba to robić uważnie.
W ogóle nie podobają mi się te włoski na szczoteczce, bo one są miękkie i dlatego właśnie nie są w stanie dobrze pomalować rzęs, uginają się na nich. Zdecydowanie wolę proste, twarde włoski na szczoteczce. Lepiej malują. Ja go już drugi raz nie kupię. Nie ma u nas w Avonie dobrego tuszu do rzęs.
zgadzam się
loveve jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 10:53   #4072
Tygrysek17
Wtajemniczenie

poki co to nie bede zamawiac avonowych cieni:

Stary 2011-08-31, 10:56   #4073
dokia
Zakorzenienie

GG do dokia

Cytat:
Napisane przez loveve Pokaż wiadomość
mam taki w kuchni, mama też często go pierze, ale plamki się słabo spierają więc mama co parę miesięcy go wymienia, ale cena malusia
a jak myślicie? jak taki dywanik sprawdzałby się w łazience??
dokia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 10:57   #4074
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Witam Moje Piękne!
Ja już w pracy, aktualnie grzeje wodę na herbatkę. Ktoś chętny?

Cytat:
a kto je tam wie

no co jestem dzieckiem internatu a tam zawsze były jakieś akcje a o tekstach już nie mówię

Do porządnych raczej nigdy nie należałam i należeć nie będę
to tak jak ja

podejmowanie decyzji to, to czego nie lubię robić najbardziej Jestem wiecznie nieokreślona, sama nie wiem czego chce itp.
Do porządnych też nie należę, ale stwarzam takie pozory
Niby jestem pewna siebie, ale jeśli chodzi o trudne decyzję to wolę z kimś pogadać na ten temat. Najczęściej tą osobą jest moja babunia, bo ta kobietka pomimo swojego wieku jest bardzo tolerancyjna i nowoczesna i ma cięty język

Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
I noworodki się w tym kąpie
Teraz już wiem o tym ;-)

Cytat:
a dziękuję nawet i burdel mamy są młode szybko wpadłam w ten interes
Burdel Mama

Cytat:
Napisane przez Oja 84 Pokaż wiadomość
No, wreszcie moje licytacje się skończyły, właśnie zapłaciłam za wszystko i teraz czekać na przesyłkę w sumie wzięłam 10 rzeczy ( w tym 2 dla kumpeli) i za wszystko zapłaciłam razem z przesyłką 60zl (32 zl ciuchy a 28 zl przesyłka)
Dziewczyny, mam mocne postanowienie, że przestaję obgryzać paznokcie( które obgryzam chyba odkąd mi urosły) i zaczynam o nie dbać bo...tak mi się podoba efekt z tym pękaczem na paznokciach u stóp, że chcę mieć też takie u dłoni

---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:31 ----------

właśnie siedzę i poleruję tą naszą polerką jejciuu jaką mam gładziutką płytkę po niej! a w ogóle to przedwczoraj jak zaczęłam je sobie piłować tym naszym avonowskim piankowym pilniczkiem (1 z 3 co w tamtym katalogu był za taniochę jak się kupiło 2 szt z foot works) no i wyobraźcie sobie, choć sama ie wiem jak to się mogło stać ale przy piłowaniu nim dwa palce sobie rozcięłam! normalnie nie wiem jak ja to zrobiłam takim pilniczkiem...choć kartką papieru już też się kiedyś pocięłam...

---------- Dopisano o 01:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:36 ----------

kurcze wiecie co ta moja mała od jakiegoś tygodnia ma takie małe czerwone plamki na twarzy i ciele, nie ma ich jakos bardzo dużo ale z każdym dniem jest ich o kilka więcej. Pierwsze to myślałam, że może ją coś pogryzło no ale to by znikło po kilku dniach a nie coraz więcej się robiło. No i pod naciskiem nie znikają, ....czytam tu na necie o jakichś wybroczynach i jestem coraz bardziej zaniepokojona i nie wiem czy iść z nią do lekarza z tym...kurczę ona na sam widok lekarza drze się wniebogłosy (pisałam Wam o tym co zrobiła ostatnio) no ale jeśli to jest coś poważnego
Widzę, że ktoś tutaj się z allegro rozkręcił, sama uwielbiam robić zakupy na allegro, bo na zakupy w normalnych sklepach muszę mieć ochotę, bo inaczej to będę zrzędzić, że sprzedawca się krzywo lampi, za dużo ludzi itp.

Cytat:
Napisane przez Resscue21 Pokaż wiadomość
boooże dziewczyny uwierzcie mi na słowo że od 21 dopiero teraz usiadłam a jeszcze 1,5 h do konca , nogi mam tak spuchniete że szok i na oczy ledwo co widzę , a jeszcze godzinówki musze wypisać do wypłat

oja84
- co do twojego pomysłu to nie realne , ponieważ tomek jest na innym markecie to raz po drugie to inspektor moze awansowac , ja nic nie moge zrobić a po trzecie tomek sie na to nie zgodzi bo jest zbyt flegmatyczny.

dzisiaj miałam dość przykry dla mnie przypadek mianowicie zwolniłam pewną osobę powód kiedy wydawałam polecenie ta osoba powiedziała " ✂✂✂✂✂✂✂e ja juz dzisiaj nic nie robie " i poszła sobie do szatni . nie mogę coś takiego zingnorować bo jak sie niechce pracować to po co się przychodzi do pracy ? ja też jestem często zmęczona ale trzeba zrobić to co ma się do zrobienia .
Rzeczywiście nie miła sytuacja. Już pewnie w domku jesteś i smacznie śpisz

Cytat:
u mnie też słońce i zimno brrr
Cytat:
Napisane przez jamapi Pokaż wiadomość
Aż tak rano nie szłam do pracy, ale przed 10 trochę zimno było i założyłam sweterek. Teraz widzę, że za oknem ludzie chodzą ubrani na letniaka.

Cytat:
będę musiała pożegnać się z letnimi sukienkami i wyciągnąć sweterki lubie lato i nie cierpię jak sie kończy zaraz wpadnę w depresję sezonową
Ja już wpadłam w szał jesienny i kupiłam sobie wczoraj używane sweterki w dobrym stanie, do chodzenia po domku
http://allegro.pl/show_item.php?item=1795759061#gallery

Cytat:
Hej laski Idę zaraz kawkę robić, ktoś chętny?
Nie miałam już siły pisać z Wami w nocy, bo jak obejrzałam Salę Samobójców była już 1 w nocy
Oja Kochana przypomnij ile Twoja mała ma latek??? Stawiałabym na uczulenie...ale do lekarza warto się wybrać jak trwa to już dłuższy czas tzn.1-2tygodnie.
Sarunieczko ja mam Toschibę i jestem zachwycona...moja siostra w tym czasie ma już trzeci laptop, a ten bezawaryjny...pewnie to nie reguła, ale polecam!
Sarunieczka nie kupuj tylko z HP, ja mam i nie jest zły, ale za wydane pieniądze mogliśmy coś kupić lepszego. Jak na razie chodzi, ale po 2 latach już głośniki siadają i strasznie głośny jest, tzn głośno chodzi.

Cytat:
Cześć Odświeżaczki

Ty dobry tekst, muszę zacząć go używać

Edytowane przez Kissmisiaa
Czas edycji: 2011-08-31 o 10:58
Kissmisiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 11:04   #4075
zalotnica83
Zakorzenienie

Cytat:
Tak wogóle to moja lista w k13 jest wyjątkowo krótka
-torba cierra
-szampon do farbowanych + grzebień
-biała kredka CT
-żel pod prysznic kids
-płyn do kąpieli kids
-lakier ruby slippers
waham się jeszcze nad cieniami striped camuflage z netto, ale muszę najpierw poszukać zdjęć na katalogowym

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

znalazłam 7 postów z tymi cieniami, ale nie ma fotek po awarii
Kochana jak tylko znajdę kabelek to Ci zrobię zdjęcia...a dziś porządki więc może się uda To moje ulubione cienie, bardzo polecam, opisze Ci na razie te kolory:
1) matowy w kolorze twarzy, najjaśniejszy(taki na całą powiekę)
2) trochę opalizujący ecru
3) śliczny oranż(często uzywam do dziennego makijażu)
4) czekoladowy brąz( fajny do makijazu wieczorowego lub do kresek)
Cienie te w porównaniu do innych poczwórnych są dobrze napigmentowane Ha ha ale Cie podjudziłam...sama myśle czy nie wziąć na zapas
Stary 2011-08-31, 11:08   #4076
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Kochana jak tylko znajdę kabelek to Ci zrobię zdjęcia...a dziś porządki więc może się uda To moje ulubione cienie, bardzo polecam, opisze Ci na razie te kolory:
1) matowy w kolorze twarzy, najjaśniejszy(taki na całą powiekę)
2) trochę opalizujący ecru
3) śliczny oranż(często uzywam do dziennego makijażu)
4) czekoladowy brąz( fajny do makijazu wieczorowego lub do kresek)
Cienie te w porównaniu do innych poczwórnych są dobrze napigmentowane Ha ha ale Cie podjudziłam...sama myśle czy nie wziąć na zapas
zgadza się skusiłaś tym oranżem to wezmę, bo cena śmieszna będzie 12 paletka do kolekcji
Stary 2011-08-31, 11:11   #4077
zalotnica83
Zakorzenienie

Cytat:
zgadza się skusiłaś tym oranżem to wezmę, bo cena śmieszna będzie 12 paletka do kolekcji
Zobacz tu:
http://szafa.pl/c6720456-zestaw-do-o...amouflage.html
Stary 2011-08-31, 11:11   #4078
tonia85
Zakorzenienie

GG do tonia85

Cytat:
My z mężem mamy 10-letnie toshiby i jest super Wszyscy się dziwią, bo mój mąż jest informatykiem i myśleli ze mamy takie laptopy, których jeszcze nikt nie ma, a my mamy takie, których JUŻ nikt nie ma:hahaha :

Tak zachwalacie ten SS Max, a dla mnie on się okazał totalną porażką Może ja swoje rzęsy mam za długie(nie ma to jak dobra samoocena)
tonia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 11:13   #4079
zalotnica83
Zakorzenienie

Tu są idealnie oddane kolory:
http://swiatavon.blogspot.com/2011/0...wiek_3262.html
Stary 2011-08-31, 11:13   #4080
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki wyglądaja ciekawie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości