"Lepszy pierścień w garści niż konkubent na dachu!" cz. 40! :D - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-31, 16:34   #2971
najfajniejsza
Zakorzenienie

Dot.: "Lepszy pierścień w garści niż konkubent na dachu!" cz. 40! :D

Karola, gratuluję!
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 16:37   #2972
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karola991 Pokaż wiadomość
a! właśnie miałam wam mówi. Dzisiaj już nie wytrzymałam i porozmawiałam z moja mamą o mamie tż, już mnie tak kobieta tak wpienia, że wczoraj sam tz powiedział, ze byl 5 min w domu ona nawalona jak automat, to odwrócił się i wyszedł i teraz dopiero przyznaje mi rację, z tym o czym cały czas próbowałam go przekonać. Wygadałam się mamie, a ona powiedziała, ze tż ma się spakować i wprowadzić się do nas i nie ma dyskusji ze nasz dom to tez jego dom i ona bardzo się bedzie cieszyc jak bedziemy tam na stale mieszkac oboje, bo 300m2 to dla nich z babcia za dużo
Z tż też odbyłam rozmowę, co do mieszkania, i umówiliśmy się tak:
od teraz spisujemy w zeszycie wszystkie nasze wydatki i zarobki, kiażda wydaną złotówkę, spłacamy z następnych wypłat wszystkie kredyty, ktore dobiegają konca, i zobaczymy jak będziemy stać finansowo, czekamy na decyzję ze studiów tż i ew dodajemy wydatek na szkole lub odejmujemy, i tak bedziemy kalkulować kolejne dwa miesiące, a od listopada postaramy się zamieszkać razem (nie chcemy caly czas siedzieć u rodziców jednak) już na swoim i albo będziemy dokładać do zycia moim rodzicom i bierzemy nasze mieszkanko, albo wynajmiemy cos tymczasowo, np ze znajomymi. tż bardzo poważnie do tego podszedł i obiecał też, ze wyjedziemy gdzieś na ferie zimowe bo teraz wakacje jakoś nam się nie udały, tylko 3 dni jarocina i 3 dni woodstock.
także możecie byc dumne z mojego tż i ze mnie, ze w koncu powiedziałam wszystko mamie
trzymam kciuki żeby było was stać

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 16:43   #2973
peach_passion
Zakorzenienie

karola, fajnie, że sobie wszytsko zaplanowaliście
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 17:07   #2974
najfajniejsza
Zakorzenienie

Luby kupił drożdże w sklepie przed blokiem, ufff
Stary 2011-08-31, 17:26   #2975
frezyjka85
Zakorzenienie

karola

naj - teraz luby jest bohaterem w Waszym domu

ej na tvn cały czas reklamują ten film z Collinem "postrach nocy" dużo kasy musieli dać na reklamę

poza tym poczta działa niesamowicie..... wczoraj o 18:30 wysłałam kilka wysyłek z filmami, a dziś już kuzynka z Krakowa napisała, że oglądnęli film i są zachwyceni niesamowite!!!

poza tym idę dzisiaj na drinka ze znajomą.... a teraz siedzę i piję ciderka truskawkowego pycha i ma 4,5% będzie humorek.... ale coz tego jak męża nie ma i go nie wykorzystam....
frezyjka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 17:29   #2976
Hawwa87
Zakorzenienie

Cytat:
a! właśnie miałam wam mówi. Dzisiaj już nie wytrzymałam i porozmawiałam z moja mamą o mamie tż, już mnie tak kobieta tak wpienia, że wczoraj sam tz powiedział, ze byl 5 min w domu ona nawalona jak automat, to odwrócił się i wyszedł i teraz dopiero przyznaje mi rację, z tym o czym cały czas próbowałam go przekonać. Wygadałam się mamie, a ona powiedziała, ze tż ma się spakować i wprowadzić się do nas i nie ma dyskusji ze nasz dom to tez jego dom i ona bardzo się bedzie cieszyc jak bedziemy tam na stale mieszkac oboje, bo 300m2 to dla nich z babcia za dużo
Z tż też odbyłam rozmowę, co do mieszkania, i umówiliśmy się tak:
od teraz spisujemy w zeszycie wszystkie nasze wydatki i zarobki, kiażda wydaną złotówkę, spłacamy z następnych wypłat wszystkie kredyty, ktore dobiegają konca, i zobaczymy jak będziemy stać finansowo, czekamy na decyzję ze studiów tż i ew dodajemy wydatek na szkole lub odejmujemy, i tak bedziemy kalkulować kolejne dwa miesiące, a od listopada postaramy się zamieszkać razem (nie chcemy caly czas siedzieć u rodziców jednak) już na swoim i albo będziemy dokładać do zycia moim rodzicom i bierzemy nasze mieszkanko, albo wynajmiemy cos tymczasowo, np ze znajomymi. tż bardzo poważnie do tego podszedł i obiecał też, ze wyjedziemy gdzieś na ferie zimowe bo teraz wakacje jakoś nam się nie udały, tylko 3 dni jarocina i 3 dni woodstock.
także możecie byc dumne z mojego tż i ze mnie, ze w koncu powiedziałam wszystko mamie
Gratuluję

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
Luby kupił drożdże w sklepie przed blokiem, ufff
Super

Też mnie kusi pizza Carmi, tyle że ja wolę pizzę na grubym cieście i się zastanawiam, czy mogę dać całe ciasto do jednej blaszki Bo to, co na pizzy, to chyba można dowolnie dobierać?

Ale sobie pospałam, obudziłam się z 20 minut temu

Powód do śmiechu dał mi Bóg

Rdz 21,6

Postanowienia 2014:
Czytam 13/25
Oglądam 13/25
Gram 23/50

Razem
Zaręczeni
Szczęśliwa żona
Hawwa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 17:39   #2977
karola991
Zakorzenienie

pizza carmi wyjdzie na grubym i cienkim ciescie ^^ ona zawsze wychodzi jest cudowna;];]

naj gratuluje tż ;D moj najpierw mi przyniósł zwykłe i sie obraził, że to nie te a pozniej poszedł drugi raz i wrócił z właściwymi i pretensje, ze skąd on mógł wiedzieć ze drodze suche to co innego niż te w kostce bo one też wcale mokre nie sa
Stary 2011-08-31, 17:41   #2978
kasia0912
Zakorzenienie

Hej byłam z TŻ odstawić samochód do innego serwisu bo u niego nie darli rady z elektroniką. Jechałam samochodem za 400 tysięcy i powiem wam,że kompletnie nic mi się w nim nie podobało. Czerwona skóra z samochodzie. Straszny.
Potem poszliśmy do sklepu i TŻ chciał kupić papierosy i babka pyta o dowód ( TŻ jak się ogoli to zawsze go pytają) i TŻ daję, a ta babka "O Jezus" my tacy lekko w szoku o co jej chodzi, a ona "To moje nazwisko. Mam tak samo na nazwisko jak pan" i pytała czy ma rodzinne gdzieś tam i,że strasznie miło jej się zrobiło

i wchodzę na FB,a tu koleżanka z liceum zaręczona więc ten tego.

Razem: 10.08.2016

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

kasia0912 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 17:42   #2979
peach_passion
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez frezyjka85 Pokaż wiadomość

poza tym poczta działa niesamowicie..... wczoraj o 18:30 wysłałam kilka wysyłek z filmami, a dziś już kuzynka z Krakowa napisała, że oglądnęli film i są zachwyceni niesamowite!!!
poczta ostatnio się wyrobiła aczkolwiek obsługa w samym budynku poczty nadal pozostawia wiele do życzenia
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 18:04   #2980
Gwizdak
Zakorzenienie

Hawwa, mi w USC mówili, że są 3 m-ce po ślubie na to, żeby zmienić nazwisko bez podawania przyczyny, może się dowiedz jeszcze, jeśli chcesz naprawdę zmienić.

Apropos tego, to jak rejestrowaliśmy Mrówkę, był Pan, który zmieniał nazwisko swojemu dziecku. Miało jego nazwisko, a on zmieniał na podwójne - swoje i żony, bo żona ma podwójne. I tak się zaczęłam zastanawiać, co ta mała zrobi (bo była to dziewczynka), jak będzie wychodzić za mąż i też będzie chciała zatrzymać panieńskie - będzie miała 3-członowe To już lekkie przegięcie

Byou, chyba się ze mną witałaś, a ja nie zauważyłam, przepraszam.... Nic o Tobie nie wiem, ale z tego co zrozumiałam jesteś mężatką i staracie się o dziecko po trudnych przejściach. Trzymam kciuki, żeby się jak najszybciej udało I witaj

Coś chciałam i nie wiem.... zmęczona jestem, mała marudzi cały dzień

Aaaa - przekonałyście mnie z tym blogiem
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Gwizdak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 18:08   #2981
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gwizdak Pokaż wiadomość
Hawwa, mi w USC mówili, że są 3 m-ce po ślubie na to, żeby zmienić nazwisko bez podawania przyczyny, może się dowiedz jeszcze, jeśli chcesz naprawdę zmienić.

Apropos tego, to jak rejestrowaliśmy Mrówkę, był Pan, który zmieniał nazwisko swojemu dziecku. Miało jego nazwisko, a on zmieniał na podwójne - swoje i żony, bo żona ma podwójne. I tak się zaczęłam zastanawiać, co ta mała zrobi (bo była to dziewczynka), jak będzie wychodzić za mąż i też będzie chciała zatrzymać panieńskie - będzie miała 3-członowe To już lekkie przegięcie
w wątku o nazwiskach pisały wizażanki, że w Polsce można mieć maksymalnie dwuczłonowe nazwisko. Czyli mała albo zostanie przy swoim dwuczłonowym, albo weźmie nazwisko męża, albo zrobi miks z nazwiska mamy lub taty i męża dla mnie to przegięcie, ale co kto lubi

będzie blog!
Cytat:
naj gratuluje tż ;D moj najpierw mi przyniósł zwykłe i sie obraził, że to nie te a pozniej poszedł drugi raz i wrócił z właściwymi i pretensje, ze skąd on mógł wiedzieć ze drodze suche to co innego niż te w kostce bo one też wcale mokre nie sa
w sumie ma rację

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-31, 18:10   #2982
Gwizdak
Zakorzenienie

Cytat:
w wątku o nazwiskach pisały wizażanki, że w Polsce można mieć maksymalnie dwuczłonowe nazwisko. Czyli mała albo zostanie przy swoim dwuczłonowym, albo weźmie nazwisko męża, albo zrobi miks z nazwiska mamy lub taty i męża dla mnie to przegięcie, ale co kto lubi
o widzisz, ale to dobrze, bo jakby iść tą drogą, to w którymś pokoleniu jakiś człowiek mógłby mieć 10-członowe nazwisko

A ja się już przyzwyczaiłam do mojego nowego teraz stare mi brzmi dziwnie Ale najdziwniej mi, jak moja bratowa przedstawia się moim nazwiskiem, a ja cudzym, w sensie swoim nowym
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Stary 2011-08-31, 18:12   #2983
carmelova
Zakorzenienie

Najka drożdże były o tej miłej Pani ?
Karola gratuluje podjęcia poważnych decyzji

Zasnęłam na krześle nad notatkami
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 18:16   #2984
kasia0912
Zakorzenienie

Ja mam krótkie nazwisko i mój TŻ też więc oba dziwnie by brzmiały więc wezmę jego

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

Stary 2011-08-31, 18:20   #2985
Hawwa87
Zakorzenienie

Cytat:

Aaaa - przekonałyście mnie z tym blogiem
Kiedy ja nie wiem Szkoda, że mi babka w USC tak nie powiedziała Mam wrażenie, że ja właśnie potrzebowałabym czasu na oswojenie się z nowym nazwiskiem, a nie tak od razu inna tożsamość

Przydałby mi się psycholog chyba, bo coś mnie ostatnio za dużo takich przemyśleń łapie... Teraz np. mam dziwne wrażenie, że niepotrzebnie zmieniałam kierunek studiów na II stopniu, że trzeba było trzymać się jednego, bo pewnie taka zmiana zamknie mi drogę pracy w obu dziedzinach... Niech mnie ktoś walnie

Super, że będzie blog

Cytat:
Tak właśnie

Rdz 21,6

Postanowienia 2014:
Czytam 13/25
Oglądam 13/25
Gram 23/50

Razem
Zaręczeni
Szczęśliwa żona

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-31, 18:27   #2986
karola991
Zakorzenienie

a co do nazwiska, ja zawsze chciałam dwu członowe ze względu, ze jestem ostatnia z rodu i po mnie nazwisko przepada. ale z drugiej strony tż ma nazwisko brzmiące zagranicznie, jakies korzenie francuskie czy coś, i dziwnie by to wyglądało, jakbym miała takie łączone-chyba. Napiszę wam w klubie jak tż ma na nazwisko ^^
Stary 2011-08-31, 18:31   #2987
kasia0912
Zakorzenienie

Ja podobno też mam nazwisko nie polskie. Kiedyś ktoś powiedział,że coś z francuskiego.

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

Stary 2011-08-31, 18:34   #2988
Hawwa87
Zakorzenienie

Cytat:
a co do nazwiska, ja zawsze chciałam dwu członowe ze względu, ze jestem ostatnia z rodu i po mnie nazwisko przepada. ale z drugiej strony tż ma nazwisko brzmiące zagranicznie, jakies korzenie francuskie czy coś, i dziwnie by to wyglądało, jakbym miała takie łączone-chyba. Napiszę wam w klubie jak tż ma na nazwisko ^^
U mnie jest podobnie, bo nie mam rodzeństwa, mój Tata też nie miał... Są jego kuzyni, ale Tata praktycznie nie utrzymywał z nimi kontaktu, więc nie mogę tego traktować jako przedłużenie nazwiska... No, ale co za różnica, jakie ja mam nazwisko, skoro dzieci będą miały nazwisko męża, więc moje i tak zniknie

A o nazwisku mojego męża ludzie mówią, że brzmi jak litewskie

Rdz 21,6

Postanowienia 2014:
Czytam 13/25
Oglądam 13/25
Gram 23/50

Razem
Zaręczeni
Szczęśliwa żona
Stary 2011-08-31, 18:55   #2989
Gwizdak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hawwa87 Pokaż wiadomość

Niech mnie ktoś walnie

Kochana, z doświadczenia wiem, że nie ma co rozpamiętywać raz podjętych decyzji. Stało się.Decyzja zapadła i już. Lepsza, czy gorsza, to tego nie wiadomo,okaże się. Postaraj się nie rozpamiętywać rzeczy dokonanych, tylko skupić się na tym co jest, ewentualnie będzie. Wszystkie podjęte przez Ciebie decyzje w momencie ich zapadania były dla Ciebie najlepsze. I to jest najważniejsze.
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Stary 2011-08-31, 19:04   #2990
Hawwa87
Zakorzenienie

Cytat:

Kochana, z doświadczenia wiem, że nie ma co rozpamiętywać raz podjętych decyzji. Stało się.Decyzja zapadła i już. Lepsza, czy gorsza, to tego nie wiadomo,okaże się. Postaraj się nie rozpamiętywać rzeczy dokonanych, tylko skupić się na tym co jest, ewentualnie będzie. Wszystkie podjęte przez Ciebie decyzje w momencie ich zapadania były dla Ciebie najlepsze. I to jest najważniejsze.
Obawiam się, że wirtualne walnięcie niewiele pomoże

Co do reszty - zapewne masz rację. Jak siedzę sama w domu, to wpadam w jakieś takie przemyślenia. Co do studiów da się to pewnie zrobić, ale co do nazwiska ciężko, skoro widzę, że P. przy wielu okazjach to uwiera i cały czas mówi, że fajnie jest, jak cała rodzina ma jedno nazwisko... O ile prościej byłoby, gdyby jego nazwisko kończyło się na -ski, wtedy dwa razem pasowałyby średnio i wzięłabym pewnie jego...

Rdz 21,6

Postanowienia 2014:
Czytam 13/25
Oglądam 13/25
Gram 23/50

Razem
Zaręczeni
Szczęśliwa żona
Stary 2011-08-31, 19:18   #2991
raingirl
Zakorzenienie

Kurcze, a ja nie rozumiem dlaczego facetowi może być ciężko z tym, że jego żona ma podwójne nazwisko ja też mam i P. to nie przeszkadzało i nie przeszkadza - jedyny komentarz z jego strony to był w USC, jak powiedziałam pani urzędniczce jak chcę się nazywać po ślubie - a on na to "ale się będziesz teraz kozacko przedstawiać ".
No nie rozumiem, czemu to w ogóle takie ważne, żeby żona miała nazwisko męża
Znam parę, gdzie chłopak po ślubie przejął nazwisko żony - ponoć jego rodzice robili trochę trudności
raingirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 19:19   #2992
karola991
Zakorzenienie

Hawwa skoro źle się z tym czujesz to idź do USC i sobie zmień, zrobisz męzowi niespodziankę, a ciebie przestanie dręczyć, w końcu to tylko nazwisko i tak będziesz się pewnie posługiwała męza nazwiskiem zazwyczaj.
Stary 2011-08-31, 19:22   #2993
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

Cytat:
Napisane przez raingirl Pokaż wiadomość
Kurcze, a ja nie rozumiem dlaczego facetowi może być ciężko z tym, że jego żona ma podwójne nazwisko ja też mam i P. to nie przeszkadzało i nie przeszkadza - jedyny komentarz z jego strony to był w USC, jak powiedziałam pani urzędniczce jak chcę się nazywać po ślubie - a on na to "ale się będziesz teraz kozacko przedstawiać ".
No nie rozumiem, czemu to w ogóle takie ważne, żeby żona miała nazwisko męża
Znam parę, gdzie chłopak po ślubie przejął nazwisko żony - ponoć jego rodzice robili trochę trudności
uwielbiam twojego meza

ja bym przyjela meza raczej - nie chcialoby mi sie wypelniac wszystkich kwitkow czy podpisywac podwojnym za dlugo, zbyt leniwa na to jestem
Stary 2011-08-31, 19:26   #2994
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrakis Pokaż wiadomość
uwielbiam twojego meza

ja bym przyjela meza raczej - nie chcialoby mi sie wypelniac wszystkich kwitkow czy podpisywac podwojnym za dlugo, zbyt leniwa na to jestem
Ciekawe, ja też

Nie powiem, podwójne nazwisko czasami dostarcza mi trudności - zwłaszcza, jak się muszę szybko podpisać (do dziś nie udało mi się wyrobić sobie parafki - zawsze mi wychodzi inny bazgroł ), ale ogólnie nie jest źle no i uważam, że nasze nazwiska bardzo ładnie do siebie pasują
raingirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 19:32   #2995
crozee
Zakorzenienie

a mi jest ciezko sie przestawic na nowe nazwisko i wszedzie uzywam jeszcze starego, bo mam stary dowod tylko jak bylam sie wymeldowywac to nowym sie podpisac musialam i tak dziwnie... ciekawe ile mi zajmie przyzwyczajenie sie

---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ----------

tanina, odezwij sie kiedys Bo widze ze juz od dluuzszego czasu sledzisz wątek zapraszamy
Stary 2011-08-31, 19:33   #2996
Hawwa87
Zakorzenienie

Rain, wiele łatwiej by mi było, gdyby mój zareagował podobnie do Twojego, ja za to widziałam smutną minę, mimo że wiedział, co chcę zrobić.
I za wszystkich facetów Ci nie odpowiem - mój jest tradycjonalistą, nikt w jego rodzinie nigdy nie wziął podwójnego nazwiska... Zresztą w mojej chyba też nie

Ale wiecie, dziwnie mi było, jak teraz byliśmy na weselu i na winietce było podwójne nazwisko. Jakoś tak w rodzinnym gronie raczej wolałabym, żeby używali jednego I jak zwykle zabieram winietkę na pamiątkę, tak teraz, jak tylko usiadłam, zasłoniłam ją i nie zabrałam ze sobą.

Rdz 21,6

Postanowienia 2014:
Czytam 13/25
Oglądam 13/25
Gram 23/50

Razem
Zaręczeni
Szczęśliwa żona
Stary 2011-08-31, 19:33   #2997
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

Cytat:
Napisane przez raingirl Pokaż wiadomość
Ciekawe, ja też

Nie powiem, podwójne nazwisko czasami dostarcza mi trudności - zwłaszcza, jak się muszę szybko podpisać (do dziś nie udało mi się wyrobić sobie parafki - zawsze mi wychodzi inny bazgroł ), ale ogólnie nie jest źle no i uważam, że nasze nazwiska bardzo ładnie do siebie pasują
to prawda, wasze fajnie brzmia razem i do imienia twojego tez pasuja brzmi "kozacko"

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-31, 19:34   #2998
Gwizdak
Zakorzenienie

khem, khem

http://mrowkomama.blox.pl/html

Postanowiłam iść za ciosem
Tylko na FB mnie nie klikajcie, żeby mnie znajomi nie rozpoznali
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka

Edytowane przez Gwizdak
Czas edycji: 2011-08-31 o 19:40
Stary 2011-08-31, 19:42   #2999
czarna_kawa80
Zakorzenienie

GG do czarna_kawa80

Cytat:
khem, khem

Gwizdaku ajm impresssst super tylko prosze albo zmien kolor liter albo je powieksz klask i:

https://wizaz.pl/Mikroreklama

jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną

czarna_kawa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 19:42   #3000
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
khem, khem

oczywiście podczas pierwszej części miałam świeczki w oczach ciekawa jestem jak Ci wyjdzie ten blog

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości