|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
na usg bedzie wszystko widac czy jest ok tylko
|
|
|
|
#4352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja to pamietam ze on mi tam do srodka reke wkaldal i jak zlapal mi za jajnik (takie mam wrazenie) to az mnie scisnelo ale prawda jest taka ze cysty na macicy tak w normalnym toku dnia nie czujesz.. ja .. gdyby mi lekarz nie powiedzial ze mam to bym nie wiedziala... owszem mialam bolesne @ ale wiesz jak to bywa .. taka juz pani uroda ..dopeiro u tego gina sie dowiedzialam ze mam cos na jajniku a jak juz cos masz to sie nie ma czym przejmowac ja dostalam kuracje jakimis delikatnymi hormonami (ale nazwy ci terazn ie pomne) a poniewaz to nei zadzialalo gin odesłał mnie do stolycy na laparoskopie |
|
|
|
|
#4353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jeśli chodzi o rozmowy z porcelaną... wytrzymałam PIĘĆ dni (albo sześć, chociaż czwartku nie jestem pewna). I dziś za wszystkie ostatni dni pooooszło :/ Więc się tak nie ciesz ![]() Śliczny maluszek i najważniejsze, że wszystko jest ok. U mnie wizyta cały tydzień... Nie mogę się doczekać Mam nadzieję, że wszystko jest ok, ale sądząc po przebojach na twarzy, mdłościach i trwających wymiotach myślę, że jest ok. Póki co nie przytyłam, brzuch jeszcze się nie powiększył (na czczo). Trochę martwi mnie to, że jeszcze nie mam nawet +1 kg... szczególnie, że na początku schudłam trochę i ciążę rozpoczęłam z niewielką niedowagą. Najważniejsze, że jem, niemało i często
|
|
#4354 |
|
Zakorzenienie
|
no wiesz .. na moim usg bylo widac ze mam jeden jajnik wiekszy od drugieo .. jak sie potem okazalo to nie byl jajnik tylko cysta na nim.. takze usg to jest duza czesc diagnostyki
|
|
|
|
#4355 |
|
Zakorzenienie
|
Ja oczywiście chciałam dziewczynkę, Tż chłopca
![]() Co do tytułu nowego wątku to bym wpisała Mamucie marcowo-kwietniowe II
|
|
|
|
#4356 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak zapytalam gina czy na tym prenatalnym bedzie widac plec powiedzial ze jak dzidzia fajnie sie ustawi to bedzie widac ![]() Cytat:
ja tez pamietam taka sytuacje jak sie rozplakalam przy rodzinie pacjenta, bo przyszlam na noc do pracy a mojemu synkowi rozkrecalo sie zapalenie oskrzeli i mialam bardzo ciezki dzien przed nocka, bardzo meczacy a wogole jak dziecko jest chore to jest bardzo trudne dla matki. I przyszedl maz czy ojciec kogos i cos chcial a wogole byl ciezki dyzur robilysmy po 5 rzeczy na raz i ja z tego zmeczenia, stresu po prostu zaczelam ryczec przy nim a on mnie uscisnal i powiedzial zebym sie nie martwila. To bylo takie budujace, jednak pamietam ze dyzur byl dla mnie trudny. A Ciebie bardzo podziwiam, dzieki Tobie ucze sie jeszcze wiekszej pokory. Cytat:
Lekarz jednak mnie uspokoil bo okazuje sie ze torbiel jest ciazowa i powinna sie wchlonac do ktoregos tam tygodnia ciazy. Ale Ty nie musisz miec torbieli, wszytko sie okaze na usg, mam nadzieje ze u Ciebie bedzie wszystko dobrze ![]() Cytat:
Jesli chodzi o test obciazenia glukoza to rzeczywiscie ciezko bardzo pochlonac to w calosci ale mozna cytryne wcisnac i to pomaga.
|
|
#4357 |
|
Zakorzenienie
|
o matko! to faktycznie....
|
|
|
|
#4358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4359 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najważniejsze, że nie chudnę!!
|
|
#4360 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam w tabletkach z witaminami 45 mg a dodatkowo biore jeszcze jedna tabletke magnezu i w niej jest 250 mg bodajze. Taka dawke mi lekarz zalecil. Wiadomo, ze jak sie pije kawe to tez potrzeba cos wiecej, ale mnie od kawy w 8 chyba tc odrzucilo wiec nie pije
A kiedy masz wizyte? Spytaj najlepiej swojego gina czy sa jakies tabl. z mg dla kobiet w ciazy specjalnie, zebys nie musiala lykac jak ja wczesniej po 5 tabletek mg zeby dawke zrobic (przez pierwszy miesiac tak lykalam bo mi aptekarz zakrecil i kupilam polecany przez niego mg ktory NIBY lepiej sie wchlania
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#4361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzis o mało mój kot nie przyprawil mnie o kolejny pawiowy dzien... biedaczka chyba sie ze mna solidryzuje i wymioruje juz 3 dzien ![]() caly dzien dzis jest mi znowu niedobrze ![]() zrobilam to lecho.. nawet cos go zjadlam ale potem mialam ochote na salatke z pora ale nawet nie zaczelam bo od rzu na widok pora mnie zemdlilo ciekawi mnie ak tam moja waga ale z tego co widze to jedno kilo mi spadlo nie wiem czy wy tez tak macie ??? normalnie czasem mam takie chwile ze normalnei pytam sama siebie za jakie grzechy a jak sobie pomysle ze jescze do konca pazdziernika mnei to bedzie meczyc nie wiem jestem zła jestem mega zła na siebie bo tak to strasznie czekałam na maluszka ( i teraz tylko sie boje zeby nie poronic)a teraz tylko sie modle zeby ten stan permanentnej rzygawicy jak najszybciej sie skonczylgenerlanei to w ogole nie czuje sie szczesliwa w tej chwili ze jestem w ciąży owszem fajnie nie bo wreszcie spelni sie moje marzenie ale koszt jakim to okupuję ....dobija mnie to nie chce sie tak czuc chce sie cieszyc tym stanem... zwlaszcza ze tesciowa chodzi za mna i mowi ze no jakos tak wyladnialam (jakbym serialowy text do ciezarnej slyszala) zrobcie mi krzywde .. nienawidze siebie ((
|
|
|
|
|
#4362 |
|
Zakorzenienie
|
Bry wieczór
![]() byłam na usg maluszek już widoczny, serduszko bijące też co prawda jest jeszcze maleńkie, po cześci zakrywa go ciałko żółte (na usg) ale mi to wystarczy wiem, że jest, żyje i rośnie |
|
|
|
#4363 | |
|
Zakorzenienie
|
Kubusewa, uspokoj sie przede wszystkim ... teraz takie mysli nic nie zmienia juz, a przeciez swiadomie decydowalas sie na ciaze, wiec pewnie bylas swiadoma co moze Cie czekac... ja co prawda lagodnie przeszlam pierwszy trymestr i dziekuje Bogu, ale zobacz ile dziewczyn tutaj czuje sie tak jak Ty.... Trzeba przeczekac i jak najmniej sie denerwowac dla dobra dziecka przede wszystkim
) zeby sie wyluzowac. No a na mdlosci byly juz wczesniej podawane sposoby - m.in imbir - mozna swiezy zalac wrzatkiem, dodac do normalnej herbaty, albo sa nawet tabletki z imbirem na mdlosci, nie wiem jak w pl ale tutaj sa nawet cukierki imbirowe, mozna sprobowac lyka coli (czasem jak sie porzadnie odbije to robi sie lepiej ) albo hcociaz wody gazowanej, czestsze male posilki itp---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#4364 |
|
Zakorzenienie
|
Kubusewa u mnie jest tak, że rano to ja mogę zjeść konia z kopytami, ale po 15 to tragedia. Dziś starałam się coś wszamać na obiad i wszystko wylądowało w porcelanie (jak to któraś fajnie określiła). Tak więc teraz tylko piję i jem jogurty, bo nie mam cierpliwości.
A taka jestem nie do życia wieczorem...i jeszcze wszystko na około mi śmierdzi. RATUNKU!!! |
|
|
|
#4365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czekamy na jakiegos durnia likwidatora z ubezpieczalni i przez to nawet na jeden zasrany prysznic nie ma co liczyc .. musze jechac do mieszkania mojej cioci zeby sie po prostu umyc codziennie myje sie w misce .. jak kurna na kempingu :/ |
|
|
|
|
#4366 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a robilas badania pod wzgledem elektrolitow? bo wiesz przez te wymioty na pewno duzo ich tracisz. nie wiem czy to bedzie dla Ciebie dobre pocieszenie ale ja juz 6 tygodni sie mecze z mdlosciami, odruchami wymiotnymi i czasem tez wymiotami. I uwierz ze nie raz mowilam sobie: "mam dosc mam dosc ja juz chce spokoju!" I tak samo jak Ty nie potrafie sie w pelni cieszyc ciaza bo ciagle mnie mdli, z pcozatku calymi dniami, w tej chwili bardzo rano, popoludniu mam troche luzu ale wieczory sa dla mnie tez nie do zycia. Do tego mam przeczulice zapachowa, to mnie drazni niemilosiernie. Nie moge spokojnie zalatwic swoich potrzeb fizjologicznych w wc bo i mocz i stolec dzialania na mnie baaardzo wymiotnie ( a jestem pielegniarka i tyle co pup w pracy doroslych mocno zabrzudzonych az po pas mylam) a teraz mam cos takiego ze nawet dziecku pieluchy z kupa nie potrafie zmienic, prosze o to meza bo czuje na odleglosc ze Filip ma kupe i mnie juz ciagnie do wymiotow. A jak jestem zmuszona mu zmienic pieluche to myje go wydajac ciagle odglosy wiesz jakie...az mi zal tego dziecka mojego bo on ciagle mysli ze ja placze, z reszta nie raz placze przy wymiotach lub odruchach z tej bezradnosci i ze zlego samopoczucia. Kuchnia, jedzenie i lodowka okrutnie mi smierdza, nawet od siebie czulam zapachy, pot, czy z okolic intymnych, mimo iz czysta jestem bo myje sie regularnie ale nawet siebie samej nie moglam zniesc. Teraz z tym jest troche lepiej ale w kuchni spedzam niezbedne minimum, zapachy ciagle mnie draznia i wywoluja u mnie odruchy wymiotne. I juz tez nie moge tego wytrzymac, a mam ponad 2 letniego synka i czesto nie mam wyjscia i musze pewne rzeczy kolo niego zrobic. Nie jest latwo, ale wiedz ze nie jestes sama... ja wczesniej czesto pisalam o swoim samopoczuciu tu na forum, ale juz nie pisze bo jeszcze bardziej sie nakrecam. Podobno najgorsze jest w I trymestrze od II jest lepiej...zobaczysz ze bedziesz sie czula coraz lepiej, ze niedlugo odpoczniesz od mulenia. Cytat:
|
|
#4367 |
|
Zakorzenienie
|
Kubusewa
. No to nie za ciekawie, ale nie można na wszystko tak pesymistycznie patrzeć |
|
|
|
#4368 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ja w poprzedniej dostalam 600mg od 25 tc, bo mialam czeste i mocne skurcze (nie porodowe, ale takie "cwieczenia" macicy), ktore wg lekarza byly zbyt czeste i wtedy tez dostalismy zakaz wspolzycia gdzies do 33 tc Cytat:
![]() w ciazy norma tsh jest 1-2. ja ostatnio mialam 2,2 i zwiekszyli mi dawke z 75 na 100 Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4369 |
|
Zakorzenienie
|
kubusewa i sluchaj kochanie: imbir kup w korzeniu i kroj w cieniutkie plasterki zalej wrzatkiem, mozesz dodac soku malinowego i pij, mnie na 100% mdlosci w 30% je niwelowalo.
Nastepnie coca cola tez mi troche pomaga, poza tym ssie ciagle cukierki (zozole sa dla mnie naj bo w buzi czuc smaczne syczenie i to tak fajnie niweluje dziwny posmak w ustach), poza tym jakies ciagle skubie slonecznik ostatnio bardzo mi tez pomaga, no i zauwazylam ze stres nasila mdlosci.
|
#4370 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ta moja biedna kotka rzygałą prawie cały dzien a ja tak podchodzilam zlokalizowac .. gasiłam pawia pod samym nosem lecialam po vitopar (taki srodek neutralizujacy) zapryskiwalam na amen i dopiero jak sie zneutralizowalo to zmywalam bo inaczej bylby paw na pawiu zapachy mnie drażnią owszem ale mojego męża .. wiem ze to okrutne ale normalnei wszystkie wody i inne perfumy mojego meza nie podobaja mi sie kompletnie co ciekawe czuje ze mam katar bo jak moj TZ mowi ze mu frecie hamaki zajezdzaja to ja nei czuje generalnie to chyba szaleja mi hormony i staram sie to przetrwac bo wiem (z tylu glowy sobie to mowie) ze to taki "objaw" jestem mega śpiąca .. a nie chce sie teraz klazc bo jak TZ bedzie do mnie dolaczal za te 2 godziny to i tak mnei obudzi ![]() musze odpoczac a powiedzcie nie mam nic poza miętą strong .. ktorej pic nie mozna i rumianek ... pomoze mi na brzuszek ?? generlanei to mam wrazenie ze mam porzadne zaparcie i tez nie wiem czym sie go pozbyc musze isc bo strasznie gadam ![]() ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
ale moze faktycznie sobie walne szklanke
|
||
|
|
|
#4371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(nie wiem czy juz mowilas heh)wiem ze macica sie rozciaga ale tak z boku? torbielem sie poki co nie martwie bo one sa "normalne"
|
|
#4372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
natomiast rumianku nie polecam, bo moze wywolac efekt odwrotny od oczekiwanego. I najlepiej pic wtedy tez wiecej wody
|
|
#4373 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak zapytalam gina czy na tym prenatalnym bedzie widac plec powiedzial ze jak dzidzia fajnie sie ustawi to bedzie widac ![]() Cytat:
ja tez pamietam taka sytuacje jak sie rozplakalam przy rodzinie pacjenta, bo przyszlam na noc do pracy a mojemu synkowi rozkrecalo sie zapalenie oskrzeli i mialam bardzo ciezki dzien przed nocka, bardzo meczacy a wogole jak dziecko jest chore to jest bardzo trudne dla matki. I przyszedl maz czy ojciec kogos i cos chcial a wogole byl ciezki dyzur robilysmy po 5 rzeczy na raz i ja z tego zmeczenia, stresu po prostu zaczelam ryczec przy nim a on mnie uscisnal i powiedzial zebym sie nie martwila. To bylo takie budujace, jednak pamietam ze dyzur byl dla mnie trudny. A Ciebie bardzo podziwiam, dzieki Tobie ucze sie jeszcze wiekszej pokory. Cytat:
Lekarz jednak mnie uspokoil bo okazuje sie ze torbiel jest ciazowa i powinna sie wchlonac do ktoregos tam tygodnia ciazy. Ale Ty nie musisz miec torbieli, wszytko sie okaze na usg, mam nadzieje ze u Ciebie bedzie wszystko dobrze ![]() Cytat:
Jesli chodzi o test obciazenia glukoza to rzeczywiscie ciezko bardzo pochlonac to w calosci ale mozna cytryne wcisnac i to pomaga.
|
|
#4374 |
|
Zakorzenienie
|
a no wyjaśniło
tylko ja muszę wstać o 5 i wiadomo wtedy chce się siusiu, a mocz ma być poranny i na odwrocie skierowania pisze, że dostraczony w ciągu 2h a ja do lekarza jadę dopiero po 8 i nie wiem co teraz...
|
|
|
|
#4375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym czuję się dobrze.
|
|
#4376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie moge ona ma za ostry zapach ja ostatnio u tesciow ledwo zjadlam ogorki kiszone a ty mi o kapuscie ![]() nieee ja ostatnio to raczej jadam jogurciki (choc kefiru nie moge bo smierdzi) i serki .. dżemiki .. dziś mam dzień jagodziankowy zdecydowanie jeszcze za wcześnie na mówienie w moim przypadku o zachciankach ciązowych choc jak powiedzialam mezowi ze chce jagodzianke stwierdzil: ale zachcianka... ostatnio na zakupach nakupilam pączków i donatów.. ale to tak bardziej z mysla o mezu w ogole moj szwagier jakies dziwne teorie zaczal wysnuwac ze czlowiek w sklepie jednak dziala podswiadomie to spytalam go co powie jesli mu powiem ze kupial m6 bulem ze slonecznikiem 6 z sezamem 6 paczkow i 6 donatow a on do mnie mowi: ze jestes w ciazy (a pamietamy ze nikt oprocz meza i wizazu nie wie) normalnei sama nie wiedzialam czy smiac sie czy plakac |
|
|
|
|
#4377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to chociaz sprobuj pic duuuuuuuuuuzo wiecej wody niz do tej pory ![]()
|
|
#4378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
balam sie jesc cokolwiek bo mnie mdlilo wiec wypilam pol litra naleczowianki potem wypilam herbate i potem znowu pol litra naleczowianki a potem wystarczyl jeden maly bodizec i cala woda z herbata ogladalam w misce :/ szok ![]() ja tez nie wiedzialam ze tak reaguje na kapuste kiszona no bo jednak kapustka z jablkiem .. no nie najgorsza .. ale dzis .. na samo wspomnienei .. takze nie spasujewypilam szklanke pepsi .. zobaczymy czy moze przypadkowo do rana nic nie zwroce :/ dla mojego organizmu nie ma jakiejs konkretnej pory na wymioty czoraj caly dzien mnei trzymalo przedwczoraj mdlilo mnei kolo 10 i kolo 18ale przed wczoraj znowu caly dzien najgorzej ze gin tak smiesznie zareagowal: aa no to w porzadku sie pani czuje prosze pic buskopana w aptece nie ma musze isc do innej apteki Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2011-08-31 o 22:05 |
|
|
|
|
#4379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
postaraj sie raczej rozlozyc to w mniejszych ilosciach, powiedzmy szklanke co 0,5-1 godzine... bo pamietaj, ze przez te wymioty tez jestes odwodniona, a to sprzyja niestety zaparciom
|
|
#4380 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie z TŻ pokłóciłam ostro
a tak bardzo chciał dziecko i to jedno a teraz ma mnie kompletnie w dupie bo przecież ciąża to nie choroba nigdy, nie sądziłam ze będę żałowała tego dziecka zapominam dodać ze ciągle się czepiam |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:53.

. Jednak wiadomo jak to jest jak czasem najdzie ochota akurat na to co niezdrowe..Tj pisalyscie grunt to zachowac umiar, nikomu sie jeszcze nic nie stalo od zjedzenie jednego "czegos niezdrowego". 

Mam nadzieję, że wszystko jest ok, ale sądząc po przebojach na twarzy, mdłościach i trwających wymiotach myślę, że jest ok. Póki co nie przytyłam, brzuch jeszcze się nie powiększył (na czczo). Trochę martwi mnie to, że jeszcze nie mam nawet +1 kg... szczególnie, że na początku schudłam trochę i ciążę rozpoczęłam z niewielką niedowagą. Najważniejsze, że jem, niemało i często 

) zeby sie wyluzowac. No a na mdlosci byly juz wczesniej podawane sposoby - m.in imbir - mozna swiezy zalac wrzatkiem, dodac do normalnej herbaty, albo sa nawet tabletki z imbirem na mdlosci, nie wiem jak w pl ale tutaj sa nawet cukierki imbirowe, mozna sprobowac lyka coli (czasem jak sie porzadnie odbije to robi sie lepiej
. No to nie za ciekawie, ale nie można na wszystko tak pesymistycznie patrzeć 

torbielem sie poki co nie martwie bo one sa "normalne"