Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona trzecia! - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Na miejsce zlotu "czarownic" wybieram:
Łódź 1 3,57%
Częstochowa 10 35,71%
Kraków 6 21,43%
Wrocław 3 10,71%
Warszawa 5 17,86%
Poznań 3 10,71%
Głosujący: 28. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-01, 19:41   #3511
andziot
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona trzecia!

Cytat:
Napisane przez koralowa87 Pokaż wiadomość
andziot mam pytanie, bo wczoraj rehabilitant próbował mi wmówić dwie rzeczy które mnie straszni zdrażniły. Raz, że dziecko które próbuje siadać w ten sposób że dźwiga ramionka i główkę do góry z pozycji na plecach przejawia objawy patologii rozwojowej a dwa że dzieci nie powinno się prowadzić za rączkę.
Wg. niego dziecko powinno zacząć naukę siadania od siadania bokiem.
Co Ty o tym myślisz? I możesz powiedzieć jak Zosienka zaczynała siadać?
zgadzam się z Panem rehabilitantme
dziecko, które nie jest sadzane, ani trzymane w pozycji półleżącej najczęściej zaczyna siadać z pozycji do raczkowania lub właśnie bokiem podpierając się ręką,
Zosia usiadła późno ale SAMA (dla mnie to bardzo ważne), najpierw zaczęła raczkować, w sumie to już stała z podparciem a dopiero potem usiadła, ale wiem że była na to gotowa,
sztuczne sadzanie dziecka to dla mnie głupota !

co do trzymania za rączkę podczas chodzenia - też się zgadzam
to tak samo jak z siadaniem, trzymanie za rączki i prowadzanie dziecka, które samo jeszcze nie umie chodzić wymusza nieprawidłową pozycję, dziecko jeszcze do końca nie trzyma równowagi, więc nie jest gotowe samo ruszyć w świat pewnie umie chodzić przy meblach i to jest ok, bo robi to samo a nie sztucznie z zadartymi rękami maszeruje

w ogóle ja jestem twardo za samodzielnym rozwojem dziecka, nic na siłe i bez żadnego przyszpieszania !!!! każde dziecko rozwija się swoim torem i trzeba mu na to pozwolić

Dizewczonka nie smuć się kochana ! wagą Alusi się nie przejmuj, widocznie tak ma, zacznie się ruszać więcej to zrobi się smukła jak baletnica

moniqac znów się martwisz niepotrzebnie bardzo ładnie Szymek przybrał !!!
a je ile ma ochotę, ważne że rośnie ! jeszcze nie raz dzieciaczki będą mieć gorsze apetyty

oki to napisałam
i zmykam

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 20:15   #3512
Klaterina
Zadomowienie

zmykam, mam czas dla siebie, Marudek po kąpieli już śpi

spokojnej nocki życzę
Stary 2011-09-01, 20:19   #3513
zosiaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Grazin Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

klikniecie na mojego miśka?
poszło

Cytat:
Napisane przez amarcia Pokaż wiadomość

W sprawie hula... wczoraj bez przerwy całe 4 sekundy - dziś... 11 minut zanim spadło na podłogę
to jutro będzie 20 min

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

ja tez zmykam
dobranoc

zosiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 20:24   #3514
atiz
Rozeznanie

lolka miałam nadzieje że bedzie ok i tak było, troch pomarudzila, dalam jej jesc i zasnela ale inne dziecko plakalo a tam i tak nikt na to nie zwraca uwagi, wlasnie po to wymyslili takie kino

Pamiętacie jak pisałam Wam o moim koledze
http://znurtemodry.wordpress.com/

Byliśmy dziś na wystawie zdjęc, fajnie było Polka oczywiście była w centrum uwagi bo wielu znajomych tam było którzy jeszcze jej nie widzieli

Kolega wyprawę uznał za udaną, mały Rysio też, szykują się na następną w przyszłym roku góry.

Mała śpi zobaczymy jak dzisiaj z pobudkami w nocy.

Ide po lampkę wina i rozłożę się na kanapie, achhhhhhhhh.............. ...

Dobrej nocki..........

POLA ANNA 2 maja 2011 godz. 1.30

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4dilo4zr.png

atiz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 20:32   #3515
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
dziecko, które nie jest sadzane, ani trzymane w pozycji półleżącej najczęściej zaczyna siadać z pozycji do raczkowania lub właśnie bokiem podpierając się ręką,
Zosia usiadła późno ale SAMA (dla mnie to bardzo ważne), najpierw zaczęła raczkować, w sumie to już stała z podparciem a dopiero potem usiadła, ale wiem że była na to gotowa,

to tak samo jak z siadaniem, trzymanie za rączki i prowadzanie dziecka, które samo jeszcze nie umie chodzić wymusza nieprawidłową pozycję, dziecko jeszcze do końca nie trzyma równowagi, więc nie jest gotowe samo ruszyć w świat pewnie umie chodzić przy meblach i to jest ok, bo robi to samo a nie sztucznie z zadartymi rękami maszeruje

w ogóle ja jestem twardo za samodzielnym rozwojem dziecka, nic na siłe i bez żadnego przyszpieszania !!!! każde dziecko rozwija się swoim torem i trzeba mu na to pozwolić

Dizewczonka nie smuć się kochana ! wagą Alusi się nie przejmuj, widocznie tak ma, zacznie się ruszać więcej to zrobi się smukła jak baletnica

a je ile ma ochotę, ważne że rośnie ! jeszcze nie raz dzieciaczki będą mieć gorsze apetyty

oki to napisałam
i zmykam

A co to znaczy patologia rozwojowa? Ok,wiem,że nieprawidłowość, ale jakie mogą być tego konsekwencje? Hanka często próbuje się dźwigać jak leży na fasolce,bo chce siedzieć, mam ją popychać i na siłę do podłoża sprowadzać? Ona w ogóle najchętniej siedzi na kolanach oparta o mnie plecami. Twoja Gabunia nie robi tak? Cały dzień leży na plecach lub brzuchu?

Zęby Hanusi
spice1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 20:34   #3516
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Nie mam w ogóle czasu na wiz. w niedziele chrzcinyi mam mnóstwo roboty
3mam kciuki by wszystko się udało
Cytat:
SEBEK UNIÓSŁ SIĘ NA PRZEDRAMIONACH pierwszy raz

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

zagłosowałam

Oleńka spi
wypiła 70 kaszki i 70 mleka
jak przyjechalismy po nia do babci po 18 to tak sie rechotala na glos, ze w szoku bylam
moj 5 letni chrzesniak podskakiwal i robil do niej kuku
i sie smiala
Stary 2011-09-01, 20:41   #3517
koralowa87
Przyczajenie

Cytat:

oki to napisałam
i zmykam

Kurcze no ale jak to się ma np. do tego że rehabilitant z Bobatha mówił nam żeby małego na rękach trzymać w takiej pozycji jakby praktycznie siedział i on sam się odrywa od mojego brzucha i rwie się do siadania
Nasz rehabilitant prowadzi nas Vojtą i właśnie w ten sposób nam mówi.
Wiesz ja małego w żadnym wypadku nie sadzam, nie obkładam go poduszkami ani nic z tych rzeczy Zainteresowało mnie to bo widziałam przed wczoraj dziewczynkę 1,5 miesiąca starszą od Tymka która w ten sposób właśnie robiła.
Aaa i dodał jeszcze że tak siadają dzieci z MPD ale z tego co wiem mała jest zdrowa
A co do prowadzenia za rączke....to jak mam potem z rwiącym się do chodzenia dzieciaczkiem iść obok ruchliwej ulicy? Nie da się inaczej...kurcze jakby nie patrzeć każdym naszym ruchem możemy dziecku wyrządzić krzywdę
Co do nienoszenia butów przez uczące się chodzić dzieci się z nim w zupełności zgadzam

A możesz mi jeszcze powiedzieć kiedy Zosię przesadziłaś do spacerówki? My jeździmy jeszcze w gondoli, ale małemu zaczyna brakować w niej miejsca
Pokażę Wam zdjęcia sprzed jakiś 3 tygodni
Dzisiaj już tego miejsca gdzie ma nóżki nie ma
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 149m.jpg (91,8 KB, 57 załadowań)

Edytowane przez koralowa87
Czas edycji: 2011-09-01 o 20:42
koralowa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 20:42   #3518
gusiagatko
Zakorzenienie

Dziewczonka, moniqac nie przejmujcie sie waga dzieciaczkow, kazde rozwija sie i przybiera swoim wlasnym tempem Najwazniejsze, ze pieknie, zdrowo rosna

Wczoraj polozna wazyla Nadie i wazy 5070 gramow Paczuszek sie robi

06.07.2011
06:06
gusiagatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 20:46   #3519
koralowa87
Przyczajenie

moniqac
Oj kobitko jak ja Cię rozumiem, z tego co pamiętam Twój mały miał żółtaczkę i to wysoką prawda?
Tymek walczył z żółtaczką żeby Cię nie skłamać gdzieś do 1,5 miesiąca. Kończąc miesiąc miał ją jeszcze na poziomie 12, wychodząc ze szpitala miał 15,1 Urodził się z wagą 2960 a w ciągu dwóch dni spadł do 2600 W szpitalu przeżyłam horror, położne kazały mi go karmić co 2 godziny, on oczywiście jeść nie chciał, no bo jak gdy spał, więc te odprawiały cuda wianki byle jadł, tak naprawdę do dzisiaj gdy mniej je w ciągu dnia, zapala mi się w głowie czerwona lampa...ciekawe czy kiedyś to minie?
Stary 2011-09-01, 20:50   #3520
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Cześć! Ja na szybko, bo stracę kontakt z wątkiem

Antropia, to na kawę kiedyś się wybierzemy a spacery... no przecież się Misio kiedyś ogarnie, c'nie? Co do drzemek to Hanutka różnie. 3-4 po 30-60 min, ale dziś np spała od 16:00 do 18:00, a po kąpieli poszła spać dalej

Matall, doczytałam o kupce, jestem dumna A tak poważnie, to cieszę się, że Pepti służy Edzikowi, myślę, że oboje na tym skorzystacie Co do laktacji, to możesz pić szałwię, pod warunkiem, że taka, która nadaje się do picia i nie ma na opakowaniu napisane, że do zewnętrznego użycia [ta Herbapolu się nie nadaje]. Albo brać Bromergon z przepisu lekarza. Edit: już masz

Aguś, narobiłaś mi smaku na leczo a jak robisz? Ja mam swój przepis, ale chętnie podpytuję o nowe

Siasiu, przykro mi z powodu choroby brata. Przeoczyłam może, ale ile ma lat?

Listopadowa, uściski dla Twojego ucznia! Ale Izulek też miał pierwszy dzień w szkole, co?

Lolko, dzięki, dzięki! Myślę, że gorączka po szczepieniu była, zresztą dziś była grzeczna, ale i senna Aha! Żyrafka u nas też zamieszka

Dziewczonko, Ty się nic nie martw! Hanex waży 7100 My z Hanexem tulimy Ciebie i Alunię

Cytat:
polać Jej! [ale czymś bezalkoholowym, bo karmi ]

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 20:52   #3521
antropia
Wtajemniczenie

GG do antropia

Witajcie z wieczora
dzidzia dostała na noc 150ml mm i zasnął sobie ze smokiem w łóżeczku
a ja udoiłam teraz 170ml.
ciekawe czy w nocy będzie chciał jeść UU

buziaki
Stary 2011-09-01, 20:55   #3522
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Koralowa, nie przywitałam się z Tobą

witaj

Co do prowadzenia za rączki, to myślę, że Andziotkowi chodziło raczej, o takie trzymanie za obie rączki, kiedy dziecko się uczy chodzić

O przeprowadzce do spacerówki też myślę, ale czekam, aż Moria wróci i zda relację z wożenia Igusi w spacerówce

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 21:01   #3523
gosiek217
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez antropia Pokaż wiadomość
zosiaaa lubi, ale jak sie obudzi po drzemce w chuście to chce wyjśc troche pofikac nogami i się denerwuje

patrzcie na to....
a udawał tyle czasu, że nie umie
zdolny chłopak

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Poszło kolejne 170ml
Tym razem tylko 50ml mojego

I padł podczas jedzenia....
dla Edzika oby było już coraz lepiej
Cytat:
Napisane przez moniqac Pokaż wiadomość
mattallewar - ja słyszałam taki sposób na zahamowanie laktację; UWAGA, z SERII DOBRE RADY OD CZAROWNICY" ; ściągnąć mleko i wylać do wc, spuścić wodę - podobno efekty natychmiastowe. znajoma tak robiła .

Cytat:
Napisane przez anula_81 Pokaż wiadomość
A my bylysmy na kolejnym spacerku.
bidulka coraz wiekszy ma ten katar ale nie kaszle ani nei ma goraczki wiec chyba nei ma potrzeby jechac do lekarza co?

poplakalam sie ze smiechu

a ja nie widzialam w klubie,.....

kochana nie ma sie co martwic, ja mam z kolei w druga strone, sie martwie ze zosienka za malo tyje
No powiem ci kataru u maluszka nikomu nie zycze, meczy sie biduleczka straszliwie

No! Mowilam ze genialna zyrafka co? ja i zosia jestesmy w niej zakochane, z pewnoscia Antosiowi tez sie spodoba

no powiem ci meczymy sie obie, Zosia tez czesto mleko ulewa nosem, ale lekarz mowil, ze niektore dzieci maja taka cudna przypadlosc

nawet nie strasz...
ide przewinac kupke
dużo zdrówka dla Ciebie i Zosi

Cytat:

dla Sebuśa kliknęłam

wy już piszecie o siadaniu a Michałek jeszcze ani razu się nie przekręcił na brzuch lub plecy ale słowa Andziot mnie podbudowały że kazde dziecko rozwija się w swoim tempie i się juz nie przejmuje.

my bylismy dzisiaj na długim spacerze teraz michas już wykąpany i spi od godziny.

gosiek217 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 21:03   #3524
Weredka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lolka1212 Pokaż wiadomość

Weredka ode mnie juz piątka kliknięta

Dziękuję bardzo Tobie, a także innym dziewczynom Dziewczonce, daisy i gosiek To mój pierwszy taki konkurs

Cytat:
Napisane przez Dziewczonka Pokaż wiadomość
Chociaż DZIEŃ DOBRY Wam powiem dawno nic nie pisałam, ale podczytuje z krzaczorów

Mam ogólnie doła, Tż ma problemy w pracy i nie wiadomo co z tego wyniknie...przez co nie pojedziemy nad morze
A druga rzecz, która mnie męczy....to waga Aluśki
....chyba jest najcięższą dziewczynką na wątku, a urodziła się przecież dopiero 18.05....tydzień temu ważyła 7300g martwię się dlatego, bo ona nie je dużo, a tak tyje...
rano jest tylko na UU, potem 9-10 - 170ml mm, 12-13 - 120ml mm+UU, 15-16 - 170ml mm, potem najczęściej ok. 19 daję UU lub herbatkę i po kąpieli ok. 21 - 170 ml mm. W nocy nie je w ogóle. No i w UU też za dużo nie ma, często też nie dojada mm. Czytam, że Wasze dzieci jedzą więcej, a tak nie tyją
.....przepraszam, że się tak rozpisałam, ale może Wy mi przemówicie do rozumu, bo moja mama już nie ma siły
Jak dostanie się na nogi i zacznie biegać, to waga sama się unormuje. Nie martw się tym tak kochana
Weredka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 21:10   #3525
anula_81
Zakorzenienie

ja sie zegnam bo u nas nocka zapowiada sie kiepskawo...Zoska usnela przy jedzeniu z placzem(bo katarek) o 20-stej i juz sie rzuca bidulka, chyba nie pospimy, mnie tez meczy katar wiec bedzie ciezko

do jutra dziewuszki

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 21:15   #3526
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spice1985 Pokaż wiadomość
A co to znaczy patologia rozwojowa? Ok,wiem,że nieprawidłowość, ale jakie mogą być tego konsekwencje? Hanka często próbuje się dźwigać jak leży na fasolce,bo chce siedzieć, mam ją popychać i na siłę do podłoża sprowadzać? Ona w ogóle najchętniej siedzi na kolanach oparta o mnie plecami. Twoja Gabunia nie robi tak? Cały dzień leży na plecach lub brzuchu?
to nie moje określenie było
po prostu zgadzam się ze zdaniem rehabilitanta co do siadania,
konsekwencje - nieprawidłowa pozycja w siadzie, tyle
takie dziecko które sztucznie jest przyzwyczajane do pozycji siedzącej nauczy się w końcu utrzymywać równowagę i będzie siedzieć POSADZONE (nie usiądzie samo z leżenia) ale mięśnie kręgosłupa nie będą w stanie go utrzymać prosto, będzie łukowaty

Ja Gabrysi nie sadzam półleżąco prawie wcale, raz na jakiś czas mi sie zdaży ale ona sama pokazuje mi, że jej ta pozycja nie odpowiada, bo się pręży i często ulewa jej się bo brzuszek ściśnięty,
najczęściej leży na płasko albo na brzuszku,
jak ją noszę to raczej na samolot lub "półsamolot" (czyli po skosie, raz na jedną, raz na drugą stronę)

Cytat:
Kurcze no ale jak to się ma np. do tego że rehabilitant z Bobatha mówił nam żeby małego na rękach trzymać w takiej pozycji jakby praktycznie siedział i on sam się odrywa od mojego brzucha i rwie się do siadania
Nasz rehabilitant prowadzi nas Vojtą i właśnie w ten sposób nam mówi.
Wiesz ja małego w żadnym wypadku nie sadzam, nie obkładam go poduszkami ani nic z tych rzeczy Zainteresowało mnie to bo widziałam przed wczoraj dziewczynkę 1,5 miesiąca starszą od Tymka która w ten sposób właśnie robiła.
Aaa i dodał jeszcze że tak siadają dzieci z MPD ale z tego co wiem mała jest zdrowa
A co do prowadzenia za rączke....to jak mam potem z rwiącym się do chodzenia dzieciaczkiem iść obok ruchliwej ulicy? Nie da się inaczej...kurcze jakby nie patrzeć każdym naszym ruchem możemy dziecku wyrządzić krzywdę
Co do nienoszenia butów przez uczące się chodzić dzieci się z nim w zupełności zgadzam

A możesz mi jeszcze powiedzieć kiedy Zosię przesadziłaś do spacerówki? My jeździmy jeszcze w gondoli, ale małemu zaczyna brakować w niej miejsca
moja wypowiedź dotyczyła dziecka zdrowo się rozwijającego, takiego które nie potrzebuje rehabilitacji i samo zdobywa nowe umiejętności,
co innego jest jeśli dziecko trzeba stymulować lub pokazywać właściwe wzorce, wtedy już swój popis dają właśnie rehabilitanci,
akurat te dwie metody rehabilitacji mają swoich zwolenników i przeciwników, nie dziwię się, że mają odmienne zdanie

Chodzenie za rączkę z dzieckiem umiącym chodzić - jak najbardziej ok jak trzeba
ja miałam na myśli bardziej trzymanie dziecka, które umie stać i iść tylko za rączkę, w sensie że samo jeszcze nie trzyma równowagi,
często widzi się na placach zabaw jak matka prawie, że ciągnie dziecko za ręce i cieszy się, że niby samo idzie

dziecko nie będzie się rwać do czegoś czego nigdy nie widziało, jak sadzamy - będzie chciało być sadzane, bo wiadomo że z siedzenia lepiej widać,
jak trzymamy za rączkę - będzie wołać rączki, bo fajnie jest chodzić

jeśli nie będziemy mu pomagać na siłę to ono się i tak nauczy siedzieć i chodzić ale własnym tempem

wiadomo, że ciężko się opanować, bo każda mama by chciała żeby jej dziecko jak najszybciej zaczęło siedzieć, stać, chodzić, mówić, liczyć itp

zapomniałam o spacerówce napisać - Zosię przesadziłam chyba po zimie, ledwo się już mieściła w tym kombinezonie, ale jakoś dałyśmy radę, pamiętam że jeszcze nie siedziała, ale nasza rozkłada się na płasko więc problemu nie było

Edytowane przez andziot
Czas edycji: 2011-09-01 o 21:17
andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 21:18   #3527
MoniaK
Zakorzenienie

Grazin, brawa dla Sebusia rośnie Ci chłop jak dąb

Moje dziecię wypiło butlę, trochę pomarudziło więc musiałam dać piersi. Zasnął w momencie Czemu ja nie umiem usypiać go w inny sposób

Kładę się bo nie wiadomo ile będzie spał a każda minuta snu jest cenna Dobranoc
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 21:28   #3528
spice1985
Zadomowienie

Ejjjjjjjj, no halooooo, koralowa jak to dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym tak się napinają do siadania??? Przecież tutaj wiele mam pisało,że dzieci leżąc właśnie na fasolce ja Hania, czy w bujaczku, ciągną głowę do przodu i ramiona,bo chcą siedzieć. Wszystkie miałyby mieć MPD? W ogóle to mam wrażenie,że jak nie było tych wszystkich pie...nych forum i netu,to mamy spokojniej wychowywały dzieci.

Zęby Hanusi
spice1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 21:32   #3529
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary poziomkowa Pokaż wiadomość
Aguś, narobiłaś mi smaku na leczo a jak robisz? Ja mam swój przepis, ale chętnie podpytuję o nowe
podsmazam cebule na oliwie, dorzucam pokrojona w duze kawalki cukinie, z wydrazonymi nasionami ofkors, do tego podsmazam osobno pieczarki, dorzucam, kielbase np sląska, dorzucam, pomidory w kostke, pietruszke natke, przyprawy, troche ketchupu, cukru, i włala
Stary 2011-09-01, 21:39   #3530
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

Cytat:

dlategotez sebek juz 3 tydz smiga w spacerówce
bo sie nie miescił

masz rewelacyjne zdjecia Tymka na blogu
nie moge sie napatrzec.
jestes profesjonalnym fotografem czy to tylko pasja?> bo zdjecia mnie urzekłY
Stary 2011-09-01, 21:45   #3531
night25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dorkabl Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny

My po szczepieniu - mam w domu 7-mio kilowego, oklapłego syna. Po poprzednim szczepieniu spał prawie 3 dni...

Tyle mnie nie było a u matall taka rewolucja
za wagę

Cytat:
Napisane przez Lolka1212 Pokaż wiadomość

Night25 a gdzie uczysz? W gimnazjum w ZG może?
A buduje się to przedszkole u was? Jakieś takie mnie słuchy doszły, że za Leaderem ma jakas placówka powstać.. plotki czy rzeczywiście coś tam robią?
Uczyłam w podstawówce ale to ta sama szkoła a ostatnio w przedszkolu prowadziłam gimnastykę korekcyjną
a za Liderem już jest budynek w którym ma się mieścić przedszkole ale nie wiem czy w nastepnym roku się wyrobią bo jak dzisiaj szłam koło niego to dopiero elektrykę robią

Cytat:
od godz 13 rycze, z małymi przerwami. ja. nie sebek. zaraz wam opisze w klubie.
ale nawet olałam wizyte w US ...
nie dowiem się co cię gnębi ale buziak odemnie

Cytat:

dla Sebusia i oczywiście kliknę

a Maciuś po myciu poszedł spać, a wszkole narazie mu się nie podobało(tzn nauczycielki) bo się popłakał (nauczyciele z natury za głośno mówią)
Stary 2011-09-01, 22:03   #3532
koralowa87
Przyczajenie

Cytat:
to nie moje określenie było
po prostu zgadzam się ze zdaniem rehabilitanta co do siadania,
konsekwencje - nieprawidłowa pozycja w siadzie, tyle
takie dziecko które sztucznie jest przyzwyczajane do pozycji siedzącej nauczy się w końcu utrzymywać równowagę i będzie siedzieć POSADZONE (nie usiądzie samo z leżenia) ale mięśnie kręgosłupa nie będą w stanie go utrzymać prosto, będzie łukowaty

Ja Gabrysi nie sadzam półleżąco prawie wcale, raz na jakiś czas mi sie zdaży ale ona sama pokazuje mi, że jej ta pozycja nie odpowiada, bo się pręży i często ulewa jej się bo brzuszek ściśnięty,
najczęściej leży na płasko albo na brzuszku,
jak ją noszę to raczej na samolot lub "półsamolot" (czyli po skosie, raz na jedną, raz na drugą stronę)

moja wypowiedź dotyczyła dziecka zdrowo się rozwijającego, takiego które nie potrzebuje rehabilitacji i samo zdobywa nowe umiejętności,
co innego jest jeśli dziecko trzeba stymulować lub pokazywać właściwe wzorce, wtedy już swój popis dają właśnie rehabilitanci,
akurat te dwie metody rehabilitacji mają swoich zwolenników i przeciwników, nie dziwię się, że mają odmienne zdanie

Chodzenie za rączkę z dzieckiem umiącym chodzić - jak najbardziej ok jak trzeba
ja miałam na myśli bardziej trzymanie dziecka, które umie stać i iść tylko za rączkę, w sensie że samo jeszcze nie trzyma równowagi,
często widzi się na placach zabaw jak matka prawie, że ciągnie dziecko za ręce i cieszy się, że niby samo idzie

dziecko nie będzie się rwać do czegoś czego nigdy nie widziało, jak sadzamy - będzie chciało być sadzane, bo wiadomo że z siedzenia lepiej widać,
jak trzymamy za rączkę - będzie wołać rączki, bo fajnie jest chodzić

jeśli nie będziemy mu pomagać na siłę to ono się i tak nauczy siedzieć i chodzić ale własnym tempem

wiadomo, że ciężko się opanować, bo każda mama by chciała żeby jej dziecko jak najszybciej zaczęło siedzieć, stać, chodzić, mówić, liczyć itp

zapomniałam o spacerówce napisać - Zosię przesadziłam chyba po zimie, ledwo się już mieściła w tym kombinezonie, ale jakoś dałyśmy radę, pamiętam że jeszcze nie siedziała, ale nasza rozkłada się na płasko więc problemu nie było

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Wiesz, to nie jest tak że się zgadzam, nie zgadzam z tym co mówi nasz rehabilitant, bo nie mam takiej wiedzy aby podważać jego zdanie, jedynie jego stwierdzenie że dziecko które samo zaczyna siadać w taki sposób może mieć MPD mnie zbulwersowało.
A co do chodzenia za rączke- jemu chodziło o sytuacje gdy mama idzie z dzieckiem chodzącym już samodzielnie za rączkę, w jego odczuciu dużo lepiej sprawdzi się smycz niż rączka.

16 września mamy kontrolę u neorologa który stwierdzi czy Tymek dalej potrzebuje rehabilitacji, póki co mamy nadal problem z przewrotem przez lewy bark, czasem zrobi, czasem nie- mały leniuszek Lecz jeśli stwierdzi że rehabilitacja jest mu nadal potrzebna przechodzimy na Bobatha- sam nasz rehabilitant stwierdził że za bardzo nie ma co z Tymkiem robić, bo jego asymetria jest tak mała, że Vojta jest dla niego za mocna

Cytat:
Napisane przez spice1985 Pokaż wiadomość
Ejjjjjjjj, no halooooo, koralowa jak to dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym tak się napinają do siadania??? Przecież tutaj wiele mam pisało,że dzieci leżąc właśnie na fasolce ja Hania, czy w bujaczku, ciągną głowę do przodu i ramiona,bo chcą siedzieć. Wszystkie miałyby mieć MPD? W ogóle to mam wrażenie,że jak nie było tych wszystkich pie...nych forum i netu,to mamy spokojniej wychowywały dzieci.

Ale spokojnie, to nie ja tak mówię I tez mnie to bulwersuje
Takie zdanie wypowiedział podczas rehabilitacji rehabilitant Tymka.

Cytat:
dlategotez sebek juz 3 tydz smiga w spacerówce
bo sie nie miescił

masz rewelacyjne zdjecia Tymka na blogu
nie moge sie napatrzec.
jestes profesjonalnym fotografem czy to tylko pasja?> bo zdjecia mnie urzekłY

Dziękuję profesjonalnym- tak mówią mam swoją firmę, może tak
Stary 2011-09-01, 22:31   #3533
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

koralowa to gartuluje talentu!
zdjecia świetne a na tych na ktorych Tymus taki malutki pozmarszczany kruchutki... no bajeczne są... taki kurczaczek kochany!

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

dobra ide spac
jeszcze wam cos smiesznego w klubie napisałam:P

jutro ide na pobranie krwi malego
jak znowu z głowy beda pobierac to chyba jednak nie bede taka twarda jak zawsze.
niech mi kurde łapy od kurczaczka trzymaja z daleka

dobra ide na serio buzi buzi
Stary 2011-09-01, 22:34   #3534
night25
Rozeznanie

Cytat:
koralowa to gartuluje talentu!
zdjecia świetne a na tych na ktorych Tymus taki malutki pozmarszczany kruchutki... no bajeczne są... taki kurczaczek kochany!
i ja sie dołączam super foteczki
buu a ja mam stary aparat i foty takie sobie buuu niech mnie ktoś prztuli

dla Sebulka
Stary 2011-09-01, 22:44   #3535
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

daisy a pochwal sie jakie masz fakultety?myslalam o zimie, ba juz mam jeden jakis kombinezonik ale nie wiem czy wstrzelilam sie z rozmiarem, a wlasciwie mama...
dla mnie kombinezony sa the best, ze stopkami, zeby nigdzie nienawialo
siasiek to brata masz tak powaznie chorego tak?dziekuje , wiesz za co
antropia maly bosko podnosi glowke
mamooptymistko jak masz tyle spntanu i beda miec zlozone na sklepie to przetestuj bo boli krecenie nim. dla mnie to ze boli to oznaka ze dziala i rozbija tluszczyk, ale dyskonfort jest...
moniqac moj przybiera 100 g na tydzien. podobnie jak szymek

bylam z norbim u lekarza
jest podziebiony
dzisiaj byl dzien straszny.
boli go brzuszek/po zelazie/
kupy luzne, tylek czerwony
wrrrrrrrr
placz placz placz

UWAGA UWAGA NAPISZE COS CZEGO NIE PISALAM

moj domi to istny aniol! tak wrocil wyczerpany z przedszkola ze dzisiaj ani za duzo nie mowi, ani nie krzyczy, nie szaleje zakochalam sie
Stary 2011-09-01, 22:46   #3536
matallewar
Zakorzenienie

MoniaKEdzik z długim rękawem i w spodniach
Ale może mam złe odczuwanie, bo chora jestem...

Grazin
A na Sebulka klikam CODZIENNIE

andziotA to bardzo źle, jak on tak próbuje siadać?
Bo Edzik nawet z leżącej (jak do karmienia) próbuje siadać do góry.
Staram się go mało w półleżącej trzymać, ale są momenty, że inaczej się nie da...
No i rozumiem, że dziecko powinno z brzuszka zacząć siadać? Nie z plecków?
Boję się teraz, że źle stymuluję dziecko

Biorę bromergon...
Jestem chora...
Czuję się jak na haju

Edzik wciął 240 ml mleka
Czy nie powinnam mu tyle dawać??
Było 180ml wody z pepti i mojego ok. 30-40ml (wiem, że się nie sumuje, ale na 180ml wody dałam 6 miarek, zgodnie z instrukcją i wyszło jakieś 200-210 mleka)

A potem radość , kąpiel i zasypianie 5 minut.
Muszę jeszcze ściągnąć nadmiar mleka (do wylania) i idę spać. Pewnie w nocy czeka mnie ściąganie. Mam twarde i obolałe UU Za ile czasu ilość mleka mi się zmniejszy??

Czy Edzik może już spać na brzuszku? Bo tak ładnie zasypia, ale na razie próbuję go przekręcać na plecy jak porządnie zaśnie, bo się boję, bo nie powinno chyba niemowlę spać na brzuszku

Rozpisałam się z tego dziwnego samopoczucia

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days

Edytowane przez matallewar
Czas edycji: 2011-09-01 o 22:47
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 22:48   #3537
mamaoptymistka
Zadomowienie

hej
poczytałam miałam odpisać ale co i komu już mi umknęło
ogólnie dziś kończy się mój tak rozgłośniony pierwszy dzień walki z wagą totalną klapą nie dość że nic nie ćwiczyłam to jeszcze zżarłam 3 paczki sezamków

Chłopcy śpią.
Stary 2011-09-01, 22:49   #3538
matallewar
Zakorzenienie

A i jak komuś się nudzi, to 4 nowe zdjęcia w albumie

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2011-09-01, 22:52   #3539
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

mamooptymisto nie przejmuj sie, mnie jakos tez ciezko sie zebrac zeby zrezygnowac calkowicie z pokus..

matal czy wiesz jak dobrze mi sie czyta ze twoje dziecie zasnelo w 5 min?

ide kochane...
Stary 2011-09-01, 22:54   #3540
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka_pe25 Pokaż wiadomość
mamooptymisto nie przejmuj sie, mnie jakos tez ciezko sie zebrac zeby zrezygnowac calkowicie z pokus..

matal czy wiesz jak dobrze mi sie czyta ze twoje dziecie zasnelo w 5 min?

ide kochane...
Nie wiem, ale wiem, jak mi z tym dobrze
I z żółtą kupką
I z radosnym uśmiechem wieczorem zamiast godziny ryku...

Czuję się cudnie mimo zastojów w UU i zatkanego nosa

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości