Na lewo, na prawo, w górę i w dół – PMki sukien wybierają krój – PM 2012, cz. IX - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-02, 19:06   #2791
paulinka009
Zadomowienie

Dot.: Na lewo, na prawo, w górę i w dół – PMki sukien wybierają krój – PM 2012, cz. I

Cytat:
Napisane przez patyczaaak Pokaż wiadomość
Wiecie co mnie rozwala w kościele? To jest czarna mafia. Od dawien dawna tak było, dawniej tytuł np. biskupa można było odziedziczyć, wiele papieży miało kochanki i kilkoro dzieci i nikogo to specjalnie nie bulwersowało. Wciskali ciemnocie kity o jakim się filozofom nie śniło typu, że kobieta ma mniejszy mózg i że nie myśli. Spalili na stosach uczonych i kobiety, które zajmowały się ziołolecznictwem. Do tego kasę sępili jak nie wiem. Teraz zresztą też. I też księża(nie wszyscy oczywiście) mają kobiety. I wciskają nam, że kondomy to grzech. A co? Lepiej mieć stadko dzieci, których nie ma się za co utrzymać i jeszcze dawać co tydzień na ofiarę. Dlatego mimo, że wierzę w Boga, uważam się za chrześcijankę to nie jestem raczej za kościołem. Heh i teraz banda oszołomów ma mnie badać psychologicznie
Ja na szczęście żyje w zgodzie z Kościołem, nigdy nic przykrego mnie nie spotkało i zasady jakie tam panują odpowiadają mi - w końcu jakieś muszą być, a że łamią je nawet księża no cóż każdy jest człowiekiem i ma prawo do słabostek. Gdybym była takiego zdania jak Ty lub inne dziewczyny uważające w podobny sposób po prostu nie brała bym ślubu kościelnego bo po co??? A z tego co wiem większość z was taki bierze co mija się z celem....

paulinka009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 19:07   #2792
(kicia)
Zakorzenienie

Dot.: Na lewo, na prawo, w górę i w dół – PMki sukien wybierają krój – PM 2012, cz. I

Cytat:
Napisane przez tenebrosa Pokaż wiadomość

kicia
, obrączki wyszły ślicznie, są cudne! Ty się orientujesz czym był robiony ten grawer, tzn. laserowo czy ręcznie?
na 99,9 % laserowo jest tak starannie zrobiony idealna czcionka takie delikatne linie identyczna jaką mam w wordzie w komputerze więc wątpię żeby ktoś tak zrobił ręcznie
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 19:09   #2793
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Dobra, ja się z Wami żegnam, Laseczki, bo jutro o 4:50 ruszam w okolice Zakopanego. Jadę Mamusię odwiedzić, bo się stęskniła, a i mi się przyda w końcu 2-3 dni wolnego. Powrót prawdopodobnie w poniedziałek, więc życzę WSZYSTKIM MIŁEGO WEEKENDU Pa!
Dziękujemy i wzajemnie MIŁEGO Baw się dobrze w Zakopcu

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 19:12   #2794
nena1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinka009 Pokaż wiadomość
Gdybym była takiego zdania jak Ty lub inne dziewczyny uważające w podobny sposób po prostu nie brała bym ślubu kościelnego bo po co??? A z tego co wiem większość z was taki bierze co mija się z celem....
popieram

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 19:15   #2795
paulinka009
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kooocur Pokaż wiadomość

Paulinka Ty tez ze Szczecina?

Sztuczka, Ja, Ty, Ania M..ładna ekipa się tworzy...
Ja z okolic, ale integruje sie z wami jako Szczecinianka Tworzy się tworzy -może nam też uda sie zorganizować jakieś spotkano

Cytat:
Napisane przez Ania_M_ Pokaż wiadomość

Tak poprawiny mamy również w JF duet i również jest ten sam dj.
Za poprawiny bierze chyba 600 zł nie pamiętam dokładnie.

Za fotografem już się rozglądam mam jeden typ, ale chętnie wezmę pod uwagę innych fachowców jeśli macie kogoś sprawdzonego to poproszę opinie.

My właściwie jesteśmy z obrzeży Szczecina ale uwielbiam to miasto, a poza tym szybciej można skojarzyć. Do Szczecina mam 20 min samochodem
A co to za typ? Ja co prawda sprawdzonego to nie mam , ale postawiliśmy z tżtem na SM FOTO Jejku ja mieszkam troszkę dalej ale Szczecina jako miasta nie trawie zbytnio

Stary 2011-09-02, 19:18   #2796
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

i tak jest z większością ślubów w Polsce.

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2011-09-02, 19:25   #2797
paulinka009
Zadomowienie

A te nauki pół roczne nie mają na celu zniechęcenia wiernych tylko utwierdzenia ich w przekonaniu że ślub kościelny jest dla nich. Jak mają wytrwać w małżeństwie tyle lat skoro 4 spotkania w miesiącu na naukach to jest dla nich katorga i marnowanie czasu... a potem się wszyscy dziwią skąd tyle rozwodów... Ślub kościelny nie jest dla wszystkich.

Stary 2011-09-02, 19:43   #2798
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

To zależy od indywidualnego podejścia. Nasza babka z nauk sama mówiła, że ona jako "wykładowca" nie wyobraża sobie prowadzenia takich nauk. I oczywiście chodzi tutaj o głębsze przemyślenie całej instytucji małżeństwa, ale młodzi i tak swoje zrobią.

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2011-09-02, 19:54   #2799
Nattiv
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
a teraz to oc najważnieszje MAMY JE wreszcie

są całkowicie inne niż zamówiliśmy ale 1000% ładniejsze. Miały być błyszczące a są satynowane i ten wzorek miał być jednolity a jest taki no wzorkowaty nie wiem jak to wytłumaczyć ale są przepiękne. A grawer wykonany śliczną czcionką tak mi się podoba dołączam fotki

PS jagodziu mój TŻcik zakochał sie w Twoich pieskach a mój piesek wyczuł to i strzelił focha
Śliczne

Ja jutro raniutko jadę na weekend do rodzinki w Katowicach

Kallos Sthenos - Piękno i Siła
Nattiv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 19:59   #2800
madzia2306
Zakorzenienie

dziewczyny powiedzcie mi czy świadkowa Panny Młodej musi byc stanu wolnego? jest jakiś taki zwyczaj?

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 20:03   #2801
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
Mi kiedyś ksiądz powiedział, że są gorsze rzeczy na świecie niż seks z kimś kogo się kocha
Ale u nas to w ogóle jak już jest to jest święto Niech się chłopina jeszcze pomęczy
Jak ja byłam ostatni raz do spowiedzi to trafiłam na prawdę na dobrego księdza. Zapytał mnie czy osoba z która współżyje to mój narzeczony i czy planujemy ślub. Powiedziałam, że nie, ale on mnie nie potępił tylko powiedział mi, że on rozumie, że jesteśmy tylko ludźmi i może całkowicie nie jesteśmy w stanie się poprawić, ale chodzi o to, żeby próbować jak najdłużej wytrzymać. Do takiego księdza mogłabym pójść do spowiedzi.

Cytat:

są całkowicie inne niż zamówiliśmy ale 1000% ładniejsze. Miały być błyszczące a są satynowane i ten wzorek miał być jednolity a jest taki no wzorkowaty nie wiem jak to wytłumaczyć ale są przepiękne. A grawer wykonany śliczną czcionką tak mi się podoba dołączam fotki
Są śliczne i grawer perfekcyjny. My swoje będziemy mieć dwukolorowe.

Cytat:
Napisane przez paulinka009 Pokaż wiadomość
A te nauki pół roczne nie mają na celu zniechęcenia wiernych tylko utwierdzenia ich w przekonaniu że ślub kościelny jest dla nich. Jak mają wytrwać w małżeństwie tyle lat skoro 4 spotkania w miesiącu na naukach to jest dla nich katorga i marnowanie czasu... a potem się wszyscy dziwią skąd tyle rozwodów... Ślub kościelny nie jest dla wszystkich.
Każdy ma swoje poglądy i postępuje zgodnie ze swoim sumieniem. Nie uważam, żeby jakiś stary dziadek miał mi mówić, że mam robić kalendarzyk i jeszcze pytał mnie o intymne szczegóły mojego życia (z tego co wiem u mnie w parafii tak to wygląda). Nie uważam też żeby ksiądz był autorytetem jeśli chodzi o dogadywanie się w małżeństwie czy wychowaniu dzieci bo dlaczego człowiek, który nie miał doczynienia z taką sytuacją ma mi mówić co ja mam robić i jak?!
Może i te nauki powinny być ale powinni je prowadzić ludzie, którzy wiedzą o czym mówią i iść trochę z duchem czasu.

A co do tego po co mi ślub kościelny to biorę go bo tak mnie rodzice wychowali, mojemu Tż na tym zależy, jego rodzicom no i oczywiście moim (moja mama jest konserwatywnym katolikiem ). Ja osobiście mogłabym, żyć z cywilnym i jakoś by mi to nie przeszkadzało bo jak się kogoś kocha to można żyć ze ślubem czy bez niego.
Oczywiście wszystko to tylko i wyłącznie moje zdanie. Nie potępiam tych co mają inne bo każdy ma prawo mieć swoje prawda?!

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 20:09   #2802
Nika0208
Rozeznanie

Wotam nowa PM
Kicia obrączki śliczne ale my raczej będziemy miec klasyczne.
Co do ciązy i ślubu... znam jedna pare która jest już 5 lat szczesliwym małzenstwem a druga para - rozwód ( i wkoncu dziewczyna zmadrzała, ze się z nim rozstaje)
Nika0208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 20:09   #2803
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
dziewczyny powiedzcie mi czy świadkowa Panny Młodej musi byc stanu wolnego? jest jakiś taki zwyczaj?
Nic o czymś takim nie słyszałam i wydaje mi się, że to nie ma znaczenia.
My będziemy mieć starostów więc potrzebujemy dwie pary i jedna osoba z każdej pary będzie świadkiem.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 20:23   #2804
madzia2306
Zakorzenienie

tzn sie ja powiem tak, mnie nauki nie przyszkadzają bo można się wiele mądrych rzeczy dowiedziec na temat związku itd tylko lekko mnie ta poradnia uwiera no ale skoro trzeba przez to przejśc to nauczę się tych wykresów itd
a jeśli chodzi o naszą wiarę to ja jestem wierząca, często sie modlę do Boga ale tak sama w domu na głos, mówię co mnie boli itd tak jakby rozmawiam z Nim.. wiele razy mi pomógł bo ostatnimi czasy miałam ciężko w życiu chociażby przez wypadek tżta... wiem że Bóg nad nim czuwa bo nie pozwolił mu odejśc z tego świata to widocznie jeszcze nie ten moment, póki co tż ma problemy z kolanem i nie mamy zabardzo jak iśc do kościoła ale jak tylko będzie ok to pójdziemy pomodlic się za to że tż ocalał, jedyne co mi się nie podoba w naszej wierze to niektórzy pośrednicy pomiędzy Bogiem a nami czyli księża, znam takiego co na krzywdzie ludzkiej zdzierał kasę chodzi konkretnie o pogrzeb, inni potępiają za to że dziewczyna kocha się ze swoim facetem, ale znam też takich księży którzy otwarcie mówią że jeśli jest się z kimś planuje się z nim przyszłośc to sex nie jest grzechem bo jest z miłości i tu jest wiele różnych zdań na ten temat bo księża różne mają zdania jeśli chodzi o tą kwestię.
chcemy z tżtem tworzyc dobrą rodzine chcemy miec dzieci więc nasze małżeństwo ma sens, chcemy wychowywac nasze dziecko w wierze tak jak należy, gdyby księża potrafili dobrze rozmawiac z ludźmi to napewno byloby lepiej a przez awantury w konfesjonałach tylko zniechęcają ludzi do wiary... bo to że sex jest grzechem mozna spokojnie wytłumaczyc bez obrażania człowieka a spowiedź nie powinna człowieka doprowadzac do łez tylko powinna uczynic ulgę że grzechy mamy odpuszczone
ślub jest dla nas bardzo ważny bo przysięgamy przed Bogiem, nie przed księdzem, ksiądz to tylko pośrednik i nie uważam że nasz ślub mija się z celem, to tyle w temacie EOT bo temat wiary to bardzo śliski temat

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

Edytowane przez madzia2306
Czas edycji: 2011-09-02 o 20:27
Stary 2011-09-02, 20:28   #2805
Irmelin333
Raczkowanie

madzia, nie świadkowa nie musi byc panną. Moja swiadkowa a zarazem siostra już dawno jest męzatką.
Irmelin333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 20:29   #2806
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irmelin333 Pokaż wiadomość
madzia, nie świadkowa nie musi byc panną. Moja swiadkowa a zarazem siostra już dawno jest męzatką.
dobrze wiedziec

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

Stary 2011-09-02, 20:50   #2807
Madziuniusia
Zakorzenienie

patyczaaak witam serdecznie ja jestem z Kielc.
Strasznie smutna Twoja opowieść, ale najważniejsze, że TŻ pokazał, że jest cudownym człowiekiem, na którym możesz polegać.W ogóle w Twoim Stylu ostatnio czytłam artykuł o poronieniach... To co kobiety opisywały wywołało u mnie płacz. Jedna poszła odebrać dziecko, bo chciała je pochować a tam faceci między sobą gadają, że pani po resztki przyszła....
Powiedz mi, jakich usługodawców powybieraliście?

Edytowane przez Madziuniusia
Czas edycji: 2011-09-02 o 20:51
Madziuniusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 21:17   #2808
__Paulinka__
Zakorzenienie

Cytat:

PS jagodziu mój TŻcik zakochał sie w Twoich pieskach a mój piesek wyczuł to i strzelił focha
bardzo ladne choc ja tez stawiam na klasyke. Ale u tego jubilera bym nie zamawiala, skoro musialas czekac wiecej czasu niz sie z nim umowilas i inne obrączki.. a cos powiedzial czemu zrobil takie a nie takie dokladnie jak chcieliscie? Ale dobrze chociaz, ze te Wam sie bardziej podobja

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość

Przyszedł mój trzeci i ostatni daglas. Jako że ten był najcięższy i miał najdroższą zawartość, dostałam 4 próbki perfum Przyszły mi zatem kępki rzęs. Pierwsze - byle jakie zdjęcie w załączniku (jak zrobię porządny make up, to będzie lepsze).

Drugi news! Będę miała kryształową prawdzistą szarfę do sukni Jak zwykle dzięki chrzestnej (czy już pisałam, że jestem jej dłużniczką do końca życia??). Po prostu bezczelnie "zapłakałam się", że w tym naszym zapyziałym Polandzie nie ma tego, czego szukam. Zdjęcie wkleję, jak szarfa przyjdzie - bo będzie trochę inna wersja kolorystyczna niż na zdjęciu, którym obecnie dysponuję.

Witam nowe PMki!
super rzeski wyglądają i jak sie trzymają?

a ciotke widze masz za,je,bista! wszystko umie zalatwic! taka ciotka to skarb

Cytat:

Dobra, ja się z Wami żegnam, Laseczki, bo jutro o 4:50 ruszam w okolice Zakopanego. Jadę Mamusię odwiedzić, bo się stęskniła, a i mi się przyda w końcu 2-3 dni wolnego. Powrót prawdopodobnie w poniedziałek, więc życzę WSZYSTKIM MIŁEGO WEEKENDU Pa!
udanego wyjadu odpoczywaj

Cytat:
nie musi byc stanu wolnego
__Paulinka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 21:26   #2809
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez __Paulinka__ Pokaż wiadomość
bardzo ladne choc ja tez stawiam na klasyke. Ale u tego jubilera bym nie zamawiala, skoro musialas czekac wiecej czasu niz sie z nim umowilas i inne obrączki.. a cos powiedzial czemu zrobil takie a nie takie dokladnie jak chcieliscie? Ale dobrze chociaz, ze te Wam sie bardziej podobja
szczerze? to nawet go nie pytałam. On tych obrączek nie robił tylko sprowadzał je od producenta. Trochę dziwnie że są inne bo podałam dokładną nazwę modelu i firmę (taki numer był i w salonie w którym mierzyliśmy oryginał i na zdjęciu w internecie). Ale co tam moze dobrze że się tak stało są wyjątkowe nawet poszliśmy dziś kupić pudełeczko na nie (bo jubiler dał w papierowej torebeczce) i poszliśmy do tego salonu gdzie je mierzyliśmy i tak porównaliśmy i są ładniejsze (bo nasze )

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

a i jeszcze przejrzałam caaaluśką paletę tej firmy i nie ma tam takich obrączek

Edytowane przez (kicia)
Czas edycji: 2011-09-02 o 21:29
Stary 2011-09-02, 21:36   #2810
MARGIDA
Wtajemniczenie

Witajcie wieczorkowo
Widzę, że tu poważne rozmowy na temat wiary
A ja właśnie wróciłam z koncertu (który jeszcze trwa) T Love. Teraz jestem w domku i mam lepszy widok na scenę
A na "stadionie" oczywiście leje się piwo i zaczęły sie bójki
Musielismy się ewakuować z dzieciakami.
MARGIDA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 21:52   #2811
(kicia)
Zakorzenienie

ale tu dzis wieczorem cichutko

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

koleżanka właśnie mi wysłała linka że jej narzeczony sobie wymyślił takie obrączki

http://www.jubilerskorpion.pl/obracz...5%9Blubne.html

Stary 2011-09-02, 21:57   #2812
M_ilkaa
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

koleżanka właśnie mi wysłała linka że jej narzeczony sobie wymyślił takie obrączki

Stary 2011-09-02, 22:04   #2813
maruda80
Zakorzenienie

Dobry wieczór

Narobiłyście mi ochoty na nasze kochane góry , dzisiaj wieczorem zadzwoniłam do TŻ z pytaniem czy nie miałby ochoty wybrać się do Zakopca i jedziemy za tydzień - na weekend wprawdzie ale zawsze coś.

Noclegi zaklepane, tylko z pogodą wielka niewiadoma....
Już się cieszę

Wprawdzie miałam wyrzuty że może powinniśmy odpuścić - odkładamy na wesele i kredyt na mieszkanie ale jak nie teraz to później już wcale nie pojedziemy...

A to przez was, jak zobaczyłam fotki z wypraw

Od wtorku mam obrączki w domu (bezpieczniej u mnie, bo TŻ mieszka 15o km dalej a ślub w mojej miejscowości). Zwykłe klasyczne.

Grawer będziemy robić tak z miesiąc przed ślubem, teraz nie chcieliśmy bo to sporo czasu jeszcze a to nigdy nie wiadomo do końca...

http://www.froart.pl/towarimg.php?id=128&extra=x

Edytowane przez maruda80
Czas edycji: 2011-09-03 o 13:50
maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 22:06   #2814
nena1984
Zakorzenienie

Cytat:

miałam taki pierscionek potrójny kiedyś. Nie wiem czy ta wersja którą podałaś jest ruchoma, czy to tylko tak wygląda..Mój pierścionek miał 3 ruchome ogniwa i był mega niewygodny, czasem miałam problem ze zdjęciem go, jak się te ogniwa jakoś niewygodnie ułożyły

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 22:08   #2815
__Paulinka__
Zakorzenienie

Cytat:

moze sobie jaja robil?:P
__Paulinka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 22:16   #2816
Chatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Pytanie z innej beczki:
Jakie filmy polecacie na leniwe weekendowe wieczory?? Rodzaju dowolnego
Hm, to może ja dodam od siebie: He's Just Not That Into You, Accepted, How to deal, In her shoes, It's complicated, Julie&Julia, Jasminum, Kick-Ass, Now and then, The girl next door, The rebound, The holiday, William & Kate (naprawdę fajny film zrobili, aż byłam zdziwiona! Tylko napisów nie ma, trzeba po angielsku oglądać), The ugly truth, Equilibrium, Mr. Nobody, Paycheck, The Boondock Saints (1 i 2 ), Surrogates, The 13th Floor, The Mists of Avalon, The Time Traveler's Wife, Take the lead, Music and lyrics, She's the man, Zombieland.

Masz dużo czasu, to oglądaj Chociaż i tak zdecydowaną większość pewnie znasz, ale na wszelki wpisałam, może akurat czegoś jeszcze nie widziałaś

Cytat:
Taka mała anegdota.
Kiedyś był u nas na parafii w zastępstwie młody, fajny ksiądz. Opowiedział nam, jak to na swojej parafii prosił mężczyzn, o to by zostali szafarzami. Ogłosił to na mszy. Po mszy przyszła do niego moherowa babcia z pretensjami do księdza, że jak on to sobie wyobraża, żeby taki i taki, co przed mszą świętą zwali sobie konia, to potem ludziom komunię będzie dawał.
A ksiądz na to- "A Pani sobie myśli, że mi aniołki walą?!"

Ksiądz pierwsza klasa!!!!!! Szkoda, że był u nas tylko na zastępstwie.
za✂✂✂.iste

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Zmykam do nauki bo tak to odkładam, że w końcu nie zdążę, a to już ostatni termin i jakby nie patrzeć szkoda mi 600zł na warunek. Trzymajcie kciuki, żeby mi coś w końcu do tej mojej głupiej głowy weszło!!

Cytat:

No pięknie wyglądają Ale szczerze mówiąc, jakby mi zrobił jubiler inne niż wszystkie, to bym się bardzo wkur.wiła i życzyła sobie zwrotu pieniędzy. W końcu płacę za konkretną robotę, a nie coś, co się jubilerowi umyśli. Całe szczęście, że Wam się podobają...

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
Drugi news! Będę miała kryształową prawdzistą szarfę do sukni Jak zwykle dzięki chrzestnej (czy już pisałam, że jestem jej dłużniczką do końca życia??). Po prostu bezczelnie "zapłakałam się", że w tym naszym zapyziałym Polandzie nie ma tego, czego szukam. Zdjęcie wkleję, jak szarfa przyjdzie - bo będzie trochę inna wersja kolorystyczna niż na zdjęciu, którym obecnie dysponuję.
Nie no, ta Twoja Chrzestna to złota kobita! Fantastycznie, że Ci kupi, teraz już chyba wszystkie Twoje sukienne marzenia zostały spełnione

Cytat:
Udanego wyjazdu

Cytat:
Świadkowa musi być jedynie pełnoletnia i chyba niekaralna (tego nie jestem pewna), żadnych innych wymagań nie ma

No i dupa, nic dziś nie napisałam... Taka jestem osłabiona cały dzień jakaś.. Ale jutro od rana oboje z TŻtem siadamy i zapieprzamy (On ma w swojej jeszcze ostatnie poprawki do zrobienia). Także jutro mi dużo nie pisać, całe szczęście, że jest weekend

"Starych szanuj, młodych ucz, mądrych słuchaj, a głupich znoś cierpliwie."

Chatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 22:19   #2817
Ania_M_
Raczkowanie

Cytat:
Ja słyszałam, że świadek i świadkowa powinni być stanu wolnego i powinny to być osoby które DOBRZE życzą parze młodej

Ale dlaczego mają być stanu wolnego nie wiem

Znalazłam jeszcze coś takiego:
Świadkowie
Przesądy ślubne mówią również o świadkach. Świadkiem powina być osoba stanu wolnego. Druhna panny młodej nie może być w dniu ceremonii w ciąży.
Świadkami na ślubie nie powinna być para, np. bliskich sobie przyjaciół, bo to przyniesie im pecha i pewnie się rozstaną. Para, tylko raz powinna stawać przed ołtarzem - na własnym ślubie.

Edytowane przez Ania_M_
Czas edycji: 2011-09-02 o 22:31
Ania_M_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-02, 22:23   #2818
M_ilkaa
Rozeznanie

http://www.yes.pl/kolekcje/wszystko/...00-018-ABCL163

nosi może któraś z Was taką bransoletke??
Stary 2011-09-02, 22:23   #2819
(kicia)
Zakorzenienie

stanu wolnego bo to jakiś przesąd

Chatko jakby nie to że nam się spodobały to bym ich nie wzięła ale ogólnie tyle osób polecało tego jubilera ja niestety go nie polecam bo to było po prostu szczęście że nam się spodobały takie

Stary 2011-09-02, 22:45   #2820
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
nie ma to żadnej różnicy.... tak się ludziom ubzdurało że powinni być niezamężni/żonaci. A ksiądz mówił że nie ma to najmniejszego znaczenia
Cytat:
tzn sie ja powiem tak, mnie nauki nie przyszkadzają bo można się wiele mądrych rzeczy dowiedziec na temat związku itd tylko lekko mnie ta poradnia uwiera no ale skoro trzeba przez to przejśc to nauczę się tych wykresów itd
a jeśli chodzi o naszą wiarę to ja jestem wierząca, często sie modlę do Boga ale tak sama w domu na głos, mówię co mnie boli itd tak jakby rozmawiam z Nim.. wiele razy mi pomógł bo ostatnimi czasy miałam ciężko w życiu chociażby przez wypadek tżta... wiem że Bóg nad nim czuwa bo nie pozwolił mu odejśc z tego świata to widocznie jeszcze nie ten moment, póki co tż ma problemy z kolanem i nie mamy zabardzo jak iśc do kościoła ale jak tylko będzie ok to pójdziemy pomodlic się za to że tż ocalał, jedyne co mi się nie podoba w naszej wierze to niektórzy pośrednicy pomiędzy Bogiem a nami czyli księża, znam takiego co na krzywdzie ludzkiej zdzierał kasę chodzi konkretnie o pogrzeb, inni potępiają za to że dziewczyna kocha się ze swoim facetem, ale znam też takich księży którzy otwarcie mówią że jeśli jest się z kimś planuje się z nim przyszłośc to sex nie jest grzechem bo jest z miłości i tu jest wiele różnych zdań na ten temat bo księża różne mają zdania jeśli chodzi o tą kwestię.
chcemy z tżtem tworzyc dobrą rodzine chcemy miec dzieci więc nasze małżeństwo ma sens, chcemy wychowywac nasze dziecko w wierze tak jak należy, gdyby księża potrafili dobrze rozmawiac z ludźmi to napewno byloby lepiej a przez awantury w konfesjonałach tylko zniechęcają ludzi do wiary... bo to że sex jest grzechem mozna spokojnie wytłumaczyc bez obrażania człowieka a spowiedź nie powinna człowieka doprowadzac do łez tylko powinna uczynic ulgę że grzechy mamy odpuszczone
ślub jest dla nas bardzo ważny bo przysięgamy przed Bogiem, nie przed księdzem, ksiądz to tylko pośrednik i nie uważam że nasz ślub mija się z celem, to tyle w temacie EOT bo temat wiary to bardzo śliski temat
bardzo mądre słowa. Ja chodziłam na nauki i do poradni i wszystkie spotkania były fantastycznie nie żałuję. I poszła bym jeszcze z 10 razy.
A co do księży to mam takie samo podejście bo mam przykład na własnej skórze. Jak poszłam do spowiedzi to wyszłam z konfesjonału prawie z płaczem. Było tak że najpier się spowiadał tż. I jemu nic nie nagadał. Potem ja i tez że sex. A on do mnie z mordą jak tak mogę? Że to moja wina, że będę niedobrą matką, że już współczuje moim dzieciom itd. To powinny być słowa księdza??
Kolejna sprawa. Budował się u nas kościół. Postawili taki drewniany tymczasowy. I proboszcz prosił o pożyczenie pieniędzy od parafian albo daninę. No to moja mama z tatą pożyczyli kasę. Była to niezła kwota jak na lata chyba 90 czy 89. No i jakoś się moim rodzicom wiodło aż tu nagle mój tata zachorował trafił do szpitala. Mama opiekowała się nami a jest nas troje. Nie mogla pracowac z nikad pomocy. Tata miał operacje przez rok nie mógł pracować. No to moja mama poszła do proboszcza i powiedziała jaka jest sprawa ze kiedyś pożyczała na budowę kościoła i by ich nie chciała gdyby nie fakt ze nie miała jak dzieci wykarmić. A on do niej ze jej kasz nie odda bo księgi wieczyste mu zginęły. No to moja mam sie wkurzyła i do niego A to po plebani małe dzieci latają żeby księga zginęła? No to poszedł gdzieś wrócił za 15 min i normalnie rzucił jej te pieniądze na biurko jak psu. i co powiecie na to??
Lili & Gabryś

jagodzia133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości