|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#41071 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Cytat:
Ale dzięki za przypomnienie Tak też myję włosy szamponem, rozcieram w dłoniach szampon, potem wsuwam dłonie na skalp z przodu, potem to samo z tyłu, lekki masaż a długość ze 3-4 razy ugniatam z pianą która po nich spłynęła. Teraz będę robić to samo tylko, że z dołączeniem odżywki![]() Pamiętam jak zaczynałam przygodę z CG i się naczytałam, że przy OMO powinno się odżywkę dawać od ucha w dół. Przy mojej długości niezbyt mi to pasowało
|
|
|
|
|
#41072 |
|
Rozeznanie
|
a ja chce się pochwalić
. ale najpiwerw muszę opowiedzieć swoją historię. włoski zaczęły mi się kręcić ok 13 roku życia, tak śmiesznie, bo te nowe rosły kręcone a stare ciągle były proste, wyglądało to strasznie - do połowy szopa loków, od połowy zmokła kura...ale przetrzymalam i koło 16 miałam już piękną burzę loków (3b, w gorsze dni 3a). no ale...jak to bywa, poczułam się dorsła i zaczęłam używać "dorosłych szamponów" tj., w moim wypadku pantene pro-v...szampon i odżywka, mycie co drugi dzień...wiecie co to oznacza...pod koniec liceum miałam już słomę nie loki . w dodatku w ogóle nie chciały rosnąć, wypadały, cienkie były i żałosne...no i wtedy ktoś mnie namówił na farmonę i inne naturalne rzeczy. po półtora roku włosy grubsze, lśniące, mocniejsze, dłuuuższe... ale bez skrętu . zaczęłam tracić nadzieję, tym bardziej, że niektórzy wmawiali mi, że długie włosy i tak nie będą się kręcić...(bo zdjęciach niektórych kręconiwłosych wiem, że to nieprawda ). włosy były prawie zupełnie proste i nie ma co się dziwić, w końcu koleżanka, która poleciła mi pielęgnację (mimo wszystko jestem jej dozgonnie wdzięczna bo wyprowadziła mi włosy z ruiny . ostatnio (pisałam wyżej) było trochę gorzej, ale uspokoiłyście mnie, dowiedziałm się więcej i myślę, że będzie dobrze. no a dzisiaj umyłam głowę, właśnie sobie schnie, i...i mam dwa prawdziwe skręty przy uszach, z obu stron |
|
|
|
#41073 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A może by tak foteczka tych korkociągów?
|
|
|
|
|
#41074 |
|
Zadomowienie
|
No to i ja się pochwalę, że moje włosy wyglądają lepiej, ale dopiero jak troszkę z nimi popracuję. Po umyciu mam pusz upa bez minimalnego skrętu, a dzisiaj umyłam BD, na kilka minut nivea fc i żel artiste i jest ładnie, zauważyłam nawet, że lepiej się falują jak je będę odciskać ręcznikiem, a nie dłońmi
Ale czy nastanie taki czas, że będą się falować już po umyciu? Współpracujemy dopiero prawie 2 tygodnie, ale oglądając dawne zdjęcia, widzę, że one się próbowały same falować, ale nie wychodziło im to Rybiorku i inne dziewczyny, które pomagały dziękuję bardzo, że pomogłyście chociaż nie raz chciałam ściąć włosy na coś a'la kożuchowska
|
#41075 | ||||
|
Rozeznanie
|
Wczoraj przemyłam włosy szamponem z sls, nie nakładałam nic nowego, bo chce po kolei używać nowe produkty, by móc sprawdzić co jak działa. W każdym razie rano poczułam poirytowanie, bo obudziłam się z wilgotnymi włosami
latem nie używam suszarki, jednakże jesienią/zimą/wczesną wiosna, jestem zmuszona je podsuszać, a dotychczas miałam jedynie zwykłą suszarkę która raczej nie nadawała się dla moich włosów. Dziś otrzymałam rowente z dyfuzorem ![]() Moje włosy nadal przezywają zmianę pielęgnacji, jednakże czuje , że jesteśmy na dobrej drodze Dlatego dziewczęta, nie narzekajcie na swoje piękne lokasy, każdy ma czasem gorszy dzień, pamiętajcie, że przynajmniej odpowiednio dbacie o zdrowie swoich włosów, odżywiacie je i pielęgnujecie. Kochane trzeba nabierać pozytywnej energii z ostatnich letnich promieni słońca i z uśmiechem podchodzić do siebie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
poza tym każde kręcone włosy są piękne i powinnam się cieszyć bez względu na to jak mocno pokręcone są, trzeba docenić to co się ma, w końcu fale i loki są sexy ![]() Cytat:
u mnie natomiast lepiej sprawdza się przeczesanie palcami, aniżeli szerokim grzebieniemCytat:
|
|
#41076 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
)ja to w ogole po splukaniu odzywki ds nakladam na ociekajace odzywke bs, potem dlonmi odgniatam zeby czesc wody wycisnac, potem przykladam recznik do koncow wlosow, przysuwam do do skalpu (rog recznika) i jak juz przyklapne wlosy do skalpu owijam reszta recznika glowe, po 5-15 minutach sciagam recznik i trzymajac recznik na otwartych dloniach przyblizam do koncow wlosow i do skalpu zeby je jeszcze bardziej odsaczyc z wody, czyli mozna to uznac za harmonijkowaie, po nalozeniu zelu jesli naloze go za duzo powtarzam recznikowe harmonijkowanie. Jak robie rekami to mi polamance wychodza A tak w ogole wszystkie wlosy wygladaja lepiej jak sie nad nimi popracuje, nie ma tu ani jednej osoby ktora myje wlosy, splukuje i zostawia i jesli nawet teraz ktos tu powie ze tak robi to sorki ale nie uwierze
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-09-03 o 15:13 Powód: literowka |
||
|
|
|
#41077 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#41078 |
|
Rozeznanie
|
Wyprzedziłaś mnie;D
Rzuciło mi się w oczy też coś o jakimś zabiegu keratynowym.
Every time she closed her eyes Edytowane przez nez123 Czas edycji: 2011-09-03 o 15:30 |
|
|
|
#41079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jednak ten zabieg ma minus taki ze aby keratyna sie trzymala we wlosie ok 3 miesiecy (keratyna jest wprasowywana prostownica w pasma wlosow) uzwana jest substanacja zwana formaldehyde, silnie zraca, w kazdym preparacie ona jest, nawet jak pisze ze jej nie ma to jest (niewielki procent ale jest i to czuc jak sie naklada preparat na wlosy i potem jedzie z prostownica) bo to ona pomaga 'zakonserwowac' keratyne. Kropcia robila sobie taki zabieg z firmy encanto to moze sie wypowiedziec. Interesowalam sie tym ale po przeczytaniu mnostwa artykulow, forow, stron fachowych mysle ze nie warto.
|
|
#41080 | ||
|
Zakorzenienie
|
Piechniak - strasznie sie ciesze i trzymam kciuki za ciag dalszy
![]() Może teraz Ty przeciagniesz koleżankę na naszą stronę mocy, CG może służyć też prostym Cytat:
moje naturalsy to kilka takich 'kretynskich' korkociągów przy twarzy i ogólny pierdzielnik, to wszystko na co mogę liczyć na dłuższą metę Doceniaj i nie marudź :PA tak to fajnie czytać ze są postępy Dawaj zdjęciaCytat:
Teraz na upgrade'owanych bo się poddają
|
||
|
|
|
#41081 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i mam za swoje ...wiele stronnic nadrabiania i jeszcze coś mi się psuje i nie zawsze widać moje posty które chce dodać ![]() mam pytanko ... jeśli ktoś tu stosuje zielony kremik z biedronki to jako co go wykorzystujecie? ciekawa jestem waszych pomysłów ![]() ja dawałam go zamiast olejowania na włosy np noc przed myciem albo godzinke przed ... czy to miało jakiś sens?
Edytowane przez oollaa_1_ Czas edycji: 2011-09-03 o 18:00 |
|
|
|
|
#41082 |
|
Rozeznanie
|
oo dzięki za skan
![]() Jakie szczęście, że trafiłam na ten wątek i na Was
|
#41083 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wiem, że jedna dziewczyna (niestety nie pamiętam jej nicku pamiętam jej włosy ale nick wyleciał mi z głowy ) używała go do poskromienia puszaka i u niej fajnie działał.
Edytowane przez pati_bc Czas edycji: 2011-09-03 o 19:36 |
|
|
|
|
#41084 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bez przesady, jednak nie mam się czym chwalić, jeśli idzie o kłaki. Zresztą, nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek ktokolwiek je pochwalił Pierwsze słyszę.Cóż, już dotarło do mnie, że jednak wiele moim włosom nie pomogę Szkoda tylko, że tak bez sensu je obcięłam, mam wrażenie, że to cięcie zepsuło mi nawet tamte fale (za mało jest przestrzeni do falowania i zostają tylko jakieś dziwne wywijasy). Tyle zapuszczania na nic, ech.No ale mam nadzieję, że do wiosny będzie lepiej, przynajmniej nie będę marznąć zimą, bo nie będzie szkoda chować łba pod czapkę ![]() Dzięki ogólnie za pomoc i cierpliwość Z metody cg i tak planuję korzystać, bo wiele mi pasuje.
|
|
|
|
|
#41085 |
|
Zakorzenienie
|
Jutro bede sie myla i mam w planie: po pierwsze nalozyc maske, i wyprobowac przy tej okazji maslo shea. Mam male pudeleczko czystego, ale jeszcze na wlosy nie kladlam, bo sie lenilam je rozpuscic, wiec podgrzeje je i wymieszam z miodem i resztka odzywki bananowej, zobaczymy czy okielzna puszaka. Oprocz tego musze sprobowac inaczej splukiwac wlosy, bo po standardowym myciu z glowa w dol mam pelen balagan. Wiec umyje i naloze maske a do splukania wskocze pod prysznic i sproboje plukac na stojaco, zeby wlosy juz opadly w dol, to mi ulatwi zycie
. Moglyby te wlosy mi szybciej rosnac, bo mi sie teskni na korkociagami, a tu dlugosci odpowiedniej brakuje Przegladalam jeszcze raz artykuly, i po odswiezeniu tego o 5 najlepszych skladnikach nawilzajacych doszlam do wniosku ze koniecznie musze sobie kupic olej z jojoby i olej z awokado . Wlosy mam suche niemilosiernie.
|
|
|
|
#41086 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#41087 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#41088 |
|
Wtajemniczenie
|
hej, chciałam się podzielić moim dzisiejszym doświadczeniem... byłam u fryzjera
chyba jest okej wstawiam fotki foto 1 z ostatniego tygodnia przed fryzjerem foto 2 bezpośrednio po fryzjerze... po wygniataniu przeze mnie jakieś 5 min. przed lustrem przed wyjściem z zakładu, bo to co było wcześniej... foto 3 tuż po domowej reanimacji (foto po wygnieceniu mokrych żelem Isany) reanimacja: olej kokosowy na godzinę, mycie szamponem Joanny mięta i zielona herbata, maska dolce anti-age na całe włosy i skórę głowy na ok. 3 min., po spłukaniu maska Alterra z granatem od połowy włosów na ok. 1-2 min., spłukanie, plunking w koszulkę na 5 min., odrobina oleju kokosowego na końcówki, podpięcie przodu przy skórze żabkami dla objętości, wygniecenie żelem Isana czarnym z pomarańczową etykietą, schnięcie naturalne, wygniecenie sucharów, odrobina oleju kokosowego dla ujarzmienia buszu... i tyle. uff foto 4 obecnie po zakoczonej domowej reanimacji a co do samego strzyżenia, to... ponieważ mam chory kręgosłup szyjny nie pozwalam myć się fryzjerom z głową odchyloną w tył i wgniatać karku we fryzjerską umywalkę, a więc mycie było z głową w przód. 1) fryzjer krzyczy na cały zakład: mamy gdzieś szampon do loków??!! odp. nie mamy (wizyta umówiona z wyprzedzeniem z informacją że włosy falowane/kręcone i obejrzeniem ich przez tego fryzjera) 2) mycie włosów 2x jakimś szamponem z sls potem na chwilę odżywka, spłukanie i... 3) czesanie włosów już na fotelu grzebieniem o rozstawie, którego używał mój dziadek (węższego chyba nie produkują), jednym słowem rwanie włosów na stwierdzenie że czeszę włosy tylko z odżywką na włosach odp. no ja kręcone też, ale nie chciałem pani już męczyć...4) strzyżenie przerywane na pogawędki z połową salonu i wyśmiewanie niektórych pracowników, zero skupienia uwagi na kliencie, najlepsze były momenty, kiedy nożyczki są w ruchu a on odwracał głowę... brr 5) w czasie strzyżenia sporo psikania jakimś sprayem do loków i baardzo dużo przeczesywania tym cienkim grzebieniem 6) modelowanie... na wstępie na moje stwierdzenie, że najczęściej wygniatam żelem padła informacja, że on zwykle po takim intensywnym czesaniu włosów, które je rozprostowuje, przed modelowaniem myje znowu włosy, mówię na to że możemy umyć, odp. nie, nie będę pani męczyć (wrr) a więc trochę pianki i wygniecenia, suszenie dyfuzorem w pozycji pionowej, potem pod suszarkę, na mokrych w ok. 40% lakier wygniecenie i koniec wizyty, na zakończenie stwierdzenie, że ładna pogoda jest to wyschną same... na głowie było "coś", co sprawiło, że pierwszy raz było mi wstyd wyjść od fryzjera na ulicę od czasu gdy strzygła mnie praktykantka i poprawiała po niej szefowa jak miałam sześć lat... ciekawie było i ta przyjemność kosztowała 70zł Edytowane przez katie100 Czas edycji: 2011-09-03 o 21:10 |
|
|
|
#41089 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- o rany nie mie kaczka kopnie! Mnie tez na zywo nikt nie chwali, DMkAnia tez pisala ze nikt jej nie chwali. Dla wielu osob wlosy nie maja znaczenie, sa, trzeba je umyc i tyle.
|
|
#41090 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Się po prostu zdziwiłam, ot tyle. No tak, tak, zapuszczam, już właśnie knuję chytry plan jak przyspieszyć porost włosów A tak w ogóle to zafundowałam sobie sesję nawilżającą, a potem kilka drobnych eksperymentów i coś mi całkiem przyzwoitego wyszło, ale to jutro dopiero mam nadzieję uda mi się pokazać i opisać. O ile po nocy uda mi się zreanimować
|
|
|
|
|
#41091 |
|
Raczkowanie
|
Też mam kłopoty z reanimacją po nocy. Podczas snu włosy mi się spłaszczają i skręt się rozluźnia, a rano nie potrafię tego odtworzyć. Ale to pewnie kwestia wprawy, bo wciąż się uczę
Umyłam właśnie włosy i mogę stwierdzić- co mycie to inna fryzura
|
#41092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ostatecznie efekt podcięcia spoko, bo mam wrażenie, że się włosy uniosły do góry i chyba widzę lepszy skręt
|
|
|
#41093 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, chciałam mieć czerwień, i 2 razy dziś rozjaśniałam, a czarny ani drgną, tylko odrost ryży, więc z tego smutku znów pomalowałam sie na czarno żeby było jednolicie, nie wiem co z tym czarnym, fakt to paleta, i inne mocne farby, ale żeby nie ruszyło, 12%. może powinnam tym elgonem się dekoloryzować, już sama nie wiem.Bo przecież typowe dekoloryzatory to zwykłe rozjaśniacze wiec nie mam szans z moim czarnym.
♥♥♥Nie lubią nas za wady, nienawidzą za zalety ♥♥♥ Edytowane przez blackeye79 Czas edycji: 2011-09-03 o 22:34 Powód: bład |
|
|
|
#41094 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#41095 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a teraz to juz nic nie rob przez jakis czas, nawet fryzjer moze miec problem, wlosy byly strasznie nadwyrezone, teraz regeneracja tylko.
|
|
#41096 |
|
Raczkowanie
|
tak tylko co ten fryzjer nowego mi wymysli? rozjasni? sama mogę to zrobic. nawet u fryzjer nie mam pewności że czarny zejdzie, a włosy będą katowane tak samo.Tak myslę że jedynym rozwiązaniem jest ten np.elgon ale też trzeba sie napracować żeby czarny nie wrócił.
Może spróbuję znależć jakiegoś co potrafi tym robić, albo dam sobie spokój.Dodam że ratowałam sie tą odżywką organique, anti-age.szkoda mi tych włosów, i nie wiem dlaczego nie chwycił rozjasniacz, już kiedyś sobie robiłam na czerwono i wyszło nieżle, miałam ogniste czerwone, a teraz nic./ odkad zaczełam nosić loki.
|
#41097 |
|
Zakorzenienie
|
Ha, zrobiłam właśnie zamówienie na mazidłach
Olej kokosowy, jojoba, hydrolat aloesowy a nie włosowo - glinka
|
|
#41098 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ogólnie włosy sa w dobrym stanie, teraz będę je katować keratyną, połysk jest, suszu też nie widać w miarę dobrze to przetrwały.
♥♥♥Nie lubią nas za wady, nienawidzą za zalety ♥♥♥ Edytowane przez blackeye79 Czas edycji: 2011-09-03 o 23:07 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#41099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przetrwaly bo jak wlos jest pielegnowany dobrze, to raz na jakis czas extrem mu nie zaszkodzi tak bardzo, w sensie zaszkodzi ale wlos przezyje i da sie go regeneracja szybko przywrocic do pionu szkoda ze nie napisalas wczesniej slowka, odradzilabym to to co ja uzylam dziala extremalnie bo to produkt wlasnie jak ktos chce zmienic kolor dramatycznie, dlatego jego nazwa daj im odpoczac przed kolejna proba (jesli podejmiesz). kazde kolejne podejscie teraz zwieksza ryzyko ze cos pojdzie zle
|
|
#41100 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.

Ale dzięki za przypomnienie

. ale najpiwerw muszę opowiedzieć swoją historię. włoski zaczęły mi się kręcić ok 13 roku życia, tak śmiesznie, bo te nowe rosły kręcone a stare ciągle były proste, wyglądało to strasznie - do połowy szopa loków, od połowy zmokła kura...ale przetrzymalam i koło 16 miałam już piękną burzę loków (3b, w gorsze dni 3a). no ale...jak to bywa, poczułam się dorsła i zaczęłam używać "dorosłych szamponów" tj., w moim wypadku pantene pro-v...szampon i odżywka, mycie co drugi dzień...wiecie co to oznacza...pod koniec liceum miałam już słomę nie loki
. w dodatku w ogóle nie chciały rosnąć, wypadały, cienkie były i żałosne...no i wtedy ktoś mnie namówił na farmonę i inne naturalne rzeczy. po półtora roku włosy grubsze, lśniące, mocniejsze, dłuuuższe...

latem nie używam suszarki, jednakże jesienią/zimą/wczesną wiosna, jestem zmuszona je podsuszać, a dotychczas miałam jedynie zwykłą suszarkę która raczej nie nadawała się dla moich włosów. Dziś otrzymałam rowente z dyfuzorem 

poza tym każde kręcone włosy są piękne i powinnam się cieszyć bez względu na to jak mocno pokręcone są, trzeba docenić to co się ma, w końcu fale i loki są sexy 
). (...)