Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011 - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to:
Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. 2 3,13%
W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy 12 18,75%
Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! 8 12,50%
Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! 8 12,50%
Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają 4 6,25%
.Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja 4 6,25%
Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. 22 34,38%
Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest 0 0%
Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. 1 1,56%
Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje 3 4,69%
Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-04, 18:12   #1471
brumek
Zakorzenienie

Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
Od 8 - ego mamy mieć klucze. Tylko teraz kwestia finansowa dochodzi, bo licho z pieniędzmi.
Ale fajnie! Na pewno jest to dla Was najlepsze rozwiązanie

My też już jesteśmy Dziś zaliczyliśmy pierwszą dłuższą podróż. Wybieraliśmy się na spacer koło 14.00 i raptem postanowiliśmy, że zamiast tego pojedziemy z małym do mojej rodziny na działkę, przedstawić go To jest 63 km w jedną stronę. No i pojechaliśmy, załapaliśmy się tam na obiadek , Tymek oczywiście wzbudził serię ochów i achów, nakarmiliśmy się i wróciliśmy Szybka akcja była

Ale powiem Wam, że szlag mnie trafia (a mojego męża jeszcze wielki - a normalnie trudno go wyprowadzić z równowagi), jak te wszystkie ciocie i babcie cały czas do niego gruchają, takimi idiotycznym ciu ciu ciu, zamiast używać normalnych słów Nie znoszę tego, a zauważyłam, że pokolenie naszych mam tak ma No i oczywiście cały czas chcą nosić na rękach, a jak dziecko tylko mruknie to od razu gadają że na pewno głody alebo boli brzuszek. A mnie normalnie coś trafia, że dorosłe kobiety, które same dzieci wychowały, nie mogą pojąć, że noworodki czasem PO PROSTU płaczą, a nie z powodu głodu i choroby (np. chce im się tylko possać).

No ale w końcu wizyta zaliczona, a my już w domku, także wszystko jest ok

A w ogóle to dziś jest taki piękny dzień, że aż się chce krzyczeć z radości Przynajmniej mi
Stary 2011-09-04, 18:24   #1472
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011

Brumku, dziś prababcia dziewczynek powiedziała,że każde dziecko musi po prostu czasem popłakać...
U mnie moja mama rwie sie do noszenia (ile razy miałam akurat któraś na rekach to mi ja zabierała, noz kurcze mam prawo byc zla...)
Stary 2011-09-04, 19:06   #1473
Brida
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iustyna1;29191520
Co do jedzenia to ja wiem, że większość z Was uważa że można wszystko jeść. Ja jednak radziłabym Ci uważać na nabiał, bo już było kilka takich dziewczyn, które jadły wszystko i dzieci ok, a potem nagle się męczyły i wyszła skaza. Skaza nie wychodzi od razu. Ten alergen się kumuluje w organizmie i dopiero po jakimś czasie zaczynają się objawy (wysypka, kolki, bóle brzuszka, rozdrażnienie).

Nie mówię żebyś w ogóle nie jadła, ale była ostrożna. Ale robisz jak będziesz chciała :ehem:

No to gratulacje za szopa :D. To ostatni na wątku :D[COLOR="Silver"

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ----------

[/COLOR]No i zapomniałam:
Zuziak jadła o 20.00, koło 21,30 zasnęła
obudziła się na jedzenie 4.30 zasnęła
obudziła się na jedzenie 7.00 i dospała do 7.40

[B]Nie chwalę jej bo zazwyczaj się potem "psuje".[/B]
Wczoraj w dzień już ledwo żyłam, tak mi dała popalić.
Muszę to zapamiętać

W kwestii jedzenia- ja bez nabiału nie wyobrażam sobie życia, często tak "fizycznie" czuję że go potrzebuję, więc chyba będę próbować z nabiałem...

Cytat:
Napisane przez Stronczek27 Pokaż wiadomość
A ja Witam kolejny raz szpitalnie.

Chce sie jeszcze pochwalić. Dzis z Mezem obchodzimy PIERWSZA ROCZNICE SLUBU
Ojej trzymam mocno kciuki, żebyście szybko wracały do domku.

No i gratulacje z okazji rocznicy!

Cytat:
Hej laski!

Ja dopadłam na chwilę internetu u kuzynki tż-ta i informuję, że żyję.

!
Jak już będę miała neta na ,,zawsze" to znów będę z Wami.
Buziaki!
Wracaj, bo tęsknimy

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
Ja tak samo-2cm jeszcze mi sie w 7miesiacu zaczelo skracac,bylo rozwarcie i...przenosilam. dwa dni bym jeszcze czeala i by wywolywali

Cytat:
Napisane przez DaKaro Pokaż wiadomość
Telik ja bardzo uważam na to co jem, boję się kolki. Jak na razie (odpukać) jest w porządku. Nie jem warzyw wzdymających, pieczonych potraw, najwięcej jak Brumek jem nabiału. Oby tylko Malwince nic nie było. W sumie całą ciążę jadłam nabiał w dużych ilościach, może Mała już tam w brzuchu się przyzwyczaiła?

Coś się zaczyna dziać.
Też na to liczę

Cytat:
Napisane przez brunetka2000 Pokaż wiadomość
puk puk jest tu ktoś :brzyda l:
Ja jestem, ale jakaś zdekoncentrowana ... nawet to odpisywanie mi idzie jak krew z nosa.

Najadłam się rano, pojechałam na KTG - dzieć szalał, więc ok i do domu - przypłaciłam to zgagą-gigant no ale ważne że wizja oczekiwania na poród w szpitalu została odegnana.

Tylko jakoś się dziś dobudzić nie mogę.

Karolinee - przy Mehoffera
Brida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 19:17   #1474
CookieMonsters
Rozeznanie

DZISIAJ ZUZA KOŃCZY 6 TYGODNI

dzień dobry wieczór
Mineła nam doba bez cycusia, nie było tragedii cycki mi zaraz eksploduja ale musze poczekac do nocnego karmienia
w ogole jakos dzien jeden z lepszych
CookieMonsters jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 19:52   #1475
DaKaro
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
trzymaj się DaKaro - szybciutko zleci - nie ma się co wstydzić łez - każdemu byłoby ciężko gdyby druga połówka musiała wyjechać na trochę a co dopiero mamusi z małym dzieciątkiem - masz nas
Dziękuję . W takim razie będziecie skazane na moje narzekania. A tak na serio, to ja dosyć szybko adaptuję się do nowej sytuacji, dzisiaj już jest lepiej.

Rzeczywiście dzisiaj coś tu cicho...

Mój Skarbek śpi po kąpieli, tylko coś pod nosem mruczy, chyba jej się coś śni.

Malwinka
DaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 20:08   #1476
CrazyMachine
Zadomowienie

Cytat:
W sumie całą ciążę jadłam nabiał w dużych ilościach, może Mała już tam w brzuchu się przyzwyczaiła?
Ja tez jadlam duzo nabialu, a jednak dopadla nas skaza.Zeby opisac wam moja milosc do nabialu dodam, ze swego czasu w pracy smiali sie ze mnie, ze utrzymuje pewnego producenta jogurtow, ze jestem najwiekszym klientem Z tego co czytalam, jezeli jedno z rodzicow mialo skaze to szansa na wystapienie u dziecka wynosi 40%, jezeli oboje to 75%. U nas maz mial.

Cytat:
Napisane przez CookieMonsters Pokaż wiadomość
Mineła nam doba bez cycusia, nie było tragedii cycki mi zaraz eksploduja ale musze poczekac do nocnego karmienia
w ogole jakos dzien jeden z lepszych
Moze pisalas, a ja przegapilam, ale dlaczego przechodzisz na butelke?
CrazyMachine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 20:59   #1477
DaKaro
Zadomowienie

Crazy czyli jednak spozywanie duzych ilosci jakichs pokarmow w ciazy nie gwarantuje, ze dziecko bedzie je tolerowac. Ani ja, ani maz nie mielismy skazy, oby Malej nigdy skaza nie dopadla.

Malwinka
DaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 21:01   #1478
aania_20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Ale powiem Wam, że szlag mnie trafia (a mojego męża jeszcze wielki - a normalnie trudno go wyprowadzić z równowagi), jak te wszystkie ciocie i babcie cały czas do niego gruchają, takimi idiotycznym ciu ciu ciu, zamiast używać normalnych słów Nie znoszę tego, a zauważyłam, że pokolenie naszych mam tak ma No i oczywiście cały czas chcą nosić na rękach, a jak dziecko tylko mruknie to od razu gadają że na pewno głody alebo boli brzuszek. A mnie normalnie coś trafia, że dorosłe kobiety, które same dzieci wychowały, nie mogą pojąć, że noworodki czasem PO PROSTU płaczą, a nie z powodu głodu i choroby (np. chce im się tylko possać).
Wcale się nie dziwię bo mnie też trafia męża uczulam, że mówimy normalnie, żeby się od początku uczył prawidłowo Dobrze przynajmniej że babcia-moja mama do niego nie "ciumcia"...

Cytat:

Mój smyk śpi, po południu ucięliśmy sobie oboje drzemkę - tzn on na moim brzuchu, a teraz uśpił się w wózeczku. Działa na niego taki sposób - wywożę przed dom, wózek pod krzewem, mały patrzy na ruszające się gałązki, najpierw się z tego śmieje w głos a za chwilę usypia

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 21:19   #1479
ellika
Rozeznanie

Witam
A my dziś byliśmy nad jeziorem - nasza pierwsza taka wyprawa
Karolcia miała duuuużo wrażeń co niestety poskutkowało histerycznym płaczem wieczorem. Suszarka pomogła na szczęście - teraz już śpi w końcu. Ale naprawde fajne było sie poopalać na plaży

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Patik wszystkiego najlepszego

Cytat:

Znów nas wczoraj położyli bo wynik z krwi sie podniósł. Mieliśmy lampy, poziom spadł. Zabawa w kotka i myszkę. Mam nadzieje ze nas zaraz puszcza do domu. Mam szczerze dość tego szpitala i tej całej zoltaczki. W Polsce tez tak sie "spuszczaja" nad tym? Miał któryś nasz dzieciaczek jeszcze?
Przez ten szpital mam kompletnie zdezorganizowane zycie. Nie mamy z Wiki ustalonego rytmu i w ogóle. Mala jest marudna i placzliwa i chyba Wlasnie dlatego ze co raz to inne miejsce, inni ludzie. Nie ma takiego poczucia bezpieczeństwa. Przez to wszystko boje sie ze jej tak zostanie. Ze bedzie Juz takim zrzedliwym dzieckiem. A miało byc tak pięknie.

Obyście jak najszybciej skończyły te szpitalne historie
za pierwszą rocznice!!!

Cytat:
My też już jesteśmy Dziś zaliczyliśmy pierwszą dłuższą podróż. Wybieraliśmy się na spacer koło 14.00 i raptem postanowiliśmy, że zamiast tego pojedziemy z małym do mojej rodziny na działkę, przedstawić go To jest 63 km w jedną stronę. No i pojechaliśmy, załapaliśmy się tam na obiadek , Tymek oczywiście wzbudził serię ochów i achów, nakarmiliśmy się i wróciliśmy Szybka akcja była

A w ogóle to dziś jest taki piękny dzień, że aż się chce krzyczeć z radości Przynajmniej mi
Tymek to będzie mały podróżnik coś czuję
Mnie też strasznie irytuje te ciociowe zdrabnianie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
Mój smyk śpi, po południu ucięliśmy sobie oboje drzemkę - tzn on na moim brzuchu, a teraz uśpił się w wózeczku. Działa na niego taki sposób - wywożę przed dom, wózek pod krzewem, mały patrzy na ruszające się gałązki, najpierw się z tego śmieje w głos a za chwilę usypia
To musi być przesłodki widok
ellika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 21:19   #1480
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
Crazy czyli jednak spozywanie duzych ilosci jakichs pokarmow w ciazy nie gwarantuje, ze dziecko bedzie je tolerowac. Ani ja, ani maz nie mielismy skazy, oby Malej nigdy skaza nie dopadla.
Ani ja ani mąż też nie mieliśmy skazy, oboje moich dzieci miało/ma .
Ale nie każde dziecko ma trzymam kciuki żeby Wam się trafiło takie bez skazy .

Jakoś mało składnie to napisałam .
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 21:21   #1481
CrazyMachine
Zadomowienie

Cytat:
No to macie duże szanse na powodzenie. Żałuję, że nie wiedziałam o tych procentach i mężu wcześniej, od razu podawałabym mleko HA (ponoć zmniejsza ryzyko wystąpienia skazy) i ograniczyłabym u siebie nabiał, może opóźniłabym pojawienie się uczulenia u nas.
Stary 2011-09-04, 21:31   #1482
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Witam z wieczora

Bylismy w Gdyni popatrzeć na żaglowce, ale ścisk był taki że nie dało sie dojść z wózkiem zawróciliśmy, widzielismy wszystko tylko z nabrzeza. Juz nie wspomne o zaparkowaniu samochodu, palca nie bylo gdzie wcisnac. Moze jeszcze jutro pojedziemy zobaczyc jak beda odpływac z pełnymi masztami (jesli tz wywie sie z poracy, bo o 15 maja ruszac).

Kupiłam taki bajer dla Sarenki:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1787975124
to dopiero za kilkamiesiecy pofika na tym, ale nie moglam sie opanowac

Mam pytanie odnośnie robienia kupy za pomoca termometru... kolezanka wytłumaczyła mi jak to robić i zastosowaliśmy u Sary, faktycznie odrazu sie posr ała, ale ja nie mam pojecia na jakiej zasadzie to działa że sie dziurka poluźnia? czy dziecko czuje stymulowanie?

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 21:32   #1483
83monia
Zakorzenienie

My tez po plazowaniu-drugi dzien nad morzem. dzis nawet chwilke na plazy pospala na kocyku.

kupilismy jej smoczka. miesiac byla bezsmoczkowa i nagle jakiegos ssaka zalapala i zaczela wisiec przy cycu by ciumkac. oczwiscie rozbujala laktacje ze hoho i spi przy sutku. coz,bede odzwyczajac potem ale jedt spokoj w domu.

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 21:34   #1484
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Patik wszystkiego najlepszego!

Stronczek trzymajcie sie cieplutko w tym szpitalu, oby wyniki byly coraz nizsze. A dla Ciebie i meza ogromne gratulacje!

Brida super, ze szop wylazi!
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 21:44   #1485
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość

A od kiedy dzieci się tak potrafią "śmiać w głos"?
I w ogóle w którym tygodni Wasze maluchy zaczęły się ŚWIADOMIE DO WAS uśmiechać?

I jeszcze jedno z serii pytań upierdliwych : Wasze dzieci cały czas mają te noworodkowe granatowe(/niebieskie/szare) oczka, czy się im już może wybarwiły na docelowy kolor?

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Ani ja ani mąż też nie mieliśmy skazy, oboje moich dzieci miało/ma .
Ale nie każde dziecko ma trzymam kciuki żeby Wam się trafiło takie bez skazy .

Jakoś mało składnie to napisałam .
Składnie, nie składnie, grunt, że wiadomo o co chodzi

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Mam pytanie odnośnie robienia kupy za pomoca termometru... kolezanka wytłumaczyła mi jak to robić i zastosowaliśmy u Sary, faktycznie odrazu sie posr ała, ale ja nie mam pojecia na jakiej zasadzie to działa że sie dziurka poluźnia? czy dziecko czuje stymulowanie?
Nie pomogę bo nie wiem, ale samo pytanie mnie rozwaliło
Stary 2011-09-04, 21:49   #1486
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
dziś mój Milky Prince konczy tydzien

Cytat:
Napisane przez Brida Pokaż wiadomość
[
Ja wczoraj pół dnia spędziłam w szpitalu, bo pojechałam na KTG ale dzieć się nie ruszał więc mnie wysłali na dojadanie, dalej się nie ruszał więc już powstała opcja że zostaję na co nagle się raczył przebudzić.
W efekcie zamiast za dwa dni to zaraz mam znowu jechać.

W kwestii porodu - lekarz na IP powiedział że powinnam w tym tygodniu urodzić ale gwarancji nie daje
Czop zaczął odchodzić ....

Jestem po terminie i naprawdę nie wiem jak to się udało - startowałam z 2-centymetrową szyjką i nawet opcja na donoszenie była mało realna.

noooo to trzymam kciuki za kontynuację szybką i jak najmniej bolesną

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
( mam dzisiaj urodziny.)
WSZYSTKIEGO NAJ NAJ KOCHANA

Cytat:
Patik wszystkiego najlepszego duzo cierpliwosci przede wszystkim

Znów nas wczoraj położyli bo wynik z krwi sie podniósł. Mieliśmy lampy, poziom spadł. Zabawa w kotka i myszkę. Mam nadzieje ze nas zaraz puszcza do domu. Mam szczerze dość tego szpitala i tej całej zoltaczki. W Polsce tez tak sie "spuszczaja" nad tym? Miał któryś nasz dzieciaczek jeszcze?
Przez ten szpital mam kompletnie zdezorganizowane zycie. Nie mamy z Wiki ustalonego rytmu i w ogóle. Mala jest marudna i placzliwa i chyba Wlasnie dlatego ze co raz to inne miejsce, inni ludzie. Nie ma takiego poczucia bezpieczeństwa. Przez to wszystko boje sie ze jej tak zostanie. Ze bedzie Juz takim zrzedliwym dzieckiem. A miało byc tak pięknie.

kolejnych szczęśliwych rocznic no i szybkiego powrotu do domku

Cytat:
Hej laski!

Ja dopadłam na chwilę internetu u kuzynki tż-ta i informuję, że żyję.
Jak wiecie nie mieszkam na tą chwilę u siebie i już raczej mie zamieszkam, ale o tym kiedy indziej, bo tu co chwilę ktoś ,,kuka" co piszę.

Jestem z tż-tem i małym u teściów. Nie pytajcie nawet jak jest... Teściową najchętniej zamknęłabym w stodole...Razem z prababką Igora.

Ale nie mam innego wyjścia i muszę to jakoś wytrzymać. Od 8 - ego mamy mieć klucze. Tylko teraz kwestia finansowa dochodzi, bo licho z pieniędzmi.
Ale wolę jeść kamienie niż prowadzić wesoły żywot u teściów.
Oj, brakuje mi Was bardzo!
Jak już będę miała neta na ,,zawsze" to znów będę z Wami.
Buziaki!
wracaj do nas bo tęsknimy

Cytat:
Ale fajnie! Na pewno jest to dla Was najlepsze rozwiązanie

rozumiem Cię doskonale!!! u mnie może nie ciuciają ale zdrabniają wyrazy i to też tępię

no i gratuluję wycieczki super że taka udana

Cytat:
[B]DZISIAJ ZUZA KOŃCZY 6 TYGODNI
za 6 tygodni

a my dziś spędziliśmy dzień na działce bo pogoda dopisała no i mój szkrab wczoraj 9 tygodni skończył
a w klubie nowe zdjęcia-nie mogłam się powstrzymać...

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

Carmelko ja nie wiem jak działa ta metoda ale słyszałam że to stary sposób , nie polecany już przez lekarzy bo rozleniwia te sprawy u dzieci i że nie powinno się tak stymulować .

Brumeczku Szymek pierwsze uśmiechy zaczął rzucać jakoś w 4-5 tygodniu życia a teraz już się śmieje pełną buzią- dowody w klubie
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 21:49   #1487
brumek
Zakorzenienie

A jednak poszukałam z ciekawości i coś znalazłam Faktycznie działą to na zasadzie luzowania zwieracza odbytu. Ale lekarze zabraniają tego robić. Może jednorazowo to nic się nie stanie, ale nie wolno tego używać jako środka na wszelkie problemy. Bo ponoć powtarzane często, "rozleniwia" ten zwieracz i potem maluch może mieć problemy z robieniem kupy w normalny sposób, bez wspomagania.
I na wielu forach wiele mam potwierdza, że stosowały tę metodę raz na jakiś czas (czyt. dość często) i potem straszne były problemy.
Stary 2011-09-04, 21:52   #1488
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:

I w ogóle w którym tygodni Wasze maluchy zaczęły się ŚWIADOMIE DO WAS uśmiechać?

I jeszcze jedno z serii pytań upierdliwych : Wasze dzieci cały czas mają te noworodkowe granatowe(/niebieskie/szare) oczka, czy się im już może wybarwiły na docelowy kolor?

Składnie, nie składnie, grunt, że wiadomo o co chodzi

moje ma ponad 2 miesiące i jeszcze te noworodkowe oczy. mam nadzieję, że tak zostanie - kuba ma brązowe po małżu. za chiny nie pamiętam kiedy mu się odbarwiły

A jakie macie z małżem oczy?
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???

Stary 2011-09-04, 21:59   #1489
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:

wiesz nas rozwaliła kupa, ktora wyszła po zagmyraniu termometrem, kiedy dziecko meczyło sie 3 dni, parła az sie sina robiła i nic, a tu taka magiczna sztuczka
ale jak to działa...hmmm

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Sara juz ma brązowe oczy, w tym tygodniu jej sie zrobiły, tak stopniowo z granatowych żółte kropeczki sie pokazały i coraz wyraźniej wychodził brąz.

Czytałam ostatnio ze jak rodzice maja oczy niebieskie to u dziecka zawsze beda tez niebieskie, a jak maja oboje brązowe lub różne to wszystkie kolory są możliwe, ale czy to prawda...

i jeszcze jedno pytanko: kiedy dzieci łapia świadomie cos w rączki?

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 22:00   #1490
CrazyMachine
Zadomowienie

Cytat:

Uśmiechy u nas od 6 tygodnia, a oczka nadal niebieskie, ale u nas inny kolor jest mało prawdopodobny. Jedynie mój tato ma brązowe.
Stary 2011-09-04, 22:04   #1491
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
A jakie macie z małżem oczy?
Ja ciemny brąz a mąż zielone
I coś czuję że oczka to będą jednak po mnie Jako jedyne w całym Tymku

Cytat:
Czytałam ostatnio ze jak rodzice maja oczy niebieskie to u dziecka zawsze beda tez niebieskie, a jak maja oboje brązowe lub różne to wszystkie kolory są możliwe, ale czy to prawda...
Nie wierz - totalna nieprawda Wersja genu odpowiadająca za niebieskie oczy jest recesywna, więc dużo większa szansa, że dziecko urodzi się z piwnymi na przykład (o ile drugi rodzic lub dziadkowie takie mają).
Zresztą sama jestem żywym dowodem - moja mama ma brązowe, ojciec niebieskie = ja brązowe
Stary 2011-09-04, 22:14   #1492
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:

Nie wierz - totalna nieprawda Wersja genu odpowiadająca za niebieskie oczy jest recesywna, więc dużo większa szansa, że dziecko urodzi się z piwnymi na przykład (o ile drugi rodzic lub dziadkowie takie mają).
Zresztą sama jestem żywym dowodem - moja mama ma brązowe, ojciec niebieskie = ja brązowe

Drugie będzie po Tobie .
Carmela pisała, że jak oboje rodziców ma niebieskie to dziecko zawsze ma niebieskie.
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???

Stary 2011-09-04, 22:30   #1493
CookieMonsters
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez CrazyMachine Pokaż wiadomość

Moze pisalas, a ja przegapilam, ale dlaczego przechodzisz na butelke?
Bo następna diagnoza od innego pediatry to nietolerancja laktozy, wszystkie dostpne srodki z apteki wykorzystalismy, odciaganie pierwszej warstwy pokarmu tez, a placz dziecka coraz gorszy. w sumie jakby nie patrzec objawy pasują.. kupy ze śluzem, wychodzące pod ciśnieniem, ogromne problmy z gazami, niepokój, brak snu i jeszcze kilka innych. No i na polecenie położnej na dobe odstawiłam Małą od cycka i dałam Bebilon Comfort, bo enfimalu bez laktozy nie udało sie kupić.. i powiem wam.. poprawa jest, moje dziecko przespało w dzień kilka razy po około 30 miinut, co jej sie od wielu tygodni nie udało, nie płakała.. okazało się, że moje dziecko umie poleżeć samo ze soba, smokiem i karuzelką przez prawie godzine!.. a na wieczorne karmienie dałam cycke.. i co? wrzask niesamowity, płacz, skurcze brzucha już po kilku minutach- tak to działa. Jutro idziemy do pediatry po konkretną rade, a nie jakies 'pitu pitu-dziecko zupełnie zdrowe-musi płakać'

u Zuzy oczy robią sie błekitne, M. ma jakieś takie szaro-zielono-niebieskie(czyt. niewiadomo co) a ja ciemny brąz.
A świadomy uśmiech, teraz, niedawno sie chwaliłam, 6 tydzień
CookieMonsters jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-04, 23:33   #1494
Brida
Rozeznanie

Cytat:

Kiedyś w szkole tego uczono
Szkoda że zapomniałam, wydaje mi się tylko że tą metodą można chyba kolory eliminować niż na 100% z góry ustalić, aż mnie zaciekawiło i chyba poszperam.

Ja się nie mogę doczekać pierwszej podróży
Czy są jakieś limity (godzin) które dziecko może spędzać w foteliku?
Bo to w sumie nie taka całkiem-płaska pozycja.
Brida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 03:57   #1495
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Co do koloru oczu, moje dzieci maja taki jak my, czyli niebieskie.
Moja mama ma niebieskie, tato brązowe prawie czarne i piatke dzieci, z czego 2 ma niebieskie, a 3 brązowe (brat prawie czarne). Także zależy jaki gen akurat się uaktywni,czy recesywny czy dominujący Ale po dziadkach też może byc kolor oczu, bo wiele rzeczy pokazuje sie dopiero w pokoleniu wnuków (dziadkowie-rodzice-wnuki).

Co do uśmiechu, to właściwie od jakis dwóch tygodni, a teraz zawzięcie ćwiczą "a guuu"...
Stary 2011-09-05, 06:46   #1496
agni82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
Co do koloru oczu, moje dzieci maja taki jak my, czyli niebieskie..
o matko, ty nie śpisz o tej godzinie i jesteś przytomna? żeby mój T. tak miał. a on zakręcony i myli ubranka w nocy jak ma przebrac małego, zapomina wyłączyc alarmu i jak podniesie młodego z łóżeczka to alarm wyje. wolno to wszystko robi i mały się wybudza i jest wyk. a mnie drażni jego tempo i tez adrenalina mi skacze i też się wybudzam.
Cytat:

mojemu juz zaczynają lekko szarzec, już nie ma tych pieknych modrych oczek. (ma prawie 4 tygodnie). co do uśmiechów, nie wiem czy są świadome - byc może bo różnią się od tych pierwszych. i coraz częściej się do nas usmiecha.

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość

kupilismy jej smoczka. miesiac byla bezsmoczkowa i nagle jakiegos ssaka zalapala i zaczela wisiec przy cycu by ciumkac. oczwiscie rozbujala laktacje ze hoho i spi przy sutku. coz,bede odzwyczajac potem ale jedt spokoj w domu.
u mnie to samo. zresztą ja tez miałam smoczka i jakoś żyję.

a u mnie od soboty mama jest. i......seria pytań i sugestii
- kicha - pewnie mu zimno,
- czemu on taki rozebrany (krótkie body)
-temperatura w pokoju niska (21 stopni)
- gdzie są skarpetki? - nóżki za zimne, rączki też
- nie ma czapeczki?????
- czemu on ma takie podkurczone nóżki i nie chce ich prostowac?(no i ciągnie za te nóżki i mu je prostuje)
- czemu głókę przechyla na jedną stronę?
- a on nie za mały na takie eskapady?(wyszlismy do restauracji wczoraj wieczorem)
- na pewno jest mu zimno (mały w krótkim body, owinięty polarowym kocykiem i w kokonie, który jest gruby , w wózku) . po wyjęciu małego z wózka okazało się że jest cieplutki
- czy on się najada?
- kiedyś tak się nie podnosiło noworodków(wg mojej mamy maleństwa były na sztywno opatulane i podnosiło się je w pozycji poziomej i tak też nosiło cały czas).
naszemu dziecku nic nie szkodzi choc nie robie wszystkiego jak było 30 lat temu.
do środy nie daleko - mama pojedzie i będzie spokój.

a muszę się po cichu pochwalic - Emil 4 noc już śpi w swoim łóżeczku, budzi się tylko na karmienia i dalej śpi. Mój T. wypróbował sposób położnej i działa. w ciągu dnia tez nie ma z nim problemów. no kąpiel tylko pozostawia wiele do życzenia.

-
agni82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 07:27   #1497
Lilkaa82
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Moja Agatka przesypia juz nocki. Kładziemy ją spać między 20 a 21 zeby miec jezcze troche czasu dla siebie i wstaje o 5. Teraz awanturuje sie z zabawkami z karuzelki
Scio Karolcia mi tez juz ladnie spi dzis pobila rekord poszla spac 0 22 wstala o 6 (8 godzin) zjadla i spi dalej tez lece sie polozyc

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Rano tż wpakował do sypialni z kwiatami ( mam dzisiaj urodziny.)
Po południu wybieramy się na zakupy, wesele się zbliża, może sukienkę upoluję. Mała zostaje z teściową, a my zaszalejemy Już się boję ją zostawiać, nie będzie nas pół dnia. Krzywdy jej nie zrobi, wiem, ale na każdy jej płacz reaguje że kolka...a nie bierze pod uwagę że np mokro czy pić....
Sara od godziny śpi (!)...zauważyłam, że nie mogę przegapić chwili jak zaczyna ziewać. Polulałam ją chwilę, odłożyłam z pieluchą i non stop chodzi suszarka...-może to jest na nią sposób? Raz się obudziła, pogłaskałam po główce i wtyknęłam smoka i nadal śpi.
A ja pierwszy raz zrobiłam make up, ubrałam sukienkę i nawet znośnie wyglądam i lepiej się czuję.
Patik wszytskiego najlepszego z okazji urodzin 100 lat!!!
Widzisz Kochana wszytsko sie pomalu stabilizuje oby tak dalej

Cytat:

Stronczek oby was szybko wypuscili do domku ze szpitala
Gratulacje z okazji rocznicy !!!

Cytat:
Carmela moja Karolinka robi naszczescie jak narazie kupki 1 raz dziennie, jeszcze nie musialam sie uciekac do tej metody, a czy to szkodliwe czy nie to nie mam pojecia bo sie niestety nie znam ale dobrze ze Sarenka wreszcie kupke zrobila, nawet ze wspomagaczem

Cytat:
Brumek u mnie tak samo: mama brazowe, tato niebieskie = ja brazowe (a moj brat niebieskie)
Ja brazowe, maz niebieskie = Karolinka juz nie ma niebieskich tylko podejrzewam ze zaczynaja sie jej robic brazowe bo narazie zrobily sie takie bure hehe

My wczoraj bylismy w trojke w kosciele, pozniej Karolinka drzemala 40 min zjadla pobawila sie i popoludniu kolejne 3 godzinki az przespala jeden posilek hehe a pod wieczor bylysmy z moja mama w galeri bo w sobote mam wesele a chcialam jakies buty kupic ale nic niestety nie upolowalam.. Pozniej kapanie, jedzenie i spanie od 22 do 6 zjadla i spi dalej wiec tez sie klade milego dnia

Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia

24 tyg - 6770g

Jestem żoną mojego męża
Mamo, Tato ! - A ja rosnę i rosnę...

Edytowane przez Lilkaa82
Czas edycji: 2011-09-05 o 07:30
Lilkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 07:45   #1498
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Agni z poczatku chodziałam nie przytomna ale teraz juz sie przyzwyczaiłam...
Stary 2011-09-05, 07:56   #1499
nerola
BAN stały

Stronczku wracajcie już z tego szpitala i oby nie było potrzeby tam wracac

Marinko myślę cały czas o Tobie.\Czekamy na Ciebie

Carmelko fajny ten skoczek
Ja mam ale zebrę Fisher Price-na razie Krystian na nim urzęduje.

Idę zaraz Szymonka odprowadzić na autobus do szkoły.Maks już pojechał.
nerola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 08:03   #1500
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Cytat:
Dziękuję . W takim razie będziecie skazane na moje narzekania. A tak na serio, to ja dosyć szybko adaptuję się do nowej sytuacji, dzisiaj już jest lepiej.
bierzemy to na klate np i super że juz lepsze samopoczucie

Cytat:
Napisane przez agni82 Pokaż wiadomość
a muszę się po cichu pochwalic - Emil 4 noc już śpi w swoim łóżeczku, budzi się tylko na karmienia i dalej śpi. Mój T. wypróbował sposób położnej i działa. w ciągu dnia tez nie ma z nim problemów. no kąpiel tylko pozostawia wiele do życzenia.

-
a jaki to sposób połoznej?

witam z rana - Julka wstała o 5,30 zjadła i buszuje do teraz, ani mysli spac, całe szczescie nie płacze tylko leży i pomrukuje w łóżeczku - ja zdążyłam już zjeśc śniadanie, posprzątać w kuchni, łazience i sypialni, wstawić pranie (w nowej pralce ) i poczytać co u Was wczoraj ciekawego było.

A moja mała pani nadal nie śpi i ma ma mnie w nosie. Wieczorem byliśmy z nią u sąsiadów chwilkę - wypiłam sobie Reedsa jabłkowego pierwszy raz od początku ciąży - potem jak wróciliśmy przed 21 rozbudziła się jak ją rozbierałam i do 23 nie bardzo spała tylko postekiwała, wzdychała i gaworzyła, ale w końcu padła, potem o 1 jedzonko i dopiero po 2 w nocy usnęła ale potem aż do 5,30 spała no a teraz jest wyspana i woli poszaleć

Dwa serca po raz drugi :heart:

Edytowane przez beata_1988
Czas edycji: 2011-09-05 o 08:08
beata_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości