|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 33
|
serce i rozum. zwi±zek na odleg³o¶æ
Przyznam, ¿e nigdy nie my¶la³am ¿e bêdê opisywaæ swoje problemy na forum, ale jestem w kropce i potrzebujê spojrzenia na sprawê kogo¶ z zewn±trz.
Z T¿-em jeste¶my ze sob± 2 lata. Znamy siê jakie¶ 10, ale przez ten czas raczej rzadko siê widywali¶my. Jeste¶my w zwi±zku na odleg³o¶æ. Nasze rodzinne miejscowo¶ci oddalone s± od siebie 100km, gdy studiowa³am 150km. Ten dystans jest do pokonania, tyle ¿e T¿ ma pracê w której ci±gle wyje¿d¿a w delegacje. W praktyce ca³y tydzieñ jest gdzie¶ w Polsce, zje¿d¿a do domu na weekend i tak w kó³ko. Nasz kontakt wygl±da tak, ¿e wieczorami rozmawiamy ze sob± na gg, chocia¿ po ca³ym dniu pracy jest wykoñczony i ja to rozumiem. W weekendy piszemy ze sob± sms-y. Widujemy siê ró¿nie – ¶rednio co 2 tygodnie, czasem czê¶ciej, czasem rzadziej. Dodatkowo co rok wyje¿d¿a w delegacjê za granicê na 4 miesi±ce. T¿ ma szereg zalet i nieco wad, jak ka¿dy. Nie znam nikogo kto by tak do mnie pasowa³. Rzadko siê k³ócimy, ale przyznam ¿e wiêkszo¶æ sprzeczek wywo³ujê ja, bo czujê siê zaniedbywana i samotna. I tu w³a¶nie jest g³ówny problem. W tym, ¿e w tym zwi±zku czujê siê niejako sama. My¶lê, ¿e je¶li kto¶ by³ w zwi±zku na odleg³o¶æ, to wie o czym mówiê. Jest siê z kim¶, ale tak naprawdê zazwyczaj trzeba sobie radziæ samemu, spêdzaæ czas z daleka od ukochanej osoby, nie móc siê do niej przytuliæ, zwyczajnie byæ obok. W zwi±zku z tym, ¿e zakoñczy³am pewien etap w moim ¿yciu (naukê), to zebra³o mi siê na przemy¶lenia. Do tej pory twierdzi³am, ¿e zrealizujemy plan T¿, który chce kupiæ mieszkanie w innym mie¶cie. Teraz przemy¶la³am to z mojej perspektywy. Jestem osob± z rodziny wielodzietnej, zawsze obok by³o wiele osób, nawet jak wyjecha³am na studia to mieszkanie studenckie by³o zape³nione. Jestem osob± rodzinn±, potrzebuj±c± blisko¶ci i towarzystwa. Nie wyobra¿am sobie takiej przysz³o¶ci, jaka w tej chwili mnie czeka. Ca³y tydzieñ wraca³abym po pracy do pustego mieszkania, nie mog³abym liczyæ na T¿, na zwyk³± rozmowê, przebywanie razem, przytulenie siê, wszystko to z czym wi±¿e siê bycie z kim¶ w zwi±zku. Czu³abym siê bardzo osamotniona, jest to ca³kiem sprzeczne z moim charakterem. Dzieci te¿ bym musia³a wychowywaæ sama, a T¿ by³by „weekendowym tatusiem”. Nie chcê takiej przysz³o¶ci i jednocze¶nie nie wyobra¿am sobie bycia z kim¶ innym. Bardzo Go kocham. Ale nie chcê te¿ ca³y czas siê mêczyæ ze swoimi uczuciami i osamotnieniem. Powiecie, ¿e widzia³y ga³y co bra³y, tyle ¿e jak jest siê zakochanym to ma siê ró¿owe okulary na nosie, a poza tym póki siê nie wejdzie w taki zwi±zek, to nie do koñca wiadomo czy siê w tym odnajdziemy. My¶la³am ¿e jako¶ to zniosê. Trzeba mieæ naprawdê wiele si³y by znie¶æ taki zwi±zek. Opisywane przeze mnie uczucia powracaj± od 2 lat, wiêc nie jest to kwestia chwilowego braku zajêcia, czy tworzenia sobie problemów. Przez te 2 lata nie przyzwyczai³am siê ani trochê do formy naszego zwi±zku, wiêc my¶lê ¿e istnieje ma³e prawdopodobieñstwo ¿ebym nagle to polubi³a. Rozmawia³am z T¿…jednym z rozwi±zañ jakie ja widzê, to to ¿eby zmieni³ pracê na stacjonarn±. Oczywi¶cie nie chodzi mi o to ¿eby rzuci³ pracê tu i teraz, ale np. za rok, gdy kupi mieszkanie i zamieszkamy razem. Niestety wg Niego nie wchodzi to w rachubê. Lubi swoj± pracê i nie ma zamiaru jej zmieniaæ. Widzicie jakie¶ inne rozwi±zanie? Mo¿e kto¶ by³ z Was w podobnej sytuacji? Jaki jest sposób na pogodzenie serca i rozumu? Szczerze mówi±c najbardziej bym chcia³a us³yszeæ ¿e kto¶ mia³ podobne odczucia, ale uda³o mu siê byæ szczê¶liwy.
Cz³owiek nie jest okrêgiem z jednym ¶rodkiem – jest elips± z dwoma ogniskami. Jedno to fakty, a drugie, pogl±dy. Edytowane przez Hatszepsut_ Czas edycji: 2011-09-05 o 17:27 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 109
|
Dot.: serce i rozum. zwi±zek na odleg³o¶æ
Witaj...
Mimo, i¿ jestem m³odsza, prze¿y³am etap w moim ¿yciu pod tytu³em zwi±zek na odleg³o¶æ. Moja pierwsza mi³o¶æ wyjacha³a uczyæ sie do Warszawy. Po 3 miesi±cach zerwa³am. Teraz jestem od 2 lat w szczê¶liwym zwi±zku z mê¿czyzn± który mieszka 5 km ode mnie. Podziwiam osoby, które wytrzymuj±. Podziwiam Ciebie, ale sama bym nie potrafi³a. Dzien bez mojego ch³opaka jest dniem straconym, to takie rozkoszne uzale¿nienie. Co do twojego partnera ja bym spróbowa³a dosadnie mu powiedzieæ co my¶lisz. Z twojego postu wyczyta³am, ¿e nie chce zmian bo lubi swoj± prace. Chyba zapomnia³ o tobie, o twoich potrzebach. Albo masz doczynienia z pracoholikiem, albo jest mu wygodnie mieæ kobiete na gg i co drugi wefend. Cokolwiek zrobisz ¿ycze powodzenia i wytrwa³o¶ci, bo widaæ, ¿e zale¿y ci na tym zapracowanym mê¿czy¼nie. |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Lufia dziêki za odpowied¼.
Zale¿y i to bardzo, dlatego w tym trwam. Wcze¶niej przez dwa lata mówi³am co czujê w zwi±zku z tym jak wygl±daj± nasze relacje i jak oddzia³uje na mnie Jego praca. Teraz mieli¶my kilka, jak to piszesz "dosadnych" rozmów...Twierdzi, ¿e lubi swoj± pracê i nie ma zamiaru jej zmieniæ (nigdy). Od razu sobie wkrêci³, ¿e nie chce rzucaæ pracy "¿eby siedzieæ na kasie w biedronce i nienawidziæ swojej pracy". Wg mnie mo¿liwo¶ci jest wiele...To tylko praca. Z drugiej strony czujê siê jak ¶winia prosz±c Go o tak du¿e wyrzeczenie. W³a¶ciwie tkwimy w martwym punkcie, bo nikt z nas nie ma zamiaru zrezygnowaæ -On z pracy, ja z postanowieñ. Niemal siê rozstali¶my, jednak chcê poszukaæ jeszcze jaki¶ rozwi±zañ...
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 66
|
Ja na wlasne zyczenie nie zrezygnowalabym z milosci...nie wiesz co Cie czeka, jak wasze zycie sie ulozy, moze zycie go zmusi do rzucenia tej pracy? mysle,ze mozesz bardzo zalowac,bardzo i tego sie nie da cofnac
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
A nie ma mo¿liwo¶ci aby¶ ty przenios³a siê bli¿ej niego??
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie, zreszt± to niewiele da, bo i tak wiêkszo¶æ tygodnia jest gdzie¶ w Polsce. Za jaki¶ rok mogliby¶my razem zamieszkaæ, ale i tak wiêkszo¶æ tego czasu bêdê sama i w tym g³ówny problem. Ta sytuacja niewiele zmieni, bo zamiast widywaæ siê np. co dwa tygodnie, to bêdziemy siê widzieæ co tydzieñ...tak¿e charakter zwi±zku pozostanie mniej wiêcej taki sam.
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Musisz wybraæ... czy liczyæ na poprawe, jak±¶ zmiane z jego strony??
A mo¿e masz ju¿ do¶æ siedzenia sama w czterech ¶cianach... Mnie zasmuci³by fakt, ¿e nie chce my¶leæ o zmianach, bo lubi swoj± prace... a co z tob±?? |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 010
|
Cytat:
2. Pogrubione moim zdaniem jest odpowiedzi± na wszytsko. Facet lubi pracê i nie ma zamiaru jej zmieniaæ. Mimo Twoich obaw o samotnych tygodniach, weekendowym ojcostwie i braku kogokolwiek, do kogo mo¿na otworzyæ usta. Pomy¶l, co jest w takim razie jego priorytetem. Nie krytykujê Twojego faceta , ale moim zdaniem macie trochê inne wizje ¿ycia. Jemu pasuje taka praca, to, ¿e ¿yje "na walizkach" i , co wa¿ne, nie ma zamiaru jej zmieniæ. Tobie taki uk³ad chyba przestaje siê podobaæ i co siê dziwiæ, sama nie chcia³abym mieæ mê¿a i ojca dzieci od niedzieli i ¶wiêta, dla mnie to nie zwi±zek... Zapytam jeszcze, on te¿ planuje Wasz± wspóln± przysz³o¶æ w d³u¿szej perspektywie? Dom, dzieci? Czy ¿yje raczej tym co jest tu u teraz? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
planuje ¶lub, dzieci, kupno mieszkania. ¯ycie na walizkach mu nie przeszkadza. Przyzwyczai³ siê.
Cz³owiek nie jest okrêgiem z jednym ¶rodkiem – jest elips± z dwoma ogniskami. Jedno to fakty, a drugie, pogl±dy. Edytowane przez Hatszepsut_ Czas edycji: 2011-09-05 o 20:53 |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 18 317
|
Nie potrafi³abym byæ w takim zwi±zku. Nie zdecydowa³abym siê na niego nigdy w ¿yciu.
Zwi±zek na odleg³o¶æ ma wg mnie sens tylko w jednym przypadku - gdy roz³±ka jest tymczasowa z konkretnie okre¶lonym jej koñcem. U was tak nie ma. Niezale¿nie od tego, jak bym faceta kochala- nie i ju¿. Po to jestem w zwi±zku, by mieæ T¯ta blisko, a ca³y tydzien siedziec sama w domu czekaj±c weekendu. I te 4 miesiêczne wyjazdy dodatkowo? Nie, nie i jeszcze raz nie. ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- I jak on to widzi? ¯e bêdzie tak dalej pracowa³, a Ty siê wszystkim zajmiesz?
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja te¿ nie. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
tak, On bêdzie dalej pracowaæ w taki sam sposób. Ja bêdê pracowaæ, opiekowaæ siê domem, ewentualnymi dzieæmi.
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpowiada Ci taki pomys³?
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
I co Ty na to?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Nie odpowiada mi to, st±d miêdzy innymi ten w±tek, i chcê go przekonaæ do zmian, ale wszystkie argumenty jakich u¿ywam trafiaj± jak kul± w p³ot. On lubi swoj± pracê, nie odnajdzie siê w innej. Roztoczy³am przed min ca³± wizjê o mojej samotno¶ci, weekendowym wychowywaniu przez niego dzieci itd. ale to nic nie daje....
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz 2 opcje: -zgodzic siê na chory uk³ad proponowany przez królewicza -pój¶æ po rozum do g³owy i poszukac kogos, kogo bedziesz równiez obchodzi³a Ty, a nie tylko czubek jego w³±snego nosa.
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z reszt±, jestem zdania, ¿e skoro on w ten sposób my¶li, to co¶ z jego strony w tym zwi±zku jest nie tak. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Jak facet woli prace jak ciebie...
Jest mu tak wygodnie i ju¿... jak on sobie wyobra¿a ¶lub?? Który weekend bêdzie mia³ dla ciebie?? A dzieci?? Ciekawe czy bêd± rozpoznawaæ w³asnego ojca skoro bêd± go widzia³y go przez parena¶cie weekendów w roku... |
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 611
|
W tym przypadku u¿ycie terminu "zwi±zek" jest... nadu¿yciem. To raczej uk³ad (wygodny g³ównie dla pana), jaka¶ tam (niepotrzebnie przeci±gniêta) znajomo¶æ. Zwi±zek na odleg³o¶æ ma sens, je¿eli ludzie wiedz±, ¿e wcze¶niej, czy pó¼niej (najlepiej wcze¶niej, ni¿ pó¼niej) nast±pi po³±czenie dróg - zamieszkanie w jednym miejscu, znalezienie dla siebie wiêkszej ilo¶ci czasu. Tutaj znajomo¶æ ci±gnie siê i ci±gnie i na nic takiego siê nie zanosi - nie widaæ celu, sensu (bo to nie ma chyba celu i sensu). W sumie zreszt± o czym tu du¿o gadaæ: facet powiedzia³, ¿e nie zamierza tego zmieniaæ, nie widzi potrzeby ku temu. I to w sumie mówi wszystko. To nie ma przysz³o¶ci i chyba sama dobrze o tym wiesz, autorko w±tku, ale jeszcze chcesz siê nieco po³udziæ, ¿e zdarzy siê cud.
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Raczkowanie
|
szczerze to chyba jednak praca jest wa¿niejsza. Ma swój cel kupienia mieszkania. Na ten cel musi wzi±æ kredyt i sp³acanie zajmie jakie¶ 30 lat. Jak siê dowiedzia³am przez ten czas nie przewiduje zmiany pracy... Dla niego moje argumenty s± stawianiem warunków. I stwierdzi³ ¿e skoro nie chce z nim byæ to On to rozumie...masakra
![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Cytat:
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
no chyba ¿eby mieæ swoje miejsce...dla mnie te¿ siê znajdzie, je¶li pójdê na taki uk³ad jak On proponuje.
|
|
#23 | |
|
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#24 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na weekendy ![]() weekendowe mieszkanie, weekenowa ¿onka, weekendowe dzieci.... ¿yc nie umieraæ! nie wiem, co Ty jeszcze w tym zwi±zku robisz. ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Cytat:
mam wra¿enie Autorko, zê nie sp³awi³ Ciê, bo przydaje mu siê laska do seksu i tyle (nie chcê Ciê obra¿aæ, stwierdzam fakt ).
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Miejsce na co który¶ tam weekend i na emeryturê...
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
eh macie racjê, w du¿ej mierze. On mi wprost mówi, ¿e zdania nie zmieni, a ja wci±¿ ¿yjê nadziej±. Obydwoje jeste¶my uparci, ale chyba powinno cokolwiek do niego trafiæ. Trudno mi siê poddaæ. Dziêkujê Wam za otwarcie mi oczu, na to co od dawna wiem, ale wolê siê oszukiwaæ...
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Gdyby chcia³ siê zmieniæ i pój¶c na kompromis, to by trafi³o.
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wg mnie jeste¶ po prostu potwornie naiwna....
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:58.