|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#41161 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
chciałabym o coś spytać...ale jeśli powtarzam pytanie to błagam, nie krzyczcie...
. płukanki to w końcu trzeba spłukiwać czy jak by wskazywała na to nazwa, po prostu spłukuje się nimi włosy i zostawia? bo jakoś w żadnym przepisie nie jest to podane...jakby wszyscy uznali, że to oczywiste, a niestety dla mnie wcale oczywiste nie jest
|
|
|
|
#41162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podpowiedź brzmi: większe stężenia spłukać, mniejszych nie trzeba ale co komu pasuje. Same zioła może lepiej spłukać bo mogą zadziałaś wysuszająco ale nie muszą Osobiście robię bardzo rozcienczone i już nie spłukuję, no chyba że lnianą ![]() Oj aż tak krzyczymy?
|
|
|
|
|
#41163 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Niektórzy spłukują płukanki, a inni nie. Ja spłukuję, bo jak tego nie zrobię to mam dziwne włosy. Niby zdrowe, ale jakby suche I szybciej się przetłuszczają
|
|
#41164 |
|
Zakorzenienie
|
a mozna je jeszcze polepszyc?
Mgielka fotki w codzienniku - pierwsza i ostatnia jakby od dwoch roznych osob, teraz to kazda nowa kreconowlosa/falowlosa ktora bedzie potrzebowac dluzszego czasu na efekty popadnie w depresje widzac Twoje rezultaty
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-09-05 o 18:26 |
|
|
|
#41165 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
...a co to znaczy stężone? ja osobiście robiłam tylko rumiankową: 2 torebki na pół litra, to już stężona czy nie? tu od razu zaznaczę, że z chemii nigdy nie byłam dobra, dla mnie stężona oznacza gęsta...a napar ziołowy nigdy gęsty nie będzie, więc nie wiem ... teraz nęci mnie rabarbarowa, bo podobno ładnie rozjaśnia i ładnie pachnie, no ale to też będzie ziołowe, więc rzadkie...co do wysuszania to tylko raz nie spłukałąm płukanki, bo jużnie miałąm siły tak mi się chciało spać, ale wysuszenia nie zauważyłam...może widać je dopiero po kilku razach, a może nie zwróciłam uwagi, a może moich włosów po prostu nie wysusza ... ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#41166 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja jakoś niewiele zauwazyłam po tym olejku... Ale wierzę, zę wcale nie musi być widać, zę coś odżywił... (tak sobie tłumaczę, nie wiem czy słusznie...) Cytat:
Cytat:
![]() Ale miło mi, że udało się tak zmienic moje włosy - cierpliwością nie grzesze i nie wiem czy dałabym rade pół roku wyglądać za każdym razem ... słabo. Chociaż teraz też nie zawsze mi "wyjdzie" ![]() Cytat:
Ale nie wiem ile torebek rumianku w jakiej ilości wodu to "już" jest stęzony roztwór - na płukankach słabo się znam.
|
|
#41167 |
|
Rozeznanie
|
hm, racja...
czasem jak czytam forum to żałuję, że jednak nie przykładałm się bardziej do nauk ścisłych... to może po prostu na wszelki wypadek po prostu zaparzone pół litra zmieszć z jeszcze, no nie wiem, dwoma litrami? na pewno będzie wtedy słabo stężone, ale ilośći samego zioła nie ubędzie, wieć chyba działąnie powinno zostać takie samo?---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- i tak jeszcze z ciekawości...pytanie do tych, które spłukują płukanki...po jakim czasie to robicie ? i jak dokładnie? ciepłą czy zimną wodą? |
|
|
|
#41168 |
|
Rozeznanie
|
Widzę, że zwolniłyście tempo produkowania stron, bo już się zastanawiałam czy nie powstanie kolejna część do czasu gdy wróci Eloe
![]() Przekonałam się, że moje włosy zdecydowanie bardziej wolą wieczorny rytułał pielęgnacyjny. Dziś był kokos na cała noc (pierwszy raz olejowałam w ten sposób), to po porannym myciu wyszedł puszaczek i ogólne n i e w i a d o m o c o ![]() Gdy włosy myję wieczorem, przez noc włosy jakoś odpoczywają i rano wystarczy lekkie ujarzmienie i jest okej
|
#41169 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja jestem bardzo zadowolona z ostatniego eksperymentu z olejem z pestek winogron Wprawdzie nie trzymałam przez noc tylko nieco ponad godzinę - ale włosy wyszły miękkie i bez puchu. Wyczytałam gdzieś, że ten olej ma dużą zawartość kwasu linolowego, którego niedostatek może mieć wpływ na wypadanie włosów, więc przy wczorajszym nakładaniu przyłożyłam się do masażu skalpu I wiecie co? Dziś po przejechaniu ręką po głowie zostało mi 3x mniej włosów niż zwykle. Szok!
|
|
#41170 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, te które znają się na składach mogłybyście zerknąć na tą odżywkę?? Nadaje się do czegoś?
Ogólnie wszystko przed Ekstraktami to dla mnie czarna magia...![]() Jak klawiatura przestanie szwankować to wstawię na analizowy
|
|
#41171 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Tak będzie najlepiej
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#41172 |
|
Rozeznanie
|
ja właśnie zamówiłam sobie Jantar z apteki internetowej
zobaczymy jak sie spisze. Mam pytanie do dziewczyn które go używały bądź używają czy pomaga on na swędzącą skóre głowy?____________________ Zakręcona WŁOSOMANIACZKA Zapuszczam włos Nie prostuję od lipca 2010 Moje włosy |
|
|
|
#41173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą to od trzech myć czeszę włosy tylko z odżywką d/s i chyba faktycznie wypadają mniej
|
|
|
#41174 |
|
Zakorzenienie
|
MgielkaM - od samego początku byłam fanką Twoich włosów i wiedziałam, ze coś dobrego z nich wyniknie
ogólnie mam wrażenie, że mamy bardzo podobne włosy takie zdjęcia baaaardzo motywują, oby tak dalej
|
#41175 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem, wiem dla mnie, ale:- jak dla mnie są wyłącznie dwa sposoby pozbycia się farby 1.- rozjasniacz, lub dekoloryzator ale to to samo 2.- ściągacz farby (nazywany niepoprawnie dekoloryzatorem,) on nie ma w sobie ani utleniacza ani amoniaku coś takiego jak elgon (tańszy) własnie, nie niszczy on włosów za bardzo ale jest szansa że po jakimś czasie włosy same pociemnieją i właśnie dlatego używajac go od razu trzeba pomalować włosy farbą co najmniej o 2 tony jasniejsza od zamierzonego koloru. Nie ma nic innego, u fryzjera zrobie dekoloryzacje/rozjasnianie zwykłe tzn. nawali mi utleniacza, lub właśnie poszukać takiego który robi z tym elgonem(i ma wprawę, żeby kolor nie wrócił) Miałam już kiedyś robione pasemka czerwone u fryzjera i nie wyszły, zapłaciłam kupe kasy za coś co i tak nie wypaliło, znowu pózniej robiłam sama, i wyszło elegancko, mialam czerwień .teraz znów niewypał. Narazie ogłaszam wszem i wobec- regeneruję się. ![]() Ps, jeżeli są tu osoby które wiedzą coś wiecej na temat rozjaśniania proszę sie wypowiedzieć.(głównie chodzi mi o słowo dekoloryzacja)
|
|
#41176 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Boshe, już zapomniałam, kiedy ostatnio używałam grzebienia Ale od grzebienia to chyba mi nie wypadały za to od spinania i owszem - nie łamały się, od razu rejterowały w całości
|
|
#41177 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może mieć ładny wpływ na skalp też Ja bym do niej kroplę oleju pewnie dodała i brała że hej! Co to za piękność? Troszkę mi Bingo przypomina Cytat:
Acz ja używam (maleńko i raczej miejscami) i łagodzi mi swędzenie skalpu od wysuszenia. A jestem wrażliwcem. |
||
|
|
|
#41178 |
|
Rozeznanie
|
Mnie się już daje brak czasu we znaki, a to dopiero początek roku...
Przeczytałam wszystko, ale nie mam siły cytować, dziękuję za miłe słowa ![]() Wczoraj umyłam odżywką, ale poszłam spać z wilgotnymi, bo padałam. Rano potargane, trochę pogniecione. Wobec czego nagrzeszyłam... rozczesałam na sucho, wprawdzie szerokimi zębami delikatnie od dołu, przytrzymując resztę, ale jednak. Nawaliłam sporo lnianego, odgniotłam i moglam wyjść do ludzi. Jako pokutę pracowałam dzielnie cała popołudnie i spreparowałam materiał do dziennika regeneracji loków i fal. Sporo wyszło, ale chciałam sumiennie opisac i pokazać wszystkie grzechy jakie popełniłam na włosach przez ostatnie lata. I jak szybko (mimo wszystko) się zregenerowali moi dzielni żołnierze ![]() A dzisiejszy efekt po meczeniu grzebieniem wstawiam i tu. Ciemne jakieś... jesień idzie Już mam katar i gardło boli... ech
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2011-09-05 o 21:59 |
|
|
|
#41179 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo to Bingo jest Odżywka Ekstrakt protein (jakoś tak ) cenowo super wychodzi - pół litra w granicach 15/16zł - zresztą jak większość produktów Bingo.Czyli kolejna odżywka niedługo wejdzie do kolekcji.... ![]()
Every time she closed her eyes Edytowane przez nez123 Czas edycji: 2011-09-05 o 21:47 |
|
|
|
|
#41180 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mnie właśnie też swędzi skalp od wysuszenia.Zobaczymy jak to bedzie użyję go tak jak ty w małych ilościach i miejscowo najwyzej jak mi nie podpasuje dam siostrze ![]() Ag Rafka piękne włoski ![]() ____________________ Zakręcona WŁOSOMANIACZKA Zapuszczam włos Nie prostuję od lipca 2010 Moje włosy |
|
|
|
|
#41181 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiem tyle, że bałam się że będzie chciał wysuszać skoro do przetłuszczających ale nie, warunek najważniejszy spełniony. Potrzebuję wakacji! Zmęczonam
|
|
|
|
|
#41182 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już po myciu dzisiejszym
Jednak po szamponie się puszą bardziej, no ale mniejszy przyklap i jutro też pewnie będą spoko. Muszę wyczaić jak najrzadziej mogę stosować szampon, żeby uniknąć jednak oklapu na głowie A, i udało mi się zrobić zdjęcie z tyłu
|
|
#41183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dalej mam poniekąd ale na pewno mniejszy ![]() Agrafko ślicznie mimo małego grzeszku
|
|
#41184 |
|
Wtajemniczenie
|
Agrafka pięknie, w ogóle Twoje włosy
|
|
|
|
#41185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wyglada fajnie tylko ten copolymer jakos mi srednio pasuje tak wysoko, jednak mysle ze ta odzywka nie ma duzych wlasciwosci nawilzajacych, glowne skladniki to ekstrakty i proteiny, ja napewno nie nakladalabym jej codziennie, jak ktos jest wrazliwy na proteiny to tez odradzam czeste stosowanie, najlepiej raz w tygodniu i potem super nawilzajaca odzywka chocby na pare minut. mysle ze po tej odzywce zastosowanej samej mozna czuc lekkie usztywnienie spowodowane przez copolymer i proteiny (osoby wrazliwe moga na proteiny moga poczuc nawet szorstkosc), z drugiej strony odzywka moze pomoc osobom ktorych wlosy sa zniszczone i potrzebuja wzmocnienia ale tutaj tez polecam zastosowanie po niej czegos nawilzajacego (moze byc nawilzajaca odzywka bs) to jest to co ja widze ale specem nie jestem wiec sie nie pogniewam jak ktos madrzejszy sprostuje jak popelnilam gdzies blad.
|
|
#41186 |
|
Wtajemniczenie
|
umyłam dziś włosy metodą Rybiorki
wysuszyłam dyfuzorem z kryzą i ciekawa jestem, czy przetrwam do rana jest fajnie (za wyjątkiem dwóch pejsów przy twarzy, ale pan fryzjer najwyraźniej miał wizję, że z jakiegoś powodu mają być dłuższe od reszty włosów )m/o: Kallos Latte Serical d/s: Alterra morela b/s: Joanna z apteczki babuni mleko i miód styl: żel czarno-pomarańczowy Issana |
|
|
|
#41187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja postanowilam wydluzyc czas miedzy myciami do 7 dni, a na codzien tylko plukanie i potem od razu odzywka ds, odzywka bs i zel. i tak naprawde to nie moj sposob, wiem ze Eloe tak robi czasami, a ja to zgapilam od Lorraine Massey, tyle tylko ze nie mam jednej odzywki ktora posluzy mi za jedno, czyli naniesc odzywke i splukac czesciowo, probowalam, ja musze miec lekka odzywke bs, dlatego nakladam Repair Me i potem Beauticurls jak juz splukam Repair Me
|
|
#41188 |
|
Wtajemniczenie
|
no tak właśnie popatrzyłam na zdjęcia i błyszczą się (lampa, wiadomo), ale tak jakby były mokre, choć nie są
a myślałam, że odżywka b/s to nie dla mnie, jeśli przetrwam do rana bez jakiejś dziko wyprostowanej tragedii to pójdę do sklepu i dokupię, bo mam resztkę tej Joanny i żadnej innej ![]() i w końcu dyfuzor nie rozwiewał włosów
|
|
|
|
#41189 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ciekawe z tym kwasem linolowym, swego czasu jak nakładałam olej na skalp, również zauważyłam tę różnicę ![]() Miłego dnia zakręcone!
|
|
#41190 |
|
Raczkowanie
|
Mam jeszcze pytanie
![]() Przetestowałam ostatnio i wiem już, że Joanny b/s w większej ilości powodują u mnie obciążenie, przyklapnięcie i wyprost. No takie własnie ciężkie i zlepiające się włosy, coś jakby tłuste (tzn. dolna część, tam, gdzie walnęłam odżywkę, przy skalpie nie mam tłustych, w zasadzie odkąd myję odżywką włosy mi się mniej tłuszczą, normalnie w szoku jestem). Jeden dzień dałam tylko żel lniany i było akceptowalnie (tzn miałam luźne falki, trochę pojedynczych esków i wywijające się końcówki), tylko się niestety nieco puszyły. Tutaj tak z pały wzięłam kroplę olejku jojoba, roztarłam na dłoniach i pogniotłam kłaki - powiedzmy, że coś tam pomogło, nawet nie przetłuściłam końcówek ![]() Natomiast Joaśki powodują właśnie to strąkowanie, już kolejny raz to obserwuję i nie ma opcji, żeby to cos innego. Wydaje mi się, że większość odżywek b/s będzie mi ciązyć (przynajmniej na tej długości, jaką mam, a włosy mam bardzo delikatne, wiotkie i piórkowate, na dodatek za mocno wycieniowane, co potęguje efekt przerzedzenia :/). No chyba, że nałożę bardzo malutko. I nie wiem, czy je zastąpić i czym albo jaką zastosować taktykę, żeby zapezpieczyć i powalczyć z puszkiem (idzie wilgoć i jesień)? Może jakaś mgiełka? Aaa... odżywkę kładłam różnie, żeby zobaczyć efekt: kładłam rozpuszczoną w wodzie na mocno mokre jadąc łapą po włosach (w miare równomiernie) albo wgniatając małe ilość. Potem odgniatałam w koszulkę. Pierwsza metoda odpada zdecydowanie ![]() Ogólnie widzę, że mam włosy bardzo podatne na przeciążenia, o ile żelu faktycznie mogę dać dużo (choć stylizacja mi nie wychodzi, ale to inna bajka ), natomiast wszystko inne notorycznie mnie przeciąża.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.

. płukanki to w końcu trzeba spłukiwać czy jak by wskazywała na to nazwa, po prostu spłukuje się nimi włosy i zostawia? bo jakoś w żadnym przepisie nie jest to podane...jakby wszyscy uznali, że to oczywiste, a niestety dla mnie wcale oczywiste nie jest

I szybciej się przetłuszczają

to może po prostu na wszelki wypadek po prostu zaparzone pół litra zmieszć z jeszcze, no nie wiem, dwoma litrami? na pewno będzie wtedy słabo stężone, ale ilośći samego zioła nie ubędzie, wieć chyba działąnie powinno zostać takie samo?

I wiecie co? Dziś po przejechaniu ręką po głowie zostało mi 3x mniej włosów niż zwykle. Szok!
Ogólnie wszystko przed Ekstraktami to dla mnie czarna magia...

takie zdjęcia baaaardzo motywują, oby tak dalej
za to co wyrzadzilas swoim wlosom!!!
Już mam katar i gardło boli... ech