wymarzony pierścionek część XXI - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-08, 16:38   #3301
miskowa
Zakorzenienie

Dot.: wymarzony pierścionek część XXI

Cytat:
Napisane przez emi_lka Pokaż wiadomość
Ta książka jest cudowna! To zbiór wierszy, które w formie książeczek wydawane były w latach 80. w serii "Poczytaj mi mamo" (pewnie znacie z dzieciństwa). Więc to jest fajny moim zdaniem prezent ze względu na sentyment rodzica z jednej strony, a walory językowe i minifabularne z drugiej strony.
Ja w ogóle kupuję dzieciom w zasadzie tylko (dobre) książki.

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

A ja prywatnie mam zamiar sobie kupić ten zbiór, a później kolejne, nie mając w planach jeszcze dziecka.

Przekopałam trochę net i postanowiłam, że kupię książki. Tą polecaną przez ciebie też (chociaż ja jej w ogóle nie kojarzę) i jakieś standardowe polskie ładnie wydane (bo ojciec dziecka jest Niemcem i w sumie nie wiadomo, czy oni tam nie zamieszkają, to przynajmniej fajnie polskie książki będą mieli).

Prezenty typu łańcuszek, medalik czy inne dziwne gadżety do mnie nie przemawiają. A wszystkie większe przedmioty, zabawki i inne potrzebne rzeczy ma. No a książek nigdy za wiele.

Mam jeszcze jeden pomysł - otworzyć małemu konto, na które będę wpłacać jakieś małe kwoty co miesiąc i dam mu to na 18 na przykład. Ale to w zasadzie chyba bardziej prezent na 18 by był a nie na chrzest
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 16:46   #3302
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
Przekopałam trochę net i postanowiłam, że kupię książki. Tą polecaną przez ciebie też (chociaż ja jej w ogóle nie kojarzę) i jakieś standardowe polskie ładnie wydane (bo ojciec dziecka jest Niemcem i w sumie nie wiadomo, czy oni tam nie zamieszkają, to przynajmniej fajnie polskie książki będą mieli).

Prezenty typu łańcuszek, medalik czy inne dziwne gadżety do mnie nie przemawiają. A wszystkie większe przedmioty, zabawki i inne potrzebne rzeczy ma. No a książek nigdy za wiele.

Mam jeszcze jeden pomysł - otworzyć małemu konto, na które będę wpłacać jakieś małe kwoty co miesiąc i dam mu to na 18 na przykład. Ale to w zasadzie chyba bardziej prezent na 18 by był a nie na chrzest
Może dlatego, że to reedycja i zbiór (one funkcjonowały jako takie małe kwadratowe książeczki).
Miały taką charakterystyczną okładkę z tyłu:
http://i.pinger.pl/pgr478/6bf3f1400010375c4b6344e0

i były tam "opowiastki" Brzechwy, Tuwima, Kubiaka, Chotomskiej

Fajny pomysł z kontem, ale ja zawsze myślę w kategoriach inflacji, denominacji, kryzysu etc. w perspektywie 10-20 lat
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 16:49   #3303
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Może dlatego, że to reedycja i zbiór (one funkcjonowały jako takie małe kwadratowe książeczki).

Fajny pomysł z kontem, ale ja zawsze myślę w kategoriach inflacji, denominacji, kryzysu etc. w perspektywie 10-20 lat
ja ją kupiłam jak jeszcze Bartek w brzuchu siedział, musiałam niedługo ma być druga część

z takich standardowych bajek to ta jest fajnaniedawno zamówiłam
http://merlin.pl/Zlota-ksiega-bajek-Opowiesci-ze-wszystkich-stron-swiata_Wilga/browse/product/1,874144.html

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2011-09-08 o 16:52
sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 16:54   #3304
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:

To seria moich bajek z dzieciństwa uwielbiałam je.

Miśkowa myślę, że książki to dobry prezent. Do mnie też nie przemawiają te srebrne łyżeczki itp. duperele. Nie wiadomo co z tym robić.
Stary 2011-09-08, 16:55   #3305
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:

denominacje, inflacje i zmiany walut i tak nas nie ominą. Bardziej chodzi o gest, równie dobrze mogłaby to być świnka skarbonka, bez różnicy. Ważne, że po tych kilkunastu latach tak czy siak będzie już jakaś kwota dosyć, mniej się odczuje niż gdybyś miała wyskrobać tyle jednorazowo.

Postanowione, kupię taką, co polecałać i tą, co wkleiła sanetka.Pogadam jeszcze z mamą, co by mu się tam przydało

Dzięki dziewczyny
Stary 2011-09-08, 16:57   #3306
emi_lka
Zakorzenienie

Bardzo dobre (dobrze wydane, z artystycznymi, nie disneoywskimi ilustracjami) książki dla dzieci wydaje wydawnictwo Media Rodzina.

W przypadku baśni ja zawsze zwracam uwagę na to kto tłumaczył i redagował, czasem baśnie (szczególnie Grimm, Perroult) są tak poszatkowane, że aż strach.

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
To seria moich bajek z dzieciństwa uwielbiałam je.
Moja też
Stary 2011-09-08, 17:09   #3307
sanetka
Zakorzenienie

Emilko zgadzam się. Media Rodzina wydaje dużo dobrych książek teraz
Ta "złota księga bajek" którą wkleiłam to takie okrojone bajki, ale na początek dla dziecka w sam raz. I bardzo ładnie ilustrowane.

Z powazniejszych wydań czaję się na te:
http://merlin.pl/Basnie-Andersen_Han.../1,403203.html

http://merlin.pl/Basnie-dla-dzieci-i...?place=suggest

Stary 2011-09-08, 17:23   #3308
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
Ta "złota księga bajek" którą wkleiłam to takie okrojone bajki, ale na początek dla dziecka w sam raz. I bardzo ładnie ilustrowane.

Oglądałam je na targach książek w Warszawie Byłam też na spotkaniu z tłumaczem Andersena (bo to nowe tłumaczenie, tak samo jak Grimmów). Też kiedyś znajdą się w mojej biblioteczce.
Stary 2011-09-08, 17:47   #3309
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Lubie flirt - ale takie teksty w pracy, u lekarza, u fryzjera bardzo mnie wyprowadzają z równowagi. Flirtować to ja mogę w knajpie , na wakacjach - nigdzie więcej
Nie no, mnie generalnie też, chyba że sama sprowokuję

Cytat:
Napisane przez czarna.noc Pokaż wiadomość
Uwielbiam Charlize, a szczegolnie jej styl ubierania sie, jest doskonaly, najchetniej cala szafe bym jej zabrala. Wklejalam kiedys w jakims watku kilka przykladowych jej ubran, wszytkim sie podobalo.
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4276
Super babka

Cytat:
Asiuk, niezłe ziółko z Ciebie
Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Asiuk no no

Cytat:

Jejku, kojarzę Ale nie pamiętam w tej chwili żadnej bajki

Cytat:

Sanetko, Ty czytasz swojemu Bartkowi? Mi się Ewa wydaje za mała na książeczki i na razie nic jej nie czytam

---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Pamiętam za to taką książkę, dokładnie w tym wydaniu: http://merlin.pl/Strasznie-wazna-rze.../1,776950.html

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 18:05   #3310
sanetka
Zakorzenienie

Asiuk staram się, chociaż on woli bawić się książeczką, gryźć itp. Chyba że zmieniam tonację głosu, robię głupie miny to jest zainteresowany, zaśmiewa się i mina jakby wszystko rozumiał.
Ale chciałabym go przyzwyczaić do czytania.

No i ja mam wymówkę żeby sięgnąć po książki dziecięce
---------------------------------------------------------------------------------------
Mam do Ciebie pytanie, chodzisz jeszcze z Ewą na rehabilitację? Jak się rozwija, siedzi/siada sama, raczkuje?

Stary 2011-09-08, 18:17   #3311
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Asiuk staram się, chociaż on woli bawić się książeczką, gryźć itp. Chyba że zmieniam tonację głosu, robię głupie miny to jest zainteresowany, zaśmiewa się i mina jakby wszystko rozumiał.
Ale chciałabym go przyzwyczaić do czytania.

No i ja mam wymówkę żeby sięgnąć po książki dziecięce
---------------------------------------------------------------------------------------
Mam do Ciebie pytanie, chodzisz jeszcze z Ewą na rehabilitację? Jak się rozwija, siedzi/siada sama, raczkuje?
Może też spróbuję.

Chodzę 3 razy w tygodniu. Teraz ma fazę pełzania i uwielbia dobierać się do dekodera Siedzi, jak się ją posadzi i się czegoś trzyma, więc średnio. Nie mam z tym problemu - rehabilitantka cały czas mówi, że rozwija się świetnie.
Wybieramy się dodatkowo do innego neurologa, dla pewności.

Brat TŻ i jego żona nie zamierzali się wybierać z bliźniaczkami do neurologa, bo dwóch pediatrów stwierdziło, że dzieci są cudowne Ja I. namawiałam, że skoro neurologa miałaby za darmo (ma karty z Medicover), to lepiej, żeby z nimi poszła. Jak zobaczyłam jedną z bliźniaczek leżącą na brzuchu, to się trochę zaniepokoiłam, bo bardzo słabo jej szło obracanie głowy, nie mówiąc o podnoszeniu (dzieci mają prawie 4 miesiące!!!).
W końcu poszli do neurologa - dzieci mają nierównomierne napięcie mięśniowe. Ok. Poszli potem do rehabilitantki - kierowniczki rehabilitacji w CZD w Katowicach. Ta ich ochrzaniła, dlaczego tak późno z nimi przychodzą? Że obydwie kiepsko sobie radzą, a ta jedna to już w ogóle dno totalne i nie powinna była otrzymywać 10 punktów Apgar.
A teściowa jeszcze, gdy I. wspominała ze dwa miesiące temu, że może by z nimi poszła do specjalisty, prychnęła tylko, że szuka problemu tam, gdzie go nie ma Dziś mama TŻ tego w ogóle nie pamięta i nie ma do siebie pretensji, że jej odradzała.

A jak tam Bartuś?

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 19:22   #3312
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwszy roczek już prawie w połowie zaliczony, chociaż fajne są takie rzeczy, ale bardziej jak kupujesz z okazji urodzenia chyba. Chyba że znajdę jakąś ładną i ciekawą dla chłopca bez wskazywania na wiek.
Takie medaliki, smoczki ze srebra czy łyżeczki to mi się jakoś nie podobają, bo niby po co to? Sama bym nie wiedziała, co z tym zrobić, więc niechętnie bym kogoś tym uszczęśliwiła

Chrzczą go za 3 tygodnie, a ja w sumie z zaskoczenia trochę tą chrzestną zostałam, bo ktoś odmówił. Mały ma ponad 5 miesięcy. Mi się też takie albumy podobają, zapytam, czy nie ma, to może kupię coś takiego, jak znajdę ładny.
Raczej nie myśli o tych gadżetach właśnie.

Emilko, taka książka to tak. Rozumiem, że to jakaś z polecenia jest, że akurat ta?

Na dzieciach nie znam się kompletnie kurcze
Misku, ksiązka polecana przez Emilke jest fantastyczna.

Te srebrne łyżeczki inne badziewie to bez sensu, na nic się to nie przyda, tylko kurz zbiera.

Ja miałam łatwiej, bo kupowałam dla dwóch dziewczynek, więc każda dostała złoty łancuszek z wisiorkiem, ale nie religijnym, tylko dziewczęcym.

Dla chłopca polecam dopytać rodziców. Moja siostra np. oprócz biżutka zażyczyła sobie elektroniczną nianię i elektroniczny termometr dla maluszka do ucha- przynajmniej wiem, że się przyda.

Cytat:
Ta książka jest cudowna! To zbiór wierszy, które w formie książeczek wydawane były w latach 80. w serii "Poczytaj mi mamo" (pewnie znacie z dzieciństwa). Więc to jest fajny moim zdaniem prezent ze względu na sentyment rodzica z jednej strony, a walory językowe i minifabularne z drugiej strony.
Ja w ogóle kupuję dzieciom w zasadzie tylko (dobre) książki.

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

A ja prywatnie mam zamiar sobie kupić ten zbiór, a później kolejne, nie mając w planach jeszcze dziecka.
Emilko, moja siostrzenica ma właśnie ten zbiór Poczytaj mi mamo....te ksiązki bardzo kojarzą mi się z dzieciństwem
A ja dokupiłam na allegro oryginalne, stare wydanie jednej książeczki z tej serii, ulubionej mojej siostry i mojej - 'Wigilia myszki' - cudne

Jestem dużą zwolenniczką kupowania dzieciom książek. Moja starza siostrzenica ma ich mnóstwo....i bardzo lubi oglądać, czy jak jej ktoś czyta - a nigdy nawet nie podeszła do komputera. Cieszy mnie to, bo rodzice teraz mają tendencje do sadzania dzieci przed monitorem, odpalania gier, byle mieć święty spokój....

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 19:37   #3313
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość

A jak tam Bartuś?
ja zrezygnowałam miesiąc temu jak po raz 3 rehabilitantka olała sprawę, nie odwołała wizyty, TZ zarwał parę godzin w robocie a ona nie przyszła.
Wiem że nowe centrum rehab otworzyli, może pójdę.

Bartek od miesiąca siedzi, ale tylko jak się go posadzi ( przez to nei potrafi się asekurować jak upada), sam potrafi tylko z pozycji półleżącej usiąść. Nawet nie próbuje raczkować, trochę pełza. Za to ostatnio ciągle chce żeby go za ręce prowadzać, stawia kroczki coraz lepiej. Więc może to raczkowanie ominie
Nie gotuję mu już słoiczków, je to co my, sporo już mamy przetestowane.

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2011-09-08 o 19:40
Stary 2011-09-08, 21:41   #3314
goosia207
Zakorzenienie

Cześć,

Cytat:
Fajny, moja koleżanka dokładnie ten kupiła miesiąc temu swojemu TŻtowi. Zamawiała w sklepie internetowym TimeTrend, odbierała w salonie, wyszło ją taniej o jakieś 100 zł.

Mojemu też się podobały takie za 2- 3 tys. Ale najlepszy był znaleziony na wystawie za 80 tys. Wyglądał tak niepozornie
woow 80tys. kupiłabym sobie za to auto
Nie znałam tego sklepu.

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Cześć!

Wiem, dla mnie to też niewiarygodne, szczególnie, gdy zacznę zastanawiać się, co to będzie za 10 lat...

Fajny zegarek Ile kosztuje?

Emilko, zegarek wybrany przez Ciebie też mi się podoba, nawet bardzo, ale dość drogi jak na moją kieszeń
TŻ nie nosi zegarka, ja aktualnie też nie, bo się schrzanił. Chciałabym coś fajnego, ale chyba szkoda mi na razie kasy.
może to chwilowe
W sklepie internetowym przeceniony jest z 675zł na 607,50zł

Cytat:
Cześć!

Dzięki Niu

A w ogóle - gratulacje! Fantastyczny wynik wagowy!!!
I gratuluję decyzji... poczytałam sobie o możliwościach oddania szpiku, pobranie z krwi mnie nie przeraża, ale z biodra bardzo...
Z drugiej strony to naprawdę niewielki trud a w razie zgodności naprawdę można uratować komuś życie...
Póki co rozważałam jedynie oświadczenie woli odnośnie pobrania narządów pośmiertnie.

---------------------
Wymyśliłam wczoraj menu imprezowe. Ciekawe, czy ze wszystkim zdążę
Na danie główne zostaje to, co już kiedyś wybrałam, czyli schab z wędzonym serem, do tego pieczone ziemniaki w łupinkach ze śmietaną i szczypiorkiem i jakieś warzywo.
Może też ugotuję zupę krem z pieczarek z boczkiem.
Z przekąsek planuję dwie tarty na cieście francuskim ze szpinakiem jedna, z brie i salami druga, makaron z zielonym groszkiem i boczkiem, 2 sałatki, caprese + jakieś dobre mięsiwa, ale to kupię. Chcę zrobić jeszcze tort...

Poza tym stwierdziłam, że jutro koniecznie musi się odbyć "prywatna" impreza we dwoje ale na nią potrzeba najwięcej wina
Bardzo ciekawe menu, sama bym się wprosiła

Cytat:
dziewczyny ratujcie, mam być chrzestną chłopca - za 3 tygodnie.

Co mam kupić?

odpadają zabawki, ubranka i wszelkie pierdoły. Grubsze rzeczy czy potrzebne sprzęty już mają. jego mama mówiła, że jakieś pamiątki ją interesują, ale ja nie mam pojęcia, co się kupuje
Mój mąż też będzie chrzestnym chłopczyka (jakoś w połowie lub pod koniec października).Mam nadzieję, że rodzice dziecka coś wymyślą, bo też będzie problem

Jeśli chodzi o książki to całe dzieciństwo było u nas ich pełno każde z mojego rodzeństwa uwielbia czytać.Od mamy przy jakiejś okazji (święta,urodziny) często jako dodatek dostajemy książki, a jej wnuki (moi siostrzeńcy) praktycznie zawsze do zabawki mają bajkę
Stary 2011-09-09, 00:13   #3315
zuzaneczka
Zakorzenienie

Cytat:

pamiętam te książeczki, miałam sporą kolekcję

miskowa też jestem za książkami, co do konta odradzam. Ja miałam książeczkę założoną przez dziadków = prezent na chrzest. Jak dorosłam okazało się że jest g... warta A co do książek uderzyłabym w typowo polskie - Brzechwę, Tuwima itp.
Hani kiedyś polecałam zakup takiej ramki na odcisk np. stópki i rączki - moim zdaniem fajna pamiątka. Są też takie na zdjęcia z każdego miesiąca życia w pierwszym roczku. Przykładowe tu http://allegro.pl/listing.php/search...g=ramka+odcisk

Tak w ogóle to z książeczek dla dzieci polecam mamom tą serię: http://www.olesiejuk.pl/zobacz/singl...-belineau.html
Mój mały nie lubił i nadal nie lubi jak się mu czyta, ale jak opowiada i pokazuje co jest na obrazkach. Sama byłam zaskoczona ile potrafił zapamiętać z tych książeczek, ile rzeczy nauczył się nazywać. Teraz sam mi opowiada po swojemu co jest na obrazkach

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 08:23   #3316
emi_lka
Zakorzenienie

Cześć Dziewczyny!
Zadałam w klubie pytanie, mam prośbę o opinię.
Stary 2011-09-09, 08:30   #3317
ButterBear
Zakorzenienie

Cześć...

piątek

Cytat:
Cześć Dziewczyny!
Zadałam w klubie pytanie, mam prośbę o opinię.
Gdzie? Nie widzę...

Hania

Stary 2011-09-09, 08:31   #3318
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Cześć...

piątek

Gdzie? Nie widzę...
Już - problemy dnia codziennego.
Stary 2011-09-09, 08:34   #3319
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Już - problemy dnia codziennego.
Hłe hłe... ale jestem niecierpliwa...
Już widzę

Hania

Stary 2011-09-09, 08:36   #3320
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuzaneczka Pokaż wiadomość

miskowa też jestem za książkami, co do konta odradzam. Ja miałam książeczkę założoną przez dziadków = prezent na chrzest. Jak dorosłam okazało się że jest g... warta A co do książek uderzyłabym w typowo polskie - Brzechwę, Tuwima itp.
Hani kiedyś polecałam zakup takiej ramki na odcisk np. stópki i rączki - moim zdaniem fajna pamiątka. Są też takie na zdjęcia z każdego miesiąca życia w pierwszym roczku. Przykładowe tu http://allegro.pl/listing.php/search...g=ramka+odcisk

Tak w ogóle to z książeczek dla dzieci polecam mamom tą serię: http://www.olesiejuk.pl/zobacz/singl...-belineau.html
Mój mały nie lubił i nadal nie lubi jak się mu czyta, ale jak opowiada i pokazuje co jest na obrazkach. Sama byłam zaskoczona ile potrafił zapamiętać z tych książeczek, ile rzeczy nauczył się nazywać. Teraz sam mi opowiada po swojemu co jest na obrazkach
Z takich do opowiadanie to ponoć hitem jest też "miasteczko mamoko"

marzą mi się wszystkie Astrid Lindgren, muminki.w ogóle mam taką listę prawię 300 książek dla dzieci które chętnie przeczytam, obok tych 'dorosłych"

Stary 2011-09-09, 08:52   #3321
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuzaneczka Pokaż wiadomość

no właśnie widziałam też wczoraj coś takiego w empiku, taką ramę, też pomyślałam, że mogłabym to dokupić, ale muszę się najpierw zorientować, czy nie ma np. z okazji urodzenia, żeby nie powtarzać, ale dokupię też na pewno, jeśli nie ma.
Z tą książeczką czy kontem, to po prostu z tego, co ludzie gadają, to jako chrzestna niby powinnam kupić coś większego czy porządnego (taka nagonka od samego początku), dlatego o tym pomyślałam

no i cześć tak w ogóle

dziś pierwszy dzień w tym tygodniu, kiedy nie pada od rana
Stary 2011-09-09, 09:31   #3322
hania811
Zakorzenienie

heja,

Co do tych prezentów na chrzest. U mnie w rodzinie i w śród znajomych od lat daje się kasę. Dużo kasy. Jak na wesele. Ewentualnie jakiś mały gadżet coby tak z samą koperta nie iść.

Jak byłam chrzestna synka brata dałam kasę ..ale też dokupiłam tą ramkę oraz zabawkę edukacyjną.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 09:43   #3323
emi_lka
Zakorzenienie

Dziewczyny macie jakiś pomysł na szybkie danie jednogarnkowe na obiad dla dużej liczby osób?
Myślałam o zupie pieczarkowej z kuleczkami mięsnymi i makaronem, zupie gulaszowej z papryką... macie jakieś inne proste pomysły?

I pytanie do dziewczyn robiących torty: czym nasączyć biszkopt do tortu śmietanowego z wiśniami? Niestety biszkopt wyszedł mi za słodki. Muszę go nasączyć tak, żeby ta słodycz nie przeszkadzała za bardzo...
Mam biały rum, limonki, cytryny, sok z ananasów...
Macie jakąś sprawdzoną proporcję na poncz do nasączenia?
Stary 2011-09-09, 09:48   #3324
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny macie jakiś pomysł na szybkie danie jednogarnkowe na obiad dla dużej liczby osób?
Myślałam o zupie pieczarkowej z kuleczkami mięsnymi i makaronem, zupie gulaszowej z papryką... macie jakieś inne proste pomysły?
Moja ukochana wieprzowina/wołowina w piwie.
Robię jeszcze taki hmm...powiedzmy coś a'la strogonof.
Z filetów z indyka, grzybów suszonych , pieczarek, groszku zielonego i ziemniaków
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 09:52   #3325
twin--maid
Zakorzenienie

Cześć

Cytat:

I pytanie do dziewczyn robiących torty: czym nasączyć biszkopt do tortu śmietanowego z wiśniami? Niestety biszkopt wyszedł mi za słodki. Muszę go nasączyć tak, żeby ta słodycz nie przeszkadzała za bardzo...
Mi pasowałaby wiśniówka albo tak jak u Dorotuś sok z wiśni i likier wiśniowy do nasączenia takiego tortu.
Ewentualnie jak nie chcesz, żeby było za słodko to proponuję tradycyjną przegotowaną wodę z sokiem z cytryny.

http://mojewypieki.blox.pl/2009/01/T...rest-Cake.html

Co do dania jednogarnkowego to polecam chilli con carne.

Wiecie, że mój TŻ dzisiaj śnił o porodzie i co chwila budził się sprawdzając czy poród mi się nie zaczął
Stary 2011-09-09, 09:55   #3326
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:

do wiśni pasuje na pewno mocny alkohol, nie słodki
Stary 2011-09-09, 10:00   #3327
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Moja ukochana wieprzowina/wołowina w piwie.
Robię jeszcze taki hmm...powiedzmy coś a'la strogonof.
Z filetów z indyka, grzybów suszonych , pieczarek, groszku zielonego i ziemniaków
Myślałam o tym, bo bardzo lubię Twój przepis. Tylko nie chcę na tak długo blokować piekarnika... ewentualnie udusić w garnku...

zielony groszek zarezerwowałam do innego dania już

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Cześć

Mi pasowałaby wiśniówka albo tak jak u Dorotuś sok z wiśni i likier wiśniowy do nasączenia takiego tortu.
Ewentualnie jak nie chcesz, żeby było za słodko to proponuję tradycyjną przegotowaną wodę z sokiem z cytryny.

http://mojewypieki.blox.pl/2009/01/T...rest-Cake.html

Co do dania jednogarnkowego to polecam chilli con carne.

Wiecie, że mój TŻ dzisiaj śnił o porodzie i co chwila budził się sprawdzając czy poród mi się nie zaczął
i chyba ta woda z sokiem z cytryny przeważy...
choć alkoholowa-rumowa nuta pasuje do wiśni. Tylko nie chcę zepsuć...

Chilli ostatnio robiłam często, dlatego myślę o czymś innym...

A mi się śniło dziś, że miałam urodziny i napisała do mnie smsa z życzeniami Dorinka (mamy urodziny w tym samym dniu).
Stary 2011-09-09, 10:01   #3328
czarna.noc
Wtajemniczenie

czesc!
Dzis lecę do TZ do Pragi Nigdy tam nie bylam, mozecie mi podpowiedziec, jesli byłyscie, co ciekawego zobaczyc, gdzie zjesc i jakie sa atrakcje "pozaprzewodnikowe"? Mamy malo czasu, bo tylko do nd do 15.
czarna.noc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 10:05   #3329
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna.noc Pokaż wiadomość
czesc!
Dzis lecę do TZ do Pragi Nigdy tam nie bylam, mozecie mi podpowiedziec, jesli byłyscie, co ciekawego zobaczyc, gdzie zjesc i jakie sa atrakcje "pozaprzewodnikowe"? Mamy malo czasu, bo tylko do nd do 15.
Też się chętnie dowiem
Stary 2011-09-09, 10:08   #3330
miskowa
Zakorzenienie

ja byłam parę razy, ale dawno i w sumie nie jestem w stanie tak na szybko polecić coś konkretnego.
Jak jedziecie na tak krótko, skupcie się na chłonięciu klimatu miasta w ogóle. Praga nie jest duża, więc spokojnie zobaczycie miasto
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości