zawiść i rozgoryczenie..też tak masz? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-08, 17:52   #31
ciasteczko92
Raczkowanie

Dot.: zawiść i rozgoryczenie..też tak masz?

Ciesze sie ze spotkalam bratnia dusze. Jestem po prostu taka jak Ty i nie wiem jak to zmienić.

Bardzo mnie to boli ze mam koleżanki, które życzą mi jak najlepiej a ja tylko mam cicha nadzieje ze będę od nich lepsza.
I to nawet takie głupoty.. czasami mi sie zdaje, ze powinnam gdzies z tym isc i sie leczyć na głowe, bo to chore.

Przyklady? Zdałam prawko (nie za pierwszym razem) byłam przeszczesliwa ale kiedy kolezanka miala je zdawac to w duchu marzylam zeby jednak jej sie nie udalo.. zeby sie troche pomęczyła

Jestem dosc szczupla.. mam koelzanke ktora jest normalnej budowy.. zaczela sie odchudzac.. widzac ze ona robi sie coraz chudsza i zaczyna byc tak szczupla jak ja zapragnelam zzucic kilka kilogramów

Jestem zazdrosna o wszytsko, i tu nawet nie chodzi o ludzi ktorym zazdroszcze ze maja to o czym ja marze.. Ja czuje zawisc do tych którzy starają sie osiągnąć to co ja

24.08.2010 driver
Matura 2011

Edytowane przez ciasteczko92
Czas edycji: 2011-09-08 o 17:53
ciasteczko92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 17:54   #32
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
Mówisz w imieniu brata, mówi się za siebie. Czekaj, czyżbyś była zdrowa i stąd te trywialne hasła rodem z kozetki "zamiast się użalać może lepiej starać się żyć normalnie" ?
Z własnego doświadczenia powiem Ci - SRATY TATY! Chora osoba zawsze będzie miała gdzieś w głębi, pojawiający się czasem żal, że czemu właśnie ją to spotkało.
A tak mi się jeszcze nasuneło - uważasz,że lepiej jest siedzieć i biadolić jaka to jestem biedna, jak mi źle, a inni mają tak dobrze? Czy mimo wszystko podnieść się, chwycić życie za rogi i udowodnić,że się da?
Stary 2011-09-08, 17:54   #33
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lady17 Pokaż wiadomość
A tak mi się jeszcze nasuneło - uważasz,że lepiej jest siedzieć i biadolić jaka to jestem biedna, jak mi źle, a inni mają tak dobrze? Czy mimo wszystko podnieść się, chwycić życie za rogi i udowodnić,że się da?
idź na psychologię, teksty już masz dobre
Ale podpowiem Ci - na mnie nie działają, ale ciiiicho szaa
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 17:56   #34
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
idź na psychologię, teksty już masz dobre
Ale podpowiem Ci - na mnie nie działają, ale ciiiicho szaa
A tak właściwie to o co Ci chodzi? Masz jakieś kompleksy? Czy może po cichu życzysz wszystkim "żeby tylko się nie udało"?

Poprostu próbuję uświadomić autorce,że to nic nie da. Najlepiej zająć się swoim życiem, a nie cudzym. I nie porównywać go do innych. Każde jest inne. Jedni mają kupę kasy, a inni szczęśliwe rodziny. A tego nie da się porównać.

Edytowane przez lady17
Czas edycji: 2011-09-08 o 17:58
lady17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 17:59   #35
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
My tak, ale autorka chce nogę podstawiać komuś, żeby się przewrócił, bo udało mu się zdać egzamin na prawo jazdy... a to moim zdaniem jest totalnie inna kategoria i dość ciężki kaliber
tee, jak Cię lubię, tak dostaniesz Napisałam wcześniej że takich myśli nie miałam nigdy. Teraz tylko polemizuję z psychologicznym bełkotem w wykonaniu lady która zdaje się próbuje mnie motywować. (osobę która ma za sobą w cholerę i trochę, nigdy się nie załamała, ale ma jak każdy prawo do gorszych chwil.). No ale spoko, jak musi mieć jakąś misję...

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

Cytat:
Czy może po cichu życzysz wszystkim "żeby tylko się nie udało"?
Masz mnie
Stary 2011-09-08, 18:01   #36
lady17
Wtajemniczenie

Nie mam misji. I zejdź z tonu proszę. Moje slowa kierowałam raczej do autorki, a nie do Ciebie. Ja nie wiem nic o Tobie. Ty nic o mnie. Więc naprawdę darujmy sobie co? Bo Ty tyle przeżyłaś... A skąd wiesz co ja przeszłam? No właśnie.
Stary 2011-09-08, 18:03   #37
ver_million
Rozeznanie

a ja tak w temacie jeszcze napisze, ze w sumie tez tak mam. nie zycze nikomu zle. ostatnio zostalam skrzywdzona i powiem szczerze, ze zapomnialam juz o wszystkim, az doszlo do mnie, ze osoby, ktore mnie zranily, dostaja za swoje to mi sie troche lepiej zrobilo. i od razu przemknela mi przez glowe mysl, ze jednak jest sprawiedliwosc na tym swiecie.
Stary 2011-09-08, 18:05   #38
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Moje slowa kierowałam raczej do autorki, a nie do Ciebie.
To dziwne, bo jak ja kieruję do kogoś wypowiedź to zwykle pod jego cytatem. Pisząc pod cytatami moich wypowiedzi, kierowałaś to do Autorki? A to nowość.

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

Cytat:
Napisane przez ver_million Pokaż wiadomość
a ja tak w temacie jeszcze napisze, ze w sumie tez tak mam. nie zycze nikomu zle. ostatnio zostalam skrzywdzona i powiem szczerze, ze zapomnialam juz o wszystkim, az doszlo do mnie, ze osoby, ktore mnie zranily, dostaja za swoje to mi sie troche lepiej zrobilo. i od razu przemknela mi przez glowe mysl, ze jednak jest sprawiedliwosc na tym swiecie.
Wiesz, co innego jeśli ktoś Cię zranił i potem pojawia się dość ludzkie "a jednak jest sprawiedliwość". Ale Autorka życzy komuś źle, bo ma w czymś lepiej od niej, a niczym jej innym nie zawinił.
Stary 2011-09-08, 18:05   #39
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
To dziwne, bo jak ja kieruję do kogoś wypowiedź to zwykle pod jego cytatem. Pisząc pod cytatami moich wypowiedzi, kierowałaś to do Autorki? A to nowość.
Polemizowałam z Twoją wypowiedzią, bo chciałam jej pokazać,że można inaczej.
Stary 2011-09-08, 18:06   #40
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
tee, jak Cię lubię, tak dostaniesz Napisałam wcześniej że takich myśli nie miałam nigdy. Teraz tylko polemizuję z psychologicznym bełkotem w wykonaniu lady która zdaje się próbuje mnie motywować. (osobę która ma za sobą w cholerę i trochę, nigdy się nie załamała, ale ma jak każdy prawo do gorszych chwil.). No ale spoko, jak musi mieć jakąś misję...
PRzepraszam Ja po prostu tak z innej strony do tematu, z tej bardziej pozytywnej chciałam, ale oczywiście to co piszesz to prawda, z tym się nie kłócę
Stary 2011-09-08, 18:07   #41
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
PRzepraszam Ja po prostu tak z innej strony do tematu, z tej bardziej pozytywnej chciałam, ale oczywiście to co piszesz to prawda, z tym się nie kłócę
Ależ proszzzz Nie no, pozytyw na co dzień być musi, bo by się zwariowało, zwłaszcza z naszymi skłonnościami
Stary 2011-09-08, 19:22   #42
mercer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez panienka92 Pokaż wiadomość
drogie wizażanki jestem jedną z was..to moje drugie konto gdyż pragnę pozostać anonimowa..od pewnego czasu..może i od zawsze męczy mnie pewien problem..otóż strasznie zazdroszczę innym..

ktoś zapytałby się czego?

wszystkiego..tego,że ktoś ma więcej pieniędzy,zdał prawo jazdy,czy jest lepszy ode mnie w jakimś konkursie..najchętniej zrobiłabym wszystko aby tej osobie podstawić nogę wiem,że to okropne ale tak jest..jestem bardzo zawistna..

czy wy też macie takie odczucia? jak to jest?
Nie. Nie mam takich odczuc. Zdaję sobie sprawę, że mnóstwo osób ma więcej pieniędzy ode mnie czy jest lepszy w czymś ode mnie. Niech jest, niech ma, nie mam takich myśli, żeby najchętniej podstawić komuś nogę, żeby tylko nie miał lepiej niż ja I jeśli chodzi o bliskie mi osoby to wręcz się cieszę, że im się powodzi czy coś im się udaje.

Life isn't about finding yourself.

Life is about creating yourself.

mercer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 21:51   #43
maja55
Zakorzenienie

Myślę, że kluczem do rozwiązania problemu z zazdrością i rozgoryczeniem jest po prostu....polubienie siebie i znalezienie w sobie cech, z których moglibyśmy być dumni, pasji, która by dawała nam radość i spełnienie.
Bo w momencie kiedy nasza samoocena jest bardzo niska, nie lubimy siebie, nie kochamy siebie samych - nie będziemy też w stanie polubić/pokochać czy dobrze życzyć innym

Oczywiście samej zdarza mi się pomarudzić i pomyśleć na zasadzie - ale x jest dobrze, że ma xxx, ale y to się udało xxxx. Ale nie przychodzą mi raczej do głowy myśli: "a niech jej/jemu się noga powinie".

Odrobina pracy nad sobą, więcej optymizmu i życzliwości i jestem pewna, że zawistne nastawienie odejdzie w cień.
Stary 2011-09-08, 21:53   #44
nelyen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hardgirl123 Pokaż wiadomość
nie czuje zawiści, jest mi to obce.
rozgoryczenie - tak, ale nie z powodu że ktoś coś ma a ja nie
taka zawiść, jaką opisała autorka wątku wydaje mi się chorobliwa. i taka polska
podpisuję się pod postem hardgirl. kiedyś nauczyłam się odróżniać rzeczy ode mnie zależne od tych niezależnych, na które nie mam wpływu. z tymi pierwszymi walczę, resztę olewam i już. a żeby przejmować się tym, że inni mają lepiej...? jeszcze nie zwariowałam

Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania.

Julia Hartwig, Kot Maurycy
nelyen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-09, 00:25   #45
201705250955
Konto usunięte

Czasem też tak mam. Nie chodzi o żadne atrybuty materialne, na siebie zarabiam od dawna, moje rodzeństwo także, a i w domu nam niczego nie brakuje. Chodzi mi raczej o spokojne życie. Zawsze o tym marzyłam, żeby założyć rodzinę, spotkać Tego Jedynego, mieć przy sobie najbliższą rodzinę i zbudować dom.
Zaczęłam dorastać, po drodze pojawiały się większe i mniejsze problemy, ale i prawdziwe tragedie.
Często więc zazdroszczę tym, którzy mają spokojne życie. Zazdroszczę "sąsiadom" (mieszkają 2 ulice ode mnie), którzy potrafili stworzyć rodzinny dom dziecka i wychować nie swoje dzieciaczki. Zazdroszczę tym, którzy są zdrowi, choć biedni- ale nie muszący użerać się z całym chorym systemem. Zazdroszczę mojej koleżance z liceum, która śpiewa stare piosenki tak, że mi samej nieraz chcę się płakać.
Z kolei zawiść czuję w stosunku do tych, którzy robią z siebie wieczne sierotki, narzekają, swoją postawą starają się wzbudzić litość (może poniekąd sama mam takie cechy, jednak mimo wszystko dlatego jestem zawsze 2 kroki z tyłu za wszystkimi). Nienawidzę osób wulgarnych, aroganckich, zarozumiałych- mimo wszystko staram się takich unikać.

Cytat:

Nie zawsze się da.
Życie nie jest takie łatwe i proste, jak może się wydawać niektórym zza drugiej strony ekranu, która potrafi w minutę wydać słuszną jej zdaniem ocenę, osąd.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-09, 10:51   #46
E f f i
Raczkowanie

♥ na wizażu od 2007 ♥

Edytowane przez E f f i
Czas edycji: 2016-08-25 o 17:39
E f f i jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-09, 13:04   #47
mbamboo
Wtajemniczenie

Od dawna się nad tym nie zastanawiałam, ale muszę stwierdzić, że zupełnie mi przeszła taka zazdrość. Miałam moment bardzo niskiej samooceny, kiedy byłam właśnie taką toksyczną osobą, ale już wyszłam na prostą. I przede wszystkim zaczęłam żyć swoim, a nie cudzym życiem, a to dużo we mnie zmieniło.
Stary 2011-09-12, 16:00   #48
Agnesia_
Raczkowanie

ogólnie nie czuję zazdrości/zawiści/rozgoryczenia w stosunku do innych ludzi. pewnie dlatego, że moje życie obiektywnie rzecz biorąc nie jest jakieś złe. pracuję, studiuję, mam chłopaka, rodziców, dach nad głową itd. a to, że inni mają czegoś więcej, mają coś lepszego to w większości dlatego, że sobie na to czymś 'zapracowali', czy to pracą wprost czy to swoim zachowaniem, poświęceniem czegoś itd. więc nie mogę im tego zazdrościć, a co najwyżej postarać się zrobić wszystko, żeby również w życiu dojść do takich rzeczy

jedynie się przyznam, że zazdroszczę wyglądu innym dziewczynom. zazdroszczę każdej mijanej dziewczynie piersi, nawet tych rozmiarowo poniżej średniej, ponieważ sama jestem bezbiuście. zazdroszczę nóg bez cellulitu, zazdroszczę gładkiej skóry, zazdroszczę tego, że nie muszą nosić okularów, zazdroszczę prostych nóg, zawsze czegoś zazdroszczę każdej mijanej dziewczynie. nie umiem się z tego wyleczyć, bo jest to zazdrość o rzeczy niezależne ode mnie, na które nie mam wpływu i których mogę jedynie zazdrościć..

Agnesia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 16:42   #49
Daeva
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
"dzieciaczki z dobrych domów" zachowują się zwykle jakby zatrzymali się w rozwoju na poziomie gimnazjum, bądź przycierają noskiem sufit- uwielbiam rzucać im uszczypliwe uwagi i komentować ich braki ;> chociaż coś mi zostało ;p co do zawiści... U mnie pozostaje tylko w sferze myśli, nie umiem robić komuś na złość.
Rozwaliło mnie to. Smutni są ludzie, którzy jawnie zazdroszczą innym, że urodzili się w takiej, a nie innej rodzinie i z tego powodu ciągle docinają komuś, że rodzice kupili mu w prezencie najnowszy model iPhone'a. Niskie to jest strasznie.
Daeva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-21, 08:51   #50
makeupnotwar
Wtajemniczenie

haters gonna hate jak mówi popularne ostatnio powiedzenie

niestety ze mnie też jest trochę hejter, ale taki umiarkowany. a i zauważyłam, że z wiekiem to mija - nie mam już tych 19 lat, nie urodziłam się w bogatej ani szczęśliwej rodzinie, mam ze sobą problemy - ale co z tego? osiągnęłam w życiu wiele celów, wiele rzeczy nie wyszło. jestem powszechnie nielubianym typem - mam duży biust, wcięcie w talii i dupsko. tyle, że ja wszysko oddałabym za szczupłą, chłopięcą figurę! takie przykłady można mnożyć i mnożyć. ja mam teraz tak:

owszem, start w moje samodzielne życie był pokręcony, okropny i nadaje się na długą terapię.
ALE jestem teraz dalej, jestem inną osobą, nie mam czego zazdrościć innym, bo wiem, że też mam wiele rzeczy i osiągnięć, których można mi pozazdrościć jako brzydkie kaczątko w gimnazjum/liceum nigdy bym w to nie uwierzyła, ale tak jest. więc najlepiej zająć się sobą - osobie w szkole może się to wydawać nieprawdopodobne - ale kiedy jest się prawdziwie zajętym, dużo mniej jest rozkmin i wątpliwości. ja mam studia i pracę i nie mam czasu rozkminiać. i z wiekiem jakaś taka się spokojniejsza zrobiłam... zaraz, a może to już starość po prostu?

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-21, 09:35   #51
dawidowskasia
Zakorzenienie

mi się zdarza zazdrościć ale na zasadzie też bym tak chciala
Ciesze się kiedy ludzi spotyka szczęście nawet z czystego egoizmu - wtedy się przekonuje,że jednak się i da i mnie też to może spotkać.
Chociaż ostatnio moja koleżanka dostała pracę tam gdzie ja zawsze chcialam (oczywiście nie aplikowalam bo się boje,że się nie dostane, wolę żyć w niewiedzy)
Pamiętam,że do niej zadzwonilam , pogratulowałam i powiedziałam,że jej zazdroszczę i na razie nie chce o tym rozmawiać bo jest mi przykro a jednocześnie naprawdę się cieszę.
Parę godzin przeryczalamwiec zorem zadzwonilam i powiedziałam,że już mi przeszlo

Aha i czasem się cieszę z nieszczęść (ale tylko drobnych np 2 z kolokwium) ludzi,którzy są podli.
Pamiętam jak na studiach jedna dziewczyna powiedziala mojej przyjaciółce,że widać,ze chodzi do taniego fryzjera (przyjaciółka była biedna)
kiedyś ta lafirynda przyszła na zajęcia z popalonymi od utleniacza włosami- do dziś robi mi sie lepiej jak o tym pomyslę
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-21, 09:49   #52
atunia
Raczkowanie

Autorko, czy przypadkiem w Twojej rodzinie nie obserwujesz takich zachowań zawiści wobec sąsiadów, dalszej rodziny, znajomych?

rodzice nieświadomie mogli sączyć "jad" w uszka małego dziecka, jeśli od lat słyszy się od ojca, ze zazdrości bratu bo ten ma w życiu lepiej, mama przeklina sąsiadkę bo tamta ma lepszą kieckę itp to ich poglądy mogłaś uznać po czasie za własne

rodzice Cię chwalą? mówią że jesteś ładna, mądra, kochają Cię? jaki wzorzec masz w domu? wspierają Cię, cieszą się z Twoich dokonań?

i nie wszystko jest takie różowe jak Ci się zdaje, może mijana przez Ciebie dziewczyna z dużym biustem tak naprawdę nie jest traktowana poważnie, bo np. faceci "rozmawiają" z jej sutkami za nic mając jej inteligencję - wiesz, jakie to przykre? ja wiem
czy znajoma (bogatsza i ładniejsza) rzeczywiście jest szczęśliwa? może jej bogactwo zostało okupione brakiem kontaktu z wiecznie zapracowanymi rodzicami

przykłady: znajoma, b.ładna i mądra, ślub jak z bajki, mąż bogaty (nie taki znowu ideał), do tego dzieci nie mają, czego ona pragnie nade wszystko na świecie
kolejna panna, rodzice b.bogaci, dosłownie gwiazdka z nieba na życzenie, ale wychowywała się sama od maleńkości, co z tego, że miała najlepsze ciuchy (czasy Pewexu) skoro za obiad musiała jej starczyć własnoręcznie podgrzana puszka zupy (naprawdę małe dziecko), a gdzie uczucie matki, ojca?
może przykłady nie są zbyt trafne, ale chciałam abyś zwróciła uwagę, że to czasem pozory i sama je tworzysz, wyobrażasz sobie jak cudne życie mają ci "idealni", a czasem (w większości) wcale tak nie jest

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
kiedyś ta lafirynda przyszła na zajęcia z popalonymi od utleniacza włosami- do dziś robi mi sie lepiej jak o tym pomyslę
dlatego ja staram się! nie złorzeczyć, Bozia nierychliwa, ale sprawiedliwa

i pamiętaj Autorko, energia krąży, jeśli komuś źle życzysz, Twoje złe myśli wrócą do Ciebie w dwójnasób - ja się o tym przekonałam
jeśli ktoś mnie skrzywdzi, nie życzę mu źle, raczej współczuję: głupoty, zawiści (takoż)

Edytowane przez atunia
Czas edycji: 2011-09-21 o 09:45
atunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-21, 10:23   #53
joanna453
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez panienka92 Pokaż wiadomość
drogie wizażanki jestem jedną z was..to moje drugie konto gdyż pragnę pozostać anonimowa..od pewnego czasu..może i od zawsze męczy mnie pewien problem..otóż strasznie zazdroszczę innym..

ktoś zapytałby się czego?

wszystkiego..tego,że ktoś ma więcej pieniędzy,zdał prawo jazdy,czy jest lepszy ode mnie w jakimś konkursie..najchętniej zrobiłabym wszystko aby tej osobie podstawić nogę wiem,że to okropne ale tak jest..jestem bardzo zawistna..

czy wy też macie takie odczucia? jak to jest?
oczywiście że zdarza mi się zazdrościć ale na pewno nie w takim stopniu

Bloguję
joanna453 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-21, 10:55   #54
KarolinaK
Zakorzenienie

Proponuje popracowac chwile w dziale plac tam dopiero sie dzieje.

A poza tym to idzie tak:

"Daj mi odwage by zmienic to co zmienic moge
sile by pogodzic sie z tym na co nie mam wplywu
I pomoz odrozniac jedno od drugiego"

I w wolnych momentach poczytac desiderate. Mi zawsze pomaga

Ludzie sa niesprawiedliwi. I trzeba sie na to uodpornic.

Czasem lepiej nie wiedziec

I poza tym pamietaj ze nigdy nie znasz calej prawdy i ze ludzie lubia ubarwiac.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-21, 12:05   #55
ricca166
Wtajemniczenie

Nie,nie mam tak.Wynika to z tego,że nie skupiam się aż tak bardzo na życiu innych,a na pewno nie życzę im źle.Co to w ogóle za myślenie,zamiast siebie rozwijać, skupiać się na tym co ktoś ma i źle mu życzyć.
ricca166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości