Nasze Codzienne Jadłospisy XV - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-08, 18:53   #2131
daria715
Raczkowanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV

wczorajsze utrzymanie. ( oceni ktoś?)

Śniadanie: owsianka ( 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrębów żytnich, szklanka mleka, jabłko, plaster arbuza) + łyżka słonecznika.

Obiad; dwa krokiety smażone na oleju rzepakowym , kubek barszczu czerwonego.

50 minut steppera.

Podwieczorek; miseczka budyniu waniliowego; garść orzechów laskowych.

Kolacja; grahamka; obie połowy z margaryną beviva omega 3 i 6, szynką x 4 i ogórkiem zielonym; kubek barszczu czerwonego.

15 minut twistera.

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 18:53   #2132
starss23
Raczkowanie

może dzisjaj ktos oceni MOJE R (BYŁAM NA u ALE PRZYTYLAM 1,5 KG)

Śniadanie: owsianka z pół szklanki mleka 2% i pól szklanki wody,4 lyżki płatków owsianych i 2 lyżki otrębów,kawa z mlekiem 3 małe herbatniki
2śniadanie; kromka razowca z bialym serem i plastekami czerwonej papryki, sklanka soku wielowarzywnego,
Obiad;warzywa na patelnie pół paczkiz 2 plastrami szynki i plasterkiem sera,kubek maślanki,łyżeczka ketchupu
Podwieczorek: jogurt naturalny,2łyżeczki otrębów,łyżeczka słonecznika,2 suszone śliwki.
Kolacja:mała miseczka bulionu z warzyw z mała iloscia makaronu(jadłam u babci)
I jak???
prosze ocencie
starss23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 19:39   #2133
morphine88
Zadomowienie

starss23, aż tak bardzo widać te 1,5 kg, że musisz się odchudzać? mnie to trochę śmierdzi ed.

Moje U:
1. jajecznica z 2 jaj na maśle z polędwicą drobiową i 1/2 awokado, pomidor, 2 grzanki graham.
2. kilka pasków papryki, a na następnej przerwie: 2 kromki chleba żytniego z masłem, twarogiem półtłustym i dżemem figowym.
3. zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym (z szynki wieprzowej) i fixem winiary (wiem, że świństwo, ostatnio jadłam to kilka miesięcy temu, ale niedługo straci ważność i trzeba zjeść), fasolka szparagowa z bułką, trochę pomidorów w śmietanie.
20 minut biegu
4. 2 kromki graham: z twarogiem i miodem/z twarogiem i pieprzem, pomidor (dużo sera, ze 100 g w sumie
było ).
po: pewnie wpadną marchewki i herbata.

i jak?

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-09-08 o 19:40
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 19:45   #2134
starss23
Raczkowanie

morphine 88 weszło mi w boczki i brzuszek...niestety to moja zmora zaczęłam cwiczonka na ta partie,a troszke dietki nie zaszkodzi...ja poprostu chce wrocic i utrzymac wage 52 kg i tylko tyle,nie chce schudnąć wiecej,bo wyglądalabym jak kościotrup hahah
Stary 2011-09-08, 19:48   #2135
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez starss23 Pokaż wiadomość
morphine 88 weszło mi w boczki i brzuszek...niestety to moja zmora zaczęłam cwiczonka na ta partie,a troszke dietki nie zaszkodzi...ja poprostu chce wrocic i utrzymac wage 52 kg i tylko tyle,nie chce schudnąć wiecej,bo wyglądalabym jak kościotrup hahah
mam nadzieję, chociaż moim zdaniem 1,5 kg nie widać tak bardzo, ty to widzisz .
ja przytyłam 3 i nie ma praktycznie różnicy

Steven Tyler
Stary 2011-09-08, 20:05   #2136
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
starss23, aż tak bardzo widać te 1,5 kg, że musisz się odchudzać? mnie to trochę śmierdzi ed.

Moje U:
1. jajecznica z 2 jaj na maśle z polędwicą drobiową i 1/2 awokado, pomidor, 2 grzanki graham. Pięknie
2. kilka pasków papryki, a na następnej przerwie: 2 kromki chleba żytniego z masłem, twarogiem półtłustym i dżemem figowym. W porządku
3. zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym (z szynki wieprzowej) i fixem winiary (wiem, że świństwo, ostatnio jadłam to kilka miesięcy temu, ale niedługo straci ważność i trzeba zjeść), fasolka szparagowa z bułką, trochę pomidorów w śmietanie. Na jakiś czas nie zaszkodzi. Ogólnie gdyby nie ten fix to piekny obiad
20 minut biegu
4. 2 kromki graham: z twarogiem i miodem/z twarogiem i pieprzem, pomidor (dużo sera, ze 100 g w sumie
było ). Ok, tylko znów twaróg. Jeżeli Ci smakowało to ok
po: pewnie wpadną marchewki i herbata. Na zdrowie

i jak?
Jak zawsze bardzo ładnie.
Długo czy krótko siedzisz w szkole? Bo wydaje mi się chyba mało posiłków jeżeli wstajesz wcześnie.

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 20:16   #2137
rachel_felix
Przyczajenie

P
(wychodzenie z ED)
śn: pancakes (jajo, 3 łyżki otrębów), jabłko, garsta bakalii, kawa z mlekiem
30 min rolek
IIśn: kromka razowca, pół z ricottą, pół z polędwicą, papryka, herbata
ob: pierś indyka duszona z warzywami, pół woreczka ryżu, herbata
pod: nektarynka, herbata
kol: kromka razowca, pół z ricottą, pół z kremem brokułowym, pomidor, herbata

Chyba to jest całkiem sporo, prawda? bo z jednej strony jestem z siebie zadowolona, że tak się staram, ale z drugiej widzę, że pomimo, że jem tak już 10 dni (a przedtem było naprawdę dużo gorzej) to waga oscyluje w granicy kilograma różnicy a ja dobrze wiem, że w ciągu najbliższych 3 tygodni powinnam przytyć 3-4 kilo. Czy coś robię źle? Proszę, poradźcie mi coś
rachel_felix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 20:26   #2138
starss23
Raczkowanie

Cytat:
mam nadzieję, chociaż moim zdaniem 1,5 kg nie widać tak bardzo, ty to widzisz .
ja przytyłam 3 i nie ma praktycznie różnicy
możesz masz racje,więc bede jadła takjak na u,ale postawie na cwiczonka
dziekuje za twoja opinie morphine.

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
Napisane przez rachel_felix Pokaż wiadomość
P
(wychodzenie z ED)
30 min rolek

Chyba to jest całkiem sporo, prawda? bo z jednej strony jestem z siebie zadowolona, że tak się staram, ale z drugiej widzę, że pomimo, że jem tak już 10 dni (a przedtem było naprawdę dużo gorzej) to waga oscyluje w granicy kilograma różnicy a ja dobrze wiem, że w ciągu najbliższych 3 tygodni powinnam przytyć 3-4 kilo. Czy coś robię źle? Proszę, poradźcie mi coś
Ja nie jestem ekspertem w ocenianiu,sama potrzebuje oceny,ale tak na moje oko to jest za mało na P(na wychodzenie z ed),powinnas jesc wiecej na podwieczorek,na drugie śniadanie i na kolacje tez cos dorzucic.Jeśli sama nie bedziesz chciala nasze opinie i oceny nic Ci nie pomoga....przypuszczam,ze jest to trudne dla ciebie,ale musisz zrozumiec sama to ze to co jesz teraz nie pomoże ci wyjsc z ed..takie jest moje zdanie
Stary 2011-09-08, 21:04   #2139
emelie
Wtajemniczenie

Utrzymanie

Śniadanie: 2 naleśniki pełnoziarniste z nutellą/masłem orzechowym; banan

Przekąska: nektarynka

II śniadanie: grahamka z masłem, szynką konserwową, pomidorem i szczypiorkiem

Obiad: makaron pełnoziarnisty z sosem salsa criolla (z papryką, pomidorem, cebulą) i smażonym filetem z kurczaka

Przekąska: kawałek razowego ciasta czekoladowego

Kolacja: sałatka (warzywa, kurczak smażony, dressing oliwny); kromka razowca z masłem czosnkowym

Do picia: jakieś 1,5l wody, pokrzywa, herbata czarna i malinowa
Wysiłek fizyczny: trening 1,5h, intensywny marsz do szkoły, ze szkoły, na trening i z treningu
Stary 2011-09-08, 21:30   #2140
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lovelykate Pokaż wiadomość
Jak zawsze bardzo ładnie.
Długo czy krótko siedzisz w szkole? Bo wydaje mi się chyba mało posiłków jeżeli wstajesz wcześnie.
dziś byłam od 10 do 15.
raczej jestem o tą jedną lekcję dłużej, ale śniadanie jem tuż przed wyjściem, a obiad tuż po przyjściu, więc 3-4 godzinne przerwy między posiłkami mnie zadowalają (choć niedługo dojdą mi sks-y).
nie lubię pchać na siłę, zresztą chyba jak każdy (), a najlepiej czuję się na 4 posiłkach (tym bardziej, że kolację jem w okolicy godziny 19, a moje śniadania i obiady sa dość solidne).

Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-09-08 o 21:33
Stary 2011-09-08, 21:38   #2141
julink
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez julink Pokaż wiadomość
Dzisiejsza R-ka!
sniadnie- 2 kromki chleba pełnoziarnistego- jedna z jajkiem,plastrem pomidora i ogórkiem, druga- z tuńczykiem z puszki, plastrem pomidora.Kawa z mlekiem 2%

Siłownia-30 min bieżni, 20 min platformy wibracyjnej

obiad- 2 łyżki białego ryżu, sałatka z sosem czosnkowym-sałata,pomidory,papryka,o górki,kawałki kurczaka z rożna, wrzucone na to prażone na oliwie z miodem pestki dynii i slonecznika

podwieczorek-kilka winogronek,spora garsc nasion slonecznika i dynii, 4 ciastka pełnozbożowe Lu go (wieeeem)

kolacja- kromka chleba orkiszowego z tunczykiem i pomidorem, pocięta na kawałki marchewka,ogórek zielony i papryka z czosnkowym dipem
Podbijam z prośbą o ocenę
julink jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 21:41   #2142
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez julink Pokaż wiadomość
Podbijam z prośbą o ocenę
dyni, nie dynii.

Steven Tyler
Stary 2011-09-08, 21:43   #2143
Poa alpina
Zadomowienie

Wstawiam jadłospisy na utrzymanie z trzech ostatnich dni. Doszłam do wniosku, że lepiej wtedy przedstawiają się do oceny

WTOREK

Śniadanie:
* kasza manna na mleku 0,5% z otrębami, wkrojonymi 2 brzoskwiniami i łyżeczką dżemu morelowego
* herbata zielona z pigwą

II śniadanie:
* wafel ryżowy z serem żółtym i pomidorem
* wafel ryżowy z czosnkowym serkiem śmietankowym i rzodkiewkami
* herbata zielona z grejpfrutem

Obiad:
* 2 talerze zupy kalafiorowo-marchwiowej

Na praktykach:
* jogurt bananowy z płatkami czekolady 150 g
* batonik musli bananowo-czekoladowy 25 g
* jabłko
* czarna kawa

Kolacja:
* makrela wędzona ok. 130 g
* herbata ziołowa

ŚRODA

Śniadanie:
* sałatka z fety owczo-koziej, pomidorów i czarnych oliwek, przegryzana 3 waflami ryżowymi
* herbata zielona z grejpfrutem

Obiad (wcześnie)
* 2 talerze zupy śliwkowej na mleku 0,5% z makaronem

Na praktykach:
* jogurt brzoskwiniowy 135 g + garść mieszanki studenckiej (orzechy arachidowe, laskowe, nerkowce, żurawina, rodzynki)
* czarna kawa
* serek wiejski 3% tł. 150 g + rzodkiewki
* herbata zielona jabłkowa

Kolacja:
* jajecznica z 2 jaj na oliwie ze szczypiorkiem
* herbata ziołowa

CZWARTEK

Śniadanie:
* musli domowej roboty (płatki owsiane, jęczmienne i żytnie; otręby pszenne, ciemne winogrona, suszone śliwki, orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika, sezam, siemię lniane, wiórki kokosowe) z 200 ml mleka 0,5%
* herbata owocowa

Obiad (wcześnie)
* 3 duże placki ziemniaczane na oliwie, podane z cukinią, białą papryką, czerwoną cebulą i sosem pomidorowym
* herbata zielona z trawą cytrynową

Na praktykach:
* jogurt brzoskwiniowy 135 g + garść mieszanki studenckiej (orzechy arachidowe, laskowe, nerkowce, żurawina, rodzynki)
* jabłko
* gruszka
* czarna kawa
* czarna herbata

Kolacja:
* ser mozzarella + pomidor
* herbata ziołowa

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2011-09-08 o 21:51
Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 21:48   #2144
morphine88
Zadomowienie

Poa alpina, wszystko pięknie oprócz kolacji (redukcyjne) i odtłuszczonego nabiału, tylko po co zapisujesz te jadłospisy? bo zgaduję, że nie pamiętasz dokładnie, co zjadłaś we wtorek na śniadanie.
jesteś na U, ja robiłam sobie takie notatki jak byłam na diecie i doszło do tego, do czego doszło.

Steven Tyler
Stary 2011-09-08, 21:52   #2145
emelie
Wtajemniczenie

Nie wiem czy słusznie, ale w Twoich jadłospisach zajeżdża mi trochę jakąś obsesją na punkcie jedzenia... Bo czy ED, to nie wiem. Poza tym zgadzam się z Morphine, - białkowe kolacje i odtłuszczony nabiał mi się nie podoba.
Stary 2011-09-08, 22:29   #2146
mickey_mouse
Raczkowanie

Pzalatane, zabiegane ;D

Śniadanie: owsianka z całym jogurtem nat, 4 łyżkami płatków owsianych pieczonych z miodem, dużą ilością malin, orzechami włoskimi i laskowymi

II Śniadanie: 2 kromki upieczonego przeze mnie <dumny xD> żytniego na zakwasie bez drożdży z masłem, sałatą, szyną z kurczaka i rzodkiewką, jabłko

Obiad: Risotto z kurczakiem w gyrosie, cukinią, marchewką, pieczarkami, papryką, pomidorami, fasolką szparagową + cebula, czosnek, koncentrat, zioła prowansalskie, curry do ryżu jak fajnie, że jest jeszcze na jutro, hihi

Podwieczorek: 2 nektaryny, duża garść nerkowców i ze 2 rządki niemieckiej czeko

Kolacja: 2 kromy mojego chleba z serkiem śmietankowym i pomidorem, + wieśniak 200g ze szczypiorem, rzodkiewką, ogórkiem

gdzieś tam w szkole kawka z mleczkiem z bufetu :P

Coraz bliżej końca mojego P, jestem taka szczęśliwa, że w końcu sobie z sobą radzę, tym bardziej, że jak patrzę na niektóre dziewczyny tutaj to sobie przypominam siebie z całkiem niedalekiej przeszłości... Nie ma czasu na pierdoły, matura, studia, całe życie czeka!
A na U wcale nie mam zamiaru jeść dużo mniej, podobnie do tego co teraz, bo tyję pomału, więc wprowadzę tylko drobne modyfikacje i będzie okeeeej a ja będę laską a nie strachem na wróbelki, hihi ; )

Przepraszam, że tak bez ładu i składu, ale pozytywnie miii
ocaleję mimo to
mickey_mouse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 23:10   #2147
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
dziś byłam od 10 do 15.
raczej jestem o tą jedną lekcję dłużej, ale śniadanie jem tuż przed wyjściem, a obiad tuż po przyjściu, więc 3-4 godzinne przerwy między posiłkami mnie zadowalają (choć niedługo dojdą mi sks-y).
nie lubię pchać na siłę, zresztą chyba jak każdy (), a najlepiej czuję się na 4 posiłkach (tym bardziej, że kolację jem w okolicy godziny 19, a moje śniadania i obiady sa dość solidne).
Rozumiem Jeżeli lepiej czujesz sie na 4 posiłkach to okej. Zapytałam, bo ja np wstaję o 5.30 zjadam śniadanie i wracam ze szkoły o 17 więc z jedzeniem też inaczej. Ale jeżeli Twoje przerwy wynoszą ok 3-4 h, to jak najbardziej ok. Fajnie, że słuchasz organizmu

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Cytat:
Napisane przez mickey_mouse Pokaż wiadomość
Pzalatane, zabiegane ;D

Śniadanie: owsianka z całym jogurtem nat, 4 łyżkami płatków owsianych pieczonych z miodem, dużą ilością malin, orzechami włoskimi i laskowymi

II Śniadanie: 2 kromki upieczonego przeze mnie <dumny xD> żytniego na zakwasie bez drożdży z masłem, sałatą, szyną z kurczaka i rzodkiewką, jabłko

Obiad: Risotto z kurczakiem w gyrosie, cukinią, marchewką, pieczarkami, papryką, pomidorami, fasolką szparagową + cebula, czosnek, koncentrat, zioła prowansalskie, curry do ryżu jak fajnie, że jest jeszcze na jutro, hihi

Podwieczorek: 2 nektaryny, duża garść nerkowców i ze 2 rządki niemieckiej czeko

Kolacja: 2 kromy mojego chleba z serkiem śmietankowym i pomidorem, + wieśniak 200g ze szczypiorem, rzodkiewką, ogórkiem

gdzieś tam w szkole kawka z mleczkiem z bufetu :P

Coraz bliżej końca mojego P, jestem taka szczęśliwa, że w końcu sobie z sobą radzę, tym bardziej, że jak patrzę na niektóre dziewczyny tutaj to sobie przypominam siebie z całkiem niedalekiej przeszłości... Nie ma czasu na pierdoły, matura, studia, całe życie czeka!
A na U wcale nie mam zamiaru jeść dużo mniej, podobnie do tego co teraz, bo tyję pomału, więc wprowadzę tylko drobne modyfikacje i będzie okeeeej a ja będę laską a nie strachem na wróbelki, hihi ; )

Przepraszam, że tak bez ładu i składu, ale pozytywnie miii
Pięknie. A szczególne brawa za to co napisane pod spodem
Gratuluję ;* Tak trzymaj!

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 23:27   #2148
Sunday Rose
Zakorzenienie

Hej dziewczyny wróciłam właśnie z wakacji i wstawię Wam przykładowy jadłospis z 2 ostatnich tygodni. Wydaje mi się, że na tym schudłam i zastanawiam się, jak teraz jeść, żeby nie przytyć

I mała pszenna bułka z masłem i jajkiem na twardo, 2 małe rogaliczki polane czekoladą, kawa z mlekiem i cukrem
II 2 kawałeczki pizzy, porcja frytek
III kurczak, ryż, sałatka i owoce
IV kilka kawałeczków niby babki piaskowej lub innego ciasta tego typu
V zwykle mięso z grilla, makaron/ryż/ziemniaki, sałatka + deser (lody, ciasto, owoce w zależności od ochoty)
oprócz tego piłam też jakieś napoje typu cola, czasem wpadały chipsy itd.

gdybym normalnie tak jadła w Polsce, to na bank przytyłabym, jednak widzę po sobie, po ubraniach, że raczej schudłam i chciałabym to utrzymać proszę o rady jak to poukładać, myślałam o przejściu na normalne 5 posiłków, ale tak, żeby na razie pilnować tylko białkowej kolacji i spokojnie wprowadzać węglowodany.. no zobaczę zresztą pozdrawiam
Stary 2011-09-08, 23:48   #2149
Phynn
Zakorzenienie

u pod znakiem nadmiaru cukinii w domu ;-)

owsianka z jogurtem naturalnym, polówką banana, nektarynką, pestkami słonecznika i cynamonem; kawa z mlekiem

lód rożek toffi z sosem

2 salaterki leczo z kurczakiem, tam mnóstwo warzyw: pomidory, cukinia, marchew, kilka rodzajów papryk itp;

mała kiść winogrona

2 kawałki cukinii faszerowanej mięsem mielonym z indyka i pomidorowym sosem z pieczarkami, zapiekanymi z żółtym serem

kawałek śledzia w śmietanie

3piwa w międzyczasie i sporo słonych paluszków

chyba za dużo tego ?

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Edytowane przez Phynn
Czas edycji: 2011-09-08 o 23:49
Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 08:55   #2150
monita01
Zakorzenienie

Czesc Wstawiam moje R na dzis, moze ktos oceni?

I: 2 kromki chlebka pelnoziarnistego z orzechami wloskimi, jedna z pasta z lososia, druga z szynka, obie z duza iloscia plasterkow swiezego ogorka, zielona herbata i za chwile kawka z lyzeczka cukru i mlekiem.

II: jogurt naturalny oraz jablko

III: salatka z pomidora oraz kosteczek miekkiego bialego serka salatkowego (typu wloski), oliwa z oliwek i ocet balsamiczny

IV (wreszcie w domu!) : kilka duzych grillowanych krewetek, ze 2-3 lyzki ryzu basmatti oraz salatka z mieszanych salat, warzyw i roznych orzechow z oliwa z oliwek i octem jablkowym

V: omlet z dwoch jaj z grillowana cukinia i cebulka.
Stary 2011-09-09, 10:27   #2151
esor
Mamusia Luty 2016

R

Dziewczyny mam juz serdecznie siebie dość. Przez swoją głupotę no cholera jasna, zaczynałam "odchudzać się" rok temu (chciałam z ok 49 kg spaść do 45-46, właściwie z talii 64 cm do 60 cm) i dzięki swoim mądrym sposobom dziś mam na wadze prawie 55 kg i prawie 70 cm w talii Dużo poczytałam o zasadach dobrej diety i mam nadzieję, że w końcu się uda.

Dziś idę z moim lubym na "obiado-kolację" do jeffsa (poniżej w jadłospisie) i proszę powiedzcie - czy mogę na takie coś sobie od czasu do czasu pozwolic? wiem, ze laczenie tluszczy i wegli nie sprzyja chudnieciu, ale chyba nie jest tragicznie? Ogolnie moj chlopak uwielbial ze mna chodzic do kfc i prawie tak samo do jeffsa to mu powiedzialam ze koniec z kfc, ale no nie wiem czy tez nie musze Jeffsa odpuscic...??? Chodzimy na to danie raz na poltora tygodnia gdzieś. Nawet raz na tydzień.

I: kromka chleba żytnio-razowego, półtora jajka z pieprzem, kubek mleka 3.2% (niestety nie 2%, rodzice kupili zgrzewke 3.2 % :|), kawa, herbata z limonką
przegryzka: kilka pistacji, sałatka z 1 białka jaja, pół papryki, pół pomidora z pieprzem i solą.
II: dwie kromki chleba żytnio-razowego z dużą ilością pomidora i papryki. Albo może jedna kromka?
III: i tutaj danie z Jeff's-a: łosoś (polany olejem pomieszanym z cytryną, pieprzem i cebula, ogolnie nie jem tego sosu, tylko wyjadam kuleczki pieprzu ) malutka porcja ogólnie (całe danie kosztuje 9 zł w końcu ) , trochę twarożku ze szczypiorkiem, dwa tosty z ciemnego chleba (jakby dwie kromki wsadzone do tostera i tyle) z odrobiną masła, pomidor, plaster pomarańczy i grejpfruta, i trochę sosu chilli do tych tostów. W zestawie są jeszcze 2 smazone ziemniaczki ale ich nie jem bo są meeega tłuste.
IV: serek wiejski, albo kefir z pomidorem

proszę o ocenę, muszę w końcu schudnąć! dodam ze jestem w trakcie diagnostyki guza chromochlonnego i o zadnym wysilku nie ma mowy (tydzien temu zatanczylam przez minute z chlopakiem i omdlałam z pulsem 200/min, kazdy wysilek tak sie kończy). Jedyne co to duzo spacerow itp, nic co podnosi puls bo nie jestem w stanie

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka

Edytowane przez esor
Czas edycji: 2011-09-09 o 12:11
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 10:29   #2152
daria715
Raczkowanie

Wczorajsze utrzymanie.
Proszę o ocenę

Śniadanie; owsianka ( 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrębów żytnich, szklanka mleka, jabłko, plaster arbuza) + łyżka słonecznika i orzechów.

Obiad; 2 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego świderki ze zmiksowanym serkiem wiejskim (200 gram) z 2 brzoskwiniami.

15 minut twistera.

Podwieczorek; jogobella bananowa(150 gram) z orzechami i kawą orzechową.

50 minut steppera.

Kolacja: grahamka; obie połowy z margaryną beviva omega 3 i 6; polędwicą sopocka x4 i ogórkiem zielonym; piętka chleba żytniego.

Po; kubek barszczu czerwonego.

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 10:31   #2153
esor
Mamusia Luty 2016

Cytat:
Napisane przez daria715 Pokaż wiadomość
Wczorajsze utrzymanie.
Proszę o ocenę

Śniadanie; owsianka ( 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrębów żytnich, szklanka mleka, jabłko, plaster arbuza) + łyżka słonecznika i orzechów.

Obiad; 2 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego świderki ze zmiksowanym serkiem wiejskim (200 gram) z 2 brzoskwiniami.

15 minut twistera.

Podwieczorek; jogobella bananowa(150 gram) z orzechami i kawą orzechową.

50 minut steppera.

Kolacja: grahamka; obie połowy z margaryną beviva omega 3 i 6; polędwicą sopocka x4 i ogórkiem zielonym; piętka chleba żytniego.

Po; kubek barszczu czerwonego.
ja się kompletnie nie znam, ale gdybym tyle ćwiczyła co Ty i jadła to dla mnie to by było ostre R, a nie U... jesz mega zdrowo i mało,może tak masz i zazdroszcze, ale wydaje mi sie ze mocno sie ograniczasz, a przeciez nie o to chodzi na U.

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 12:13   #2154
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Poa alpina, wszystko pięknie oprócz kolacji (redukcyjne) i odtłuszczonego nabiału, tylko po co zapisujesz te jadłospisy? bo zgaduję, że nie pamiętasz dokładnie, co zjadłaś we wtorek na śniadanie.
jesteś na U, ja robiłam sobie takie notatki jak byłam na diecie i doszło do tego, do czego doszło.
Cytat:
Napisane przez emelie Pokaż wiadomość
Nie wiem czy słusznie, ale w Twoich jadłospisach zajeżdża mi trochę jakąś obsesją na punkcie jedzenia... Bo czy ED, to nie wiem. Poza tym zgadzam się z Morphine, - białkowe kolacje i odtłuszczony nabiał mi się nie podoba.
Wiele dziewczyn codziennie wstawia tutaj swój jadłospis z bieżącego dnia. Ja z dnia na dzień spisywałam je sobie na komputerze i wstawiłam 3 dni naraz, żeby było to bardziej obrazowe. Po prostu Uważam, że jadłospisy z kilku dni mówią więcej o tym, w jaki sposób się odżywiamy - niż przypadkowe menu z jednego dnia.

Kolacje były stricte białkowe, bo jadłam je dość późno jak na mnie (akurat tak wracałam z praktyk). Gdybym zjadła coś innego, byłoby mi ciężko na żołądku w nocy. Takie kolacje + herbatki ziołowe po prostu mi służą Zresztą to chyba dobrze, że zawartość białka w pokarmie wzrasta, a cukrów maleje, wraz z późniejszą porą dnia, prawda?

Nabiał chudy tylko w przypadku mleka, no i akurat serek wiejski light się trafił. Mleko po prostu wolę odtłuszczone, natomiast zauważcie, że mozzarella czy feta to tłuste sery. Staram się spożywać i trochę chudego, i trochę tłustego nabiału.

Już któryś raz po wstawieniu moich jadłospisów spotkałam się z podejrzeniami dotyczącymi ED. I cóż, prawdopodobnie mam skłonności do brzydkich odchyleń w stronę ortoreksji. W zeszłym roku wiosną założyłam się z moim TŻ, że nie będę jeść słodyczy aż do końca roku. Wydawało się to niemożliwe, bo dotąd często zdarzało mi się wręcz objadać słodyczami (całe szczęście nadwagi nie miałam). A jednak podołałam i w zasadzie od tego zakładu trochę "padło mi na łeb". Odmawiając sobie słodyczy posunęłam się dalej, zaczęłam edukować się co do "zdrowego odżywiania" i jak gąbka chłonęłam sprzeczne nieraz rady, tak wszechobecne dziś w sieci i czasopismach. I tak, był czas, że jadłam nienormalnie. Zapychałam się żarciem z dużą zawartością błonnika i piłam bardzo duże ilości płynów. Nie jadałam kolacji, ogółem jadałam zbyt skromnie jak na mój tryb życia (sporo ruchu, dużo wysiłku umysłowego). Powoli eliminowałam ze swej diety coraz więcej produktów, w których składzie coś mi nie pasowało. Do tego doszedł stres i straciłam miesiączkę, pomimo, że nie miałam dużego spadku wagi. Kiedy musiałam zacząć brać hormony, zaczęłam się otrząsać z tej pogoni za "zdrowym odżywianiem". I staram się jeść pełnowartościowo, sensownie i normalnie. Nie odmawiam sobie słodyczy, choć też pilnuję się, aby z nimi nie przesadzać. Spisywanie takich jadłospisów z dnia na dzień pomaga mi kontrolować to, czy jem porządnie, czy niczego w mym menu nie brakuje - żeby też moja terapia hormonalna miała sens. Staram się wprowadzać w menu luz (dlatego staram się nie planować wszystkich posiłków na przód, a kiedyś tak robiłam - i wpadałam w panikę, jak stawałam w sytuacji, gdzie miałam zjeść coś poza planem), ale po prostu lubię mieć kontrolę. Nie ukrywam, jestem typem perfekcjonistki - stąd pewnie te moje jadłospisy wyglądają dość radykalnie. Ale tak samo mam z czymkolwiek innym, za co się zabiorę np. znajomi ze studiów zabijają się o moje notatki w kolejce do ksero Być może jest to ironiczne, że mając skłonność do ortoreksji wszystko tak spisuję - ale widząc, że wtedy jem normalnie i w sposób urozmaicony, po prostu lepiej mi tak i lżej na duchu. I zgodnie z zasadą "wilk syty i owca cała" karmię tego swego ducha perfekcjonisty, tym razem bez szkody dla swego organizmu

Mam nadzieję, że rozjaśniłam wiele spraw. Pozdrawiam

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2011-09-09 o 12:18
Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 13:57   #2155
polny mak
Rozeznanie

R-ka:

Iś: 60g kaszy jaglanej, mus z 2 jabłek, 1/2 opakowania serka "jana", jedna miarka odżywki białkowej

IIś: duży jogurt pitny, spora garść nerkowców

O: 2 spore bioderka wędzone z kurczaka, warzywa (cukinia, marchew, papryka) duszone w ziołach, grachamka
po: drożdżowa bułka z żurawiną

K: jaja na twardo z warzywami

zdrowo się odżywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TĘ ŻABĘ !
polny mak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 19:56   #2156
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Dzisiejsze Utrzymanie (nareszcie weekend):

Śniadanie: owsianka (4 łychy) z białkiem, 1/2 banana, 2 śliwkami, malinami, miodem, przyprawami i słonecznikiem

II Śniadanie: 2 kromki razowca na zakwasie z oliwą (grilowane w piekarniku) każda z grubą warstwą tłustego koziego twarogu i sałatką z pomidora malinowego z czosnkiem, bazylią i oliwą

III Śniadanie: micha gęstej zupy-krem z marchwi, czerwonej soczewicy ze śmietanką i natką pietruchy

Obiado-kolacja: dzwonko suma gotowane na parze z sosem cytrynowym, ok. pół woreczka ryżu brązowego, duszona marchewka z masłem, miodem i koperkiem

co do aktywności to 40min gimnastyki z ciężarkami & spacer + szkoła oczywiście

i proszę o ocenę

Edytowane przez Abigal
Czas edycji: 2011-09-09 o 19:59
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 20:04   #2157
GreenBalance
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Abigal Pokaż wiadomość
Dzisiejsze Utrzymanie (nareszcie weekend):

Śniadanie: owsianka (4 łychy) z białkiem, 1/2 banana, 2 śliwkami, malinami, miodem, przyprawami i słonecznikiem

II Śniadanie: 2 kromki razowca na zakwasie z oliwą (grilowane w piekarniku) każda z grubą warstwą tłustego koziego twarogu i sałatką z pomidora malinowego z czosnkiem, bazylią i oliwą

III Śniadanie: micha gęstej zupy-krem z marchwi, czerwonej soczewicy ze śmietanką i natką pietruchy

Obiado-kolacja: dzwonko suma gotowane na parze z sosem cytrynowym, ok. pół woreczka ryżu brązowego, duszona marchewka z masłem, miodem i koperkiem

co do aktywności to 40min gimnastyki z ciężarkami & spacer + szkoła oczywiście

i proszę o ocenę
Bardzo fajnie - moje smaki. Zazdroszczę zupy
Stary 2011-09-09, 20:25   #2158
sweettoy
Raczkowanie

1. Kawa z mlekiem, kromka pieczywa chrupkiego z szynką pomidorem sałatą

2.Kawa z mlekiem, 3x Kromka wazy pasta z tuńczyka, 150 g twarogu z bananem i otrębami

3. 3o g słonecznika, gałka lodów czekoladowych , 2 jabłka

4. jajko, 3 plastry szynki z chrupkim pieczywem, sałatka z pomidorów i papryki
sweettoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 21:06   #2159
satyavati
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rachel_felix Pokaż wiadomość
P
(wychodzenie z ED)
30 min rolek

Witam,
Nie udzielam się na tym forum, bo nie chcę ani nikogo oceniać, ani być ocenianą, szukam tu inspiracji, żeby uniknąć popadania w schematy jedzeniowe. Ale, ponieważ jestem po ED, nie mogę obojętnie przejść obok tego jadłospisu. On się chyba nie nadaje nawet na R. Śniadanie mikroskopijne i natychmiast spalone rolkami (swoją drogą, jak można zrobić pancakes z jednego jaja i 3 łyżek otrąb?), kromka chleba dzielona na pół, jakaś nektarynka. Jedyne co mogę powiedzieć, to że w najgorszej fazie mojej choroby jadłam więcej. To nie jest P, nie uzupełnisz tym braków mikro i makroelementów. Spróbuj przemóc się i jeśli sama nie dajesz rady (nie oszukuj się, że to że jesz więcej niż wcześniej oznacza, że jesz dużo), poproś kogoś z bliskich, żeby Tobie pomógł.
satyavati jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 21:25   #2160
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Pokaż wiadomość
Bardzo fajnie - moje smaki. Zazdroszczę zupy
Dziękuję za ocenę A na zupę (pyszna wyszła ) zapraszam zostało jeszcze pół gara - będzie na jutro
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości