mamusie listopad/grudzień 2011 cz.4 - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-08, 20:55   #4081
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa
Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011 cz.4

Cytat:
Napisane przez Aniolina Pokaż wiadomość
mysle, ze wspolne konto najlepiej zdaje egzamin gdy jedna ze stron nie zarabia albo zarabia za malo na swoje potrzeby--> urlop wychowawczy itp
Z tym sie nie zgodzę, bo nas wspólne konto funkcjonowało w różnych sytuacjach czyli kiedy ja zarabiałam więcej, kiedy obydwoje zarabialiśmy na tyle by zaspokoić swoje potrzeby oraz obecnie kiedy ja nie zarabiam. To kwestia układu i tego co komu pasuje.

goldika; ggoraa będę mieć to na uwadze i jak tylko przyjdzie to dam znać.

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
ale ja liczę tak jak moja gin od pierwszego dnia ostatniego okresu,aktulanie ja liczę,że jestem w 29 tygodniu i 29 tydzień trwa,ale większość dziewczyn liczy,że jak jest 29 tydzień to już jest 29 skończony i trwa 30.
Ja liczę tak samo jak Ty czyli 30 tydzień zacznę dopiero w sobotę, teraz jestem w 29.

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Oczywiście poczytałam na forach i już mam stresa. Bo tam pisało, że to mogą sączyć się wody płodowe...:conf used: i że lepiej do szpitala jechać...
Miałam coś takiego i wyszło, ze mam infekcje grzybiczą, ale tego śluzu o konsystencji wody troszkę się lało (przepraszam za dosłowność).

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

Jakiś czas temu pisałyście o wynajmowaniu mieszkania - chciałam tylko nadmienić, ze dziś przeżyłam szok. Przypadkiem napotkałam się na ogłoszenia wynajmu mieszkań w Brzozowie czyli miasteczku które znajduje sie najbliżej mojego miejsca zamieszkania. Za 2 pokojowe mieszkanie krzyczą po 1000zł - dla mnie po prostu szok. To bardzo małe miasteczko liczy zaledwie niecałe 5tyś mieszkańców.

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

Ja uciekam.
Dobranoc
Chawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 21:04   #4082
princessskaa
Wtajemniczenie

Chawa dzięki za odp, jutro ide do gina....bo się zamartwię....
Dobrej nocki papa Mamusie
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 21:20   #4083
Myszeczka86
Zakorzenienie

Ja juz mykam laseczki.
Dobranoc

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 21:30   #4084
ggoraa
Zadomowienie

Trzymajcie kciuki za jutrzejsze usg. jade na 9 rano, a pozniej do tesciowej- bede jej wlosy podcinac.
No i musze upiec ciacho jakies- Tż ma w niedziele 31 urodziny. Zastanawiam sie nad kopcem kreta. Ale, ze moj zapal i wena do pieczenia odpadaja, to chyba kupie dr oetcera i z tego zrobie.... zawsze to o polowe mniej roboty
Jak nie padne to jeszcze zajrze pozniej.
Stary 2011-09-08, 22:14   #4085
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
dziewczyny,które kupily lub macie zamiar kupic Tako princess -wiecie może jakie są wymiary gondoli oraz czy mozna zmieniac kierunek montowania gondoli/spacerówki?
Na emaila dostałam taką wiadomość odnośnie Tako Princess

Witam serdecznie!

w załczniku - nasza kolorystyka i folder - Lunares ( groszki )

ponizej szczegółowy opis wózka Princess:

Wewnętrzne wymiary gondoli - 80x36cm

bardzo lekka aluminiowa rama metalowa dodatkowo wzmocniona
waga wózka z gondolą - 14 kg
2- stopniowa regulacja miękkości amortyzacji
wpięcie gondoli, spacerówki oraz fotelika samochodowego, które montować możemy zarówno przodem jak i tyłem do kierunku jazdy
niezawodny hamulec centralny EASY-STOP
duże przednie skrętne koła z możliwością zablokowania ich do jazdy na wprost
koła pompowane przód i tył
regulacja wysokości rączki
obicie zapinane na magnesy
rączka wykonana z eko-skóry
łatwość składnia stelażu
duży koszyk łatwy w montażu, wielofunkcyjny
elegancka torba do wózka z przewijakiem, wisząca na rączce
dla dzieci w wieku 0-36 miesięcy i do wagi 15 kg
tkaniny posiadają autoryzację Öko-Tex Standard 100
odpinana barierka w wózku
osłona na nogi
regulacja pochylenia oparcia w spacerówce
regulowana wysokość rączki w wózku
regulowane oparcie w gondoli wózka
regulowany podnóżek w wózku
składana budka w wózku
wentylacja w budce wózka
GONDOLA:
rączka z eko – skóry przy budce
gruby materacyk
możliwość wyciągnięcia obicia z gondoli
regulowana wysokość podgłówka
pokrowiec zakrywający idealnie całą przestrzeń do budki
folia przeciwdeszczowa z wentylacją zakrywająca całą powierzchnię gondoli oraz spacerówki
możliwość przenoszenia gondoli za rączkę w budce
SPACERÓWKA:
dodatkowy materacyk
wielostopniowa regulacja budki z możliwością odpięcia
możliwość odpinania barierki
regulacja podnóżka
podnóżek zabezpieczony folią przez zabrudzeniem
wielostopniowa regulacja wysokości oparcia
spacerówka posiada pozycję w pełni leżącą
pięciopunktowe pasy bezpieczeństwa, wraz z regulacją wysokości
dopasowany pokrowiec na nóżki
FOTELIK:
homologacja nr. E20 44R -04 2064
miękka wkładka dla najmłodszych dzieci
trzypunktowe pasy bezpieczeństwa z bardzo wygodną regulacją długości i ochraniaczami
regulacja rączki do przenoszenia
fotelika można używać jako mini kołyski (z możliwością blokowania na podłodze do siedzenia i zabawy)
składana budka

Zestaw zawiera:
Stelaż
Gondolę
Spacerówkę
Fotelik samochodowy
Adapter do fotelika
Folię przeciwdeszczową
Torbę z matą do przewijania
Kosz na zakupy
Pokrowiec na nóżki
Moskitierę do fotelika

Dane Techniczne

Waga wózka TAKO Princess:
Stelaż: 8,95 kg
Gondola: 5,3 kg
Spacerówka: 4,8 kg

Edytowane przez Tottie1984
Czas edycji: 2011-09-08 o 22:32
Tottie1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 22:43   #4086
Tincia
Wtajemniczenie

Cytat:
aha,mam pytanko-powiedzmy,że będę kąpała w Oillan to czy po kapieli mam czym jeszcze dziaciaczka nasmarować??całe ciałko oliwką??łącznie z buzią czy czyms innym??
Parafiną- kupuje sie w aptece w plastikowej buteleczce. jest i w szklanej ale z niej latwo wylac, a z plastkiowej kropelkami. Jest bezpieczna, nie uczula, dobr ana podzialy komorkowe skóry.

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Ona231 Pokaż wiadomość
Tincia i miałaś rację co do cukru, jednak u mnie też rygorystycznie podchodzi i nie ma. Jak będę mieć za wysoki to insulina mnie czeka. Także grzecznie już jem tylko to co jeść powinnam
Mi na razie nic o insulinie nie wspominała... ale mam takie wyniki 123, 124, 126 :/ Po obiedzie...

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Tottie1984 Pokaż wiadomość

Siostra dentystka powiedziała żebym jak najkrócej dawała dziecku smoczek a najlepiej w ogóle bo powoduje wadę zgryzu
Taaa... zgadzam sie, teraz trąbią, że nie prawda, a zgryzy otwarte i tyłozgryzy to co!!!... zla poduszka, smoczek... samo nic sie nie robi :/

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Tincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 23:04   #4087
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie o gondolkę mi chodziłoszkoda,że nie ma wysokości podanej jeszcze
tż jest za tym wózkeim,ja poszukam może znajdę coś używanego na allegro
Cytat:
Napisane przez Tincia Pokaż wiadomość
Parafiną- kupuje sie w aptece w plastikowej buteleczce. jest i w szklanej ale z niej latwo wylac, a z plastkiowej kropelkami. Jest bezpieczna, nie uczula, dobr ana podzialy komorkowe skóry.
?
konkretnie nad oillan się zastanawiam
czyli Ty kupujesz zwykłą parafinę w aptece??nie będziesz kupowała żadnego oillana czy innego oilatum??

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2011-09-08 o 23:17
dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 00:18   #4088
agulan82
Rozeznanie

Nadrobiłam Was od południa - piszecie jak szalone, ale ja nocny marek to chociaż mam co czytać.

Już nie pamietam kto, ale ktoś się pytał kiedy jechać do szpitala. U nas z pierwszą ciążą to było tak, że kazali jechać jak skurcze sa regularne i są co 3-4 minuty. I tak pojechaliśmy, doszpitala mamy 20 minut drogi - bo to też jest ważne ile sie jedzie. Jak zajechaliśmy to było około 12 w południe (a w ogóle pierwsze skurcze poczulam około 1 w nocy) i mi zbadała połozna rozwarcie to miałam 7 cm, urodziłam 17:36
A teraz to chyba troszkę wczesniej pojedziemy, bo z tego co obserwuję po koleżankach, które rodzą drugie czy kolejne dzieci, albo czytam to kolejne porody jakoś szybciej postępują a nie chcę urodzić w drodze do szpitala czy w domu

A jeszcze polecam dziewczyny pozycje z rozwartymi nogami i jednoczesnym ugniataniem piłki, na ktorej się siedzi mi to bardzo pomagało podczas skurczów a no i mialam bóle krzyżowe to jedyne co pomagalo to jak mój TZ podczas skurczu masował mi właśnie ten dolny odcinek pleców. Tyle razy to robił i tak sie wczuwał, że po porodzie miałam normalnie zdartą skorę w tym miejscu mimo używania oliwki czy jakiegoś olejku ale bez tego i niego to nie wiem czy bym tak dobrze wspominała poród.

Ja nie wiem czy ja źle myślę, ale mi sie wydaje, że te wszystkie Oilatum, Emolium i jak im tam jeszcze to się używa jak dzieciątko ma problemy ze skórą a nie tak od razu - ale może się mylę. My będziemy kąpać w Johnsonie Top to toe, następnie przez pierwszy miesiąc, dopoki skórka się do końca nie złuszczy oliwka lub parafiną jak mi się uda tutaj kupić a później przejdę na jakieś mleczko do nawilżania. No a na dwór to mam sprawdzony Nivea na każdą pogodę.
Stary 2011-09-09, 07:39   #4089
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agulan82 Pokaż wiadomość
A co do laktatora tez miałam z TT ręczny i niestety nie sprawdził się, nie wiem czy ja coś źle robiłam, ale jak chciałam odciągnąć to normalnie to mleko leciało jak umarłemu krew z nosa, szybciej mi szło jak normalnie rękoma odciągałam. Także teraz kupiłam po pierwsze elektryczny no i lepszy firmowo (Medela), zobaczymy jak się sprawdzi, wydałam na niego sporo ale jak będzie po wszystkiemu to go wystawię na ebayu i część kaski zawsze się zwroci.

Ja używałam butelek z TT i teraz jeśli będą mi potrzebne to tez TT sprawdzone, nie narzekam na nic więc nie będę zmieniała.

o
napisz prosze który kupiłaś z tego Medela, ten mini czy ten drugi elektryczny?
A zestaw butelek TT to i ja sobie już zakupiłam- bo w sumie nie opłacało mi się kupowaĆjednej czy dwóch butelek a w zestawie są jeszcze smoczki- także się na pewno przyda

Jestem dopiero na 133 stronie i juz uciekam do przychodni na morf i mocz- nadrobie jak wrócę na pewno

A z ta kasą, to widzę ze zdania podzielone, jedni mają wspólne inni oddzielne... niby przez rok nam odpowiadały te oddzielne- ale teraz jak się dzidizuś pojawi to ja sobie tego nie wyobrażam, bo moja pensja wystarczy na opłąty miesięczne i nawet dla dziecka- ale to nei wiadomo jak wtedy ruszyĆ z tżta konta(ile? kiedy?) bez sensu. Ja jestem za wspólnym, żebym nie musiała mu się spowiadaĆ na co potrzebuję kasy z jego konta(niby nie wymagał tego ale zawsze pytał "a na co"? odruchowo) i w ogóle, będziemy urządzaĆ dom- to też wtedy z wspólnego, poza tym on więcej zarabia a tak to ja się wycyckam z kasy(bo dom mój) a od niego jak mi zabraknie to dopiero wtedy? --- nieee ja tego nei widzę, dzisiaj stoczymy rozgrywkę słowną, a ciężarnym się nie odmawia podobnież
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 07:54   #4090
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

my kase tez mamy wspolna, nieraz musialam dym zrobic jak pytal na co ze nie jego sprawa:P ale juz sie nauczyl
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 08:41   #4091
witaminkaccc
Zadomowienie

witam sie wietrznie z rana

za chwilke zmykam pod prysznic i na 1wsze zajęcia do Szkoły Rodzenia w koncu i ja sie doczekałam mam juz całą karteczkę pytań hehehehehe ciekawa jestem co mnie czeka

zmykam kochane.... produkujcie, produkujcie, tysiak do konca pozostał

kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 USG ----> 19.09 13:00

22t 4d - 422 gramy miłości
30t 1d - ?
witaminkaccc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 08:41   #4092
fatal21
Wtajemniczenie

Witam!
Ja własnie po sniadanku.Mała troszke sie poruszała i poszła spac

Wg babyastrology dziś mamy STUDNIÓWKĘ)) ale wg mnie 102dni.

Edytowane przez fatal21
Czas edycji: 2011-09-09 o 08:44
fatal21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 08:42   #4093
Tincia
Wtajemniczenie

Cytat:
?
konkretnie nad oillan się zastanawiam
czyli Ty kupujesz zwykłą parafinę w aptece??nie będziesz kupowała żadnego oillana czy innego oilatum??
Do kąpieli na początek kupuje Sofeo, Oilatum, bądź Balneum, Preparaty o tym samym działaniu, podobno najfajniejszy ten pierwszy-skła jak Oilatum i konkurencyjna cena, ale trudniej go dostać.
A po kąpieli będę spamrować najzwyklejszą aptekową parafinką.
U na w SR tak preferują (podaja nam często rzeczy łacznie z firmami, z czego co warto) znam osoby, które tak postępował i dzieciątka nie miały problemów ze skórką

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Stary 2011-09-09, 08:46   #4094
glamourous
Zakorzenienie

witam

Cytat:
[/COLOR]Ona,Glamourous- no własnie ja nie lubie oliwki bo u mnie wysuszała skóre...a krem ochronny może być krem ochronny bambino?
Bambino do calego cialka chyba nie bardzo...nie wiem on ma taka bardzo gesta konsystencje, ciezko go wsmarowac, do pupki lub buzi jako krem zimowy OK- bo zostawia taka tluusta warstwe- ale do calego ciala mysle ze tak srednio
radze jednak poprobowac oliwki, wiekszosc maluszkow uwielbia masazyk oliwka po kapieli a kremy takiego poslizgu nie daja

nie polecam takiego rozowego balsamu do cialka J&J, ciezko sie wsmarowuje. ale mialam ostatnio probki balsamu natluszczajacego z Oilatum i byl naprawde fajny
Tincia fajnie ze piszesz o tej parafinie- ja kiedys do rak stosowalam, nie wiedzialam ze to bezpieczne tez dla maluszka sprobuje na pewno zwlaszcza ze to patent za grosze- no i fakt ze te wszystkie oilatumy tez sa wlasnie na bazie parafiny cieklej

Dygotko a moze wyprobuj olwiki w zelu, albo w sprayu tez sa- moze akurat ktoras wam podpasuje? chociaz ja naprawde bardzo polecam migdalowa oliwke z Hippa pieknie pachnie i swietna po nim skora
a w Irl polozne polecaly zwykla oliwe z oliwek i fakt przez jakis czas jej uzywalam na Soni i tez super nawilzala
Cytat:
Napisane przez Myszeczka86 Pokaż wiadomość
Ona ja oliwkowałam Moja julcie przez rok czasu i nie wysuszała jej skóry i pieknie póżniej pachniała . Co do Oilatum to wydaje mi sie że juz tez raczej nie trzeba oliwkować bo po co ?? No chyba że kts chce ?? Ja to chyba będe chciałą bo uwielbiałam zapach Oliwki
no taki maluszek wykapany i pachnacy oliweczka...mniaaam no i obustronna przyjemnosc masowania tego malutkiego cialka to tez super dowiadczenie

Cytat:
tak... przyśpiesza akcje porodową tzn wywołuje ją ale mięśnie macicy po wywołaniu nie powodują takich skuryczy jak bez niej... wiem bo dużo o tym czytałam i rozmawiałam ze swoim ginem na ten temat
także szybciej przebiegają porodu wywołane naturalnie niż za pomocą oksytocyny.

Glam mam jeszcze pytanie... Ty udałaś się podczas pierwszej ciąży do szpitala na porodówkę gdy dostałaś skurcze czy byłaś w szpitalu już wcześniej? bo w sumie gdyby się udało i dostałabym skurczy w domu (czyli ciąża nie przedłużałaby mi się i lekarz nie musiałby jej wywoływać) to zastanawiam się w którym momencie musiałabym jechać do szpitala... chodzi mi o to że nie chciałabym się znaleźć na porodówce ze skurczami co pół godziny ale już w tej końcowej fazie.
Zawsze każdą kobietę tuż przed porodem podłączają do ktg i każdej robią usg?? pytam bo nie chciałabym leżeć podczas porodu (wtedy jest duże ryzyko że nawet jesli mnie nie natną to popękam... najgorzej że wtedy raczej w kierunku pupy :/ więc wolałabym się nie dać położyć jeśli w ogóle jest to Polsce możliwe...)
Tutaj znalazłam pozycje do porodu :
http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...2,3078592.html

a tutaj jest opisana fajna pozycja:
http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...2,3078596.html
"Parcie w klęku z pomocą osoby towarzyszącej" i myślałam żeby się na nią skusić
porod wywolany naturalnie? masz na mysli taki ktory sam z siebie postepuje tak?

co do mojego porodu to o tym chyba kiedys pisalam ale chetnie odpowiem jeszcze raz

bylam na wizycie we wtorek, lekarz stwierdzil ze maly brzuszek i dal mi termin na wywolanie na czwartek (bo w srode mieli oblozenie)
w srode czulam juz dosc konkretne skurcze wiec z rana wyciagnelam meza do szpitala (tak szczerze to liczylam na to ze moze mnie zostawia i od razu wywolaja)
bylismy w szpitalu kolo 11- polozna mnie zbadala, brak rozwarcia- ktg- no sa skurcze ale to jeszcze nie to i kazala mi wrocic po poludniu na jeszcze jedno ktg (bo mala cos sie slabo ruszala)
bylam za drugim razem o 17 i bledem poloznych bylo ze nie sprawdzili czy rozwarcie postepuje. skurcze mialam juz dosc mocne co min, wymiotowalam ale polozne stwierdzily ze to jeszcze nie to i ze mam wrocic jak skurcze beda tak silne ze nie bede mogla chodzic ani gadac

pamietam jak wychodzilismy ze szpitala to jeszcze do meza mowie- jesli to nie sa prawdziwe skurcze to bede musiala wziac znieczulenie

w domu bylismy gdzies kolo 18.30, strasznie mi sie spac chcialo ale te skurcze mi nie pozwalaly zasnac.
powiem ci ze jak mnie skurcz lapal to lazilam a w sumie to najwygodniej sie czulam wtedy siedzac na kibelku (jeszcze sobie nawet na wszelki wypadek 2 razy lewatywe zrobilam). a potem poszlam pod prysznic na zlagodzenie bolow i jak sie podmywalam to mialam wrazenie ze czuje glowke i wtedy pedem pognalam meza do szpitala.
jak dotarlismy kolo 22 to mialam skurcze co 2 minuty i pelne rozwarcie
nie bylo u nas czasu na ktg, usg, na nic nie bylo czasu- od razu na porodowke i przec. ale ta faza rozszerzania sie szyjki ktora de facto przechodzilam w domu- najwygodniej mi bylo w siedzeniu na kibelku albo stojac i podpierajac sie o sciane/ wiszac na tzcie . na sr polecaly na czworakach,, w kleku opierajac sie o osobe siedzaca- ale jako ze ja myslama ze nie rodze to nawet nie probowalam, naturalnie najbardziej komfortowo sie czulam chyba lazac

powiem ci ze kolezanke jedna mam ktora miala dokladnie taka sama sytuacje jak ja, najpierw ja odeslali ze skurczami ze to jeszcze nie porod- wiec potem sie bala jechac zeby jej znow nie odeslali,wiec siedziala w lazience a dotarla na porodowke z pelnym rozwarciem- tez skurcze gdzies co 2 minuty

jesli dobrze pamietam z SR to przy regularnych skurczach co 5 min przez jakas godz to rozwarcie powinno byc 3-4cm

to ja mysle ze zeby na spokojnie to trzeba by jechac przy skurczach co 3 min zeby spokojnie zdazyc

no chyba ze ci wody same odejda to trzeba od razu- chcesz czy nie

Cytat:
Napisane przez witaminkaccc Pokaż wiadomość
powiem Wam ze martwi mnie jeszcze jedna sprawa... zgadałam sie dzis z kumpelą ktora od parunastu lat choruje na nerki.... i mowie jej ze od 3ch m-cy biore urosept, ale nie pomaga wiec dostalam furagin... ona na to: a co masz w badaniach? wiec mowie ze bialko, bakterie , CRP ponad norme 2,5 raza.... a ona do mnie: Ty masz chore nerki!!! co za baba glupia lekami na oczyszczanie moczu chce Cie z bakterii wyleczyc....

kazala zapisac sie do nefrologa i zbadac w tym kierunku i leczyc, bo mowi ze to co dostaje to mi na bakterie nie pomogą ... i wkurzylam sie.... zapisze sie jutro na wizyte bo akurat bede blisko, ale az sie zaniepokoilam.... a kumpela odkad pamietam ma problemy z nerkami, mozliwe ze bedzie przeszczep miec no i ma 28 lat a lekarz pow. ze narazie ciąża w żadnym wypadku, bo to dla niej zbyt duze obciążenie i za duże ryzyko śmierci :/

ehhhh... a niby taka ta moja lekarka miala byc zapobiegliwa i narzucajaca sie z kazdym badaniem :/
do nefrologa na termin u nas sie czeka z pol roku i chyba raczje trzeba miec skierowanie
a po drugie to wiesz, w ciazy jednak praca nerek jest inna niz w stanie normalnym, wieksze obciazenie ze wzgledu na wieksza ilosc krwi w obiegu, to co uchodzi za "norme" niekoniecznie wiec dotyczy ciazy
wiesz wierze ze kolezanka sie leczy, ale to ze sama choruje to nie czyni z niej automatycznie eksperta. to tak jak fakt ze ja juz rodzilam nie czyni ze mnie poloznej czy gina - ja bym zaufala ginowi i jej doswiadczeniu
a po drugie poszukaj sobie w necie - furagin JEST na oczyszczenie z bakterii
wklejam ci:
Sposób działania Furagin działa na wiele szczepów bakteryjnych. Ze względu na to, że największe stężenie tego leku występuje w moczu znajduje on zastosowanie w leczeniu zakażeń dróg moczowych.
Zastosowanie Zakażenia bakteryjne dróg moczowych - ostre i przewlekłe zapalenia pęcherza moczowego oraz moczowodów. Furagin stosuje się w długotrwałym leczeniu zapobiegawczym często nawracających zapaleń pęcherza moczowego.

tak ze moim zdaniem spokojnie, kolezanka sie leczy na nerki wiec moze ma "schiza" i u inych sie objawow dopatruje- ale mysle ze jakby twoja ginka podejrzewala chorobe nerek to sama by cie na dalsze leczenie kierowala, na pewno nie jest glupia baba tylko wie co robi, niepotrzebnie sie denerwujesz

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Mam pyt w sprawie upławów w ciąży - przed chwilą byłam w ubikacji i miałam trochę mokrą wkładkę, ale nie było na niej gęstej konsystencji ani przykrego zapachu. Ale nie wiem czy to normalne czy coś jest nie tak?
proszę o radę, bo się zmartwiłam...
raczej norma

Cytat:
Napisane przez Myszeczka86 Pokaż wiadomość
Witaminka zobacz jaki jest ten śliczny wózek i TANI, moze tutaj cos znajdziesz godniejszego i tańszego niż na allegro

http://szafka.pl/c554170-wozek-3w-1.html
wozek sliczny, kolezanka miala identyczny chyba a ile on kosztuje bo ceny nie widze?

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2011-09-09 o 08:57
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 09:00   #4095
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
my kase tez mamy wspolna, nieraz musialam dym zrobic jak pytal na co ze nie jego sprawa:P ale juz sie nauczyl

u nas podobnie

Cytat:
Napisane przez witaminkaccc Pokaż wiadomość
witam sie wietrznie z rana

za chwilke zmykam pod prysznic i na 1wsze zajęcia do Szkoły Rodzenia w koncu i ja sie doczekałam mam juz całą karteczkę pytań hehehehehe ciekawa jestem co mnie czeka

zmykam kochane.... produkujcie, produkujcie, tysiak do konca pozostał
mam nadzieję, ze podzielisz się jakimis njusami ja chciałam na SR, ale muszę leżeć w ciąży więc niestety także będę totalnym laikiem jeśli chodzi o opiekę nad bejbikiem

BTW, jeśli moja firma zatrudnia więcej niż 20 osób to swoim L4 obciążam pracodawcę czy ZUS?
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 09:04   #4096
Tincia
Wtajemniczenie

Parafina jest naturalna- najbardziej bezpieczna.

przesłanki kiedy jechać do szpitala:
- jeśli wody odejdą czyste, normalne: mamy 2 godz. i jedziemy
- jesli skurcze regularne, co 10-15min --> bierzemy ciepłą kąpiel, jeśli sa bez zmian regularne, to nie czekamy i jedziemy.
- jesli wody są "zielone"-> no to szybciorkiem w 30min do szpitala
- jeżeli krawimy (to prawdopodonie łożysko się odkleja) : dzwonimy po karetke, a same kładziemy się w innej pozycji, w sensie jeśli stałam to się kłade, żeby punkt ciążenia zmienić. Same nie jedziemy, bo zanim na izbie przyjęć się zorientują co się dzieje, to może być (pfu pfu) za poźno, a jak jedzie do nas karetka- to wtedy wszyscy są przygotowni na nasz przyjazd. bez zbędnych ceregieli.

Tyle co mi w głowie po zajęciach zostało apropo "kiedy jechac" Mam nadzieję, że pomoże niektórym to

A ja muszę się trochę "oderwać od forum" bo ostatnio za dużo czasu mi wciąga Pracy nie piszę itd... Ale będę podglądać Was od czasu do czasu
To buziaki, bo musze zabrać się za pisanie i zakupy przedporodowe

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Edytowane przez Tincia
Czas edycji: 2011-09-09 o 09:07
Stary 2011-09-09, 09:12   #4097
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Do kąpieli na początek kupuje Sofeo, Oilatum, bądź Balneum, Preparaty o tym samym działaniu, podobno najfajniejszy ten pierwszy-skła jak Oilatum i konkurencyjna cena, ale trudniej go dostać.
U na w SR tak preferują (podaja nam często rzeczy łacznie z firmami, z czego co warto) znam osoby, które tak postępował i dzieciątka nie miały problemów ze skórką
Sprawdzielam to Sofeo w internecie, rzeczywiscie trudno dostac ale cenowo chyba jednak nie jest najlepszy- kosztuje ok. 38 zl za 500 ml
a np Oillan za 31 masz 500 ml+ szampon dla dzidzi 150ml gratis
http://www.✂✂✂✂✂✂✂/apteka/p52109-Oce...yn_Baby_150_ml
Stary 2011-09-09, 09:13   #4098
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

ja jak bylam u dermatologa i mowila wlasnie ze po oilatum, balneum emolium i tak dalej sie nie powinno juz niczym smarowac, zreszta na tych preparatach tez tak jest napisane, nie ma takiej koniecznosci to wystarczajaco natluszcza skorke delikatna
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 09:16   #4099
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
u nas podobnie

mam nadzieję, ze podzielisz się jakimis njusami ja chciałam na SR, ale muszę leżeć w ciąży więc niestety także będę totalnym laikiem jeśli chodzi o opiekę nad bejbikiem

BTW, jeśli moja firma zatrudnia więcej niż 20 osób to swoim L4 obciążam pracodawcę czy ZUS?
wiesz co poszukaj sobie kursu "wirtualna polozna" to jest szkola rodzenia internetowa za darmo, w mailu co dzien- dwa ci przychodza informacje. wiem ze to nie to samo ale zawsze cos- zaraz spojrze moze gdzies w starych mailach mam linka

o prosze

http://www.zapytajpolozna.pl/
tam na dole jest rejestracja do szkoly rodzenia

tak czy inaczej idzie z kasy ZUS - pracodawca placi chyba tylko za pierwszy miesiac zwolnienia ze swojej kasy
a jak potrzzebujesz dluzej to juz idzie na zus- przy czym ja to rozumiem tak ze w malej firmie wyplaca firma i sobie to odlicza ze swoich wplat na zus- a w wiekszych dostajesz kase od zus bezposrednio???
zaraz spojrze

Za czas niezdolności do pracy z powodu problemów zdrowotnych kobieta ciężarna zawsze otrzymuje równowartość 100 proc. wynagrodzenia (za pierwsze 33 dni zwolnienia płaci pracodawca, a potem ZUS). Pamiętaj: zarówno ZUS, jak i pracodawca są uprawnieni do kontrolowania ubezpieczonych co do prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich.

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2011-09-09 o 09:25
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 09:21   #4100
basiula19
Zadomowienie

witam

ja zaraz mykam po wyniki ciekawa jestem jaki mi mocz wyjdzie po leczeniu.......

no patrz myszeczka niby dziady z takiego miasta świ etego a takie szachraje i oszusty pieruńskie

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 09:22   #4101
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
ja jak bylam u dermatologa i mowila wlasnie ze po oilatum, balneum emolium i tak dalej sie nie powinno juz niczym smarowac, zreszta na tych preparatach tez tak jest napisane, nie ma takiej koniecznosci to wystarczajaco natluszcza skorke delikatna
też tak słyszałam

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
wiesz co poszukaj sobie kursu "wirtualna polozna" to jest szkola rodzenia internetowa za darmo, w mailu co dzien- dwa ci przychodza informacje. wiem ze to nie to samo ale zawsze cos- zaraz spojrze moze gdzies w starych mailach mam linka

o prosze

http://www.zapytajpolozna.pl/
tam na dole jest rejestracja do szkoly rodzenia

tak czy inaczej idzie z kasy ZUS - pracodawca placi chyba tylko za pierwszy miesiac zwolnienia ze swojej kasy
a jak potrzzebujesz dluzej to juz idzie na zus- przy czym ja to rozumiem tak ze w malej firmie wyplaca firma i sobie to odlicza ze swoich wplat na zus- a w wiekszych dostajesz kase od zus bezposrednio???
zaraz spojrze
dziękuję
mam też DVD Zawitkowskiego, może coś pomoże choć ogólnie liczę na to, że instynkt powie co robić

co do frimy, to duża państwowa instytucja- tak ostatnio się zastanawiałam nad tym, bo wypłatę dostaję na 2 dzień po złożeniu l4
Stary 2011-09-09, 09:25   #4102
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ggoraa Pokaż wiadomość
Trzymajcie kciuki za jutrzejsze usg. jade na 9 rano, a pozniej do tesciowej- bede jej wlosy podcinac.
No i musze upiec ciacho jakies- Tż ma w niedziele 31 urodziny. Zastanawiam sie nad kopcem kreta. Ale, ze moj zapal i wena do pieczenia odpadaja, to chyba kupie dr oetcera i z tego zrobie.... zawsze to o polowe mniej roboty
Jak nie padne to jeszcze zajrze pozniej.

Kciukaski trzymam

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

Stary 2011-09-09, 09:26   #4103
rojku
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ania21_21 Pokaż wiadomość
Ja mam cały zestaw TT nawet(butelki, podgrzewacz, sterylizator, laktator, smoczki) nastawiłam się na jedną firmę i mam nadzieję że się na niej nie zawiodę
mam bardzo podobny zestaw, tylko, że sterylizator to mam ten, co był z laktatorem

Cytat:
Bo zapomne pozniej- coreczka mnie dzis zabila- mamo jak bede duza to urosna mi cycki i bede mogla latac

zapisujesz to wszystko? fajna by pamiątka była

Cytat:
Sofeo i parafina dopisane do posta ze zbiorem kosmetyków dla dzieci

Co do szkoły rodzenia, to tutaj są darmowe filmiki: http://szkola-rodzenia.pieluszki.pl/ tylko trzeba się zarejestrować
Stary 2011-09-09, 09:31   #4104
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
Witam!
Ja własnie po sniadanku.Mała troszke sie poruszała i poszła spac

Wg babyastrology dziś mamy STUDNIÓWKĘ)) ale wg mnie 102dni.

Gratuluje 100-dniówki klask i:juz z górki

---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Cytat:
Parafina jest naturalna- najbardziej bezpieczna.

przesłanki kiedy jechać do szpitala:
- jeśli wody odejdą czyste, normalne: mamy 2 godz. i jedziemy
- jesli skurcze regularne, co 10-15min --> bierzemy ciepłą kąpiel, jeśli sa bez zmian regularne, to nie czekamy i jedziemy.
- jesli wody są "zielone"-> no to szybciorkiem w 30min do szpitala
- jeżeli krawimy (to prawdopodonie łożysko się odkleja) : dzwonimy po karetke, a same kładziemy się w innej pozycji, w sensie jeśli stałam to się kłade, żeby punkt ciążenia zmienić. Same nie jedziemy, bo zanim na izbie przyjęć się zorientują co się dzieje, to może być (pfu pfu) za poźno, a jak jedzie do nas karetka- to wtedy wszyscy są przygotowni na nasz przyjazd. bez zbędnych ceregieli.

Tyle co mi w głowie po zajęciach zostało apropo "kiedy jechac" Mam nadzieję, że pomoże niektórym to

A ja muszę się trochę "oderwać od forum" bo ostatnio za dużo czasu mi wciąga Pracy nie piszę itd... Ale będę podglądać Was od czasu do czasu
To buziaki, bo musze zabrać się za pisanie i zakupy przedporodowe

Tincia dzieki za opis mi sie tez on przyda

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

Stary 2011-09-09, 09:37   #4105
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
dziękuję
mam też DVD Zawitkowskiego, może coś pomoże choć ogólnie liczę na to, że instynkt powie co robić

co do frimy, to duża państwowa instytucja- tak ostatnio się zastanawiałam nad tym, bo wypłatę dostaję na 2 dzień po złożeniu l4
dasz sobie rade. nie wiem jak w Pl ale w Irlandii pierwsza kapiel jak bylysmy w szpitalu- polozna mi wszysciutko wyjasnila i pokazala, lacznie z temp wody- pamietam ze mnie zaskoczylo jaka goraca a mala byla zachwycona i usnela
Stary 2011-09-09, 10:05   #4106
dygotka8
Zakorzenienie

dzień dobry!!

zjadłam śniadanko,ale zjadłabym coś słodkiego ale nic nie mam...

Cytat:
Napisane przez agulan82 Pokaż wiadomość
Ja nie wiem czy ja źle myślę, ale mi sie wydaje, że te wszystkie Oilatum, Emolium i jak im tam jeszcze to się używa jak dzieciątko ma problemy ze skórą a nie tak od razu - ale może się mylę. My będziemy kąpać w Johnsonie Top to toe, następnie przez pierwszy miesiąc, dopoki skórka się do końca nie złuszczy oliwka lub parafiną jak mi się uda tutaj kupić a później przejdę na jakieś mleczko do nawilżania. No a na dwór to mam sprawdzony Nivea na każdą pogodę.
tak,emolianty sa dla osób z chorobami skóry,ale tez często gęsto noworodki dostają uczulenia od jonhsona-znam kilka takich przypadków,poza tym ja nie chcę zbytnio używać oliwki,więc myślę,ze oillan będzie ok.
Cytat:
sofeo jest w DOZ.
ten kremi bedziesz kupowąła tak??
ja oillan będę zamaiwała na allegro-zdecydowanie taniej niż w aptece...

co do kasy to ja nie chcę mieć wspólnego konta.rozliczamy się oddzielnie,jakby nie było tz zarabia więcej niż ja,mi wysarcza to co mam,a jeśli by mi zabrakło to tż bez problemu przelej mi tyle ile będę chciała.

Tincia-Ty się beirz za pisanie pracy a nie czytanie wizażu bo baty będą!!wyznacz sobie 30-40 minu dziennie na wizaż i wystarczy. powodzenia w pisaniu!!

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 10:09   #4107
elf27
Zadomowienie

Cytat:
dasz sobie rade. nie wiem jak w Pl ale w Irlandii pierwsza kapiel jak bylysmy w szpitalu- polozna mi wszysciutko wyjasnila i pokazala, lacznie z temp wody- pamietam ze mnie zaskoczylo jaka goraca a mala byla zachwycona i usnela
mam nadzieję, bo niemowlaczka widziałam w TV, na ulicy i 1 raz ostatnio u kumpeli- dopiero znajomi zaczynają się powiększać a w rodzinie bliskiej maluszków nie ma...

szukam czegoś na wesele w październiku - czarna koronkowa tunika i szare spodnie będzie ok?

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

DYGOTKA bułeczka z masełkiem i miodem?
Stary 2011-09-09, 10:14   #4108
Tincia
Wtajemniczenie

Cytat:
sofeo jest w DOZ.
ten kremi bedziesz kupowąła tak??
ja oillan będę zamaiwała na allegro-zdecydowanie taniej niż w aptece...

Tincia-Ty się beirz za pisanie pracy a nie czytanie wizażu bo baty będą!!wyznacz sobie 30-40 minu dziennie na wizaż i wystarczy. powodzenia w pisaniu!!
I znowu zaglądam ale już lece po zakupy a pozniej siadam na tylku.
Co do Sofeo, to jeszcze sie nie orientowalam, we wtorek chce "apteke" zalatwic, bo tez nam podali troche pozycji "aptekowych" i homeopati.

30min na wizaz... w zyciu was w takim czasie nie nadrobie hehe...

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Stary 2011-09-09, 10:14   #4109
ela3010
Zadomowienie

Cześć dziewczynki.

Jesień za oknem, milusio.

Ja dzis w domku. Zdążyłam juz usmażyć górę naleśników z serem i dżemem brzoskwiniowym i śliwkowym. Upiekłam też ciasto, takie czarne, zaraz idę zrobić galaretkę, nie wiem jak się nazywa ale Dygotka chyba ostatnio piekła.
I posprzątałam domek.
Ogólnie jestem wyrobiona, ale śpiąca bo w nocy co jakieś 2h budził mi się synek bo miał zapchany nos, robiłam mu inhalacje z amolu, psikałam jakimś preparatem i na długo nie pomagało. Poza tym majaczył że chce do domu i że się boi. Ale rano jakby lepiej to go posłałam do przedszkola, jak wróci to wymoczę mu nogi, i może obejdzie się bez gorączki.

A wczoraj byłam na zakupach i wstąpiłam na pocztę, i wnerwiłam się okropnie. Kolejka była dłuuuga, głównie dziadki po emeryturę, więc opornie to szło, w pewnym momencie zaczęło mi być duszno, ale stoję. Dotrwałam do okienka, i jak już ta pinda miała mnie obsługiwać to pyta czy ktoś jeszcze po emeryturę, chciała wyciągnąć dziadków którzy byli za mną, jak na nią popatrzyłam to grzecznie wzięła mój rachunek i zaczęła nr wklepywać do kompa. Jakaś nienormalna, widzi że jestem w ciąży i lotto jej to, gdybym się z kolejki wyrywała to jeszcze mogłaby mnie zignorować, ale takie rzeczy? To skandal.
Wogle od niedawna pracuje i taka zamotana, połowę rzeczy nie kuma, gadkę ma okropną, straszna wieśniara, po prostu jakaś wyrwana nie wiadomo skąd i ludziom nerwy szarpie.
Ale miałam na nią nerwa .
Potem wyszłam stamtąd i dopiero myślałam że padnę bo pewnie za duzo świeżego powietrza na raz.

Z tymi porodami to różnie, ja poszłam rodzić z 6cm rozwarcia które nie wiem kiedy mi się zrobiło bo kompletnie nic nie czułam, potem to juz poszło, jak pisałam wcześniej 2.5 h maksymalnego bólu czuli dwie godzinki rozwarcia te 4 cm a niecałe pół godzinki parcie.

Natomiast moja koleżanka drugie dziecko rodziła 30 godzin.

Piszę ostatnio o porodach bo chyba jakiś strach mi się uruchamia.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 10:16   #4110
owieczka86
Zadomowienie

Witam serdecznie

My już po wizycie Filipek to nadal Filipek i doktorka powiedziała że już tak zostanie - pokazała na USG "klejnoty" badanie wyszły mi dobre,badania moczu najlepsze jak do tej pory.
Aaaa Filipek odwrócił się i główką w dół jest dziś Usg tylko po to zeby zobaczyć czy się odwrócił i jak serduszko pracuje - no i wszystko ok. Szyjka zamknięta,nie skaraca się, wód płodowych odpowiedznia ilość. Czyli wszytsko dobrze
następna wizyta 29 września i wtedy szczegółowe USg będzie robione Dostałam próbki Mustela na rozstępy,Pharmaceris i z Nivea Baby, na produkty Nivea baby dostałam kupon rabatowy na 20% do drogerii Rossmann - muszę sięwybrac
Humorek dziś mam dobry Lecę pomalowac trochę literki, później obiadek i do mamy idę bo Tż do 18 w pracy a ja sama w domu się nudzę
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości