|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#41401 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A kielbas, pasztetow i innych przetworow nie jadam ze wzledu na rozne konserwanty, wzmagaja u mnie bole migrenowe i tradzik/wysypki/wyprsyki. Moze to komus pomoze naprowadzic go gdzie szukac jak ma problem. A jako ze nie jadam czerwonego miesa na stale mam wlaczone suplementy z zelazem, wit B12 (ona jest odpowiedzialana za poziom strestu m.in), cynkiem. No ale to juz osobny watek.
|
|
#41402 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nauszniki były fajne (takie futrzane, jeśli lubisz) w zarze w dziale dziecięcym za 25 zł (nie wiem, czy jeszcze są, ja ze swojej zary wzięłam ostatnią parę) oczywiście jeśli masz małą głowę |
|
|
|
|
#41403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zawsze mam problem z mlekiem, przyjezdzam ze swoim ![]() bo rzadko w sklepach jest takie jak pije - sojowe nieslodzone (zazwyczaj jest ale to slodzone sokiem jablkowym, nie moge tego strawic), raz udalo mi sie dostac jak jechalismy do moich rodzicow (rodzice meza mieszkaja w Kielcach) i po drodze wstapilismy do centrum handlowego w Rudzie Slaskiej bylo Alpro sojowe nieslodzone. Nie jest to ideal ale lepsze to niz to slodzone.
|
|
#41404 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ponadto, biała mąka jest dla organizmu niedobra, więc jak jadłaś głównie kluchy, to nie dziwię się, że było, jak piszesz. Biała mąka, biały cukier to zuo Co do mleka, to wiele teorii przemawia za tym, żeby ogólnie z nabiału zrezygnować. Ale to zawsze jest indywidualne, bo są ludzie, którym nabiał będzie bardzo służyć. Dieta ma ogromny na wpływ nie tylko na same włosy, ale na całokształt, co wie każdy. Jeść trzeba nie tyle wszystko, ale wszystko co zdrowe i dobre na konkretnie naszego organizmu ![]() A na włosy pomagały mi np. migdały, pestki dyni. Kiedy codziennie jadłam garstkę migdałów oraz dodawałam pestki do sałatek, to wyraźnie było widać poprawę np. na paznokciach (były twarde, o co u mnie trudno). Ponadto pełnoziarniste pieczywo zawsze lepiej wprowadzić zamiast białego. Przede wszystkim orkisz zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, co wpływa na włosy i powinno przyspieszyć porost. Z tym, że moim zdaniem to cudów nie poczyni, jeśli się nie zmieni całości sposobu zywienia. Ja też znacząco zmieniłam sposób odżywiania i choć włosy mam delikatne, a pazkoncie nadal cienkie, to jednak widać naprawdę dużą zmianę na plus. Kiedyś to była tragedia, a teraz myślę, że m.in. dzięki takiej diecie calutkie lato włosy mi w zasadzie nie wypadały (na grzebieniu kilka, przy myciu odrobinę). Dlatego teraz mnie to trochę niepokoi, może to kwestia zmiany pielęgnacji, hm... Tak czy inaczej teraz planuję nad tym mocniej popracować i dopieścić sobie m.in. skalp
|
|
|
|
|
#41405 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. jako idealna rysuje się dieta koszerna ale diety to faktycznie nie ten wątek, no i sprawa dość indywidualna, bo wszyscy na przykład mówią o dobroczynnym wpływie wapnia a niektórzy nie mogą (mam koleżankę z uczuleniem) itd...
|
|
|
|
|
#41406 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zary u mnie niestety nie ma Ale wypatrzyłam nauszniki tego typu , zakładane pod włosy. Są też takie całe puszyste, miśkowate, ponoć strasznie ciepłe.
|
|
|
#41407 |
|
Rozeznanie
|
fajne
nigdzie takich nie widziałm, są tylko w necie? drogie? i tak zastanawiam się...czy nie będą uszkadzać spodniej wartwy włosów, albo jej elektryzować? chociaż takie miśkowe chyba są na tyle śliskie, że nie powinny... |
|
|
|
#41408 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)
|
|
|
#41409 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Spróbuj, dobra rzecz
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale podobałaś mi się w takiej długości![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja mam zupełnie inny. Jak ubieram swój to zaraz wszyscy nazywają mnie francuzeczką bo to taki typowy jak kiedyś rozsławili francuzi ![]() Cytat:
Cytat:
Edytowane przez pati_bc Czas edycji: 2011-09-09 o 13:39 |
||||||
|
|
|
#41410 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#41411 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Zależy też co ktoś rozumie pod pojęciem dieta wegetariańska, czy laktoowo, czy może zupełny weganizm. Zawsze należy pamiętać, że pokarm roślinny nie daje nam w 100% wszystkiego, co jest potrzebne, albo to co daje jest gorzej przyswajane . Mam tu na myśli żelazo niehemowe, białko roślinne (wiem, dyskusyjne), B12 (tylko w prod. pochodzenia zwierzęcego) i cynk (oczywiście można suplementować). Nie można popadać w skrajności, ale nie polecałabym diety wegańskiej, zwłaszcza młodym, rozwijącym się osobom, a to one najczęściej chcą coś zmieniać w swojej diecie. Najlepiej wyrzucić niepotrzebny nikomu cukier, choćby część białej mąki wymienić na razową, jeść więcej warzyw...Widziałam kilka takich młodych wegetarianek na oddziałach pediatrycznych: wyrzuciły ze swoich diet mięso i nie zastąpiły tego absolutnie niczym, więc wyglądało to tak: śniadanie-chleb z serem żółtym, obiad: ziemniaki i surówka, kolacja:bułka z serem ;-) i jabłko. Ale zrobiłam offtop. Przepraszam .Cytat:
, w zimie chodzę w skarpetach termoaktywnych, polecam! ![]() Ostatnio kupiłam fuksjowy beret .Zdecydowanie mam kryzys włosowy .
|
||
|
|
|
#41412 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no i tak naprawdę dopiero z pół roku temu doszłam do końca do siebie: nie mdleję, mam normalne włosy i paznokcie, nie posuwa mi się wada wzroku o więcej niż 0,25 dioptrii na 2 lata (mniej więcej) a kiedyś to była i dioptria na rok, wolniej się męczę i nie mam już takich napadów bólu serca (no miewam, jak się zdenerwuję albo zestresuję, albo jestem naprawdę zmęczona sesją czy czymś takim, ale nie że sobie normalnie tak idę ulicą i nagle mni paraliżuje). także wiem o czym mowa .---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Cytat:
pomagają trochę wkładki do butów, takie ze sklepów sportowych - wyjmujesz z opakowania i one automatycznie pod wpływem kontaktu z otoczeniem (zachodzi jakaś reakcja chemiczna w kontakcie z zimnym powietrzem) zaczynają grzać. tylko że para to 8 zł (w tamtym roku, teraz po podwyżkach pewnie 12 ) a trwałość to 6-12 godzin, więc...na całą zimę nie da rady a wracając do tematu włosów (taaak, wreszcie ) to ponawiam pytanie, może taki berecik z wełny akrylowej? ta naturalna jest droooooga, a bawełna za cienka dla mnie...
|
||
|
|
|
#41413 |
|
Rozeznanie
|
Ale u mnie zamieszanie dziś z pogoda, zachmurzenie na zmianę z deszczem, słońcem, silnym wiatrem, ulewą
Jesień nadchodzi wielkimi krokami, czas chronić włosy przed wiatrem i deszczem ![]() Była wcześniej dyskusja o beretach, jestem ich fanką gustowne, wygodne i włosy są szczęśliwe ![]() Widzę, że rozwinął się tu ciekawy temat. Ja mam ogólnie alergię, więc od niektórych produktów od razu pojawia się swędząca wysypka lub krosty na twarzy lub ciele. Prowadząc zdrowy tryb życia zauważyłam poprawę stanu skóry, włosów i paznokci, ale też mam lepsze samopoczucie i nie odczuwam takiego zmęczenia jak kiedyś. Podsumowując warto zwrócić uwagę na to co spożywamy bo 'you really are what you eat'
|
#41414 |
|
Raczkowanie
|
Piechniak Wiesz wszystko to, co nam się dzieje można uzasadnić tak: jesteśmy młodymi kobietami
. Napisałaś, że robią Ci się odmrożenia? Co przez to rozumiesz? Palce u stóp najpierw Ci bledną i drętwieją, a potem bolą i są czerwone? |
|
|
|
#41415 | ||||||
|
ma zielone pojęcie
|
Zrobiłam sobie pryskadełko do włosów z toniku do twarzy Ziai
Tego: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,640,aloesowa-tonik-do-twarzy.html&next=1Na pewno jest teraz w Biedronce. Tyle, że chyba nie w stałej ofercie. I trochę dziwnie to mleko smakuje ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Tylko oczywiście, trzeba dbać by dieta była odpowiednia
|
|
#41416 | |
|
Rozeznanie
|
no u mnie też w berecie jest lepiej niż w zwykłej czapce, ale ... ale mam wrażenie, że samo ciepło wytwarzane pod jakąkolwiek czapką/kapeluszem/beretem rozprostowuje mi włosy u nasady...
ale na to to już nic nie poradzę...tak, swojego czasu nawet rozważałam zbadanie sobie kodu dna pod kątem tego, co powinnam jeść...ale nie stać mnie na takie sobie rozporządzenie 1500zł... no i tak sobie myślę, że gdyby mi powiedzieli, że mam jeść coś,czego naprawdę nie cierpię to przecież nie byłabym z w stanie rabię co mogę, by jeść zdrowo i tyle---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Cytat:
. dokładnie. czasem nawet foletowe. a w skajnych sytuacjach tracę w nich czucie...i wyję z bólu kiedy już wchodzę do ciepłego i zaczynają odmarzać. zima jest obrzydliwa . i nie wywołujmy jej zbyt prędko
|
|
|
|
|
#41417 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
A tak w ogóle to człowiek się przyzwyczaja do dobrego, też kiedyś mi szopa nie przeszkadzała a teraz jak zobaczę choć trochę puchu to co prawda nie denerwuje się ale sobie myślę - o nie ![]() Cytat:
poza tym w czapeczcie jest ciepło i głowie i włoskom. Nie wyobrażam sobie w zimie chodzić bez czapki. Brrr...U mnie też dziś pogoda cudowna Zimno, deszczowo, ponuro. A, że jestem zmarźluch to już mam cały nos czerwony z zimna i wyglądam jak rudolf |
|||
|
|
|
#41418 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Cytat:
bardzo dziekuje za info Cytat:
Oczywiscie podaje to tylko jako ciekawostke
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-09-09 o 19:15 |
|||
|
|
|
#41419 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() .Cytat:
![]() Cytat:
![]() Owoce to pewno widzieli, ale w postaci winogron :brzydal :. Ah ta fruktoza!Aoirghe Proszę, powiedz, że nie stosujesz Dukana! ![]() Piechniak to co opisujesz, to kolejny znak, że jesteś młodą kobietą Mam ten sam problem, ale u mnie narciarskie skarpety, grube buty (typu emu) załatwiają sprawę. Z zazdrością patrzę na koleżanki biegające po mrozie w rajstopach i cienkich kozakach.Edytowane przez martusia1234 Czas edycji: 2011-09-09 o 17:43 |
|||
|
|
|
#41420 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli 2 kostki bo wiecej i umieramCytat:
Cytat:
Cytat:
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-09-09 o 19:14 |
||||
|
|
|
#41421 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wpływu na włosy nie zauważyłam Cytat:
Próbuję coś wymyślić, żeby myć włosy wieczorem, a nie rano. Jednak dzisiaj wstałam z falami, a te włosy na spodniej warstwie były w ogóle proste... Chyba są jeszcze za krótkie. O tym problemie niedawno dziewczyny pisały. Rybiorku, ja swojej mam z Biedronki. Nie ma go w stałej ofercie, ale jeszcze może jeszcze da się go kupić. Ma długi termin wazności, więc zależy kiedy przyjeżdżasz do Polski. Może ktoś je kupi i odłoży na Twój przyjazd ![]() Dzisiaj na tym mleku robiłam sobie budyń ![]() Samego mleka nie piję, więc nie wiem, jak ma smak. W stałej ofercie Biedronki jest za to napój sojowy. Wiem, że to nie to samo, co mleko, ale może da się je w ten sposób zastąpić Napój o smaku waniliowym jest pyszny![]() A, mleko sojowe dostaniesz w Kauflandzie. Cena jest dośc wysoka bo ok. 8zł/1l. Tylko trzeba go dobrze poszukać, bo nie stoi obok zwykłego mleka, tylko razem z produktami z mleka koziego itp. |
||
|
|
|
#41422 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewuchy nie przeginacie z tym offtopem dietowym?
chociaż byście na szaro pisały o odmrożeniach i mleku sojowym ![]() ja tu zaraz porządek zaprowadzę eeee wystraszyłam wszystkie?:p ja to półżartem Babolki moje
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-09-09 o 17:14 |
|
|
|
#41423 |
|
Rozeznanie
|
Miałam dodać zdjęcia, ok, dodam ale nie jest to świetna jakość i widoczność, samemu jednak trochę trudno. Kupiłam dziś olejek do włosów, nie napisze wam z czego się zawiera po zmyłam napisy zmywaczem do paznokci bo buteleczka była otłuszczona
Co najwyżej nazwę i skład. To on https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...-hair-oil.html
|
|
|
|
#41424 |
|
ma zielone pojęcie
|
A jest jakiś wątek o wpływie diety na włosy? Bo tam by można przenieść ten dietowy offtop
|
#41425 |
|
Rozeznanie
|
Martusia, nie wiem, czy jestem aż ta młoda... ( w artykule podają średnią wieku 14 lat) i aż mnie przestrasżyłaś, czy to nie zaczątek choroby...no ale może nie, nie dajmy się zwariować, może jestem takim sobie ewnwmentem, który przekroczył naście lat a jednak wciąż trak ma
.Chatul, dobry pomysł, ale chyba nie ma takiego wątku...może by założyć ?
|
|
|
|
#41426 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#41427 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Się to nazywa biorezonans komórkowy i pomaga ponoć na wszystko i przy okazji wykrywa choroby, alergie, nietolerancje... Wyszła mi kosmiczna nietolerancja na mleko i gluten pszenicy. Aż nawet odstawię, acz co to za życie bez kawy z mlekiem ![]() Cytat:
Są b długie i pewnie ciężkie
|
||
|
|
|
#41428 | |
|
Raczkowanie
|
Niee!
Odżywiam się w miarę przyzwoicie od jakiegoś roku. Niestety, dużo moich znajomych odchudzało się Dukanem, stąd jestem w temacie i potępiam tę dietę. Sorki za offka ![]() Cytat:
O tak, myślę, że bardzo by się taki wątek przydał. |
|
|
|
|
#41429 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w każdym razie dobrze wiedzieć...metoda na walkę z zimnem, ech...ciężko będzie już mnie dopadło, a przecież temperatura nie zeszłą jeszcze poniżej 15 stopni...i jak tu się obyć bez gorących napojów...a w ubiegłą zimę obiecałam sobie, że nie będę piła tyle herbaty (kawy w ogóle nie pijam) bo przeczytałam, że picie herbaty wysusza włosy i skórę, a i tak mam suche jedno i drugie...
|
|
|
|
|
#41430 |
|
Zadomowienie
|
A propos diety wegetariańskiej, jak jest dobrze zbilansowana to nie szkodzi nawet w młodym wieku. Byłam wegetarianką przez pierwsze 13 lat życia i mam się dobrze
Miałam dzisiaj taki przyklep na głowie że wyglądałam przylizowato nawet jak związałam włosy w kucyk... Odkąd wycofali niebieski spray nivei nie mogę znaleźc nic co by na to pomogło Dlaczego wszystko co najlepsze muszą wycofywac? ![]() Zastanawiam się nad kupieniem indygo i przefarbowaniem się na ciemno, bo jakoś do jesienno zimowej aury zupełnie mi czerwień nie pasuje. Ale z drugiej strony jak zrobi się cieplej to znowu mi się zachcę czegoś żywego. Sama nie wiem...
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.

Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam

bo rzadko w sklepach jest takie jak pije - sojowe nieslodzone (zazwyczaj jest ale to slodzone sokiem jablkowym, nie moge tego strawic), raz udalo mi sie dostac jak jechalismy do moich rodzicow (rodzice meza mieszkaja w Kielcach) i po drodze wstapilismy do centrum handlowego w Rudzie Slaskiej bylo Alpro sojowe nieslodzone. Nie jest to ideal ale lepsze to niz to slodzone.
). niemniej tak czy siak według lekarzy nawet "zdrowy" wegetarianizm nie jest dla mnie

) a trwałość to 6-12 godzin, więc...na całą zimę nie da rady
Jesień nadchodzi wielkimi krokami, czas chronić włosy przed wiatrem i deszczem 
Obawiam się zimy, bo zeszły sezon był ciężki, nie udało mi się opracować żadnej sensownej pielęgnacji. Miałam wrażenie, że co nie zrobię to źle - oleje nagle zaczęły mi wysuszać włosy, ulubione odżywki - obciążały, silikony - brak efektów.