wesele zmarnowane pieniadze - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-28, 17:20   #31
takasobieania
Zadomowienie

GG do takasobieania
Dot.: wesele zmarnowane pieniadze

Też jakoś za weselami nie szaleje, a rok temu byłam na takim gdzie było ponad 300 gości Ja na prawde nie wiem czy można mie 300 osób najbliższej rodziny i znajomych...

moje obrazki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=117813
takasobieania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-28, 17:55   #32
Boz
Zadomowienie

Ja nie miałam wesela bo nie chcieliśmy było skromniutkie przyjęcie - uroczysty obiad na 20 osób. I szczerze mówiąc bardzo się cieszę, odłożyliśmy wcześniej pieniądze, ale na mieszkanie. Oboje zgodziliśmy się że tak wolimy. Natomiast rozumiem ze ktoś marzy o pięknym weselu i chce na nie wydać mnóstwo pieniędzy. I fajnie jak może spełnić takie marzenia. Denerwuje mnie natomiast takie przeliczanie, zwróciło się nie zwróciło. Wydałam na każdą osobę tyle a dostałam tyle. Liczenie kto ile dał. Jeżeli tak to ma wyglądać to moim zdaniem lepiej nic nie robić. Ja na nic nie liczyłam i naprawdę cieszyłam się z każdej złotówki. Rozumiem że ktoś robi wesele dla gości chce się podzielić własnym szczęściem, a nie dla zarobku. Głupio mi jak widzę że ktoś idzie na wesele i kupuje potężny prezent bo tak trzeba, a nie ma na buty dla dziecka. Mam wrażenie że u nas często i ze strony gości i ze strony pary młodych następuje jakaś psychoza weselna. Przerost formy nad możliwościami, spłacanie kredytów latami by bawić się jedną noc- to mnie przeraża.
Boz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-28, 19:18   #33
buena
Wtajemniczenie

"Ja jestem za zapraszaniem najbliższych osób, lubianych przyjaciól z którymi chcesz sie podzielic radością zamążpójścia ( czy tez jakakolwiek inną) oraz najbliższej rodziny, z która utrzymujesz kontakty. Nie widze sensu w zapraszaniu cioci-piata-woda-po-kisielu, która widzialas ostatnio 10 lat temu "bo tak wypada". "
Dokładnie tym sie kierowaliśmy wybierając gości weselnych i za cholere nie dałam się przekonać teściom, żeby zaprosić ich dobrych znajomych i jestem z tego można powiedzieć dumna
Wesele to wesele i jest raz w życiu (tak się mówi ) Wydatek spory, ale zostają piękne wspomnienia,o których pamięta się do końca życia. Pamiątki w formie zdjęć, czy nagrania. No i super zabawa, tańce, śmiech, pyszne jedzonko. I przede wszystkim nie nastawiać się na to, że wesele zwróci się z prezentów, bo zdarza się to bardzo żadko,żeby potem się nie rozczarować.To chyba tyle.
Ach.... było tak pięknie
Jeszcze raz by się chciało
buena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-28, 19:28   #34
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez armide
czy nie uwazacie ze wesele to strata kupy pieniedzy na wlasciwie niewiadomo co czy nie lepiej za te pieniadze pojechac w niezapomniana podroz...bo ja osobiscie wolalabym pametac romntyczne chwile z mezem w egzotycznym miejscu niz pietrowy tort i nachlanych gosci
Wlaśnie tak uważam i wobec tego mialam i skromny ślub cywilny, i eleganckie przyjecie w domu moich rodziców zamiast weselicha w lokalu. Za nic nie zdecydowalabym się na kosztowna imprezę w myśl zasady "zastaw się a postaw się" albo z obawy o komentarze. Podroż poślubną mialam niezapomnianą (rejs statkiem po Zatoce Meksykańskiej z przystankami na Kajmanach, w Meksyku i Nowym Orleanie).

Najważniejsze jednak, by mieć ślub jaki się pragnie, a są ludzie, dla których wesele jest nieodlącznym elementem ślubu.
Magda. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-28, 19:53   #35
siwona
Raczkowanie

GG do siwona

A ja wcale nie uważam, że to stracone pieniądze, chociaż przyznam, że opcja weselicha dojrzewała we mnie powoli. Bierzemy z moim lubym tylko ślub cywilny i początkowo wesele wydawało mi się "nie na miejscu", ale widzę, że to teraz nie ma już tak wielkiego znaczenia gdzie zawiera się związek małżeński. I powolutku, powolutku skromny rodzinny obiad zamienia się w prawdziwe wesele!!! I bardzo się z tego cieszę!!! I nawet z tymi ciężko zarobionymi pieniążkami nie jest mi trudno się rozstać (chyba bardziej sknerzyła bym na taką egzotyczną wycieczkę...)
siwona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 10:07   #36
zuzaneczka
Zakorzenienie

ughh jak ja niecierpie typowych wesel!!
a poważnie to własnie stanęlam przed decyzją - jaka impreza bo data już ustalona. BYłam na kliku weselach (po ok. 100-200 osób) i powiem szczerze że moim zdaniem nie ma to najmniejszego sensu. Wydatek niesamowity, połowa gości to osoby które widzi się pierwszy raz w życiu. Młodzi i tak nie są w stanie z każdym porozmawiać, a ludzie bawią się we własnych grupkach.
Towarzystwo w większości podpite. Chwiejący się "wujkowie" obtańcowywujący pannę młodą.... Koszmarne zespoły, które w momencie kiedy lud już się troche nawet rozbawi robią sobie przerwe No nie dla mnie.
NIe wyobrażam sobie jednak żeby miało nie być jakiejś "imprezy".
Dlatego zdecydowaliśmy, że zorganizujemy przyjęcie weselne dla najbliższych osób (będzie ich ok. 20-25- najbliższa rodzina, świadkowie.) Muzyczka będzie z płyt, które wcześniej chcemy przygotować. NIe zapraszam "pociotek" i nie obchodzi mnie czy ktoś się w związku z tym obrazi czy nie. Chcę świętować tylko z bliskimi nam osobami.
Natomiast tydzień później robimy luźne "garden party" dla znajomych - takie połączenie świętowania z okazji naszego ślubu i parapetówka w jednym.
Zdecydowanie wyjdzie to taniej niż "typowe wesele", my będziemy mogli swobodnie świetować i z rodziną i ze znajomymi.
No a później chcemy się wybrać się w podróż poślubną

Zupełnie nie rozumiem jak można brac kredyt żeby urządzić ogromne wesele dla wszystkich krewnych i znajomych królika - tak na zasadzie zastaw się a postaw się. Wesele ma być dla młodych i to oni powinni decydować jak chcą spędzić ten dzień i z kim. Choć często jest tak, że rodzice jako finansujący organizują wszystko "pod siebie". Przykre to troche.

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 10:16   #37
jami
Rozeznanie

zdecydowanie wolalabym wesele-fajnie spedzic czas z najblizszymi na wspanialej zabawie
jami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 10:21   #38
Naja84
Rozeznanie

Popieram na wycieczke można pojechać kilka razy a wesele ma sie raz w życiu .... i osobiście nie moge sie już doczekać... a zostało jeszcze 3 tyg ....
Naja84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 10:41   #39
jami
Rozeznanie

Naja84 no to gratulacje bawcie sie co najmniej dobrze!
jami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 11:53   #40
wenezja
Rozeznanie

Wink Dot.: wesele zmarnowane pieniadze

Ja miałam wesele na 80 osób rok temu Nigdy w życiu bym nie zamieniła tego na żadną wycieczkę!!! To jest niesamowity dzień w życiu, który pozostaje w pamięci do końca naszych dni. Już wiele razy złapałam męża jak sobie ogląda nasze zdjęcia ślubne z rozmarzeniem na twarzy!
Na niektórych rzeczach można zaoszczędzić. Ja np.: wypożyczyłam suknię, bo uważam, że wydanie 3 000 za kieckę na jeden dzień, to zbyt dużo
-,,Biedna Emilka marznie a ja tutaj leżę"
wenezja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 14:23   #41
mosticchio
BAN stały

ale co tam my tu o weselach gadamy kazdy uwaza jak chce ale moim zdaniem jest najwazniejsze PO weselu i to czy jest udany nasz zwiazek malzenski Wenezia fajne to motto palenie:::::: hahahaahauuahua
mosticchio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 14:36   #42
Nadin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez armide
czy nie uwazacie ze wesele to strata kupy pieniedzy na wlasciwie niewiadomo co czy nie lepiej za te pieniadze pojechac w niezapomniana podroz...bo ja osobiscie wolalabym pametac romntyczne chwile z mezem w egzotycznym miejscu niz pietrowy tort i nachlanych gosci
Tak samo myślałam przed ślubem, przygotowania do niego były możliwe tylko dzięki teściom którzy prawie wszysko finansowali, a koszta nie były małe.
Umówiliśmy się więc, że gości poprosimy o koperty zamiast prezętów, a pieniądze które dostaniemy oddamy na pokrycie wydatków
Na weselu uzbieraliśmy ładną sumkę, jednak nie pokryła ona wydatków, dostaliśmy taż prezenty, (napewno trafione i przydatne w nasdzym wypadku)
Myślę, że warto organizować wesele jeśli kogoś na to oczywiście stać, bo to nbył naprawdę wyjątkowy i wspaniały dzień Nasz Dzień, my jesteśmy zadowoleni i nie cofnelibyśmy czasu

Nadin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 14:39   #43
szukate
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pralinka
Nie na "niewidomo co" tylko na dobra zabawe na uroczystym przyjeciu w gronie znajomych i przyjaciół. Wesele to jest własnie to.

No jesli nie lubisz tortów i zamierzasz zaprosic nachalnych gosci...

Ja jestem za zapraszaniem najbliższych osób, lubianych przyjaciól z którymi chcesz sie podzielic radością zamążpójścia ( czy tez jakakolwiek inną) oraz najbliższej rodziny, z która utrzymujesz kontakty. Nie widze sensu w zapraszaniu cioci-piata-woda-po-kisielu, która widzialas ostatnio 10 lat temu "bo tak wypada".

Co do kwestii wydatków, to owszem, jest to bolączka. Dlatego my z TŻ zamierzamy najpierw zarobić sensowna sumę na przyjecie-z-okazji-postanowienia-bycia-razem-na-zawsze (bo slubu nie planujemy) a dopiero potem je zrealizowac bez żadnych pozyczek. Kredyt na wesele=absurd w mojej opinii.

Wesele to przeciez nie przykry obowiązek ale okazja do spedzenia niezapomnianych chwil w gronie najblizszych przyjaciol, no i do wspanialej zabawy. Nie traktujcie tego jako "zło konieczne". To przyjemność ma być przecież. Bo jesli nie jest, to chyba faktycznie lepsza ta wycieczka.
Przysięga i slub to najpiekniejsza rzecz w zyciu jaka mnie spotkała (na równi z moimi dwoma synami;-). Kiedyś też opowiadałam ,że nie potrzebuje ślubu skoro kocham ale po slubie wzrasta zaufanie , bezpieczenstwo,oddanie-jest cudownie i nawet żal tracic czas na sprzeczki co przed slubem czesto sie zdarzało. Nie mielismy wesela bo tez uważam to za strate pieniedzy tylko małe przyjecie dla rodziców, rodzenstwa i rodzicow chrzestnych (czyli dla wszystkich ,których chciałam widziec w tym ważnym dla mnie i meza dniu)
szukate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 15:48   #44
Misiaczek20
Raczkowanie

my z moim ukochanym nie wyobrazamy sobie slubu bez wesela jednak napewno nie bedzie ono jakies huczne i wystawne albo co gorsza zgodne z zasada "zastaw sie a postaw sie " my bedziemy mieli jakies 100-150 osob owszem duza liczba powiem nawet bardzo dla niektorych ale na wesele mamy odkladane od dawna i sa to tylko nasze pieniazki od rodzicow nie chcemy nic brac bo dosc nam dawali wczesniej. Wesele bedzie skromne ale dla osob najwazniejszych dla nas i oboje nie wyobrazamy sobie tego dnia bez tych osob. Ten dzien bedziemy pamietac do konca zycia a na podroz poslubna tez mamy odlozone wiec pogodzimy jedno z drugim jasne ze mozna i bez wesela ale to ejst nasz wyjatkowy cudowny dzien i chcemy sie dzielic radoscia z bliskimi. Ale bylam tez niedawno na weselu ktore liczylo 50 osob slub byl na dworze a nie w kosciele wesele to byl poczestunek w restauracji a cala kase para mloda przeznaczyla na miesieczna podroz po romatycznych miejscach w Europie i podobal mi sie ich pomysl ale kazdy z nas ma inan wizje wesela ja i moj mis chcemy to siwetowac z rodzina i przyjaciolmi i tak tez bedzie
Misiaczek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 16:41   #45
muron
Zakorzenienie

tez jestem przeciwna maksymie; postaw się a zastaw się. Mam juz taki charakter, ze nie kieruje się tym że "tradycja nakazuje". ja uważam że w dniu slubu to młodzi są najważnniejsci i nie mozna się kierować tym co ciotki powiedzą. Ja jestem za kolacją w fajnej restauracji (zadne domy weselne itp.) bez wódki ( u mnie nie ma problemu;-)) a za całą tę kasę to pojadę na 3 wycieczki zagraniczne. Bo wydawanie 12 tysięcy na wesele uważam za czyste szaleństwe. jeśli oczywiście dochody nie są wygórowane. Bo jak ktos ma to niech robi. W takiej sytuacji też bym zaplanowała wystawne wesele. ja jestem przed i głowę mam kwadratową. Przed-choc jeszcze nie planujemy. Ale ja lubię przejmować się na wyrost;-)

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 17:01   #46
wersta
Zakorzenienie

ło matko! jak czytam, że wesele ma się zwrócić, to aż mi żal serce ściska...
"uwaga goście pamiętajcie o grubych kopertach'- taki powinien być dopisek na zaproszeniu w takim razie.

w moim rodzinnym mieście większość moich rówieśników jest bez wykształcenia (ew. licencjat, czyli też niewiele) i z niską pensją (jeśli w ogóle pracują).
prawie wszystkie moje koleżanki wyszły za mąż i mieszkają kątem u rodziców. weselicha miały na 100 lub więcej osób (rekordzistka 160 przyszło a było zaproszonych więcej !?!). oczywiście kredyty pobrane i one oczekiwały, że goście tyle im kasy naznoszą, że im się zwróci. no cóż myślenie nie było ich najmocniejszą stroną, bo rodzice jeszcze długo sobie popłacą.

nigdy nie chodziłam na wesela, bo po prostu nie podoba mi się taka zabawa, jednak jeśli ktoś to lubi i się na to decyduje, to nie powinien na lata przez swoje zachcianki obciążać rodziców!
wersta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 17:58   #47
Naja84
Rozeznanie

Wera nie koniecznie obciąża się rodziców na długie lata ... ja robie sobie sama z TŻ wesele i nie licze na to że mi się zwróci ... ale licze na ten dzień ... bo to jedyny taki dzień ...dzień na całe życie ...

PozDraWiaM
Stary 2005-09-29, 18:12   #48
wersta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Naja84
Wera nie koniecznie obciąża się rodziców na długie lata ... ja robie sobie sama z TŻ wesele i nie licze na to że mi się zwróci ... ale licze na ten dzień ... bo to jedyny taki dzień ...dzień na całe życie ...

PozDraWiaM

nie obciążasz rodziców, to ok. ale wnioskuję, że też się zadłużasz?
Stary 2005-09-29, 18:25   #49
Naja84
Rozeznanie

oczywiście że się nie zadłużam ... i napewno nie zaczynałabym nowej drogi życia z zadłużonym kontem ...
Stary 2005-09-29, 18:31   #50
wersta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Naja84
oczywiście że się nie zadłużam ... i napewno nie zaczynałabym nowej drogi życia z zadłużonym kontem ...

no widzisz i tu się z Tobą zgodzę.
zawsze mnie uczono, że kredyt to ostateczność jeśli nie ma innego wyjścia w krytycznej sytuacji finans.
dlatego przeraża mnie beztroskość coniektórych pańtawa młodych.
Stary 2005-09-29, 19:47   #51
Naja84
Rozeznanie

No cóz ... zdarza się iż młodzi chcą mieć swoje 5 minut i piękny dzien z weselem ... ale sądzę że jeżeli na coś mnie nie jest stać no to rezygnuje z tego lub stram sie zaoszczędzić ( tak jak ja z TŻ to zrobiłam ) i cieszyć się z tego że sami zarobilismy na ten dzień ...
Niekótrzy powiedzą że to obowiązek rodziców .. ale moim zdaniem to nie tak - ich obowiązkiem jest nas wychowac

A puki co ... ja szykuje się do tego dnia i zostało juz tylko 23 dni

PozDraWiaM
Stary 2005-09-29, 20:34   #52
papryczka
Wtajemniczenie

Edytowane przez papryczka
Czas edycji: 2006-09-22 o 14:39
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-22, 11:41   #53
mary'79
Raczkowanie

Ja wyszłam za mąż we wrześniu tego roku.Nie żałuję, że wyprawiliśmy wesele(płaciliśmy i organizowaliśmy wszystko sami).Tyle ile wydaliśmy, tyle zebraliśmy.Zabawa była ekstra.Jedyny minus to taki, że byliśmy dosyć mocno zmęczeni, ale warto było.
mary'79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-22, 12:13   #54
nel_a
Zakorzenienie

czesto jak juz sie ma na tak "niezapomniana podroz" to czesto szkoda kasy sa wazniejsze wydatki. W sumie to zawsze moze z kasy z wesela jechac w podroz jesli juz nie robi wesela to juz lepiej kase przenzacczyc na mieszkanie jednak jestem bardziej za weselem
nel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-22, 12:15   #55
nel_a
Zakorzenienie

a dla przykladu - moi znajomi robili wesele na 120os.- zebrali 16tys. A szwagierka robila na 50 i zabrala prawie 10tys.
nel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-20, 22:23   #56
maruuuda
Raczkowanie

GG do maruuuda

Tez uwazam ze na wycieczke zawsze mozna pojechac
a wesele jest raz w zyciu !!!! osobiscie planuje we wrzesniu2007 duze weselicho -gdyz mam duza rodzine (i nie chodzi wcale o daleka rodzonke). U mnie w rodzinie kazdy wyprawia duze wesele i wtedy wszyscy sie dobrze bawia wspominajac to przez długi czas -naprawde polecam!!!!
maruuuda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-20, 22:51   #57
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez maruuuda Pokaż wiadomość
wszyscy sie dobrze bawia wspominajac to przez długi czas -naprawde polecam!!!!
niektórzy takimi właśnie rzeczami się ekscytują i żyja od imprezy do imprezy, a wesele to nawet na tyle istotna sprawa, że decyduja się na kredyt Jak moja teściowa. Wesle powinno byc takie żeby o nim się mówilo, wielka kieca, bramy z kawiatow, rozdawanie wodki, poprawiny 2 tygodnie. Ale jak napomknęlismy o zakupie wózka dla dziecka, to zaznaczyla ze ona się do wózka nie dokłada bo nie ma pieniędzy. Ale kredyt na wesele... a i owszem
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-21, 10:10   #58
wersta
Zakorzenienie

moja dobra koleżanka z LO wychodzi za mąż w lipcu. jej rodzice biorą kredyt na jej wesele 30 tyś., a państwo młodzi będą mieszkać w 1 pokoju u jego rodziców. gdzie tata bije mamę, a kolezanka musi już teraz obsługiwać całą rodzinę.
w tej miejscowości gdzie mieszkają, kawalerka w bloku kosztuje do 35 tyś.
ale ona woli mieć wesele...

sami zarabiają łącznie ok 1700 zł, on nie jest na stałe zatrudniony, ona jest ekspedientką.
Stary 2006-10-21, 10:53   #59
muron
Zakorzenienie

ja nie bede robic wesela-nie lubie, nie dociera do mnie twierdzenie:bo innym bedzie szkoda, nie mam na to, rodzicow tez by to sporo wysylku kosztowalo. Tylko Kolacja w restauracji dla najblizszych. Te 30 tys wolalabym przeznaczyc na samochod, cokolwiek materialnego

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-21, 11:50   #60
falka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
ja nie bede robic wesela-nie lubie, nie dociera do mnie twierdzenie:bo innym bedzie szkoda, nie mam na to, rodzicow tez by to sporo wysylku kosztowalo. Tylko Kolacja w restauracji dla najblizszych. Te 30 tys wolalabym przeznaczyc na samochod, cokolwiek materialnego
Zgadzam się z Tobą.
Też nie cierpię wesel.
U siebie miałam obiado-kolację na 40 parę osób w eleganckiej restauracji na Krakowskim Przedmieściu - kosztowało nas to 7 tyś. Był pianista i troszkę miejsca do potańczenia, pyszne jedzonko, alkohol jaki kto chciał.
Za przyjęcie płaciliśmy sami - nie wyobrażam sobie wogóle mieszania rodziców w koszty wesela... Mama w prezencie ślubnym zafundowała mi sukienkę.
A w podróż poślubną wybraliśmy się do Egiptu na dwa tygodnie
I tam wydaliśmy drugie 7 tyś... ale to już inna historia...
A! i mieszkanie mamy własne od dwóch lat i też rodziców w to nie mieszaliśmy...
A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem?
http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png

falka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości