|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
Cytat:
mam świetny przepis na sałatkę do słoików z czerwonej kapusty jutro napiszę dzisiaj juz mi się nie chce zeszytów przewalać Tak reneta jest niezastapiona antonówka też dobra na szrlotki , to o czym piszesz to chyba okulizacja czy jakoś tak wiem o co chodzi u mojego sąsiada jest jabłoń co ma na sobie dwie odmiany jabłek---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Izazula owszem dużo roboty , mi mama pomaga bo ja tez w hurtowych ilościach wszystko robię i nie wyobrażam sobie nie mieć pełnej spiżarki słoików |
|
|
|
|
#3302 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
Cytat:
a propo buraczków to my juz mamy 2 pólki ze swoich buraczków z ogródka.. hahhaha a te 30 kg to kupione u znajomego bo tez bez nawozów wyrosły. dawaj przepis na czerwona kapustę!! My robimy czerwona w zalewie tylko a potem w zimie odcedzamy i dodajemy jabłko i majonez z jogurtem lub smietana pychotka!!!! a buraczki gotujemy i papryke z cebula podsmazamy potem wszystko mielimy i do słoika z zalewa my z tomkiem potrafimy zjesc pol litra na raz.. znaczy słoik po litrowy!
|
|
|
#3303 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
przynajmniej nie w moim przypadku, a szkoda Cytat:
Cytat:
|
|
#3304 |
|
Zakorzenienie
|
Mdziwnia jutro wstawię z tej czerwone i mam jeszcze z białej też dobra
moje ulubione to też buraczki i ta z czerwonej. Ta sałatka z kapusty jest od razu z jabłkami i cebulą A dzisiaj już spadam |
|
|
|
#3305 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A ziemniaki, to tylko w zupie.Cytat:
Małego teraz codziennie biorę na spacer wieczorny, od 19-20, to tak pada i śpi do rana, nawet nie mruknie
|
|
|
#3306 |
|
Zakorzenienie
|
U nas dzień rozpoczęty od nauki siusiania na nocnik i co?sto pięćdziesiąt razy siadała i ściemniała,że"taaa siusiu zaraz zrobię"poszłam jej butle zrobić i nasiusiała pięknie 2 metry od nocnika wprost na swojego ukochanego konika śpiewającego
|
#3307 |
|
Zakorzenienie
|
Tz wczoraj kupil nowe klocki i pudelko stalo obok i moje dziecko tak jak twoje dzisiaj siadalo na nocniku 100 razy po czym nalała do pudelka- rozbroila nas totalnie.
|
|
#3308 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Madziwnia i Libra napiszcie jak robicie te buraczki do słoików,ja dostałam wczoraj od cioci torbe buraków i może zrobię takie na surówkę Tylko napiszcie wszystko,łącznie z zalewą,bo nie mam pojęcia o robieniu takich rzeczy Jeśli to już napisane było to dajcie znaka to się cofnę kilka stron.
|
|
#3309 |
|
Zakorzenienie
|
tz sie smial ze musimy jej moze kuwete zrobic
|
|
#3310 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mam pojęcia jak się robi przetwory - raz zrobiłam dynię w occie i za dużo octu dałam - ble....
Za to u nas A. robi przetwory owocowe: jabłka, śliwki, gruszki.
|
#3311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sałatki z ogórków,papryki,ogórki kiszoneAle buraczków nie dostaje,a że mam to sama spróbuję zrobić ![]() Dostałam też kapustę czerwoną i białą to poczekam na przepis od Libry. Ja mam swoich kilkanaście drzew jabłkowych i gruszy,jakieś 2 śliwki też są.A że sama nic z takich rzeczy zrobić nie potrafię(a bardziej to mi się nie chcę) to zawsze pozwalam biedniejszym rodzinom u nas na wsi wszystko zebrać i oni jadą i sprzedają.
|
|
#3312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A z dziwnych miejsc gdzie siusia to w swojego pchacza, otwiera bagażnik, siada i siura Ja przetwory zawsze mam od teściowej. To jak macie jakies fajne przepisy to jej przekażę i później wypróbuję
|
|
|
#3313 |
|
Zakorzenienie
|
DZIĘKI ZA ODP W SPRAWIE NUROFENU JUŻ KUPIONY, JESZCZE NIE DAWAŁĄM. UPS kaps się wcisnął...mały w nocy miał 39 stopni, leku ni cholery nie da się podać, antybiotyku też nie wziął
ledwo czopek z nurofenem mi się udało dać na noc i później o 3 w nocy jak miał te 39 stopni ja już wariuję, nic absolutnie nic w żaden sposób nie da się mu podać! dodam, że nie kaszle wcale i właściwie ma tylko katar ogrooomny, może nic sie nie stanie jak tego antybiotyku brał nie będzie...gardło go chyba też nie boli, bo je i pije bez najmniejszego grymasu jak dzisiaj bedzie powtórka z rozrywki to jutro z rana dzwonie do mojego pediatry na domowa wizyte.
|
#3314 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny proszę wklejcie zdjęcia tej kamizelki o której piszecie i zdjecia jakis fajnych sukienek do kozaczków
tylko nie linka do allegro, bo i tak nic nie zobaczę a same zdjęcia moga byc w załącznikach dzięki ![]() u nas w kuchni stoi 12 kg pomidorów i 30 kg buraków ale jakos nie mam zapału by tam pojechać i cokolwiek robić. Tż próbuje mnie skusić do powrotu warzywami do przetworów wie, że ja nie lubie jak coś swojskiego się marnuje ale odrazu migrenę mam na myśl, że mam tam pojechać
|
#3315 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez NIC ALE TO NIC nie robie z przetworow, moja mama robi wiec jak cos to dostajemy od niej ale u nas malo tego schodzi.
|
|
#3316 |
|
Rozeznanie
|
Baobabku współczuję i życzę dużo zdrówka dla Kubusia
![]() my tez mieliśmy okropną noc moje dziecko nic nie chce jeść dosłownie nic od wczoraj południa zjadła 3 łyżki zupy 4 płatki śniadaniowe 2 gryzy szybki 1 kęs bułki słodkiej jeden jogurcik sojowy to dzisiaj rano jak sie rozbeczałam z bezsilności < Julka popatrzyła na mnie uśmiechnęła sobie i zaczęła jeść jogurcik > jak nie zacznie jeść to chyba w wariatkowie mnie zamkną syropu tez nie chce pić oszaleję oszaleję będziecie mi wysyłać listy do wariatkowa ??!! Nie mam juz siły potrzebuje wakacji od wszystkiego starczyłby jeden dzień bym zregenerowała siły aha i miałam jeszcze was pytać czy któraś z was podawałą dziecku syropek ELOFEN ? możecie powiedzieć mi jaki on ma smak ?, bo nie wiem czy z naszym jest coś nie tak. Julka pierwszego dnia pięknie wypiła i domagała sie jeszcze wczoraj wieczorem juz nie chciała jak spróbowałam, to on był taki kwaśno gorzko cierpki i nie wiem czy to normalny smak czy coś się z nim stało < może się popsuł ?> ---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Darusia moja mama ma zawaloną całą juz piwnicę ja uwielbiam jej jabłka z goździkami i rodzynkami :P albo wiśnie, maliny z wanilią i inne przetworyja nie robie dużo po kilka słoikó tak by tylko dla Juli było robie sos pomidorowy taki naturalny ze swoiskich pomidorów jest prosty i szybki do zrobienia bo tylko obrane pomidory gotuje i do słoików pakuję do tego robie trochę soków ale w takie malutkie butelki pakuję co by sok starczył na jeden góra dwa dni mam chorobe na punkcie stania otwartych przetworów i innych rzeczy uważam, że jak coś jest otwarte, to powinno być zjedzone w max 2 dni bo potem trzeba wyrzucić tak samo mam z wędlinami i serami dlatego kupuje pakowane
|
#3317 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czekam na przepis tej twojej kapusty ![]() buraków w tym roku jeszcze nie robiłam Cytat:
zdrówka dla Kubusia
Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2011-09-14 o 10:33 |
||
|
|
|
#3318 |
|
Rozeznanie
|
czy wiecie może czy ja gdzieś dostanę na Julkę taki swetr jak w linku ?
http://www.littlefashiongallery.com/...90&p=1&t=70&s=
|
#3319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz zjadł obiad cały i zasnął. temp mu zaczęła rosnąć, więc wcisnęłam mu ten nurofen forte - oczywiście większość wypluł![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- aaaa zapomniałam się pochwalić: mam w domu półtoraroczniaka
|
|
#3320 |
|
Zakorzenienie
|
bao buziaki dla kubusia.
Bao nie masz jakiejs ksiazki o szkole, dokladnie o jej funkcjach i zadaniach?;/
|
|
#3321 |
|
Raczkowanie
|
hej..ja staram sie byc na bieżąco.. i nawet mi to wychodzi tylko już nie mam kiedy odpisać...
libra- my raczej niewysocy jesteśmy... i dużych stóp nie mamy więc nie wiem do kogo się Kala podała z wielkością stopy... teściowa wróciła do domu... siły jeszcze nie ma za wiele a już wszystko chce robić;/ i się jej nie przegada... z tym co ma jeść też mnie nie słucha... bo w szpitalu jej to dawali to w domu też będzie jeść... a nie robi co chce... jej zdrowie... drcron- jak przeczytałam że julka pobiła lekarza to stwierdziłam że mogłyby z Kalą prowadzić rozgrywki która bardziej boksuje... bo nasza jak tylko się wejdzie do ośrodka to zaczyna wyć a jak widzi lekarza to się wyrywa... ostatnio były cyrki przy badaniu przed szczepieniem... ja już na wstępie powiedziałam kobiecie że na początku ma jej gardło sprawdzić bo pod koniec i tak będzie czerwone... i potrzeba 2ch osób żeby małą utrzymać bo ja sama nie daję rady;/ a co do przetworów.. to ja raz zrobiłam dżem kiwi z cytryną i raz z malin.. i nic więcej nie robię... jak ostatnio musiałam w piwnicy z przetworami porządek zrobić to się za głowe złapałam.. bo teściowa co roku coś robi w ogromnych ilościach a prawie w ogóle tego nie jedzą... my tym bardziej... i są tak np dzemy z 2001roku! nie wiem czy to się jeszcze nadaje do jedzenia po takim czasie... i nie wiem po co ona ciągle dorabia przetworów jak tyle tego ma! o winach nie wspomne.. mój rocznik się tam pewnie znajdzie o ile nie starsze.. aaa zapomniałam się pochwalić.. kupiliśmy w lidlu ten automat do chleba i teraz zajadamy się świeżym chrupiącym chlebkiem na razie tym z mieszanek jak będę miała więcej czasu to sama coś namieszam
|
|
|
|
#3322 |
|
Rozeznanie
|
Libra i Madziwnia, co oprócz soków, mrożonek i słoiczków robicie z malin?
do czego moge je jeszcze wykorzystać ? Dostałam 10 kg malin stoją obok mnie i się ładnie uśmiechają a ja na nie nie mam pomysłu mam tez dynie i 10 wielkich kabaczków i cukini moje dziecko nie lubi dyni czy jakoś mogę ją przetrawić by nie czuła jej smaku ? myślałam o cieście dyniowym robiłyście kiedyś ?
|
#3323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3324 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
Tradycyjnie juz po spacerze. Kupiłam kamizelkę dla Zosi w Lidlu i skarpetki. Sprzedałam parę jej starych ubranek i było na zakup.Cytat:
Ja niestety ani nie mam miejsca do przechowywania ani możliwości owocowych. Wprawdzie mam rodzinę na wsi ale to kawał drogi a oni tez do nas nie przyjeżdżają tylko mają bliżej Łódź i Warszawę Cytat:
Cytat:
Cytat:
U nas najlepiej wychodzi takie poranne siku i kupa. Najpierw jest tulenie na łożku i mleko a jak zaczyna uciekać to migusiem pielucha w dół i na nocnik. Siadamy i otaczamy się zabawkami i tak spokojnie sobie wszystko robimy. Zdarza się że ucieka, próbuję jeszcze posadzić ale jak nie chce to puszczam i próbuję za chwilkę. I tak biegam cały dzień ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja ostatnio miałam kilka nocy z taką temp. w tym najgorszym upale. Leki na gorączkę podawałam na siłe sama płacząc ale nie było wyjścia. Robiłam też okłady na czoło/ skronie, rączki i nóżki - oj jak to się nie podobało. Ja bym chyba jeszcze skonsultowała z innym doktorem skoro nie kaszle a rzęzi w oskrzelach. NO i to gardło. Zosia nic nie miała takiego a jeść nie chciała. Cytat:
Cytat:
|
|
#3325 |
|
Rozeznanie
|
Izazula ja ten lek otworzyłam przedwczoraj i nie spróbowałam, zawsze próbuję pierwsza wszelkie Julkowe leki witaminki, syropki, picia, jedzenia i takie tam i dopiero wtedy jej podaję.
jeśli chodzi o leki na gorączkę czy przeciwbólowe, to ja zawsze świeże kupuję w aptece jak już gorączka nam spadnie to czekam 3 dni czy nie wróci i wywalam lek do kosza, a jak jest potrzeba to do apteki jedziemy tym albo przeważnie jeden syrop mamy zapasowy zamknięty w apteczce. jedyne co nie wywaliłam to octanisept bo to może długo stać, jak otwieram kropelki z vit. C to piszę na nich datę otwarcia co by nie zapomnieć wyrzucić jak już nie będzie można podawać. my też mamy cały sad jabłek, ale ja i tak wolę jechać do mamy na ogródek i tamte jabłka nazbierać ![]() Izazula gdybyś chciała porobić jakieś przetwory z jabłek to ja mogę Ci podesłać parenaście kilo :P kurierem ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- zapomniałam dodać, że ja z tymi lekami tak robię, bo jestem przewrazliwiona po tym jak koleżanka podałą właśnie nurofen dla córci i ta z zatruciem wyladowała w szpitalu okazało się potem, że on stał otwarty ponad rok
|
#3326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3327 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wielki szacun dla Was za te wszystkie przetwory.
Ja niestety należę do tej grupy która lubi jeść a nie je robić Z kuchni jak jest tam coś robione to ja najchętniej wychodzę Wszystkich chorym maluchom dużo zdrowia. Drcron - ja w domu mam ten sytrop ale dopiero jutro wieczorem mogę go spróbować i Ci powiem jaki on w smaku. JA nie próbowałam u mnie od tego jest TZ
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2011-09-14 o 20:14 |
|
|
|
#3328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ucieramy do gara pestki wyrzucamy.. potem te maliny przetyarte w słoiczki i gotujemy. Na zime w sam raz do kaszek budyniów itd.!! I BEZ PESTEK.. oczywiscie zagotowujesz potem te słiki i do góry nogami jak weki.DZIEWCZYNY przepis NA BURACZKI wrzuce jak tylko babcia wróci do domu.. niedługo bedzie. Ale bardzo łatwo sie robi. byłam dzis z mamą CH miała mi dorzucić do jaKIEGOS płaszczyka na jesien ale nic mi sie nie spodobało poza jednym w Reserved za abgatela 279 zł!!!!
|
|
|
#3329 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka aż mi wstyd bo tylko wpadam poczytam co u was skrobne jedno zdanie i lece
a jeszcze Maciek strasznie marudzi w ciągu tygodnia wyszły mu 3 zęby fajnie bo juz mamy 11 szt, szkoda tylko że tak daje mi popalić
|
#3330 |
|
Zakorzenienie
|
Buraczki z papryka czerwona
3 kg buraków 0,5 kg papryki 0,5 kg cebuli 1 szkl. oleju 1 szkl. cukru 0,5 szkl. octu 1 łyżeczka kwasu cytrynowego Buraki gotujemy oczywiście ze skórka. studzimy i jeszcze lekko ciepłe obieramy. tu zaznaczam zakładamy rekawiczki i skórka schodzi lekko bez noza , tylko pod wpływem robótki recznej :d (chyba jasno to napisałam) Papryke i cebule kroimy na kawałki (obojetnie jak bo i tak bedzie to mielone) i smazymy do miekkości w 0,5 szklanki oleju. Następnie buraczki i podsmazona cebule z papryka przepuszczamy przez maszynke do mielenia ( tak jak mieso mielone ) i dodajemy reszte składników czyli ocet cukier i pozostała połowe oleju oraz kwasekZarzucamy to do słoików wkładamy do gara zalewamy do 3/4 słika woda i gotujemy 15 minut. wyciagamy i kładziemy do góry dnem. ( czyli pokrywka w dole ) :p THE END
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:26.

czy jakoś tak wiem o co chodzi u mojego sąsiada jest jabłoń co ma na sobie dwie odmiany jabłek
odmiany niezidentyfikowane

Tylko napiszcie wszystko,łącznie z zalewą,bo nie mam pojęcia o robieniu takich rzeczy

ledwo czopek z nurofenem mi się udało dać na noc i później o 3 w nocy jak miał te 39 stopni