|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
Cytat:
U nas słoiki robi TZ, ale robi tylko ogórki , grzybki , robimy tez soki z winogron ale tego to mam zawsze tyle że prawie całą zimę potem dzieciaki taki sok piją .
|
|
#3332 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
Ja dzisiaj kupilam kilka kg malin,chyba okazyjnie bo po 5zl za kg. Nawet erwin co za malinami nie przepada.sporo zjadl. Wiekszosc zamrozilam.a co zostalo to siedzimy i jemy
izazula i jak aukcje?ja sobie tez budzet podreperowalam. Jeszcze kilka dni i biegne ;-)jestem najstarsza biegajaca kobieta w tego typu zawodach :-|tak babcinie sie czuje.ze po 30zaczelam startowac
|
|
#3333 |
|
Zakorzenienie
|
drcron, lenucha uwielbia zupki dyniowe od ok.5-6 miesiąca życia-może jula też polubi?
podstawa to dynia, jabłko ziemniak i mięsko/ryba. Można też dodać jakieś inne rzeczy w mniejszej ilości. Żadnych przypraw do tego nie daję-jabłko z dynią to super duet-taki kwaskowo słodkie wychodzi. Do tego można dodać np. kaszki czy kleiku żeby zagęścić (choć ja to zawsze na gęsto robię) lub makaron (ja daję czasem orkiszowy lub jakiś ta inny razowy). a no bo to zupa-krem, do zblendowania potem. Nienapoczęta dynia może chyba ze 3 miechy stać. U nas jak mamy miejsce, to tż obiera dynię kroi w kostki i ją pakujemy do zamrażary i wtedy hop siup i zupka jest. bao, znam ból jak dziecię nie chce leku przyjmować A oprócz antybiotyku jeszcze trzeba było dać inne rzeczy-tantum verde, syrop, probiotyk, na gorączkę syrop (po czopach zaraz kupę waliła...)...masakra to była. Syropy do tej pory fajnie podaje mi się jej z takiej łyżeczki http://allegro.pl/lyzeczka-z-miarka-...786481745.html --- a u nas zaś akcja zęby-w-natarciu. najpierw przez dwie noce plącze i krzyki malodzieciowe, dziś doszedł katarek (już trzeci raz przy zębolach) i znów będzie noc armagedon....już się co naście minut budzi.... ech......z pieluch ja osobiście odradzam dada i babydream (mega odparzenia i beznadziejna chlonność), natomiast polecam gorąco lidlowe toujours i kaufaldowe wickies flexi comfort(czerwono-niebieskie)-rewelacja i taniocha do tego
|
|
#3334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znowu przygotowałam sobie kolejną porcję ale musze zdjęcia zmniejszyć
|
|
#3335 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Evitka według mnie to właśnie lidlowe i kauflandowe sa gorsze lepsze są rosmanowe i dady Drcron ja tez przecieram maliny przez sito ale dodaję jeszcze żelfix i taka galaretka wychodzi głównie do ciast to uzywam Co do buraków to robię trochę inaczej , moje są po ugotowaniu starte na tarce o grubych oczkach , cebula i papryka w kostkę wymieszane wszystko razem i do tego zalewa wlana i jeszcze trochę soli daję i to do słoików i gotuję ok. 10 min. ja nie lubie takiej papki KAPUSTA CZERWONA DO SŁOIKÓW 4kg kapusty czerwonej 1,5 kg jabłek 0,75 kg cebuli 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 3 listki laurowe 2 łyżki gorczycy(niekoniecznie) 4 ziarnka ziela pieprz ,sól wszystko poszatkowac ,posolić ,popieprzyć,zalać gorącą zalewą , przełozyć do gara i dusić 15 minut, gorące przekładać do słoików i pasteryzować 10 minut. SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY DO SŁOIKÓW 3kg kapusty białej 0,5 kg ogórków kiszonych 0,5 kg marchwi 1kg papryki czerwonej 4-5 cebul sól zalewa: 1 i 1/4 szklanki cukru 1 i 1/4 szklanki octu 10% 0,5 szklanki oleju pieprz w ziarnkach ,ziele, listek kapustę poszatkować , ogórki pokroić w plasterki, marchew zetrzeć na grubej tarce,paprykę pokroić w paski,cebulę w półplastry wymieszać ,posolić , zalać gorącą zalewą można zostawić na kilka godzin do przegryzienia ja zostawiałam na noc wieczorem robiłam i rano dopiero do słoików i pasteryzować 10-15 minut Ja warzyw nie warzę daję wszystko na oko i tez wychodzi. |
|
|
|
#3336 |
|
Zakorzenienie
|
JA ostatnio kupiłam dade bo nie było zadnego promo na pampki a nie dam 56 zeta . I niezłe są. i teraz na dzień ma te dada a na noc pampka bo jeszcze mi troszkę zostało . lepsze niż te co były kiedyś . przy pampkach się chowa ale nie są złe
|
#3337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupiłam ten tusz zielony z rosmana, też super, ale mi bardziej odpowiada ta szczoteczka, która jest w tym różowym
|
|
|
#3338 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już w ogóle nie kupuje oryginalnych pampków , tez na dzień mam dady (bez porównania do tych sztywnych dech co były) a na noc rosmanki bo wydaje mi się że trochę lepsze
Zdechła mi mysz za regipsami smród nie do opisania odświeżacze nie dają rady nie wspominając o tych wielkich muchach a niby wszystkie trutki są mumifikujące
|
|
|
|
#3339 |
|
Zakorzenienie
|
oj libra wiem co to za smród .. szwagierce pod panelami zdechła.. OBRZYDLIWY nie do wytrzymania.... bleeeeee
a my własnie robimy zawsze p[rzez maszynkę.. a na grubych oczkach buraki tylko tak do zup albo na smażenie do obiadku i tez w słoiki i pasteryzujemy. Odpukac ale Michalina przesypia prawie całe noce ostatnio.. jej słownik słów sie znacznie powiekszył.. praktycznie codziennie cos nowego... gorzej z sikaniem na nocnik.. ale nie chce jej zmuszac. Przyniosłąm kilka duzych kartonów najpierw wchodziła do nich i miała domek.. miała tez tunele.. a wczoraj wszystkie zostały slicznie pomalowane przez Michaśke i tatusia.. tatus ma zdolnosci plastyczne ładnie maluje wiec Michalina siedzi i potrafi tak długo wpatrywac sie co tatus maluje. Teraz mnie ciagnie za reke aby iśc z nia na karton. już jej balonika pomalowałam.. jakies oczy i usta potrafie
|
|
#3340 |
|
Zakorzenienie
|
witam
smród okropny ,żywa padlina pozostaje mi czekać aż się wysmrodzi ![]() a ja dzisiaj miałam 500 pobudek w nocy , czuję się jakbym balowała całą noc nie wiem czy to ta ostatnia 5 co wyłazi czy co , zresztą jakiś katar się znowu przyplątał , zaczyna się smarkanie parskanie ![]() Z sikaniem u nas nie jest źle jak go posadze to sika do nocnika, nie zawsze z entuzjazmem co prawda siada ale jak już usiądzie to nie ucieka przynajmniej, no i nie woła czasem sporadycznie się zdarzyło że w trakcie robienia kupy zawołał zaczęłam dzień od narzekania , ale z dobrych rzeczy to to że już mam posprzatane![]() a co tu tak wszystkich wywiało? |
|
|
|
#3341 |
|
Zakorzenienie
|
Z rzeczy o kupach - Igor jest niemal na etapie nocnika
"niemal" bo nie woła, nie lubi i wczoraj ostentacyjnie zrobił kupę na spacerze w piaskownicy :P A ja za 4 godziny jadę na integrację z pracy - wrócę popołudniu w sobotę ![]() Nie wiem, jak P0P to co tydzień przeżywa. Ja chyba będę musiała pić i pić, żeby nie uschnąć ze zgryzoty i tęsknoty. Dzisiaj mam imreze hawajską, jutro szkolenie - gra w golfa i dyskoteka... jak ja to przeżyję...
|
#3342 | ||
|
Wtajemniczenie
|
hej dzieuszki
ale się zimno robiZosi i Lenusi katar pracz ![]() Dzięki Madziwnia i Libra za przepisy jak po piątkowej imprezie nie będę chorowała to w sobotę się zabieram za słiczki ![]() Cytat:
Cytat:
jeszcze będziesz pierwsza przed tymi małolatami hehe---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- praca i dużo roboty nie zazdroszczę tej myszki Megi dasz radę |
||
|
|
|
#3343 |
|
Zakorzenienie
|
U nas tez bardzo zimno juz.. nawet w piecu juz palimy popoludniami.
O DŻEM któras pytała !!! Więc jak robimy ze sliwek to bardzo prosto ale długo.. drylujemy sliwki i smazymy w takim aluminiowym prodiżu na gazówce ale konieczna jest podkładka taka aby sie nie przypalało koszt 4,5 zł.. wiec tanio a sosy i inne rzeczy na tym robione sie nie przypalaja. smazymy bardzo długo a im dłużej tym smaczniejsze i nie dodajemy żalfiksów dziemiksów itd.. długie smażenie własnie sparwia że dżem/powidła same gestnieją... po ok 5 godzinach dodajemu cukier czyli na sam koniec gotujemy jeszcze troche i do słoików. cukier wedle gustu my mamy i słodkie i mniej słodkie.
|
|
#3344 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() na forum jakims tam wyczytałam, że to powinno być kożkawe ale nie kwaskowe a nasz był kwaskowy i na wszelki wypadek zaczęłam podawać jej eurespal, bo to to samo tylko pod inną nazwą Cytat:
ja tez musze się wybrać za jakimś płaszczykiem narazie dorobiłam sie dwóch sukienek na jesień do kozaczków tylko czemu obie mam czarne ?! i wczoraj nabyłam jeszcze tunikę i w końcu przywieźli mi koszulę ze stujką jedną z kwiatkami ale musiałam oddać, bo w niej pływałąm, ale druga w krateczkę różowo fioletowo niebieską w sam raz do mojej spódniczki dziewczyny jak oderwałam metki od tuniki i zauważyłam na niej dziurki dwie jedna na rękawie tak jakby od tego zaczepu zabezpieczającego a druga w miejscu metki to przyjma mi w sklepie i wymienią ? u nas w dalszym ciągu nie ma kozaczków na jesień są juz na zimę brak ![]() Cytat:
przesłodził je w tym roku nie był ani razu zbierać więc grzybków nie mamy Cytat:
![]() Cytat:
brzmi smakowicie :P aż ślinka leci ja maliny wczoraj z żelfixem zagotowałam i wyszedł pyszny drzemik popakowałam w słoiki ale nie przecierałam przez sitko mi pestki nie przeszkadzają. Jula dorwała się do gara i zaczęła go wylizywać cała się umorusała i trzeba było jeszcze raz ją kąpaćporobiłam też sosy pomidorowe przesmażyłam cukinie i kabaczka i pomroziłam bedzie na zimę baza pod leczo, i zrobiłam 10 słoiczków z piklami tez na zimę Dynię zrobiłam tak jak pisze Evitka pokroiłam w kostkę zblanszowałam i zamroziłam będzie na zimę na zupki i kremy a cześć upiekłam i wpakowałam w słoiki będzie na ciasto siedziałam do 4 rano i walczyłam ze słoikami a dzisiaj i tak zostajemy u babci ![]() Cytat:
my teraz tez mamy dady ale jak dla mnie to są mało chłonne w porównaniu do pampków, ale stosujemy je na zmianę z pampkami paczka pampków i dad starcza nam na 1,5 - 2 miesiące jak babci się chce wysadzać Jule na nocnik, bo w domu tylko na spacery pampki są u nas i na noc jak jest ze mną to biega bez pampka ![]() Cytat:
|
|
#3345 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie Madzia liczą się efekty a nie wiek, tak nieskromnie powiem ,że mój syn 12letni przy mnie wymięka , także Ty też pewnie zakasujesz młodszych
|
|
|
|
#3346 |
|
Rozeznanie
|
Megi
dasz radę ![]() Plmadzia zapomniałam napisać trzymam kciuki za miejsce w pierwszej czołówce ![]() u nas po wiosce biega taki pan koło 70 jest zamierzam do niego dołączyć, bo zawsze to raźniej tylko jeszcze muszę zdecydować się na powrót tam narazie biegam sama wieczorami jak Jula śpi po osiedlu, ludzie jak na wariata na mnie patrzą, bo w niektórych miejscach jest dość ciemno a ja mam latarkę na głowie
|
#3347 | |
|
Zakorzenienie
|
Drcron no widzisz a Ty mu wędki łamiesz , on Ci rogaliki z pod ziemi wyciąga
Właśnie nie potrafię dokładnie zlokalizować wiem która ściana a raczej to jest tak w kącie to 2 ściany wchodzą w grę musiałabym rozwalić pół chaty , na razie wietrzę i odświezacze powłanczane zapomniałam napisać że dynia i cukinia czy kabaczek ale musi być dojrzały z twardą skórką to poleży w chłodnym miejscu kilka miesięcy nawet nienapoczynany ,zostawiłam sobie przez to ostatnie cukinie i później je schomikuję Ty widzę też masz zapędy słoikowe ![]() Madziwnia ja też robię bez żelfiksu dżemy , smażę kilka dni aż się zrobi tak gęsty że łyżka staje , w tym roku wyjątkowo zrobiłam z truskawek z żelfiksem na życzenie syna bo chciał galaretkę. Ja mam piec w kuchni i na nim się najlepiej robi a te podkładki co pisałaś to niezastąpione czy nawet do bigosu, gołąbków itp. ja mam żeliwne jeszcze takie stare po mojej babci Obejrzyjcie sobie tego bloga , raj na ziemi http://chatamagoda.blogspot.com/ ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Cytat:
nie dziwię im się na mnie za dnia patrzą jak na wariata co dopiero z latarką na głowie |
|
|
|
|
#3348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Igorem kto się będzie zajmował?
|
|
#3349 |
|
Zakorzenienie
|
Babcia (moja mama została dłużej u nas ze względu na ten wyjazd) i Adaś w końcu przeżyje porządną inicjację.
Igor będzie niespokojny. On o 15 czeka już na mnie, jak wracam, a co dopiero jak mamy nie będzie tak długo. Planuję dzwonić jak najmniej.
|
#3350 |
|
Zakorzenienie
|
megi czas najwyzszy!!!!
moj tz jak wyszlismy w piatek ze szpitala to w poniedzialk zostal prawie caly dzien sam, bez zadnej pomocy bo ja musialam porzadnie wlosy w koncu zrobic i doprowadzic sie do porzadku, to oczywiscie nie caly weekend ale jednak dosc szybko byl rzucony na glebsza wode i moze dlatego nie ma problemu teraz zeby zajmowac sie mala.
|
|
#3351 |
|
Zakorzenienie
|
drcron robie dziewczyny teraz takie kozaczki http://www.tandem-obuwie.pl/admin/files/0246_wrz.JPG
|
|
|
|
#3352 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a tak to wieczorem wyglądam jak ufolud :P a jakie buty na zime do biegania ? bo ja nie mam zamiaru przestawać biegać zimą ![]() ja uwielbiam robić słoiki co prawda potem obdarowywuję wszystkich nimi do okoła ale ile mam przy tym frajdy :P tyle mojego Jula coraz wieksza i też mi zaczyna pomagac w wyjadaniu owoców i warzyw < zwłaszcza ogórków >Cytat:
![]() Młoda ale to Ty vbędziesz robiła to zamówienie czy dziewczyny robią, bo jeśli dziewczyny to ja się nie piszę, bo jak się zapiszę to i tak nie załapię sie na zamówienie takiego mam pecha ![]() a dzisiaj musze mojego niejadka pochwalic na śniadanie zanim pojechalismy do babci zjadła dwa gryzy paróweczki i gryza chlebka
Moje ciuszki na wymianke https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=233834 zapraszam Edytowane przez blistex Czas edycji: 2011-09-15 o 11:50 |
||
|
|
|
#3353 |
|
Zakorzenienie
|
niee dziewczyny robia ja szukam poki co krotszej cholewki
|
|
|
|
#3354 |
|
Zakorzenienie
|
Ja do biegania w zimie mam te same buty, tylko ubieram inne skarpety. Biegałam w największym mrozie to -12, i nic mi nie było, tylko ciężko po śniegu się biega
ale też dawałam rade. No i jeden plus to w zawodach zimowych o połowe mniejsza konkurencja .Jeden gostek tez biegał zimą, to zawsze w kominiarce, ciarki mi przechodziły jak obok przebiegał![]() Ja biegam około godziny 19-20 i nie muszę mieć żadnej lampki, po prostu wybieram drogi oświetlone. Do godziny 19 wybieram taką przy działkach, ale jak już się ciemno robi to i lampka by mi nie pomogła, bo po prostu się boję bezdomnych którzy po pijaku tam łażą
|
|
#3355 |
|
Zakorzenienie
|
dla was za te biegania to ordery!
litosci:P wszystko zniose, kamienie i cegly moge przerzucac, moge caly dzien skakac jak kangur i robic przysiady TYLKO NIE BIEGANIE!
|
|
#3356 |
|
Rozeznanie
|
Plmadzia ja właśnie lubię biegać po takich dróżkach działkowych ale u nas na wiosce to tylko przy głównej drodze jest światło a jest jeszcze taka dróżka między domami gdzie ciemno jak w tyłku jest u mamy wybieram drogę polną i ścieszkę obok osiedla tam co 4 latarnia się świeci a biegam koło 20-21
Daruisa dlaczego tak nie lubisz biegania ? ja mam nadzieję zaszczepić bieganie Juleczce i razem kiedys pobiegniemy w jakimś maratonie ![]() zapisałam tez się do szkoły tenisa tylko ze względu na to, że mają placyk dla dzieci wewnątrz budynku i jak trenuje się na sali to opiekunka pilnuje dzieci i Jula będzie miała kontakt z innymi dziećmi przez zimę
|
#3357 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tych pieluch, to z kaflanda jakoś nie próbowałam ale toujours są dla nas za grubeCytat:
Teściowa czasem kupi dadę (nie wiem po co, no ale niech jej będzie) i używamy zamiennie, fakt do pampków im daleko, ale złe nie sąCytat:
A my dzisiaj lepiej, mały przespał całą noc ładnie, oddycha już przez nosek , nie kicha już, za to pokasłuje co jakiś czas, wciskam mu syrop na ten kaszelek i wsio. W rezultacie antybiotyk nie został użyty no ale dobrze, że przechodzi mu bez niego Wczoraj po zebraniu wróciłam dopiero po 19ej, po drodze kupiłam małemu na półtorej roczku zestaw z wadera z windą i myjnią - szału nie ma i tak woli wyspę sodor i swoje ciuchcie ukochane a no i zapomniałam wam napisać, że moje dziecko fantastycznie laptopa obsługuje - sam go włączy, wsadzi płytę z tomkiem i ogląda tylko głosu nie umie załączyć![]() sara, jak zosia??co lekarz powiedział??
|
|
#3358 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Witam dzieczyneczki
![]() Ale tu dziś pustki... ![]() Cytat:
, jak jedzenie to mowi "am...", a najlepsze (nie wiem jak ona to kojarzy) jak widzi pana z broda to mowi "dziadzia" a jak starszą panią to "baba" ![]() Cytat:
U mnie w pracy się śmieją, że lepiej mnie ubierać niż żywić i że ich mężowie nie jedzą tyle co ja Cytat:
ja nic nie kapuje a tak serio to ja nic jeszcze nigdy nie zaprawiłam i nie mam zamiaru bo ja raczej nie przepaam za przetworami. Ewentualnie ogórki kiszone, buraczki i jakies surówki ale w to mnie zaopatruje tesciowa i ciocia ![]() Cytat:
Cytat:
bardzo słodki, sam cukier. Nie czuję nic a nic cierpkości ani goryczy. Nic z tych rzeczy Cytat:
|
|
#3359 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
zaraz kolka, zaraz omdlenia, brak tchu...a do tego cycki mnie chlastały po brodzie
|
|
#3360 | |
|
Zakorzenienie
|
Współczuję przejść z podawaniem lekarstw. Moja to uwielbia. Daje jej tą specjalną "strzykawką" do leków. jak podam wszystko to muszę chować, bo jak widzi to się drze, że chce jeszcze...
---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Cytat:
![]() co do drugiego- padłam
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.

ech......

, ale z dobrych rzeczy to to że już mam posprzatane
Nie wiem, jak P0P to co tydzień przeżywa. Ja chyba będę musiała pić i pić, żeby nie uschnąć ze zgryzoty i tęsknoty. 

ale toujours są dla nas za grube