Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 2011 - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-15, 14:49   #331
Seona
Zakorzenienie

Dot.: Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 20

Cytat:
Napisane przez Jagooda_ Pokaż wiadomość
Seona no to dobrze, ze wszystko ok . Pewnie kamień spadł Ci z serca
Weź, normalnie, aż zjadłam cokolwiek, bo nawet od wczoraj nic przegryźć nie mogła Ufff

Cytat:
Napisane przez Anusiak 83 Pokaż wiadomość
Seona Super, że wszystko w porządku z serduszkiem Tylko się nadenerwowałaś bidulko
W klubie aktualne

Darusiaaa, to co napisałaś w tym piśmie?

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 14:54   #332
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa
Dot.: Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 20

juz dokladnie nie pamietam, ale to normalne podanie bylo
Na szybko niech bedzie....
np.

Zwracam się z prośbą o przyznanie mi dodatkowych 4 tygodni urlopu macierzyńskiego, które przysługują mi zgodnie z ustawą uchwaloną w dniu....
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 14:55   #333
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truscafka Pokaż wiadomość
Dziewczyny pilne!!!

Czy te kody na pampery w rossmanie są jeszcze ważne?? Jeśli tak to czy któraś sprytna osóbka mogłaby mi jakieś podać i procedurę tej zniżki? Na jakie to pampersy itd? Muszę teraz lecieć do pracy, po pracy wracam na chwilkę do domku i jadę do marketu gdzie jest rossmann. Nie mam teraz czasu zeby przegrzebać wątek

Sorrryyyy
Kody tutaj: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4761

Spisujesz na kartce, wybierasz pampersy i podajesz kod- 1 na jedną pakę. Ale każdy musi być na osobnym rachunku czyli 1 paka - 1 kod, płacisz i znowu na sklep- kolejna paka, kolejny kod i płacisz i itd.

Ślub
Pati
Lili
Stary 2011-09-15, 14:57   #334
kasiowa4
Raczkowanie

a te kody to chyba do dzisiaj tylko ważne czy nie???

kasiowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 14:58   #335
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
juz dokladnie nie pamietam, ale to normalne podanie bylo
Na szybko niech bedzie....
np.

Zwracam się z prośbą o przyznanie mi dodatkowych 4 tygodni urlopu macierzyńskiego, które przysługują mi zgodnie z ustawą uchwaloną w dniu....
Super dzięki, zapiszę sobie, bo ja jestem beznadziejna, jeśli chodzi o takie sprawy urzędowe

Moją małą coś katar złapła Skąd, jak, gdzie? Idę dom ogarnąć, bo wygląda jak po tornado, a wczoraj miałam deprechę a dzisiaj od rana po szpitalach jeździłam.

Ślub
Pati
Lili
Stary 2011-09-15, 14:59   #336
Darusiaaaa
Zakorzenienie

aale mnie podbrzusze boli;/
kroka bie zrobie..!!!!!!!!!!!!!
A.Camus
Stary 2011-09-15, 15:00   #337
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiowa4 Pokaż wiadomość
a te kody to chyba do dzisiaj tylko ważne czy nie???
tak, do 15 września.

Uff, dobrze, że kupiłam je wcześniej i odpada mi chociaż na początek wydatków, bo od wczoraj wydałam 450 zł na lekarzy

Ślub
Pati
Lili
Stary 2011-09-15, 15:03   #338
Anusiak 83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
W klubie aktualne
tak, gapa nie zauważyłam, że na nast stronę przeskoczyło i tylko zobaczyłam "innym razem"
czekam już na maila od nich
Anusiak 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 15:18   #339
kkkasikkk
Rozeznanie

GG do kkkasikkk

Odnośnie dodatkowego urlopu macierzyńskiego, to wniosek o dodatkowe tygodnie trzeba dostarczyć do pracowdawcy najpóźniej 14 dni przed koncem macierzyśkiego. A on to już zanosi do ZUS-u, musi byc bowiem ciągłość zachowana, ale zapewne każda zrobi to wcześniej, bo przecież pracodawca też chce wiedzieć na czym stoi i kiedy wrócimy do pracy

http://babystrology.com/tickers/baby...11&babycount=1

kkkasikkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 15:21   #340
Darusiaaaa
Zakorzenienie

dokladnie
A.Camus
Stary 2011-09-15, 15:22   #341
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez truscafka Pokaż wiadomość
Dziewczyny pilne!!!

Czy te kody na pampery w rossmanie są jeszcze ważne?? Jeśli tak to czy któraś sprytna osóbka mogłaby mi jakieś podać i procedurę tej zniżki? Na jakie to pampersy itd? Muszę teraz lecieć do pracy, po pracy wracam na chwilkę do domku i jadę do marketu gdzie jest rossmann. Nie mam teraz czasu zeby przegrzebać wątek

Sorrryyyy
tak, ja bylam dzis i nie ma sprawy... przy kasie mowisz ze masz znizke na pampki

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 15:34   #342
rojku
Rozeznanie

joamic pokrochmaliło mi się, chodziło mi o to, że dalia miała pytać w ZUSie

Cytat:
Napisane przez tuszka Pokaż wiadomość
Maliny mam! I mleko już też! I się objadam... 10 kg w te,czy wewte...
Ja mam trądzik, od 18 r.ż by było zabawniej i tłustą cerę. Stosuję tylko kosmetyki apteczne (LA Roche, Vichy itd). A teraz w ciąży raz mam syfy, raz tylko miliard wągrów. Ale one znikają, a te czerwone plamy są i dupa. Aż się boje myśleć, co by było gdybym była w ciąży z dziewczynką...
dobre podejście z kg
co do plam to gdzies o nich czytałam, że to normalne w ciąży, że u jasnej karnacji są ciemniejsze, albo czerwone, a u ciemnej karnacji robią się jaśniejsze i właśnie w tych okolicach co piszesz
no a to czy dziewuszka, czy chłopak to nie ma znaczenia może wyglądałabyć jeszcze piękniej

Cytat:
Napisane przez rudominka Pokaż wiadomość
A tej ciemnej linii pod pępkiem dalej nie mam, ostatnio myślałam że się pojawiła, ale to był odcisk od szwu od legginsów
No ja kiedyś wpadłam w panikę podobną, bo miałam na przodzie dwa szwy w leginsach i myślałam, że to rozsępy

pokszyfka witaj!

wiecie co... załamał mnie mój szpital miejscowy
miałam sobie zrobić ten wymaz, o którym już pisałam, więc poszłam do okienka gdzie się oddaje materiały do badań i pytam, czy mogę wymazówkę poprosić. pani ładnie przyniosł i mowi, ze jak mi lekarz pobierze, to mam odniesc. tyle ze ja lekarza mam za 10dni 30km dalej, wiec mowie, ze to raczej niemozliwe. no wiec pani stwierdzila, ze moge sama. no wiec zdziwlam sie i pytam, czy mam sobie sama pogmerać? no a ona ze tak zadzwonilam na wszelki wypadek do mojego lekarza, a on zdebial i mowi ze bron Boze sama nie mam tego pobierac i mam jechac wlasnie te 30km sobie wymaz zrobic. SZOK co te baby nie wiedza jakie sa procedury? pasowaloby zeby nie wprowadzaly w blad!
na szczescie poszlam na miejscu do przychodni i od razu mnie zarejstrowali na wizyte i mi lekarz zrobil ten wymaz, jeszcze sie udalo, ze to na fundusz i placic nie musze, wiec wyszlo ok, ale kurde baba siedzi sobie w laboratorium to takie rzeczy powinna wiedziec, jeszcze bym sobie z gardła wymaz zrobiła
Stary 2011-09-15, 15:55   #343
tuszka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pokszyfka Pokaż wiadomość
mój 1 wpis
mam termin gdzięś na listopad:/ czytam posty juz od kilku dni. dzisiaj wpadłam w depresję, jestem ok 30 tyg a moja wyprawka do szpitala to jedne wielki G...
USG mam robione na każdej wizycie czyli ok 1-2 w miesiącu:/

u mnie różnica jest 14 dniowa:/
Witamy

Cytat:
Napisane przez gosiaczekkk85 Pokaż wiadomość
Chodzi Ci o papierki lakmusowe? Innych nie kojarzę.

A co do włosów na brzuchu, to ja mam las tropikalny i gruby i czarny...
Te co ja mam to są pewnie takie papierki lakmusowe, ale w plastikowym aplikatorze. Nazywa się to 'pH-Balance' - aplikator dopochwowy do pomiaru kwasowości pochwy. Ale zwykły papierek lakmusowy też by się mógł nadać. Najlpeiej zapytaj farmaceuty.

Myślałam, że to ja jestem obrośnięta

Cytat:
Napisane przez kkkasikkk Pokaż wiadomość
W szkole rodzenia mieliśmy godzinne spotkanie z prawnikiem, mówił, co nam przysługuje, co zrobić żeby dostać becikowe i rozmawialiśmy o dodatkowym urlopie macierzyńskim. Nie ważne jest to kiedy się dziecko rodzi, tylko to kiedy mama się o niego ubiega, nam wychodzi, że w 2012 roku więc przysługują nam 4 tygodnie

Było by super, gdybyśmy miały dodatkowe 4 tyg. urlopu macierzyńskiego. Mam nadzieję, że to prawda.

Cytat:

Dziewczyny, w klubie w wątku "nasze buźki" napisałam swoją prośbę Jakbyście mogły poklikać

Wczoraj już nie pisałam, bo byłam tak podłamana, ale gin. do mnie zadzwoniła, że położy mnie od piątku w szpitalu na obserwacji Jakiś jej kolega akurat w piątek ma dyżur i mnie przeglądnie. Tylko kazała zrobić jeszcze KTG, mocz i hormony tarczycy i w piątek rano z wynikami zgłosić na oddział na Lwowskiej

Byłam dzisiaj w Profamilii na KTG i na konsultacji z jakimś lekarzem (akurat był dr Obrzut, zna go któraś?) I KTG wyszło w normie Na usg też nic się z sercem nie dopatrzył i nie idę do szpitala. Powiedział, że on zastrzeżeń nie ma, a moja gin. uznała, że jeśli on tak powiedział, to tylko z wynikami mam przyjść do niej.
Trochę się nerwów najadłaś, ale dobrze że już ok. Jak lekarka nie była pewna, to dobrze, że poprosiła o konsultacje. Szkoda, że się tylko nerwów najadłaś

[QUOTE=rojku;29419429]

dobre podejście z kg
co do plam to gdzies o nich czytałam, że to normalne w ciąży, że u jasnej karnacji są ciemniejsze, albo czerwone, a u ciemnej karnacji robią się jaśniejsze i właśnie w tych okolicach co piszesz
no a to czy dziewuszka, czy chłopak to nie ma znaczenia może wyglądałabyć jeszcze piękniej [QUOTE]

No ok, czyli czerwone placki na twarzy to norma, schodząca skóra to norma, syfy to norma, przebarwienia pod pachami norma, owłosienie orangutana norma... jest coś w wyglądzie kobiety co od ciążowej normy odbiega?
tuszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 15:57   #344
basiula19
Zadomowienie

Cytat:
Byłam dzisiaj w Profamilii na KTG i na konsultacji z jakimś lekarzem (akurat był dr Obrzut, zna go któraś?)
To znowu ja sie zgłosze hehhe to mój lekarz prowadzący ciąże

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 15:58   #345
marejta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rojku Pokaż wiadomość
joamic pokrochmaliło mi się, chodziło mi o to, że dalia miała pytać w ZUSie

dobre podejście z kg
no a to czy dziewuszka, czy chłopak to nie ma znaczenia może wyglądałabyć jeszcze piękniej

No ja kiedyś wpadłam w panikę podobną, bo miałam na przodzie dwa szwy w leginsach i myślałam, że to rozsępy

pokszyfka witaj!

wiecie co... załamał mnie mój szpital miejscowy
miałam sobie zrobić ten wymaz, o którym już pisałam, więc poszłam do okienka gdzie się oddaje materiały do badań i pytam, czy mogę wymazówkę poprosić. pani ładnie przyniosł i mowi, ze jak mi lekarz pobierze, to mam odniesc. tyle ze ja lekarza mam za 10dni 30km dalej, wiec mowie, ze to raczej niemozliwe. no wiec pani stwierdzila, ze moge sama. no wiec zdziwlam sie i pytam, czy mam sobie sama pogmerać? no a ona ze tak zadzwonilam na wszelki wypadek do mojego lekarza, a on zdebial i mowi ze bron Boze sama nie mam tego pobierac i mam jechac wlasnie te 30km sobie wymaz zrobic. SZOK co te baby nie wiedza jakie sa procedury? pasowaloby zeby nie wprowadzaly w blad!
na szczescie poszlam na miejscu do przychodni i od razu mnie zarejstrowali na wizyte i mi lekarz zrobil ten wymaz, jeszcze sie udalo, ze to na fundusz i placic nie musze, wiec wyszlo ok, ale kurde baba siedzi sobie w laboratorium to takie rzeczy powinna wiedziec, jeszcze bym sobie z gardła wymaz zrobiła
Co za kobieta, może myślała że będziesz ty w uchu dłubać

Wiktoria 3570, 58 cm
http://www.suwaczek.pl/cache/9f62d41b5c.png

Nie taki diabeł straszny jak go malują obrona zaliczona - Pani Magister
marejta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 16:06   #346
asiol
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez amarantas Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja mam pytanie do wszystkich osób, które mają cukrzyce ciążową. Bardzo sie martwię, bo ja nadal, zamiast tyć - tracę na wadzę. Z jednej strony trzymam się diety, aby cukier nie był za wysoki, a z drugiej strony wydaje mi się, że robie coś nie tak, bo to nie jest normalne Moje pytanie do Was jest takie, co Wam powiedziała babka w poradni cukrzycowej. Wyliczyła Wam ile macie kalorii dostarczyć na dzień, jakoś Wam to wszystko dokładnie wytłumaczyła, jak stosować wymienniki? Bo mi niestety tak wszystko ogólnie powiedziała i na dodatek dopiero kazała przyjść na 12 października, glukometr mi zabrała i powiedziała proszę się odżywiać dalej tka jak przez ostatnie 2 tygodnie, bo pomiary są w normie. Mówiłam jej, że to co jem, nie zawsze sprawia, ze chodzę najedzona, a ona na to, ze muszę więcej jeść. Po prostu masakra Teraz staram sie tam dodzwonić i jeszcze raz umówić się na spotkanie, ale nikt nie odbiera Więc może Wy mi jakoś pomożecie....

amarantas
moja bratowa miała cukrzyce ciążową, i na diecie też zaczeła bardzo chudnąć (miała co zrzucać), tak że w rezultacie pod koniec ciąży miała 2 kg na plusie, ona jadła z 8 posiłków dziennie i bardzo pilnowała diety
więc to chyba nie jest strasznie dziwne, że chudniesz, bo robisz to w końcu pod kontrolą lekarza i poradni

Cytat:
Napisane przez pokszyfka Pokaż wiadomość
mój 1 wpis
mam termin gdzięś na listopad:/ czytam posty juz od kilku dni. dzisiaj wpadłam w depresję, jestem ok 30 tyg a moja wyprawka do szpitala to jedne wielki G...
USG mam robione na każdej wizycie czyli ok 1-2 w miesiącu:/

u mnie różnica jest 14 dniowa:/
pokszyfka nic się nie martw, ja tez jeszcze nic nie mam - poza kilkoma siatami nieprzejzanych ciuszków, które dostałam od znajomych.

ale mam zamiar zrobic duze zakupy na allegro u jednego sprzedawcy
tylko muszę się ogarnąć co potrzebuje bo nawet nie wiem

wózek pożyczam od bratowej, ale nawet nie wiem jaki , jest u moich rodziców na strychu

Seona własnie miałam pisać, żebyś się nie martwiła na zapas, a tu takie dobre wieści trzymaj się dzielnie

no a ja jeszcze mam coś dla Was, wczoraj na szkole rodzenia dali nam linka do skryptu, może się komuś przyda
http://szkolarodzenia.c0.pl/skrypt.pdf
asiol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 17:38   #347
oolong
Zakorzenienie

Cytat:
no to nieźle, tylko ustawę to trzeba też umieć odpowiednio zinterpretować.
Ja się nie znam na tych przepisach prawa, ale coś Wam napisze, może się którejś z Was przyda. Moja sis po porodzie miała problem, bo babka w ZUSie interpretowała inaczej przepis niż u niej w kadrach. A chodziło o to, ze siostra była na zwolnieniu lekarskim do 4 i tego dnia trafiła na patologię na wywoływanie, a Mała urodziła się 6. No i przez to, że nie było ciągłości w L4 w kadrach chcieli jej naliczyć macierzyński 14 dni wstecz, a babka w ZUSie twierdziła, ze powinni jej naliczyć od 5. W szpitalu nie chcieli jej dać L4 na ten jeden dzień, bo już była po terminie. Nie wiem jak jest u Was dziewczyny, ale trzeba strasznie pilnować pod koniec ciąży, zeby mieć ciągłość w tych zwolnieniach, bo potem mogą naliczyć macierzyński na 2 tygodnie przed narodzinami i wychodzi na to, że się ma 18tyg. na pobyt z dzieckiem.

elf27 moja lekarka jak się nic nie dzieje zaleca 3 (12tc, 22tc i 32tc) i tak też mnie kierowała, bo ona nie robi usg. Tylko, ze ja po długich staraniach nie wytrzymałabym do 12tyg i poszłam na szybkie podglądanko w 7 i 9 tyg., czyli miałam 5 usg.
lekarz nie może odmówić zwolnienia za pobyt w szpitalu
wystawić je może w każdym momencie, nawet po czasie

dodatkowo:

Komunikat w sprawie nakłaniania do korzystania z urlopu macierzyńskiego przed porodem

W związku z kierowanymi do Departamentu Matki i Dziecka prośbami o wyjaśnienie sytuacji, w której hospitalizowane kobiety w ciąży oczekujące na rozpoczęcie porodu nie uzyskują z tego tytułu zwolnień lekarskich i muszą korzystać z urlopu macierzyńskiego informujemy iż art. 180 § 3. ustawy z dnia 26 czerwca 1974 Kodeks Pracy (Dz. U. 1998 r. Nr 21, poz.94 z póz. zm.) stanowi, że „Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu.” Nie oznacza to obowiązku kobiet do korzystania z tego prawa, a jedynie taka możliwość. Hospitalizowane kobiety w ciąży oczekujące na poród powinny otrzymać zaświadczenie o niezdolności do pracy a szpital zobowiązany jest takie zaświadczenie wystawić. Szpital nie ma prawa oczekiwać, żeby kobieta ciężarna w okresie hospitalizacji korzystała z urlopu macierzyńskiego.

Dagmara Korbasińska
Dyrektor
Departamentu Matki i Dziecka

http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=...&mx=0&ma=14022

Edytowane przez oolong
Czas edycji: 2011-09-15 o 18:04
oolong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 17:41   #348
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
To znowu ja sie zgłosze hehhe to mój lekarz prowadzący ciąże
Basiula i co zadowolona jesteś? Bo jakiś taki niemrawy jak dla mnie Ja przyzwyczajona do mojej rozgadanej gin., która każdą kwestię omawia głośno, ekran przestawia tak żebym widziała, wszystko komentuje itp. A ten ani me, ani be, tylko na sam koniec: "Nie mam zastrzeżeń, wszystko jest w normie"

Ślub
Pati
Lili
Stary 2011-09-15, 17:47   #349
Darusiaaaa
Zakorzenienie

pewnie ma inne podejscie do swoich pacjentow .....
A.Camus
Stary 2011-09-15, 17:52   #350
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
pewnie ma inne podejscie do swoich pacjentow .....
Trochę to nieetyczne, bo ja mu normalnie zapłaciłam za wizytę, więc mógłby się postarać. Zapłaciłam 150 zł za konsultację z nim.

Ślub
Pati
Lili
Stary 2011-09-15, 17:56   #351
rojku
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tuszka Pokaż wiadomość
No ok, czyli czerwone placki na twarzy to norma, schodząca skóra to norma, syfy to norma, przebarwienia pod pachami norma, owłosienie orangutana norma... jest coś w wyglądzie kobiety co od ciążowej normy odbiega?
Hehe dokładnie

Seona mój lekarz też jest małomówny, ale wierzę w jego fachowość i mi to nie przeszkadza. Jak coś pytam to bardzo dokładnie odpowiada.
Stary 2011-09-15, 18:04   #352
basiula19
Zadomowienie

ja wcześniej chodziłam do innego tamten to był małomówny a ten jak dla mnie spoko jak mam jakieś pytania to odpowiada wyczerpująco i fachowiec z niego myśle dobry no i jak mnie bada na fotelu to chociaż delikatnie bo byłam jeszcze u dwóch innych tam to masakra jeden to chyba miał palce za krótkie a drugi jak mi wziernik zakładał to myślałam, że mi moją kasiunie rozedrze........kurde coś mnie dzisiaj plecy poblewają z jednej strony tylko chciałam sobie sprawdzić wyniki tego wymazu bo mi babka mówiła, że na necie moge ale jakoś nie moge sie odnaleść może któraś mi pomoże mają być na stronie www.alabolatoria.pl a jak nie to poczekam na tż on bardziej rozgarnięty na kompie niż ja....

Stary 2011-09-15, 18:07   #353
Darusiaaaa
Zakorzenienie

seona to moze po prostu taki jest ....nie wszyscy gadaja jak najęci, chociaz tez bym szczesliwa nie byla jakby nic nie mowil i na koncu tylko cos w stylu "jest ok"

ja ze swoja gin to jak z przyjaciolka gadam, o wszystkim i to doslownie, ale ja nie lubie markotnych ludzi a to 2 sprawa
A.Camus
Stary 2011-09-15, 18:52   #354
Jagooda_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oolong Pokaż wiadomość
lekarz nie może odmówić zwolnienia za pobyt w szpitalu
wystawić je może w każdym momencie, nawet po czasie

dodatkowo:

Komunikat w sprawie nakłaniania do korzystania z urlopu macierzyńskiego przed porodem

W związku z kierowanymi do Departamentu Matki i Dziecka prośbami o wyjaśnienie sytuacji, w której hospitalizowane kobiety w ciąży oczekujące na rozpoczęcie porodu nie uzyskują z tego tytułu zwolnień lekarskich i muszą korzystać z urlopu macierzyńskiego informujemy iż art. 180 § 3. ustawy z dnia 26 czerwca 1974 Kodeks Pracy (Dz. U. 1998 r. Nr 21, poz.94 z póz. zm.) stanowi, że „Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu.” Nie oznacza to obowiązku kobiet do korzystania z tego prawa, a jedynie taka możliwość. Hospitalizowane kobiety w ciąży oczekujące na poród powinny otrzymać zaświadczenie o niezdolności do pracy a szpital zobowiązany jest takie zaświadczenie wystawić. Szpital nie ma prawa oczekiwać, żeby kobieta ciężarna w okresie hospitalizacji korzystała z urlopu macierzyńskiego.

Dagmara Korbasińska
Dyrektor
Departamentu Matki i Dziecka

http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=...&mx=0&ma=14022
wielkie dzięki za ten komunikat , zapisałam sobie na kompie na wszelki wypadek. Tylko szkoda, ze niektórzy lekarze nie mają chyba tej świadomości i narażają kobiety po porodzie na dodatkowe niepotrzebne stresy i nerwy.

basiula19 wejdź tutaj

Lecz nikt nie może tracić z oczu tego, czego pragnie.
Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi.
Sekret tkwi w tym, by się nie poddać.

Paulo Coelho

Jagooda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 19:15   #355
princessskaa
Wtajemniczenie

cześć Mamuśki jezuuuuuuuuuuuuu przeprowadzka to masakra eh Żal mi był chłopaków jak tak nosili ze schodów te wory... a ja mogłam tylko drzwi przytrzymać Tż pojechał z kolegą do mieszkania zawieść rzeczy, jak będzie już na czym tyłeczek posadzić to po mnie przyjedzie. Ale dzięki temu, że zostałam sama na starej stancji, mam czas do Was zajrzeć
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 19:19   #356
basiula19
Zadomowienie

Cytat:
basiula19 wejdź tutaj

dziękuję jesteś kochana a przy okazji wynik mam ujemny

Stary 2011-09-15, 19:33   #357
oolong
Zakorzenienie

piszecie, że wijecie gniazda, ja od paru dni na nic siły nie mam, jestem chyba podziębiona, bo mały też chorował, miał trochę temperatury - takie uroki ostatniej zmiennej pogody

ale w sumie większość rzeczy mam, wciąż czekam na łóżeczko, prać też nie zaczęłam, bo ciuszki są zmagazynowane u rodziców przy okazji wizyty najbliższej musimy już zwieźć tutaj, czekałam tylko, by najpierw przyjechało łóżeczko, bo ma szufladę i część rzeczy noworodkowych tam bym włożyła. Myślę też nad jakimś regałem/szafą dodatkową do dziecięcego, bo miejsca zaczyna brakować na ciuchy/zabawki/kosmetyki jednego i drugiego.

Stary 2011-09-15, 19:40   #358
princessskaa
Wtajemniczenie

Pokszywka witaj

Trochę nadrobiłam- a więc:
-nie mam ciemnej lini na brzuchu
-włoski na brzuchu mam jasne, ale na razie nie martwie się nimi
-z tego co wiem, usg nie jest szkodliwe dla dzieciaczka, a wręcz wskazane, żeby zobaczyć jak się rozwija
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 19:43   #359
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
NO I PAMIETAJCIE!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Są dwa tygodnie macierzynskiego wiecej, tylko podczas pobytu na nim pismo o te 2 tyg trzeba zlozyc do pracodawcy i on do zusu je zanosi .
Wiec macierzynskiego wychodzi 22 tygodnie, przynajmniej ja tak mialam z Oliwia a nie slyszalam by cokolwiek sie w tym temacie zmienilo.
Ano się zmieniło... bo od stycznia 2012 wg. kodeksu pracy dostajemy do naszych 20tygodni nie 2 ale 4 tygodnie więcej urlopu macierzyńskiego wiem bo o tym rozmawiałam już z kadrową
Stary 2011-09-15, 19:48   #360
oolong
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tottie1984 Pokaż wiadomość
Ano się zmieniło... bo od stycznia 2012 wg. kodeksu pracy dostajemy do naszych 20tygodni nie 2 ale 4 tygodnie więcej urlopu macierzyńskiego wiem bo o tym rozmawiałam już z kadrową
bardzo się z tego cieszę
ja brałam na synka te dodatkowe 2tyg, pisałam jakieś podanie (chyba w sieci wzorzec wynalazłam) i trzeba je dostarczyć na 2 tyg przed końcem podstawowego wymiaru urlopu macierzyńskiego

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości