|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to: | |||
| Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. |
|
2 | 3,13% |
| W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy |
|
12 | 18,75% |
| Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! |
|
8 | 12,50% |
| Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! |
|
8 | 12,50% |
| Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają |
|
4 | 6,25% |
| .Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja |
|
4 | 6,25% |
| Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. |
|
22 | 34,38% |
| Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest |
|
0 | 0% |
| Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. |
|
1 | 1,56% |
| Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje |
|
3 | 4,69% |
| Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
witam
znowu po dluzszym czasie..ale jestem i w miare mozliwosci podczytuje ![]() widze ze goraca dyskusja nt smoka-ja daje chociaz poczatkowo tez nie chcialam.ale widze ze Filipek ma potrzebe ssania to po co sie (i jego) meczyc to mu daje. odzwyczajaniem bede sie martwic potem ![]() co do wywolywania zdjec-ja zawsze wywoluje u tego samego sprzedawcy na allegro a mianowicie od: janek_t_2005 na papierze kodak zdjecia sa ok, ja jestem zadowolona mam pytanie: ktoras z Was pisala ze maluszkowi drzala nozka. i co lekarz powiedzial? nozka drzy jeszcze? szczepic mozna? bo Filipowi tez drzala. teraz jeszcze tez-glownie jak sie prezy-ale juz troche mniej. bylam na usg glowki i jest ok, ale nie wiem czy nie powinnam sie udac do neurologa..?? boje sie ewent.komplikacji po szczepieniu ![]() pediatra powiedziala,ze jesli sie nie nasila, i jesli usg przezciemiaczkowe wyszlo dobrze to nie mam sie martwic..a ja glupia sie martwie i tak a szczepienie juz za tydzien nie caly ( i tak przesuniete bo chory byl)dziubek a co z Szymonkiem bylo?bo pamietam ze tez jakies problemy mieliscie..Szymonek byl szczepiony? |
|
|
|
#2972 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Beatko Audiolog to pewnie coś z laryngologia związane, a zresztą wiem,że słysza, bo nie raz mi cos spadnie albo coś bo aż się wzdrygają
![]() ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
|
|
#2973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widziałyście to? w tvn teraz mówili... http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...rzedanego.html
|
|
|
#2974 | |||||
|
Zadomowienie
|
no byłam jak burak zapłaciłam i wymknęłam się więcej tam nie pójdę
Cytat:
Cytat:
no wsadziła mi nos normalnie Cytat:
![]() Cytat:
![]() no trauma ![]() Cytat:
![]() a Krzyś też dziś ma 12 tygodni ![]() lecę się myć i chyba runę zwłokami obok syna
|
|
#2975 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
I wiecie co zapomnialam, ze dzis moj synek konczy 12 tygodni, strasznie szybko czas leci. A dzisiaj moj synek sam postanowil wyciagnac sobie smoczka z buzi, zlapal w raczke i wyciagnal I cudnie probuje lapac wszystko. No ale brzuszek to nadal tragedia :/A co do dyskusji na temat smoczka, tez nie chcialam dawac ale mlody mial silna potrzebe ssania. No i kolezanka i siostra powiedzialy abym zaczela dawac, zwlaszcza, ze Szymon zaczynal ssac kciuka. Bo od smoczka latwiej odzwyczaic niz od kciuka.
|
|
|
#2976 | |
|
Zakorzenienie
|
A mi Lilka jeszcze ani razu nie ulała...
nawet jak się naje po uszy i ją na brzuch położe to nic nie ulewa..Co do smoka to ja nieco zmieniłam o nim zdanie ![]() Filip byl bezsmokowy bo uważałam że to takie zatykanie dziecka i Lilkę też planowaliśmy wychować bez smoka. Jednak po kilku tygodniach poddałam się. Ona płakała, nie mogła się w wózku uspokoić, tylko przy piersi się wyciszała bo chciała sobie possać...a ja przecież nie mogę jej do cyca przyczepić ![]() Daliśmy więc smoka i teraz jest spokój używamy go jedynie do usypiania. Dzięki niemu nauczyła się sama zasypiać w łóżeczku - po prostu ją odkładam, daję smoka, pieluche i dziecko odpływa ![]() Od jakiś 2-3tygodni usypiannie wieczorne trwa ok 3 min zachodzę tylko jak je smok wypadnie i zaczyna się mociej wiercić.I jest tak jak pisze Betka - jak jest najedzona czy płacze z innego powodu to smoka nie tknie, daję go jej jak widzę że jej oczka juz lecą i czas na spanie. Jak zaśnie mocniej to go wypluwa. Naważniesze teraz to wiedzieć kiedy odstawić - dla mnie max to rok- potem dziecko jest już duże i dziwacznie wygląda taki chodzący maluch ze smokiem w buzi ![]() Cytat:
![]() A ile Adaś ma te hemoglobiny i krwinek?
|
|
#2977 |
|
Zakorzenienie
|
Trochę kuleje i boli , ale nie mam czasu na leżenie, zawinęłam bandażem elastycznym i tyle
Edytowane przez brunetka2000 Czas edycji: 2011-09-15 o 20:53 |
|
|
|
#2978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem ze bede tego pilnowała u Sary, zreszta zeby ładnie ząbki rosły potrzebne są ćwiczenia, bodzce. Nie ma samych danonków i jabłek tartych na tarcze, trzeba podawać surowe marchewki, kawałki jabłuszek, kabanosy do ćwiczenia szczęki, zeby ładnie urosła i wszystkie ząbki równo pomieściła
|
|
|
|
|
#2979 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to mojej zalega zawsze - chyba zostawia sobie na później ![]() Odbije podczas jedzenia , po jedzeniu i nawet pół godziny po jedzeniu i po godzinie serek gratis... w między czasie jeszcze uleje.Nie raz mam wrażenie, że to co zjadła to sobie zwróci w postaci serka ale wiem, że to przetrawione mleko i na pewno wzięła sobie to co tam chciała![]() właśnie się karmiłyśmy do spania i co? odbijamy w trakcie karmienia i serek na poduszce bo pieluchę omineła jemy dalej...dalej , nerwujemy się dajemy smoka... spokój, zaraz znowu chcemy jeść, jemy - nie raz mam wrażenie że sobie zostawia na policzku bo jak ją podnoszę to jej sie ulewa z tego policzka na którym leżała a wcześniej widziałam, że ma nie połknięte. Kładę ja do łóżka,wije się i ulewa Co do smoka to moja ma identycznie jak Julcia. Nie raz sobie sama wyciągnie a potem szuka w pieluszce Matko jak to zleciało !! ![]() ![]() Cytat:
zimnę rączki, zimne nóżki, na pewno jej zimno a spocona na plecach ![]() aniaa_20 przecież takie dziecko jest bezcenne ! co za ludzie !!Kajool i tak robię, mimo że tego nie za bardzo lubi, woli kiedy kładę ją na moją nogę i ona jest ciut wyżej - tak jakby leżała na piłce. Shira spróbuję z dodatkiem oliwy jeszcze gratuluje 12 tyg![]() Oliweczka a sprawdzałaś czy przybiera na wadze ? bo jak przybiera to bym nie dokarmiała tylko przetrwała ten kryzys, moja np wczoraj od godziny 14stej chiała jeść co 2h. I pamiętaj że dzieciątko nie zawsze chce jeść, tylko też czasem chce się napić Wiecie co ? Mnie jakoś "skok" nie przekonuje ![]() tak sobie ostatnio myślałam, że jest może gdzieś się to sprawdza, ale gdybym o tym nie wiedziała, nawet nie zdawałbym sobie sprawy że dzieci jakieś skoki przechodzą... w mojej głowie na początku się zakodowało, że w 5 tyg będzie skok i gdy miała 5 tydzień widziałam WSZYSTKO co było związane ze skokiem,teraz gdy patrzę na to z boku, widzę że zachowywała się tak jak nie raz pod wieczór - marudna. A druga sprawa sama nie wiem jak patrzeć na tydzień co do skoku, czy jeżeli ma 6 tydz i 1 dzień to jest to zaczęty 7 tydzień i wtedy ma skok, czy jak ma 6 tyd i 1 dzień to czy to jest 6 tydzień ? i sama nie wiem czy sobie wkręcałam, że ma skok czy naprawdę tak było![]() |
||
|
|
|
#2980 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Surową marchewkę kiedy trzeba podać? jak ile będzie miała zabków ?! kabanosy do ćwiczenia szczęki ? jak to działa ?Ale jestem ciekawa, doszlifuj mnie jeszcze
|
|
|
|
|
#2982 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też tak robię
|
|
|
|
#2983 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
bo ja chciałam zagęszczać małemu mleko kaszką na nocAnia za 3 miesiąceCarmelka super Sarcia na tej piłce wygląda ![]() mój rozbójnik w końcu śpi dziś miał przerwę w jedzeniu w dzień od 15 do 20 dał nam zrobić zakupy (ma kupionych 20 słoiczków z hippa ![]() -dzięki Carmelce a teraz odpoczywa razem ze swoim konikiem który mu pomaga zasnąć
|
||
|
|
|
#2984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe nie musisz odpowiadać jak nie chcesz
|
|
|
|
|
#2985 |
|
Zakorzenienie
|
PYTANIE DO MAM KARMIĄCYCH PIERSIĄ!
1. Czy Wasze dzieci też robią wodniste koopy ? ( Moja robiła jajecznicowatą, ale ostatnio sama woda żółta - nie stęka przy koopach) 2. Czy Wy też macie taki apetyt? Ja jak nigdy wstaje w nocy głodna z burczącym brzuchem Kanapka to najlepiej : sałatka, ogórek, szynka, pomidor, rzodkiewka, ser i sos żeby była mega duża i zakryta.Youyou to Twoje dziecko nie marudzi ?! moja jak marudzi to smok ja uspokaja. |
|
|
|
#2986 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twarde rzeczy do jedzenia, jak juz bedzie czym jesc oczywiscie ![]() Działa to tak jak Kajool wczesniej napisała, twarde pokarmy zmuszaja do pracy mięśnie, dzieki czemu te ładnie rosna i formuja szczeke. ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
![]() jakie smaki wzieliście, my mamy jabłko, morele i śliwki-jakby zaparcia powróciły
|
||
|
|
|
#2987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to ja sie pytam skoro ma (przykładowo) 6 tydzień i 1 dzień to jak może to być 6 tydzień skoro jest już o 1 dzień więcej nieważne ![]() Zanetka ja ostatnio o tym samym myślałam wcześniej nikt nie wiedział co to skok i wiele mam teraz nie wie więc chyba to trochę naciągane chociaz mnie też świetnie pasują wszystkie "objawy" szczególnie tego skoku który wg tygodni powinien przechodzić ![]() ![]() Shirka za 12 tygodni , my juz w sobotę będziemy tyle świętować bo chciałam przypomnieć że ktoś nam się w kolejkę wtrącił haha |
|
|
|
|
#2988 |
|
Zakorzenienie
|
Dziubek no właśnie Ja zgłupiałam z tym liczeniem
mnie też pasowały objawy, ale pytanie czy je widziałam bo wiedziałam że takie coś jak skok istnieje, czy chciałam je widzieć aby sobie jakoś wytłumaczyć zachowanie mojej małej ?! Wiem, że istnieje takie coś jak "skok" i pewnie sobie jej wybryki w danych tygodniach będę tłumaczyła że to skok - dla zaspokojenia siebie. A Ja dzisiaj dopiero wpadłam na pomysł, że na to jej ulewanie będę dawała śliniaczek, bo przecież przebieranie 3 razy dziennie jest męczące - jak nie więcej
|
|
|
|
#2989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() wszystkie które były od 4 miesiąca ![]() jabłka, gruszki, śliwki, jabłka z banami, morele, jabłko gruszka,brzoskwinia jabłko banan, banan więcej grzechów nie pamiętam 20 słoiczków mamy !!kochana ponowię pytanie bo nie wiem czy doczytałaś, czemu mówisz że kaszek nie wolno na noc?? ze względu na psucie sie ząbków ?? ale mówisz o samych kaszkach jako deserku czy o mleku zagęszczonym kaszką też?? |
|
|
|
|
#2990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tylko dodam, ze wady wymowy o wiele częściej robią się od tego, ze za długo podaje się dzieciom papki Ja ssałam smoka do 5 rż mówić zaczęłam wcześnie i nie mam wady wymowy. Moj brat bezsmoczkowy musiał jeździć do logopedy.Mam tez siostry cioteczne - bliźniaczki - obie ssały smoka tak samo długo, jedna ma zęby jak od linijki, druga musiała nosić aparat. Więc moim zdaniem to wszytsko najczesciej predyspozycje genetycznny. My byłyśmy dziś na szczepieniu. Pszczoła była bardzo dzielna. Troche marudziła w dzien, chciałabyc na raczkach. Przytulic się, więc przytulałam. Jutro kończy 3 miesiące waży 5400 przybyła kg w 6 tygodni, bardzo ładny wynik. Ma tez 64 cm, pajace na 62 juz ciasnawe w nogawkach (bo body 56 wchodzą ).
|
|
|
|
|
#2991 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A pytania faktycznie nie doczytałam, więc chodzi własnie o psucie ząbków. Ja bede sie starała jak najszykciej przejsc na kubeczki niekapki i na noc tylko woda do picia. Jesli soczki w dzien to bez cukru i rozcienczone woda. Dramatem jest zasypianie dziecka z butla kaszki ktora oblepia te malutkie ząbki. Ja juz planuje wizyte adaptacujna na fotelu stomatologicznym w wieku ok.6 miesiecy ![]() A ząbkowania boje sie jak cholera |
||
|
|
|
#2992 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
za 12 tygodni ![]() Cytat:
Cytat:
a jak teraz Szymus, dobrze? ta promocja w auchan tylko dzisiaj? |
||||
|
|
|
#2993 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, powiedziala,ze za jakies dwa trzy miesiące to minie, teraz juz tego nie widziałam juz jakis czas
|
#2994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za dzielną pszczołę na szczepieniu ![]() już dziś za 3 miesiące porównując mojego Szymka to ja mam dziecko gigant mając 10 tydzień ważył 6500 a o ciuszkach na 62 już w zasadzie zapomniałam (oprócz body)
|
|
|
|
|
#2995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i najczęściej marudzi na spanie więc pomaga smok+pielucha i zasypia.A jak jej się spac nie chce to smokiem pluje na odległość wtedy marudzenie jest np. bo chce być trochę ponoszona i musi się porozglądać po chacie ![]() bo kaszki mają przeważnie dużo cukru jak nie umyjesz ząbków na noc to sprzyja to powstawaniu próchnicy.
|
|
#2996 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() U nas też nie ma takich nauk ![]() Cytat:
za Was zaciśnięte! ![]() Cytat:
Spokojnie, jakby był głodny to by się obudził.Cytat:
![]() Cytat:
Bidulko ![]() Cytat:
![]() Aniu za 3 m-ce Oliweczko może sprawdź czy przybiera na wadze... Cytat:
Sama dzisiaj twierdzi, że żałuje że nie dała smoka, bo od smoczka da się dziecko oduczyć bo się wyrzuci i tyle a od kciuka? Cytat:
Ja mam ogromny! Jem, jem, jem i caaaały czas jem ![]() Ja też chciałam uczyć bez smoczka, jednak moje dziecko cały czas by wtedy jadło... Sama lekarka powiedziała, że jak najbardziej dać smoka. Chociaż Domek też musi mieć dzień na smoczka. |
|||||||||
|
|
|
#2997 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a promocja trwa do 20 września
|
||
|
|
|
#2998 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a Ja ciemna masa z tego jestem. Aż mi wstyd ![]() Tak sobie myślę, ludzie dają kaszki, bo to forma kolacji chyba nie ? a jak TY dasz wodę, to nie będzie w nocy głodne ? Nie wiem może głupie pytanie..ale się nie znam ![]() Ja tu się zastanawiam kiedy przejść na pampersy 3 ![]() a Ty masz już wizytę u stomatologa zaplanowaną ![]() KTÓRA JUŻ UŻYWA 3 PAMPERSÓW ?! ILE WAŻĄ WASZE DZIECI? |
|
|
|
|
#2999 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I kciuczki za jutro ![]() Cytat:
Cytat:
), że to trochę zatykanie dziecka, jak pisze youyou. WIem, że na początku się daje, bo dziecko ma ten słynny instynkt i mu źle jak sobie czegoś nie pociumka. ALe potem już z rozpędu wielu rodziców (jak nie wszyscy) wsadzają dziecku smoka do buzi jak tylko zapłącze, a im to akurat nie na rękę, bo zajęcie, bo gości mają, bo zmęczeni itp. Zamiast zając się swoim maluchem i jego potrzebami. Bo przeciez instynkt ssania zanika po 4 miesiącu, a wiele dzieci ten smoczek obrabia do 2 roku życia!Po drugie nie lubię "wspomagaczy" - są trochę jak nałóg. Potem trudno go porzucić. Męczy się i dziecko, któremu każe się porzucić smoczek, i męczą się rodzice, bo przy każdej próbie zabrania jest dzika rozpacz. Ja bym chciałam naszej trójce tego oszczędzić Poza tym ssanie smoczka wydaje mi się (z takiego psychologicznego punktu widzenia), swego rodzaju odreagowywaniem emocji. Np. gdy dziecko się czymś zestresuje (mam na myśli takie już około roczne dziecko), zamiast to "własciwie" przeżyć, possie smoczka, uspokoi się, a problem pozostanie...No i po trzecie (aktualnie najważniejsze), ssanie smoczka może zaburzyć laktację, bo dziecko ssie go inaczej niż pierś. Specjaliści radzą, ze jak już koniecznie chcemy podać smoka to żeby wytrzymać chociaż do 6 tygodnia, bo wtedy to prawidłowe ssanie już sie jakoś dziecku utrwali. A wcześniej może być różnie. A mi bardzo jednak na tej piersi zależy. Więc póki co dajemy sobie radę inaczej. Nie mówię, że nigdy nie skapituluję, bo kto wie. Ale jeśli nic się nie zmieni, a mi starczy cierpliwości i zapału, to chcę Tymka chować bezsmoczkowo ![]() No, to się naprodukowałam Sorki za smętny wykład ![]() Cytat:
Za poważny wiek A jak dostał żelazo to wszystko się pięknie wyrówna szybciutko Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Pojechałam z Tymkiem w odwiedziny do mojej mamy, bo b. rzadko się widują (dotąd tylko 4 razy) i ona cały czas coś przemrukiwała nieśmiało, że może mu zimno (bo ja go generalnie chłodno ubieram, dużo lżej niż większość społeczeństwa z tego co zauważyłam zaglądając w inne wózki ). A ja swoje - że mu ciepło. Na koniec nie wytrzymała, dotknęłą go i mówi "ale on ma zimne nóżki". No to jej tłumaczę, że ciepłotę się sprawdza na karku. Nie uwierzyła Jej zdaniem kark zawsze będzie ciepły, bo dziecko na nim leży i się grzeje. A nóżki i rączki to wyznacznik No ale co tu się dziwić - kiedy moja mama mnie rodziła takie postępowanie zalecali. I tak ma zakodowane...Ale na szczęście ona tylko tak sobie pomrukuje nieśmiało i tylko tyle, nie powie mi wprost że coś robię źle czy nie próbuje narzucać swoich metod ![]() Cytat:
A z tym odstawieniem to też jest trudno, bo łątwo powiedzieć, że powinno się odstawić po roku, a trudniej wymóc to na dziecku. Wielu znajomych do tej pory się buja ze smoczkami, choć dzieci już dwa lata pokończyły. Nie pomagają prośby, groźby, bajki o smoczkowych wróżkach i biednych dzieciach ![]() Moj Ty aniele
|
|
#3000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To może nauczyć tak aby zjeść , umyć zęby i spać ?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.

a szczepienie juz za tydzien nie caly ( i tak przesuniete bo chory byl)

może źle ją kładę ?
ma niską hemoglobinę i czerwone krwinki - w normach ale minimum, pediatra powiedziała że nic się nie dzieje i w tym wieku to normalne. Dała co prawda żelazo, i do kontroli za 2 m-ce. Poza tym bardzo ładnie, chwaliła ze pięknie rośnie a taką kruszynę wypisywała ze szpitala 

zębole
przecież takie dziecko jest bezcenne ! co za ludzie !!
jak to działa ?

za Was zaciśnięte!