|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to: | |||
| Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. |
|
2 | 3,13% |
| W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy |
|
12 | 18,75% |
| Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! |
|
8 | 12,50% |
| Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! |
|
8 | 12,50% |
| Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają |
|
4 | 6,25% |
| .Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja |
|
4 | 6,25% |
| Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. |
|
22 | 34,38% |
| Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest |
|
0 | 0% |
| Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. |
|
1 | 1,56% |
| Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje |
|
3 | 4,69% |
| Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Cytat:
![]() Z tym że ja tylko serki, serki, serki ![]() Cytat:
Ale jak na razie "oszukuję" go inaczej niż smokiem
|
|
#3002 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
[QUOTE=youyou;29426301
Brawa za 3 miesiące ![]() A ile Adaś ma te hemoglobiny i krwinek?[/QUOTE] ![]() Hemoglobiny trochę ponad 10, a erytrocytów... zabij nie pamiętam, niewiele więcej niż dolna granica normy... Cytat:
![]() Cytat:
musi/chce oddać to trudno, ale sprzedawać..... ![]() ![]() a z tygodniami to widzę że podobnie jak w ciąży - też były dyskusje o liczeniu ![]() 6 tydzień 1 dzień to trwający 7 tydzień, skończone sześć ![]() Cytat:
, a nie z powodu jakichś metod , ale poczytaj - http: //babyledweaning.pl/start/co-to-jest.html (usuń spację)http://www.mamazone.pl/artykuly/male...etoda-blw.aspx dziękuję ![]() Cytat:
1- też 2 - czasami budzę się zwykle bardzo głodna, ale staram się pilnowac ![]() Cytat:
![]() dla Pszczoły!
|
|
|
#3003 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek w sumie prawdę napisałaś, ale faktycznie jak zacznie kciuka ssać jak któraś napisała, że smoka można zabrać a kciuka nie. I na faktach autentycznych... mam kuzyna i ma 12 lat i nadal ssie kciuka i chodzi z pieluchą... tak tak ma 12 lat
są to przypadki rzadkie ale są.Ja też miałam obawę co do laktacji, że smok itd ale myślę sobie kurdę jak ma mi zaniknąć to i tak zaniknie i wpływu na to smok raczej nie będzie miał... A zatkanie to myślę, że to już jest na poźniejszym etapie - tak jak piszesz po 4 miesiącach to już forma zatkania aby był cicho - ale to tylko zależy od rodziców, jak do tego będą podchodzić, czy wiesz masz smoka i siedz cicho, czy beda reagowac na kazde jego "mówienie" Ja lubię twoje wykłady ![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Ania zapisałam strony Bedę jutro czytać ![]() Idę spać
|
|
|
|
#3004 | |
|
Zakorzenienie
|
dziubek,
za 12 tydzień!![]() 6 kg Mamy już trójki bo dwójki zaczęły być ciasne - uciskały nóżkiCytat:
dziękuję ![]() A przypomniałaś mi pisząc o ubraniu - wczoraj u nas 27 stopni, a ja na przejściu dla pieszych przepuszczałam panią - w wózku dziecko w pajacu polarkowym, czapka obowiązkowo, zawiązana szczelnie.... masakra, samej mi się gorąco zrobiło.... Zmykam do spania, dobranoc!
|
|
|
#3005 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja kupiłam ale doopka Szymka się w nich utopiła no i sięgaja mu pod pachy a waży ponad 6500 więc nie ma się co sugerować tymi przedziałami kg na opakowaniu Cytat:
no tak tylko że ja kaszką chciałam zagęszczać od 4 miesiąca więc wtedy ząbków nie ma i nie ma co myc ale pewnie i tak ma to zły wpływ na ząbki które czekają na ujawnienie się
|
||
|
|
|
#3006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle to mamy skierowanie do poradnii rehabilitacyjnej. Agu ma symptomy wzmozonego napiecia miesniowego i asymetrii Agu wlasnie lezy kolo mne chyba bedzie spac z nami. Widze jak strasznie potrzebuje mojej bliskosci Zanetko mysle, ze Carmelce nie chodziło o kaszke na kolacje tylko o tym, ze wiele dzieci uczy sie zasypiac z butlą w buzi. |
|
|
|
|
#3007 | ||
|
Zakorzenienie
|
Żaneta z czysta woda to nie chodziło mi o to ze to ma być jako posiłek
tylko jesli dziecko w nocy obudzi sie i bedzie chcialo pić to dostanie wode, a nie Kubusia.Cytat:
Po takiwj wieczornej kaszce, jesli juz dziecko odpłynie i nie da rady umyć ząbków, można zawsze dać do zapicia czysta wode, to troche przepłucze. Mleczne ząbki nie sa tak stłoczone jak u dorosłych i dzieki temu łatwiej je umyć. Cytat:
Znam z teori, a spróbować też chcemy
|
||
|
|
|
#3008 | |
|
Zakorzenienie
|
serio ????!!!! dla nas 3 za duże no i te falbanki w środku za luźne i koopa by wypłynęła , może Adaś ma grubsze nóżki ![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- Cytat:
a już myslałam że nie pośpimy w nocy ![]() dziekuję za odp |
|
|
|
|
#3009 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochana bedziemy zagęszczały, a dzieciaczki beda chrapały aż miło ![]() Nie można zepsuć ząbków ktorych jeszcze nie ma. Zreszta nasze dzieci maja juz wszystkie zęby i te mleczne i stałe. Zawsze mnie fascynowało ogladaniu zdjęć rtg dzieciaczków, to wyglada jak małe rekinki z paszcza pełna ząbków
|
|
|
|
|
#3010 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3011 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3012 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [QUOTE=zanetaa88;29428674K TÓRA JUŻ UŻYWA 3 PAMPERSÓW ?! ILE WAŻĄ WASZE DZIECI?[/QUOTE] My już na pampersach 3 jedziemy Dominik waży gdzieś 6600g. Cytat:
Ale absolutnie po nim tego nie widać Cytat:
Edytowane przez Natka_ Czas edycji: 2011-09-15 o 22:42 |
|||
|
|
|
#3013 | |
|
Zakorzenienie
|
Bożeeee moje dzieciko ciągle śpi, jadła o 18.
Chyba beda ja cześciej szczepić ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3014 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3015 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Karolcia zniosla je dzielnie chociaz plakala wiadomo, ale bylo ciut lepiej niz ostatnim razem troszke marudna byla popoludniu, ale tylko troszke pospala a pozniej juz bylo wszytsko wporzadku goraczki nie ma odpukac, po kapieli zjadla butle (apetyt dopisuje jej normalnie naszczescie ) i spi smacznie oby nocka tez byla spokojna ![]() I nasza Karolinka wazy juz 5100gram ![]() ![]() Pani doktor powiedziala ze pieknie przybiera na wadze zapytalam czy to ze spi po 8 godzin w nocy to wporzadku i czy jedzenie 6 x na dobe wystarczy i powiedziala ze jak najbardziej nie wybudzac niech spi smacznie nastepne szczepienie za 6 tyg i mamy na nastepna wizyte powtorzyc wyniki morfologii i zelaza, mam nadzieje ze wszytsko bedzie w normie ![]() Cytat:
.................... Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia 24 tyg - 6770g Edytowane przez Lilkaa82 Czas edycji: 2011-09-15 o 23:12 |
|||
|
|
|
#3016 |
|
Zakorzenienie
|
My też juz na 3 lecimy od jakiś 2 tygodni, a małą dziś ważyła i miała ok 5,7kg. Dwójki mi się wydawały za krótkie.
BLW super sprawa
|
#3017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piękne wagi maja wasze córeczki, mam nadzieje ze moja je dogoni szybciutko jak juz bedziemy bez antybiotyku ![]() Brawa dla dzielnych dziewczynek
|
|
|
|
|
#3018 |
|
Zakorzenienie
|
a ja kochane z innej beczki , czy zastanawiałyście się jakie kolejne foteliki dla maluszków zakupicie???
ostatnio obejrzałam ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=G8mFsXNXOLw i powiem szczerze że mam stracha kupić fotelik montowany przodem tym bardziej że maxi cosi już sprzedaje fotelik montowany tyłem dla starszych dzieciaków (maxi cosi mobi ), wiem że dziecko mniej widzi ale jakby go nie przyzwyczajać do siedzenia przodem to może buntu by nie było ??
|
|
|
|
#3019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3020 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3021 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moja Karolcia nie ulewa a zawsze pije mleczko w sliniaczku wiekszosc kropelek jesli splynie w trakcie jedzenia trafia na niego i nie musze jej przebierac ![]() Dziubek filmik z fotelikiem mnie przerazil masakra rzeczywiscie chyba trzeba pomyslec o bezpieczenstwie i kupic montowany tylem.
|
|
#3022 | |
|
Zadomowienie
|
Jem kolacje i nie wiem co robić. Ida ostatni raz jadła o 17.30, wciągnęła aż 170 ml i śpi do tej pory. Miała płaczliwe popołudnie. Nawet jej nie kąpałam dziś. Tylko boję się, że jak tylko zasnę to ona się obudzi.... nie wiem, korci mnie, żeby ją obudzić za chwilę i nakarmić, może by pospała do rana?? Eh... jakiś cały ten dzień mamy dziś poprzestawiany.
Cytat:
|
|
|
|
|
#3023 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a moja mama to ma nawet lekko zdeformowany palec - tak intensywnie ssala go jak byla dzieckiem. Smoka sie pozbedziesz, kciuka nie. znam wiele dzieci i w ani jednym przypadku pozbycie sie smoka nie stanowilo problemu, najczesciej dzieci same z niego rezygnowaly
|
|
|
|
|
#3024 |
|
Zadomowienie
|
Z opowieści wiem, że mnie ciężko było od smoczka odstawić. Przy pierwszej próbie po kilku dniach mama wymiękła i oddała mi smoczek
, ale fakt, lepszy smok niż kciuk.Widzę, że dziś rozwinął się interesujący temat jedzenia maluchów. Powiedzcie mi od kiedy wprowadza się inne pokarmy? Tzn wiem, że można od 4 miesiąca, ale jak to się liczy, czwarty to jak dziecko ma 3 skończone, czy jak 4 skończone? |
|
|
|
#3025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatno czytałam ze odchodzi sie od podawania dzieciom marchewki jako pierwszej, bo moze powodowac zaparcia, ze teraz zalecaja zaczynac od ziemniaka |
|
|
|
|
#3026 | ||
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Scio;29429264]
W ogóle to mamy skierowanie do poradnii rehabilitacyjnej. Agu ma symptomy wzmozonego napiecia miesniowego i asymetrii ]/QUOTE]oj.... co to za symptomy jeśli mogę spytać? Cytat:
ale on chyba jest "krótszy" od Szymka, bo ma tylko 60 cm, to mu się inaczej waga rozkłada " Cytat:
a w ogóle to dzień dobry
|
|
|
#3027 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
obudziłam się dziś o 5.30 i z wielkim zdziwieniem stwierdziłam, że mój dzieć się w nocy nie budził ![]() ostatnio jadła o 19, a zasnęła ok 20. Chyba nie muszę Wam mówić co się z moimi cyckami stało... Wzięłam więc Hanię do cyca, co by nie eksplodował a potem odpaliłam laktator, pierwszy raz od urodzenia.co do smoczków Ja smoka daję. Hania się uspokaja, sama zasypia w łóżeczku i przynajmniej nie wisi ciągle na cycku. Teraz to juz jest większa, ale na początku miała dużą potrzebę ssania i dzięki smoczkowi obydwie spokojniejsze byłyśmy. Z odzwyczajaniem nie było źle, na podstawie doświadczenia ze starszą, ale my dawaliśmy jej smoka tylko do usypiania i czasami w samochodzie. A jeżeli chodzi o wpływ smoczka na ssanie piersi - ja nie widzę różnicy. Maję karmiłam 15 miesięcy i smok w żaden sposób tego nie zaburzał. |
|
|
|
#3028 |
|
Zakorzenienie
|
Ns obydwa chłopaki bez smoczkowe .I się cieszę bo nie będzie problemu z oduczaniem
Mój 2 latek nadal pije kaszkę ze smoczkaCo do fotelika to My starszemu kupimy Recaro young sport ok jest 9-36kg chcieliśmy go kupić wcześnie tzn jak był malutki ale jest zbyt drobny i dziwnie wyglądał.Teraz ma 2 lata i powinno być ok A Bruncio będzie miał Romera King Plus po bracie.Ogólnie My b.rzadko jeździmy autem z dziećmi zwłaszcza z Brunem.![]() Jeśli macie auta 5drzwiowe to polecam taki fotelik http://www.youtube.com/watch?v=KtLztHcJG2c ![]() Ja długo się zast nad fotelikami dużo czytałam. My pewnie dopiero koło wakacji się przesiądziemy to mały pownien mieć 9kg ![]() |
|
|
|
#3029 |
|
Zadomowienie
|
Scio, Ania - dziękuje.
Wczoraj przeżyłam chrzest bojowy z Idą. Wybrałam się na odległe zakupy sama (nie był to nasz pierwszy samodzielny wyjazd, ale...). Oczywiście postanowiłam pozałatwiać kilka spraw po drodze: zatankować, wpaść do pracy. Wpakowałam się w mega korki, na stacji była niespodziewanie duża kolejka jak na tą porę dnia i tak jakoś wydłużyła nam się ta podróż do sklepu. Na miejscu na początku było jeszcze OK, ale ja dość długo wybierałam ubranko do chrztu i mała nagle się rozwyła. Chwilowo dało się ją obłaskawić butelką z wodą, ale nie na długo. Kilka minut później stałam z dwoma paczkami rajstopek w rękach i płaczącą Idą na ramieniu. Za nic w świecie nie dawała się odłożyć. Na syrenie jechałam do kasy. Żebyście widziały moje wygibasy.... jedną ręką buzie zatykałam butelką, drugą wykładałam towar i płaciłam Na koniec aż przyszedł właściciel zobaczyć co się dzieje. Pomógł mi wyjść - otworzył mi drzwi, a Ida pokazała mu język . W samochodzie szybko musiałam zrobić mleko - dobrze że mam wygodną deskę rozdzielczą - posłużyła jako stolik, a na koniec jeszcze przebierałam wielką kupę na tylnym siedzeniu. Uffff..... Powrót do domu oczywiście w korkach.---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ---------- Czyli 10 h bez jedzenia. Ja bym chyba się denerwowała przy tak długiej przerwie. Ciągle mam nerwa przy długich przerwach, to silniejsze ode mnie. Wczoraj o północy jednak nakarmiłam moją na spiocha, bo zaczęła ssać piąstki przez sen. Wciągnęła 120 ml i spała do 7 rano, po czym na dzień dobry 150 ml poszło. |
|
|
|
#3030 |
|
Rozeznanie
|
Witam
my wybieramy sie do pediatry, ciekawe ile waży i czy te jej ulewania to problem... później napisze więcej
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:59.

Kanapka to najlepiej : sałatka, ogórek, szynka, pomidor, rzodkiewka, ser i sos żeby była mega duża i zakryta.

i sama nie wiem czy sobie wkręcałam, że ma skok czy naprawdę tak było
musi/chce oddać to trudno, ale sprzedawać.....
jak to działa ?
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

zębole

). Oby tylko teraz wszystko bylo OK.