|
|||||||
| Notka |
|
| Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#4021 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 804
|
Dot.: WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III
No sama ju¿ nie wiem co my¶leæ o tym...
W³osy mam baaardzo przerzedzone po bokach g³owy, ale tu nie mam tego ³upie¿u t³ustego ( albo mam ale naprawde niezauwa¿alne ilo¶ci). Za to ³upie¿ t³usty najwiêcej wystêpuje na czubku g³owy - a tu mam w³osy najbujniejsze... I co o tym my¶leæ? |
|
|
|
#4022 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 395
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4023 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Antybiotyków ¿adnych nie za¿ywam, nie mam tr±dziku. ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- No a¿ taka masa w³osów to nie jest, po prostu s± gêstsze ni¿ po bokach g³owy. Jednak te¿ jest widoczna spora ró¿nica pomiêdzy tym co by³o z rok temu ( albo i 2 ), a tym co jest teraz. Naprawdê ja nie wiem, czego siê tu z³apaæ. Jak podrapiê siê w g³owê to mam te bia³awe ³uski i w³osy muszê myæ co 2 dni, gdy¿ siê przet³uszczaj± i wtedy jeszcze bardziej wypadaj±. ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Dziêkujê za zainteresowanie.
Edytowane przez Malgorzatka21 Czas edycji: 2011-09-14 o 21:57 |
|
|
|
|
#4024 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Musisz pozbyæ siê tego ³upie¿u. Mo¿e zastosuj szampon dziegciowy Polytar Liquid lub szampon Nizoral. A potem przejd¼ na zio³owe szampony apteczne. Stosuj naturalne maseczki np z miodu. Nafta z rycyn± równie¿ pomaga na ³upie¿ ale dzia³a bardziej prewencyjnie... |
|
|
|
|
#4025 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Póki co skoñcze ten szampon Selsun Blue ( kwestia tygodnia), a nastêpnie w³a¶nie my¶lê, ze kupiê ten szampon dziegciowy ( tez s³ysza³am o nim wiele, pomóg³ równie¿ mojej kuzynce na problem z ³upie¿em t³ustym). |
|
|
|
|
#4026 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 250
|
|
|
|
|
#4027 |
|
Rozeznanie
|
O no to ja podobnie, na skroniach prze¶wity i w³a¶nie nad uszami...
|
|
|
|
#4028 |
|
Zadomowienie
|
Ja na Waszym miejscu sprawdzi³abym czy z ukrwieniem w tych miejscach (zakola, okolice uszu) wszystko jest w porz±dku, bo wg mnie co¶ tam mo¿e zanikaæ i to powodowaæ w efekcie zanik mieszków w³osowych.
Ukrwienie g³owy bardzo wa¿ne jest. Stosowa³abym masa¿e szczotk± (np. tak±: http://khaja.pl/pl/index.php?5,szczo...ow-lena-ciemna) i wcierki z pokrzywy czy rzepy ale nie te "anemiczne" Seboradiny czy Kuracje Joanny, ale wyci¶niête soki z dodatkiem alkoholu. Ewentualnie apteczne nalewki np Phytopharmu. I to przez co najmniej cztery miesi±ce codziennie lub co drugi dzieñ. Nie wierzê, ¿e to by nie pomog³o - o ile przyczyna wypadania to w³a¶nie to o czym piszê a nie hormony, tarczyca, niedobory czy nadwy¿ki witamin i minera³ów. No i nie ³adowa³abym na g³owê "tony' od¿ywek, masek, sprayów itp. jak to czytam w dzienniku regeneracji co za du¿o to niezdrowo i przynosi efekt odwrotny do zamierzonego....
|
|
|
|
#4029 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 339
|
Cytat:
Mi tak¿e lec± w tych miejscach, ale jeszcze mam ten nieszczêsny placek na ¶rodku g³owy i tu¿ na samym szczycie czo³a na przedzia³ku. Z tego co widzê to lec± z ca³ej g³owy i s± ju¿ bardzo rzadkie, a gdyby kto¶ poci±gn±³ za mój kitek to pewnie wszystkie od razu by wylecia³y ³±cznie z cebulkami. A te wcierki od dermy nic nie daj± ;/ |
|
|
|
|
#4030 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 763
|
Cytat:
Z tego co pamiêtam wyniki wszystkie masz w normie... Mog³aby¶ jednak napisaæ swoje TSH? Je¶li chodzi o zdrowe od¿ywianie( które ma dobroczynny wp³yw na w³osy) to ja nie lubiê owoców. Warzywa te¿ nieszczególnie... To pewnie dodatkowo te¿ nie pomaga moim w³oskom... |
|
|
|
|
#4031 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 300
|
By³am dzi¶ w sklepie zielarskim i znalaz³am hennê firmy Venita.
Mo¿e która¶ z Was u¿ywa³a? Zastanawia³am siê nad kupnem, ale w koñcu siê nie zdecydowa³am.
"(...) i poznacie Prawdê, a Prawda was wyzwoli." (J 8:32) 27.10.2006r. 9.09.2014r. 2016r.
|
|
|
|
#4032 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 966
|
Czyta³am kiedy¶, ¿e przy tarczycy w³osy mog± byæ w³asnie przerzedzone po bokach, a "góra" mo¿e byæ w miarê dobra.
Wewnêtrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnêtrznie: szampon/¿el do mycia cia³a glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() Wcierki na porost w³osów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
|
|
#4033 |
|
Wtajemniczenie
|
Mario221, z tego co pamiêtam to Ty mia³a¶ TSH ok.3?
Co za¿ywasz? Czy endokrynolog powiedzia³, ¿e przez TSH o takiej wielko¶ci mog± lecieæ w³osy? Czy jeszcze co¶ mówi³? Jakie masz inne wyniki tarczycowe? |
|
|
|
#4034 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 780
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naturalna 100% henna to khadi, znajdziesz j± na allegro
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamiêci legnie rok Serce mnie nie boli, rêce ci±gle zdolne do po¶wiêceñ s± Oczy trochê senne, wszystkie moje drogi wiod± w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
|
|
|
#4036 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Na tarczycê biorê Nowothyral, to jest mieszanina dwóch hormonów Ft4 i Ft3 - wspania³y lek, przez endokrynologów nazywany "tabletk± szczê¶cia" Moje ostatnie wyniki z 1 lipca 2011r. ![]() TSH 1,488 przy 0,34 - 4,94 FT3 4,81 przy 2,63 - 5,7 FT4 15,17 przy 9,01 - 19,05 Widzê, ze ostatnio normy co¶ siê trochê zmieni³y.
Wewnêtrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnêtrznie: szampon/¿el do mycia cia³a glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() Wcierki na porost w³osów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
|
|
|
#4037 |
|
Wtajemniczenie
|
Mario, te hormony tarczycy to s± badane ju¿ po lekach. Czy przed za¿ywaniem te¿ by³y w normie?
Co do tych tabletek to czy bierzesz je ca³y czas czy tylko jak masz wiêksze TSH? Czyli nie masz ¿adnych innych objawów oprócz wypadania w³osów? Jak robi³am u rodzinnego lekarza badanie TSH i wysz³o mi ok.3 to lekarka powiedzia³a, ¿e mam dobre A niestety inne objawy oprócz wypadania w³osów te¿ mam.
|
|
|
|
#4038 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przy TSH 3 mia³am wypadanie w³osów, ale podkre¶lam, ze nie by³o jakie¶ zmasowane, nie du¿o, ale by³o, do tego zimne rêce. Przy TSH 5 i wiêcej, mia³am masakrycznie sucha skórê, a¿ takie czerwone kreski mi siê porobi³y na skroniach i rêkach, smarowa³am twarz wiesio³kiem i kwasem hialuronowym, wch³ania³o siê po minucie i buzia nadal by³a sucha Po podaniu zwiêkszeniu dawki problem min±³ ca³kowicie. A jakie masz inne objawy? Mo¿esz i¶æ do innego lekarza? To rodzinna Ci powiedzia³a czy by³a¶ u endokrynologa?
|
|
|
|
#4039 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 780
|
to mo¿e byæ te¿ problem braku magnezu
|
|
|
|
#4040 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak¿e mia³am badan± tarczycê poprzez USG i wszystko w porz±dku jest. ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Naprawdê nie wiem, co obstawiaæ za przyczynê wypadania w³osów. A te¿ w tej chwili nie staæ mnie za bardzo na robienie innych badañ. ( Nawet nie wiedzia³abym co jeszcze badaæ mam ?) Ogólnie to od¿ywiam siê, tak jak i dawniej ( kiedy to, nie mia³am problemów z w³osami). Chocia¿ od 10 miesiêcy to nawet zdrowiej jadam ni¿ kiedy¶. Tez inni domownicy, jadaj± to co ja i nikt nie ma takich problemów, jakie ja mam. ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
Z tym ukrwieniem tylko, to nie mam jak ( chyba ?) sprawdziæ , czy wszystko tak w porz±dku... No bo w jaki sposób? Masa¿e g³owy wykonywa³am przez d³u¿szy czas, niestety - w³osy wypada³y jeszcze bardziej i po bokach g³owy nic nie wyros³o. Mo¿e za krótko to robi³am, albo i jako¶ niew³a¶ciwie, ale nie mogê siê przemóc aby zacz±æ tak g³owê masowac. |
||
|
|
|
#4041 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4042 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Spróbuj u trychologa, dziewczyny z w±tku o £A tam bada³y swoj± skórê g³owy i ukrwienie. |
|
|
|
|
#4043 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4044 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My¶lê ¿eby zrobiæ badania hormonów tarczycy i pój¶æ z wynikami do endokrynologa. A Ty robi³a¶ badania tych hormonów? Je¶li w³osy Ci lec± tak d³ugo i wszystko inne masz w porz±dku to jednak w tarczycy mo¿e byæ przyczyna... |
|
|
|
|
#4045 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
mam maly problem. Moj tz kupil mi zwykla rzepe 2kilogramowa
( http://www.google.com/imgres?q=steckruebe&u...1 aSXCw&zoom=1 ) zamiast czarnej rzepy (tak naprawde to nazwa tylko zwyczajowa, bo to jest czarna rzodkiew) http://www.biolebensmittel.at/ezimagecatalogue/...65878-400x500.jpg powiedzcie mi czy moge z tej zwyklej rzepy rowniez nakladac sok na skalp?
Ale tylko nieliczni maj± cos do powiedzenia, bo tylko nieliczni potrafi± zniesc ciszê, i napiecie, konieczne, kiedy siê my¶li. PANIE POMÓ¯ MI DOPOKI NIE BEDE WIEDZIALATRZYMAC JEZYK ZA ZEBAMI, CO CHCE POWIEDZIEC. AMEN
|
|
|
|
#4046 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No ale by³am u endokrynologa z tym wszystkim, mia³am nawet i USG tarczycy i wszystko w porz±dku. Chyba jednak nie têdy droga. |
|
|
|
|
#4047 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 61
|
Jest która¶ z Was z Wroc³awia? Szukam szamponów Fitomed-u i nigdzie nie mogê ich znale¼æ
Mo¿e wiecie gdzie mo¿na je dostaæ?Czyta³am, ¿e to bardzo dobre szampony, w³a¶nie na wzmocnienie w³osów czy ich wypadanie.
|
|
|
|
#4048 |
|
Rozeznanie
|
Hormony jakie bada³am to :
-fT4 - 1,13 ng/dL -TSH- 2,29 uIU/mL -LH- 10,1 mIU/mL -estradiol- 24,5 pg/ml -FSH- 7,0 mIU/mL Testosteron- 23,0 ng/dl -prolaktyna-34,8 ng/dl -DHS(DHEA-SO4)- 159 ug/dl ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- Ka¿dy lekarz , który spojrza³ na to TSH ( a by³o tych lekarzy oko³o 10) to mówi³, ¿e w porz±dku, ¿e nie ma siê czego przyczepiæ tutaj. To sama nic wiêcej nie robi³am z t± tarczyc±, no jedynie to usg. |
|
|
|
#4049 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 833
|
witajcie! mam ogromny problem z wypadaj±cymi w³osami. od 2 miesiêcy w ogromnych ilo¶ciach mi wypadaj±. domy¶lam siê przyczyny: odstawienie tabletek antykoncepcyjnych oraz po zrobieniu badañ okaza³o siê, ¿e mam równie¿ problemy z tarczyc±. jak na razie chodzê do endokrynologa w zwi±zku z tarczyc± ale mama radzi mi ¿ebym wybra³a siê w zwi±zku z w³osami do dermatologa. my¶licie ¿e warto siê do niego wybraæ je¿eli znam przyczynê wypadania w³osów? jak na razie ³ykam belissê, 3 razy dziennie pije pokrzywê, 2 razy w tyg nak³adam maseczkê WAX i raz w tyg. robiê sobie maseczkê z dro¿d¿y (1/3 op dro¿d¿y, 1 ³y¿ezka nafty kosmetycznej z olejkiem rycynowym, 2 ¿ó³tka i kilka kropel cytryny). moje w³osy zrobi³y siê miêkkie w dotyku i wygl±daj± na zdrowsze. zauwa¿y³am te¿, ¿e trochê mniej ich wypada, w dalszym ci±gu jeszcze za du¿o ni¿ powinno tak¿e dalej stosujê maseczki, tabletki i herbatkê z pokrzywy.
|
|
#4050 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 300
|
Dzisiaj zauwa¿y³am, ¿e w miejscach w których 'psikam' Loxonem (nie wszystkich) , mogê zdrapaæ takie dziwne 'co¶'. Nie jest to taki zwyk³y ³upie¿, wygl±dem przypomina trochê kryszta³ki cukru...
Mo¿e która¶ mia³a podobnie? Nie mam pojêcia co to mo¿e byæ.
"(...) i poznacie Prawdê, a Prawda was wyzwoli." (J 8:32) 27.10.2006r. 9.09.2014r. 2016r.
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:21.

A niestety inne objawy oprócz wypadania w³osów te¿ mam.
Mo¿e wiecie gdzie mo¿na je dostaæ?Czyta³am, ¿e to bardzo dobre szampony, w³a¶nie na wzmocnienie w³osów czy ich wypadanie.