WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III - Strona 135 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Uroda > Pielêgnacja w³osów i fryzury > Pielêgnacja w³osów

Notka

Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-09-14, 21:52   #4021
Malgorzatka21
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 804
Dot.: WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III

No sama ju¿ nie wiem co my¶leæ o tym...
W³osy mam baaardzo przerzedzone po bokach g³owy, ale tu nie mam tego ³upie¿u t³ustego ( albo mam ale naprawde niezauwa¿alne ilo¶ci).
Za to ³upie¿ t³usty najwiêcej wystêpuje na czubku g³owy - a tu mam w³osy najbujniejsze...
I co o tym my¶leæ?
Malgorzatka21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-14, 21:54   #4022
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 395

Cytat:
Napisane przez Malgorzatka21 Poka¿ wiadomo¶æ
W³osy mam baaardzo przerzedzone po bokach g³owy, ale tu nie mam tego ³upie¿u t³ustego ( albo mam ale naprawde niezauwa¿alne ilo¶ci).
Za to ³upie¿ t³usty najwiêcej wystêpuje na czubku g³owy - a tu mam w³osy najbujniejsze...
I co o tym my¶leæ?
¯e nie masz £A, skoro na czubku masa w³osów
KONICZYNKA 47 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-14, 22:00   #4023
Malgorzatka21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez KONICZYNKA 47 Poka¿ wiadomo¶æ
A ³ykasz jakies suplementy? Stosujesz retinoidy czy antybiotyki na tr±dzik np?
Suplementy ³yka³am i by³y to : belissa, cynk, kwas foliowy, magnez i wapñ, capivit A+E.
Antybiotyków ¿adnych nie za¿ywam, nie mam tr±dziku.

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:
No a¿ taka masa w³osów to nie jest, po prostu s± gêstsze ni¿ po bokach g³owy.
Jednak te¿ jest widoczna spora ró¿nica pomiêdzy tym co by³o z rok temu ( albo i 2 ), a tym co jest teraz.

Naprawdê ja nie wiem, czego siê tu z³apaæ.
Jak podrapiê siê w g³owê to mam te bia³awe ³uski i w³osy muszê myæ co 2 dni, gdy¿ siê przet³uszczaj± i wtedy jeszcze bardziej wypadaj±.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Dziêkujê za zainteresowanie.

Edytowane przez Malgorzatka21
Czas edycji: 2011-09-14 o 21:57
Stary 2011-09-14, 22:02   #4024
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

Cytat:

No a¿ taka masa w³osów to nie jest, po prostu s± gêstsze ni¿ po bokach g³owy.
Jednak te¿ jest widoczna spora ró¿nica pomiêdzy tym co by³o z rok temu ( albo i 2 ), a tym co jest teraz.

Naprawdê ja nie wiem, czego siê tu z³apaæ.
Jak podrapiê siê w g³owê to mam te bia³awe ³uski i w³osy muszê myæ co 2 dni, gdy¿ siê przet³uszczaj± i wtedy jeszcze bardziej wypadaj±.

Musisz pozbyæ siê tego ³upie¿u. Mo¿e zastosuj szampon dziegciowy Polytar Liquid lub szampon Nizoral.
A potem przejd¼ na zio³owe szampony apteczne. Stosuj naturalne maseczki np z miodu.
Nafta z rycyn± równie¿ pomaga na ³upie¿ ale dzia³a bardziej prewencyjnie...
Stary 2011-09-14, 22:08   #4025
Malgorzatka21
Rozeznanie

Cytat:
Musisz pozbyæ siê tego ³upie¿u. Mo¿e zastosuj szampon dziegciowy Polytar Liquid lub szampon Nizoral.
A potem przejd¼ na zio³owe szampony apteczne. Stosuj naturalne maseczki np z miodu.
Nafta z rycyn± równie¿ pomaga na ³upie¿ ale dzia³a bardziej prewencyjnie...
Nizoral stosowa³am i nie pomóg³.
Póki co skoñcze ten szampon Selsun Blue ( kwestia tygodnia), a nastêpnie w³a¶nie my¶lê, ze kupiê ten szampon dziegciowy ( tez s³ysza³am o nim wiele, pomóg³ równie¿ mojej kuzynce na problem z ³upie¿em t³ustym).
Stary 2011-09-14, 22:23   #4026
fiaa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 250

Cytat:
ja z kolei mam malusienko wlosow na grzywce - przeswity kompletne, bardzo malo tez na skroniach, na wysoko¶ci ponad uszami.
i te¿ 'podobno' £A

tyle ¿e diane35, loxon ani inne cuda maj±ce pomóc na £A nie da³y rezultatu
fiaa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-14, 22:40   #4027
Malgorzatka21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fiaa Poka¿ wiadomo¶æ
ja z kolei mam malusienko wlosow na grzywce - przeswity kompletne, bardzo malo tez na skroniach, na wysoko¶ci ponad uszami.
i te¿ 'podobno' £A

tyle ¿e diane35, loxon ani inne cuda maj±ce pomóc na £A nie da³y rezultatu
O no to ja podobnie, na skroniach prze¶wity i w³a¶nie nad uszami...
Stary 2011-09-14, 23:25   #4028
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

Ja na Waszym miejscu sprawdzi³abym czy z ukrwieniem w tych miejscach (zakola, okolice uszu) wszystko jest w porz±dku, bo wg mnie co¶ tam mo¿e zanikaæ i to powodowaæ w efekcie zanik mieszków w³osowych.
Ukrwienie g³owy bardzo wa¿ne jest.
Stosowa³abym masa¿e szczotk± (np. tak±:
http://khaja.pl/pl/index.php?5,szczo...ow-lena-ciemna)
i wcierki z pokrzywy czy rzepy ale nie te "anemiczne" Seboradiny czy Kuracje Joanny, ale wyci¶niête soki z dodatkiem alkoholu. Ewentualnie apteczne nalewki np Phytopharmu.
I to przez co najmniej cztery miesi±ce codziennie lub co drugi dzieñ.
Nie wierzê, ¿e to by nie pomog³o - o ile przyczyna wypadania to w³a¶nie to o czym piszê a nie hormony, tarczyca, niedobory czy nadwy¿ki witamin i minera³ów.
No i nie ³adowa³abym na g³owê "tony' od¿ywek, masek, sprayów itp. jak to czytam w dzienniku regeneracji co za du¿o to niezdrowo i przynosi efekt odwrotny do zamierzonego....
Stary 2011-09-15, 08:07   #4029
inverso
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 339

Cytat:
O no to ja podobnie, na skroniach prze¶wity i w³a¶nie nad uszami...

Mi tak¿e lec± w tych miejscach, ale jeszcze mam ten nieszczêsny placek na ¶rodku g³owy i tu¿ na samym szczycie czo³a na przedzia³ku. Z tego co widzê to lec± z ca³ej g³owy i s± ju¿ bardzo rzadkie, a gdyby kto¶ poci±gn±³ za mój kitek to pewnie wszystkie od razu by wylecia³y ³±cznie z cebulkami. A te wcierki od dermy nic nie daj± ;/
inverso jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-15, 11:26   #4030
MalaArielka
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 763

Cytat:
I co o tym my¶leæ?
Ma³gorzatko21, ja jestem prawie pewna, ¿e Twój ³upie¿( jakikolwiek by nie by³) nie jest przyczyn± wypadania. Ja te¿ kiedy¶ doszukiwa³am siê winy w ró¿nych rzeczach... W ³upie¿u te¿... Jednak teraz jestem prawie pewna, ¿e to nie przez to.

Z tego co pamiêtam wyniki wszystkie masz w normie... Mog³aby¶ jednak napisaæ swoje TSH?

Je¶li chodzi o zdrowe od¿ywianie( które ma dobroczynny wp³yw na w³osy) to ja nie lubiê owoców. Warzywa te¿ nieszczególnie... To pewnie dodatkowo te¿ nie pomaga moim w³oskom...
MalaArielka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-15, 11:58   #4031
Kamilka54
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 300

By³am dzi¶ w sklepie zielarskim i znalaz³am hennê firmy Venita.
Mo¿e która¶ z Was u¿ywa³a? Zastanawia³am siê nad kupnem, ale w koñcu siê nie zdecydowa³am.
(J 8:32)

27.10.2006r.
9.09.2014r.
2016r.
Kamilka54 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-15, 14:12   #4032
Maria221
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 966

Czyta³am kiedy¶, ¿e przy tarczycy w³osy mog± byæ w³asnie przerzedzone po bokach, a "góra" mo¿e byæ w miarê dobra.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255
Maria221 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-15, 16:04   #4033
MalaArielka
Wtajemniczenie

Mario221, z tego co pamiêtam to Ty mia³a¶ TSH ok.3?
Co za¿ywasz? Czy endokrynolog powiedzia³, ¿e przez TSH o takiej wielko¶ci mog± lecieæ w³osy? Czy jeszcze co¶ mówi³?
Jakie masz inne wyniki tarczycowe?
Stary 2011-09-15, 17:56   #4034
fabregasowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 780

Cytat:
Napisane przez Maria221 Poka¿ wiadomo¶æ
Czyta³am kiedy¶, ¿e przy tarczycy w³osy mog± byæ w³asnie przerzedzone po bokach, a "góra" mo¿e byæ w miarê dobra.
o, to chyba u mnie, muszê siê zbadaæ

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post52630770
fabregasowa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-15, 19:04   #4035
DarkNoir
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 327
GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez Kamilka54 Poka¿ wiadomo¶æ
By³am dzi¶ w sklepie zielarskim i znalaz³am hennê firmy Venita.
Mo¿e która¶ z Was u¿ywa³a? Zastanawia³am siê nad kupnem, ale w koñcu siê nie zdecydowa³am.
A fuj, t nie jest czysta henna, tylko henna z dodatkiem chemii...
Naturalna 100% henna to khadi, znajdziesz j± na allegro

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-15, 21:35   #4036
Maria221
Wtajemniczenie

Cytat:
Mario221, z tego co pamiêtam to Ty mia³a¶ TSH ok.3?
Co za¿ywasz? Czy endokrynolog powiedzia³, ¿e przez TSH o takiej wielko¶ci mog± lecieæ w³osy? Czy jeszcze co¶ mówi³?
Jakie masz inne wyniki tarczycowe?
Tak, ja mam niedoczynno¶æ bez Hashimoto, za to du¿ym wolem, ale bez zmian tzn. guzów. U mnie przy TSH 3 lec± w³osy, jest to pierwszy objaw i mój endokrynolog o tym wie, dlatego ZAWSZE przy TSH = 3 podnosi mi dawkê. W³osy przestaj± lecieæ w ci±gu 3 tyg. - kilka razy to przetestowa³am. Tak, przy TSH 3 w³osy mog± lecieæ, to nie jest dobre TSH. Dobre TSH jest ponizej 2. Ta norma TSH 0,8 - 5 ---> taka jest przynajmniej w Akademii Medycznej w Gdañsku, to jest dla ró¿nych przedzia³ów wiekowych. Zdrowa, m³oda osoba powinna mieæ TSH miêdzy 1 a 2, najlepiej 1,2 - 1,5 ---> ja sie wtedy najlepiej miewam i moje w³osy te¿

Na tarczycê biorê Nowothyral, to jest mieszanina dwóch hormonów Ft4 i Ft3 - wspania³y lek, przez endokrynologów nazywany "tabletk± szczê¶cia", potwierdzam, po w³±czeniu my¶la³am, ze bêdê lataæ. Jest to jednak silny lek i rzadko, który endokrynolog stosuje go, ³atwo mo¿na przesadziæ, ale warto. Popytajcie siê swoich lekarzy, mo¿e co¶ Wam powiedz± na ten temat. Ja biorê dawkê 37,5 codziennie, dzielê 75 na pó³, zatem nie du¿o, ale jak ju¿ pisa³am, jest to silny lek.

Moje ostatnie wyniki z 1 lipca 2011r.

TSH 1,488 przy 0,34 - 4,94
FT3 4,81 przy 2,63 - 5,7
FT4 15,17 przy 9,01 - 19,05

Widzê, ze ostatnio normy co¶ siê trochê zmieni³y.
Stary 2011-09-15, 21:58   #4037
MalaArielka
Wtajemniczenie

Mario, te hormony tarczycy to s± badane ju¿ po lekach. Czy przed za¿ywaniem te¿ by³y w normie?
Co do tych tabletek to czy bierzesz je ca³y czas czy tylko jak masz wiêksze TSH? Czyli nie masz ¿adnych innych objawów oprócz wypadania w³osów?
Jak robi³am u rodzinnego lekarza badanie TSH i wysz³o mi ok.3 to lekarka powiedzia³a, ¿e mam dobre A niestety inne objawy oprócz wypadania w³osów te¿ mam.
Stary 2011-09-15, 22:07   #4038
Maria221
Wtajemniczenie

Cytat:
Mario, te hormony tarczycy to s± badane ju¿ po lekach. Czy przed za¿ywaniem te¿ by³y w normie?
Co do tych tabletek to czy bierzesz je ca³y czas czy tylko jak masz wiêksze TSH? Czyli nie masz ¿adnych innych objawów oprócz wypadania w³osów?
Jak robi³am u rodzinnego lekarza badanie TSH i wysz³o mi ok.3 to lekarka powiedzia³a, ¿e mam dobre A niestety inne objawy oprócz wypadania w³osów te¿ mam.
Przed lekami, Biorê hormony ca³y czas, jakbym odstawi³a, to by by³a katastrofa, nie tylko ¼le bym siê czu³a, ale tarczyca by mi siê powiêkszy³a, nie ma mowy o odstawieniu.

Przy TSH 3 mia³am wypadanie w³osów, ale podkre¶lam, ze nie by³o jakie¶ zmasowane, nie du¿o, ale by³o, do tego zimne rêce. Przy TSH 5 i wiêcej, mia³am masakrycznie sucha skórê, a¿ takie czerwone kreski mi siê porobi³y na skroniach i rêkach, smarowa³am twarz wiesio³kiem i kwasem hialuronowym, wch³ania³o siê po minucie i buzia nadal by³a sucha. Nie wiedzia³am, co robiæ. Do tego w³osy lecia³y, ci±gle mi by³o zimno, o oko³o 17 k³ad³am siê, bo oczy same mi siê zamyka³y. Nie uty³am.
Po podaniu zwiêkszeniu dawki problem min±³ ca³kowicie.

A jakie masz inne objawy? Mo¿esz i¶æ do innego lekarza? To rodzinna Ci powiedzia³a czy by³a¶ u endokrynologa?
Stary 2011-09-15, 22:22   #4039
fabregasowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 780

Cytat:
Napisane przez Maria221 Poka¿ wiadomo¶æ
Do tego w³osy lecia³y, ci±gle mi by³o zimno, o oko³o 17 k³ad³am siê, bo oczy same mi siê zamyka³y
to mo¿e byæ te¿ problem braku magnezu

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post52630770
fabregasowa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-15, 22:42   #4040
Malgorzatka21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MalaArielka Poka¿ wiadomo¶æ
Ma³gorzatko21, ja jestem prawie pewna, ¿e Twój ³upie¿( jakikolwiek by nie by³) nie jest przyczyn± wypadania. Ja te¿ kiedy¶ doszukiwa³am siê winy w ró¿nych rzeczach... W ³upie¿u te¿... Jednak teraz jestem prawie pewna, ¿e to nie przez to.

Z tego co pamiêtam wyniki wszystkie masz w normie... Mog³aby¶ jednak napisaæ swoje TSH?

Je¶li chodzi o zdrowe od¿ywianie( które ma dobroczynny wp³yw na w³osy) to ja nie lubiê owoców. Warzywa te¿ nieszczególnie... To pewnie dodatkowo te¿ nie pomaga moim w³oskom...
Moje TSH to : 2,29 uIU/mL. Pisze, ¿e norma to od 0,400-4,00.
Tak¿e mia³am badan± tarczycê poprzez USG i wszystko w porz±dku jest.

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Naprawdê nie wiem, co obstawiaæ za przyczynê wypadania w³osów.
A te¿ w tej chwili nie staæ mnie za bardzo na robienie innych badañ. ( Nawet nie wiedzia³abym co jeszcze badaæ mam ?)

Ogólnie to od¿ywiam siê, tak jak i dawniej ( kiedy to, nie mia³am problemów z w³osami). Chocia¿ od 10 miesiêcy to nawet zdrowiej jadam ni¿ kiedy¶.
Tez inni domownicy, jadaj± to co ja i nikt nie ma takich problemów, jakie ja mam.

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Cytat:
Ja na Waszym miejscu sprawdzi³abym czy z ukrwieniem w tych miejscach (zakola, okolice uszu) wszystko jest w porz±dku, bo wg mnie co¶ tam mo¿e zanikaæ i to powodowaæ w efekcie zanik mieszków w³osowych.
Ukrwienie g³owy bardzo wa¿ne jest.
Stosowa³abym masa¿e szczotk± (np. tak±:
http://khaja.pl/pl/index.php?5,szczo...ow-lena-ciemna)
i wcierki z pokrzywy czy rzepy ale nie te "anemiczne" Seboradiny czy Kuracje Joanny, ale wyci¶niête soki z dodatkiem alkoholu. Ewentualnie apteczne nalewki np Phytopharmu.
I to przez co najmniej cztery miesi±ce codziennie lub co drugi dzieñ.
Nie wierzê, ¿e to by nie pomog³o - o ile przyczyna wypadania to w³a¶nie to o czym piszê a nie hormony, tarczyca, niedobory czy nadwy¿ki witamin i minera³ów.
No i nie ³adowa³abym na g³owê "tony' od¿ywek, masek, sprayów itp. jak to czytam w dzienniku regeneracji co za du¿o to niezdrowo i przynosi efekt odwrotny do zamierzonego....
No dobrze piszesz.
Z tym ukrwieniem tylko, to nie mam jak ( chyba ?) sprawdziæ , czy wszystko tak w porz±dku... No bo w jaki sposób?
Masa¿e g³owy wykonywa³am przez d³u¿szy czas, niestety - w³osy wypada³y jeszcze bardziej i po bokach g³owy nic nie wyros³o.
Mo¿e za krótko to robi³am, albo i jako¶ niew³a¶ciwie, ale nie mogê siê przemóc aby zacz±æ tak g³owê masowac.
Stary 2011-09-16, 10:51   #4041
Maria221
Wtajemniczenie

Cytat:
to mo¿e byæ te¿ problem braku magnezu
Ja jestem po przeszczepie nerki i komplet badañ mam robiony co 3 msc., w tym magnez, zawsze jest dobry, choæ przyznajê, ¿e go ³ykam. Po podwy¿szeniu dawki leków objawy ust±pi³y, oczywi¶cie nie natychmiast, tak po miesi±cu.
Stary 2011-09-16, 13:31   #4042
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

Cytat:
No dobrze piszesz.
Z tym ukrwieniem tylko, to nie mam jak ( chyba ?) sprawdziæ , czy wszystko tak w porz±dku... No bo w jaki sposób?
Masa¿e g³owy wykonywa³am przez d³u¿szy czas, niestety - w³osy wypada³y jeszcze bardziej i po bokach g³owy nic nie wyros³o.
Mo¿e za krótko to robi³am, albo i jako¶ niew³a¶ciwie, ale nie mogê siê przemóc aby zacz±æ tak g³owê masowac.

Spróbuj u trychologa, dziewczyny z w±tku o £A tam bada³y swoj± skórê g³owy i ukrwienie.
Stary 2011-09-16, 14:21   #4043
Malgorzatka21
Rozeznanie

Cytat:
Spróbuj u trychologa, dziewczyny z w±tku o £A tam bada³y swoj± skórê g³owy i ukrwienie.
Trycholog dobra opcja, tylko u mnie niestety w mie¶cie nie ma.
Najszybciej to w Rzeszowie zapewne, ale to i tak w tej chwili nie skorzystam z tego.
Ale dziêkujê za rade.
Stary 2011-09-16, 18:42   #4044
MalaArielka
Wtajemniczenie

Cytat:
Moje TSH to : 2,29 uIU/mL. Pisze, ¿e norma to od 0,400-4,00.
Tak¿e mia³am badan± tarczycê poprzez USG i wszystko w porz±dku jest.
Ja bym siê jednak czepi³a tej tarczycy. Sama mam podobne TSH, chocia¿ trochê wy¿sze, najpierw mia³am 3,01, a potem jak robi³am to ok. 2,8. Robi³am te¿ USG tarczycy i te¿ nie mam ¿adnych zmian. Da³am sobie spokój z dalszym badaniem i stwierdzi³am, ¿e mam zdrow± tarczycê. Jednak teraz znowu zaczê³am siê nad tym zastanawiaæ. Podobno osoby m³ode powinny mieæ ni¿sze TSH. Kilka dziewczyn z tego w±tku ma TSH niby w normie, a leczy siê na tarczycê.
My¶lê ¿eby zrobiæ badania hormonów tarczycy i pój¶æ z wynikami do endokrynologa. A Ty robi³a¶ badania tych hormonów? Je¶li w³osy Ci lec± tak d³ugo i wszystko inne masz w porz±dku to jednak w tarczycy mo¿e byæ przyczyna...
Stary 2011-09-16, 18:47   #4045
tadyszka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

mam maly problem. Moj tz kupil mi zwykla rzepe 2kilogramowa
( http://www.google.com/imgres?q=steckruebe&u...1 aSXCw&zoom=1 )

zamiast czarnej rzepy (tak naprawde to nazwa tylko zwyczajowa, bo to jest czarna rzodkiew) http://www.biolebensmittel.at/ezimagecatalogue/...65878-400x500.jpg

powiedzcie mi czy moge z tej zwyklej rzepy rowniez nakladac sok na skalp?
my¶li.
PANIE POMÓ¯ MI
TRZYMAC JEZYK ZA ZEBAMI,
DOPOKI NIE BEDE WIEDZIALA
CO CHCE POWIEDZIEC. AMEN
tadyszka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-16, 18:50   #4046
Malgorzatka21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MalaArielka Poka¿ wiadomo¶æ
Ja bym siê jednak czepi³a tej tarczycy. Sama mam podobne TSH, chocia¿ trochê wy¿sze, najpierw mia³am 3,01, a potem jak robi³am to ok. 2,8. Robi³am te¿ USG tarczycy i te¿ nie mam ¿adnych zmian. Da³am sobie spokój z dalszym badaniem i stwierdzi³am, ¿e mam zdrow± tarczycê. Jednak teraz znowu zaczê³am siê nad tym zastanawiaæ. Podobno osoby m³ode powinny mieæ ni¿sze TSH. Kilka dziewczyn z tego w±tku ma TSH niby w normie, a leczy siê na tarczycê.
My¶lê ¿eby zrobiæ badania hormonów tarczycy i pój¶æ z wynikami do endokrynologa. A Ty robi³a¶ badania tych hormonów? Je¶li w³osy Ci lec± tak d³ugo i wszystko inne masz w porz±dku to jednak w tarczycy mo¿e byæ przyczyna...
Ja robi³am równie¿ ( w innym labolatorium) badanie TSH i wysz³o 1,34.
No ale by³am u endokrynologa z tym wszystkim, mia³am nawet i USG tarczycy i wszystko w porz±dku.
Chyba jednak nie têdy droga.
Stary 2011-09-16, 18:51   #4047
whitedaisy
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 61

Jest która¶ z Was z Wroc³awia? Szukam szamponów Fitomed-u i nigdzie nie mogê ich znale¼æ Mo¿e wiecie gdzie mo¿na je dostaæ?Czyta³am, ¿e to bardzo dobre szampony, w³a¶nie na wzmocnienie w³osów czy ich wypadanie.
whitedaisy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-16, 19:01   #4048
Malgorzatka21
Rozeznanie

Hormony jakie bada³am to :
-fT4 - 1,13 ng/dL
-TSH- 2,29 uIU/mL
-LH- 10,1 mIU/mL
-estradiol- 24,5 pg/ml
-FSH- 7,0 mIU/mL
Testosteron- 23,0 ng/dl
-prolaktyna-34,8 ng/dl
-DHS(DHEA-SO4)- 159 ug/dl

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ----------

Ka¿dy lekarz , który spojrza³ na to TSH ( a by³o tych lekarzy oko³o 10) to mówi³, ¿e w porz±dku, ¿e nie ma siê czego przyczepiæ tutaj.
To sama nic wiêcej nie robi³am z t± tarczyc±, no jedynie to usg.
Stary 2011-09-16, 19:05   #4049
nina1406
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 833

witajcie! mam ogromny problem z wypadaj±cymi w³osami. od 2 miesiêcy w ogromnych ilo¶ciach mi wypadaj±. domy¶lam siê przyczyny: odstawienie tabletek antykoncepcyjnych oraz po zrobieniu badañ okaza³o siê, ¿e mam równie¿ problemy z tarczyc±. jak na razie chodzê do endokrynologa w zwi±zku z tarczyc± ale mama radzi mi ¿ebym wybra³a siê w zwi±zku z w³osami do dermatologa. my¶licie ¿e warto siê do niego wybraæ je¿eli znam przyczynê wypadania w³osów? jak na razie ³ykam belissê, 3 razy dziennie pije pokrzywê, 2 razy w tyg nak³adam maseczkê WAX i raz w tyg. robiê sobie maseczkê z dro¿d¿y (1/3 op dro¿d¿y, 1 ³y¿ezka nafty kosmetycznej z olejkiem rycynowym, 2 ¿ó³tka i kilka kropel cytryny). moje w³osy zrobi³y siê miêkkie w dotyku i wygl±daj± na zdrowsze. zauwa¿y³am te¿, ¿e trochê mniej ich wypada, w dalszym ci±gu jeszcze za du¿o ni¿ powinno tak¿e dalej stosujê maseczki, tabletki i herbatkê z pokrzywy.

Pani magister dietetyki
nina1406 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-16, 19:07   #4050
Kamilka54
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 300

Dzisiaj zauwa¿y³am, ¿e w miejscach w których 'psikam' Loxonem (nie wszystkich) , mogê zdrapaæ takie dziwne 'co¶'. Nie jest to taki zwyk³y ³upie¿, wygl±dem przypomina trochê kryszta³ki cukru...
Mo¿e która¶ mia³a podobnie?
Nie mam pojêcia co to mo¿e byæ.
(J 8:32)

27.10.2006r.
9.09.2014r.
2016r.
Kamilka54 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:21.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.