|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to: | |||
| Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. |
|
2 | 3,13% |
| W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy |
|
12 | 18,75% |
| Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! |
|
8 | 12,50% |
| Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! |
|
8 | 12,50% |
| Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają |
|
4 | 6,25% |
| .Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja |
|
4 | 6,25% |
| Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. |
|
22 | 34,38% |
| Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest |
|
0 | 0% |
| Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. |
|
1 | 1,56% |
| Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje |
|
3 | 4,69% |
| Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
hej mamuśki
co do fotelików kolejnych to Lilka przejmie po Filipie, on ma 9-15kg (MC Tobi), a jemu kupimy taki już 9-36kg jego przesadziliśmy jak miał ok 10 miesięcy, bo już jazda tyłem była masakrą po przesiadce do przodu jak rękął odjął - teraz jazda to przyjemność bo się tylko rozgląda i oglądamy razem widokiMoże i tyłem bezpieczniejsze ale dla większego dziecka na pewno bym takiego nie kupiła, co z tego że byłoby trochę bardziej bezpieczne jak by mi wyło całą drogę?
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2011-09-16 o 09:18 |
|
|
|
#3032 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Cytat:
![]() Cytat:
Pokręcone to wszystko, bo zamiast cieszyć się, że dziecko ładnie śpi, martwimy się, że nie je. Mi to zawsze przychodzą do głowy myśli typu: może ma gorączkę, czy na pewno oddycha.... |
||
|
|
|
#3033 |
|
BAN stały
|
Moja cudna córeczka skończy dziś o 15:25 4 miesiące
Szymon ssał kciuka i ma zdeformowany palec i nieco zgryz(ale ząbki się prostują). Wolę dawać smoczka niż butlę np. Moje dzieci nie piły z butelek,jedynie może najdłużej miesiąc. Wszystko szło łyżeczką,z kubka. Dziś Izunia dostanie swój pierwszy deserek jabłkowy |
|
|
|
#3034 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3035 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja to mam nadzieję, że mala moja będzie jadła smacznie jak mamusia jak już będzie większa Cytat:
ale przybiera dobrze. Nie raz się zastanawiam czy ten płacz to płacz na jedzenie czy po prostu marudzi, czasami trochę ją przedtrzymam do karmienia, bo nie jestem pewna czy to chodzi o karmienie i nie raz zdawało się tak właśnie, że np chodziło o odbicie albo że zaraz uleje i coś jej siedzi w żołądeczku. Zastanawiam się czy nie przejść na 3kg, bo moja kurcze jest długa a 2 spadają jej z pupy jak tylko narobi no i ma odciski na nóżkach. Cytat:
![]() Mnie na samą myśl, że miałabym JA jechać tyłem robi się nie dobrze ![]() a czy ten fotelik o którym mówisz można i tyłem i przodem stawiać? Ja chyba wolałabym miec wybór że można tak i tak, bo wiem że dziecko potem jest strasznie ciekawe jak coś się dzieje. Cytat:
![]() Moja jak wsiada do fotelika wie że będzie wycieczka i momentalnie się uspokaja i jak nie daj Boże wsadzę ją i do 10 min nie wsadzę ją do auta albo na stelaż, bo np jeszcze się maluję albo coś to zaczyna dawać o sobie znać, wystarczy ją tylko wtedy wziąż z fotelikem i przestawić w inne miejsce, żebym mogła dokończyć to co zaczełam ![]() A ostatnio idziemy z mężem na spacer, ona grzecznie pięknie śpi. Wchodzimy na asfaltową równą drogę i mija 5 min a mała RYK, nie wiedzieliśmy o co chodzi odkryliśmy jej pulinkę bo zawsze się uspokajała i nic, nie wiedziałam, czy jeść, czy pampers, czy coś ją boli - wracamy do domu , zjeżdżamy z równej drogi na dziurawą i co ? i Emilie śpi ![]() Cytat:
ciekawe ile ksoztuje ?! Cytat:
to w aucie miałaś jakąś grzałkę rozumiem aby zrobić mleko ? Mnie tam nie rusza że długo śpi, podchodzę do tego że tak jej dobrze więc się nie odzywa. My już pospałyśmy. Emilie spała od 20:30 do 3:30 , nakarmiłam ją i spała do 7, chciałam aby jeszcze spała, ale ona bacznie obserwowała mamusię swoimi dużymi oczkami Dzisiaj rano ulała chyba z 6 razy do tego serkiem 3, wczoraj z rana też dużo ulała. Chyba ranek jej coś nie pasuje. Wprowadziłam ser ponownie do mojego menu i od dzisiaj go ponownie ograniczam, bo chce sprawdzić czy krostki do nabiał czy czekolada. Wydawało mi sie że czekolada, ale krostki nadal się pojawiły a czekolady nie jadłam w ostatnich dniach...dla pewności odkładam i ser. Dziękuje za informację odnośnie pampersów. Ja wczoraj zakładałam 3 mojej małej bo miała odparzenia i chciałam aby miała większy looz koło pupki i aby było przewiewnie i widzę, że ją nic nie odciska ani nic a przy 2 na nózkach miała czerwone falbanki od pampersa. NA noc założyłam huggesa - badziwie jak ich mało ! nie jestem zadowolona w ogole, dobrze że je tylko dostaliśmy, za każdym razem jak miała je na sobie to siuski jej szły nogawką moja ma tułów bardzo długi bo jak założe 62 body to na tułów jest ok, ale rękawy ma za długie.Co do fotelika to Ja się naprawdę muszę zastanowić nad kupnem już nowego, bo kurcze ona już prawie się nie mieści to tego z tako jest za długa, te szelki powoli się kończą...a ona jeszcze siedziec przecież nie możę i nie umieWIADOMOŚC OD SWEET: Już sa w domu z Igorkiem. Igorem ma się lepiej, natomiast Sweet jest padnięta. Nie ma na razie internetu, jak tylko będzie go miała to się zjawi ![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() klask i:I zacznie 5 miesiąc Daj znać czy jej smakował deserek ? ![]() Co to są za te kubki ?!
|
||||||||
|
|
|
#3036 |
|
Zakorzenienie
|
Matko, jak to leci!
![]() ![]() klask i:
|
|
#3037 |
|
Wtajemniczenie
|
witam z rana
jeżeli chodzi u nas ze smokiem to starsza córka wychowała sie bez butelki i smoka a młodszą tez tak chciałam jednak po ok 6 tygodniach dałam smoczek Nati bo cały czas wisiała na cycu a i obiad musiałam ugotować posprzatać i co najważniejsze dla mnie mieć czas dla starszej córki a poza tym Nati ssała paluszki więc dałam smoka ale chce dawać tak do 5-6 miesiąca bo też jestem wielką przeciwniczką smoka ale jak piszę mogłabym nie dawać smoczka ale nie chce żeby starsza córka powiedziała mi mamo a Ty tylko Natalka i Natalka a ze mną nie chcesz sie bawić co innego mamy z jednym dzieckiem ale to też zależy jakie jest dziecko bo jedne ma ślilny odruch ssania inne nie ....takie jest moje zdanie a butelki na pewno nie wprowadzę chyba że pokarmu nie będę miała ale chyba na dzięń dzisiejszy sie na to nie zapowiada a nie ma co krytykować mam które wprowadziły smoczek lub te które tego nie chcą to jest sprawa indywidualna ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- [QUOTE=nerola;29433391]Moja cudna córeczka skończy dziś o 15:25 4 miesiące
|
|
|
|
#3038 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie. Ja rozrabiam mleko w wodzie o temperaturze pokojowej. Gratulacje. Aż trudno uwierzyć, że nasze forumowe dzieciaki są takie duże. Właśnie się dziś zastanawiałam ile to już Iza ma. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
Będziesz jej dawać ucierane jabłko czy jakiś deserek ze słoiczka? |
|||
|
|
|
#3039 | ||||||
|
Rozeznanie
|
dzien dobry
![]() dzisiejsza nocka w miare ok, Filip przebudzil sie o 2,ale dalam mu smoka,pomarudzil i zasnal, o 5 jedzonko i pospalismy do 8 ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() my mielismy usg glowki (badanie kompleksowe,razem z bioderkami) i wyszlo ok,wiec chyba nie musze sie wtedy martwic. dziekuje za odp ![]() Cytat:
a gdzie Wy mieszkacie ze tak cieplo? ja od dawna nie wiem co to upal u nas strasznie wieje,jest dosc zimno..blelistopadowa pogoda![]() Cytat:
ale z tego co wiem,to dzieci w pozniejszym wieku sie buntuja jazda tylem. a jest mozliwosc w razie W montowania tego fotelika przodem? my juz fotelik mamy - moi rodzice dostali 'gratis' przy zakupie samochodu z salonu- wiec pewnie kupowac innego nie bedziemy.. Cytat:
a my zamiast sie zamartwiac powinnismy sie cieszyc ze tak ladnie nocki przesypiaja za skonczone 4 m-ce!!!!Cytat:
Filip ma to samo
|
||||||
|
|
|
#3040 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Mój synek jak wczoraj poszedł spać po 21 tak wstał na pierwsze karmienie dopiero o 6, zjadl i poszedł spać i wstał przed chwilką ![]() Ja byłam w laboratorium a mąż został z Domkiem ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kuurcze, ale to zleciało!![]() Cytat:
![]() To przejdź na 3 jak już ma slady na nóżkach. Sweet super, że już jesteście w domku
|
||||
|
|
|
#3041 |
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
Nerola- pamiętasz o złożeniu wniosku o dodatkowe 2 tyg macierzyńskiego do ZUSu??musisz złożyć ten wniosek przed końcem twojego urlopu,bo jak się spóźnisz choć jeden dzień to przepadnie Ci ta możliwość. Blondynko- ja mam FOTELIK STM czyli to recaro od 9 - 36kg tylko pod inną nazwą a tańszy o 200zł i małemu też taki kupimy Nadia się przesiadła do tego fotelika jak miała 9 miesięcy. http://allegro.pl/recaro-stm-starlig...811443485.html Ja osobiście bardzo polecam.Mojej córce głow a nie spada w nim do przodu jak śpi,można go trochę pochylić,żeby dziecku sie wygodniej spało.Jest bardzo wygodny i wydaje sie być bardzo solidny!!!Wiecie może coś o jakichś syropach dla dzieci na sen? Moja starsza córka od pół roku nie przespała ani jednej nocy bez płaczu
Edytowane przez BABONIK Czas edycji: 2011-09-16 o 10:19 |
|
|
|
#3042 |
|
Wtajemniczenie
|
mam pytanie
moja córcia poplamiła baiłe body kupką (wyszła gdzieś bokiem w pieluszce) a robi kupki takie żółte taka jajecznica i nie wiem czym mam to doprać najpierw uprałam w rękach w mydle jakieś proszki i nic a szkoda mi bodów czym mam to wywabić?? |
|
|
|
#3043 |
|
Zadomowienie
|
Mi się taki problem nie zdarzył, ale moja koleżanka gotowała takie ubranka. Wsadzała na kilka minut do garczka do wody z proszkiem i gotowała. Woda nie bulgotała, ale była gorąca. Potem wrzucała do pralki i puszczała regularne pranie.
|
|
|
|
#3044 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() aż zazdroszczę jabłuszka ja też Szymkowi w dzien ukończenia 4 miesiąca zrobię mu taki prezent ![]() ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3045 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka.
Izunia jaka z Ciebie już pannica ![]() Co do smoka to ja daję i nie mam żadnych wyrzutów. Po pierwsze moja pani pediatra jest zwolenniczką smoczków i sama Nas zachęcała, choćby ze względu na to, że dzieci ciumkające smoka są mniej narażone na śmierć łóżeczkową. Po drugie jestem okropną i bezduszną matką, której nie wzrusza płacz dziecka, jeśli wiem, że płacz jest "nieuzasadniony" bólem, niewygodą czy głodem. Dlatego myślę, że jakoś damy radę się potem oduczyć cyckania. Zresztą jest parę fajnych sposobów, o których czytałam na necie i które pozwoliły bezboleśnie rozstać się ze smoczkiem mojemu młodszemu bratu. Mój Dominiś miał wczoraj straszne bóle brzuszka. Byliśmy popołudniu na spacerze z babcią, to musieliśmy wracać w biegu. Ja z Dominikiem na jednym ręku, a drugim pchając wózek, bo mama wiozła jeszcze moją chrześnicę. Potem padł po 19tej umęczony a rodzice razem z nim. Wstaliśmy po 21ej na kąpanie i butlę i do łóżka. Pobudki już standardowo o 3 i 6 a potem jeszcze drzemanie do 9tej. Tyle, że bardzo mi w nocy ulewał. Niby go odbiłam po jedzeniu, ale mimo to prężył się, wiercił i ulewał non stop Sama nie wiem co się dzieje
|
#3046 |
|
BAN stały
|
Dziękujemy dziewczynki
Leci,co? Żasnetko ja dawałm picie w kubku TT z gumowym ustnikiem.Ani kropli nie kapało. Crazy-akurat wczoraj dostałm paczuszkę z Hipp-a(deserek jabłkowy,saszetkę herbatki jabłkowej i łyżeczkę). Babonik dziękujemy Obie z księgową pamiętamy.A powiedz mi:jak dostałąm raz za 1,5 miesiaca i za dwa pełne miesiace ,to ile jeszcze dostanę? Jeden? A co sie stanie jak sie spóźnię ze składką na ubezpieczenie? |
|
|
|
#3047 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Załapałaś się na jakieś gratisy? Właśnie mi się przypomniało, że dostałam na SR taki pakiet (dużo reklam, jakieś pieluszki, herbatkę i oliwkę hipp) dla dziecka i ankietę do wypełnienia. Odesłałam, miało coś jeszcze przyjść dla małej, ciekawe czy coś przyślą. |
|
|
|
|
#3048 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() U nas wczoraj dzień-masakra! Mała płakała histerycznie ciągle, kupy nie mogła zrobić.. pod wieczór sie poddaliśmy i daliśmy jej czopka, troche pomogło.. Byłam z nią wczoraj też u gina, bo nie miałam z kim jej zostawić.. i o dziwo na te 10 minut zasneła! kurcze, powiem Wam, że co jak co, ale między ludźmi umie mi się dziecko zachować ![]() Noc za to piękna! o 22 Zuza zasnęła, wstała o 6,, zjadła, i wstała o 9 ![]() Mam nadzieję, że dzisiaj będzie grzeczniejsza, bo musze siebie i ją spakować i w ogóle kilka spraw załatwić, bo jutro jedziemy do domu!! ![]() NERELKO, JA CIE STRASZNIE, STRASZNIE PRZEPRASZAM!!!!! ta paczka do Ciebie, dałam ją ojcu Zuzi żeby wysłał, bo i tak miał jechać na poczte odebrać swój polecony.. i tak czytałam, że podochodziły paczki do Ciebie od wszystkich, a moja nie.. i się go wczoraj spytałam, czy wysłał, a ten dekiel nie wysłał, bo jeszcze na poczte nie dojechał PRZEPRASZAM, PRZEPRASZAM,PRZEPRASZAM, za nieodpowiedzialność tego człowiekai za piękny wiek IzuniPampersy: my używamy Dad 2, ale to już ostatnia paczka, a własciwie pół paczki, później idziemy na 3, bo Małej te 2 nogi obciskają, a waży koło 5 kilo.. ale ona ma pulchne nóżki! ![]() Smoczek: My dosłownie wywalczyliśmy, żeby Mała go chciała ssać, bo jak się wam żaliłam, nie dała sobie go do buzi wcisnąć.. teraz na ogół nie wypluwa, ale tak naprawde to chętnie go zasysa tylko jak się przebudzi w nocy i nie może zasnąć.. daje jej smoka, ona zasypia i sama wypluwa w miedzyczasie
|
|
|
|
#3049 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Moi rodzice są od godziny dokładnie rozwiedzeni ![]() Tak czytam o spaniu Waszych dzieci, że niektóre mają większe przerwy, inne mniejsze, i mój w sumie też różne te przerwy ma, ale i tak wstajecie koło tej 7. A ja codziennie sobie śpię do 10 mniej więcej W nocy wstaję ze dwa razy na karnmienie, to ostatnie jest koło 7-8, ale potem idę spać, mimo że on już razcej nie Wy nie macie ochoty sobie jeszcze dospać? ![]() Cytat:
Poza tym zdziwiłam się tymi zdeformowanymi kciukami, bo nie słyszałam dotąd żeby tak się robiło Jak mówię, sama ssałam kciuk dość długo i wszystko i z nim i ze zgryzem ok. A co do odzwyczajania to znajomi mają szczęście, bo ja z kolei o bezproblemowym odstawianiu smoczków prawie nigdy nie słyszałam ![]() Cytat:
W sumie dziwne, że dziewczynka a nie lubi zakupów ![]() Cytat:
A co do podkreślonego to się zgadzam, że z dwójką dzieci to już zupełnie inna bajka i wiele rzeczy trzeba robić inaczej niż przy jednym ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Nie wierzę!!! Jak to zleciało ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tzn. nie panikuję z powodu płączu, nie denerwuję się, nie mam wyrzutów i nie uważam że płącz oznacza że moje dziecko jest chore czy nieszczęśliwe ![]() I w sumie dlatego też łatwiej mi nie dawać smoka... Bo jak piszecie, że gdyby nie smok, to dziecko byłoby całą dobę przy piersi to się dziwię. Bo mój też BY CHCIAŁ być przy piersi, ale to przecież tylko ode mnie zależy WIęc jeśłi wiem że to nie głód, tylko chęć possania sobie, to tej piersi mu nie daję. proste A że jest płacz, to nie tragedia. Staram się zając go czymś innym. I czasem to pomaga, czasem nie ALe nie czuję się w obowiązku mieć go cały czas na piersi, tyko dlatego że by sobie chiał possać ![]() I nie wygląda przez to na bardzo nieszczęśliwe dziecko
|
|
#3050 |
|
BAN stały
|
CIOTECZKI INFORMUJEMY,ŻE IZULKA ZJADŁA 2 ŁYŻECZKI MUSU JABŁKOWEGO
Na początku się marszczyła,krzywiła a za moment mega uśmiech. Nawet się nie ubrudziła dzielna moja Perełka. COOKIE no coś Ty!!! Nie masz za co przepraszać To ja Ci serdecznie dziękuję |
|
|
|
#3051 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
tez jestem non stop glodna, pozeram teraz migdaly ktos mi dziecko podmienil, oddajcie mojego grzecznego szymka
|
|
|
#3052 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() co do spania to my 2 noc z rzedu mamy super wczoraj Szymek zjadł 190ml zasnął po 21 , obudził się przed 3 dałam smoka, przykryłam kocykiem i spał do 6 ![]() a co do wagi to nikt mnie nie pobije , mam do zrzucenia jeszcze 20kg żeby wyglądac ok :P
|
|
|
|
|
#3055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3056 |
|
Rozeznanie
|
SKOK
Moim zdaniem to bujda na kółkach nie chce tu nikogo urazic oczywiście!
|
|
|
|
#3057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nadrabiam... |
|
|
|
|
#3058 |
|
Zakorzenienie
|
ta właśnie ja się zastanawiam czy mam czekać do wieku skorygowanego czyli do 1 listopada czy normalnego? A wam jak się wydaje, bo one 2,5 miesiąca wcześniej się urodziły... Mnie się wydaje,że jednak do listopada, czekam na Wasze opinie, bo jakoś zapomniałam pediatry zapytać... a dowiem się w poniedziałek
|
#3059 |
|
Zadomowienie
|
dla Izy za 4 miesiące i dla innych dzieciaczków za kolejne tygodnie![]() Czytam Wasze posty i zastanawiam się, czy z moim dzieckiem jest coś nie tak albo może ja coś źle robię... Było juz całkiem fajnie, a teraz znowu karmienie w dzień co 2 godziny (albo częściej), w nocy najwyżej 3 godzinki przerwy, chociaż przez ostatnie dwie noce to spałam po 3 godziny (albo karmienie, albo odbijanie, albo wymyślił sobie gadać ze światem)... Chyba jednak pediatra potrzebny...
|
|
|
|
#3060 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() masz fotke albo filmik "jabłkowy"? Cytat:
Daj znac co pediatra powie w poniedziałek. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.

po przesiadce do przodu jak rękął odjął - teraz jazda to przyjemność bo się tylko rozgląda i oglądamy razem widoki

Na koniec aż przyszedł właściciel zobaczyć co się dzieje. Pomógł mi wyjść - otworzył mi drzwi, a Ida pokazała mu język
. W samochodzie szybko musiałam zrobić mleko - dobrze że mam wygodną deskę rozdzielczą - posłużyła jako stolik, a na koniec jeszcze przebierałam wielką kupę na tylnym siedzeniu. Uffff..... Powrót do domu oczywiście w korkach.[COLOR="Silver"]
tym bardziej że maxi cosi już sprzedaje fotelik montowany tyłem dla starszych dzieciaków (maxi cosi mobi ), wiem że dziecko mniej widzi ale jakby go nie przyzwyczajać do siedzenia przodem to może buntu by nie było ??

odkryliśmy jej pulinkę bo zawsze się uspokajała i nic, nie wiedziałam, czy jeść, czy pampers, czy coś ją boli - wracamy do domu , zjeżdżamy z równej drogi na dziurawą i co ? i Emilie śpi 
klask i:

PRZEPRASZAM, PRZEPRASZAM,PRZEPRASZAM, za nieodpowiedzialność tego człowieka
to nikt mnie nie pobije , mam do zrzucenia jeszcze 20kg żeby wyglądac ok :P

zębole