|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytul kolejnego wątku | |||
| Raczkujemy i wstajemy, wszsytko w domu popsujemy II-IV 2011 |
|
9 | 23,68% |
| Kilka ząbków już mamy, teraz pierwsze kroki stawiamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Pół roczku już za nam,i coraz mniej czasu mamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci nasze już raczkują, a mamusie ciągle plotkują III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci wiosną się rodziły.. pierwszą gwiazdkę obchodzimy III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Lato, jesień już za nami, pierwsza choinka z maluchami III-IV 2011 |
|
2 | 5,26% |
| Coraz mniej czasu na wizaz mamy, ale chętnie tu zaglądamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| "Mama" mówić zaczynają, dzieci łezka w oku się kręci III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| I do taty i do mamy sami już się przemieszczamy - III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Zęby szczerzą, wszędzie właźą, co potrafią nam pokażą III-IV 2011 |
|
22 | 57,89% |
| Kilka ząbków już mamy, więc raczkować zaczynamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Na czworaka świat zwiedzamy, pierwszego Mikołaja wyglądamy III-IV 2011 |
|
3 | 7,89% |
| Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Zawsze jak chcesz byc jeszcze dluzej z Nino, to postarajcie się o siostrzyczke/braciszka i jak tylko zajdziesz w ciaze, to przynies zwolnienie i tak do konca ciazy, pozniej porod, znowu macierzynski. Echh marzenie ![]() Cytat:
Wyparzalam do skonczenia 1 miesiaca, pozniej tylko jak nowe kupowalam to za pierwszym razem. Cytat:
Dziewczyny , a napiszcie prosze jak sobie radzicie z katarkami? Bo ja nie kupilam jeszcze zadnej fridy ani niczego w tym stylu. Jak byla malutka i miala kozuchy kladlam ja na brzuszku i sama wydmuchiwala. Teraz czekam jak zasnie i wyciagam jej na spiocha pęseta. A takie ogromne, długaśne te kozy ma, ewidentnie po Tatusiu ale katarku jeszcze nigdy nie miala i nie wiem jakbym sobie miala z nim poradzic. Poza tym na nie-spiocha pęseta jej nic nie bede wyciagac, zeby nic nie uszkodzicKtoras z Was pisala o maści majerankowej, ale co z nią zrobić
|
||||||
|
|
|
#1922 |
|
Zakorzenienie
|
izabela doczytałam właśnie na opakowaniu kaszki, żeby podawać czystą łyżeczką
Ale 180 ml podać łyżeczką to pół godziny roboty![]() szumelka i co jak noc? U nas |
|
|
|
#1923 | |||||||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
wczoraj Mateusz nie spał za wiele więc musiałam opuścić wizaż wcześniej niż chciałam. nie dość że nie spał jak zawsze to jeszcze jadł mniej. a dziś jeszcze śpi a o 7 miał butle dostać. no i znów nasz harmonogram pięknie wypracowany został obalony. ehhhh ładnie waży ![]() Cytat:
![]() zdjęcia nie zrobię bo mi baterie padły w aparacie a ładowarka się popsuła Cytat:
a później marchewka, wczoraj jadł pierwszy raz zupkę jarzynową i cały słoik poszedł w 5min, więc to jest chyba nr 1 za owocami nie specjalnie przepada. chociaż wczoraj morelki jadł aż się uszy trzęsły woli obiadki niż owocki. zdecydowanie ma to po tatusiu ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ego spóźnione gratulacje dla Olusia za 5 m-cy
|
|||||||
|
|
|
#1924 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie zła jesteś, my bez fridy bysmy rady nie dali ![]() jesli chodzi o katar to moje maleństwo miał atki porządny jak miała może miesiąc skończony, tż ją zaraził ![]() więc wtedy jedynie pryskalismy do noska Sterimarem, czyściliśmy Fridą, maścią majerankową smarowałam jej pod noskiem, i jeszcze dostawała witaminę C do mleka, kładliśmy na brzuszku i spała wyżej ale teraz jak juz maja po pół roku to pewnie na przeziębienie czy katar można już coś więcej stosować np. ten Nasivin do nosa
|
|
#1925 |
|
Zakorzenienie
|
Iza -a jaka witamine c, jest jakas w kroplach?
Nadunia w nocy dostala katarku i wyglada to tak, ze budzi sie przez katar, placze i zaraz na czworaki
|
#1926 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
biedactwo ![]() link do witaminy C, która ja mam http://www.apteka.gda.pl/juvit-krople-p-1670.html
|
|
#1927 |
|
Rozeznanie
|
witam. ale u nas dzisiaj zimno , niby sloneczko swieci ale 10 stopni tylko
---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- moje dziecko wlasnie produkuje mega kupe zastanawiam sie czy nie przestac go klasc na lezaczek, bo to taki klops, i mostki mi robi, odpycha sie nogami, tylek do kory i na glowie sie trzyma
|
|
|
|
#1928 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratulacje za raczkowanie ![]() kla ski:Lenka spala od 21.10 do 3 i do 8.30. O 3 zjadla az 10ml... dlatego o tej porze nie bd dawac jej mleka bo zrobilam 60ml i do kosza, dostanie soczek. O 8 wypila 60ml i teraz zjadla z otwieraniem buzki, mieleniem i proszeniem o wiecej 85ml kurczaczka z ryzem i warzywkami ![]() ![]() ![]() Ide sie ubrac( bo jak ktos zauwazyl w domu nie ubrana chodze hehe) i spadamy na godzinny spacerek.)
|
|
#1929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- tra tez się zmagacie z katarem? współczuję...
|
|
|
#1930 | ||
|
Zadomowienie
|
Dziękuję kobietki za wczorajsze życzenia zdrówka. Myślałam, że szybko mi przejdzie ale to nie będzie takie łatwe
Dziś pospałyśmy do 8 a poleżałyśmy do 9 no ale Maja musiała być przytulona do mnie. Cytat:
Cytat:
agaaga89 191 ode mnie Dziękujemy za wczorajsze głosiki i prosimy o dzisiejsze
|
|
#1931 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję dziewczyny za życzenia zdrówka
![]() i gratki za raczkowanie c czarna- mamy małą kumulacje- zęby+raczkowanie+katarek
|
#1932 |
|
Zakorzenienie
|
tra no co,nudno nie może być
|
|
#1933 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
widzę że na wątku smarkato i pociągająco ![]() tra zdróweczka dla Nadii!!!! i dla każdego przeziębionego dzieciaczka my też walczymy z katarzyskiem ![]() idę zrobić serniczek ![]() marta dzięki, ale VOXu też u siebie nie mam, ja niewiele mam dlatego myślę nad zakupem w necie ale chciałabym usiąść na takim materacu. hmm nie wiem może zaryzykuję i kupię w ciemno Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-09-17 o 10:18 |
|
|
|
#1934 |
|
Zakorzenienie
|
Castia oj,poooociągająco!!!!
![]() jak zrobisz,to poproszę kawałek do degustacji
|
|
#1935 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
Nie było mnie pare dni, ponieważ zaczęłam rozglądać się za pracą no i zakwalifikowałam się na konkurs na stanowisko w urzędzie miasta.. i teraz muszę siedzieć i uczyć sie ustaw z któych będzie test.. Szczerze mówiąc odwykłam od nauki ( w kwietniu ostatni raz miałam ksiązkę w ręce) no i cięzko się zmobilizować, ale warunki pracy fajne, wiec chyba warto..do tego mój mały maruder w ostatnich dniach nie ułatwia mi w żaden sposób życia pod tym względem Wytyczałam, że u większości z Was dzieciaki ostatnio jakieś nieznośne są (chyba się zmówiły) Tak jak prunelle napisała, ja też czasami mam wrażenie, że cierpliwości nie mam w ogóle;/ jak tak miałczy to aż się we mnie gotuje, bo nic mu nie pasuje, i w żaden sposób nie mogę go "zadowolić" Największym koszmarem jest u Nas usypianie w dzień Do tego wszystkiego dziś zafundował mi pobudkę już o 5.50 i nie było mowy o spaniu. Później zasnął o 6.40 do 7.20 i teraz spi od moze 25min.. ciekawe jak długo. Też wydaje mi się, że to marudzenie to chyba przez zęby, bo w ogóle stracił apetyt.. dziś zjadł o tej 2.30 w nocy i do tej pory udało mi się wcisnąć w niego 60ml z wielkim trudnem, co nie jest normalne u niego No i jeszcze mam wrażenie, że woli jeść zupki niż mleko;/ Zęby wyłazić!!!!! Po przeczytaniu Waszych pochlebnych komentarzach dot. kaszki dałam mu na noc taką bananową z bobovity - ale zjadł połowe i nie chciał więcej, ale mleka dopił później 150;/ wstał na jedzenie 2.30 w nocy, więc żadna rewelacja.. nieo wiem czy akurat mu smak nie pasował, czy w ogole nie lubi kaszki;/;/ Na szczęscie do tej 6 rano to była tylko jedna pobudxka ale i tak czekam z niecierpliwoscią na dzień kiedy pośpi chociaz do 6 (bo do 4 już się zdarzało he he ) Izabella z tego co zrozumiałąm ty masz smoczek z X z TT, mój Szymek też nie chciał z niego jeśc, natomiast mam jeszcze butelkę z aventu i do tego smoczek wieloprzepływowy, i bez problemu z niego zajada, więc może też wypróbuj jeśli masz butelke aventu w domu. Z nowości to byliśmy pierwszy raz na basenie (aqua park), nie powiem - miałam stresa, ale niepotrzebnie.. co prawda w pierwszym momencie Szymuś był lekko zszokowany i widać było, że przestraszony.. ale po 5 minutach tak mu się spodobało, że usmiechał się do wszystkich, chlapał i w ogóle był bardzo zadowolony. Na pewno będziemy częściej to powtarzać. Poza tym Szymek zaczął się obracać z pleców na brzuch, tylko nie umie spowrotem poza tym, zaczął się czołgać i kręcić w okół własnej osii, także najbezpieczniejszym miejscem jest tylko i wyłącznie podłoga![]() Gratulacje dla dzieciaczków z okazji wczorajszych skończonych miesięcy i dzisiejszych również ![]() Gratulacje za ząbki u Oliego Eirene,i Nadunii Tra.. I za raczkowanie Nadunii też Żurawinka super fotki z zakopca!! Tajka - fajny filmik tża z lenką na FB ) Ktos pytał o wyciąganie spików z nosa- my mamy "katarek" który podłącza się specjalną przejściówką do odkurzacza, i uważam że jest 100 razy lepszy od fridy, którą również posiadam.. dokładniej i szybciej czysci nosek, a dziecko w ogóle tego nie odczuwa, wręcz mogę stwierdzić, że chyba mu się to podoba, czego nie mogłam powiedzieć przy fridzie ![]() Czarna fajnie, że już jesteście całą rodziną razem w UK , ale z drugiej strony na pewno jest Ci trochę cięzko się odnaleźć z malutkim dzieckiem w nowym miejscu bez tych osób, które były tu w PL. Ale myślę, że jesteś silna babka i dasz rade A w ogole mamusie majowo czerwcowe zorganizowały sobie zlot (w częstochowie) z dzieciakami - było ich bodajże 12, i tak pomyślałam, że fajnie by było wybrać takie miejsce, że tak powiem w optymalnej odległości od każdej z Nas i zrobić takie spotkanie.. bo z tego co wycyztałam, to super dziewczyny się bawiłyi było naprawdę fajnie ![]() Zmykam na spacer jak się mały obudzi, bo TŻ bo miesięcznym zwolnieniu lekarskim wrócił do pracy i teraz muszę się przestawić na troszkę inny tryb funkcjonowania ;p |
|
|
|
#1936 |
|
Zakorzenienie
|
aguchaw hej
;*tak,żel mamy i smarujemy z moich obserwacji wynika,że pomaga ![]() Chyba już powoli przywykam do zmian w naszym życiu. Ważne,ze w końcu jesteśmy razem-jak rodzina ![]() Co do testu,który będziesz zdawać- mam koleżankę,która przechodziła to samo-nauki miała multum,ale opłacało się,bo przeszła jako jedna ze 100 osób. Powodzenia i trzymam kciuki
|
|
#1937 |
|
Zadomowienie
|
Hej aguchaw1
Ja też kilka razy startowałam do Urzędu Miasta i do zus-u no ale u nas jest tak, że jak nie masz znajomości to nie masz pracy ![]() Życzę Ci powodzenia i szybkiej nauki ![]() Maja miałczy mi cały czas bo śpiąca jest ale o zaśnięciu nie ma mowy
|
#1938 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Współczuję i łączę się w bólu niestety ![]() Noc nieciekawa - czyli kaszka nie działa tak jak bym chciała - pierwsze kręcenie i płacz o 23:30, potem 2, 3:30, 5, i od 7 już koniec spania - chyba zacznę przestawiać się na mm, bo może ona się już ode mnie nie najada i tak się budzi pociumka co jej poleci usypia i za chwilę od nowa jest głodna Teraz już nie ma długiej przerwy w jedzeniu, wszystko się poprzewracało... Na dziś mam plan taki: 7 - pociumkała cyca 10 - 120mm 13 - obiadek 16-17 - deserek 20 -kaszka po kąpieli cycuś zobaczymy czy to coś pomoże... Cytat:
. Nam lekarka jak Lenka była chora przepisała cebion 3x7kropelek.Cytat:
![]() Jak już pisałam nocka u nas nieciekawa, potem od 7 Lenka ćwiczyła głos - śpiewała sobie u nas w łóżku do chusteczek, a potem do telefonu, tak się nim bawiła, że zadzwoniła do tatusia, który leżał obok . Potem już sama nie wiedziała co chce więc zapuściłam jej muzykę w tel i był spokój . Moja Lenka zdecydowanie lubi SDM
|
|
#1939 |
|
Raczkowanie
|
Czarna, Iza- Dzięki za kciuki, przydzzadzą się, ale mam nadzieje, że kandydatów będzie mniej niż 100 <szok>
![]() Dziewczyny mam pytanie, czy da się jakoś zmienić w ustawieniach, żeby powiadamiało mnie, że ktoś z moich znajomych dodał nowe fotki do albumu? Czy jedynym sposobem na zobaczenie nowych fotek , jest odwiedzanie profili, i sprawdzanie ??? |
|
|
|
#1940 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chyba muszę jednka tego Twojego sposobu spróbować, bo wlezie mi to dziecko na głowe ![]() Cytat:
tzn. jak ona sobie tak lata po pokoju (najlepiej po gołej podłodze, po dywanie czy kocu bardzo ciężko idzie) to patrzy za nią, ale pełzać mu się nie chce, a inne zabawki jak mu się przekłada to za nimi wędruje Cytat:
![]() Cytat:
ale ja zawsze taka byłam i miałam nadzieję, że przy dziecku mi się to zmienia co do materaca to znalazłam w internecie, że powinno się odwrócić jak dziecko zaczyna wstawać w łóżeczku ![]() Cytat:
fajnie to musi wygladać jak chce przez sen raczkować Cytat:
każdego dnia przed kąpielą jest w użyciu i do tej pory mały nie miał nic przeciwko, dopiero teraz jak porządny katar się pojawił a na ten katar psikam nasivinem soft, do tego podaję wit. c i smaruję pod noskiem maścią majerankową, no i oczywiście woda morska i oczyszczanie nosa. Dziś na noc jeszcze tak jak chyba szymelka radziła podniosłam trochę łóżeczko z jednej strony.Cytat:
my też mamy te co iza, mały je uwielbia jest jeszcze cebion ale chyba ze dwa razy droższy, ja prosiłam po prostu o polski odpowiednik cebionuCytat:
trzymam kciuki za pracę, oby się udało fajnie, że Szymkowi podobało się na basenie, kiedy my się wreszcie zbierzemy no i za nowe umiejętności.A u nas już duużo lepiej, dzięki za wszystkie życzenia zdrowia, bo chyba pomogły. Katar już znacznie mniejszy i jestem przeszczęśliwa, bo mały dużo lepiej spał dzisiejszej nocy. Wprawdzie miał przerwę od 4.30 do 6.30 na gadanie i marudzenie, ale potem spaliśmy do 9.15. Teraz znów śpi po zjedzeniu 3/4 słoiczka suszonej śliwki, a ja popijam kawkę i chyba się wezmę za drugie śniadanie ![]() szymelka a Twoja Lena wytrzyma od 13 do 20 tylko na deserku?? Ja jak podam nawet cały słoiczek to mi to nie przesunie kolejnego karmienia nawet o 10 minut, bo mały i tak po tym normalnie głodny będzie
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-09-17 o 11:30 |
||||||||
|
|
|
#1941 |
|
Zakorzenienie
|
ale dużo dzieciaczków ma katar, zdrówka dla wszystkich
muszę o mojej pomysleć, bo wczoraj sobie pomyślałam, ze za lekko ją ubieram ![]() dzisiaj młoda zjadła mleko z X (TT), 180 ml w 10 minut a z tego 6+ je w 7
|
#1942 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kupię sobie na wszelki wypadek tą witaminę C i Nasivin soft, o którym piszecie. Nad fridą jeszcze się zastanowię. Moze poczekam az bedzie miec katar, bo póki co jeszcze nigdy nie miala, tylko twarde kozuchy. Mielismy gruszkę do nosa, ale ona nie wyciagala jej tych koz, wiec wyrzucilam, bo Mała spazmow dostawala na sam jej widok U nas nocka niespokojna, bo zawsze wstaje okolo 5 i troche pokrzyczy , popiszczy i idzie spac, a tu ---> o 2:30 wstala zjadla i spac nie chciala do 4. A po 5 i tak wstala. Dziewczyny musze konczyc, bo mi dziecko z maty uciekło
|
|
|
|
|
#1943 |
|
Rozeznanie
|
Witam![]() Doszłam do wniosku, że im wcześniej idę spać, tym wstaję bardziej niewyspana. Muszę chodzić później spać
|
|
#1944 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
później, czyli o której?
|
|||
|
|
|
#1945 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, nie nadrobię was za chole....czytam czytam i dalej piszecie co popatrzę to znów 2-3strony następne
ja też mam katar i gardło chore, mam nadzieję że Oli nie podłapie... głupia pogoda...dziękujemy za gratulacje a propo ząbków wstawiam zdjęcie ![]() DSC06202.jpg
|
#1946 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1947 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny zdrówka dla Waszych dzieciaczków i dla Was też
![]() Eirene fajne ząbki A ja nie wiem czy to to, ale z góry widzę na boku dziąsła, tak jakby się dziąsło wypełniało...i nie wiem czy to dwa górne zęby nie są, ale jeszcze im trochę zostało do wyjścia ![]() Byłam z mamą na spacerze. Mały się rozwył bo chciał spać, położyłam go, dałam cyca, zasnął jak kamień. 20 min i już buszuje..... A dzisiaj spotykam się z koleżanką, co ma 4 miesięcznego szkraba. Nie widziałyśmy się z rok
|
|
|
|
#1948 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zdrowka ![]() Cytat:
Wlasnie siedzimy sobie w patio i Lena bawi sie w uciekiniera ![]() Poza tym ma jeden czerwony policzek(na bank nie od slonca i nie obtarty... i wydaje mi sie, ze wlasnie po tej stronie widac przeswity zebola, ale moze sie myle(zdjecie slabej jakosci:P) Mala caly czas mieli buzia nawet jak nic nie je hehe
|
|
#1949 | |
|
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() ![]() Cytat:
|
|
#1950 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
u nas noce coraz lepsze .. i niech już tak zostanie ![]() wstaję tylko raz do małego na porządne jedzenie.. około 5 nad ranem mały jest bardzo głodny.. po 10 minutach intensywnego ssania piersi natychmiast zasypia i spi jeszcze do 8 a mnie boli ząb
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:16.

? Sporo z Was już oddało głosy, ale może jest ktoś kto jeszcze by nam pomógł 

I ta swiadomosc, ze go kocham ponad zycie... ech... moje malenstwo
Pracowac chce ale Nino wazniejszy
ale katarku jeszcze nigdy nie miala i nie wiem jakbym sobie miala z nim poradzic. Poza tym na nie-spiocha pęseta jej nic nie bede wyciagac, zeby nic nie uszkodzic

Choróbsko rozkręciło się na dobre, masakra jakaś. Tak się boję żeby Maja nie zaraziła się ode mnie, co prawda karmię ją tylko piersią i wiem, że dostaje przeciwciała ale mino to się boję.