|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje ciê motoryzacja? Do³±cz do forum Auto Marianna, podziel siê swoj± pasj± i wiedz±. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3091 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 271
|
Dot.: Dla przysz³ych, obecnych i przesz³ych Kursantek - cz. VII
foxy123, ale mi³o czytaæ, ze zda³a¶! Gratulacje
I cieszê siê, ¿e w innych sprawach te¿ wszystko w porz±dku ![]() O, czego¶ nie wiem? Co to za nowe przepisy siê szykuj±? |
|
|
|
#3092 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 215
|
Cytat:
"Egzamin teoretyczny na prawo jazdy bêdzie trudniejszy ni¿ ten, który chc±cy kierowaæ samochodem zdaj± obecnie. Kandydat na kierowcê dostanie czas na odpowied¼ "w czasie rzeczywistym", co znaczy, ¿e na odpowied¼ bêdzie mia³ tylko kilkadziesi±t sekund. Ponadto nie bêdzie mo¿na wróciæ do wcze¶niejszych pytañ, by poprawiæ b³êdy." Ka¿dy ¶wie¿o upieczony kierowca przejdzie dwuletni okres próby. Je¶li pope³ni dwa wykroczenia trafi na kurs reedukacyjny i badania psychologiczne, a okres próby wyd³u¿y siê o kolejne dwa lata. Je¶li w ci±gu dwuletniego okresu próby pope³ni trzy wykroczenia, ponownie zostanie skierowany na egzamin na prawo jazdy. Przez pierwsze osiem miesiêcy po zdobyciu prawa jazdy kierowca bêdzie móg³ kierowaæ wy³±cznie autem osobowym oznakowanym zielonym klonowym listkiem. W terenie zabudowanym bêdzie móg³ jechaæ maksymalnie 50 km/h nawet w nocy, a poza nim do 80 kilometrów. Tylko na autostradzie i drodze ekspresowej bêdzie móg³ przyspieszyæ do setki. Ka¿dy m³ody kierowca podczas okresu próbnego przejdzie dodatkowy kurs i praktyczne szkolenie dotycz±ce bezpieczeñstwa. Pojawi± siê nowe kategorie praw jazdy: AM, A1, A2 i B1. Od 2013 roku ju¿ 14-latki bêd± mog³y siê staraæ o prawo jazdy na quad o niewielkiej mocy lub skuter. Aby prowadziæ wiêksze quady, trzeba bêdzie mieæ 16 lat. Najistotniejsza zmiana: uprawnienia do kierowania motorem o du¿ej mocy bêdzie mo¿na zdobyæ dopiero po ukoñczeniu 24. roku ¿ycia. No to ja nie chcia³abym spotkaæ takiego 14 latka na drodze...
|
|
#3093 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 400
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3094 |
|
Wtajemniczenie
|
A, pamiêtam jak zapowiadali te zmiany. Wiêkszo¶æ z nich jest bez sensu
|
|
|
|
#3095 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 11
|
Cze¶æ dziewczyny! Jestem ju¿ po egzaminie praktycznym i muszê przyznaæ, ¿e bardzo mi pomog³o Wasze wsparcie bo ZDA£AM!!!
Teoria-1 b³±d, chocia¿ mia³am w±tpliwo¶ci w wielu pytaniach... Jednak intuicja mnie nie zawiod³a (z 1 wyj±tkiem) ![]() 15 minut czeka³am na egzamin praktyczny. O 8:55 zza drzwi wy³oni³ siê starszy, wysoki, siwow³osy pan, który wymówi³ moje imiê i nazwisko. Dam czadu-pomy¶la³am!!! No i poszli¶my korytarzem do samochodu ![]() Samochód nr 52, egzaminator od pocz±tku by³ niesamowicie uprzejmy i przyjazny, zwraca³ siê do mnie "Pani Kasiu" Z obs³ugi samochodu wylosowa³am p³yn ch³odz±cy i ¶wiat³a hamowania "stop". Zaczê³am od ¶wiate³, uprzejmie prosz±c egz. o pomoc; zaliczone. Potem otwarcie maski samochodu, ju¿ chcia³ mi pomagaæ, ale da³am radê Nie mia³am pojêcia, jak to zrobiæ, ale on mnie naprowadza³. W koñcu odpowiedzia³am dobrze (tam jest ró¿owy p³yn i trzeba siê trochê nachyliæ ¿eby zobaczyæ napis napisy min i max) Zaliczy³am! Bardzo mi³e by³o z jego strony to, ¿e ca³y czas lata³ za mn± z... parasolemPotem wjazd na wzniesienie, ruszy³am z rêcznego bez problemu, po czym egzaminator wsiad³ do samochodu i ruszyli¶my w miasto! Tam by³o ju¿ zupe³nie bezproblemowo, pan Piotr wyja¶nia³ mi wszystkie manewry, a w razie jakbym zapomnia³a, gdzie skrêciæ, mia³am go zapytaæ. Parkowanie sko¶ne, zawracanie na rondzie i na drodze z u¿yciem wstecznego biegu, rozpêdzenie samochodu do dozwolonej max prêdko¶ci i zatrzymanie przy wskazanym punkcie - to przyk³adowe zadania, jakie mia³am wykonaæ. Po ka¿dym zadaniu egz. mówi³, ¿e zosta³o wykonane prawid³owo. By³ mi³y do tego stopnia, ¿e na rondach liczy³ mi zjazdy i pokazywa³, na którym mam zjechaæ Podczas zawracania na rondzie jaka¶ babka wymusi³a mi pierwszeñstwo, o czym mu powiedzia³am i troszkê o tym pogadali¶my. W ogóle to jest bardzo konkretny, rozmowny facet, bardzo kulturalny!!! Ma³o jest dzisiaj takich....Je¼dzi³am w sumie 0,5 godziny w bardzo mi³ej atmosferze Po skoñczonej je¼dzie oznajmi³ mi, ¿e wynik egzaminu jest POZYTYWNYW ogóle siê nie stresowa³am, pomog³a mi melisa Ca³y stres znikn±³!Ten egzamin to by³a dla mnie sama przyjemno¶æ (nie wierzê w to co piszêKochane, jeszcze raz Wam dziêkujê za trzymanie kciuków, szkoda ¿e dopiero za 3 tygodnie mam siê zg³osiæ po prawo jazdy. Mam nadziejê, ¿e uda siê wcze¶niej
|
|
|
|
#3096 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 438
|
14 letnie dzieciaki na drodze
|
|
|
|
#3097 |
|
Zakorzenienie
|
Ale tylko na quad, tego nie ma a¿ tak du¿o.
|
|
#3098 |
|
Raczkowanie
|
|
#3099 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 682
|
Cytat:
|
|
#3100 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3101 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 650
|
Jeju, jak ja sie ciesze,ze zdalam i moge miec w nosie te ich nowe przepisy
, ktore po czesci sa beznadziejne (choc w wiekszosci krajow ue funkcjonuja one od dawien dawna).Eroll Ja jeszcze czytalam na wp,ze nauka teorii bedzie obejmowac 3tys pytan, a nie tak jak teraz 500 z hakiem. Takze powodzenia ![]() Dziewczyny, robcie prawko poki czas!!!
|
|
#3102 |
|
Zakorzenienie
|
Wystarczy karta motorowerowa (jako¶ w gimnazjum mozna j± zrobiæ, nie wiem, 15lat?)
|
|
#3103 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 25 575
|
witam
![]() ja za najbardziej beznesnowne kategoriê uwa¿am "jedynki", nie wiem na co to komu, lepiej poczekac ni¿ 2 razy robiæ kat. B... |
|
|
|
#3104 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 531
|
Cytat:
![]() Teraz 16latki rzucaj± siê na B1, bo wtedy omin± ich nowe testy zdaj±c za 2 lata na B, bo tylko praktyczny zdaj± maj±c jedynkê. Dla mnie g³upot± jest, ¿e skuterem mo¿na je¼dziæ na dowód bez ¿adnych testów, egzaminów... Przecie¿ to, ¿e ma kto¶ 18 lat to nie znaczy, ¿e zna przepisy... Czyli ka¿dy mo¿e wyjechaæ na drogi i nie sprawdzone s± w ¿aden sposób jego umiejêtno¶ci i znajomo¶æ przepisów ruchu drogowego..
And reach out for the spell Find the door to the promised land Just believe in yourself Hear this voice from deep inside It's the call of your heart Close your eyes and your will find The way out of the dark |
|
|
|
|
#3105 |
|
Raczkowanie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;29499724]witam
![]() ja za najbardziej beznesnowne kategoriê uwa¿am "jedynki", nie wiem na co to komu, lepiej poczekac ni¿ 2 razy robiæ kat. B...[/QUOTE] Ja te¿ uwa¿am ¿e B1 to marnowanie kasy mój brat sobie zrobi³ ¿eby omin±æ nowe przepisy bo teorii juz drugi raz za 2 lata robiæ nie bêdzie (przerazi³o go chyba to 3000 pytañ) no ale to jego sprawa. W moim mie¶cie to sza³ na to jest niesamowity i co dziwne wiêkszo¶æ tych m³odych osób zdaje za pierwszym razem Zarobi³ pieniadze na wakacjach to wyda³ jak chcia³. Jutro jedzie po odbiór plastiku (6 dni tylko czeka³) ale ja z nim jezdziæ nie bedê, nie tak to mia³o wygl±daæ to ja go mia³am wszêdzie woziæ Wiec 27 muszê daæ z siebie wszystko noo i siê nie stresowaæ
|
#3106 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez Eroll Czas edycji: 2011-09-19 o 20:04 |
|
|
|
|
#3107 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jednak wiesz, droga to nie miejsce na zawahania 'a kto teraz ma jechaæ, kogo przepu¶ciæ, a przed kim samemu pojechaæ' wiêc lepiej by by³o, ¿eby chocia¿ by³ jaki¶ obowi±zek przej¶cia przez te przepisy ruchu drogowego, tak dla bezpieczeñstwa. Bo na tym akurat nie powinno siê oszczêdzaæ, wkoñcu chodzi o ¿ycie ludzkie
And reach out for the spell Find the door to the promised land Just believe in yourself Hear this voice from deep inside It's the call of your heart Close your eyes and your will find The way out of the dark |
|
|
|
|
#3108 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 859
|
Cytat:
Zda³am Za drugim razem, ale tssst
|
|
|
|
|
#3109 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3110 | |
|
Konto usuniête
|
Cytat:
ale maj±c kat. B1 nie mo¿na je¼dziæ wiêkszo¶cia aut, wiêc jak macie wiêksze auto to niestety ale sobie brat nie poje¼dzi
|
|
|
|
|
#3111 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No wiadomo ale nawet je¶li kto¶ jej nie ma, a stuknie mu 18 to mo¿na na dowodzie
|
|
|
|
#3112 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 88
|
Hej dziewczyny, dawno siê nie odzywa³am, gdyz by³am na wsi gdzie nie mia³am internetu dzisiaj wróci³am, ¿eby sobie pojezdzic przed egzaminem jeszcze który jest w srode. Mia³am mieszane uczucia co do koniecznosci wykupienia dodatkowych godzin ale moj I uznal, ¿e bardzo by mi siê przyda³y. No i ofc pierwsza jazda z dwóch dokupionych przeze mnie i ju¿ problem ;( Mam ostatnio problemy w domu (spowodowane tym, ¿e moja mama jest ciêzko chora i jej stan sie pogorszyl) wiêc nie sz³o mi za dobrze. Podczas jazdy moj I wypalil, ze z taka jazda to i tak nie zdam i jestem bardzo dobra dla WORDU bo mozna ze mnie duzo kasy sciagnac ktorej ja nie mam (wie jaka jest moja sytuacja domowa) Nie wiem co mu sie sta³o zawsze by³ mily. Boje sie teraz isc na egzamin po takim czyms
Nawet je¼dziæ mi sie odechcialo
|
|
|
|
#3113 |
|
Zakorzenienie
|
Zaslyszane od instruktorki - jedzie ona z pewnym chlopakiem i mowi do niego ' No Michal, jedziemy teraz droga z pierwszenstwem, to komu ustepujemy? M- tym z lewej
![]()
|
|
#3114 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 101
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3115 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 88
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3116 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 101
|
ajj, bardzo chamsko siê zachowa³, w normalnych okoliczno¶ciach nie powinien tak mówiæ a co dopiero ¿e masz problemy rodzinne.
|
|
|
|
#3117 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 876
|
foxy, cieszê siê, ze wszystko siê dobrze pouk³ada³o. I z tat± i z prawkiem. W S³upsku zda³a¶?
|
#3118 |
|
Konto usuniête
|
foxy gratulacje!
wierzy³am w Ciebie |
|
|
|
#3119 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3120 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, zdawalam w Slupsku. Rano mialam teorie, 40min pozniej praktyczny
Normalnie bylam w szoku,ze zdalam za 1ym razem skakalam ze szczescia![]() Misislipy
![]() |
Nowe w±tki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.

I cieszê siê, ¿e w innych sprawach te¿ wszystko w porz±dku 

Nie mia³am pojêcia, jak to zrobiæ, ale on mnie naprowadza³. W koñcu odpowiedzia³am dobrze (tam jest ró¿owy p³yn i trzeba siê trochê nachyliæ ¿eby zobaczyæ napis napisy min i max) Zaliczy³am! Bardzo mi³e by³o z jego strony to, ¿e ca³y czas lata³ za mn± z... parasolem

Zarobi³ pieniadze na wakacjach to wyda³ jak chcia³. Jutro jedzie po odbiór plastiku (6 dni tylko czeka³) ale ja z nim jezdziæ nie bedê, nie tak to mia³o wygl±daæ
Za drugim razem, ale tssst
"Czy zostaniesz moj± ¿on±.." - 17.03.2012