|
|
#571 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Lista weselnych kiczów
To pokaż ładne, ja nie znalazłam.
|
|
#572 |
|
Zadomowienie
|
To ta: http://www.weddingshoppeinc.com/Blog...W1_Toronto.jpg
Bardziej elegancką i stonowaną konkurencją jest ta: http://www.coline.pl/suknie-slubne/w...e-one-411.html Jeszcze pewnie kilka razy przymierzę zanim zdecyduję
|
|
|
#573 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
życzę trafnego wyboru.
|
|
|
|
|
|
#574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#575 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie ja wiem, że ta druga jest bardziej elegancka. I lżejsza, więc będzie mi wygodniej. Ale ta wielgachna ma swój urok - jak ją założyłam, to nie mogłam przestać się uśmiechać.
![]() Wybór będzie trudny - pełna klasa i elegancja albo nutka kiczu i uśmiech na twarzy.
|
|
|
#576 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Cytat:
Natomiast nie podoba mi się w tym: - młodzi zostawiają gości samych na cn. godzine - wesele i tak bardzo szybko zleci, więc szkoda byłoby mi je opuszczać ![]() -suknienkę z wielką przyjemnością założę jeszcze raz, fryzurę i makijaż mogę zrobić sama, a weselna stylizacja będzie i tak uwieczniona na zdjęciach - na sesji podczas wesela trzeba się w miare streszczać i pilnować żeby nie pobrudzić się - zwykle jak się jedzie na sesje to jest już ciemno (standardowo ślub ok 16, obiad, pierwszy taniec itp i się schodzi) więc ogranicza to nas do zdj w studiu Nie uważam tego za kicz, ale mi się to po prostu nie podoba i My bedziemy mieć sesje w innym dniu. Ale każdy niech robi jak mu pasuje
|
||
|
|
|
|
#577 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam część sesji tzn kilka fotek robionech wraz z gośćmi jeszcze na weselu i są to zdjęcia na zewnątrz (choc w zimie to nie wiem czy sie uda jesli nie będzie sniegu) a tak zwaną sesję plenerową mam w tygodniu po slubie. Osobiscie bardzo podoba mi sie pomysl że zalożę moją księzniczkowata kieckę ponownie
zdjecia w dniu slubu sa robione zazwyczaj podczas obiadu zaraz po przyjezdzie na salę poniewaz to zalezne jest od slonca. Tzn goście normalnie jedza obiad a mlodzi wraz ze swiadkami ida na fotki, potem zamieniają sie z rodzenstwem, rodzina itd, więc to nie jest tak, że wszyscy czekają na mlodych bo przeciez po slubie to kazdy chyba mysli o obiedzie więc ludzie są w sumie zajęci jedzeniem![]() Dziewczyny właśnie puściłam sobie nasza piosenkę (celine dion power of love) i trochę się wzruszyłam Taniec zaczelismy do niej trenowac miesiac temu ale musielismy miec przerwę i od przyszlego tygodnia znowu zaczynamy z treningami. Chyba sie popłacze ze wzruszenia zaraz
Edytowane przez samiramis Czas edycji: 2011-09-12 o 21:32 Powód: dopisanie |
|
|
|
|
#578 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#579 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mogę zrobić, nie znaczy że na pewno zrobię sama (ale napewno nie profesjonalny bo profesjonalistką nie jestem). Jeszcze się nad tym nie zastanawiałam. Ale i tak cenię sobie naturalność więc na plener prosty makijaż czy rozpuszczone pofalowane włosy sama potrafię zrobić. EDIT: Wiele PM -nie profesjonalistek-robi sobie samemu makijaż ponieważ wizażystki nie potrafiły zrobić ładnego makijażu który by im pasował.Ja też maluję się bardzo delikatnie i po wyjściu od wizażystki czułam się jakbym miała na twarzy maskę mimo że makijaż wg niej i innych nie był mocny czy przesadzony. ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Cytat:
Mi chodzi o takie sesje podczas wesela na których PM wyjeżdzają gdzieś np do studia i nie ma ich ok 2-3 godzin. I odbywa się to juz po pierwszym tancu i innych takich "obowiązkowych" zabawach. Co prawda goście nie czekają jakoś specjalnie na nich tylko się bawią ale dla mnie dziwnie to wygląda jak PM nie ma tak długo.U mnie tak to sie odbywa. Edytowane przez iwoncia8 Czas edycji: 2011-09-13 o 10:18 |
||
|
|
|
|
#580 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ja robie sobie sama makijaż. Byłam na 1 próbnym i wywaliłam 70 zł w błoto. Mimo przestawionej mojej wizji (makijaż ciemny, wyrazisty, z granatem) zrobiła całkiem coś innego - niebiesko-różowy z brokatem! W dodatku wyciągnęła mi cienie po same brwi, malując "na okrągło" (nie biorą pod uwagę, że mam małe oczy i że powinna cienie bardziej w bok wyciągnąć, a nie w górę). Do tego zero ładnego cieniowania i czarna krecha do połowy (!) dolnej powieki.
Takie delikatne, słodkie kolory do mnie nie pasują. Sama na codzień w 10 minut potrafię się lepiej pomalować, niż ona w 2 godziny. Dobrze, że miałam przy sobie okulary przeciwsłoneczne - wracałam do domu wieczorem, podczas deszczu a nawet w autobusie miałam je na nosie ![]() Co ciekawe, dziewczyna była polecona, nawet ją wcześniej poznałam, z rozmowy wynikało, ze wie co chcę i ucieszyła się nawet, ze nie chcę typowego, bladego makijażu ślubnego. ![]() ---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Faktycznie piękna, ale obawiałabnym się, czy się w niej nie wygląda jak w koszuli nocnej (ja na pewno bym tak wyglądała )---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Cytat:
Szczerze mówiąc, to od jakiś 5 lat obserwuję zanik tego zjawiska (chwała Bogu) i sesje jedynie plenerowe, lub w jakichś charakterystycznych miejscach/pomieszczeniach.Pewnie, że tak. My mamy ślub o 12.30, wiec spokojnie zrobimy zdjęcia zanim będzie ciemno (ślub w październiku). Planujemy też zrobić zdjęcia w pracy TŻ (jest wuefistą, więc wymyśliliśmy kilka zdjęć np. na sali gimnastycznej czy na boisku), wiec gdyby to wypaliło, to w rachubę wchodziłby tylko dzień w tygodniu. ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Cytat:
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2011-09-13 o 15:34 |
|||
|
|
|
|
#581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#582 |
|
Zadomowienie
|
Potwierdzam - mierzyłam ją i nie wygląda w ogóle jak koszulka nocna. Jest elegancka i ślicznie podkreśla kształty. Do tego ja jestem dosyć niska, ale ona jakoś tak wysmukla sylwetkę.
|
|
|
#583 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#584 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#585 |
|
Rozeznanie
|
Dużo spotkałam wypowiedzi na temat kiczowatości podziękowań dla rodziców w formie książki, ja też się z tym zgadzam, u mnie w domu leżą takie 2 i mnie denerwują, bo je muszę misternie z kurzu oczyszczać, ale...
jak rozmawiam z moją mamą na ten temat, to ona się strasznie z tego cieszy, bo "ma trwałą pamiątkę, a kwiaty zaraz wyrzuciła, a słodycze by zaraz zjadła i nic by z tego nie miała". Także punkt widzenia zależy od pozycji w hierarchii rodzinnej ![]() Odniosę się też do balonów - czysto praktyczna uwaga z doświadczeń rodzinnych. Nie ma co dekorować domów na siłę, bo to przyciąga złodziei. Wiadomo - wesele, to całą noc nikogo z domowników nie ma w domu. W mojej rodzinie było raz włamanie w czasie wesela, a raz jak rodzice innych PM przyjechali w nocy żeby zajrzeć czy wszystko ok, to wydawało im się, że ktoś uciekał z posesji. |
|
|
|
|
#586 |
|
Raczkowanie
|
lalki, misie oczywiście swoją drogą ale te zdjęcia z parasoleczkami w studio to KICZ na 100% jak dla mnie oczywiście, no i nie podobają mi się sztuczne płatki kwiatów i w ogóle sztuczne kwiaty, nie wiem jak inni ale kiczem mi też zalatuje od plastikowych stroików we włosach i falbaniastych sukienek ślubnych
|
|
|
#587 |
|
BAN stały
|
Dla mnie najgorsze są ocepiny, żenujące dla pary młodej i większości gości, poza kilkoma erotomanami. Zabawy takie jak zdejmowanie podwiązek, branie jakiś baloników między nogi, czy rozbieranie partnera przyprawiają mnie o mdłości.
|
|
|
|
|
#588 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ale podoba mi się rzucanie bukietem czy tam welonem zaleznie od regionu i zbieranie na tzw. wózek (chociaż u mnie tak się nie mówi, z tą nazwą dopiero na wizażu się spotkałam), dla mnie a tym etapie oczepiny powinny się kończyć |
|
|
|
|
|
#589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#590 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiesz to chyba zależy skąd się jest bo na przykład u mnie jest to na tyle ważny zwyczaj że jego brak powodowałby opinię że państwo młodzi są nadęci i popisują się jacy to oni nie są nowocześni a tradycja to dla nich zabobon.
To nie jest tak (przynajmniej w moich stronach), że goście czują się zobowiązani - bo z tego co obserwuję bierze w tej zabawie zazwyczaj dużo, dużo mniej niż połowa obecnych na weselu gości, a i pieniądze które wrzucają do koszyczka są symboliczne. Po prostu - to coś dla ludzi którzy lubią być w centrum uwagi, chcą być zauważalni na filmie albo po prostu są tradycjonalistami i zatańczenie z Panną Młodą/Panem Młodym jest dla nich obowiązkowe a tak jest bardziej oficjalnie .Nie róbmy z tego nowoczesnego pomysłu na wyciągnięcie kasy od gości .
|
|
|
|
|
#591 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
Zauważyłam, że dużo osób "przygotowuje" się do tej zabawy biorąc ze sobą woreczek miedziaków Ma być zabawa, a jeszcze jak jest to zrobione w formie konkursu "kto ostatni będzie tańczył z PM" to robi się wesoło jak goście rywalizują. Fakt że zdarzały się kwoty po 10 zł i po 200 zł ale większość odebrała to jako zabawę wrzucając po 10 gr/50 gr czy 1 zł
|
|
|
#592 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#593 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#594 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam takie pytanie, bo często piszecie, że oczepiny, zabawy oczepinowe są obleśne. W Waszych regionach zabawy są tylko podczas oczepin? Nie po prostu w trakcie wesela?
|
|
|
|
|
#595 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. W trakcie wesela... Coś tam jest ale czy to można nazwać "zabawy"? 1. zabawianie gości tzw. "przy stołach" czyli podczas posiłku kapela wychodzi do gości i śpiewa piosenki biesiadne które wszyscy znają, oczywiście większość gości przyłącza się do nich i buja się i spiewa razem z nimi.![]() 2. tradycyjny pociąg 3.taneczna podróż przez kraje - tango, walc itp 4. kaczuchy Tyle pamiętam. A u Ciebie też w trakcie coś jest?
|
|
|
#596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za wszystko były nagrody. Ogólnie przez całe wesele są zabawyZabaw przy stołach u nas nie było
|
|
|
|
|
|
#597 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#598 |
|
Zakorzenienie
|
co kraj to obyczaj widać
![]() mi się podoba to, że w międzyczasie są te zabawy a nie ciągiem po oczepinach
|
|
|
|
|
#599 |
|
Raczkowanie
|
U mnie niestety tak się robi. A niestety bo mi zawsze się nudzi bo razem to się schodzi dość długo, ponad godzine zwykle i spać mi się wtedy chce. Mimo że zwykle w czymś tam biore udział. A tak wplecione w zabawe nie ejst takie "męczące", ale nawet nie wiedziałam że tak też się odbywają te zabawy.
|
|
#600 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.

Szczerze mówiąc, to od jakiś 5 lat obserwuję zanik tego zjawiska (chwała Bogu) i sesje jedynie plenerowe, lub w jakichś charakterystycznych miejscach/pomieszczeniach.

.