|
|
#2971 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
Cytat:
![]() co do alko, to też mi się tak wydaje, ale trzeba by sprawdzić
|
|
|
#2972 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2949764 3]Widziałam tę stronę, vege.pl, kilka lat temu. Z tego, co pamiętam, to są dane przestarzałe raczej. Poszperam jeszcze dzisiaj w temacie.
[/QUOTE]Też mi się wydaje, że informacje są trochę przestarzałe. Ale no jednak. Do innych się nie dokopałam... Cytat:
Cytat:
Co to za problem dać zwykłe pierogi z kapustą albo jagodami? Źle bym się poczuła gdyby nie było na weselu żadnego wegetariańskiego dania...Chociaż sama nie byłam na żadnym weselu ani razu odkąd jestem wegetarianką. Jakoś nikt w mojej rodzinie nie urządzał wesela w ostatnim czasie...
|
|
|
#2973 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja niestety zaliczyłam 2 wesela w zeszłe lato i 5 w poprzednie i to u przyjaciół było o wiele lepiej niż u rodziny![]() wiem jedno - żadnych więcej wesel, w tym roku zdezerterowałam, zrobię wyjątek tylko jeśli ze strony TŻta zajdzie konieczność żeby iść (no, plizz no
|
|
|
#2974 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Bardzo chętnie
![]() Cytat:
|
|
|
#2975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wychodziłam, bo nie miałam dokąd chyba że do hotelu, a ja się nie lubię skarżyć więc wkurzona pilam wege-wódke - dopsz że mam mocną głowę ech, szkoda zresztą gadać. Życzę Wam bardziej udanych wesel może przesadzam, ale qrczę tak myślę i myślę i naprawdę nie mogę sobie przypomnieć żeby na którymś z nich było coś wege ... może jakieś pieczarki, puree, bukiet surówek - ale żeby coś konkretnego to raczej nie ![]() w pracy też sami mięsożercy
Silence, silence and fire They call me, they make me desire Everlasting desire in me ... !!! NAKARM PIESA !!! Edytowane przez agison Czas edycji: 2011-09-19 o 21:52 |
|
|
|
|
|
#2976 |
|
ma zielone pojęcie
|
No ja nie wiem co to za problem postawić na stół pierogi z jagodami, ale dobra
Ale gdybym zapraszała wegan i/lub witarian, to na pewno byłoby też kilka dań wegańskich i witariańskich. Tak żeby każdy miał co zjeść.
|
|
#2977 |
|
Zadomowienie
|
Gdybym była na weselu i Państwo Młodzi wiedzieliby, że jestem wegetarianką a byłoby samo mięso to wkurzyłabym się. Ale przecież każdy je mięso i tylko my wymyślamy
Mam nadzieje, że mięso zdrożeje i nikogo nie będzie na nie stać |
|
|
|
|
#2978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą nie tylko dlatego![]() ale podobnie, gdybym zapraszała kogoś z innej wegetariańskiej opcji, to zadbałabym o menu, żeby nikt nie poczuł takiego wykluczenia jak ja chociaż przyznam że znam wielu witarian, nie wspominając o frutarianach
|
|
|
#2979 | |
|
ma zielone pojęcie
|
No u mnie nie dałoby rady technicznie tego zrobić. TŻ ma rodzinę na Śląsku, ja mam rodzinę na Wielkopolsce, znajomych na Mazowszu... No nie dałoby rady ściągnąć ludzi w jedno miejsce
Poza tym taka masowa impreza to nie dla mnie... Mnie starczy spokojna ceremonia w USC z dwoma świadkami Cytat:
Mięsożercy nie jedzą przecież tylko mięsa. Nic im się nie stanie jak zjedzą wegetariańskie falafele
|
|
|
#2980 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym całe życie bylam nastawiona na brak ślubuCytat:
po prostu podaję wegetariańskie dania, ale z takich które każdy lubi (np. robię pizzę ) i jakoś jeszcze nikt nie narzekał. Za to bardzo doceniam kiedy idę odo przyjaciół i dostaję wegetariańskie jedzonko tak niewiele mi do szczęścia potrzeba![]() no i mój nowy TŻ nie rusza przy mnie mięsa. To też doceniam i wykorzystuję - przeciągnę do dyskretnie na jasną strone mocy
Silence, silence and fire They call me, they make me desire Everlasting desire in me ... !!! NAKARM PIESA !!! Edytowane przez agison Czas edycji: 2011-09-19 o 22:32 |
||
|
|
|
|
#2981 |
|
Konto usunięte
|
Jutro poszukam o %, bo dzisiaj już się nie czuję na siłach. Zmęczyłam się
![]() Z doświadczenia powiem tyle - nie ruszajcie na weselach pierwszych lepszych sałatek. Jakoś tak szczęśliwie trafiłam, że na wszystkich weselach sałatki były z rybą. I na pierwszym z takich weseli nadziałam się na tym.
|
|
|
|
|
#2982 |
|
Zadomowienie
|
Dlatego ja nie ruszam jedzenia, którego składu nie jestem pewna
Na studniówce nawet nie chciałam placków jeść xD |
|
|
|
|
#2983 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Ja na swoją studniówkę nie poszłam
![]() Cytat:
Cytat:
Chociaż mnie w sumie ślub do niczego potrzebny nie jest. Mogę żyć na Kocią łapę Żaden problem.Cytat:
![]() Cytat:
Teraz jest wesoło jak ktoś nas pyta o wegetarianizm ![]() X: Od kiedy jesteście wege? Ja: Od 4 lat. TŻ: Od roku. X: A od kiedy jesteście razem? TŻ: Od roku. Widzisz pewną zależność? ![]() Albo: Y: Dlaczego jesteście wege? Dla zdrowia czy z ideologii? Ja: Już teraz z ideologii. TŻ: Ja też z ideologii [ i ostentacyjnie mnie przytula ]
|
|
|
#2984 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2950609 4]Jutro poszukam o %, bo dzisiaj już się nie czuję na siłach. Zmęczyłam się
![]() Z doświadczenia powiem tyle - nie ruszajcie na weselach pierwszych lepszych sałatek. Jakoś tak szczęśliwie trafiłam, że na wszystkich weselach sałatki były z rybą. I na pierwszym z takich weseli nadziałam się na tym. [/QUOTE]odpocznij a sałatek to ja w ogóle nie tykam - zwykle są z majonezem, albo czymś majonezowym - brrrr jem tylko surówki, i bez białych sosów Cytat:
dla TŻ![]() ja ze swoim jestem króciutko, na razie raczej na etapie rozpoznania terenu ale zobaczymy co będzie dalej bo podobnie, życie z mięsożercą jakoś mi się nie widzi
|
|
|
#2985 | |
|
ma zielone pojęcie
|
TŻ dziękuje
![]() Cytat:
Nie umiałabym żyć z kimś, kto je zwierzęta ![]() Na szczęście TŻ nie ma problemów z wegetarianizmem. Z używaniem kosmetyków nietestowanych na zwierzętach, również Choć cieszy się, że to ja mu kosmetyki dobieram, kupuję itd.
|
|
|
#2986 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co do alkoholu to trzeba przede wszystkim uważać na koszenile w winach. Piwa w tym momencie najczęściej są już wege. Parę miesięcy temu w wege był na ten temat artykuł
|
|
|
#2987 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#2988 |
|
Konto usunięte
|
Póki co, znalazłam tyle o cukrze:
http://vegie.pl/topics61/1823,105.htm#top O piwach taką listę: http://nkwege.blogspot.com/p/piwa-dla-wegetarian.html W obu przypadkach nie podoba mi się, że nie podrzucono żadnych źródeł, jednak lista wydaje się być w miarę wiarygodna. Zabrakło mi najbardziej informacji o Tyskim i Żubrach... |
|
|
|
|
#2989 |
|
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2950910 6]Póki co, znalazłam tyle o cukrze:
http://vegie.pl/topics61/1823,105.htm#top O piwach taką listę: http://nkwege.blogspot.com/p/piwa-dla-wegetarian.html W obu przypadkach nie podoba mi się, że nie podrzucono żadnych źródeł, jednak lista wydaje się być w miarę wiarygodna. Zabrakło mi najbardziej informacji o Tyskim i Żubrach...[/QUOTE]tatty, dobra robota widzę że wypoczęłaś thx God że moje ukochaaaaaane piwo jest wegetariańskie tylko Ciechana mi tu brak, ale to naturalne piwko, myślę że jest ok. no i cukier, na szczęście dobry nius ![]() co do win, to można pić białe
|
|
#2990 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2950910 6]Póki co, znalazłam tyle o cukrze:
http://vegie.pl/topics61/1823,105.htm#top[/QUOTE] Świetnie ![]() Cytat:
Ja znalazłam informacje, że Guinness jest wegetariański. Np. w tym sklepie jest w kategorii "wegetariańskie" - http://deli.☠☠☠☠☠☠.pl/catalog/group/05020100/diet/12/mark/GUINNESS Cytat:
|
|
|
#2991 |
|
Rozeznanie
|
ja tez białego nie lubie, zczerwonymipoporstu trzeba szukać informacji w internecie przed kupnem
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2950910 6]Póki co, znalazłam tyle o cukrze: http://vegie.pl/topics61/1823,105.htm#top O piwach taką listę: http://nkwege.blogspot.com/p/piwa-dla-wegetarian.html W obu przypadkach nie podoba mi się, że nie podrzucono żadnych źródeł, jednak lista wydaje się być w miarę wiarygodna. Zabrakło mi najbardziej informacji o Tyskim i Żubrach...[/QUOTE] Dobra robota Szkoda ze nie ma daty publikacji i źródeł I że nie ma piw z polskich browarów.
|
|
#2992 |
|
Zakorzenienie
|
ja też wolę czerwone
ale poświęcam się i dla bieli ząbków piję białe mam qmpelę która ma zboczenie na tym punkcie i mnie tego nauczyła![]() lubię je pite na sposób węgierski ![]() ale zaraz przerobimy wątek - zamiast stricte wegetariańskiego będzie wątek wegekoneserek alkoholi
|
|
#2993 |
|
Zakorzenienie
|
Kto by pomyślał, że sprowokuję taką weselną dyskusję
![]() Ja akurat idę na wesele po raz drugi w życiu i tym razem znam chociaż parę młodą Młoda to moja przyjaciółka, znamy się kupę lat i ona wie, że jestem wege, upewniła się zresztą w ten weekend na panieńskim Ale były takie pyszności, że ło - dla każdego coś miłego, także głodna nie byłam ![]() Oczywiście jakieś kiełbaski, meksykański bigos i sałatki ogólnie z mięsem też były, ale zaraz mnie tam świadkowa obskoczyła, że dla mnie to to będzie a z sałatki to ona mi powyciąga całe mięso Ale tak na marginesie to nie oczekuję "specjalnego" traktowania na weselu; skoro idę do nich to znaczy, że będzie to co oni uważają - w końcu to ich impreza I założę się, że będę jedyną wegetarianką ![]() Ja już sobie w każdym razie poradzę: będą na pewno jakieś ziemniaczki czy coś innego na ciepło, poza tym ciasta, sałatki i inne dodatki. Mam też zamiar upewnić się wcześniej, czy mam przyjechać najedzona czy na głodnego Akurat na tym weselu będzie królowała kuchnia mięsna, jak to na śląsku, także nie nastawiam się w żadnym wypadku na ucztę
|
|
#2994 |
|
Konto usunięte
|
Znowu wizaż nie chce mi cytować wszystkich postów, uparte zwierzę!
![]() Nie mam zielonego pojęcia, w którym roku lista była robiona. W każdym bądź razie cieszy mnie, że jeszcze nie zdążyłam wypić żadnego niewegetariańskiego piwa. ![]() Niewtajemniczona jestem ![]() Właśnie rozmawiałam na gg z moim nowym znajomym wege - powiedział, że jak na weselu catering nie domaga, bezceremonialnie wyciąga z plecaka wcześniej uszykowane kanapki i zaczyna wcinać demonstracyjnie.
|
|
|
|
|
#2995 |
|
Zadomowienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2951368 7]
Właśnie rozmawiałam na gg z moim nowym znajomym wege - powiedział, że jak na weselu catering nie domaga, bezceremonialnie wyciąga z plecaka wcześniej uszykowane kanapki i zaczyna wcinać demonstracyjnie. [/QUOTE]Fajny pomysł miał Twój znajomy |
|
|
|
|
#2996 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() To tak jakby zaprosić kogoś, kto jest na diecie bezglutenowej, i na stole postawić jedynie dania zawierające gluten... No szczyt chamstwa, moim zdaniem... Ja nigdy nie oczekuję wege specjałów. Ale normalnej, jednej wegetariańskiej potrawy. Serio, pierogi z jagodami czy ryż z warzywami, to chyba żadne poświęcenie ![]() [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2951368 7]Właśnie rozmawiałam na gg z moim nowym znajomym wege - powiedział, że jak na weselu catering nie domaga, bezceremonialnie wyciąga z plecaka wcześniej uszykowane kanapki i zaczyna wcinać demonstracyjnie. [/QUOTE]No i ma rację. Przecież takie wesele czasem trwa kilkanaście godzin... Trudno przez tyle czasu nie jeść... I najlepiej jeszcze dobrze się bawić, tańczyć, pić alkohol...
|
|
|
#2997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak na studniówce np. wegetarianie mieli oddzielne kotleciki sojowe czy sery w panierce.Liczę na normalne traktowanie czyli, tak jak napisałaś, chociaż jednej wegetariańskiej potrawy ![]() A tak poza tym tematem: dziewczyny od drożdży !!! Pomocy !!! Ja nie mam za dużo czasu w marketach i łazić też za bardzo nie lubię, ale czy może mi któraś powiedzieć gdzie w Biedronce albo Realu (mam najbliżej) znajdę te drożdże ![]() Ja może jestem ślepa, zawodowe wypatrywanie ani sokole oko nie należą do moich mocnych stron, ale na bogaaa jak ja szukałam tych drożdży! I myślałam, że k.u.r.w.i.c.y serca dostanę przy tych lodówkach Błagaaam podajcie mi lokalizację tych drożdży
Edytowane przez miss kitsch Czas edycji: 2011-09-21 o 09:00 |
|
|
|
|
|
#2998 |
|
ma zielone pojęcie
|
U mnie w Biedronce drożdże są blisko masła, mleka itd.
|
|
#2999 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kupowałam w Auchan i Biedronce, tam drożdże były koło masła. A w spożywczych osiedlowych są małe lodówki, także czasami trzeba szukać między jogurtami, śmietanami, etc. |
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:38.

[/QUOTE]
ale co się tam dzieje zagramanicą to nie wiem ... 
przynajmniej te na których ja byłam - z reguły musiałam wbić zęby w przysłowiową ścianę (bądź kieliszek
Co to za problem dać zwykłe pierogi z kapustą albo jagodami?
Źle bym się poczuła gdyby nie było na weselu żadnego wegetariańskiego dania...

po prostu podaję wegetariańskie dania, ale z takich które każdy lubi (np. robię pizzę
) i jakoś jeszcze nikt nie narzekał. Za to bardzo doceniam kiedy idę odo przyjaciół i dostaję wegetariańskie jedzonko

Nie umiałabym żyć z kimś, kto je zwierzęta
I że nie ma piw z polskich browarów.