Lista weselnych kiczów - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-19, 21:17   #601
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Lista weselnych kiczów

Cytat:
Napisane przez iwoncia8 Pokaż wiadomość
U mnie niestety tak się robi. A niestety bo mi zawsze się nudzi bo razem to się schodzi dość długo, ponad godzine zwykle i spać mi się wtedy chce. Mimo że zwykle w czymś tam biore udział. A tak wplecione w zabawe nie ejst takie "męczące", ale nawet nie wiedziałam że tak też się odbywają te zabawy.
No właśnie tak sobie myślałam, że to musi być męczące..
A podczas wesela to takie urozmaicenie

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 21:25   #602
Hosenka*
Zakorzenienie

U mnie oprócz oczepin będą 2 krótkie zabawy, bo sama ich nie lubię i nie chcę męczyć siebie i gości

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 21:54   #603
chryja_bez_ryja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to nieeleganckie Wyciąganie od gości ile sie da ....
Nigdy tak nie pomyślałą, a już ma tylu weselach byłam... Wydaje mi się, że za bardzo bierzesz takie rzeczy do siebie, tak jest na weselach i uważam, że to bardzo fajna zabawa (nawet ja - pierwsza sztywniara na każdym weselu)

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Ja mam takie pytanie, bo często piszecie, że oczepiny, zabawy oczepinowe są obleśne. W Waszych regionach zabawy są tylko podczas oczepin? Nie po prostu w trakcie wesela?
u mnie tylko podczas oczepin

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość
Wiesz to chyba zależy skąd się jest bo na przykład u mnie jest to na tyle ważny zwyczaj że jego brak powodowałby opinię że państwo młodzi są nadęci i popisują się jacy to oni nie są nowocześni a tradycja to dla nich zabobon.
To nie jest tak (przynajmniej w moich stronach), że goście czują się zobowiązani - bo z tego co obserwuję bierze w tej zabawie zazwyczaj dużo, dużo mniej niż połowa obecnych na weselu gości, a i pieniądze które wrzucają do koszyczka są symboliczne.
Po prostu - to coś dla ludzi którzy lubią być w centrum uwagi, chcą być zauważalni na filmie albo po prostu są tradycjonalistami i zatańczenie z Panną Młodą/Panem Młodym jest dla nich obowiązkowe a tak jest bardziej oficjalnie .

Nie róbmy z tego nowoczesnego pomysłu na wyciągnięcie kasy od gości .
A jak dzieciaki się cieszą jak wrzucą i "odbijają", faaajne
chryja_bez_ryja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 21:57   #604
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

U nas nie ma zwyczaju zbierania na wózek więc goście mogliby być zszokowani lekko
Ja też nie wiem jak bym zareagowała tym bardziej, że zazwyczaj nie bierzemy kasy, tyle co grosiki na rzucanie i na ofiarę

Ale ile można się dowiedzieć na wizażu

Stary 2011-09-20, 08:45   #605
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chryja_bez_ryja Pokaż wiadomość
Nigdy tak nie pomyślałą, a już ma tylu weselach byłam... Wydaje mi się, że za bardzo bierzesz takie rzeczy do siebie, tak jest na weselach i uważam, że to bardzo fajna zabawa (nawet ja - pierwsza sztywniara na każdym weselu)
Uogólniasz. U mnie tak nie ma. Byłam na jednym weselu na którym było zbieranie dawno temu i goście od Panny Młodej byli zbulwersowani i nikt nie podszedł do tańców.

Instagram

Stary 2011-09-20, 09:00   #606
meg22
Zakorzenienie

Cytat:
Uogólniasz. U mnie tak nie ma. Byłam na jednym weselu na którym było zbieranie dawno temu i goście od Panny Młodej byli zbulwersowani i nikt nie podszedł do tańców.
U mnie takie coś istnieje i za każdym razem jak jestem na weselu, to biorę udział w takiej zabawie. Wg mnie jest to fajne, i dziwne, że ktoś się bulwersuje no ale kto jakie ma zdanie
Stary 2011-09-20, 09:05   #607
iwoncia8
Raczkowanie

GG do iwoncia8

Cytat:
To poprostu zależy od tego czy w danej społeczności/okolicy taka zabawa jest znana. Jeśli goście pierwszy raz się z tym spotykają, mogą być zbulwersowani, zwł że zapewne nie wiedzą na czym ona dokładnie polega i rzeczywiście mogą traktować ja jako dodatkowe wyciąganie pieniędzy.

U mnie ta zabawa jest na każdym weselu i dla każdego jest to normalne, na tyle nawet że dużo ludzi specjalnie przynosi jakieś drobne na ten cel. I jakoś specjalnie młodzi się na tym nie wzbogacą. Chociaż przy organizacji wesela każdy grosz się liczy

iwoncia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 09:10   #608
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meg22 Pokaż wiadomość
U mnie takie coś istnieje i za każdym razem jak jestem na weselu, to biorę udział w takiej zabawie. Wg mnie jest to fajne, i dziwne, że ktoś się bulwersuje no ale kto jakie ma zdanie
Skoro u Ciebie takie coś istnieje, to ok, dla Ciebie nie jest to dziwne ani bulwersujące a wręcz normalne.
Ogólnie rzecz biorąc, nie jestem zwolenniczką "pieniędzy na weselu", więc nawet o tzw. "obgrywaniu" gości nie było mowy, mimo, iż dla rodziny TŻ jest to normalne i on i jego rodzice chcieli, żeby było. Uszanowali moje zdanie, poza tym problem i tak by się sam rozwiązał, bo będziemy mieć DJ.

Instagram

Stary 2011-09-20, 09:20   #609
iwoncia8
Raczkowanie

GG do iwoncia8

Cytat:
Skoro u Ciebie takie coś istnieje, to ok, dla Ciebie nie jest to dziwne ani bulwersujące a wręcz normalne.
Ogólnie rzecz biorąc, nie jestem zwolenniczką "pieniędzy na weselu", więc nawet o tzw. "obgrywaniu" gości nie było mowy, mimo, iż dla rodziny TŻ jest to normalne i on i jego rodzice chcieli, żeby było. Uszanowali moje zdanie, poza tym problem i tak by się sam rozwiązał, bo będziemy mieć DJ.
nigdy nie słyszałam

Stary 2011-09-20, 10:56   #610
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Mnie bardziej bulwersują zabawy w stylu:
http://www.youtube.com/watch?v=xDs5cvDP7N8

Cytat:
Napisane przez iwoncia8 Pokaż wiadomość
To poprostu zależy od tego czy w danej społeczności/okolicy taka zabawa jest znana. Jeśli goście pierwszy raz się z tym spotykają, mogą być zbulwersowani, zwł że zapewne nie wiedzą na czym ona dokładnie polega i rzeczywiście mogą traktować ja jako dodatkowe wyciąganie pieniędzy.

U mnie ta zabawa jest na każdym weselu i dla każdego jest to normalne, na tyle nawet że dużo ludzi specjalnie przynosi jakieś drobne na ten cel. I jakoś specjalnie młodzi się na tym nie wzbogacą. Chociaż przy organizacji wesela każdy grosz się liczy
Dla mnie trochę dziwne podejście. Robię takie wesele na jakie mnie stać, a nie liczę na to żeby się "odkuć" potem.
Cytat:
Ja też, choć ta zabawa mi nie przeszkadza zbytnio.
Według mnie też dużo zależy od podejścia gości, niektórzy idą na wesele z taką myślą, że trzeba oddać w kopercie za siebie, albo co gorsza że młodzi na pewno liczą na to, że im się zwróci i tylko patrzą, gdzie kasa.
A jaki związek ma DJ z tym czy będzie ta zabawa czy nie?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 12:14   #611
chryja_bez_ryja
BAN stały

Co to "obgrywanie gości" ?
Stary 2011-09-20, 12:25   #612
iwoncia8
Raczkowanie

GG do iwoncia8

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość

Dla mnie trochę dziwne podejście. Robię takie wesele na jakie mnie stać, a nie liczę na to żeby się "odkuć" potem.
Nie chodzi o to żeby się "odkuć" i urządzać zabawy żeby troche grosza wpadło czy liczyć kto ile dał.
Ale taka zabawa jest i to już u mnie tradycja, a jak zbiorę te 300 zł powiedzmy to mam wyrzucić bo to od gości?
A za te 300 zł to się raczej nie "odkuje", ale zawsze sie przydadzą. Nie idę z założeniem " o matko, żeby jak najwięcej wrzucili to może chociaż za welon i buty się zwróci"

Stary 2011-09-20, 12:33   #613
chryja_bez_ryja
BAN stały

Eee tam przecież tam się złotówkę czy dwie wrzuca, bez przesady Mój tata zawsze sobie przygotuje kilka dziesiątek bo mówi, że młodym trzeba pomnóc, nikt nie odbiera tego jako wyłudzanie kasy, a już na pewno nie goście Przynajmniej u mnie - na to się czeka Trzeba wyluzować.

POnawiam pytanie o obgrywanie gości, bom ciekawa
Stary 2011-09-20, 12:38   #614
karolca
Zakorzenienie

U mnie na weselach takie zabawy również się zdarzają, ale wszystko zależy także od prowadzących imprezę.
Na moim weselu, podobnie jak na weselu kuzynki, grali ci sami ludzie. Ona była na początku ciąży, co starała się przed rodziną ukryć (i tak wszyscy wiedzieli), więc muzycy w ramach zabawy zrobili "zbiórkę". Za pieniądz tańczyło się z parą młodą. Chodzi bardziej o symboliczne "grosze", chociaż kogo stać, to rzucał grubszą kwotą.
U mnie takich zabaw nie było. Z kilku powodów - po pierwsze w ogóle nie chcieliśmy, po drugie zabawa miała być trochę "stonowana", ponieważ rodzina męża była w żałobie (miesiąc wcześniej zmarł teść). Miało również nie być oczepin, tylko coś symbolicznie, ale mąż sam powiedział, że wesele jest nie tylko dla nas, i dlaczego moja rodzina ma na tym ucierpieć. Poza tym nie zgrzeszymy, jak dzisiejszego dnia trochę się pośmiejemy.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 12:38   #615
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Na własne oczy tego nigdy nie widziałam, ale słyszałam, że to taki zwyczaj, że kapela weselna chodzi między gośćmi z koszyczkiem i gra dla każdego jakąś przyśpiewkę czy coś w tym stylu, a obgrywana osoba wrzuca kasę do koszyka.

W moim regionie by to nie przeszło, tak samo nie ma tu zwyczaju wykupywania tańców z młodymi, zresztą tak jak już ktoś pisał - mało kto u mnie bierze jeszcze jakąś kasę na wesele oprócz drobnych na "szlogę" (w moim kościele na ślubach nie zbiera się "na ofiarę").

Edytowane przez Fela Von Helvete
Czas edycji: 2011-09-20 o 12:45
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 12:49   #616
roksana111
BAN stały

Cytat:
Eee tam przecież tam się złotówkę czy dwie wrzuca, bez przesady Mój tata zawsze sobie przygotuje kilka dziesiątek bo mówi, że młodym trzeba pomnóc, nikt nie odbiera tego jako wyłudzanie kasy, a już na pewno nie goście Przynajmniej u mnie - na to się czeka Trzeba wyluzować.

Mi podobają się takie zabawy ,jak kupowanie tańca czy zbieranie na wózek
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 12:53   #617
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
A jaki związek ma DJ z tym czy będzie ta zabawa czy nie?
Ma, ponieważ przy obgrywaniu zespół układa głupiutkie przyśpiewki na temat poszczególnych gości a oni wrzucają pieniądze, a dj przecież tego zrobi

Instagram

Stary 2011-09-20, 12:59   #618
chryja_bez_ryja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Na własne oczy tego nigdy nie widziałam, ale słyszałam, że to taki zwyczaj, że kapela weselna chodzi między gośćmi z koszyczkiem i gra dla każdego jakąś przyśpiewkę czy coś w tym stylu, a obgrywana osoba wrzuca kasę do koszyka.

W moim regionie by to nie przeszło, tak samo nie ma tu zwyczaju wykupywania tańców z młodymi, zresztą tak jak już ktoś pisał - mało kto u mnie bierze jeszcze jakąś kasę na wesele oprócz drobnych na "szlogę" (w moim kościele na ślubach nie zbiera się "na ofiarę").
na co? to to samo co ofiara tylko tak się nazywa czy jak? o jaa ale różnice kulturowe

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

u nas z tym śpiewaniem dla gości też by nie przeszło, raz że nie ma takiego zwyczaju i goście nie wiedzieliby co robić, a dwa to jak siedzą przy stoliku to znaczy , że jedzą, a wtedy wara temu kto przeszkodzi
Stary 2011-09-20, 13:38   #619
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
na co? to to samo co ofiara tylko tak się nazywa czy jak? o jaa ale różnice kulturowe:p
Nie nie, o ofierze napisałam dlatego, że wspomniałam tylko o pieniądzach na szlogę, a na ofiarę już nie Szlogę robią dzieciaki z sąsiedztwa młodych, przebierają się i blokują drogę samochodom weselników jadących z kościoła na salę linami zrobionymi najczęściej z jakichś starych ciuchów czy prześcieradeł i przepuszczają samochód dopiero jak się im wrzuci jakieś drobne, natomiast jeśli robią ją starsi (>20 lat) to młodzi zazwyczaj dają im flaszkę Najbardziej kreatywna szloga jaką widziałam była w Krakowie, dwóch gości wyjechało maluchem na środek drogi (droga osiedlowa, pod samym kościołem) w kamizelkach odblaskowych, otworzyli go i zaczęli udawać, że się zepsuł, a jak dostali flaszkę weselnej to się "cudownie naprawił"
Stary 2011-09-20, 13:49   #620
Hosenka*
Zakorzenienie

U mnie funkcjonuje pojęcie "brama" z tym, ze robi się ją jedynie przed ślubem.

Instagram

Stary 2011-09-20, 14:12   #621
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Ma, ponieważ przy obgrywaniu zespół układa głupiutkie przyśpiewki na temat poszczególnych gości a oni wrzucają pieniądze, a dj przecież tego zrobi
aaaa... bo ja myślałam że chodzi o ten wózek...
No obgrywanie jest trochę głupie, bo przy wózku to chociaż gości wolna wola rzucić kasą i tańczyć, a taki "obgrywany" co ma zrobić?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 14:32   #622
chryja_bez_ryja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Nie nie, o ofierze napisałam dlatego, że wspomniałam tylko o pieniądzach na szlogę, a na ofiarę już nie Szlogę robią dzieciaki z sąsiedztwa młodych, przebierają się i blokują drogę samochodom weselników jadących z kościoła na salę linami zrobionymi najczęściej z jakichś starych ciuchów czy prześcieradeł i przepuszczają samochód dopiero jak się im wrzuci jakieś drobne, natomiast jeśli robią ją starsi (>20 lat) to młodzi zazwyczaj dają im flaszkę Najbardziej kreatywna szloga jaką widziałam była w Krakowie, dwóch gości wyjechało maluchem na środek drogi (droga osiedlowa, pod samym kościołem) w kamizelkach odblaskowych, otworzyli go i zaczęli udawać, że się zepsuł, a jak dostali flaszkę weselnej to się "cudownie naprawił"
U mnie jest to brama, robi się je też jak się jedzie z kościoła na salę ale daje się (dorosłym) wódkę albo (dzieciom) cukierki Pieniędzy się nie daje
Stary 2011-09-20, 15:17   #623
iwoncia8
Raczkowanie

GG do iwoncia8

Cytat:
U mnie jest to brama, robi się je też jak się jedzie z kościoła na salę ale daje się (dorosłym) wódkę albo (dzieciom) cukierki Pieniędzy się nie daje
U mnie tak samo

Cytat:
U mnie jest zwykłe zabawianie " przy stołach" ale nie odnosi się ono do poszczególnych gości i bez żadnych pieniędzy Poprostu chodzą i śpiewają a goście razem z nimi

Niby Polska taka mała ale jak różne zwyczaje

Stary 2011-09-20, 16:20   #624
megamag
BAN stały

Cytat:
Mnie bardziej bulwersują zabawy w stylu:
http://www.youtube.com/watch?v=xDs5cvDP7N8
No właśnie o czymś takim mówiłam. Komu to ma się podobać? Bo na pewno nie normalnym ludziom prowadzącym zdrowe życie seksualne. A co do stawiania szlabanów, czy wykupywania tańca z młodymi ok, wielu może mieć z tego dużo radości.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 16:27   #625
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
No właśnie o czymś takim mówiłam. Komu to ma się podobać? Bo na pewno nie normalnym ludziom prowadzącym zdrowe życie seksualne. A co do stawiania szlabanów, czy wykupywania tańca z młodymi ok, wielu może mieć z tego dużo radości.
Gdyby na moim weselu coś takiego wymyślili, poczułabym się obrażona jako panna młoda
To nawet nie jest zabawne.

U mnie za to wymyślili konkurs tańca towarzyskiego (trzy pary - każda inny taniec)... na leżąco Powiem wam, że goście mieli ubaw po pachy (oczywiście rozłożono ogromne prześcieradło więc nikt nie musiał "leżeć" na brudnej podłodze.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-09-20, 16:44   #626
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość

U mnie za to wymyślili konkurs tańca towarzyskiego (trzy pary - każda inny taniec)... na leżąco Powiem wam, że goście mieli ubaw po pachy (oczywiście rozłożono ogromne prześcieradło więc nikt nie musiał "leżeć" na brudnej podłodze.
Jak się ktoś przyczepi to może się doszukać podtekstów

Stary 2011-09-20, 16:49   #627
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Jak się ktoś przyczepi to może się doszukać podtekstów
pewnie tak, ale czy walc może mieć podtekst?

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-09-20, 16:59   #628
meg22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
pewnie tak, ale czy walc może mieć podtekst?
jak to... wyglądało?
Stary 2011-09-20, 17:01   #629
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
jak to... wyglądało?
hmm... zabawnie. Wrzuciłabym zdjęcia na forum, ale niespecjalnie chcę dzielić się nimi z "nieznajomymi", szczególnie na publicznym forum.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-09-20, 17:14   #630
iwoncia8
Raczkowanie

GG do iwoncia8

Najlepiej chyba uzgodnić z orkiestrą jakie zabawy nie są mile widziane albo wybrać konkretne. I nie trzeba się martwić że coś odwalą.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości