|
|
#601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lista weselnych kiczów
Cytat:
![]() A podczas wesela to takie urozmaicenie
|
|
|
|
|
|
#602 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie oprócz oczepin będą 2 krótkie zabawy, bo sama ich nie lubię i nie chcę męczyć siebie i gości
|
|
#603 | ||
|
BAN stały
|
Nigdy tak nie pomyślałą, a już ma tylu weselach byłam...
)---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#604 |
|
Zakorzenienie
|
U nas nie ma zwyczaju zbierania na wózek więc goście mogliby być zszokowani lekko
Ja też nie wiem jak bym zareagowała Ale ile można się dowiedzieć na wizażu
|
|
|
|
|
#605 |
|
Zakorzenienie
|
Uogólniasz. U mnie tak nie ma. Byłam na jednym weselu na którym było zbieranie dawno temu i goście od Panny Młodej byli zbulwersowani i nikt nie podszedł do tańców.
|
|
#606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale kto jakie ma zdanie
|
|
|
#607 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie ta zabawa jest na każdym weselu i dla każdego jest to normalne, na tyle nawet że dużo ludzi specjalnie przynosi jakieś drobne na ten cel. I jakoś specjalnie młodzi się na tym nie wzbogacą. Chociaż przy organizacji wesela każdy grosz się liczy
|
|
|
#608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie rzecz biorąc, nie jestem zwolenniczką "pieniędzy na weselu", więc nawet o tzw. "obgrywaniu" gości nie było mowy, mimo, iż dla rodziny TŻ jest to normalne i on i jego rodzice chcieli, żeby było. Uszanowali moje zdanie, poza tym problem i tak by się sam rozwiązał, bo będziemy mieć DJ.
|
|
|
#609 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nigdy nie słyszałam
|
|
|
#610 | |||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=xDs5cvDP7N8 Cytat:
Cytat:
Według mnie też dużo zależy od podejścia gości, niektórzy idą na wesele z taką myślą, że trzeba oddać w kopercie za siebie, albo co gorsza że młodzi na pewno liczą na to, że im się zwróci i tylko patrzą, gdzie kasa. A jaki związek ma DJ z tym czy będzie ta zabawa czy nie?
|
|
|
#611 |
|
BAN stały
|
Co to "obgrywanie gości" ?
|
|
|
|
|
#612 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale taka zabawa jest i to już u mnie tradycja, a jak zbiorę te 300 zł powiedzmy to mam wyrzucić bo to od gości? A za te 300 zł to się raczej nie "odkuje", ale zawsze sie przydadzą. Nie idę z założeniem " o matko, żeby jak najwięcej wrzucili to może chociaż za welon i buty się zwróci"
|
|
|
#613 |
|
BAN stały
|
Eee tam przecież tam się złotówkę czy dwie wrzuca, bez przesady
Mój tata zawsze sobie przygotuje kilka dziesiątek bo mówi, że młodym trzeba pomnóc, nikt nie odbiera tego jako wyłudzanie kasy, a już na pewno nie goście Przynajmniej u mnie - na to się czeka Trzeba wyluzować.POnawiam pytanie o obgrywanie gości, bom ciekawa
|
|
|
|
|
#614 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie na weselach takie zabawy również się zdarzają, ale wszystko zależy także od prowadzących imprezę.
Na moim weselu, podobnie jak na weselu kuzynki, grali ci sami ludzie. Ona była na początku ciąży, co starała się przed rodziną ukryć (i tak wszyscy wiedzieli), więc muzycy w ramach zabawy zrobili "zbiórkę". Za pieniądz tańczyło się z parą młodą. Chodzi bardziej o symboliczne "grosze", chociaż kogo stać, to rzucał grubszą kwotą. U mnie takich zabaw nie było. Z kilku powodów - po pierwsze w ogóle nie chcieliśmy, po drugie zabawa miała być trochę "stonowana", ponieważ rodzina męża była w żałobie (miesiąc wcześniej zmarł teść). Miało również nie być oczepin, tylko coś symbolicznie, ale mąż sam powiedział, że wesele jest nie tylko dla nas, i dlaczego moja rodzina ma na tym ucierpieć. Poza tym nie zgrzeszymy, jak dzisiejszego dnia trochę się pośmiejemy.
|
|
#615 |
|
Zakorzenienie
|
Na własne oczy tego nigdy nie widziałam, ale słyszałam, że to taki zwyczaj, że kapela weselna chodzi między gośćmi z koszyczkiem i gra dla każdego jakąś przyśpiewkę czy coś w tym stylu, a obgrywana osoba wrzuca kasę do koszyka.
W moim regionie by to nie przeszło, tak samo nie ma tu zwyczaju wykupywania tańców z młodymi, zresztą tak jak już ktoś pisał - mało kto u mnie bierze jeszcze jakąś kasę na wesele oprócz drobnych na "szlogę" (w moim kościele na ślubach nie zbiera się "na ofiarę").
Edytowane przez Fela Von Helvete Czas edycji: 2011-09-20 o 12:45 |
|
|
|
|
#616 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#617 |
|
Zakorzenienie
|
Ma, ponieważ przy obgrywaniu zespół układa głupiutkie przyśpiewki na temat poszczególnych gości a oni wrzucają pieniądze, a dj przecież tego zrobi
|
|
#618 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
o jaa ale różnice kulturowe---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- u nas z tym śpiewaniem dla gości też by nie przeszło, raz że nie ma takiego zwyczaju i goście nie wiedzieliby co robić, a dwa to jak siedzą przy stoliku to znaczy , że jedzą, a wtedy wara temu kto przeszkodzi
|
|
|
|
|
|
#619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szlogę robią dzieciaki z sąsiedztwa młodych, przebierają się i blokują drogę samochodom weselników jadących z kościoła na salę linami zrobionymi najczęściej z jakichś starych ciuchów czy prześcieradeł i przepuszczają samochód dopiero jak się im wrzuci jakieś drobne, natomiast jeśli robią ją starsi (>20 lat) to młodzi zazwyczaj dają im flaszkę Najbardziej kreatywna szloga jaką widziałam była w Krakowie, dwóch gości wyjechało maluchem na środek drogi (droga osiedlowa, pod samym kościołem) w kamizelkach odblaskowych, otworzyli go i zaczęli udawać, że się zepsuł, a jak dostali flaszkę weselnej to się "cudownie naprawił"
|
|
|
#621 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() No obgrywanie jest trochę głupie, bo przy wózku to chociaż gości wolna wola rzucić kasą i tańczyć, a taki "obgrywany" co ma zrobić?
|
|
|
#622 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Pieniędzy się nie daje
|
|
|
|
|
|
#623 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Poprostu chodzą i śpiewają a goście razem z nimi![]() Niby Polska taka mała ale jak różne zwyczaje
|
|
|
#624 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To nawet nie jest zabawne. U mnie za to wymyślili konkurs tańca towarzyskiego (trzy pary - każda inny taniec)... na leżąco Powiem wam, że goście mieli ubaw po pachy (oczywiście rozłożono ogromne prześcieradło więc nikt nie musiał "leżeć" na brudnej podłodze.
|
|
|
#626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
pewnie tak, ale czy walc może mieć podtekst?
|
|
#628 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#629 |
|
Zakorzenienie
|
hmm... zabawnie. Wrzuciłabym zdjęcia na forum, ale niespecjalnie chcę dzielić się nimi z "nieznajomymi", szczególnie na publicznym forum.
|
|
#630 |
|
Raczkowanie
|
Najlepiej chyba uzgodnić z orkiestrą jakie zabawy nie są mile widziane albo wybrać konkretne. I nie trzeba się martwić że coś odwalą.
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:36.

.
no ale kto jakie ma zdanie 

Szlogę robią dzieciaki z sąsiedztwa młodych, przebierają się i blokują drogę samochodom weselników jadących z kościoła na salę linami zrobionymi najczęściej z jakichś starych ciuchów czy prześcieradeł i przepuszczają samochód dopiero jak się im wrzuci jakieś drobne, natomiast jeśli robią ją starsi (>20 lat) to młodzi zazwyczaj dają im flaszkę 

Powiem wam, że goście mieli ubaw po pachy (oczywiście rozłożono ogromne prześcieradło więc nikt nie musiał "leżeć" na brudnej podłodze.