![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dzieciaczki wrześniowe 2006
Moje malenstwo prawie w ogole nie mialo zoltaczki.
Za to ja ostatnio ni z gruszki ni z pietruszki znowu mialam problemy z piersiami. Ot polozylam sie spac calkiem zdrowa i wstalam w nocy z 39 stopniami goraczki i bolesna piersia :-( Nie wiem skad to sie wzielo ![]() Z zakupami nie mam problemu bo Joasia spi na spacerkach. Do mnie polozne przychodzily 3 razy, potem jeszcze 2 razy ktos w rodzaju pielegniarki srodowiskowej (moj maz stwierdzil ze ona przyszla tylko szpiegowac ![]() ![]() Joasia ma dzis miesiac ![]()
#62 |
Zakorzenienie
|
Ejva, powinnaś z piersiami pójść do lekarza, prawdopodobnie dostaniesz antybiotyk. Rozgrzej je trochę np. ciepłym ręcznikiem, odpręż się i daj Joasi pierś do ściągnięcia. Jak miałam przy Bartku zapalenie piersi, to tylko on potrafił mi ściągnąć pokarm z tej bolącej piersi [a bolała na początku jak cholera] żaden tam laktator.
Oleńka ma 6 tygodni i 4 dni, urosła 5cm i przybrała 1550g - żarłok mały - zrobiła się z niej niezła klucha ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Wtajemniczenie
|
Ilona, to jest taki naturalny 'odruch" u noworodków.Taki mały organizm nie da rady sobie z nadmiarem bodźców, dlatego usypia- reakcja obronna niejako
![]() Niemal wszystkie noworodki tak się zachowują przy silnych bodźcach dźwiękowych
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
Ejva jak najczesciej dostawiaj Joasie do tej bolącej piersi, to najlepsze lekarstwo. Tez to przerabiałam i to to akurat jak maz musiał wyjechac, całą noc się męczyłam z piersią i temperaturą.
Njlepsze życzonka dla Joasi ![]() Zauważyłam, że mały ma ciągle spocone dłonie, stopy i czoło. Poczytałam wątki na starszych dzieciaczkach i wychodzi na to że Filip ma niedobór wit.D ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Mi doświadczona starsza babeczka w pracy powiedziała, że jak się ma zapalenie piersi i maluch z niej kiepsko ciągnie to najlepiej przystawić do tej piersi...męża. Podobno jej mąz idealnie spełnił się w roli latatora i w 2 dni pozbyła się zastoju i gorączki. Ja w pierwszej ciąży okładałam się lekko stłuczonymi liśćmi z kapusty i taka śmierdząca jak bigos chodziłam po domu. Jednak jak drugi raz złapałam zapalenie drugiej piersi - skończyło się antybiotykiem i zanikiem pokarmu....Powodzenia!
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mariqa - nie wiedziałam, kolejny dowód, że człek uczy się przez całe życie! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Aranka - z tym mezem to mnie powalilas
![]() A caly problem w tym ze mala raczej dobrze pije i dlatego nie rozumialam skad to zapalenie ![]() O wit. D nic nie wiem - i w ogole nie podaje. Na co w ogole jest ona dawana? Profilaktycznie?
#68 |
Zakorzenienie
|
Witamina D3 podawana jest profilaktycznie w celu zapobiegania krzywicy. Podaje się ją od 4 tygodnia do 2-3 lat, wyłączając okresy silnego nasłonecznienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Rozeznanie
|
Dzięki Ilona, juz zadzwoniłam
![]() Myslałam, że któras z Was coś słyszała na ten temat, ale oczywiście nie ma to jak opinia lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
ja równiez podaję 2 kropelki witaminy D3.
Za to jutro idziemy do pediatry bo Lenka ma już za duzo jak na mój gust krosteczek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
Sucha - mam to samo
![]() Najpierw na buzi i zagadywalam polozne ale twierdza uparcie ze to wysypka mleczna i poki dziecku nic nie jest mam sie nie martwic. Tylko wlasnie od chyba poniedzialku pojawily sie krostki na glowce, piersi.... I tez mysle nad lekarzem. Choc ci lekarze tutaj...... ![]() I tak musze isc w przyszlym tygodniu na kontrole wiec zapytam dlaczego nie przepisuja tu vit. d.
#72 |
Raczkowanie
|
hmm chciałabym w końcu pokazać moją malutką ale nie bardzo umiem. Muszę popróbować. Chętnie przyjmę wszelkie porady techniczne
do dzieła - póki pryszczulka moja śpi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
ech. załadowałam ale tylko z komputera. nie potrafię załadować ze strony. stworzyłam sobie album w empiku ale juz dalej sobie nie radzę. prosze pomózcie. jak dodawac ze strony na strone?
pierwsze zdjecie mojej malutkiej jest jeszcze w szpitalu a drugie z pierwszego tygodnia już w domciu kudłata, co? ![]() jeszcze jedno juz swieższe |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Rozeznanie
|
Sucha, Lenka to prawdziwa ślicznotka
![]() ![]() ![]() Ja zdjęcia zmniejszam i ładuję na stronę, więc nie pomogę bo cienka jestem w te klocki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
cudna ta Twoja Lenka
![]() a moze podaj po prostu link do strony? albo w 'zarzadzaj zalacznikami' jest taki pasek Załaduj plik z innej witryny www i tam wklej link do strony ze zdjeciem. Kiedys chyba tak to robilam - ale dokladnie nie pamietam.... wiec w razie problemow jeszcze pokombinujemy ![]()
#76 |
Zadomowienie
|
powinno zadzialac
![]()
A+E=JKD Heal my heart and make it clean Open up my eyes to the things unseen Show me how to love like you have loved me Edytowane przez Ejva Czas edycji: 2007-01-16 o 12:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
no troszke sie opusciłam w zagladaniu tutaj..ale juz nadrabiam zaleglosci!
my z Hanusia bylysmy w piatek na szczepieniu, bo ma juz 6 tyg! na szczescie zniosla bardzo dzielnie i plakala tylko przy ukluciu, a potem dostala cycusia i juz grzecznie pila ![]() ![]() na wizycie dowiedzialam sie wkoncu ile przybrala- ten maly pulpecik ma juz 4900! a jak sie urodzila miala 3300! ![]() szkoda, ze pogoda juz nie taka, bo skoncza sie dlugie spacery... hanus jest na szczescie wolna od wysypek, ale ciagle nie umiem sobie poradzic z zaczerwienieniem pupki! stosowalam sudocrem- niby najlepszy..teraz mam linomag.. i ciagle tak samo.a robie wszystko tak jak trzeba! wycieram,osuszam,kremuje. ..ach.. a co do urzadzen elekrtycznych...jak tylko sie przebudzi albo placze- wlaczamy suszarke i spokoj!!! ![]() pozdrawiamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciągle nie mogę wstawić zdjęć - mój aparat tworzy zbyt duże pliki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
ja również mam ślicznego chlopca. na swiat przyszedł po ciężkiej "podróży" 20 wrzesnia o godz 11.18. na imię mu Natan i jest zdrowiutkim ,słodkim i grzecznym aniołkiem.aniołek ten śle juz do mnie gorące usmiechy i niesmiało wypowiada po cięzkich trudach pierwsze "aaa guuu".fotek narazie nie załączam bo mam w złym formacie choc chetnie bym sie nim pochwaliła.
A gdyby tak się wedrzeć na umysłów górę, Gdyby stanąć na ludzkich myśli piramidzie, I przebić czołem przesądów chmurę, I być najwyższą myślą wcieloną... Juliusz Słowacki,Kordianhttp://www.szipszop.pl/tickers/14094.gifhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33bc146a5d44b854.html |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Wreszcie się udało, pierwsza i ruga od lewej są z września, pozostałe z soboty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
Ilona - jaka pieknosc z tej Olenki
![]() Agata28 - no to witaj ![]() Moj Anioleczek juz do mnie sie usmiecha ![]() ![]() I tez ma tendencje do czestego rumienia pupci, ale dosc szybko schodzi. Smaruje ja tez czasem najzwyklejsza oliwa z oliwek zamiast kremu (tak polecala polozna). W ogole uzywam pampersow (glownie na noc i na spacery) na zmiane z tetrowymi pieluchami. A wy dziewczyny?
#82 |
Zadomowienie
|
Acha - co do kremow, to polozna tez mowila zeby nie przesadzac z iloscia, bo moga zmniejszyc chlonnosc pieluszek typu pampers.
#83 |
Raczkowanie
|
Ilona- sliczna jest ta Twoja córeczka!ale ma usmiech!
![]() moja ma dzis 7 tyg i ..wcale sie tak czesto nie usmiecha...no i nie wiem czemu-myslalam ze bedzie juz rozdawac usmieszki a tu czasem jej sie uda po wielkich trudach rozbawiania... ![]() z ta pupcią to pieluszki tez zmienialam- najpierw pampers teraz huggies ale jakos zadnej roznicy nie widze.wydaje mi sie ze po zrezygnowaniu z sudocremu troszke bledsze jest to zaczerwienienie..zapytam lekarki o ten viosept.. \Ejva zaskoczylas mnie! Ja nawet wcale nie pomyslalam zeby dawac malej zwykle pieluchy..!Poprostu tak jakos-od poczatku pampersy i nawet mi przez mysl nie przeszlo,zeby tetrowe stosowac..Ale to wygoda jest! chyba sie nie zdecyduje na probe-za duzo prania! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Dzięki w imieniu Oli
![]() Nasza służba zdrowi to jakiś koszmar ![]() ![]() ![]() Mała dostała alergii kontaktowej właśnie po zmianie pampersów na huggiesy [choć mnie one wydawały się lepsze], a o tetrze to nawet nie chcę myśleć, brr..., leniwiec jestem [jakbym miała mało do roboty, to jeszcze będę pieluchy hurtowo prała i prasowała ![]() Ja jeszcze smaruję ciałko maścią cholesterolową, bo ma b.suchą skórę, w mamusię niestety. |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() Sucha - jestem ciekawa co Ci pediatra powiedzial na wysypke, bo mi po dzisiejszej wizycie u poloznych nic w sumie nie doradzono - jak dziecko poza wysypka jest zdrowe to trudno - mam ja obserwowac. Jeszcze na srode mam wizyte u lekarza. Ale jak znam zycie to nic wiecej niz te polozne mi nie poradzi.... Bo w UK lecza glownie paracetamolem ![]()
#86 |
Zakorzenienie
|
Ejva, spróbuj wyeliminować ze swojej diety mleko i nabiał [karmisz piersią, prawda?] i poobserwuj. nie chce krakać, ale może to nietolerancja laktozy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Rozeznanie
|
Moja Ninka też ma wysypke na buzi i tez nie bardzo wiem co z tym zrobic ,ani od czego się ona wzięła.
Najpierw przestałam smarować oliwka ,to skóra tak się wysuszyła ,że az sie prawie łuszczyła .Połozna powiedziała,ż emoze za dużo mleka pije ,ale ja nie pije go prawie wcale .mysle ,ze to po prostu od kontaktu z moją ręką (balsam) ,odzieża 9proszki ,płyny) ,broda męża. teraz zamiast oliwki buzię smaruję jej kremem Oilatum i jest torche lepiej. Ninka skończyła juz dwa miesiące i wymaga coraz więcej uwagi ,potrafi się bardzo złościc ,kiedy nikt do niej nie zagląda.Ale za to kiedy jest w dobrym humorze ,pieknie się śmieje i gaworzy . |
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
No jesli to fajktycznie nietolerancja laktozy to jestem uziemiona bo mleko i nabial to chyba 80% mojego menu
![]() Nawet dzis chcialam byc grzeczna i odstawic mleko i z zapomnienia juz pochlonelam jogurt.... Moja Asienka ma dni kiedy tylko placze i placze az nie wiem co robic... Ma sucho, nakarmiona, trzymam ja w ramionach, nie wyglada to na kolki (nie prezy nozek) Zastanawialam sie czy ta wysypka nie ma cos z tym wspolnego - ale potem jej przechodzi i jest jak aniolek i nawet sie smieje do mnie.To bardzo przygnebiajace bo wydaje mi sie ze zle sie nia zajmuje ![]()
#89 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dzieci wrzesień - październik 2006
Dostalam masc na ta wysypke i do tego krem nawilzajacy do smarowania przed kapiela. Lekarka stwierdzila ze to moze byc od twardej wody
![]() ![]() A wit. D przepisuja tylko mamom ktore wlasnie malo w diecie maja nabialu lub jesli w historii rodzinnej byly jakies powiklania z tym zwiazane. Aczkolwiek jesli sie upre to mi przepisze. Sama nie wiem.... czy warto meczyc Malenka? Dziewczyny jak sie bawicie z Waszymi pociechami? Macie jakies zabawy, zabawki?
#90 |
Rozeznanie
|
![]()
Witam ponownie ,
oto moj maly kawaler Thomas, tym razem ma juz 5 tygodni + 3 dni ![]() ![]() ![]() Ostatnio ma problemy z kolka, jednak sprawdzona od lat woda koperkowa naprawde pomaga. Piec minut i nasz bobas spi jak zabity.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.