Dzieci wrzesień-październik-listopad 2006 - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-10-24, 10:23   #61
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva
Dot.: Dzieciaczki wrześniowe 2006

Moje malenstwo prawie w ogole nie mialo zoltaczki.
Za to ja ostatnio ni z gruszki ni z pietruszki znowu mialam problemy z piersiami. Ot polozylam sie spac calkiem zdrowa i wstalam w nocy z 39 stopniami goraczki i bolesna piersia :-( Nie wiem skad to sie wzielo . Malutka ladnie pije i tyje na moich piersiach - wiec dlaczego???
Z zakupami nie mam problemu bo Joasia spi na spacerkach.
Do mnie polozne przychodzily 3 razy, potem jeszcze 2 razy ktos w rodzaju pielegniarki srodowiskowej (moj maz stwierdzil ze ona przyszla tylko szpiegowac ) i mam kolejna wizyte jeszcze w listopadzie. Oprocz tego co tydzien moge isc do specjalnej przychodni prowadzonej przez polozne dla maluszkow do 8 tygodnia zycia, gdzie sa wazone no i jak masz jakies problemy to mozesz pytac. Takze nie moge narzekac na opieke
Joasia ma dzis miesiac

Heal my heart and make it clean
Open up my eyes to the things unseen
Show me how to love like you have loved me
Ejva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-24, 12:06   #62
IlonaP
Zakorzenienie

Ejva, powinnaś z piersiami pójść do lekarza, prawdopodobnie dostaniesz antybiotyk. Rozgrzej je trochę np. ciepłym ręcznikiem, odpręż się i daj Joasi pierś do ściągnięcia. Jak miałam przy Bartku zapalenie piersi, to tylko on potrafił mi ściągnąć pokarm z tej bolącej piersi [a bolała na początku jak cholera] żaden tam laktator.
Oleńka ma 6 tygodni i 4 dni, urosła 5cm i przybrała 1550g - żarłok mały - zrobiła się z niej niezła klucha . A poza tym to "mała imprezowiczka" - im głośniej i więcej ludzi, tym ona lepiej śpi, a jak jesteśmy same to mam problem, bo się ciągle wybudza . I uwielbia dźwięk wiertarki, odkurzacza itd. natychmiast usypia . Wywrotowiec mały !!!
Stary 2006-10-24, 12:17   #63
Mariqa
Wtajemniczenie

Ilona, to jest taki naturalny 'odruch" u noworodków.Taki mały organizm nie da rady sobie z nadmiarem bodźców, dlatego usypia- reakcja obronna niejako
Niemal wszystkie noworodki tak się zachowują przy silnych bodźcach dźwiękowych
Stary 2006-10-24, 12:21   #64
linijka
Rozeznanie

Ejva jak najczesciej dostawiaj Joasie do tej bolącej piersi, to najlepsze lekarstwo. Tez to przerabiałam i to to akurat jak maz musiał wyjechac, całą noc się męczyłam z piersią i temperaturą.
Njlepsze życzonka dla Joasi
Zauważyłam, że mały ma ciągle spocone dłonie, stopy i czoło. Poczytałam wątki na starszych dzieciaczkach i wychodzi na to że Filip ma niedobór wit.D Co radzicie? Iść do lekarza, czy poczekac do szczepienia za tydzień w piątek, a może sama zwiekszę dawkę? Teraz daję jedną kroplę Vigantolu. Chyba to za długo zeby czekać, sama nie wiem. Ilonko może Ty mi poradzisz?
Pozdrawiam
linijka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-24, 16:38   #65
Aranka
Zakorzenienie

Mi doświadczona starsza babeczka w pracy powiedziała, że jak się ma zapalenie piersi i maluch z niej kiepsko ciągnie to najlepiej przystawić do tej piersi...męża. Podobno jej mąz idealnie spełnił się w roli latatora i w 2 dni pozbyła się zastoju i gorączki. Ja w pierwszej ciąży okładałam się lekko stłuczonymi liśćmi z kapusty i taka śmierdząca jak bigos chodziłam po domu. Jednak jak drugi raz złapałam zapalenie drugiej piersi - skończyło się antybiotykiem i zanikiem pokarmu....Powodzenia!

Wszystkie nieba bym oddała aby z TOBĄ dzielić jedno piekło
Aranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-25, 14:38   #66
IlonaP
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linijka Pokaż wiadomość
... Co radzicie? Iść do lekarza, czy poczekac do szczepienia za tydzień w piątek, a może sama zwiekszę dawkę? Teraz daję jedną kroplę Vigantolu. Chyba to za długo zeby czekać, sama nie wiem. Ilonko może Ty mi poradzisz?
Pozdrawiam
Nie jestem lekarzem, może powinnaś po prostu zadzwonić do przychodni? Mnie kazano podawać małej 2 krople Devicapu = 1000 j.m. witaminy D3, mimo że na ulotce napisano że podawać po jednej. Słyszałam, że karmionym piersią dzieciaczkom podaje sie więcej, bo mleko matki zawiera znikomą ilość D3 w przeciwieństwie do sztucznego.
Mariqa - nie wiedziałam, kolejny dowód, że człek uczy się przez całe życie!
Stary 2006-10-25, 16:03   #67
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Aranka - z tym mezem to mnie powalilas
A caly problem w tym ze mala raczej dobrze pije i dlatego nie rozumialam skad to zapalenie Do lekarza w koncu nie doszlam bo z taka goraczka to reka ruszyc nie moglam a teraz to mi juz przeszlo - wlasnie po masazach i okladach z kapusty.
O wit. D nic nie wiem - i w ogole nie podaje. Na co w ogole jest ona dawana? Profilaktycznie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-10-25, 18:06   #68
IlonaP
Zakorzenienie

Witamina D3 podawana jest profilaktycznie w celu zapobiegania krzywicy. Podaje się ją od 4 tygodnia do 2-3 lat, wyłączając okresy silnego nasłonecznienia.
Stary 2006-10-25, 19:28   #69
linijka
Rozeznanie

Dzięki Ilona, juz zadzwoniłam Umówiłam się na jutro z lekarką, że podejdziemy do przychodni i ona zerknie sobie na małego.
Myslałam, że któras z Was coś słyszała na ten temat, ale oczywiście nie ma to jak opinia lekarza.
Stary 2006-10-26, 10:22   #70
Sucha_
Raczkowanie

ja równiez podaję 2 kropelki witaminy D3.
Za to jutro idziemy do pediatry bo Lenka ma już za duzo jak na mój gust krosteczek Te na buzi jeszcze zniosłam dzielnie - ot może trądzik niemowlęcy, może od mojego mleczka zostającego czasem na buzi, albo po prostu skóra się oczyszcza...ale wczoraj pojawiły się już na piersi i dziś są mocno czerwone. Szlag wie co to cholera. Mam nadzieję ze to nie zadne uczulenie bo alergenu ktory spozylam w ostatnich 2 dniach sobie nie przypominam. Znaczy zebym cos nowego wporwadzala...CO to moze byc?

Lena
Sucha_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-26, 10:42   #71
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Sucha - mam to samo
Najpierw na buzi i zagadywalam polozne ale twierdza uparcie ze to wysypka mleczna i poki dziecku nic nie jest mam sie nie martwic. Tylko wlasnie od chyba poniedzialku pojawily sie krostki na glowce, piersi.... I tez mysle nad lekarzem. Choc ci lekarze tutaj......
I tak musze isc w przyszlym tygodniu na kontrole wiec zapytam dlaczego nie przepisuja tu vit. d.

Stary 2006-10-26, 18:16   #72
Sucha_
Raczkowanie

hmm chciałabym w końcu pokazać moją malutką ale nie bardzo umiem. Muszę popróbować. Chętnie przyjmę wszelkie porady techniczne
do dzieła - póki pryszczulka moja śpi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Lena 023.jpg (13,2 KB, 49 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Lena 044.jpg (14,7 KB, 39 załadowań)

Lena
Stary 2006-10-26, 18:21   #73
Sucha_
Raczkowanie

ech. załadowałam ale tylko z komputera. nie potrafię załadować ze strony. stworzyłam sobie album w empiku ale juz dalej sobie nie radzę. prosze pomózcie. jak dodawac ze strony na strone?

pierwsze zdjecie mojej malutkiej jest jeszcze w szpitalu
a drugie z pierwszego tygodnia już w domciu

kudłata, co?

jeszcze jedno juz swieższe
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Rotation of 19.10.06 007.jpg (28,9 KB, 46 załadowań)

Lena
Stary 2006-10-26, 20:19   #74
linijka
Rozeznanie

Sucha, Lenka to prawdziwa ślicznotka Włoski super i jakie długie!!!

Ja zdjęcia zmniejszam i ładuję na stronę, więc nie pomogę bo cienka jestem w te klocki
Stary 2006-10-27, 09:00   #75
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

cudna ta Twoja Lenka

a moze podaj po prostu link do strony?

albo w 'zarzadzaj zalacznikami' jest taki pasek Załaduj plik z innej witryny www i tam wklej link do strony ze zdjeciem. Kiedys chyba tak to robilam - ale dokladnie nie pamietam.... wiec w razie problemow jeszcze pokombinujemy

Stary 2006-10-27, 09:17   #76
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

powinno zadzialac

Edytowane przez Ejva
Czas edycji: 2007-01-16 o 12:19
Stary 2006-10-29, 13:25   #77
majorkaa
Raczkowanie

no troszke sie opusciłam w zagladaniu tutaj..ale juz nadrabiam zaleglosci!
my z Hanusia bylysmy w piatek na szczepieniu, bo ma juz 6 tyg! na szczescie zniosla bardzo dzielnie i plakala tylko przy ukluciu, a potem dostala cycusia i juz grzecznie pila wit D (a wlasciwie vigantol) dostaje po kropelce kiedy jest slonecznie(czyli do dnia dzisiejszego i 2 kropelki jak zacznie sie szarobura pogoda;
na wizycie dowiedzialam sie wkoncu ile przybrala- ten maly pulpecik ma juz 4900! a jak sie urodzila miala 3300!
szkoda, ze pogoda juz nie taka, bo skoncza sie dlugie spacery...
hanus jest na szczescie wolna od wysypek, ale ciagle nie umiem sobie poradzic z zaczerwienieniem pupki! stosowalam sudocrem- niby najlepszy..teraz mam linomag.. i ciagle tak samo.a robie wszystko tak jak trzeba! wycieram,osuszam,kremuje. ..ach..
a co do urzadzen elekrtycznych...jak tylko sie przebudzi albo placze- wlaczamy suszarke i spokoj!!! uwielbia to!!
pozdrawiamy
majorkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-29, 13:32   #78
IlonaP
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majorkaa Pokaż wiadomość
hanus jest na szczescie wolna od wysypek, ale ciagle nie umiem sobie poradzic z zaczerwienieniem pupki! stosowalam sudocrem- niby najlepszy..teraz mam linomag.. i ciagle tak samo.a robie wszystko tak jak trzeba! wycieram,osuszam,kremuje. ..ach..
Ola też miała zaczerwienioną pupę, bo nieopatrznie zmieniłam pieluszki - jej odpowiadają tylko pampersy - dostałam maść Viosept, pomogło. Może pieluszki których używasz są za mało przewiewne dla małej, spróbuj poeksperymentować.
Ciągle nie mogę wstawić zdjęć - mój aparat tworzy zbyt duże pliki a nie mam za bardzo czasu bawić się w ich przeróbkę.
Stary 2006-10-29, 14:19   #79
AGATA28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylwiamaria Pokaż wiadomość
Linijka czy tylka ja i ty mamy chlopcow? Czy moze jest nas wiecej? Twoj jest uroczy i jak cudownie sie smieje. Moj zaczyna sie smiac ,jednak czas wyjatkowo szybko leci wiec pewnie juz w krotce tez bedzie rozdawal usmiechy))))) na wszystkie strony.
ja również mam ślicznego chlopca. na swiat przyszedł po ciężkiej "podróży" 20 wrzesnia o godz 11.18. na imię mu Natan i jest zdrowiutkim ,słodkim i grzecznym aniołkiem.aniołek ten śle juz do mnie gorące usmiechy i niesmiało wypowiada po cięzkich trudach pierwsze "aaa guuu".fotek narazie nie załączam bo mam w złym formacie choc chetnie bym sie nim pochwaliła.
I być najwyższą myślą wcieloną...

Juliusz Słowacki,Kordianhttp://www.szipszop.pl/tickers/14094.gifhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33bc146a5d44b854.html
AGATA28 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-10-30, 07:29   #80
IlonaP
Zakorzenienie

Wreszcie się udało, pierwsza i ruga od lewej są z września, pozostałe z soboty .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (17,6 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (18,2 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (18,6 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0643.jpg (19,9 KB, 18 załadowań)
Stary 2006-10-30, 08:11   #81
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Ilona - jaka pieknosc z tej Olenki
Agata28 - no to witaj nie moge sie doczekac zdjatek.

Moj Anioleczek juz do mnie sie usmiecha To jest po prostu niesamowite

I tez ma tendencje do czestego rumienia pupci, ale dosc szybko schodzi. Smaruje ja tez czasem najzwyklejsza oliwa z oliwek zamiast kremu (tak polecala polozna). W ogole uzywam pampersow (glownie na noc i na spacery) na zmiane z tetrowymi pieluchami. A wy dziewczyny?

Stary 2006-10-30, 08:11   #82
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Acha - co do kremow, to polozna tez mowila zeby nie przesadzac z iloscia, bo moga zmniejszyc chlonnosc pieluszek typu pampers.

Stary 2006-10-30, 10:41   #83
majorkaa
Raczkowanie

Ilona- sliczna jest ta Twoja córeczka!ale ma usmiech!
moja ma dzis 7 tyg i ..wcale sie tak czesto nie usmiecha...no i nie wiem czemu-myslalam ze bedzie juz rozdawac usmieszki a tu czasem jej sie uda po wielkich trudach rozbawiania... Az sie boje czy taka powazna bedzie??
z ta pupcią to pieluszki tez zmienialam- najpierw pampers teraz huggies ale jakos zadnej roznicy nie widze.wydaje mi sie ze po zrezygnowaniu z sudocremu troszke bledsze jest to zaczerwienienie..zapytam lekarki o ten viosept..
\Ejva zaskoczylas mnie! Ja nawet wcale nie pomyslalam zeby dawac malej zwykle pieluchy..!Poprostu tak jakos-od poczatku pampersy i nawet mi przez mysl nie przeszlo,zeby tetrowe stosowac..Ale to wygoda jest! chyba sie nie zdecyduje na probe-za duzo prania!
majorkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-30, 13:59   #84
IlonaP
Zakorzenienie

Dzięki w imieniu Oli ona się "hiholi" cały czas, śmieszek mały. Śmiała sie nawet do lekarki w poradni neonatologicznej, z której właśnie wróciłyśmy.
Nasza służba zdrowi to jakiś koszmar - dostałam skierowanie na usg główki, planowo dopiero w grudniu , zaproponowałam odpłatne i cytuję: "pani doktor, w drodze wyjątku, zejdzie do państwa w czwartek o 10.00"
Mała dostała alergii kontaktowej właśnie po zmianie pampersów na huggiesy [choć mnie one wydawały się lepsze], a o tetrze to nawet nie chcę myśleć, brr..., leniwiec jestem [jakbym miała mało do roboty, to jeszcze będę pieluchy hurtowo prała i prasowała ]
Ja jeszcze smaruję ciałko maścią cholesterolową, bo ma b.suchą skórę, w mamusię niestety.
Stary 2006-10-30, 14:34   #85
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

hmmm, jakos juz sie przyzwyczailam do tych tetrowych - glownie mam wrazenie ze sa zdrowsze, Asia szybko lapie wysypke od pieluszek i szybciej schodzi jak zawijam ja w tetrowe. Owszem prania troche jest - ale z prasowania juz zrezygnowalam Mysle ze z czasem przerzuce sie calkowicie na wygode - ale poki co to tak na zmiane

Sucha - jestem ciekawa co Ci pediatra powiedzial na wysypke, bo mi po dzisiejszej wizycie u poloznych nic w sumie nie doradzono - jak dziecko poza wysypka jest zdrowe to trudno - mam ja obserwowac. Jeszcze na srode mam wizyte u lekarza. Ale jak znam zycie to nic wiecej niz te polozne mi nie poradzi.... Bo w UK lecza glownie paracetamolem

Stary 2006-10-30, 18:44   #86
IlonaP
Zakorzenienie

Ejva, spróbuj wyeliminować ze swojej diety mleko i nabiał [karmisz piersią, prawda?] i poobserwuj. nie chce krakać, ale może to nietolerancja laktozy .
Stary 2006-10-31, 14:00   #87
gosiula
Rozeznanie

GG do gosiula

Moja Ninka też ma wysypke na buzi i tez nie bardzo wiem co z tym zrobic ,ani od czego się ona wzięła.
Najpierw przestałam smarować oliwka ,to skóra tak się wysuszyła ,że az sie prawie łuszczyła .Połozna powiedziała,ż emoze za dużo mleka pije ,ale ja nie pije go prawie wcale .mysle ,ze to po prostu od kontaktu z moją ręką (balsam) ,odzieża 9proszki ,płyny) ,broda męża.
teraz zamiast oliwki buzię smaruję jej kremem Oilatum i jest torche lepiej.
Ninka skończyła juz dwa miesiące i wymaga coraz więcej uwagi ,potrafi się bardzo złościc ,kiedy nikt do niej nie zagląda.Ale za to kiedy jest w dobrym humorze ,pieknie się śmieje i gaworzy .
gosiula jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-10-31, 17:04   #88
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

No jesli to fajktycznie nietolerancja laktozy to jestem uziemiona bo mleko i nabial to chyba 80% mojego menu
Nawet dzis chcialam byc grzeczna i odstawic mleko i z zapomnienia juz pochlonelam jogurt....

Moja Asienka ma dni kiedy tylko placze i placze az nie wiem co robic... Ma sucho, nakarmiona, trzymam ja w ramionach, nie wyglada to na kolki (nie prezy nozek) Zastanawialam sie czy ta wysypka nie ma cos z tym wspolnego - ale potem jej przechodzi i jest jak aniolek i nawet sie smieje do mnie.To bardzo przygnebiajace bo wydaje mi sie ze zle sie nia zajmuje

Stary 2006-11-02, 16:20   #89
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva
Dot.: Dzieci wrzesień - październik 2006

Dostalam masc na ta wysypke i do tego krem nawilzajacy do smarowania przed kapiela. Lekarka stwierdzila ze to moze byc od twardej wody Uczulenie na mleko krowie raczej wykluczyla bo mala ladnie rosnie. Tym niemniej staram sie ograniczac - kupilam sobie kozie mleko
A wit. D przepisuja tylko mamom ktore wlasnie malo w diecie maja nabialu lub jesli w historii rodzinnej byly jakies powiklania z tym zwiazane. Aczkolwiek jesli sie upre to mi przepisze. Sama nie wiem.... czy warto meczyc Malenka?

Dziewczyny jak sie bawicie z Waszymi pociechami? Macie jakies zabawy, zabawki?

Stary 2006-11-03, 21:08   #90
sylwiamaria
Rozeznanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do sylwiamaria GG do sylwiamaria
Smile Dot.: Dzieci wrzesień - październik 2006

Witam ponownie ,
oto moj maly kawaler Thomas, tym razem ma juz 5 tygodni + 3 dni .
Ostatnio ma problemy z kolka, jednak sprawdzona od lat woda koperkowa naprawde pomaga. Piec minut i nasz bobas spi jak zabity.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_4572.JPG (80,2 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4583.JPG (68,8 KB, 17 załadowań)

1. " W życiu niewiasty rozróżnić można siedem okresów: niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta."
George Bernard S

sylwiamaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości