|
|
#3631 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Harry Potter?
ja coś pochrzaniłam i nie mogę się zarejestrować
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|
|
|
|
#3632 |
|
Zakorzenienie
|
A ja ciągle nie mam maila
czy to normalne? niepokoję się
|
|
|
#3633 |
|
Raczkowanie
|
Na Harrym się wychowałam - pierwsze dwie części przeczytałam chwilę przed dwunastymi urodzinami, zaś ostatnia część w polskim przekładzie ukazała się na początku mojej maturalnej klasy. Czyli zaliczam się do pokolenia, które dosłownie dorastało razem z Harrym
![]() Teraz lubię od czasu do czasu poczytać Czarę Ognia czy Księcia Półkrwi i powspominać. Ludzie którzy twierdzą że to bajki dla dzieci chyba sami bardzo chcieliby wyrosnąć z dziecinnych zapatrywań :P |
|
|
|
|
#3634 |
|
Przyczajenie
|
Uwielbiam Harry'ego Pottera!
Siedzę w tym fandomie od lat i głównie zajmuje się czytaniem rożnych opowiadań dotyczących HP. Ale samym Potterem zainteresowałam się dość późno, bo jakoś w trakcie premiery Zakonu Feniksa w kinach. Najbardziej lubię Severusa (ryczałam przez pół książki kiedy umierał) i Toma. Strasznie szkoda, że to już koniec. |
|
|
|
|
#3635 |
|
Zakorzenienie
|
Mortuoris to znaczy czytasz takie fan fiction?
takie blogi itp? czy co?
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|
|
|
|
#3636 |
|
Zakorzenienie
|
i ja
a najlepsze,ze na poczatku go nienawidzilam.Ostatnio odswierzylam sobie HBP ( po angielsku zeby bylo wiecej korzysci ^^). Moze poczytam jeszcze swoje ulubione ff. zaintrygowalyscie mnie tym pottermore. Na jakiej zasadzie jest przydzial do domow? chce do Slytherinu i zrobie wszystko,zeby tam trafic ( jak prawdziwy Slizgon).
|
|
#3637 |
|
Konto usunięte
|
na zasadzie testu
Znaczy masz możliwości i odpowiadasz
|
|
|
|
|
#3638 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;29638777]na zasadzie testu
Znaczy masz możliwości i odpowiadasz [/QUOTE]dzieki. To czekam na pazdziernik Zobaczymy co z tego bedzie.
|
|
#3639 |
|
Rozeznanie
|
Także wychowałam się na Harrym! 'Kamień filozoficzny' zaczęłam czytać mając 11 lat- czyli dorastałam razem z Harrym wraz z następnymi częściami
Nie potrafię powiedzieć, która cześć jest moją ulubioną, wszystkie kocham i wszystkie przeczytałam 5234235345 razy :P jednak chyba najbardziej ciągnie mnie do 'komnaty tajemnic', miłe wspomnienia z nią związane. Filmów ogólnie nie lubię i uważam, że to profanacja książek, gdybym zobaczyła filmy przed przeczytaniem książki, to wiem, że na pewno nigdy bym po nią nie sięgneła. ALE to tylko moje zdanie. Zawsze chciałam HP jako lekturę i nie doczekałam się tego ale moja siostra chodzi teraz do IV klasy i jako obowiązkową lekturę ma HPiKF! ale jej zazdroszczę! pozdrawiam wszystkich maniaków
|
|
|
|
|
#3640 |
|
Konto usunięte
|
gorzej jak to, że jest to lektura zepsuje jej cały obraz i zabawę... lektur raczej się nie lubi i czyta bo musi
|
|
|
|
|
#3641 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#3642 |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
Ja tez wychowałam się na Harrym. Wszystkie części przeczytałam niezliczoną ilość razy i na chwilę obecną strasznie żałuję, że jakiś rok temu je sprzedałam, bo chciałam swojemu młodszemu rodzeństwu zaoferować zamiast "Zmierzchu" .. Chyba będę musiała wybrać się do biblioteki i przypadkiem wypożyczyć wszystkie 7 części HP ;D
Przy okazji przeczytam je wszystkie jeszcze raz... Pierwszą cześć przeczytałam mając 10 lat w dwa dni. Pamiętam jak leżałam chora i czekałam na tatę, który wróci z księgarni z książką dla dziecka Taaaak bardzo mnie wciągnęła, że nawet nie zauważyłam,kiedy się skończyła. |
|
|
|
|
#3643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. no i zapytałam w razie gdybyś znalazła jakis dobry . ![]() chociaż ja znam 2 dobre ale nie dokończonę/
|
|
|
|
|
#3644 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#3645 | |
|
Are you talking to me?!
|
Cytat:
|
|
|
#3646 |
|
Zakorzenienie
|
Halo halo, czy ktoś tu jeszcze w ogóle zagląda?
ja niestety nie mam czasu na nic, ale jutro ostatni egzamin, więc mam nadzieję ponadrabiać zaległości ![]() na rozruszanie polecam http://www.youtube.com/watch?v=W6P4_mwGYv4 naprawdę bardzo poruszył mnie ten filmik, jest przepiękny! A w ferie jest pretekst do czytania HP - potrzebuję go do pracy mgr
|
|
|
#3647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3649 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I w ogóle czemu się już nie pojawiasz na Huncwotkach? |
|
|
|
|
|
#3650 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie kompletnie nie miałam czasu w tym semestrze - zaczełam studia magisterskie i poszłam też na drugi kierunek. Ale teraz mam ferie - wszystkie egzaminy zdane
Moja mgr to dopiero pomysł, nie zaczęłam jeszcze pisać ale powiem w tajemnicy (:P) że będę pisać o neologizmach, a licencjat też miałam o Harrym... napisałam o technikach tłumaczeniowych nazw własnych z angielskiego na polski (studiuję anglistykę). Obroniona na 5!
|
|
|
#3651 |
|
Zakorzenienie
|
wow...fajnie
trudno było z taką pracą? Też o tym myślę Mogłabyś jakąś literaturą zarzucić? U mnie to dopiero baaaaardzo przedwstępne plany, ale zawsze warto się zorientować.
|
|
#3652 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie bardzo dobrze mi się pisało, oczywiście teoria nie miała nic wspólnego z Harrym, ale jak przyszło ją zastosować w ostatnim rozdziale, to to była po prostu świetna zabawa dla mnie!
![]() i jakoś tak chciało mi się pisać tę pracę, ciągnęło mnie do tego... dlatego uważam, że najlepiej wybrac sobie temat, który Cię interesuje. Też o tym myślisz w sensie że nad tym tematem, czy ogólnie o Harrym? Bo moja bibliografia to przede wszystkim pozycje związane z przekładem. Jeśli jesteś zainteresowana, to oczywiście mogę Ci podesłać bibliografię z licencjata ![]() Do pracy mgr nie mam jeszcze bibliografii to nie zaczęłam szukać.
|
|
|
#3653 |
|
Zakorzenienie
|
Ogólnie myślę o Harrym, jeszcze nie wiem czy będzie to możliwe bo nie miałam seminarium. Też mam ochotę napisać o czymś co mnie wciągnie
Bibliografię chętnie obejrzę, mail na PW wysyłam i z góry dziękuję.
|
|
#3654 |
|
Zakorzenienie
|
Wysłałam
![]() a co studiujesz?
|
|
|
#3655 |
|
Zakorzenienie
|
Och, Harry Potter
![]() Wychowałam się na HP. Napięcia, z jakim przywoziło się do domu kolejną, świeżutką część (zaczęłam czytać, gdy w Polsce dostępne były pierwsze dwie, Azkaban dopiero parę miesięcy później) nie zapomnę nigdy I to kibicowanie Harry'emu i spółce, złość na rozpuszczonego bachora Dracona... ech Z perspektywy ładnych już paru lat widzę przede wszystkim, jak bardzo różni się ostatni tom od tych pierwszych - w przypadku tej serii bohaterowie naprawdę dorastają razem z czytelnikami. KF jest prosty, optymistyczny, ot, taka bajeczka dla dzieci, w której niemal maltretowany przez rodzinę chłopiec dostaje się do lepszego świata. O CzO wzwyż - uważam, że to już nie są książki dla dzieci. Fabuła jest już znacznie bardziej skomplikowana, wielka trójka zdecydowanie więcej ma w sobie z dorosłych niż z dzieci... a już zrozumieć, jaką postacią naprawdę jest Dumbledore, czy cały wątek Snape'a może tylko osoba z pewnym doświadczeniem według mnie.No właśnie, i uwielbiałam Snape'a |
|
|
|
|
#3656 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja go w pierwszych 3 częściach nie lubiłam. A potem pojawił się Syriusz i ich konflikt, a potem w piątej wspomnienia Snape`a o tym jak ojciec Harry`ego go dręczył. A pod koniec siódmej to mi nawet go szkoda było, bo on po prostu kochał Lily.
Ja lubię Bellatriks i Voldemorta z tych wspomnień w szóstej części. Zamierzałam założyć wątek o HP, ale widzę, że już jest. Kocham HP, wychowałam się na nim, i z nim (pierwsza część pojawiła się jak miałam 3 lata, a w Polsce jak miałam 6). Zaczęłam czytać w drugiej klasie szkoły podstawowej i rosłam razem z Harrym, Ronem i Hermioną (ależ to brzmi ). Od tych 10 lat, co roku czytam wszystkie części i co roku tak samo dobrze się bawię. |
|
|
|
|
#3657 |
|
Zakorzenienie
|
W tym wątku juz prawie nie piszemy, bo ciągle ktoś zgłaszał do moderatora, jak nam temat zszedł na coś nie bezpośrednio związany z Harrym
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=583810&page=117 teraz udzielamy się tutaj
|
|
|
#3658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i zawsze była to jakaś odskocznia od Jedynie Słusznych i Zawsze Poprawnych Gryfonów, oraz wielkiego i dobrego HP.
|
|
|
|
|
|
#3659 |
|
Rozeznanie
|
O lubiłam tę serię... "więźnia azkabanu" przeczytałam chyba z trzy razy:P
ale niestety rozczarowałam się ostatnią częścią książki... pomoc Dumbledora harremu osiągnęła szczyt ... owszem zawsze mu pomagał ale w tej części to lekko przesadziła moim zdaniem i w ogóle to co wyszło ze Snapem to też lekka przeginka ... zniszczyła coś co przez tyle tomów tworzyła... po co?A mogłaby być to naprawdę świetna seria , cóż czuję do tej pory niesmak. |
|
|
|
|
#3660 |
|
Zakorzenienie
|
To jak to wg Ciebie miało wyglądać?
![]() Dla mnie wszystko się pięknie składa w jedną całość
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:58.

czy to normalne? niepokoję się
19.09.2015
takie blogi itp? czy co?

a najlepsze,ze na poczatku go nienawidzilam.

).