|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2012 Marcowo - Kwietniowe mamy - nie na EURO, a na dziecko czekamy :)
. A jeszcze jakby do mojego męża doleciało to cały personel wyszedłby z sali, bo nie dałoby się wytrzymać |
|
|
|
#1892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo zorientuj sie, czy w szpitalu gdzie chcesz rodzic organizuja kursy przygotowujace, zeby nauczyc sie ewentualnego slownictwa ![]() chociaz powiem ci, ze ja w sumie tez sie balam troche, czy bede rozumiec czego ode mnie chca, ale jednak dalam rade i nie bylo trudno zrozumiec "teraz wdech, wydech", "teraz przemy" ![]() Nic to zmykam i sprobuje troche pospac, bo chyba czeka mnie ciezka noc... moja malenka jest marudna i niespokojnie spi... oby to szybko minelo ![]()
|
|
#1893 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze dziecię od razu po wyskoczeniu zaczęłoby się śmiać zamiast płakać
---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Gucia, takie proste terminy raczej zrozumiem
|
|
|
|
#1894 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tyle ze mi wody odeszly doslownie sekundy wczesniej przy badaniu na lozku, naszla mnie nieodparta ochota na parcie i tylko polozna mnie spytala :" no kochana, to teraz ostateczna decyzja, tu, czy w wannie" Cytat:
![]() a co do terminologii, to czego niby chcialabys wysluchiwac podczas porodu? Bo chyba nie fizjologii i opowiesci o tym co sie dzieje ![]() A na tz tak nie licz, bo i on moze stracic glowe w tym czasie. W koncu dla faceta to tez wielkie przezycie... i dodatkowo cierpienie, ze nie moze pomoc w zaden sposob swojej ukochanej kobiecie dracej sie w nieboglosy ![]() dobra, zmykam w koncu, bo swit mnie tu zastanie ![]()
|
|
#1895 |
|
Zadomowienie
|
Ooo ja , ja też się uśmiałam..
Wyskoczyć, utopić lub powiesić ![]() No jeszcze ostatecznie można urodzić.Całkiem sympatycznie to wygląda.. Koło mi się strasznie podoba ![]() Chyba jednak pokoje u mnie trochę bardziej przytulne są.. Nie ma tyle kafli i światło często jest ściemnione.. A łóżko chyba dość podobne.. Jak kiedyś zrobię u mnie zdjęcia, to wstawię U mnie chyba wanny nie ma A szkoda.. ale ja skorzystam ze swojej zanim pojadę do szpitala.. o ile wszystko będzie ok. Tak robię wkłucia centralne. Głównie szyjna wewn. , czasem udowa, rzadko bardzo podobojczykowa. Ale mistrzem jeszcze nie jestem ![]() Agulka to Ty ze Ślaska widzę My się budujemy na wsi k. Tarnowskich Gór. A w Tychach mój mąż się urodził![]() Plan był taki, żeby pracować tutaj do lipca 2012, i wracać.. Staraliśmy się o dzidzię i już myślałam , że się nie uda. W zasadzie cykl, w którym zaszłam w ciążę był ostatnim miesiącem starania. Miałam już dość i chciałam znowu zacząć brać tabletki. Na szczęście dzidzia zrobiła nam niespodziankę No i teraz trochę plany się zmieniają, bo macierzyńskie irlandzkie chce dostać. Dodatkowo jak się da, chcę dla maleństwa paszportu irlandzkiego. Zobaczymy jak będziemy stali z domem. Na początek chociaż dół wykończyć trzeba. Gorzej, że teraz muszę trochę zwolnić i staram się dyżury'odsprzedawać' , więc kasa na dom teraz idzie niewielka.. A wydatków mnóstwo ![]() Wątpię czy zostaniemy w Polsce na stałe, a wracamy , bo już nie mam siły przeprowadzać się raz na 6 miesięcy ew. raz na rok(tak wygląda robienie specjalizacji w Irlandii). Mam już dość. Chcę skńczyć speckę w jednym miejscu , a dalej zobaczymy Może Szwecja???
|
|
|
|
#1896 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc tyle dobrze ![]() Cytat:
Fajne te Wasze maluszki, ja muszę jeszcze czekać tydzień na wizytę, mam nadzieję, ze wszystko będzie dobrze! ![]() Nie no dziewczyny, nie było mnie raptem kilka godzien i 5 stron miałam do nadrobienia gaduły z Was nie złe
|
|
#1897 |
|
Zakorzenienie
|
zrobiłaś takiego smaka na pizze, że z TŻtem zamówiliśmy dzisiaj ![]() była pyszna duża na grubym spodzie z szynką, pieczarkami, kurczakiem i brokułami ![]() ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ---------- Która z Was bierze TŻta na poród ??
|
|
|
|
#1898 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie, zresztą mój sam nie pójdzie, boi się
:P
|
#1899 |
|
Zakorzenienie
|
ja też nie chciałam, ale chyba zmieniłam zdanie
|
|
|
|
#1900 |
|
Zakorzenienie
|
ja nawet jak bym zmieniła zdanie to i tak mój mężul nie pójdzie.
On się boi popatrzeć jak np. złamię sobie paznokcia czy tam gdzieś się przetnę Zamiast pożytku z Niego, byłoby więcej problemu
|
#1901 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() ja już w pracy siedzę - dobrze że dziś piątek normalnie dziś się nawet wyspałam ani razu nie wstawałam w nocy siusiu ![]() troszkę Was poczytałam i widzę że był poruszany temat TZ przy porodzie. Mój powiedział że będzie się za mnie modlił w Częstochowie bo ja mam termin na kwiecień a wtedy rozpoczyna się sezon motocyklowy. No ale do kwietnia jest dużo czasu więc może zmieni zdanie. Choc ja jeszcze sama nie wiem czy chcę Go przy porodzie. Jak narazie tak. Najzabawniejsze jest to że to koledzy Go namawiają którzy byli przy porodzie swoich pociech i są dumni bo mówią "że to było dla nich najwspanialsze uczucie i przyżycie na świecie"Miłego dzionka może mi się uda jeszcze dziś odezwać ![]() Aha lekarz przepisał mi materna centrum ale to sa drogie tabletki szczególnie jak tracę pracę... więc w aptece polecono mi tańszy odpowiednik prenatal classic - brała któraś z was te witaminki?? |
|
|
|
#1902 |
|
Zakorzenienie
|
Mój mąż będzie przy porodzie. Sam chce, a jeśli nawet by nie chciał, to nie ma wyjścia
Skoro ja się będę męczyć, to niech mnie chociaż wspiera. To przecież nasze wspólne Dzieciątko, więc dlaczego miałoby go nie być przy jego narodzinach? Ciężko mi zrozumieć mężczyzn, którzy mówią nie, bo nie. Tymbardziej, że kobieta bardzo chce jego obecności, bo potrzebuje wsparcia.
|
|
|
|
#1903 |
|
Zakorzenienie
|
Moj maz nie bedzie przy porodzie, bo nie chce a ja nie mam zamiaru go zmuszac do tego sa mezczyzni, ktorzy nie chca widziec swojej kobiety cierpiacej, niemogac jej praktycznie w zaden sposob pomoc. Moj do takich nalezy. Powiedzial, ze jak ja bede bardzo tego chciala to bedzie, ale sam z siebie nie czuje takiej potrzeby i wolalby poczekac na korytarzu. A ja jeszcze nie wiem, czy chce zeby byl przy mnie - blizej porodu bede sie nad tym zastanawiac i cos postanowie Ja juz po sniadanku, maz juz w pracy. Jutro jedziemy po farby niesamowite jak szybko ten czas zlecial, dopiero co je znalezlismy a do przeprowadzki byly 3 miesiace
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#1904 |
|
Zadomowienie
|
E nie to ja nie chcę żeby mąż był ze mną
![]() z resztą sam twierdzi że widok cierpiącej mnie z jego powodu i że nie może mi pomóc za bardzo w bólu byłby nie do zniesienia poza tym jakoś wolałabym mamę A ja dzisiaj do dentysty:/ miałam za wysokie CRP jak byłam z wynikami u gina i pierwsze co zapytal czy zeby zdrowe no to ja mu na to ze jeden mądrości do usunięcia. Gin sie tylko zapytał na co czekam a mnie mój pan dentysta powiedzial ze lepiej w II trymestrze dopiero cos robic. Ide dzisiaj sie zapytac czy podejmie sie usuniecia tego zeba dzisiaj ( na dzisiaj mam termin wizyty u stom.) czy umawiamy sie na nastepny termin a dzisiaj na fotel siada mama . Podobno znieczulenie można brac w ciaży?
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
#1905 |
|
Zadomowienie
|
alamig- jak Ty sobie wyobrażasz zmusić męża do porodu rodzinnego? Jeśli ktoś się nie nadaje, to zmuszanie go uczestniczenia przy porodzie tylko wywoła u niego traumę i będzie to źle wspominał. Według mnie nie można zmuszać. Jeśli ktoś chce, to proszę bardzo, a jeśli nie, to jego decyzja. Ewentualnie można swojego meza namawiać i rozmawiać z nim o tym, ale gdy i tak się nie uda, to myślę, ze to nie koniec świata.
|
|
|
|
#1906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1907 |
|
Raczkowanie
|
Dzień Dobry!
Z rana brak brudzenia ale telewizor się schrzanił (mała strata) Mojemu TŻ-towi śnił sie dzisiaj bł.Jan Paweł II, który głaskał mnie po brzuchu i błogosławił naszego dzidziusia Jestem dobrej myśli, że wszystko się ułoży.Z kalendarza wagi wyszło, że mogę przytyć 10-11 kg. A obecnie ważę o 0,5 kg za dużo
|
|
|
|
#1908 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1909 |
|
Raczkowanie
|
mam prośbę
czy mogłybyście mi wytłumaczyć jak sie dodaje avatara? Robie tak: -edytuj avatar -uzyj własnej ikonki -przegladaj (zaznaczam ikonkę z pulpitu format .jpg waga 8 kB 90x86 pixeli) -zachowaj zmiany Pojawia sie pusta karta. Na dolnym pasku pisze zakończono. Avatar nie zostaje dodany ![]() POMOCY!!! |
|
|
|
#1910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1911 |
|
Zakorzenienie
|
Wstałam rano, pojechałam na pobranie krwi, wróciłam, zwymiotowałam i już jestem po śniadanku
![]() Ale chyba zaraz położę się na trochę bo nie jestem wyspana, mimo iż szybko wczoraj zasnęłam i w nocy miałam tylko jedno wstawanie. Ah, jak fajnie jest łatwo zasnąć
|
#1912 |
|
Zadomowienie
|
cześć dziewczyny.
sorry,że się nie odzywałam, lecz nie miałam ostatnio na nic czasu. mam za dużo na głowie i jestem przemęczona ![]() przyszłam się pochwalić,że byłam na pierwszym usg. popłakałam się jak usłyszałam bicie małego serduszka.... okazało się,że jestem w 9 tyg ciąży, a nie jak wynikało z ostatniej miesiączki ,ze w 11. no i lekarz powiedział,że wszystko w porządku ![]() ale wiecie co, Tż nie był ze mną na badaniu, chciałam żeby był, ale jakoś go nie prosiłam, bo myślę,ze nie chciałby mnie oglądać na usg dopochwowym, więc nie wiem co on myśli o porodzie rodzinnym. ja bym chciała,żeby był przy mnie, wspierał, potrzymał za rękę..no ale zmuszać go nie będę jak nie będzie chciał.
|
#1913 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie mąż przy porodzie nie będzie! Nie! Nie! Nie!
Ma mój zakaz to raz, dwa - sam nie chce. Przerażają go rzeczy związane z lekarzami, przeraża go to, że będzie mnie bolało, przeraża go to, że może być krew. Pod tym względem jest bardzo wrażliwy i jeśli mogę zaoszczędzić mu takich widoków, to niech zaczeka na korytarzu (o ile będzie pracował w mieście a nie w delegacji :/ ). Na porodówkę wezmę mamę, bo wiem, że mama będzie w stanie mi pomóc, choćby słowem, choćby pot wytrze z czoła. A jak będzie trzeba to sama ten poród odbierze a pępowinę przegryzie
|
#1914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może jakiejś opcji nie zaznaczyłaś |
|
|
|
|
#1915 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() Cytat:
ja tam rodze bo to m-sce ma najlepsze opinie pod wzgledem opieki nad ciezarna i dzieckiem. Tam gdzie mieszkam, jest centrum opieki nad matka i noworodkiem, z dawnego szpitala miejskiego utworzone, ale ordynator ma takie opinie ze strach sie bac i to nie jakies pomowienia,lekarze wiekszosc tez tacy ze naprawde strach tam rodzic. Nie mam wyboru szczerze mowiac. Mam jeszcze Katowice, tam jest prywatna klinika, ale nie maja sprzetu dla noworodkow i wysylaja dziecko po narodzinach gdzies do szpitala (gdzie wiesz ze czas sie liczy), co jak np trzeba do respiratora podlaczyc? to nie maja takich rzeczy..Milo ze Twoj maz urodzil sie w Tychach no szpital ma juz swoje lata, ale polozniczy to oddzial kliniczny, wiec sama prcujac tez w wojewodzkim szpitalu ale wlasnie w klinicznym oddziale wiem jacy dobrzy specjalisci tam pracuja, w przeciwienstwie do szpitalikow miejskich.A Tobie zycze by udalo sie szybciutko wybudowac dom no i na pewno przed Wami nie latwu czas, ale jakos sie ulozy. ![]() A o wklucia centralne pytalam, bo my zawsze anestezjologow prosimy i jestem zawsze pod wrazeniem jak im to swietnie idzie ![]() bo my juz bezsilne jestesmy z zylami obwodowymi, chociaz czasem zdarzy sie ze na obwodzie nie mozemy znalezc (czesto mamy do dyspozycji tylko jedna reke, bo w nogi unikamy klucia a po jednej jak maja niedowlad to w niedowlad tez nei mozna) a przychodzi anestezjolog do wklucia centralnego a jednak znajdzie jeszcze czasem cos na obwodzie i wkluje sie jeszcze na dodatek zielonym wenflonem w taka dla nas niewidoczna juz zylke ![]() Cytat:
Znieczulenie mozna pytalam ostatnio lekarza.to cudownie
|
|
#1916 | |
|
Zadomowienie
|
ależ naprodukowalyscie mam 4 strony do nadrobienia
![]() Dzis jednak bede się mogla spokojnie wczytać, gdyż wegetuje w domu, przegrałam nierówną od kilku dni walke z przeziębieniem. Już wczoraj sam Szef wykopał mnie do domu i dzwonil potem,że dziś mam też zostać i wyleżec. No skoro ma taki dzien dobroci to ja oczywiscie stosuje się do tego karolca zazdroszcze Ci przemiany materii i mozliwosci jedzenia na co masz tylko ochote .ja też w sumie się specjalnie nie ograniczam, ale mam swiadomosc,ze gdybym tak pofolgowała to nie skonczyłoby się to dobrzeja znalazlam na allegro jakies bezszwowe gaciory z intimissimi..jakies 8 zł za sztuke i zamierzam sie zaopatrzyc. Zero ucisku mega komfort rybka13 niesamowite uczucie widziec swojego małego ludzia,prawda? )dzis zamierzam ugotować barszcz czerwony i do tego krokiety z kapusta i pieczarkami (poki nie zaczelam, mam jeszcze chec )---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
ja pochodze z Tychow ).Tez slyszalam dobre opinie i pewnie jakbym nadal tam mieszkala to tez bym tam wylądowała
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
|
#1917 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1918 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dzień dobry
|
|
#1919 |
|
Zadomowienie
|
Moj koniecznie chce przy tym być, mimo,że uprzedzam Go cały czas,że nie bedzie jak w amerykanskim filmie- 5 min i rozowy bobas. Bedzie krew...etc Jednak to Go nie zraza a i ja sie ciesze
będzie wsparcie. CHoc boje się, że w najgorszych momentach wykrzycze cos w stylu "to wszystko przez Ciebie, Ty mi to zrobiles" lub bardziej brutalne slowa
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#1920 |
|
Zakorzenienie
|
Glowa mnie boli jak nie wiem ;/
Odnosnie facetow przy porodzie moje zdanie jest takie: jak najbardziej zmuszanie nie ma sensu...ale tlumaczenie tym ze on taki wrazliwy, nie moze patrzec na krew, slabo mu i wogole....nie moge tego sluchac ! to co my mamy powiedziec?????????????? my dopiero mamy przechlapane, musimy znosic dolegliwosci ciazowe, potem urodzic, a potem znosic bole okolic intymnych, ledwo co siedzac na jednym posladku. Musimy znosic bole zwiazane z piersiami, nawalem pokarmu, krwawiacymi brodawkami......!!!Potem my musimy starac sie by wrocci do formy sprzed porodu, cwiczyc by zrzucic brzuch, nie oni! i nikt nas sie nie pyta czy chcemy, czy damy rade, czy nie zemdlejemy, czy mozemy patrzec na krew.... Wiec niech mi nikt nie mowi, ze facet taki biedny, nie moze byc przy porodzie bo taki wrazliwy i nie moze patrzec na cierpienie.... DLA MNIE TO SMIESZNE!!!! Czasy sie zmienily, a facet ma byc po to zeby wspierac i koniec kropka.! W krocze zagladac nikt mu nie kaze! Niech chociaz tyle sie poswieci.... Bo my poswiecamy sie sto razy bardziej niz oni! O! ![]() ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Jeszcze cos dodam. Mojemu mezowi ostatnio dolegala zgaga. I myslal ze mamy Ranigast w domu a akurat ja ostatnio porzadki robilam i przeterminowane leki wywalalam (a w tym Ranigast) No wiec nie bylo Ranigastu, wiec mowie: migdaly sobie pochrup... to mnie wysmial....... ![]() wiec ja mowie, wyobraz sobie ze jestes w ciazy i nie mozesz brac lekow poradz sobie migdalami.... On taki madry, podsuwa mi naturalne sposoby zwalczania roznych dolegliwosci a sam nie chcial sprobowac. Wiec ma za swoje!
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-09-23 o 11:06 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.

. A jeszcze jakby do mojego męża doleciało to cały personel wyszedłby z sali, bo nie dałoby się wytrzymać

. Tym bardziej, że czerwona 

A szkoda.. ale ja skorzystam ze swojej zanim pojadę do szpitala.. o ile wszystko będzie ok. 
gaduły z Was nie złe 
sama nie robie,nie wiem wlasciwie dlaczego 

)