|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#42541 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
A wszystkie na raz, czy pojedynczo? Tak pytam, bo żele do kąpieli w promocji będą i ciekawa jestem, czy przy okazji coś innego też się pojawi.. Jakoś nigdzie Lidla po drodze nie mam to się nie orientuję
|
|
|
|
#42542 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki wszystkim za pomocne odpowiedzi
...i za to, że mnie tu przyjęłyscie ciepło z powrotem (córę marnotrawną) ![]() Już pytałam się wczesniej o te pianki, ale czy naprawde są takie złe? Po żelu nałożonym na wilgotne lub mokre włosy mam zlepione strąki, bo niestety nie jestem posiadaczką gęstych włosów Pianka pozwala moim lokom utrzymać się dłużej i bardziej się skręcają, a przy tym wyglądają lekko i nie są posklejane. Już sama nie wiem , tym bardziej, że chciałam ograniczyć ilosć chemikaliów, bo włosy bardzo mi wypadają
|
#42543 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tylko nie wiem co mam myśleć, czasem mam wrażenie, że już rozumiem, czego chcą włosy, a potem dzieje się coś zupełnie odwrotnego. Zaczynałam przygodę z CG z przekonaniem, że silikony mi nie służą, bo tak wyszło z wcześniejszych doświadczeń. A tymczasem skręt, który zniknął kilka tygodni temu pojawia się po odżywce, którą rzuciłam w kąt (bo niezgodna z CG) i chciałam nawet odsprzedać za grosze. ;D Włosy robią się bujne i pełne życia, zero przyklapu, no po prostu odwrotność tego co było. ![]() Ale bynajmniej nie narzekam Dziewczyny, policzyłam wszystkie odżywki w łazience i wyszło 7 sztuk. Czuję się przytłoczona, ale mam ochotę na kilka kolejnych
|
|
#42544 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
myszka2020, świetne włosy!
Polecam ![]() Cytat:
A konserwantami bym się nie przejmowała. Żelu i tak się na skalp nie nakłada (przynajmniej ja go nie nakładam). Moim zdaniem nie. Wiele parabenów jest raczej bezpiecznych. Zresztą żelu i tak się na skórę głowy nie kładzie. A ręce się myje (ja przynajmniej myję) od razu po nałożeniu żelu na włosy. Cytat:
![]() Tyle, że skoro wypadają Ci włosy, to nie polecam kładzenia pianek na skórę głowy.
|
|
#42545 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a Ty kochana.. zaczynasz miec loki! Cytat:
eloe, pomieszałam z tymi silikonami, amodimethicone jest be, a dimethicone w małych ilosciach tolerowany. Ale odstawiam poki co całkiem. --- HELP! CO DALEJ? tak wyglądam po wskazowkach nie czesania i ugniatania łepkiem w dół.. włosy jeszcze wilgotne, czekam az doschną.. co dalej? Wygniesc te straczki z żelu głowa w dół? a co z tymi podziałkami przy skórze, rozmasowac to? zrobiłam tak- umyłam jeszce raz szmaponem Achem, zeby je porzadnie oczyscic ze wszytskiego a potem glorią i były tak jedwabiscie miekkie i miłe, ze myslałam, zeby je tak zostawic, ale uznalam, ze moze to za mało i dałam waxa na 30 minut. I juz zrobiły sie od razu twardsze, bo po samej glorii, to sie nawte na mokro ociekające skrecały. Nastepnym razem umyje tylko glorią i dam coś bs.
|
|
#42546 |
|
Zadomowienie
|
No i znowu mam zaległości
Muszę Was czytac jakoś bardziej na bieżąco.Dzisiaj padł mi piecyk, nie mam ciepłej wody więc włosy musiałam umyc lodowatą Zrobiłam sobie maskę z maski Bingo z kaszmirem i kolagenem, dolałam mleka, keratyny i kolagenu z elastyną (na skórę mi nie służy jakoś szczególnie, a na włosy bardzo ) i powiem Wam, że mam tak gładkie włosy jak nigdy Może wrzucę zdjęcia później.
|
#42547 |
|
Zakorzenienie
|
hmm.. relacja w codzienniku--> https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=759
poszukiwan czas dalszy. isana jest najlepsza z żeli jakie do tej pory miałam, ale wciąz gorsza od pianki.
|
#42548 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Twoje, Twoje
Dam sobie rękę uciąć![]() Cytat:
Śliczne![]() Cytat:
Tylko jakoś nie znalazłam jeszcze kosmetyku, który by mi robił cud na głowie. Tak jak u większości Dziewczyn Alterra morelkowa działa korkociągowo a u mnie nie ma takiego efektu w przełożeniu na falki. Lubię tę odżywkę bo mam po niej mięciutkie włoski i wyraźnie lepiej po niej wyglądają ale bez wpływu na falki.Ale im mam dłuższe tym bardziej widzę, że końcówki mi się mocniej skręcają ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Też lubię Glorie ![]() Cytat:
Cytat:
Dziewczyny ja tego nie rozumiem Moim przeznaczeniem chyba jest rudy Na moim włosach na pewno nie ma brązu jak by można było się spodziewać sugerując się nazwą henny. Tzn. jest brąz ale ciemny. Jednak wiedziałam, że wyjdzie mi coś zupełnie innego. U każdego henna wychodzi inaczej Mam brązowo-kasztanowo-rude. Najbardziej to widać to w słońcu, wtedy jest najbardziej wielowymiarowy W pomieszczeniach wydaję się jednakowy ale na pewno taki nie jest A te włoski przy twarzy, najbliżej skóry, które były koloru blond mam wręcz marchewkoweAle zagmatwałam chyba z wrażeniaEdytowane przez pati_bc Czas edycji: 2011-09-24 o 09:40 |
|||||||
|
|
|
#42549 |
|
Zakorzenienie
|
pati, potrzepałam, pougniatałam, ale dałam za duzo zelu i za dużo masek. Dobrze, że długość pozwala na upiecie koczka, bo bardzo źle sie czuję z włosami na push up. Wolę jak leża sobie płąsko do połowy głowy.
pokażesz jak Ci ta henna wyszła? z opisu brzmi nawet sympatycznie. Henna z tego, co czytałam ma to do siebie, ze nie wychodzi płasko, moze i za ciemno, ale nie ma płaskiego hełmu kolorystycznego na głowie po niej.
|
#42550 |
|
Rozeznanie
|
maseczka do skóry głowy, o której pisałąm to ta:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...aszetkach.html co o niej myślicie? niby jest teoretycznie dla tłustych włosów, ja mam suche, ale myślę, że nie ma różnicy, bo w końcu nakłda się ją tylko na skalp... no i właśnie: jak ją nakąłdać: ja zrobiłąm tak: wmasowałam ją w skórę głowy na pół godziny (zgodni z instrukcją na opakowaniu) zmyłąm, a potem nalóżyłąm zwykłą odżywkę od połowy długości. efekt maseczki wydaje się fajny...przynajmniej włosy na czubku głowy ładne, bo niestety z długości źle mi się zmył olej i ciężko to ocenić... , zresztą ona ma oczyszczac skórę głowy, więc przypuszczam, że i tak na włosach nie byłoby pektakularnego efektu...a zmył się źle, bo zmyłąm go tylko jednym myciem szampnem (zwykle myję po olejoeaniu dwukrotnie) i paradoksalnie włosy przy skórze czyste a długość tłusta...dziwne. chyba nigdy nie oapnują sztuki zmywania oleju odżywką, skoro nawet szamponem mi ciężko spróbowałam żelu isana man, tego czrnego. na wilgotne na noc sie nie nadaje, obciąża i gniecie loki. rozcieńczony wodą w psikadle reanimującym na drudi dzień jest fajny...ale próbuję dalej, bo ilość polimerów w tym żelu mnie przeraża ![]() co do maseczki która mnie uczuliła (objawy : szczypanie oczu, ale takie, że nawet kiedy mydło doatnie mi się pod soczewkę to mniej szczypie; skórnych nie było, ale może dlatego, że zmyłam błyskawicznie, właściwie nie zdążyłam do końca nałożyć i już zmyłam) - mam podejrzenie, że uczulił mnie w niej aloes (i nie wiem, czy mogę stosować niedawno zakupiony żel i szampon aloesowy...) , ale może jednak co innego? oto ona: http://esklep.rossmann.com.pl/images/thumbs/0001430.jpg skłądu szukam, nie mgę jakoś znależć w necie (a oczywiście opakowanie wyrzuciłam przerażona tym co mi zrobiłą ta maseczka )---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- wszędzie jest tylko napisane, że idealne do skóry wrażliwej i alergiczne, nie zawiera alergenów (tia ), 100% naturalne...
|
|
|
|
#42551 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#42552 |
|
Rozeznanie
|
tak zrobiłam. z tymże założyłąm na nią jeszcze folię i ręcznik aby szybciej schła. a po zmyciu nałoóżyłam od ucha w dół (no bo tak nie było maseczki) odżywkę. może tak być?
i jak często jej używałaś? na opakowaniu jest napisane, aby raz / dwa razy w tygodniu, ale mój skalp się nie przetłuszcza , nie chcę pezsadzić...planuję raz na miesiąc .z pozytywnych obserwacji: przy cg poprawia mi się także kolor . zaczynał się ostanio robić nijaki, próbowałam płukać rumiankiem, cebulą robić cuda...teraz nie robię nic takiego, po prostu stosuję cg, a włosy odzyskują złocistą barwę ![]() |
|
|
|
#42553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
upoluj sobie cos i sie nie przejmuj.Ja wczoraj sie machnelam SLES-em, bo skalp mnie swedzial niemilosiernie. Podejrzewam, ze po vatice Chyba zaczne znow eksperymentalnie myc odzywka, to powinno poprawic nawilzenie odrobinke. I zaczynam znow zerkac w strone nozyczek, bo wlosy w ogole nie maja zadnego ksztaltu - tu dluzej, tu krocej, kompletny balagan. |
|
|
|
|
#42554 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na stałe lepiej kupić zwykłą zieloną glinkę i rozrabiać ją z wodą. Wyjdzie taniej
|
|
#42555 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pokaż konieczie te włoski fajne ![]() Cytat:
Nie wiem jak ta druga strona, ale zdajesz sobie sprawę, że nigdy nie jest równo i slicznie po obu... Także tyle oto ode mnie widząc zdjęie przed odgniataniem myslalam ze moze byc wiekszy pierdzielnik poplataniec ![]() Cytat:
![]() tez nie kojarze co silikonowego mi służyło bo nigdy nie próbowałam wlosow pobudzac do skretu... pokaż kolorek
|
|
#42556 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie kręcone
Jeszcze nie przeczytałam całego tego wątku(jestem na 8 stronie dużo tego, ale dam radę ), ale przyłączam się do was jako, że moje włosy chyba mają skłonności do skrętu. Moja pielęgnacja to przed prawie każdym myciem olejowanie albo maska, wcierka jakaś, potem mycie szamponem fitomedu i odżywka d/s. Potem włosy w ręcznik na chwilę, jak wyciągam z niego to są pofalowane, ale rozczesuję i są w prawie proste,poza wywiniętymi końcówkami; jak wyschną to traktuję całość szeroka szczotką, z nadzieją,iż się wyprostująz. Nie wiem jak miałabym pogodzić mycie odżywką z olejowaniem, ale postaram się jakoś do tego dojść, a póki co wracam do lektury. Możliwe, że z wasza pomocą coś z tych moich kłaków wyjdzie ![]() Bo patrzę na wasze włosy i
|
|
|
|
#42557 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (a ja nie wiem co mogłabym wziąc dla Ciebie , pottersa aloesowego, joaśkę z miętą i wrzosem, mleczko z bu)a pokażę ![]() a spróbuj tylko glorią umyć i zostawić może? ewentualnie potem trochę d/s na suche, ciekawa jestem jak się to sprawdzi? Cytat:
pokazuj!!!Cytat:
![]() poka rudzielca! Cytat:
a co do uczuleń/podrażnień i wrażliwców: to niestety nikt Ci nie zagwarantuje, że coś co ma być w zamyśle delikatne nie zrobi krzywdy: weźmy ten nieszczęsny aloes chociażby, niby super łagodzi itd, a wiele osób podrażnia, niestety jak na sobie nie spróbujesz nie będziesz wiedzieć (mnie tam chyba nic nie podrażnia zbytnio) a tu moje włoski z wczoraj, zadowolone im mniej daję żelu tym mam bardziej miękkie fale, łączą się w takie grupki
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-09-24 o 11:40 |
||||
|
|
|
#42558 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#42559 | |||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Pewnie będziecie na JG . Jeśli będziecie chcieli coś zjeść, to niedaleko JG w Alejach są fajne knajpki. Nie polecam barów przy JGMyszko, loki są jak zawsze błyszczące i przepiękne Cytat:
Cytat:
Witaj Pati, skoro to na pewno moje włosy, to tym bardziej mi miło Idę na zakupy. Muszę zrobić na cały tydzień (nie wiem jak to doniosę do domu). Oboje z TŻ długo teraz pracujemy i ciężko nam się wybrać na większe zakupy (ostatnio moje posiłki to: 1 bułka z pasztetem i Mc Donald's ).Dziś mam zamiar zrobić coś super. TŻ poszedł do pracy wczoraj na 6 rano, przyszedł o 1 w nocy i wyszedł za chwilę i do tej pory Go nie ma . Przezornie zapakowałam Mu wieczorem obiad do pracy.Ehhh, człowiek musi pracować żeby przeżyć, ale co kiedy praca zajmuje cały czas, a reszta? Mam nadzieję, że to szaleństwo niedługo minie. Prawie wcale się nie widzimy, bo On wraca późno, a ja siedzę do północy i pracuję w domu. Więc nie ma mowy o wspólnym spędzaniu czasu. Mieszkanie wygląda jakby tajfun przeleciał. Mam dziś pierwszy dzień wolny od miesiąca. Maliniarko, Twoje włoski są śliczne, wyglądają na tak miękkie i błyszczące jak loczki Myszki. Pięknie. Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2011-09-24 o 11:51 |
|||
|
|
|
#42560 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Bardzo je tym krzywdzisz. Oleju nie musisz zmywać odżywką, możesz szamponem. Podejrzewam, że po czasie Twoje włoski nie będą potrzebowały tyle oleju i ograniczysz olejowanie do raz w tyg może dwa. Wtedy w między czasie możesz myć odżywką. W ogóle to napisz jakich kosmetyków używasz i pokaż włoski bo na ślepo to ciężko coś pomóc ![]() Ja też ![]() Tak w ogóle to bałam się wysuszenia a wcale nic takiego nie zauważyłam. Wczoraj po płukaniu, owszem były takie dziwne w dotyku ale dziś jakby się to odgniotło i są mięciutkie ![]() Oto moje kłaczki, w słoneczku aby pokazać tę wielowymiarość a i tak nie wszystko widać
|
|||
|
|
|
#42561 |
|
Rozeznanie
|
Mysia zajrzałam do codziennika i ładnie to wygląda. Ale najważniejsze abyś to Ty się dobrze czuła
Może rzeczywiście spróbuj innej stylizacji![]() Maliniarko jak zawsze ślicznie Ups... zrobił mi się drugi post
|
|
|
|
#42562 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
od lat maltretowanymi grzebieniami, szczotkami, 'agresywnymi' szamponami... A wszystko dzięki zmianie pielęgnacji, której uczę się od Was! Pojawił się jako taki skręt, jednak ciągle walczę z wyeliminowaniem puchu i natrętnym przyklapem, raz z lepszym skutkiem, raz z gorszym ![]() Zazwyczaj włosy przy skalpie myję szamponem BD, na razie nie mogę się przekonać do mycia moich cienkich i często przyklapniętych włosów samą odżywką. Potem często Isana z babassu, czasem pogrzeszę Nivea FC d/s Zabezpieczam balsamem Joanna z mlekiem i miodem, od czasu do czasu nałożę żel i schną same ![]() Wczoraj był podobny zestaw, ale pojawił się efekt niepożądany - skalp swędzi mnie, że hej |
|
|
|
#42563 |
|
Zakorzenienie
|
Pati ale masz dużo włosów
![]() bardzo mi się podobają po tej hennie (drugi post się robi, jak dodasz zdjęcie i potem coś dopisujesz bez edytowania) a ja mam zamiar nie farbować, ale mój kolor robi się coraz paskudniejszy i nie wiem co z tym zrobić, może płukankę jakąś ochładzającą, któraś z was próbowała może? aaaa i próbowałam spać z chustką na głowie, ale nie jedwabną tylko pseudo-jedwabną, śliską ale sztuczną głową w dół złożoną w trójkąt kwadratową apaszkę przyłożyłam podstawą trójkąta do karku i rogi zawiązałam nad czołem, tak że włosy z tyłu były przykryte chustką, a na górze i po bokach luźno leżały , no i nie ma tragedii, dzisiaj nie robię żadnej reanimacji, bo jest ok
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-09-24 o 12:15 |
|
|
|
#42564 |
|
Rozeznanie
|
Myszko, Malinko-jak zwykle pięknie i mięciutko-dobrze,ze jesteście daleko, bo bym się nie oparła, by nie pomacać.
![]() Photoholic, witamy, widziałam Cię na hennowym chyba. Pokaż włoski i nie czesz na sucho (ja wciaż z tym walczę, też używałam takiej szerokiej szczotki, gdy prostowałam i czesałam wtedy co godzinę, teraz najwyzej grzebień z szerokim rozstawem, najlepiej z odżywką d/s, choć czasem grzeszę i zdarzy mi się na sucho, jak się zestrąkują). Basiu, tak, praca potrafi nam zjeść wiekszość zycia, ja właśnie czekam na TŻ do 17.00, którego nie widziałam od wtorku rana. I tak co tydzień-malżeństwo weekendowe. Pati, kolorek śliczny, uwielbiam hennę za jej rudosci i wielowymiarowość. I jakby się mocniej skręciły na dole! A niby henna rozluźnia skręt... I suszu nie widać, ledwie mały puszaczek u góry. Super! Miss, dawaj tę gładź. U Ciebie i tak połysk super, to nie wyobrażam sobie, jak jest teraz. Mysia, bardzo fajny efekt! Przeszkadza Ci push up? A większość o niego walczy... Ja dziś nie dałam Joaśki b/s. Jeśli nie bedzie strąków, to znaczy ,że ona zawiniła wcześniej. Na razie schnę.
|
#42565 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej,
właśnie zdałam sobie sprawę, że moja ignorancja nt pielęgnacji włosów kręconych nie może dłużej trwać i muszę zacząć o nie dbać. Przeczytałam mnóstwo Waszych porad/wątków/informacji (całą pigułkę, o silikonach, o metodach mycia, odżywkach itd) i się całkowicie pogubiłam. Dlatego proszę o pomoc na początek. Włosy bardzo mi wypadają, dlatego czeszę je raz na 2, 3 dni. Zażywałam tabletki na skórę, włosy i paznokcie (kiedyś Silica, Humavit, obecnie Wellness Oriflame) i paznokcie są piękne, włosy się nie zmieniły. Myję je co 3 dni szamponem Oriflame HairX regenerującym, a później nakładam odżywkę (z tej samej serii), trzymam chwilę i spłukuję. Mokrych włosów aktualnie nie rozczesuję. Czeszę czasem po nocy bo są takie strąkowate, ale jak mam czas to je moczę i pozwalam im samym wyschnąć. Kiedyś suszyłam dyfuzorem (już wiem że źle, bo ciepłym powietrzem) co je mocno podniszczyło. Załączam zdjęcia loków i proszę o pomoc
|
|
|
|
#42566 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I loczki chcą się robić
|
|
#42567 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
(pewnie jesteś konsultantką Cytat:
Cytat:
ładna dziewczyna i włoski też zapowiadają się na bardzo ładne podjęłaś już jakieś kroki? były zakupy włosowe? zajrzałam jeszcze na bloga, czasem włoski wyglądają całkiem ładnie, a czasem sianko i spuszone
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-09-24 o 13:14 |
||||||
|
|
|
#42568 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) to ma podstawową przewagę nad lnianym - daje większy efekt push-up ![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- mi też |
|
|
|
|
#42569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#42570 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no bardzo gęste zawsze były, aż mnie to wkurzało i kazałam fryzjerce tak ścinać, żeby zabierać jak najwięcej objętości... a teraz przy falo-lokach mi się ta burza nawet podoba ![]() co do farbowania, to pod koniec blondowania robiłam Wellatonem 12/1, potem przyciemniłam mieszanką L'oreali z poziomu 9tego (Hollywood 9.0 i Stockholm 9.1), przy kolejnym farbowaniu był Loreal Sublime Mousee 83, ale to była porażka bo robi siano z włosów, a potem już zaryzykowałam 2 poziomy niżej Wellatonem 6/73 (znajoma fryzjerka radzila mi schodzić po 1 poziomie, ale już żal było mi ciąglwe włosów na długościach męczyć). Ogólnie wszystko jest w moim albumie włosowym (w podpisie) tylko ja byłam pewna że chcę iść w ciepły brąz z chlodno-neutralnego blondu, dlatego na początku mieszałam naturę z popielem, a potem już szłam w ciepłe odcienie jakby co to pytaj, to (pewnie z małym opóźnieniem jak to ja ) opiszę co trza w razie wątpliwości
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.

, tym bardziej, że chciałam ograniczyć ilosć chemikaliów, bo włosy bardzo mi wypadają

Ależ jestem skromna

Muszę Was czytac jakoś bardziej na bieżąco.

Śliczne
, zresztą ona ma oczyszczac skórę głowy, więc przypuszczam, że i tak na włosach nie byłoby pektakularnego efektu...
)

Bardzo je tym krzywdzisz. Oleju nie musisz zmywać odżywką, możesz szamponem. Podejrzewam, że po czasie Twoje włoski nie będą potrzebowały tyle oleju i ograniczysz olejowanie do raz w tyg może dwa. Wtedy w między czasie możesz myć odżywką.