Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011 - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to:
Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. 2 3,13%
W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy 12 18,75%
Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! 8 12,50%
Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! 8 12,50%
Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają 4 6,25%
.Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja 4 6,25%
Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. 22 34,38%
Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest 0 0%
Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. 1 1,56%
Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje 3 4,69%
Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-25, 20:36   #4141
jacieeeee
Wtajemniczenie

Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011

Wiecie czemu byłam ostatnio rozdrażniona, nie chudłam, podjadałam cukierki mimo diety ??? Hmm??? Bo dostałam @
A 9 października minął by rok bez
Na razie brzuch nie boli.

Domiś zasnął bez płaczu w 3 minuty Tyle, że poszliśmy lulu koło 21. Może faktycznie wczoraj za wcześnie próbowałam go uśpić ???
A w sumie to spał mi dziś od 17.30 do 20 i myślałam, że będzie problem a tu nie Jeszcze tego nie rozgryzłam

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 20:49   #4142
zanetaa88
Zakorzenienie

Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011

Cytat:
Napisane przez Kajool Pokaż wiadomość
podam mu, (ja mam duzo mleka w UU) na razie poki sie nie domaga, nie robie tego,
A nietolerancja: bol brzuszka przez to nerwowosc przy piersi, wysypka. Bolu brzuszka juz nie mamy ale jeszcze czasami wysypka wyskakuje jak zjem cos niedozwolonego
Zanetka w ogole cie nie poznalam
Ładna jestem nie
hehe... nudził mnie już avatar
U mnie te same objawy, ale na nietolerancje nie wpadłam,
pewnie dlatego że brzuszek pokazał się po winogronach,
na szczęście idzie ku lepszemu i mała już tak nie stęka w nocy.
No a wysypka - przez moje papanie ale też znika
choć pewnie powróci, bo znowu coś zjem i tak w kółko

Jak kolek nie ma teraz, to mogą się pojawić ?
tak się ostatnio zastanawiałam

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
Wiecie czemu byłam ostatnio rozdrażniona, nie chudłam, podjadałam cukierki mimo diety ??? Hmm??? Bo dostałam @
A 9 października minął by rok bez
Na razie brzuch nie boli.

Domiś zasnął bez płaczu w 3 minuty Tyle, że poszliśmy lulu koło 21. Może faktycznie wczoraj za wcześnie próbowałam go uśpić ???
A w sumie to spał mi dziś od 17.30 do 20 i myślałam, że będzie problem a tu nie Jeszcze tego nie rozgryzłam
A nawet mi nie mów.
Leżą przede mną małe MARSY i mówią
to jest okropne !!
Ja dzisiaj zrobiłam pierwszą serię ćwiczeń - ciekawe jak długo pociągnę.
Nię moge patrzeć na mój OBLEŚNY- WISZĄCY-BRZYDKI z rozstępami BRZUCH dzisiaj wychodząc na spacer, przebierałam się 5 razy !! jest mi źle, że wchodzę w spodnie z przed ciąży a brzuch mi nadal wisi.. okropnie się z tym czuje mój ulubiony kolor bluzek to czarny na dzień dzisiejszy !!

a znowu mam taki apetyt, że głowa BOLI !
Jem co 2h

Twój syn dorasta i dlatego tak śpi,
nie zdziwię się jak wstanie dopiero ok 4
Moja nie raz zaczyna coś majaczyć o 2,
dostaje smoka i śpi do 4-6

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 20:56   #4143
jacieeeee
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Ładna jestem nie
hehe... nudził mnie już avatar
U mnie te same objawy, ale na nietolerancje nie wpadłam,
pewnie dlatego że brzuszek pokazał się po winogronach,
na szczęście idzie ku lepszemu i mała już tak nie stęka w nocy.
No a wysypka - przez moje papanie ale też znika
choć pewnie powróci, bo znowu coś zjem i tak w kółko

Jak kolek nie ma teraz, to mogą się pojawić ?
tak się ostatnio zastanawiałam

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

A nawet mi nie mów.
Leżą przede mną małe MARSY i mówią
to jest okropne !!
Ja dzisiaj zrobiłam pierwszą serię ćwiczeń - ciekawe jak długo pociągnę.
Nię moge patrzeć na mój OBLEŚNY- WISZĄCY-BRZYDKI z rozstępami BRZUCH dzisiaj wychodząc na spacer, przebierałam się 5 razy !! jest mi źle, że wchodzę w spodnie z przed ciąży a brzuch mi nadal wisi.. okropnie się z tym czuje mój ulubiony kolor bluzek to czarny na dzień dzisiejszy !!

a znowu mam taki apetyt, że głowa BOLI !
Jem co 2h

Twój syn dorasta i dlatego tak śpi,
nie zdziwię się jak wstanie dopiero ok 4
Moja nie raz zaczyna coś majaczyć o 2,
dostaje smoka i śpi do 4-6
Ja też mam takie gadające słodycze

A o tuszy mi nie mów !!! Też się dziś nie mogłam na ubiór zdecydować i ubrałam... czarną bluzkę A przez rozstępy wstydzę się przed TŻtem rozebrać

Fajnie jakby Domiś tak spał, ale nie liczę na to Na razie zazdraszczam innym mamom

Dominik 29.07.2011r
Stary 2011-09-25, 21:07   #4144
zanetaa88
Zakorzenienie

Jacieee nadejdzie taki czas, że Domek będzie tak samo spał
Moja mimo że tak długo śpi to i tak wstaję i zaglądam do niej,
albo odciągam mleko - choć w ostatnich dniach coraz rzadziej,
bo chyba mózg już wie, że Emilie nie je w nocy.
I mam świadomość że którejś nocy może się budzić tak jak kiedyś...

Rozstępy - kupuje od miesiąca na nie krem i kupić nie mogę
nie wiem który dobry i za dobrą cenę.Ale będę musiała w końcu zainwestować w kosmetyki dla siebie,bo już żel oczyszczający mi się kończy nawet do twarzy.

Natka
tak sobie myślę, odstawiłaś to coś do zagęszczacza mleka ? jak brzuszek Domka?

Podczytuje forum mam III-IV nie którym dzieciaczkom ząbki już wychodzą

Edytowane przez zanetaa88
Czas edycji: 2011-09-25 o 21:17
Stary 2011-09-25, 21:14   #4145
Kajool
Zadomowienie

pusto tutaj dzisiaj ....
Zanetko jak kolek nie ma to raczej juz nie przyjda,
a jeszcze co do objawow tej nietolerancji, to mlody taaakie smierdziuchy puszczal. Teraz jest ok.
Avatar piekny, choc tamten tez byl cudo.
Ciagle zapominam ci napisac, zes rocznik mojej mlodszej siostry. ale w ogole nie wyobrazam jej sobie jako matki a ty taka dojrzala jestes
Jaciee z obserwacji Szymka widze, ze jak dziecko wyspane to latwiej zasypia.

Zapomnialam napisac, ze kupilam sobie mleko ryzowe i w koncu zjadlam kaszke i musli. Ale sie z atym stesknilam.
Stary 2011-09-25, 21:20   #4146
Vaniliova11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Brida Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś mnie jeszcze pamięta - Po tygodniu na patologii, 18 dni po terminie, przy braku reakcji na kilka kroplówek z oksytocyny, po nieudanej indukcji i szybkiej akcji ratunkowej po odklejeniu łożyska 21.09 rzez cc przyszedł na świat Filip
Nie udał mi się więc naturalny poród. Teraz nie udaje się karmienie piersią - nie mam pokarmu a mały nie potrafi ssać piersi - tyle dni na butli w szpitalu.

Jest cudowny.
Ja niestety jeszcze nie mogę dojść do siebie.
Witam !!!
Brida gratuluje Filipka mnie też nie wyszedł naturalny poród karmienie piersia nie wychodziło ale sie zaparłam i daliśmy rade 2tyg potem mieszanie a potem antybiotyk

My po chrzcinach nie napisze Wam że Krystianek płakał pół mszy on po prostu przeżył świadomie swój chrzest
Ciekawe jak reszta dziewczyn
Vaniliova11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 21:23   #4147
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
pusto tutaj dzisiaj ....
a jeszcze co do objawow tej nietolerancji, to mlody taaakie smierdziuchy puszczal. Teraz jest ok.
Ciagle zapominam ci napisac, zes rocznik mojej mlodszej siostry. ale w ogole nie wyobrazam jej sobie jako matki a ty taka dojrzala jestes

Zapomnialam napisac, ze kupilam sobie mleko ryzowe i w koncu zjadlam kaszke i musli. Ale sie z atym stesknilam.

Uff to dobrze, mam nadzieję że się nic nie pojawi
Ojjj śmierdzące to moja też robi
ale robiła je jak podawałam espumisan - od wczoraj nie podaję.
88 rocznik to zakrętasy siostra pewnie ma inne priorytety niż Ja.
Ale dziękuje za komplement

Nie piłam mleka ryżowego, jaki ma smak ?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-25, 21:24   #4148
jacieeeee
Wtajemniczenie

Cytat:
pusto tutaj dzisiaj ....

Dominik sadzi BARDZO śmierdzące bąki właśnie. Nawet jak koopa pójdzie to dalej śmierdzą. Do tego te wzdęcia Ale nie ma wysypki to raczej nie jest nietolerancja, nie ???

Dominik 29.07.2011r
Stary 2011-09-25, 21:25   #4149
Natka_
Zakorzenienie

Cytat:
My chcieliśmy jechać do Wisły w pt,ale uznaliśmy że jak mamy jechać i chodzić po Rynku to nie ma co... i poszliśmy na długi spacer w miasto na wyprawę wzięłaś z mleko do butelki,czy z piersi podałaś ?
Na jedno karmienie miałam odciągnięte w butelce (wziełam ze sobą podgrzewacz), a drugie dostał z piersi

Cytat:
Natka tak sobie myślę, odstawiłaś to coś do zagęszczacza mleka ? jak brzuszek Domka?
No właśnie wczoraj wieczorem się skończył i dzisiaj dostaje mleczko niezagęszczone. I wiesz co? LEPIEJ! Nie gazuje już tak i nie ulewa
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 21:29   #4150
editka2022
Rozeznanie

witam wieczorowa pora,wpadam na chwile portosku was nadrobilam,musze sie pochwalic blismy dzis na chzcinach znajomych i nasz mala bla boska przespala cala impreze z 2 przerwami na jedzenie 8 godzin,to jakis cuuuuudddddddd

Brida gratulacje,szybkiego powrotu do zdrowka!

carmela mam pytanie czy przy karmieiu piersia mozna uzuwac bialej perly do wybielania zebow?
editka2022 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 21:33   #4151
Kajool
Zadomowienie

Cytat:
Uff to dobrze, mam nadzieję że się nic nie pojawi
Ojjj śmierdzące to moja też robi
ale robiła je jak podawałam espumisan - od wczoraj nie podaję.
88 rocznik to zakrętasy siostra pewnie ma inne priorytety niż Ja.
Ale dziękuje za komplement

Nie piłam mleka ryżowego, jaki ma smak ?
bardzo dobre jest ale drogie jak cholera. Juz znalazlam przepis i sama sprobuje zrobic, a na allegro jest taki proszek do robienia, tez sie bardziej oplaca.

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
Dominik sadzi BARDZO śmierdzące bąki właśnie. Nawet jak koopa pójdzie to dalej śmierdzą. Do tego te wzdęcia Ale nie ma wysypki to raczej nie jest nietolerancja, nie ???
hmm a jak wygladaja kupy?? jak go karmisz to sie prezy??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-25, 21:48   #4152
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
Na jedno karmienie miałam odciągnięte w butelce (wziełam ze sobą podgrzewacz), a drugie dostał z piersi

No właśnie wczoraj wieczorem się skończył i dzisiaj dostaje mleczko niezagęszczone. I wiesz co? LEPIEJ! Nie gazuje już tak i nie ulewa
To co zagęszczacz powodował gazy
na to wychodzi, prawda?
Któraś kiedyś napisała,
że kiedy odstawiła wszystkie leki to dziecku nic nie dolegało
Cieszę się że Domek ma się lepiej

pomyślalam o MARINIE, aby odstawiła na jakiś czas te leki i zaobserwowała Igorka, czy ma się np lepiej bez tych różnych specyfików,bo pisała że coś podaje na koope.

Kajool - ale to ma smak ryżu ? mleka? czego ?

Carmela ładuje się i idzie do Ciebie

Beatko
?! jesteś ?!!

Stary 2011-09-25, 21:58   #4153
Natka_
Zakorzenienie

Cytat:
na to wychodzi, prawda?
Któraś kiedyś napisała,

pomyślalam o MARINIE, aby odstawiła na jakiś czas te leki i zaobserwowała Igorka, czy ma się np lepiej bez tych różnych specyfików,bo pisała że coś podaje na koope.
Chyba właśnie ten zagęszczacz powodowł te nadmierne gazy... Dzisiaj dopiero pierwszy dzień bez zagęszczacza więc poobserwuję dalej co się będzie działo
Coś w tym jest im więcej się ładuje wszystkiego w dziecko tym gorzej.
Marina chyba pisała, że niestety bez syropu Igorek nie ma szans na kupkę
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 22:53   #4154
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Witajcie.

Brida moje gratulacje. Dzielna dziewczyna z Ciebie. Zdecydowanie wygrywasz w kategorii najdłuższe przeterminowanie. Wracaj do nas jak sie ogarniesz. Codziennie myślałam o Tobie i czekałam na wiadomosc.

Editka hello! brawa dla Nelci. Mało Cie ostatnio na forum

Moja Wiki w piątek skończyła 4 tygodnie, a jutro jest 26 i skończy miesiąc poważny wiek.
Dzis wybraliśmy sie na wyprawę na rynek. Pierwszy raz dalszy wyjazd. Jestem dumna z mojej corci. Polowe czasu przespala a resztę grzecznie leżała i rozgladala sie z ciekawością. Aniolek Moj kochany.
Kupiłam jej Troche ubranek na zimę. M. In ocieplana bluzę za 1,5 Ł, sweterek na zameczek z kapturkiem za 0,50 Ł, 5 czapeczek każda po 0,20 Ł i rampers tez taki cieplejszy na chlodniejsze dni. Wszystko uzywane ale w idealnym stanie, a kilka czapek ma metki. Tata wynalazl dla Wiki pluszaka - prosiaczka z bajki o Kubusiu.
Teraz moje Szczescie spokojnie śpi, a ja Lece zajac sie moim mezusiem co by nie poczuł sie zaniedbywany. Moze sprobujemy Cos ten- teges.
Dobranoc
Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 06:00   #4155
agni82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Stronczek27 Pokaż wiadomość
Kupiłam jej Troche ubranek na zimę. M. In ocieplana bluzę za 1,5 Ł, sweterek na zameczek z kapturkiem za 0,50 Ł, 5 czapeczek każda po 0,20 Ł i rampers tez taki cieplejszy na chlodniejsze dni. Wszystko uzywane ale w idealnym stanie, a kilka czapek ma metki. Tata wynalazl dla Wiki pluszaka - prosiaczka z bajki o Kubusiu.
Teraz moje Szczescie spokojnie śpi, a ja Lece zajac sie moim mezusiem co by nie poczuł sie zaniedbywany. Moze sprobujemy Cos ten- teges.
Dobranoc
a gdzie ty takie okazje polujesz??? bo ja na razie kupiłam mu taki sweterek z Ekwadoru ręcznie robiony z ryneczku za 15 funtów. fakt, że nowy, ale to ryneczek.
no i jak i jak? było ten teges?

Acha i mój Emil powrócił w wielkim stylu. około 5 po południu marudzenie (standard od ostatnich kilku dni) i pootem kapiel karmienie i spanie. i co dwie godziny karmienie. i w ramach rozrywki zapuścilismy mu znowu krople, więc buldog znowu harczał.aj.. ot i pospałam sobie. A mój wielkoduszny T. mówi: ach jak ty jesteś dobra i ciepliwa dla niego. nie mógłbym wybrac nikogo lepszego na matkę dla mego chłopca. nie wstawaj - zmienię ta pieluszkę.cwaniak-słodzi słodzi i tylko pieluszke zmieni.

i zapomniałam się pochwalic że kupiliśmy Emilowi ta karuzelkę z FP rain forest. ale bajka. mój T. ja złożył usiadł patrzy smutnym wzrokiem i w końcu odzywa się: ja takich fajnych rzeczy nie miałem.
na pocieszenie powiedziałam mu,że ja pochodze z uboższej rodziny i nie miałam klocków lego ani Barbie, którą zawsze chciałam.
jednak nasze dzieciaczki to mają szczęscie

a i co to się porobioło że śpicie wszystkie?dzieci nie jedzxą i nie budza was? mój juz od pól godziny wygłasza inwokację.
agni82 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-26, 06:03   #4156
karolinee1983
Zadomowienie

Jestem pierwsza? Witam w poniedziałkowy poranek od 6 nie śpimy już, teraz mała leży obok mnie i czka (nie chciała cyca, żeby sobie popić). Maja wraca już do swojego rytmu spania po szczepieniu - pierwszy sen 4,5 h a później pobudki co 2h

MAJA 06.08.2011 r.

karolinee1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 06:07   #4157
editka2022
Rozeznanie

niespimy od 3 ja juz wymiekam
editka2022 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 06:20   #4158
karolinee1983
Zadomowienie

Ojej, a co się stało?

MAJA 06.08.2011 r.

karolinee1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 06:31   #4159
aania_20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vaniliova11 Pokaż wiadomość
My po chrzcinach nie napisze Wam że Krystianek płakał pół mszy on po prostu przeżył świadomie swój chrzest
Ciekawe jak reszta dziewczyn

Dzień dobry
U nas noc całkiem nieźle, jedna pobudka na jedzonko i spanie do 7
Teraz się zbieramy powoli, jadę na uczelnię zobaczyć co tam nowego...

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 06:43   #4160
mamad1
Zadomowienie

Brita gratulacje!

Witam z rana z nad cyca

My też wczoraj mieliśmy chrzciny Patryk spisał się dzielnie w kościele, nie płakał, tylko słodko spał na rękach mamy W dodatku przed uroczystością pozwolił się rodzicom wyspać w nocy i zrobił tylko dwie pobudki na jedzonko, a rano przywitał nas słodkim uśmiechem (zwykle jest więcej pobudek i ogólnie mamy ciężkie noce, a ja się cieszę, gdy w sumie pośpię ze 4 godziny - ale to juz inna historia...). Przyjęcie w domu też się udało, chociaż ja praktycznie ciągle siedziałam w pokoju z dzieckiem, no i smakołyków tez nie bardzo mogłam próbować. W każdym razie cieszę się, że mamy już to za sobą. Trochę mi żal, bo przyjechała moja najbliższa rodzina, a ja nie miałam okazji za wiele z nimi poprzebywać i porozmawiać.
Całą organizacja wszystkiego zajął się tatuś (w niektórych sprawach trochę mu pomogłam) i dziadkowie. Ja nie bardzo miałam jak, a poza tym nie jestem u siebie...

Edytowane przez mamad1
Czas edycji: 2011-09-26 o 06:47
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 06:49   #4161
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

My tez juz nie spimy, dzień dobry

Cytat:
Napisane przez editka2022 Pokaż wiadomość
carmela mam pytanie czy przy karmieiu piersia mozna uzuwac bialej perly do wybielania zebow?
pewnie że mozna

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 07:49   #4162
Kajool
Zadomowienie

Cytat:
na to wychodzi, prawda?
Któraś kiedyś napisała,

Kajool - ale to ma smak ryżu ? mleka? czego ?

Carmela ładuje się i idzie do Ciebie

Beatko
?! jesteś ?!!
ma smak mleka, taki slodki. Mi b. smakuje. Ryzu sie nie czuje

Cytat:
Chyba właśnie ten zagęszczacz powodowł te nadmierne gazy... Dzisiaj dopiero pierwszy dzień bez zagęszczacza więc poobserwuję dalej co się będzie działo
Coś w tym jest im więcej się ładuje wszystkiego w dziecko tym gorzej.
Marina chyba pisała, że niestety bez syropu Igorek nie ma szans na kupkę
natka a dlaczego podawalas zageszczacz. Pewnie gdzies pisalas ale mi umknelo

Cytat:
Napisane przez editka2022 Pokaż wiadomość
niespimy od 3 ja juz wymiekam
wspolczuje.

My wstalismy punkt 8, synek w dobrym humorku a mama no coz, wszystko mnie boli i jest mi zimno, czyli sezon przeziebien czas zaczac. Mam nadzieje, ze maly nie zalapie.
Juz za dwa dni moj maz tutaj bedzie
Nerolka gdzie jestes??
Stary 2011-09-26, 07:58   #4163
SweetAngel1984
Zadomowienie

witojcie................. ..

nie bylo mnei weekendowo bo mialam brak neta............

weekend minal pozytywnie
bylismy na zakupach
spacerkach
i nawet pospalam wczoraj do 10 bo maz sie malym zajal
noc dziseijsza te fantastic od 19.30 do 24 spanko
i od 24.30 do 4
ale jak o 7 wstal tak teraz tylko podrzemuje ............

ja juz wykapana
po sniadanku
posciel wywieszona do wietrzenia
pranie jedno rozwieszone
drugie sie pierze
dzieciatko moje przebrane
umyte..........
ufff............
jeszcze czekaja mnie 2 prania
obiad i spacer..moze do ciucha sie wybierzemy
SweetAngel1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 08:01   #4164
marmutita
Rozeznanie

cześć Dziewczyny

Wątek podczytuję od początku, napisałam nawet parę postów na początku ciąży, ale zbrakło czasu na aktywne uczestnictwo i pozostało jedynie czytanie.
Czytam Was do teraz aby mieć punkt odniesienia do swojego dziecka.
No i mam obecnie wątpliwości, które mogę rozwiać jedynie porównując z Waszymi doświadczeniami.
Chciałabym poradzić się-przede wszystkim Mam, które karmią tylko piersią.
A więc: mam córeczkę Lenę - obecnie skończyła 10 tygodni i jesteśmy w trakcie 11 tygodnia.
Karmienie tylko piersią (butli nie bardzo chce), oczywiście na żądanie.
Przez długi czas mała jadła co ok. godzinę i budziła się średnio w nocy ok 2 / 3 razy. W dzień spała niewiele, jedynie na spacerach.
Teraz mamy małe zmiany i nie wiem czy to normalne. A mianowicie:
Lena parę dni temu odkryła że ma rączkę szybko zaczęła rączkę pakować do buzi, co najpierw odczytywałam jako głód i przystawiałam do piersi. Ale Lena reagowała odwracaniem główki i płaczem - czyli wg mnie jeść nie chciała, stąd te nerwy.
Prawdopodobnie - ale nie mam pewności - ona po prostu pakuje łapkę do buzi w ramach poznawania świata, ale jednocześnie zmniejszył jej się apetyt
W ciągu dnia próbuję ją przystawiać w różnych porach, bo nie umiem rozpoznać kiedy ssanie łapki jest oznaką zabawy a kiedy głodu - więc próbuję i najczęściej nie trafiam tzn. mała się denerwuje
Im dłużej próbuję podczas jednej akcji ją przystawiać tym większa histeria więc nauczyłam się już aby nie przedłużać tych prób i dać jej spokój szybko.
I tak np. wczorajszy dzień wyglądał w ten sposób:
07:00 - pierś
ok. 09:00 jakaś mała dopitka piersi, ale jedzeniem tego nazwać nie można
10:40 pierś
15:00 pierś
17.30 pierś
i uwaga ok 18.00 zrobiła się senna i marudna więc kąpiel (staramy się ok 19tej ale wczoraj ze względu na zmęczenie jej - ok 18.00) no i lulanie do snu, trochę trwało bo walczyła ze zmęczeniem, ale ok 19.30 zasnęła) - w międzyczasie proponowałam jej jedzenie ale kategorycznie odmawiała.
Pomyślałam - ok, wcześnie poszła spać, jadła ostatni posiłek o 17:30 więc szybciej się obudzi i tyle.
Mała spała do 02:40 bardzo spokojnie i pod koniec jedynie ssała przez sen piąstkę. Nakarmiłam ją, i po pół godzinie sama zasnęła w łóżeczku.
Pobudka dziś była przed 07:00 i kwadrans później karmienie.

Dla mnie ten dzień jeśli chodzi o jedzenie jest dziwny, te ostatnie dni je rzadziej ale nie aż tak, nie wiem jak będzie dziś.

Dziewczyny powiedźcie czy to normalne że 2,5 miesięczne dziecko nagle praktycznie zmienia system jedzenia z co godzinkę na co 3-4? Więcej także śpi w ciągu dnia wkręcam sobie że za mało je i może nie ma energii i jest ospała dlatego?
Trudno o cenić ile zjada z piersi, średni jej czas to jest ok 10 min ssania (nigdy nie ssała długo i nie wisiała na cycu). Pierś przed karmieniem twarda po karmieniu jest miękka więc jeść je, ale ile nie wiadomo

wiem że muszę kontrolować jej wagę, dotąd było chyba ok, a tydzień temu mając skończone 9 tygodni ważyła 5.200.
Czy powinnam ją ważyć teraz co tydzień czy co dwa aby mieć kontrolę nad jej wagą?

liczę na Wasze doświadczenia

edit - pomyliłam jej wagę - nie 5.200 a 5.560 g (skończone 9 tygodni)

Edytowane przez marmutita
Czas edycji: 2011-09-26 o 08:04
marmutita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 08:14   #4165
agadus
Wtajemniczenie

witam z rana
popijam sobię kawę inkę z mlekiem i Was podczytuję
editka a co sie stało że nie śpicie?? Kornelia się już wyspała czy brzuszek??
Żaneta ja też nie pozałam Cie, bo w sumie już nie patrze na nicki tylko na avatary, i sobie pomyślałam,że mamy nowa koleżankę
editka a ta biała perła cos daje??
Natka to super że Domek tak ładnie zniósł podróż , teraz będziecie wiedzieli, że można małego gdzieś dalej zagbhrać, na jakąś wycieczkę
Brida gratuluję a ja zastanawiałam się wczoraj, bo Brida urodziła w w środę jak się nie mylę, i chciałam sobie przypomnieć kiedy brumek miała takie przeczucia?? czy to nie była środa??

agadus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 08:15   #4166
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Sara ma dziś 14 tygodni

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 08:21   #4167
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marmutita Pokaż wiadomość
cześć Dziewczyny

Wątek podczytuję od początku, napisałam nawet parę postów na początku ciąży, ale zbrakło czasu na aktywne uczestnictwo i pozostało jedynie czytanie.
Czytam Was do teraz aby mieć punkt odniesienia do swojego dziecka.
No i mam obecnie wątpliwości, które mogę rozwiać jedynie porównując z Waszymi doświadczeniami.
Chciałabym poradzić się-przede wszystkim Mam, które karmią tylko piersią.
A więc: mam córeczkę Lenę - obecnie skończyła 10 tygodni i jesteśmy w trakcie 11 tygodnia.
Karmienie tylko piersią (butli nie bardzo chce), oczywiście na żądanie.
Przez długi czas mała jadła co ok. godzinę i budziła się średnio w nocy ok 2 / 3 razy. W dzień spała niewiele, jedynie na spacerach.
Teraz mamy małe zmiany i nie wiem czy to normalne. A mianowicie:
Lena parę dni temu odkryła że ma rączkę szybko zaczęła rączkę pakować do buzi, co najpierw odczytywałam jako głód i przystawiałam do piersi. Ale Lena reagowała odwracaniem główki i płaczem - czyli wg mnie jeść nie chciała, stąd te nerwy.
Prawdopodobnie - ale nie mam pewności - ona po prostu pakuje łapkę do buzi w ramach poznawania świata, ale jednocześnie zmniejszył jej się apetyt
W ciągu dnia próbuję ją przystawiać w różnych porach, bo nie umiem rozpoznać kiedy ssanie łapki jest oznaką zabawy a kiedy głodu - więc próbuję i najczęściej nie trafiam tzn. mała się denerwuje
Im dłużej próbuję podczas jednej akcji ją przystawiać tym większa histeria więc nauczyłam się już aby nie przedłużać tych prób i dać jej spokój szybko.
I tak np. wczorajszy dzień wyglądał w ten sposób:
07:00 - pierś
ok. 09:00 jakaś mała dopitka piersi, ale jedzeniem tego nazwać nie można
10:40 pierś
15:00 pierś
17.30 pierś
i uwaga ok 18.00 zrobiła się senna i marudna więc kąpiel (staramy się ok 19tej ale wczoraj ze względu na zmęczenie jej - ok 18.00) no i lulanie do snu, trochę trwało bo walczyła ze zmęczeniem, ale ok 19.30 zasnęła) - w międzyczasie proponowałam jej jedzenie ale kategorycznie odmawiała.
Pomyślałam - ok, wcześnie poszła spać, jadła ostatni posiłek o 17:30 więc szybciej się obudzi i tyle.
Mała spała do 02:40 bardzo spokojnie i pod koniec jedynie ssała przez sen piąstkę. Nakarmiłam ją, i po pół godzinie sama zasnęła w łóżeczku.
Pobudka dziś była przed 07:00 i kwadrans później karmienie.

Dla mnie ten dzień jeśli chodzi o jedzenie jest dziwny, te ostatnie dni je rzadziej ale nie aż tak, nie wiem jak będzie dziś.

Dziewczyny powiedźcie czy to normalne że 2,5 miesięczne dziecko nagle praktycznie zmienia system jedzenia z co godzinkę na co 3-4? Więcej także śpi w ciągu dnia wkręcam sobie że za mało je i może nie ma energii i jest ospała dlatego?
Trudno o cenić ile zjada z piersi, średni jej czas to jest ok 10 min ssania (nigdy nie ssała długo i nie wisiała na cycu). Pierś przed karmieniem twarda po karmieniu jest miękka więc jeść je, ale ile nie wiadomo

wiem że muszę kontrolować jej wagę, dotąd było chyba ok, a tydzień temu mając skończone 9 tygodni ważyła 5.200.
Czy powinnam ją ważyć teraz co tydzień czy co dwa aby mieć kontrolę nad jej wagą?

edit - pomyliłam jej wagę - nie 5.200 a 5.560 g (skończone 9 tygodni)
Jestem mamą karmiącą TYLKO piersią
i kochana Twoje dziecko dorasta
Pory karmienia ma takie jak mojej z tym, że Twoja ok30 min wcześniej,
więc według mnie elegancko.
To że ssie rączkę tzn, że zakminiła że ją ma i nie jest to bezpodstawne, po prostu poznaje siebie i świat.
Tutaj masz stronkę -> klik na której bardzo fajnie pisze jak rozwijają się nasze dzieciaczki. Nie odczytuj jej dosłownie, ponieważ każde dziecko jest inne i ma inne potrzeby, więc jeżeli wyczytasz np. że w 11 tygodniu podnosi się do siedzenia ( to tylko przykład) to nie oczekuj tego od swojej córci, przyjdzie czas kiedy sama będzie chciała usiąść moja ma tak, że z dnia na dzień dawała rączki do buzi, z dnia na dzień zaczęła więcej gaworzyć a zabawki np w ogóle ją nie interesują
Co do wagi, uważam że nie powinnaś się stresować. Ja moją tylko waże wtedy kiedy jestem u pediatry - nie mam wagi w domu. Przecież może być tak, że jednego tygodnia przybierze 100g a drugiego 300g.

Moja znowu nie siedzi 10min przy piersi tylko dłużej i nie raz jeszcze zjada z dwóch piersi a wcześniej było max 15 min i najedzona co do spania, może ma taką potrzebę , jak je co 3-4h tzn to myślę, że nie ma się czym martwić...

Więc uważam, że Twoja córcia po prostu dojrzewa

I pamiętaj :
" To co sobie wkręcisz, to masz "
wkręcisz sobie, że mało je i każde jęczenie będziesz odczytywała jako płacz na jedzenie, a to nie o to chodzi

My już na nogach,
EMilie właśnie sobie drzemie,
jak zawsze o tej porze.
W nocy wstała o 3:30 i potem wstąła o 8.
Bączki ją męczyły i coś majaczyła.
Nie chce podawać espumisanu,
bo tak tragicznie jak na początku nie jest.
Przeczekam i zobaczę.

Stary 2011-09-26, 08:33   #4168
agadus
Wtajemniczenie

marmutita ja karmię tylko piersią ale nie wiem co Ci mam doradzić, moja Nati wczoraj w dzień też mało spała jedynie co to na spacerku, ale i tak później się obudziła, a karmię ją co ok 2-3 h ale moja Nati ważyła 5100 jak miała ok 6 tygodni, tak że nie wiem co Ci mam napisać, może poczekaj jeszcze trochę i zobacz jak przybiera, a może dziecko staję się bardziej ''dorosłe'' i nie ja juz tak często i tak samo nie śpi jak noworodek, nie wiem moze inne dziewczyny coś doradzą

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Sara ma dziś 14 tygodni

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Boże oględacie dzien dobry tvn?? Boże jaka tragedia

agadus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 08:38   #4169
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

mój mały na spacerze wogóle nie śpi cały czas płacze
w huśtawce może się bujać cały dzień i wogóle nie piska
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 08:47   #4170
brumek
Zakorzenienie

Dzień doberek Ktoś mi tam marudzi za ścianą, ale chyba będę okrutną matką i go chwilowo oleję

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Brumek gratulacje pierwszego uśmiechu pamietam jak pisałaś, że umrzesz ze szczęścia, dobrze że skończyło sie tylko na łzach szczęścia

Cytat:
Dziewczyny !!
Zbliża się powoli 5000 post
Mózgi w ruch i temat wymyślamy )
O, tezto zauważyłam i nawet miałam Ci przypominać, ale widze że czujnie stoisz na straży wątkowych spraw

Cytat:
Napisane przez Vaniliova11 Pokaż wiadomość
Hihi, pieknie powiedziane!

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
My też wczoraj mieliśmy chrzciny Patryk spisał się dzielnie w kościele, nie płakał, tylko słodko spał na rękach mamy
No to brawo dla synka

Cytat:
Napisane przez SweetAngel1984 Pokaż wiadomość
witojcie................. ..
A Wy to chyba wczoraj w końcu ten miesiąc skończyliście! W takim razie gratulacje z tej okazji

Cytat:
Napisane przez marmutita Pokaż wiadomość
Witaj Ja nie za bardzo pomogę w tej kwestii, że w sumie to zawsze wiem kiedy Tymek jest głodny, a kiedy mu sie nudzi albo po prostu chce possać, choć objawy niby podobne. Ale zawsze różni sie odrobinę ton płaczu, jak na moje ucho
Dziwi mnie troszkę że do tej pory dawałas małej jeśc co godzinę, bo to okropnie często Może błędnie odczytywałaś, że to głód, a ona chciała tylko pobyć przy piersi A teraz gdy dorasta, od bycia przy piersi są ciekawsze rzeczy i tak często nie płacze. A o głodzi daje znać tak już "normalnie" czyli co te 3-4 godziny... Tak sobie tylko gdybam oczywiście

Cytat:
Napisane przez agadus Pokaż wiadomość
chciałam sobie przypomnieć kiedy brumek miała takie przeczucia?? czy to nie była środa??
Nie pamiętam niestety, ale fajnie by było

Cytat:
I pamiętaj :
" To co sobie wkręcisz, to masz "
wkręcisz sobie, że mało je i każde jęczenie będziesz odczytywała jako płacz na jedzenie, a to nie o to chodzi
To są święte i cholernie mądre słowa!!! Każda młoda mama powinna je sobie na czole wytatuować I mamy byłby wtedy szczęśliwsze i dzieci tym bardziej!

Cytat:
Nie było nas dzisiaj cały dzień, rano wstaliśmy i mąż zaproponował, że wybierzemy się do Wisły
Hej Nateczko Piękny dzień spędziliście (chociaż osobiście nie znosze gołębiewskiego w Wiśle )

My tez mieliśmy fajnie bo poszliśmy sobie w trójeczkę pierwszy raz do restauracji Do naszej ukochanej knajpki sushi, w której kiedyś bywaliśmy ok. raz w tygodniu, a od grudnia, przez to że byłam w ciąży, nie poszliśmy tam ani razu Ale było miło! I pyyyyyyyyyyysznie!!! A TYmek całą ucztę pięknie i twardo przespał I nic a nic mu potem surowe rybki i imbir nie zaszkodziły

A teraz aktualności:
- dziś kończymy 5 tygodni
- na 13 idziemy do neurologa i dopraszamy się nachalnie o Wasze magiczne kciuki

Edytowane przez brumek
Czas edycji: 2011-09-26 o 08:50
brumek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości