|
|
#421 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile czytacie?
A ja mam do Was pytanie. Jak radzicie sobie z czytaniem w momencie, gdy nie macie na tę przyjemność za bardzo czasu, a szalenie chcecie przeczytać jakąś książkę?
Niby chcieć to móc, ale w praktyce bywa różnie. Mam kilka swoich sposobów, ale może ktoś zechciałby podzielić się swoimi trikami w tej dziedzinie?
|
|
|
|
|
#422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bardzo często jak w autobusie dojdę do emocjonującego momentu to wysiadając idę i czytam dalej, co wygląda pewnie zabawnie, ale wisi mi to ![]() Plus we wszelakich innych momentach, w łóżku przed snem, kradnąc te kilka minutek, odkurzając i kiedy się da
|
|
|
|
#423 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czasem bawię sie z dziećmi i czytam, w kibelku, przy jedzeniu, gdzie sie da i nie trzeba skupiać sie na tej wykonywanej czynnosci. Mnie tez sie zdarzało isć i czytać. Niestety, w pracy nie mogę |
|
|
|
|
|
#424 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czytam wszędzie gdzie się da z wyjątkiem pobytu w WC (dla mnie to profanacja
) Czytam mniej więcej 2-3 książki tygodniowo.
|
|
|
|
|
#425 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co do samego wątku, to z reguły czytam 2-3 książki równolegle. Jedna w domu, druga na uczelni/w pracy, trzecia przeznaczona na środki komunikacji miejskiej
|
|
|
|
|
|
#426 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
, a niektórzy to tylko tam czytają Mi najlepiej czyta sie wieczorkiem w łóżeczku pod kołderką!
|
|
|
#427 |
|
Raczkowanie
|
ja czytam e- booki, dużo e-booków, a jak czegoś nie ma w necie to jak mam kase to kupuję książkę i wtedy tak jak magnolia79 czytam w łóżku bo tak robi sie klimat i jest przytulnie i ciepło w te zimne noce :P
“Open your eyes, look within. Are you satisfied with the life you're living?” http://akatoja.blogspot.com pierwsze 2 tygodnie "grania" na gitarze=wiem co to są struny: osiągnięcie wiem jak zagrać wlazł kotek na płotek, cel: zagrać scar tissue Red Hotów |
|
|
|
|
#428 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
![]() ogólnie szperam w bibliotekach, poluję na Allegro i czasami uda mi się pożyczyć jakaś perełkę od znajomych
|
|
|
#429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A poza tym czytanie w WC ma jedną, podstawową zaletę - nikt ci tam głowy nie zawraca. Nikt ci nic nie każe, nie mówi "przestań robić tę kupę i wynieś śmieci", więc można udawać zatwardzenie, siedzieć tam pół godziny i poświęcić się lekturze
|
|
|
|
#430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) wyłączam komputer - ilość wolnego czasu, jaki wtedy otrzymuję jest zaskakująco duża A jakie ty masz sposoby?
Każdego poranka dostajemy szansę na nowe życie i tylko od nas zależy, czy zaświeci słońce. Pomimo chmur - walcz, bo życie nie kończy się na kłopotach a słońce świeci ponad nimi. Edytowane przez Mariah Czas edycji: 2011-09-24 o 22:09 |
|
|
|
|
|
#431 | ||
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
|
|
|
#432 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#434 |
|
Winter is coming
|
Ja czasami nawet idąc gdzieś sobie czytam
pewnie śmiesznie to wygląda, ale no czasami trzeba, jak nie da się oderwać od ciekawej lektury. Zawsze mam jakąś książkę w torebce i jak gdzieś czekam, to sobie podczytuję chociaż te kilka stron
|
|
#435 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Najgorzej czytać przy gotowaniu, książka wciągająca, żarełko przypalone, albo rozgotowane
|
|
#436 | |
|
Wtajemniczenie
|
Wiele z nich zostało już wymienionych.
Poza tym staram się najpierw zrobić wszystkie sprawy niecierpiące zwłoki, by móc potem spokojnie usiąść z książką w fotelu. Staram się też ograniczać korzystanie z Internetu - on zabiera naprawdę mnóstwo czasu Cytat:
|
|
|
|
|
|
#437 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale o dziwo przy tej ilości (a staram się czytać często oczy nie bolą bo ekran działa jak kartka papieru
|
|
|
|
|
|
#438 |
|
Rozeznanie
|
Ja nie umiem czytać nie będąc w domu. Próbowałam już kiedyś w autobusie, poczekalni, na ławce, na podwórku, ale nic z tego, nie potrafię się skupić
|
|
#439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak sobie myślę, że gdybym ja mogła czytać tylko w ciszy, spokoju i 4 ścianach to sięgałabym po lekturę może raz na miesiąc... przerażające.
|
|
|
|
#440 | |
|
Zadomowienie
|
Kiedyś pochłaniałam książki dosłownie tonami - potrafiłam przeczytać jedną książkę dziennie i od razu chwytać za drugą. Mama mnie tak nauczyła, bo ona też bardzo, bardzo dużo czyta, mimo, że pracuje na 2 etaty.
Babcia jak byłam mała starała się mnie stępić [popsujesz wzrok! i najlepsze - poprzewraca ci się w głowie od tych KSIUNŻEK Teraz czytam o wiele mniej - jakieś 3-4 miesięcznie; czasami zdarzało się, że jedną, a na mnie to tyle co nic; a to tylko dlatego, że internet cholernie wciąga ![]() Cytat:
![]() edit: jeszcze dopiszę jak jedna z użytkowniczek wyżej - że czytam 2-3 książki równolegle. najczęściej o bardzo różnej tematyce. jak za bardzo wciągnę się w jeden świat, to idę do drugiego, wtedy ten pierwszy sprawia mi jeszcze więcej przyjemności
Edytowane przez vouge13 Czas edycji: 2011-10-11 o 20:35 |
|
|
|
|
|
#441 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tylko, że nie zawsze tak można.. zdarza mi się jeszcze zabierać ze sobą książkę (tak na wszelki wypadek..), ale już nawet nie próbuje jej czytać,i nie wiem po co ją w ogóle zabieram
|
|
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
ja tego nie potrafię ogarnąć - nie jestem w stanie skakać z jednej książki w inną. jeśli już zacznę coś czytać, to pochłania mnie to do tego stopnia, że muszę tą jedną skończyć i już. gdybym miała tak manewrować, to moim zdaniem dużo zabawy by mi uciekło, bo nie koncentrowałabym się na tym jednym przedstawionym świecie, historii.
|
|
#443 |
|
BAN stały
|
Około 40-50 książek rocznie plus literatura fachowa.
Mam wrażenie, że ludzie w Polsce czytają mniej niż deklarują. W ostatnim czasie sporo osób mnie rozczarowało w tym względzie. Przykład 1: Byłem w drobnej sprawie w mieszkaniu pewnego małżeństwa (po siedzemdziesiatce). Ona była dyrektor szkoły, on bodaj inżynier. Ani jednej ksiązki w domu. O czytniki nie posądzam gdyż nawet komputera chyba nie używają. Przykłąd 2: Facet (mgr inż po dobrej uczelni w Krakowie i podyplomówkach) konsultował mi pewną kwestię remontową. Na widok biblioteki oniemiał i powiedział, że tylu książek w życiu nie widział (było raptem z dwieście książek). Przykład 3. Okolica w której często bywam zamieszkana w sporej ilości przez nauczycieli. Zawsze dziwnie patrzą gdy ktoś czyta książkę na balkonie. Chyba nie uznają tego za zbyt częstą praktykę. Podaję tylko przykłady osób, które z racji studiów powinny mieć wyrobiony przynajmniej śladowy nawyk czytelniczy. Te wszystkie sondaże na temat czytelnictwa bazują na deklaracjach, a powiedzieć można dosłownie wszystko. Edytowane przez Marcin89 Czas edycji: 2022-07-26 o 18:59 Powód: .... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:57.

) Czytam mniej więcej 2-3 książki tygodniowo.

) wyłączam komputer - ilość wolnego czasu, jaki wtedy otrzymuję jest zaskakująco duża 

67,7 67 66 65 64 63 62 61 60