|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
![]() ![]() ![]() ![]() |
29 | 54,72% |
Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
20 | 37,74% |
Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
1 | 1,89% |
Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
3 | 5,66% |
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#601 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Ja sama nie wiem tyle jest przypadków że miał być chłopiec a była dziewczynka i odwrotnie ale jeszcze jest czas wiec do tego czasu to się zobaczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#602 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#603 |
Rozeznanie
|
no tak też masz rację tylko moja znajoma miała taki przypadek że lekarz był przekonany że to chłopiec a była dziewczynka i oni własnie wyprawkę kupili pod chłopca wtedy też lipa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#604 |
Zakorzenienie
|
kuzynowi zamiast dziewczynki urodził się chłopiec
my nie myślimy już nad imionami teraz wolimy skupić się by wszystko było ok i skończył się trzeci miesiąc, będzie jeszcze czas by myśleć nad imieniem ![]() mdłości dziś miałam dwa razy ![]()
![]() ![]() 09.04.2012 córa ![]() 19.04.2017 ![]() 31.01.2018 ![]() 06.02.2019 Kropek ![]() Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2011-09-29 o 12:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#605 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#606 |
Zakorzenienie
|
ja innej opcji nie widzę tylko tą że wszystko będzie dobrze, dalej mnie mdli na widok schabowego albo karczku, jedyne co umiem zjeść to kurczak, a teściowa mi chciała wcisnąć wątróbkę bo dużo żelaza nie dociera do niej że jej nawet nie przełknę
![]() zamdliło mnie dziś jak przyszłam po wizycie w laboratorium bo musiałam iść na pusty żołądek no i jak leżałam, teraz w miarę ok
#607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() usg wyszło dobrze, maluch ma 1,72 cm i mocno bijące serducho. Dzisiaj mam 8t3d ciąży, ale niestety długo się tym nie cieszyłam bo złapało mnie przeziębienie i teraz schizuję że stracę mojego maluszka przez to ![]()
![]() Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#608 |
Rozeznanie
|
Ja mdoci to nie mam
---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Ja mdlosci to nie mam ale od wedlin mnie odrzuca i moja mama tez nieraz powie moze sprobujesz bardzo dobre ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#609 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A nam się cały czas zmieniają pomysły na imiona. Jeszcze przed zajściem w ciążę mówiliśmy, że kiedyś będziemy mieć Antka, teraz Antek się oddala, podoba nam się też Maja, ale jeszcze trochę czasu jest i nie pora na wybieranie ![]() Pandzia - moja bratowa wymyśliła dla swojej córki Rachela (i to tak na serio) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#610 | |
Zakorzenienie
|
to jak moja teściowa do wątróbki mnie namawiała
![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
no bo teraz mdłości w miarę przeszły jak pisałam, tylko w ciągu dnia złapią, wcześniej to bym nawet z klatki nie wyszła na czczo, no i mdli mnie dalej na zapach albo widok rzeczy które standardowo odrzuca kobiety w ciąży
![]() |
#611 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na wizażu też czytałam o jednym takim przypadku czy też was mdli po wodzie?
![]() |
#613 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#614 |
Raczkowanie
|
mnie nie mdli po wodzie ale raczej rozczenczam ja z odrobina soku malinowego.
mdli mnei na sam widok lososia, fast foodow z glebokiego tluszczu. najbardziej mnie mdli od poludnia do wieczora potem troszke lepiej nie odrzucilo mnie niestety od slodyczy wogole chyba przytyje od podjadania gdyz zajadam te mdlosi, prawie ciagle albo pije albo cos zakaszam musze wyznac ze najbardziej smakuje mi chleb z maslem i serkiem, jajkiem i szynka.chetnie jem jaja i potrawy maczne. mieso mnie obrzydza ale staram sie kurczaczka zjesc, a nie powiem nie kielbasce z patelni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#615 | |
Zakorzenienie
|
chodzi ci o smak mięty??czytałam że po jedzeniu trzeba odczekać 30min bo mięta może działać wymiotnie
---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Cytat:
mnie mdli po samej wodzie, dużej ilości czekolady, zapachu pieczonego chleba no i na widok czerwonego mięsa a najlepsze na mdłości jak na razie są u mnie sok jabłkowy, banany, gruszki, jabłka i migdały i w końcu mogę dzień przeżyć bez imbiru
![]() |
#616 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
po mięcie cię mdli, mnie jak raz po gumie miętowej zamdliło to od tamtej pory zero gum no a z tą herbatą to sądzę że przez nią a nie że przez przeziębienie
![]() |
#618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#619 |
Raczkowanie
|
Witam i przyłączam się.
Mnie mdli każdego ranka i zawsze po otwarciu lodówki ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#620 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#621 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#622 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
hej ja czytałam że wątróbka i tuńczyk nie wskazane, szczerze mówiąc na wątróbkę to chyba bym pawia puściła no ja lodówki nie umiałam otworzyć na początku mdłości a czas przyszedł na jej rozmrożenie, teraz jak lepiej się zrobiło mi to inny problem ![]()
![]() |
#623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#624 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jednak myślę, że do wszystkiego należy podchodzić z rozsądkiem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#625 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() poki co w ogole mnie nie mdli ptfu ptfu ![]() biedna ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Ryby, których należy unikać: okonie o szczupaki o sandacze o miętusy o wątróbki z dorsza, innych ryb o węgorze o surowe owoce morza o ryby zimnowędzone oraz wędzone, niewiadomego pochodzenia, niezbyt świeże Ryby, które można spożywać bez ograniczeń: * ryby, pochodzące z otwartych mórz, oceanów, np. dorsz, makrela, sielawa * potrawy ze śledzi, paluszki rybne, kawior * łososie morskie, oceaniczne * ryby hodowlane * sieje * śledzie, poch. z połowów oceanicznych * świeże ryby, z renomowanych wędzarni * surowe ryby, np. sushi można spożywać pod warunkiem, że są świeże, poch. z renomowanego sklepu, baru, restauracji Mięso Unikaj: * surowych, półsurowych mięs, drobiu, jaj * wątróbek ! ! ! ! ! (zawierają b. duże ilości wit A.) * tatara, surowego, mielonego mięsa * nie spożywaj na zimno mięs, które powinny być podgrzane ! * uważaj na podroby, spożywaj tylko świeże, z renomowanych firm, sklepów * zwróć uwage, czy mięso z grilla jest dostatecznie dopieczone ! Mleko i sery Bez ograniczeń można spożywać: * sery żółte * białe * topione * Feta, pod warunkiem, że wyprod. go z pasteryzowanego mleka Należy unikać: * niepasteryzowanego mleka i serów z niego wyprodukowanych miękkich i półmiękkich serów pleśniowych (camambert, gorgonzola, brie) to co udalo mi sie znalezc ![]() ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- Jeszcze cos takiego znalazlam ![]() Alkohol Nawet małe jego dawki przechodzą do krwi płodu. Picie alkoholu w ciąży może spowodować u dziecka tzw. zespół poalkoholowy (opóźnienie rozwoju, niska masa urodzeniowa, nieprawidłowy rozwój mózgu, serca). Napoje gazowane Cola i pepsi zawierają kofeinę, dwutlenek węgla (w dużych ilościach podrażnia przewód pokarmowy), fosforany (pogarszają wchłanianie wapnia), a także duże ilości cukru. Mirinda, fanta czy tonik są sztucznie barwione i aromatyzowane. Zawierają benzoesan sodu, który podrażnia śluzówkę żołądka. Nie ma w nich nic potrzebnego dziecku. Kawa i napoje z kofeiną Kofeina wypłukuje z organizmu witaminy z grupy B, wit. C, wapń, potas, cynk. Podnosi ciśnienie krwi. Jeśli jesteś zdrowa i nie masz nadciśnienia, możesz czasem wypić filiżankę słabej kawy z mlekiem. Z napojów typu cola lepiej zrezygnuj. Częste picie ich oraz kawy (nawet tylko dwie filiżanki dziennie!), jak wskazują najnowsze badania, zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu i niskiej masy ciała noworodka. Sztuczne słodziki Choć nie wykazano szkodliwego wpływu na płód ich umiarkowanego spożycia, lepiej z nich zrezygnuj. Głównie dlatego, że są odżywczo bezwartościowe. Uważnie czytaj etykietki produktów: często w tych reklamowanych jako niezawierające cukru są sztuczne substancje słodzące. Słodycze Mają niewiele wartości i są kaloryczne. Lepiej jeść suszone owoce lub ciasta domowe. Staraj się unikać ciastek kupowanych w sklepie. Zawierają niezdrowy utwardzony tłuszcz cukierniczy, w którym są izomery trans kwasów tłuszczowych. Mogą one niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka – hamują przyrost masy ciała, zaburzają przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych do budowy mózgu. Orzeszki ziemne Jak wynika z amerykańskich badań, ich spożywanie w ciąży zwiększa ryzyko rozwinięcia się u maluszka alergii na nie. Liczba dzieci uczulonych na orzeszki przez ostatnie 10 lat wzrosła trzykrotnie! Surowe mięso Nie wolno ci jeść surowych i półsurowych produktów mięsnych. Mogą się w nich znajdować drobnoustroje odpowiedzialne za takie choroby jak toksoplazmoza i listerioza. Są one groźne dla nienarodzonego dziecka, powodują niekiedy uszkodzenia w układzie nerwowym. Wędliny, wędzone ryby Postaraj się je jeść najwyżej jeden, dwa razy w tygodniu. Wędzone produkty zawierają bowiem rakotwórcze nitrozaminy i mają dużo soli (to jedna z przyczyn nadciśnienia). Unikaj gorszej jakości wędlin (mają najwięcej soli oraz sztucznych dodatków) i parówek. Zastąp je pieczonymi, duszonymi, gotowanymi mięsem oraz rybami. Fast foody To tzw. puste kalorie, często szkodliwe – ze względu na obecność dużych ilości soli, izomerów trans kwasów tłuszczowych oraz sztucznych dodatków). Duży hamburger prawie w jednej trzeciej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kalorie w ciąży i w połowie na tłuszcze! Sery pleśniowe Sery dojrzewające i pleśniowe przetwory z niepasteryzowanego mleka koziego i owczego to potencjalne źródła listerii, bakterii wywołującej listeriozę. Przyszłe mamy są bardziej podatne na tę chorobę, a ciężkie jej przypadki mogą wywołać przedwczesny poród, infekcję u noworodka, uszkodzenia neurologiczne. Niebezpieczne „E” Staraj się nie kupować zbyt dużo żywności zawierającej konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty. Mogą one wywoływać odczyny alergiczne, biegunki, zaburzenia żołądkowe. Uważaj zwłaszcza na: Benzoesan sodu. Dodawany do konserw, dżemów, majonezów. Może powodować alergię. Kwas fosforowy, fosforan sodu. Obecne w proszkach do pieczenia i napojach typu cola. Pogarszają wchłanianie żelaza, często wywołują zaburzenia trawienia. Glutaminian sodu. Dodawany do napojów, zupek i innych dań (np. sosów) w proszku, konserw. Poprawia ich smak, może jednak powodować skórne reakcje alergiczne. Pamiętajcie dziewczyny, że w ciąży należy zrezygnować ze spożywania niektórych produktów, a inne trochę ograniczyć! Chodzi o zdrowie nie tylko nasze, ale głównie o zdrowie i prawidłowy rozwój naszego maleństwa! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#626 |
Zadomowienie
|
U lekarza wszytsko ok. Maluszek rośnie, juz ma 1,7cm i tworzy się już pępowinka
![]() ![]() Dzisiaj założyli mi książeczkę ciąży. Robiła to położna i teraz zawsze przed wizytą u lekarza najpierw mam do niej przyjść i pogadać o tym co mnie interesuje czy niepokoi. Zawsze jak będę miała jakieś wątpliwości to mogę do niej zadzwonić. Kurcze, nie wiedziałam, że będę też pod opieką położnej. Fajnie, też tak macie? W sumie jak ją polubię to mogę ją chyba poprosić o obecność przy porodzie (oczywiście za dopłatą)??? Położna powiedziała mi, że do 12 tc nie mogę farbować włosów!!! Dźizus, a ja właśnie chciałam iść bo mam mega odrosty. To co ja teraz zrobię?! ![]() Co do imienia dla dziecka to ja mam nadzieje, że to będzie chłopak, a ponieważ uważam, że mój mąż jest wyjątkową osobą chcę żeby synuś nosił jego imię czyli Jacek Junior ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#627 |
Rozeznanie
|
Kurcze, po tych opisach jedzeniowych stwierdzam że prawie nic poza nabiałem nie powinno się jeść bo skąd wiadomo czy ryba jest świeża albo wędlina czy nie jest jakaś sztuczna. Tragedia. A tuńczyka dlaczego nie?
Ja ogólnie jakoś nie mam ochoty na jedzenie, chociaż czasami mam zachciankę na coś słodkiego czy np. chrupki bekonowe ![]() Mnie dzisiaj pierwszy raz chwilę mdliło na rano. Coraz częściej odczuwam zmęczenie i chętnie bym spała już o 20 ![]() My dla dzidzi mamy imiona już od zeszłego roku: jak chłopczyk to Krystian a na drugie Władysław (po dziadku mojego TŻ), a dla dziewczynki Zuzanna lub Julia i na drugie Marianna (tak jak ma moja babcia na imię). Najważniejsze aby było zdrowiutkie i abym ja dobrze zniosła tą ciążę, szczęśliwie. |
![]() ![]() |
![]() |
#628 |
Rozeznanie
|
Niech to! ja też tak ostatnio zastanawiałam się czy można farbować włosy w ciąży bo mam ten sam problem a że mam wizytę w poniedziałek to miałam sie pytać ale skoro piszesz Ewunia_1984 ze do 12tc nie można to klops wiec chyba poczekam do tego czasu
|
![]() ![]() |
![]() |
#629 |
Zakorzenienie
|
Jezeli chodzi o to jedzenie to moim zdaniem lekarz powinien powiedziec co i jak, pewnie ile osob tyle zdan, a chyba nie jest tak zle
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#630 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny spokojnie ![]() Nie ma co przesadzać z jedzeniem i innymi rzeczami. Obecnie farby do włosów są tak delikatne, że nie maja jak zaszkodzić. No inna sprawa, że przy mdłościach zapach farby może być nie do zniesienia. A jeść po prostu trzeba zdrowo zawsze ale jak od czasu do czasu zje się coś "zakazanego" typu macdonald to przecież nic się nie stanie. Ja np dziś wciągnęłam McChickena i nie mam wyrzutów sumienia ![]() Ja w czasie ciąży zarówno farbowałam jak i trwałą robiłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:26.