TVP a Religia - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-29, 22:10   #61
Linaewen
Zakorzenienie

Dot.: TVP a Religia

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
W momencie smierci "sie odwiazesz" od ciala
Mnie ogolnie nie bedzie milo umierac i nawet mysl o lace nie oslodzi tego momentu Serio, mnie to juz bedzie wtedy wszytko jedno, niech bedzie i smietnik, mam nadzieje, ze umre i tak stara i zuzyta
No tak. Nie będzie mnie [choć mogę się mylić ], ale i tak mam pewne wyobrażenia co do tego, co zrobić z moim starym i zużytym [ale wciąż moim] ciałem. I chcę, żeby to zostało po mojej śmierci uszanowane. Tak po prostu.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-29, 22:15   #62
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 3asiex Pokaż wiadomość
Masz męża który wyznaje inną religię niż ty i wasze dzieci. Pochowałabyś go w obrządku KK czy jednaj według zaleceń jego religii? To taka sama sytuacja jemu wszystko jedno a tobie katolicki pogrzeb przyniósłby "ulgę"...
To zalezy od tego czy jemu by zalezalo wczesniej na jakims konkretnym obrzadku, jesli by mu nie zalezalo, to w moim.

Pan Religa zostal pochowany tak jak chcial, bez ksiedza, a ten krzyz na koniec mogl nie miec nic wspolnego z dzialaniami rodziny, o ile wiem, takie rzeczy przygotowuje grabarz czy tez pracownik cmentarza i to jest standard. Na czyms te tabliczke z nazwiskiem jednak trzeba powiesic.

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
No tak. Nie będzie mnie [choć mogę się mylić ], ale i tak mam pewne wyobrażenia co do tego, co zrobić z moim starym i zużytym [ale wciąż moim] ciałem. I chcę, żeby to zostało po mojej śmierci uszanowane. Tak po prostu.
Alez ja Ci tego nie bronie ani nie mowie bron Boze co masz zrobic.
Ale tez z drugiej strony, ja mam takie a nie inne poglady, pan Religa mial swoje i skad my wiemy czy rodzina tak naprawde nie uszanowala jego pogladow? Mnie troche drazni, takie wyciaganie "krzyz jednak byl" i zarzucanie rodzinie nieuszanowanie tego czy owego, my nie wiemy, jakie byly ustalenia miedzy nimi, nie wiemy czy ten krzyz mial jakikolwiek zwiazek z dzialaniami rodziny, wiec nie oceniajmy.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2011-09-29 o 22:16
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-29, 22:20   #63
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
To zalezy od tego czy jemu by zalezalo wczesniej na jakims konkretnym obrzadku, jesli by mu nie zalezalo, to w moim.

Pan Religa zostal pochowany tak jak chcial, bez ksiedza, a ten krzyz na koniec mogl nie miec nic wspolnego z dzialaniami rodziny, o ile wiem, takie rzeczy przygotowuje grabarz czy tez pracownik cmentarza i to jest standard. Na czyms te tabliczke z nazwiskiem jednak trzeba powiesic.
Wyznaje konkretną religię, więc chyba nie musi dawać tego na piśmie, ot (tfu,tfu) umiera w skutek wypadku i wcześniej nie zdołał sprecyzować nikomu swoich planów odnośnie pochówku. I co wtedy? To samo tyczy się ateistów, odrzucili kościół więc należy się im pogrzeb wedle ich poglądów, a nie żeby rodzina na siłę wciskała ich między aniołki.

Miałem taki piękny sen, że byłem ostatnim ssakiem na ziemi.(Mort: a ja w nim byłem?) Tak ale jako padlina.

3asiex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-29, 22:27   #64
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Wyznaje konkretną religię, więc chyba nie musi dawać tego na piśmie, ot (tfu,tfu) umiera w skutek wypadku i wcześniej nie zdołał sprecyzować nikomu swoich planów odnośnie pochówku. I co wtedy? To samo tyczy się ateistów, odrzucili kościół więc należy się im pogrzeb wedle ich poglądów, a nie żeby rodzina na siłę wciskała ich między aniołki.
Alez ja wyznaje konkretna religie a uznaje, ze rodzina moze mnie pochowac jak chce Byloby mi milo, gdyby pochowali mnie tak jak ja chcialabym byc pochowana ale jesli nie, to nie, ja juz wtedy bede miedzy aniolkami i bede miala w nosie co sie dzieje z moim cialem. Moj maz mysli tak samo jak ja, szczesliwie jestesmy zgodni w tym temacie.
Generalnie tu gdzie mieszkam jest wiele malzenstw "mieszanych" i jakos nikt sie nie oburza jesli zona katoliczka pochowa meza protestanta w obrzadku katolickim.

Moja droga, powtorze, bo od tego sie zaczelo. Pan Religa mial pogrzeb bez ksiedza i calkowicie swiecki i nie wiesz czy rodzina miala cokolwiek wspolnego z krzyzem, ktory tam sie pojawil.

Dobranoc

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2011-09-29 o 22:30
Stary 2011-09-29, 22:30   #65
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Alez ja wyznaje konkretna religie a uznaje, ze rodzina moze mnie pochowac jak chce Byloby mi milo, gdyby pochowali mnie tak jak ja chcialabym byc pochowana ale jesli nie, to nie, ja juz wtedy bede miedzy aniolkami i bede miala w nosie co sie dzieje z moim cialem.

Moja droga, powtorze, bo od tego sie zaczelo. Pan Religa mial pogrzeb bez ksiedza i calkowicie swiecki i nie wiesz czy rodzina miala cokolwiek wspolnego z krzyzem, ktory tam sie pojawil.
mnie tam moga wnuki upchnąć w kanapie i rente odbierać
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-29, 22:35   #66
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
Alez ja wyznaje konkretna religie a uznaje, ze rodzina moze mnie pochowac jak chce Byloby mi milo, gdyby pochowali mnie tak jak ja chcialabym byc pochowana ale jesli nie, to nie, ja juz wtedy bede miedzy aniolkami i bede miala w nosie co sie dzieje z moim cialem.

Mi nie chodzi w tym momencie o Religę. Chodzi mi o to że nawet zmarłemu należy się szacunek i pogrzeb wg jego poglądów a nie poglądów rodziny, a ty napisałaś że to rodzina jako jedyna ma moc decydować o tym bo to "pozwoli im się wypłakać i pogodzić się z odejściem". Taką rodzinę to miałabym w poważaniu gdyby nie uszanowała mojej woli i przekonań.
A teraz jeśli można skończmy ten poboczny temat.

Miałem taki piękny sen, że byłem ostatnim ssakiem na ziemi.(Mort: a ja w nim byłem?) Tak ale jako padlina.

3asiex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-29, 22:36   #67
Belladonna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Mnie denerwuje Cejrowski - nie oglądam. Nergala zresztą też nie Bo ogólnie mnie denerwują te wszystkie top modele, programy do śpiewania i tańczenia, nuda, nuda i jeszcze raz nuda, lepiej by porządne filmy dokumentalne kręcili, bo tego u nas w kraju w ogóle nie ma. Nie wiem, dlaczego w tym kraju ludzie tak chętnie emocjonują się takimi pierdołami, przecież głos kościola w tej sprawie odniesie skutek wprost przeciwny do zamierzonego. Jeden program, o ktorym za miesiąc wszyscy zapomną, a tyle krzyku.
Ten nadmierny krzyk nie musi wynikać z faktycznego zajadłego przerzucania się racjami przez KK i Nergala. W naszych mediach mają tendencję do wyciszania pewnych spraw i rozdmuchiwania innych w zależności od politycznej potrzeby. Wystarczy dawać mniej albo więcej, tekstów lub materiałów filmowych na dany temat i najlepiej opatrzać je chwytliwymi nagłówkami sugerującymi co widź - czytelnik ma myśleć.
Belladonna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 00:11   #68
201803080934
Konto usunięte

zaraz, cały ten szum o nergala z powodu podarcia biblii i napisania na fb ave satan?
no to zdolny jest, jak zarobić żeby się nie narobić level perfect, haha
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 00:35   #69
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Grin Pokaż wiadomość
zaraz, cały ten szum o nergala z powodu podarcia biblii i napisania na fb ave satan?
no to zdolny jest, jak zarobić żeby się nie narobić level perfect, haha
a dla mnie właśnie żaden perfect,żeby zaistniec można zrobic wszystko-każdy to potrafi tylko nie każdy chce na tym budowac karierę.
Stary 2011-09-30, 06:55   #70
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Mi nie chodzi w tym momencie o Religę. Chodzi mi o to że nawet zmarłemu należy się szacunek i pogrzeb wg jego poglądów a nie poglądów rodziny, a ty napisałaś że to rodzina jako jedyna ma moc decydować o tym bo to "pozwoli im się wypłakać i pogodzić się z odejściem". Taką rodzinę to miałabym w poważaniu gdyby nie uszanowała mojej woli i przekonań.
A teraz jeśli można skończmy ten poboczny temat.
Nie, napisałam, że są ludzie, tacy jak ja, którzy pozostawiają rodzinie możliwość wyboru, ponieważ jest im obojętne w jakim obrządku będą pochowani.
I to także należałoby uszanować, bo to są ustalenia miedzy najbliższymi ludźmi i obcy nie wiedzą nigdy, czy jakies ustalnia (czy nawet prośby) nie padły na łożu śmierci.

Stary 2011-09-30, 08:43   #71
_vixen_
Zakorzenienie

Ja to czasem myślę, że jakby mi się odpukać zmarło i zrobiliby mi pogrzeb w kościele, to zapewne połowa kościoła by myślała, że się w tej trumnie przewracam, jak słyszę, co ksiądz wygaduje i jak bym skomentowała te naciągane bajki

To chyba właśnie na pogrzebie widać, jaka naiwna jest ta cała wiara w życie po śmierci. Księża już takie bajki opowiadają, że chyba żaden rozsądny człowiek w to nie da rady uwierzyć, chociażby bardzo chciał, tylko tak udaje przed sobą i innymi dla pocieszenia, bo w sumie fajnie by było, jakby w chwili zgonu anielski orszak poniósł nas do nieba, a tam był full wypas u boku Boga Ojca.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 09:08   #72
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Ja to czasem myślę, że jakby mi się odpukać zmarło i zrobiliby mi pogrzeb w kościele, to zapewne połowa kościoła by myślała, że się w tej trumnie przewracam, jak słyszę, co ksiądz wygaduje i jak bym skomentowała te naciągane bajki

To chyba właśnie na pogrzebie widać, jaka naiwna jest ta cała wiara w życie po śmierci. Księża już takie bajki opowiadają, że chyba żaden rozsądny człowiek w to nie da rady uwierzyć, chociażby bardzo chciał, tylko tak udaje przed sobą i innymi dla pocieszenia, bo w sumie fajnie by było, jakby w chwili zgonu anielski orszak poniósł nas do nieba, a tam był full wypas u boku Boga Ojca.
Bajki? Jakie bajki? Może mało razy byłam na pogrzebie- chodziłam, gdy zmarł ktoś naprawdę bliski, ale myślę, że takimi słowami obrażasz moje uczucia religijne i pewnie wielu osób tutaj. Nawet jak się w coś nie wierzy to trzeba umieć to pokazać z klasą- a nie pisać, że ktoś wierzy w naciągane bajki

Nie będę uzewnętrzniać swoich przekonań religijnych, w dużym uproszczeniu, wierzę w życie wieczne i w "coś", co jest po tej drugiej stronie. Myślę, że ksiądz na pogrzebie opowiada zazwyczaj o życiu wiecznym, ew. o zmarłym.
I druga sprawa, ja nie mam problemu w akceptacji osób wyznających inną wiarę... A w Polsce to jest tak, że najwięcej słyszy się przeciwników instytucji naszego Kościoła. Czy inne wiary nie ocierają się o bajkowe klimaty? Wy sobie na to odpowiedzcie, mnie to oczywiście nie obchodzi.. nie mam ciśnienia.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 09:19   #73
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Czy inne wiary nie ocierają się o bajkowe klimaty?
Jasne, że się ocierają, te wszystkie dziewice, nagrody, bonusy, raj i podobne atrakcje, dla każdego coś miłego. Od tego w końcu są.

Ja nie obrażam uczuć religijnych, już bez przesady, bo w końcu wszystko będzie można uznać za taką obrazę. Dla niektorych sa to naiwne bajki, takie opium dla mas, jak to ktoś kiedyś głosił, bo ciężko się pogodzić z tym, że może nie być NIC i naszych kochanych bliskich nie spotkamy NIGDY. Dla niektórych nie i pewnie fajniej im się żyje z takim przekonaniem graniczącym z pewnością, że po śmierci to nie tylko zaśnięcie, po których nie ma snów i pobudki i w zależności od preferencji krematorium, robaki i atomy z powrotem w obiegu materii (takie to życie wieczne w sumie), ale high life w niebie. Proste.

---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ----------

Cytat:
A w Polsce to jest tak, że najwięcej słyszy się przeciwników instytucji naszego Kościoła.
Tak, akurat, dobrym przykładem jest właśnie wątkowa sprawa Nergala, ależ ci ateiści i sataniści walczą po całej Polsce

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2011-09-30 o 09:20
Stary 2011-09-30, 09:32   #74
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, naprawdę na pogrzebie ludzie raczej nie myslą takich rzeczy, generalnie nie myślą w takich chwilach, tylko żegnają się ze zmarłym. I najczęściej płaczą. Bo wiedzą, że (w zależnosci od tego w co sami wierzą) albo ten ktos jest w niebie, albo go wcale nie ma itd, ale jedno jest pewne tej osoby nie ma już miedzy nimi i w tym życiu już jej nigdy nie zobaczą. I to jest przerażająco smutne.

Chyba, że (też się tak zdarza) na pogrzebie są ludzie, którzy mają zmarłego głęboko w nosie, wtedy faktycznie można myśleć o tym, owym i nawet się ponudzić. Osobiście nie chciałabym żeby ktoś taki przychodził na mój pogrzeb.

Cytat:
Naiwna czy nie, człowiek potrzebuje w takich chwilach pocieszenia. I największym jest takie, że spotkacie się w przyszłym życiu.
Bo tu nie chodzi o to, że ktoś poszedł do nieba i pije ambrozję, ale tę nadzieję żywych, o to, że oni mogą pomyśleć, że kiedyś się spotkają, że drogi zmarły już nie cierpi i jest mu dobrze.
Najgorsza jest mysl, że ten ktoś odszedł i już nigdy, przenigdy się do niego nie przytulimy. Wtedy docenia się słowa: spotkacie sie w przyszłym życiu, jakkolwiek naiwne nam się wydają teraz, kiedy mamy wokół siebie wszystkich, których kochamy.

Możesz sobie byc teraz gierojem, co to nie wierzy w bajeczki, ale prędzej czy później stracisz kogoś bliskiego i drogiego (bo taka jest kolej rzeczy) i przekonasz się, że jakieś pocieszenie jest potrzebne. Choćby takie w które się nie wierzy ale można powiedzieć: fajnie byłoby, gdyby to była prawda i gdybyśmy się mogli kiedyś spotkać.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2011-09-30 o 09:34
Stary 2011-09-30, 09:34   #75
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Jasne, że się ocierają, te wszystkie dziewice, nagrody, bonusy, raj i podobne atrakcje, dla każdego coś miłego. Od tego w końcu są.

Ja nie obrażam uczuć religijnych, już bez przesady, bo w końcu wszystko będzie można uznać za taką obrazę. Dla niektorych sa to naiwne bajki, takie opium dla mas, jak to ktoś kiedyś głosił, bo ciężko się pogodzić z tym, że może nie być NIC i naszych kochanych bliskich nie spotkamy NIGDY. Dla niektórych nie i pewnie fajniej im się żyje z takim przekonaniem graniczącym z pewnością, że po śmierci to nie tylko zaśnięcie, po których nie ma snów i pobudki i w zależności od preferencji krematorium, robaki i atomy z powrotem w obiegu materii (takie to życie wieczne w sumie), ale high life w niebie. Proste.
Tak, akurat, dobrym przykładem jest właśnie wątkowa sprawa Nergala, ależ ci ateiści i sataniści walczą po całej Polsce
Twoja pewność siebie, słownictwo, sposób przekazania informacji napawa mnie przekonaniem, że nie zrozumiałaś, o czym napisałam. I ten zawoalowany uśmieszek przy każdym zdaniu. Pisząc, że komuś się żyje fajniej (łatwiej, naiwniej, prościej- jak proste na końcu Twojego wywodu), bo w coś wierzy, po prostu taką osobę obrażasz, szczególnie, jeśli nie masz pojęcia o czym piszesz. To tak, jakby ktoś zjadł wisienkę na torcie i opowiadał, jaki ten tort jest okropny. Wierz lub nie wierz- obrażasz czyjeś uczucia religijne, ponadto nie potrafisz się obiektywnie (bez rzucania high life w niebie itd.) odnieść się do moich sugestii, że coś/kogoś obrażasz. Bo co z tego, no nie?
I nie myśl, że Cię 'zaatakowałam'- Twój post był na samym dole, jak rano sprawdziłam, co nowego się pojawiło tutaj. Dodam również, że 'umywam ręce'- wyłączam ten wątek, bo wcale mnie nie interesuje wiara Nergala i różnostanowiskowe ataki na wyznanie innych.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 09:41   #76
Salomeasoul
Rozeznanie

Przepraszam, ale nie czytałam całej dyskusji, po prostu wyrażę swoje zdanie na temat.

Dzisiaj ciężko jest zrobić jakieś wrażenie, które zostanie zapamiętane, a już prawie niemożliwe jest zrobić takie wrażenie w sposób kulturalny i spokojny. W związku z powyższym każdy kto chce zaistnieć jako osoba publiczna chwyta się wszelkich sztuczek, które nie zawsze są mądre.

Nergal najpierw przedstawiany jako satanista, teraz jako ateista, niedługo nawróci się na katolicyzm, tylko po to by "być na fali". Taki showbusiness. Nie ma co roztrząsać.
Stary 2011-09-30, 10:02   #77
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Naiwna czy nie, człowiek potrzebuje w takich chwilach pocieszenia. I największym jest takie, że spotkacie się w przyszłym życiu.
Bo tu nie chodzi o to, że ktoś poszedł do nieba i pije ambrozję, ale tę nadzieję żywych, o to, że oni mogą pomyśleć, że kiedyś się spotkają, że drogi zmarły już nie cierpi i jest mu dobrze.
Najgorsza jest mysl, że ten ktoś odszedł i już nigdy, przenigdy się do niego nie przytulimy. Wtedy docenia się słowa: spotkacie sie w przyszłym życiu, jakkolwiek naiwne nam się wydają teraz, kiedy mamy wokół siebie wszystkich, których kochamy.

Możesz sobie byc teraz gierojem, co to nie wierzy w bajeczki, ale prędzej czy później stracisz kogoś bliskiego i drogiego (bo taka jest kolej rzeczy) i przekonasz się, że jakieś pocieszenie jest potrzebne. Choćby takie w które się nie wierzy ale można powiedzieć: fajnie byłoby, gdyby to była prawda i gdybyśmy się mogli kiedyś spotkać.
Wiem, że tak to działa, że człowiek potrzebuje pocieszenia, że jest mu wtedy trochę łatwiej z tą wiarą, że to nie ostateczny koniec, ale z drugiej strony właśnie wtedy widać, po co jest ta wiara - właśnie po to, żeby było łatwiej, bo przecież nikt nie wie, co jest po śmierci i czy w ogóle cokolwiek jest, są to odwieczne lęki ludzkości o czym świadczy ilośc już w większość wymarłych bóstw i wierzeń, to są jedynie przypuszczenia zmieszane z myśleniem życzeniowym, bo przecież każda wiara ma inną wizję życia po śmierci, w zależności od warunków społeczno-kulturowych.

Niestety, nie umiem się przekonać do wiary wynikającej z pocieszenia czy ze strachu przed śmiercią, bo zaraz nasuwa mi się to, że chcę wierzyć nie dlatego, że naprawdę WIERZĘ, ale dlatego, że łatwiej jest żyć, wierząc, że jednak coś tam po śmierci jest i w życie wieczne w niebie.
Stary 2011-09-30, 10:07   #78
sine.ira
BAN stały

Cytat:
bo w sumie fajnie by było, jakby w chwili zgonu anielski orszak poniósł nas do nieba, a tam był full wypas u boku Boga Ojca.
Ja lubię pieśń pt. "Ja nie narzekam", widać, że była pisana pod materialne zapotrzebowanie biednych ludzi, którzy na te złote pałace co się im obiecuje, że będą w nich mieszkać po śmierci, mogli sobie całe życie tylko popatrzeć. No ale przecież prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż bogaty wejdzie do królestwa niebieskiego.

A co do Nergala, to jest to robienie niepotrzebnego szumu wokół niego, takie niepotrzebne nakręcanie się. Ten epizod z Biblią był parę lat temu, na koncercie ale w specyficznym gronie,gdzieś czytałam, że powiedział, że to nie było zbyt mądre i że więcej by tego nie zrobił.
Jak miał białaczkę i jak włączył się w działania fundacji gromadzącej chętnych do zostania dawcą szpiku, to jakoś nikomu nic nie przeszkadzało. Chodził np. do Lisa na rozmowy (TVP2) i było dobrze. Wszyscy plotowali o jego romansie z Dodą i też jakoś nikt propagowania satanizmu się nie dopatrywał. Zresztą sąd uznał przecież, że do obrazy uczuc religijnych nie doszło.To wszystko to zwykłe bicie piany. W wywiadach w mediach nie spotkałam się z tym, że siał nienawiść do jakiejkolwiek religii, czy namawiał do odstąpienia od przyjętego wyznania. W The Voice of Poland siedzi sobie spokojnie i słucha. Czasem wywali jęzor z radości, no i ? Też nie słyszałam, żeby tam propagował satanizm czy w ogóle stawiał się w jakimkolwiek kontekście religijnym bądź niereligijnym. Matko jedyna...
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 10:14   #79
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Twoja pewność siebie, słownictwo, sposób przekazania informacji napawa mnie przekonaniem, że nie zrozumiałaś, o czym napisałam. I ten zawoalowany uśmieszek przy każdym zdaniu. Pisząc, że komuś się żyje fajniej (łatwiej, naiwniej, prościej- jak proste na końcu Twojego wywodu), bo w coś wierzy, po prostu taką osobę obrażasz, szczególnie, jeśli nie masz pojęcia o czym piszesz. To tak, jakby ktoś zjadł wisienkę na torcie i opowiadał, jaki ten tort jest okropny. Wierz lub nie wierz- obrażasz czyjeś uczucia religijne, ponadto nie potrafisz się obiektywnie (bez rzucania high life w niebie itd.) odnieść się do moich sugestii, że coś/kogoś obrażasz. Bo co z tego, no nie?
Daj spokój już z tym obrażaniem, kurczę, jaki mamy wrażliwy i drażliwy naród, napisze się coś na forum i już esej powstaje, jak to się kogoś "obraża"

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Ja lubię pieśń pt. "Ja nie narzekam", widać, że była pisana pod materialne zapotrzebowanie biednych ludzi, którzy na te złote pałace co się im obiecuje, że będą w nich mieszkać po śmierci, mogli sobie całe życie tylko popatrzeć. No ale przecież prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż bogaty wejdzie do królestwa niebieskiego.
Wiem, bo ja też to dostrzegam i to mnie szczerze mówiąc, już całkiem odrzuca od religii. Kurczę, za piękne to i naiwne, żeby mogło byc prawdziwe, takie "każdemu wedle potrzeb"

Cytat:
Matko jedyna...

No piszę, że mamy przewrażliwiony na swoim punkcie naród, kuźwa Kaczyński ciągle chce, zeby ktoś go przepraszał, ludzie mają wielce wysublimowane uczucia religijne, media o byle co nakręcają aferę (jak ten nieszczęsny poseł Węgrzyn i wieśniacka wypowiedź o lesbijkach, ile razy można było tego słuchać), ludzie z pierdołami do sądu latają, nie potrafią pracować zespołowo, nie potrafią rozwiązywać konfliktów, działają na zasadzie: Polak nie ma argumentów, Polak ma świętą rację, i wszystko wszystkich obraża...

To teraz jest Nergal, który pewnie kula się ze śmiechu na te wszystkie wypowiedzi biskupów, 98% narodu cała awantura zwisa i powiewa, telewizja zarabia na reklamach, i tyle z tego pożytku.
Stary 2011-09-30, 10:18   #80
sine.ira
BAN stały

Cytat:
No piszę, że mamy przewrażliwiony na swoim punkcie naród, kuźwa Kaczyński ciągle chce, zeby ktoś go przepraszał, ludzie mają wielce wysublimowane uczucia religijne, media o byle co nakręcają aferę (jak ten nieszczęsny poseł Węgrzyn i wieśniacka wypowiedź o lesbijkach, ile razy można było tego słuchać), ludzie z pierdołami do sądu latają, nie potrafią pracować zespołowo, nie potrafią rozwiązywać konfliktów, działają na zasadzie: Polak nie ma argumentów, Polak ma świętą rację, i wszystko wszystkich obraża...
Kompleksy, cała tajemnica.
Stary 2011-09-30, 10:36   #81
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Daj spokój już z tym obrażaniem, kurczę, jaki mamy wrażliwy i drażliwy naród, napisze się coś na forum i już esej powstaje, jak to się kogoś "obraża"[COLOR="Silver"]
A jak ja nazwę całe chrześcijaństwo mitologią to też kogoś poobrażam?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 10:38   #82
dawidowskasia
Zakorzenienie

Ale tak to właśnie jest Vixen. Mi taka wiara jest potrzebna, może jestem za słaba na to,żeby żyć tak po prostu wiedząc,że właśnie nigdy nie spotkam ukochanych osób,że np ktoś tym więźniom z Auschwitz nie wynagrodzi cierpień-że wszystko dzieje się bez sensu.
Sam Einstein twierdził,że jest coś więcej- i ja się tego trzymam
Stary 2011-09-30, 10:53   #83
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
Ale tak to właśnie jest Vixen. Mi taka wiara jest potrzebna, może jestem za słaba na to,żeby żyć tak po prostu wiedząc,że właśnie nigdy nie spotkam ukochanych osób,że np ktoś tym więźniom z Auschwitz nie wynagrodzi cierpień-że wszystko dzieje się bez sensu.
Ale powiedz, w jaki sposób może obrażać Cię opinia innej osoby, która po prostu tej wiary nie podziela i podważa jej sens ? Nie mówię, że akurat TY się czujesz obrażona, to taki stylistyczny wybieg Ja tego po prostu nie ograniam. Co to ma z Tobą wspólnego, że jej coś tam się wydaje (wydaje, bo przecież Twoim zdaniem, to ona się myli) ? Gdybym ja była o czymś na maksa przekonana, gdybym wierzyła, że to ja mam rację, a tamta osoba się myli, to nie byłoby szans, żeby jej słowa w jaki kolwiek sposób we mnie uderzały i mnie osobiście obrażały.
Tym bardziej, kiedy opinia tej drugiej osoby jest wyrażona kulturalnie, bez epitetów pod moim adresem Przyjęłabym ją jako kolejną z opinii/poglądów jakie inni mają prawo mieć. No ludzie.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2011-09-30 o 10:55
Stary 2011-09-30, 10:58   #84
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
A jak ja nazwę całe chrześcijaństwo mitologią to też kogoś poobrażam?
W tym kraju na pewno tak

Mnie jeszcze śmieszy ten "argument", żeby Nergal Koran podarł, jak taki odważny. To co, mamy iść w tę stronę, żeby kogoś ukamienować najlepiej i cieszyć się, że u nas tak dobrze, że tylko do sądu z tym latają I chyba wcale tak dobrze u nas nie ma, skoro w czasie choroby dostawał tyle listów od tych hmm...gorliwie wierzących z pobożnymi życzeniami śmierci i ze dobrze mu tak

Cytat:
Ale Einstein raczej nie wierzył w takiego "typowego" Boga osobowego, na przykład w wydaniu katolickim, który zakazuje seksu przed ślubem i propaguje NPR

Z różnych powodów ludzie wierzą, ja zawsze jestem ciekawa, ilu jest tych, którzy wierzą, bo WIERZĄ, a nie z wiary w jakąś odwieczną sprawiedliwość czy z lęku przed śmiercią,z nadzieją na życie wieczne.
Stary 2011-09-30, 11:02   #85
ElRita
Raczkowanie

Cytat:

A co do Nergala, to jest to robienie niepotrzebnego szumu wokół niego, takie niepotrzebne nakręcanie się. Ten epizod z Biblią był parę lat temu, na koncercie ale w specyficznym gronie,gdzieś czytałam, że powiedział, że to nie było zbyt mądre i że więcej by tego nie zrobił.
Jak miał białaczkę i jak włączył się w działania fundacji gromadzącej chętnych do zostania dawcą szpiku, to jakoś nikomu nic nie przeszkadzało. Chodził np. do Lisa na rozmowy (TVP2) i było dobrze. Wszyscy plotowali o jego romansie z Dodą i też jakoś nikt propagowania satanizmu się nie dopatrywał. Zresztą sąd uznał przecież, że do obrazy uczuc religijnych nie doszło.To wszystko to zwykłe bicie piany. W wywiadach w mediach nie spotkałam się z tym, że siał nienawiść do jakiejkolwiek religii, czy namawiał do odstąpienia od przyjętego wyznania. W The Voice of Poland siedzi sobie spokojnie i słucha. Czasem wywali jęzor z radości, no i ? Też nie słyszałam, żeby tam propagował satanizm czy w ogóle stawiał się w jakimkolwiek kontekście religijnym bądź niereligijnym. Matko jedyna...
Program The Voice of Poland jest skierowany szczególnie do młodej widowni. Niestety postacią, grającą tam pierwsze skrzypce jest człowiek sympatyczny, cyniczny, zdolny ale jednak nie kryjący swojej fascynacji satanizmem. Mówisz, że on przecież nie wspomina o swoich poglądach. Ale czy musi? Wystarczy, że młodzi ludzie będą się nim fascynować a wtedy sami znajdą drogę do satanizmu popieranego przez swojego idola. Czy to jest szkodliwe? Jest i to bardzo szczególnie dlatego, że satanizm często popycha ludzi do samobójstw. Wręcz zachęca do ekspozycji na pornografię i do molestowania seksualnego.
Z jednej strony mamy zatem Nergala, który usiłuje pokazać swoją osobą, że sataizm jest COOL a na drugim biegunie ludzi, którzy potem muszą walczyć ze skutkami spustoszenia jakie satanizm i jemu podobne ideologie czynią w psychice młodych ludzi.
http://www.youtube.com/watch?v=sphOwtzPuy4
Jaki kraj, takie gwiazdy... i jaka "misyjność" telewizji publicznej takie autorytety.
Stary 2011-09-30, 11:05   #86
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Ale powiedz, w jaki sposób może obrażać Cię opinia innej osoby, która po prostu tej wiary nie podziela i podważa jej sens ? Nie mówię, że akurat TY się czujesz obrażona, to taki stylistyczny wybieg Ja tego po prostu nie ograniam. Co to ma z Tobą wspólnego, że jej coś tam się wydaje (wydaje, bo przecież Twoim zdaniem, to ona się myli) ? Gdybym ja była o czymś na maksa przekonana, gdybym wierzyła, że to ja mam rację, a tamta osoba się myli, to nie byłoby szans, żeby jej słowa w jaki kolwiek sposób we mnie uderzały i mnie osobiście obrażały.
Tym bardziej, kiedy opinia tej drugiej osoby jest wyrażona kulturalnie, bez epitetów pod moim adresem Przyjęłabym ją jako kolejną z opinii/poglądów jakie inni mają prawo mieć. No ludzie.
zabieg chybiony bo ja się obrażona nie poczułam Tylko przyznałam poniekąd racje Vixen-stwierdziłam,że u mnie wiara z tego wynika co ona pisała
Cytat:
W tym kraju na pewno tak

Mnie jeszcze śmieszy ten "argument", żeby Nergal Koran podarł, jak taki odważny. To co, mamy iść w tę stronę, żeby kogoś ukamienować najlepiej i cieszyć się, że u nas tak dobrze, że tylko do sądu z tym latają I chyba wcale tak dobrze u nas nie ma, skoro w czasie choroby dostawał tyle listów od tych hmm...gorliwie wierzących z pobożnymi życzeniami śmierci i ze dobrze mu tak
to było chore. Z całego świata dostawał życzenia zdrowia i tylko u nas życzono mu śmierci.

Cytat:
Ale Einstein raczej nie wierzył w takiego "typowego" Boga osobowego, na przykład w wydaniu katolickim, który zakazuje seksu przed ślubem i propaguje NPR
wiem, on wierzył w Boga wg Spinozy. Ale dla mnie to pewne pocieszenie tak jak pisałam.
Ja też wątpie by istniał Bóg z siwą brodą Raczej skłaniam się ku pewnej energii.
Moja mama jest chora na SM i nie wyobrażam sobie,ze tak po prostu jest. Wolę wierzyc tak jak mówisz,że coś istnieje,że jest w tym pewien sens
Stary 2011-09-30, 11:09   #87
_vixen_
Zakorzenienie

A mnie się wydaje, że dla młodych ludzi znacznie bardziej szkodliwe są takie akcje jak w znanej mi szkole. Miało być bierzmowanie, ale młodzież gimnazjalna w znacznej części na naukach przygotowujących zachowywała się skandalicznie, więc ksiądz parę osób wyrzucil i powiedział, że nie przystąpią do sakramentu. I słusznie, 3/4 powinno zapewne wylecieć. Dzień czy dwa przed bierzmowaniem telefon z plebanii, żeby przynieśli po kilkadziesiąt złotych na składkę na prezent dla księdza i wszyscy będą bierzmowani. I byli. Młodzież się śmieje z tego, nawet przy innych nauczycielach (wiem, bo znajoma mi opowiadała, jakie były reakcje).
To nie są przypadki jednorazowe.

I czego to uczy?

To jest moim zdaniem demoralizacja, a nie Nergal w programie, o którym za parę miesięcy nikt nie będzie pamiętał.

Jest jeszcze taki program jak Top Model. Tam dopiero poniżają te nieszczęsne dziewczyny, przeważnie niezbyt lotne, bo nikt z jakąś większą godnością osobistą nie pójdzie do tv prężyć się przed publicznością i opowiadać łzawe historyjki ku uciesze gawiedzi. Mnóstwo ludzi to ogląda. I co, takie nieszkodliwe, bo nikt tam rzekomego "satanizmu" nie propaguje?
Stary 2011-09-30, 11:09   #88
dawidowskasia
Zakorzenienie

Wiecie co mi sie nie podoba? To,że osoby tolerancyjne tak bardzo atakują katolików (nie jestem nią) Tak wybiórczo traktuje się szacunek do drugiego człowieka-wszystko się akceptuje oprócz katolików. Tak wiele razy czytałam na wizażu o krzywdzących stereotypach- a tu proszę-wierzących już można do jednego wora wrzucać
Stary 2011-09-30, 11:11   #89
sine.ira
BAN stały

Cytat:
zabieg chybiony bo ja się obrażona nie poczułam
No nieee, ale chciałam, żebyś się jako osoba wierząca ( i jak dla mnie w miarę rozsądna) spróbowała odnieść do tego co postawiłam w swoim poście

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
Napisane przez ElRita Pokaż wiadomość
Program The Voice of Poland jest skierowany szczególnie do młodej widowni. Niestety postacią, grającą tam pierwsze skrzypce jest człowiek sympatyczny, cyniczny, zdolny ale jednak nie kryjący swojej fascynacji satanizmem. Mówisz, że on przecież nie wspomina o swoich poglądach. Ale czy musi? Wystarczy, że młodzi ludzie będą się nim fascynować a wtedy sami znajdą drogę do satanizmu popieranego przez swojego idola. Czy to jest szkodliwe? Jest i to bardzo szczególnie dlatego, że satanizm często popycha ludzi do samobójstw. Wręcz zachęca do ekspozycji na pornografię i do molestowania seksualnego.
Z jednej strony mamy zatem Nergala, który usiłuje pokazać swoją osobą, że sataizm jest COOL a na drugim biegunie ludzi, którzy potem muszą walczyć ze skutkami spustoszenia jakie satanizm i jemu podobne ideologie czynią w psychice młodych ludzi.
http://www.youtube.com/watch?v=sphOwtzPuy4
Jaki kraj, takie gwiazdy... i jaka "misyjność" telewizji publicznej takie autorytety.
Myślę, że Twoje obawy są mocno przesadzone.
I w drugą stronę - nie wydaje mi się na przykład, że od pokazywania w TV publicznej Pospieszalskiego, odsetek katolikow z takim talibskim (w sensie: walecznym i ortodoksyjnym) zacięciem się zwiększył. Bez przesady.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2011-09-30 o 11:22
Stary 2011-09-30, 11:14   #90
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie co mi sie nie podoba? To,że osoby tolerancyjne tak bardzo atakują katolików (nie jestem nią) Tak wybiórczo traktuje się szacunek do drugiego człowieka-wszystko się akceptuje oprócz katolików. Tak wiele razy czytałam na wizażu o krzywdzących stereotypach- a tu proszę-wierzących już można do jednego wora wrzucać
Ja nie wierzę w te gadki o uciemiężonych katolikach w naszym kraju...

To, ze ludzie piszą różne rzeczy na forum to drobiazg w porównaniu z religią katolicką w szkołach, z krzyżami w miejscach publicznych, z mszami przy chyba każdej państwowej uroczystości, z (komicznymi moim zdaniem) akcjami typu święcenie nowo otwartej drogi przez księdza, krzyżem w Sejmie i wiele podobnych.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości