|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: TVP a Religia
Cytat:
], ale i tak mam pewne wyobrażenia co do tego, co zrobić z moim starym i zużytym [ale wciąż moim] ciałem. I chcę, żeby to zostało po mojej śmierci uszanowane. Tak po prostu.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#62 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pan Religa zostal pochowany tak jak chcial, bez ksiedza, a ten krzyz na koniec mogl nie miec nic wspolnego z dzialaniami rodziny, o ile wiem, takie rzeczy przygotowuje grabarz czy tez pracownik cmentarza i to jest standard. Na czyms te tabliczke z nazwiskiem jednak trzeba powiesic. ![]() ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
Ale tez z drugiej strony, ja mam takie a nie inne poglady, pan Religa mial swoje i skad my wiemy czy rodzina tak naprawde nie uszanowala jego pogladow? Mnie troche drazni, takie wyciaganie "krzyz jednak byl" i zarzucanie rodzinie nieuszanowanie tego czy owego, my nie wiemy, jakie byly ustalenia miedzy nimi, nie wiemy czy ten krzyz mial jakikolwiek zwiazek z dzialaniami rodziny, wiec nie oceniajmy.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-09-29 o 22:16 |
||
|
|
|
|
#63 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byloby mi milo, gdyby pochowali mnie tak jak ja chcialabym byc pochowana ale jesli nie, to nie, ja juz wtedy bede miedzy aniolkami i bede miala w nosie co sie dzieje z moim cialem. Moj maz mysli tak samo jak ja, szczesliwie jestesmy zgodni w tym temacie. Generalnie tu gdzie mieszkam jest wiele malzenstw "mieszanych" i jakos nikt sie nie oburza jesli zona katoliczka pochowa meza protestanta w obrzadku katolickim. Moja droga, powtorze, bo od tego sie zaczelo. Pan Religa mial pogrzeb bez ksiedza i calkowicie swiecki i nie wiesz czy rodzina miala cokolwiek wspolnego z krzyzem, ktory tam sie pojawil. Dobranoc
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-09-29 o 22:30 |
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A teraz jeśli można skończmy ten poboczny temat.
|
|
|
|
#67 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
Konto usunięte
|
zaraz, cały ten szum o nergala z powodu podarcia biblii i napisania na fb ave satan?
no to zdolny jest, jak zarobić żeby się nie narobić level perfect, haha
|
|
|
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
a dla mnie właśnie żaden perfect,żeby zaistniec można zrobic wszystko-każdy to potrafi tylko nie każdy chce na tym budowac karierę.
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to także należałoby uszanować, bo to są ustalenia miedzy najbliższymi ludźmi i obcy nie wiedzą nigdy, czy jakies ustalnia (czy nawet prośby) nie padły na łożu śmierci.
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to czasem myślę, że jakby mi się odpukać zmarło i zrobiliby mi pogrzeb w kościele, to zapewne połowa kościoła by myślała, że się w tej trumnie przewracam, jak słyszę, co ksiądz wygaduje i jak bym skomentowała te naciągane bajki
![]() To chyba właśnie na pogrzebie widać, jaka naiwna jest ta cała wiara w życie po śmierci. Księża już takie bajki opowiadają, że chyba żaden rozsądny człowiek w to nie da rady uwierzyć, chociażby bardzo chciał, tylko tak udaje przed sobą i innymi dla pocieszenia, bo w sumie fajnie by było, jakby w chwili zgonu anielski orszak poniósł nas do nieba, a tam był full wypas u boku Boga Ojca. |
|
|
|
|
#72 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie będę uzewnętrzniać swoich przekonań religijnych, w dużym uproszczeniu, wierzę w życie wieczne i w "coś", co jest po tej drugiej stronie. Myślę, że ksiądz na pogrzebie opowiada zazwyczaj o życiu wiecznym, ew. o zmarłym. I druga sprawa, ja nie mam problemu w akceptacji osób wyznających inną wiarę... A w Polsce to jest tak, że najwięcej słyszy się przeciwników instytucji naszego Kościoła. Czy inne wiary nie ocierają się o bajkowe klimaty? Wy sobie na to odpowiedzcie, mnie to oczywiście nie obchodzi.. nie mam ciśnienia. ![]()
|
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Jasne, że się ocierają, te wszystkie dziewice, nagrody, bonusy, raj i podobne atrakcje, dla każdego coś miłego. Od tego w końcu są.
Ja nie obrażam uczuć religijnych, już bez przesady, bo w końcu wszystko będzie można uznać za taką obrazę. Dla niektorych sa to naiwne bajki, takie opium dla mas, jak to ktoś kiedyś głosił , bo ciężko się pogodzić z tym, że może nie być NIC i naszych kochanych bliskich nie spotkamy NIGDY. Dla niektórych nie i pewnie fajniej im się żyje z takim przekonaniem graniczącym z pewnością, że po śmierci to nie tylko zaśnięcie, po których nie ma snów i pobudki i w zależności od preferencji krematorium, robaki i atomy z powrotem w obiegu materii (takie to życie wieczne w sumie), ale high life w niebie. Proste.---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-09-30 o 09:20 |
|
|
|
|
|
#74 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba, że (też się tak zdarza) na pogrzebie są ludzie, którzy mają zmarłego głęboko w nosie, wtedy faktycznie można myśleć o tym, owym i nawet się ponudzić. Osobiście nie chciałabym żeby ktoś taki przychodził na mój pogrzeb. Cytat:
Bo tu nie chodzi o to, że ktoś poszedł do nieba i pije ambrozję, ale tę nadzieję żywych, o to, że oni mogą pomyśleć, że kiedyś się spotkają, że drogi zmarły już nie cierpi i jest mu dobrze. Najgorsza jest mysl, że ten ktoś odszedł i już nigdy, przenigdy się do niego nie przytulimy. Wtedy docenia się słowa: spotkacie sie w przyszłym życiu, jakkolwiek naiwne nam się wydają teraz, kiedy mamy wokół siebie wszystkich, których kochamy. Możesz sobie byc teraz gierojem, co to nie wierzy w bajeczki, ale prędzej czy później stracisz kogoś bliskiego i drogiego (bo taka jest kolej rzeczy) i przekonasz się, że jakieś pocieszenie jest potrzebne. Choćby takie w które się nie wierzy ale można powiedzieć: fajnie byłoby, gdyby to była prawda i gdybyśmy się mogli kiedyś spotkać.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-09-30 o 09:34 |
||
|
|
|
|
#75 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I nie myśl, że Cię 'zaatakowałam'- Twój post był na samym dole, jak rano sprawdziłam, co nowego się pojawiło tutaj. Dodam również, że 'umywam ręce'- wyłączam ten wątek, bo wcale mnie nie interesuje wiara Nergala i różnostanowiskowe ataki na wyznanie innych. |
|
|
|
|
|
#76 |
|
Rozeznanie
|
Przepraszam, ale nie czytałam całej dyskusji, po prostu wyrażę swoje zdanie na temat.
Dzisiaj ciężko jest zrobić jakieś wrażenie, które zostanie zapamiętane, a już prawie niemożliwe jest zrobić takie wrażenie w sposób kulturalny i spokojny. W związku z powyższym każdy kto chce zaistnieć jako osoba publiczna chwyta się wszelkich sztuczek, które nie zawsze są mądre. Nergal najpierw przedstawiany jako satanista, teraz jako ateista, niedługo nawróci się na katolicyzm, tylko po to by "być na fali". Taki showbusiness. Nie ma co roztrząsać.
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety, nie umiem się przekonać do wiary wynikającej z pocieszenia czy ze strachu przed śmiercią, bo zaraz nasuwa mi się to, że chcę wierzyć nie dlatego, że naprawdę WIERZĘ, ale dlatego, że łatwiej jest żyć, wierząc, że jednak coś tam po śmierci jest i w życie wieczne w niebie. |
|
|
|
|
|
#78 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A co do Nergala, to jest to robienie niepotrzebnego szumu wokół niego, takie niepotrzebne nakręcanie się. Ten epizod z Biblią był parę lat temu, na koncercie ale w specyficznym gronie,gdzieś czytałam, że powiedział, że to nie było zbyt mądre i że więcej by tego nie zrobił. Jak miał białaczkę i jak włączył się w działania fundacji gromadzącej chętnych do zostania dawcą szpiku, to jakoś nikomu nic nie przeszkadzało. Chodził np. do Lisa na rozmowy (TVP2) i było dobrze. Wszyscy plotowali o jego romansie z Dodą i też jakoś nikt propagowania satanizmu się nie dopatrywał. Zresztą sąd uznał przecież, że do obrazy uczuc religijnych nie doszło.To wszystko to zwykłe bicie piany. W wywiadach w mediach nie spotkałam się z tym, że siał nienawiść do jakiejkolwiek religii, czy namawiał do odstąpienia od przyjętego wyznania. W The Voice of Poland siedzi sobie spokojnie i słucha. Czasem wywali jęzor z radości, no i ? Też nie słyszałam, żeby tam propagował satanizm czy w ogóle stawiał się w jakimkolwiek kontekście religijnym bądź niereligijnym. Matko jedyna...
|
|
|
|
|
|
#79 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Cytat:
![]() ![]() No piszę, że mamy przewrażliwiony na swoim punkcie naród, kuźwa Kaczyński ciągle chce, zeby ktoś go przepraszał, ludzie mają wielce wysublimowane uczucia religijne, media o byle co nakręcają aferę (jak ten nieszczęsny poseł Węgrzyn i wieśniacka wypowiedź o lesbijkach, ile razy można było tego słuchać ), ludzie z pierdołami do sądu latają, nie potrafią pracować zespołowo, nie potrafią rozwiązywać konfliktów, działają na zasadzie: Polak nie ma argumentów, Polak ma świętą rację, i wszystko wszystkich obraża...To teraz jest Nergal, który pewnie kula się ze śmiechu na te wszystkie wypowiedzi biskupów, 98% narodu cała awantura zwisa i powiewa, telewizja zarabia na reklamach, i tyle z tego pożytku. |
||
|
|
|
|
#80 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
A jak ja nazwę całe chrześcijaństwo mitologią to też kogoś poobrażam?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
Ale tak to właśnie jest Vixen. Mi taka wiara jest potrzebna, może jestem za słaba na to,żeby żyć tak po prostu wiedząc,że właśnie nigdy nie spotkam ukochanych osób,że np ktoś tym więźniom z Auschwitz nie wynagrodzi cierpień-że wszystko dzieje się bez sensu.
Sam Einstein twierdził,że jest coś więcej- i ja się tego trzymam |
|
|
|
|
#83 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja tego po prostu nie ograniam. Co to ma z Tobą wspólnego, że jej coś tam się wydaje (wydaje, bo przecież Twoim zdaniem, to ona się myli) ? Gdybym ja była o czymś na maksa przekonana, gdybym wierzyła, że to ja mam rację, a tamta osoba się myli, to nie byłoby szans, żeby jej słowa w jaki kolwiek sposób we mnie uderzały i mnie osobiście obrażały.Tym bardziej, kiedy opinia tej drugiej osoby jest wyrażona kulturalnie, bez epitetów pod moim adresem Przyjęłabym ją jako kolejną z opinii/poglądów jakie inni mają prawo mieć. No ludzie.
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-09-30 o 10:55 |
|
|
|
|
|
#84 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie jeszcze śmieszy ten "argument", żeby Nergal Koran podarł, jak taki odważny. To co, mamy iść w tę stronę, żeby kogoś ukamienować najlepiej i cieszyć się, że u nas tak dobrze, że tylko do sądu z tym latają I chyba wcale tak dobrze u nas nie ma, skoro w czasie choroby dostawał tyle listów od tych hmm...gorliwie wierzących z pobożnymi życzeniami śmierci i ze dobrze mu tak![]() Cytat:
![]() Z różnych powodów ludzie wierzą, ja zawsze jestem ciekawa, ilu jest tych, którzy wierzą, bo WIERZĄ, a nie z wiary w jakąś odwieczną sprawiedliwość czy z lęku przed śmiercią,z nadzieją na życie wieczne. |
||
|
|
|
|
#85 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z jednej strony mamy zatem Nergala, który usiłuje pokazać swoją osobą, że sataizm jest COOL a na drugim biegunie ludzi, którzy potem muszą walczyć ze skutkami spustoszenia jakie satanizm i jemu podobne ideologie czynią w psychice młodych ludzi. http://www.youtube.com/watch?v=sphOwtzPuy4 Jaki kraj, takie gwiazdy... i jaka "misyjność" telewizji publicznej takie autorytety.
|
|
|
#86 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko przyznałam poniekąd racje Vixen-stwierdziłam,że u mnie wiara z tego wynika co ona pisała![]() Cytat:
Cytat:
Ja też wątpie by istniał Bóg z siwą brodą Raczej skłaniam się ku pewnej energii.Moja mama jest chora na SM i nie wyobrażam sobie,ze tak po prostu jest. Wolę wierzyc tak jak mówisz,że coś istnieje,że jest w tym pewien sens |
|||
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie się wydaje, że dla młodych ludzi znacznie bardziej szkodliwe są takie akcje jak w znanej mi szkole. Miało być bierzmowanie, ale młodzież gimnazjalna w znacznej części na naukach przygotowujących zachowywała się skandalicznie, więc ksiądz parę osób wyrzucil i powiedział, że nie przystąpią do sakramentu. I słusznie, 3/4 powinno zapewne wylecieć. Dzień czy dwa przed bierzmowaniem telefon z plebanii, żeby przynieśli po kilkadziesiąt złotych na składkę na prezent dla księdza i wszyscy będą bierzmowani. I byli. Młodzież się śmieje z tego, nawet przy innych nauczycielach (wiem, bo znajoma mi opowiadała, jakie były reakcje).
To nie są przypadki jednorazowe. I czego to uczy? To jest moim zdaniem demoralizacja, a nie Nergal w programie, o którym za parę miesięcy nikt nie będzie pamiętał. Jest jeszcze taki program jak Top Model. Tam dopiero poniżają te nieszczęsne dziewczyny, przeważnie niezbyt lotne, bo nikt z jakąś większą godnością osobistą nie pójdzie do tv prężyć się przed publicznością i opowiadać łzawe historyjki ku uciesze gawiedzi. Mnóstwo ludzi to ogląda. I co, takie nieszkodliwe, bo nikt tam rzekomego "satanizmu" nie propaguje? |
|
|
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co mi sie nie podoba? To,że osoby tolerancyjne tak bardzo atakują katolików (nie jestem nią) Tak wybiórczo traktuje się szacunek do drugiego człowieka-wszystko się akceptuje oprócz katolików. Tak wiele razy czytałam na wizażu o krzywdzących stereotypach- a tu proszę-wierzących już można do jednego wora wrzucać
|
|
|
|
|
#89 | |
|
BAN stały
|
No nieee, ale chciałam, żebyś się jako osoba wierząca ( i jak dla mnie w miarę
rozsądna) spróbowała odnieść do tego co postawiłam w swoim poście ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
I w drugą stronę - nie wydaje mi się na przykład, że od pokazywania w TV publicznej Pospieszalskiego, odsetek katolikow z takim talibskim (w sensie: walecznym i ortodoksyjnym) zacięciem się zwiększył. Bez przesady.
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-09-30 o 11:22 |
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, ze ludzie piszą różne rzeczy na forum to drobiazg w porównaniu z religią katolicką w szkołach, z krzyżami w miejscach publicznych, z mszami przy chyba każdej państwowej uroczystości, z (komicznymi moim zdaniem) akcjami typu święcenie nowo otwartej drogi przez księdza, krzyżem w Sejmie i wiele podobnych. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.

Serio, mnie to juz bedzie wtedy wszytko jedno, niech bedzie i smietnik, mam nadzieje, ze umre i tak stara i zuzyta
], ale i tak mam pewne wyobrażenia co do tego, co zrobić z moim starym i zużytym [ale wciąż moim] ciałem. I chcę, żeby to zostało po mojej śmierci uszanowane. Tak po prostu.

Byloby mi milo, gdyby pochowali mnie tak jak ja chcialabym byc pochowana ale jesli nie, to nie, ja juz wtedy bede miedzy aniolkami