|
|||||||
| Notka |
|
| Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nowy ale wybitny
Chyba wszystkie moje typy już padły, Smok, Kingdom, NR, NU... No i przede wszystkim BC, mój jedyny BC, który naprawdę przy pierwszym spotkaniu rzucił mną o ziemię i przeciągnął po podłodze.
BC, który jest chyba najbardziej "mój" i organicznie za nim tęsknię, jeśli go nie mam.
|
|
#32 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Scenty i NR jak najbardziej
|
|
|
#33 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem, jak bardzo jest wybitny, ale urody mu nie brakuje!
|
|
|
#34 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A czerwona herbatka to temat na kolejną historię, jest prześliczna, herbaciana i już sama nie wiem, trafia po prostu w odpowiednie punkty w moim nosie odpowiadające za uczucie przyjemności Nosi mnie, żeby oba flakony ustrzelić, tylko jeszcze sponsor by się przydał
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też wiedziałam, że o czymś zapomniałam
Scenta klasycznego nie pamiętam dokładnie (ale pamiętam, że mi się podobał) Intense nigdy niestety nie niuchałam Dallale - czyżbyś była moją zapachową siostrą? |
|
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
Jak dla mnie na pierwszym miejscu jest bezapelacyjnie Addict Eau fraiche z 2004. Poza tym ogródki i Couture Moschino. Na temat zapachów kadzidlanych się nie wypowiadam, gdyż zbyt mało je znam.
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
no oczywiścia nie mogę tu wspomniec o pure poison (chyba IX 2004)....mistrzostwo świata (jak dla mnie oczywiście)
, zapach którego nigdy nie było inigdy nic innego go nie będzie w stanie zastapić.Na szcunek zasłuzyły sobie NR for her, euphoria, crystal noir versacego...oczywiście nie taki z niego młodzik, ale envy gucciego. Z meskich "dojrzały" juz envy gucciego oraz l'instant guerlain extreme...obłednę, oczywiści gucci PH też ...oj wiele ich jednak, wiele...
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No i łączy nas wielka i nieposkromiona miłość do kadzidełA Scenta Intense musisz koniecznie powąchać! Jest piękny, mocno kadzidlany, ale bardziej cielesny niż Czarny Koszmarek. Na pewno Ci się spodoba
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pure Poison i Crystal Noir |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
L'Or de Torrente-2001 r.-nie jest NAJwybitniejszym zapachem, ale bardzo ciekawym.
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Scenta Intense powącham jak tylko gdzieś znajdę, bo nigdzie nie widziałam, ani testera, ani nawet pełnowymiarowych buteleczek i nie wiem - czy on jest w ogóle dostępny w Polsce
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Tulipanko, jakiś miesiąc temu widziałam Scent klasyk i Intense w gdańskiej Olimpii z 40% zniżką
Może we Wrocławiu też jest Olimpia
|
|
|
|
|
#45 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Może jakoś źle patrzyłam ![]() Cytat:
niestety nie ma tu Olimpii
|
||
|
|
|
|
#46 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Moje typy to: Pure Poison, Miss Dior Cherie, Coco Mademoiselle i Allure Sensuelle, wszystkie slodziaki!
|
|
|
|
|
#48 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zadomowienie
|
Odkopuję wątek
Ostatni post był 3 lata temu, więc myślę, że możemy zmienić trochę kryteria; Jak uważacie, który z zapachów z ostatnich 5 lat zasługuje na nieśmiertelność? A jeżeli (jak zwykle) zostałby haniebnie wycofany, to za którego byłybyście skłonne zapłacić bajońskie sumy na Allegro? Dla ułatwienia podam najbardziej znaczące premiery damskich zapachów z lat 2004-2009 (daty wg. Basenotes.net) Niszowców tam nie ma, bowiem są klasyfikowane jako unisexy. Ale je też możecie dodawać. 2004 Cinema YSL, Crystal Noir, Be Delicious, Flowerbomb, Eau des Merveilles, Prada EDP, Pure Poison, Silver Rain La Praire, Youth Dew Ambre Nude 2005 Alien, Ambre Russe, Euphoria, Flowerbomb Extreme, Hypnose, Lalique le Parfum, Prada Intense, Miss Dior Cherie, Tumulte 2006 Ange au Demon, Amarige Mariage, Armani Code, Bright Crystal, Black Orchid, Delices de Cartier, Elixir des Merveilles, Insolence, Kenzo Amour, L de Lolita, Midnight Rain, Nina Ricci, Perles de Lalique, Scent Intense, Shalimar Light, The One, Soir de Lune 2007 Elle, Gucci by Gucci, Kelly Caleche , Midnight Poison, Prada Infusion d'Iris, Versace by versace, Zen Shiseido 2008 Beat Burberry, Chloe, Cedre Bleu YR, Feerie VC&A, Jasmin Noir Bvlgarli, Amour Indian Holi Kenzo, Harajuku Lovers, Ma Dame Gaultier, No 5 Eau Premiere, Notorious R. Lauren, seria Onde Giorgio Armani, She Wood Dsquared, White Patchouli Tom Ford, 2009 Cristalle Eau Verte, Flora Gucci,
|
|
#50 |
|
grozi wypollizowaniem
|
Elixir penhaligon's
Wenge DK
|
|
|
#51 |
|
To ja :)
|
Kilian -Taste of Heaven z 2007... Chociaz nie wiem, czy on sie tu lapie, bo za niego tak, czy inaczej sie bajonskie sumy placi
![]() Lalique Le Parfum jeszcze bym wolala, zeby nie znikalo... Natomiast WCALE by mi nie przeszkadzalo znikniecie Be Delicious.
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Tak na szybko... Spośród premier z ostatnich lat na pewno zabijałabym się o Molecules 01, Let me play the lion, Rock Crystal i Safran Troublant. Dzieła sztuki!
Bardzo możliwe, że jest tego więcej, bo nie mam głowy do dat. |
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie La prairieSilver Rain i limitowanka Diora Midnight Charm
to, te zapachy które chciałabym miec zawsze., i za które płacę najwięcej. Nie mogę sie pogodzic ,że Midnight Charm było limitowanką ![]() Dalej, Midnight Poison i Jasmin Noir.
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
A może zróbmy dwie listy?
1) Zapachy popularne 2) Niszowce Niszowców niestety jeszcze nie znam i chętnie posłucham rekomendacji. Co do popularnych - z wymienionych na liście wiele jest ciekawych i wyróżniających się (np. Amour, Insolence, Alien, Prada, Soir de Lune, Jasmin Noir, Poisony, Cinema, Flowerbomb, Elle, Chloe, Tumulte czy Lolita której nie lubię). Jednak wybitnych w sensie unikalnych, ponadczasowych mi na tej liście jakoś brak... Oprócz ukochanego Crystal Noir- który dla innych pewnie wybitny nie jest, a dla mnie jest miłością od pierwszego kontaktu, zapachem trwałym, wydajnym, skoncentrowanym. A jednocześnie może zostać przecież uznany za mdlący słodziak... Mam wrażenie, że pozostaną na dłużej zapachy rzeczywiście inne choć niekoniecznie genialne np. Amour, a także zapachy wpasowujące się w klasykę jak Cinema czy Ange au Demon, Miss Dior Cherie (blee).
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Sadze ze trafnym pomysłem jest podział na zapachy popularne i niszę.
O ile sypnąć spora garścią niszówek nie jest dla mnie problemem o tyle sypniecie nazwami zapachów popularnych to już problemem. Popularne: Rose Essentielle (2005) Bulgari - za przyjazne oblicze rózy Alien (2005) Thierry Mugler - za mroczny jaśmin Tumulte pour Homme (2005) Christian Lacroix - za całokształt Baldessarini Ambré (2007) Baldessarini - za męska ciepła przytulnosć He Wood (2007) Dsquared2 - za świeżo rznięte deski 1 Million (2008) Paco Rabanne - za 1 krople robiąca z faceta słodkie jadalne ciacho No. 5 Eau Première (2008) Chanel - za zrobienie rzeczy niemożliwej Nisza (i niepopularne): Burning Leaves (2005) CB I Hate Perfume - za harcerskie noce Ambre Russe (2005) Parfum d'Empire - za upijający oddech Idole de Lubin (2005) Lubin - za płonącą dzungle Miel de Bois (2005) Serge Lutens - za cukierki pszczółki bzzz bzzz bzzz Series 7 Sweet: Burnt Sugar (2005) Comme des Garçons - za 300% cukru w cukrze Fiery Curry (2006) Demeter Fragrance Library - za orientalna herbate Cardinal (2006) Heeley - za subtelniejsze oblicze Avignonu Encens & Bubblegum (2006) Etat Libre d'Orange - za innowacyjnego towarzysza kadzidła Encre Noire (2006) Lalique - za czarne drewno Black Tourmaline (2007) Olivier Durbano - za feniksa powstajacego z popiołow Encens Flamboyant (2007) Annick Goutal - za miekkośćc kadzidła A Taste of Heaven (2007) By Kilian - za absyntowa gorzkosć Myrrhe Ardente (2007) Annick Goutal - za ciepłość mirry A Taste of Heaven (2007) By Kilian - za 12 chłopa na umrzyka skrzyni (i beczkę rumu) Oiro (2007) Mona di Orio - za złoto w płynie Revelation (2008) CB I Hate Perfume - za "czystą" figę Elixir (2008) Penhaligon's - za ofiare z ziół na światynnym ołtarzu Incense Extrême (2008) Tauer - za ekstremalne kadzidło Hinoki (2008) Comme des Garçon - za malarska wizje z terpentyna w tle
... I chłodną żmiją świt dżunglowy Wpełza do jamy, A w dżunglach wilgoć mszy grobowej, Dym kadzidlany. ... czarne kredki Edytowane przez Eenax Czas edycji: 2009-07-08 o 15:44 |
|
|
|
|
#56 |
|
Zadomowienie
|
no to troszkę tego jest...ależ ten świat pędzi....
|
|
#58 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie wybitnym zapachem jest J'ose Eisenberg
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
I ja dorzucę swój kamyczek, ale tylko z tych popularnych:
Alien Prady odnowione Chanelki no 5 i Cristalle Perles Soir de Lune Eau des Merveilles Kelly Caleche NR For Her
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.

BC, który jest chyba najbardziej "mój" i organicznie za nim tęsknię, jeśli go nie mam.

.
Scenty i NR jak najbardziej
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Pure Poison i Crystal Noir