|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to: | |||
| Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. |
|
32 | 66,67% |
| Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. |
|
1 | 2,08% |
| Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. |
|
1 | 2,08% |
| Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. |
|
10 | 20,83% |
| Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. |
|
6 | 12,50% |
| Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. |
|
0 | 0% |
| Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. |
|
3 | 6,25% |
| Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. |
|
10 | 20,83% |
| Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. |
|
6 | 12,50% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
jestem, jestem, cała i dalej 2w1
i jakoś nastrój do d.py mam jak nie urodzę do pon( a nic tego nie zapowiada ;/ ) to we wtorek gin mnie bierze na oddział na wywołanie ja nie wiem po kim to dziecię takie złośliwe już straciłam nadzieję,że kiedyś urodzę..
|
#512 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
Cytat:
GRATULACJE wreszcie wylazł leniwiec mały ![]() Stefek słodziak...ale jak ona takiego klocka urodziła dzielna MałgośCytat:
witamy Izunię Cytat:
o jesteś co u ciebie? juz myslałyśmy ze urodziłaś ![]() Cytat:
Cytat:
jutro ma byc piekna pogoda to bym sobie jeszcze posiedziała na słoneczku ![]() ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
ale ja jeszcze resztki nadziei mam, ze niunka wyjdzie sama
|
||||||
|
|
|
#513 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#514 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mama mi mówiła ze kiedys na kolki pomagały okłady z letniej pieluszki tetrowej i delikatne masowanie brzuszka moze pomoże?? ja sie nie znam na tych sprawach jeszcze wiec wiecej nie pomoge ![]() boli mnie jakos brzuch jak na okres i strasznie twardnieje.... tylko ze boli mnie bez przerwy wiec pewnie nie mam co liczyc na to ze mała postanowiła jednak wyjsc
|
|
|
#515 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() taaaaaaaaaa- i ja jako główna atrakcja wieczora, zwłaszcza jak zacznę rodzić Już widzę minę tych 18-ek: "seks- nie dzięki- postoję" To byłaby najlepsza antykoncepcja ![]() Cytat:
![]() A jakby co - to we wtorek będzie Wam raźniej ![]() Czy ja Ci już mówiłam, że uwielbiam Twoje teksty??? ![]() Cytat:
Kolejna w kolejkę chce się wtrynić
|
|||
|
|
|
#517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może akurat Twoja się zdecyduje mówisz chyba bym jednak nie chciała ![]() gin mi powiedział, że moja szyjka to taka jak na początku ciąży, nic nie naruszona :/
|
|
#518 |
|
Zakorzenienie
|
Taki tam artykulik- może zainteresuje którąś, jakby się decydowała na kolejne bejbe
http://www.esculap.pl/forum_pediatry...830b53a7e1fc4/ edit: ach- widzę,że tylko dla zlogowanych userów ![]() postaram sie skopiować Kopacz: kobiety będą miały prawo wyboru znieczulenia porodowego Z kraju;2011-09-29 [PAP] Kobiety będą miały prawo wyboru znieczulenia porodowego - zapowiedziała w środę minister zdrowia Ewa Kopacz, prezentując projekt standardu postępowania medycznego w łagodzeniu bólu porodowego. O podaniu znieczulenia finansowanego przez NFZ - tak jak obecnie - będzie decydował lekarz. Standard, który będzie rozporządzeniem ministra zdrowia, określi m.in. w jakich sytuacjach rodząca kobieta ma prawo do podania znieczulenia zewnątrzoponowego. W przypadku odmowy pacjentka będzie mogła powoływać się na zapisy ze standardu. Obecnie zgodnie z obowiązującymi procedurami decyzje w sprawie podania znieczulenia, w tym terapii przeciwbólowej, mogą być modyfikowane przez lekarza odpowiednio do sytuacji zdrowotnej ciężarnej i jej potrzeb podczas trwania porodu. W niektórych szpitalach pacjentki mogą korzystać z płatnego znieczulenia - chociaż MZ podkreśla, że jest to niedopuszczalne. Jak powiedziała Kopacz, lekarze będą mieli obowiązek przedstawiać pacjentkom pełną informację dotyczącą dostępnych metod znieczulenia farmakologicznego i niefarmakologicznego. Chodzi o dożylne lub domięśniowe środki znieczulające, wziewne, znieczulenie zewnątrzopnowe, a także technikę oddechową, ucisk i masaż relaksacyjny, fizykoterapię, akupunkturę oraz poród w wodzie. Minister zdrowia zaznaczyła, że rodzące kobiety będą miały prawo wyboru. Kopacz podkreśliła także, że położne będą przechodziły szkolenia w zakresie znieczulenia porodowego. "Będą nie tylko położnymi zajmującymi się porodem, ale będą miały odpowiedni kurs i przeszkolenie w zakresie znieczulania. One, po podaniu pewnej dawki, będą prowadzącymi te pacjentki pod nadzorem lekarza anestezjologa" - mówiła. W kwietniu wszedł w życie standard Ministerstwa Zdrowia dotyczący opieki okołoporodowej. Określa on m.in., że kobieta ma możliwość wyboru miejsca porodu (także poza szpitalem) i osoby sprawującej opiekę medyczną. Kobieta, zgodnie z zaleceniami MZ, ma mieć także dostęp do pełnej informacji o metodach łagodzenia bólu oraz zapewniony kontakt z noworodkiem. Zgodnie z rozporządzeniem, osoba sprawująca opiekę ponosi odpowiedzialność zawodową za dokonaną ocenę sytuacji położniczej, prowadzenie i przyjęcie porodu, ocenę stanu matki i jej dziecka oraz wyniki działań podjętych na ich rzecz. W przypadku wystąpienia komplikacji położna powinna niezwłocznie przekazać rodzącą pod opiekę lekarza położnika-ginekologa. Zgodnie ze standardem, każda ciężarna powinna otrzymać wyczerpującą informację (obejmującą wskazania i przeciwwskazania) dotyczącą wybranego miejsca porodu. Ponadto musi być poinformowana, że zaleca się prowadzenie porodu w warunkach szpitalnych, z zagwarantowanym dostępem do wydzielonej dla cięć cesarskich sali operacyjnej, gdyż w sytuacji wystąpienia jakichkolwiek powikłań, zarówno u matki, jak i u płodu, możliwe jest natychmiastowe podjęcie interwencji medycznych. Decyzje należy odnotować w dokumentacji medycznej. Jeśli kobieta zdecyduje się na poród poza szpitalem, niezbędne jest zapewnienie dostępu do zakładu opieki zdrowotnej przygotowanego do udzielania wysokospecjalistycznej opieki zdrowotnej, w razie wystąpienia powikłań porodowych. Kobieta powinna też mieć możliwość wyboru osoby sprawującej opiekę spośród osób uprawnionych. Po porodzie położna musi wykonać nie mniej niż cztery wizyty w domu, w którym przebywa matka z noworodkiem. Pierwsza wizyta powinna odbyć się nie później niż w ciągu 24 godzin od otrzymania przez położną zgłoszenia urodzenia dziecka. (PAP) Edytowane przez archinta Czas edycji: 2011-09-30 o 20:17 |
|
|
|
#519 |
|
Zadomowienie
|
zna któraś jakieś czary mary...co bym zamknęła oczy... otworzyła... i była środa już??
![]() ![]() :pro si:![]() ja już mam dość tych teściów..nawet posiedzieć przy kompie nie mogę..bo mam taki bardziej ustacjonarniony laptop..i cholera nie mogę przenosić .. a tu ciągle się ktoś kręci i zerka myślę o Was i tęsknie podczytuje z tel..ale cięzko pisać jedną ręką mając małą przy cycu.. GRATULACJE DLA ROZPAKOWANYCH MAMUŚ ![]() MUCKA.. A twoja kruszyneczka też dała czadu z wodami podobnie jak u mnie się lało :PMałgoś doczekałaś się Stefka kochana!! kawał chłopa ![]() A DUŻE BUZIAKI DLA BRZUCHATEK..SZCZEGÓLNIE Z NAJBLIŻSZYMI TERMINAMI
Tyś taka bezbronna, maleńka, w kołysce splecionej z mych ramion, a kiedys sie do mnie uśmiechniesz i powiesz mi czule: "mamo" Edytowane przez stokrotka_ Czas edycji: 2011-09-30 o 20:19 |
|
|
|
#520 | ||
|
Zakorzenienie
|
Monia daj znać jak się dowiesz co dolega twojej córeczce
Cytat:
Cytat:
chociaż teraz od kilku godzin znowu jest spokój dziękuję za radyA twardnieje jakoś regularnie może?
|
||
|
|
|
#521 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() brzuch juz nie boli teraz mnie w mojej myszce kłuje nie wiem co ten moj klocuszek tam wyprawia ![]() ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- caly dzien jakos tak sie stawia czasem boli brzuch do tego ale jest to ciagły ból a nie jak przy skurczach
|
|
|
#522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko żeby nas za dużo mam nie powyprzedzało- bo się będziemy dołować
|
|
|
|
|
#523 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może jak sobie zamontuje jakieś obciążniki na szyjce to mi się uda ![]() tak samo dziś mi tłumaczyła położna bo zapytałam czego się mam spodziewać jak przyjdą skurcze- powiedziała też, że nie ma szans, żebym przegapiła Cytat:
ja na drugie się raczej nie zdecyduje, już mi wystarczy jedna złośnica
|
|
#524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dz za buziaki i wzajemnie |
|
|
|
|
#525 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
byle do środyCytat:
a jak nie to niech przechodzi i nie robi nadziei![]() Ojoj padam na pyszczek ale szkoda mi iść spać
|
|||
|
|
|
#526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tu lipa ) chociaż akurat średnio sobie wyobrażam by położne znieczul. zew-opon podawały ![]() A jeszcze nie mów hop z tym drugim jeszcze wspólny wątek założymy staraczkowy |
|
|
|
|
#527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziś znowu powtórka z rozrywki matko co ja się napocę przy nim wtedy, trochę się uspokoił podczas kąpieli , trcohę rozwył po , a usnął przy suszarce ![]() ale dziś bez espumisanu dałam radę, położyłam na brzuszku , i puścił kopę pokorzystam z chwili spokoju ![]() Gratulacje dla nowych Mamusiek : Małgosiu i Mućko
|
|
|
#528 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nic sie nie martw ja pewnie bede po terminie cały czas zwlekała zeby sie fiknac główka w dół wiec pewnie z wyjsciem na swiat tez jej sie nie bedzie spieszyc![]() Cytat:
|
|
|
#529 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba jednak powinnam iść w ślady mojego smyka - czyli spać
|
|
|
|
|
#531 |
|
Zakorzenienie
|
Archi, Tusia takie kłucie jakby na dzyndzelku? bo mni etak czase łapie takie smieszne własnei uczucie i zastanawiałam sie czy to dobrze
![]() jak mnie tam ukuje to tez sie łapie i męża pyta co to a ja nie wiem
|
|
|
|
#532 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czasem są naprawdę mocne
|
|
|
|
|
#533 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Aa i zapomniałam się pochwalić - przyszedł mój biustonosz (TEN) i naprawdę jestem zadowolona
|
||
|
|
|
#534 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jestem bardzo, mimo że karmienie przede mną…ale jak włożyłam to okazał się mega wygodny |
|
|
|
|
#535 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale długo była poprzecznie obrociła sie pod koniec 35 tygodnia dopiero - jak widac kolejny leniwiecCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
za biustonosz ja jak narazie mam 2 takie targowe ale moje piersi jakos tak w nim nie wygladaja najlepiej i jakos tam mi sie te staniki z takimi babcinymi kojarzaa ten twój super chyba tez sie skusze na taki
|
|
|
#536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz już naprawdę idę w kimono ![]() Paaa |
|
|
|
|
#537 | |||
|
Zakorzenienie
|
Właśnie Muckanapisała:
Leżę już na sali. Nie umiem jakoś małej karmić byłam szyta, mam 4 szwy. Ja już nie pamiętam tego bólu :) Nawet ruszać się mogę. Izunia ma 57 cm, 2790g, 10 pkt Kolejna terminatorka nasza Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#538 |
|
Zakorzenienie
|
no to opisze wam jeszcze jedna dolegliwość zaraz pod piersiami czuje czesto taki ucisk-mam wrazenie ze na żołądek pobolewa i czasem robi mi sie niedobrze, nie wiem czy sie niepokoic i gdzies jechac czy po prostu mały mni etak uciska
|
|
|
|
#539 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jakos tak mam teraz pozytywne nastawienie do porodu przez nasze terminatorki juz sie nie boje tego bólu ![]() Cytat:
|
|
|
#540 |
|
Rozeznanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:46.

i jakoś nastrój do d.py mam
ja nie wiem po kim to dziecię takie złośliwe 

dzielna Małgoś

wezmę go na ręce i po chwili śpi znowu.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

może akurat Twoja się zdecyduje