TVP a Religia - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-30, 20:31   #151
siska81
Wtajemniczenie

Dot.: TVP a Religia

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
hej, nie przesadzasz?? Polański bzyknął dziecko ponad chyba 30 czy 40 lat temu- była to Amerykanka, Polański nie jest katolikiem, ba- on w Polsce od lat nie mieszka- jak wyobrażasz sobie zajęcie zdania przez polskich biskupów?? Jako orędzie, odezwa, list pasterski? Przecież to oczywiste, ze to czyn naganny; Za to trudno sobie nie wyobrazić, jak polscy biskupi nie zabraliby głosu w sprawie, który dotyczy księgi, wg katolików, chrześcijan w ogóle jako świętej księgi?
Dla mnie zarówno to, co zrobił Nergal + jego komentarz jest obrzydliwy, jak i to, co zrobił Polański- i serio różnicowania pojąć nie mogę.
święta racja .
siska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 20:36   #152
Clemence
Zakorzenienie

Są osoby, których postępowanie nie da się obronić, nie tłumaczy tego ani licentia poetica, ani bycie artystą. I tyle.

I tyle komentarza

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

ps: akurat w Polańskiego to ja średnio wierzę, nie chcę tutaj zacząć jakiejś dyskusji tylko na ten temat

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 20:38   #153
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
hej, nie przesadzasz?? Polański bzyknął dziecko ponad chyba 30 czy 40 lat temu- była to Amerykanka,
Niebardzo rozumiem co z tego.
Pedofilia powinna być tępiona i tyle.
Dla mnie to nie jest ważne czy zrobiłby to wczoraj czy 40 lat temu, w moim mieście czy w Afryce.
Pedofil to śmieć społeczny i kropka.
Cytat:
Polański nie jest katolikiem,
Nergal chyba też nie jest.
Cytat:
Dla mnie zarówno to, co zrobił Nergal + jego komentarz jest obrzydliwy, jak i to, co zrobił Polański- i serio różnicowania pojąć nie mogę.
Gwałt na dziecku i podarcie Biblii wraz z krzyczeniem jakiegoś gówniarskiego ave satan jest dla Ciebie naprawdę równie złym czynem?

Moim zdaniem Nergal żadnym satanistą nie jest, ponoć nawet jest chrzestnym swojego bratanka? czy tam kogoś, ma swoją kreację sceniczną (czy ona mądra czy niebardzo to już każdy sobie może ocenić) i tyle.
Wie, że dzięki tej aferze jest o nim wielkie bum i się z tego cieszy, pewnie go to wszystko bawi.
Stary 2011-09-30, 20:42   #154
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Dla mnie to nie jest ważne czy zrobiłby to wczoraj czy 40 lat temu, w moim mieście czy w Afryce.

Gwałt na dziecku i podarcie Biblii wraz z krzyczeniem jakiegoś gówniarskiego ave satan jest dla Ciebie naprawdę równie złym czynem?

Moim zdaniem Nergal żadnym satanistą nie jest, ponoć nawet jest chrzestnym swojego bratanka? czy tam kogoś, ma swoją kreację sceniczną (czy ona mądra czy niebardzo to już każdy sobie może ocenić) i tyle.
Wie, że dzięki tej aferze jest o nim wielkie bum i się z tego cieszy, pewnie go to wszystko bawi.
- a JAK zmierzysz zło? I tak, jedno i drugie to dla mnie złe czyny, bo dla mnie Biblia nie jest zwykłą książką. Kreacja sceniczna nie jest żadnym wytłumaczeniem, to tak jakby ktoś tłumaczył, że Polański - pedofil miał prawo jako reżyser testować w łóżku 13-letnie dzieci, nawet gdy to dziecko podsuwała usłużna matka dziecka.
No ma swojego 5 minut celebryckiej sławy- czy on jeden?
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 20:47   #155
siska81
Wtajemniczenie

Cytat:

a skąd takie wnioski ,że Pedofilia przez biskupów nie jest tepiona
siska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 20:52   #156
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
- a JAK zmierzysz zło?
Oczywiście, że zmierzę.
Zła jest kradzież lizaka i złe jest pobicie innego człowieka.
I kradzież lizaka jest mniej złym czynem wg mnie, po prostu.
Cytat:
I tak, jedno i drugie to dla mnie złe czyny, bo dla mnie Biblia nie jest zwykłą książką.
Oczywiście, że to złe czyny.
Tylko, że gwałt! niszczy dziecku psychikę do końca życia, a zniszczenie świętej księgi określonej religii obraża uczucia religijne osób, wyznających tą religię.
Dalej nie widzisz różnicy w "poziomach" zła?
Cytat:
Kreacja sceniczna nie jest żadnym wytłumaczeniem, to tak jakby ktoś tłumaczył, że Polański - pedofil miał prawo jako reżyser testować w łóżku 13-letnie dzieci, nawet gdy to dziecko podsuwała usłużna matka dziecka.
jw.

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------

Cytat:
Napisane przez siska81 Pokaż wiadomość
a skąd takie wnioski ,że Pedofilia przez biskupów nie jest tepiona
Pewnie jest.
Tylko ciekawe dlaczego tylu księży nie jest karanych za pedofilię, tylko przenoszonych z parafii do parafii po cichutku?
Ale nie o tym temat, więc nie róbmy offtopu.
Stary 2011-09-30, 20:59   #157
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
hej, nie przesadzasz?? Polański bzyknął dziecko ponad chyba 30 czy 40 lat temu- była to Amerykanka, Polański nie jest katolikiem, ba- on w Polsce od lat nie mieszka- jak wyobrażasz sobie zajęcie zdania przez polskich biskupów?? Jako orędzie, odezwa, list pasterski? Przecież to oczywiste, ze to czyn naganny; Za to trudno sobie nie wyobrazić, jak polscy biskupi nie zabraliby głosu w sprawie, który dotyczy księgi, wg katolików, chrześcijan w ogóle jako świętej księgi?

Wojna i zabójstwo jego żony było też x lat przed tym "incydentem" a usprawiedliwiali go bo miał ciężkie życie. A co mnie to obchodzi? Ilu ludzi przeżyło wojnę i nie zgwałciło dziecka? Co z tego że to było parędziesiąt lat temu? Poniósł karę? Nie. Powinien? Tak. Uciekł bo niby sąd był stronniczy. Boże sama mam 14 letnią siostrę i choćby 50 lat uciekał wsadziłabym mu kij w zad i zaprowadziła do ambasady albo zarżnęła jak prosię.

Polański jest żydem fakt, ale i oni mają etykę podobną do naszej. Zresztą Nergal jest ateistą to po cholerę biskupi się go czepiają?
Polański bywa w Polsce. I ma 2 obywatelstwa w tym nasze - piękne i cudowne. Co jak co ale gdyby wyższe instancje kościelne z taką zajadłością pisały listy o jego haniebnym, plugawiącym człowieczeństwo czynie nasze władze 2 razy zastanowiły by się gdy zaciekle pisali żeby wypuścili go z aresztu w którym siedział swego czasu.

I tu widać hipokryzję. Plugawienie i wyszydzanie biblii jest złe, gwałt przechodzi bez echa. Po co są biskupi jak nie od tego żeby krzewić w nas katolicką podstawę? To że ktoś jest żydem, muzułmaninem itp. nie zwalnia ich z wyrażenia opinii. Płynęły listy pochwalne co do jego zasług i dorobku przez cały czas jego "odsiadki", u nas fakt sprawa gwałtu się przedawniła, (ale to dlatego że żyjemy w chorym kraju bo za to powinni ścigać dożywotnio) więc nikt nie może czuć się oburzony gdy widząc jego wywiad z dawnych lat słyszy:
-Lubisz młode dziewczyny?
-A który facet nie lubi...?

Reasumując Polański good i będą jego dzieła puszczać w TVP i jeszcze do znudzenia polecać na miesiąc przed a Nergala w VOP będą chcieli zdjąć z anteny mino że i tak nie mogą

Miałem taki piękny sen, że byłem ostatnim ssakiem na ziemi.(Mort: a ja w nim byłem?) Tak ale jako padlina.

3asiex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 21:07   #158
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Zresztą Nergal jest ateistą to po cholerę biskupi się go czepiają?
- bo spalił księgę, którą uważają za świętą( jak i miliony chrześcijan różnych wyznań na świecie); bo powiedział słowa ("macie i żryjcie") , które są ohydną szyderą ze słów Jezusa ("bierzcie i jedzcie")- może dlatego?

Cytat:
, gwałt przechodzi bez echa. Po co są biskupi jak nie od tego żeby krzewić w nas katolicką podstawę? To że ktoś jest żydem, muzułmaninem itp. nie zwalnia ich z wyrażenia opinii.
- ale wg ciebie co? Biskupi popierają gwałt? Nie potępiają? Obecny papież przyjął bardzo zdecydowaną opcję, jeśli chodzi o pedofilię i gwałty; biskupi, którzy tuszowali i przenosili księży pedofilów do innych parafii, są usuwani ze stanowiska (patrz: przykład z biskupami irlandzkimi czy niemieckimi).
Stary 2011-09-30, 21:16   #159
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 3asiex Pokaż wiadomość
Tyle że po jednym jeżdżą jak po łysej kobyle a drugiego nasze "elity" bronią aż się niedobrze robi. Bzyknąć dziecko - spoko nawet w naszym mimo wszystko dość konserwatywnym kraju, podrzeć biblię - Blee.
Jeden polak, drugi polak.
Jeden artysta. drugi to samo.

Przy okazji czytałyście jak zachwycali się że zboczek przyjechał ostatnio na pogrzeb?
Mi to się po prostu w głowie nie mieści i jeden i drugi "nabroił. Gdy była dyskusja o tym czy tamten ma odsiedzieć swoje dlaczego biskupi nie podnieśli krzyku że ten czyn zasługuje na karę?
Cytat:

Wojna i zabójstwo jego żony było też x lat przed tym "incydentem" a usprawiedliwiali go bo miał ciężkie życie. A co mnie to obchodzi? Ilu ludzi przeżyło wojnę i nie zgwałciło dziecka? Co z tego że to było parędziesiąt lat temu? Poniósł karę? Nie. Powinien? Tak. Uciekł bo niby sąd był stronniczy. Boże sama mam 14 letnią siostrę i choćby 50 lat uciekał wsadziłabym mu kij w zad i zaprowadziła do ambasady albo zarżnęła jak prosię.

Polański jest żydem fakt, ale i oni mają etykę podobną do naszej. Zresztą Nergal jest ateistą to po cholerę biskupi się go czepiają?
Polański bywa w Polsce. I ma 2 obywatelstwa w tym nasze - piękne i cudowne. Co jak co ale gdyby wyższe instancje kościelne z taką zajadłością pisały listy o jego haniebnym, plugawiącym człowieczeństwo czynie nasze władze 2 razy zastanowiły by się gdy zaciekle pisali żeby wypuścili go z aresztu w którym siedział swego czasu.

I tu widać hipokryzję. Plugawienie i wyszydzanie biblii jest złe, gwałt przechodzi bez echa. Po co są biskupi jak nie od tego żeby krzewić w nas katolicką podstawę? To że ktoś jest żydem, muzułmaninem itp. nie zwalnia ich z wyrażenia opinii. Płynęły listy pochwalne co do jego zasług i dorobku przez cały czas jego "odsiadki", u nas fakt sprawa gwałtu się przedawniła, (ale to dlatego że żyjemy w chorym kraju bo za to powinni ścigać dożywotnio) więc nikt nie może czuć się oburzony gdy widząc jego wywiad z dawnych lat słyszy:
-Lubisz młode dziewczyny?
-A który facet nie lubi...?

Reasumując Polański good i będą jego dzieła puszczać w TVP i jeszcze do znudzenia polecać na miesiąc przed a Nergala w VOP będą chcieli zdjąć z anteny mino że i tak nie mogą
tu akurat sie zgodzę. Dla mnie Polański jest obrzydliwy i powinien byc publicznie potępiony. Tyle,że on nie jest jurorem w tvp. Gdyby był to sama bym zaczęła pikietować
Też nie rozumiem jak takiego śmiecia mozna usprawiedliwiać
A jesli wracamy do Nergala to nie możemy oceniac tylko jego czynu , ale bierzmy pod uwagę konsekwencje jakie mogą z niego płynąć
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 21:16   #160
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
- bo spalił księgę, którą uważają za świętą( jak i miliony chrześcijan różnych wyznań na świecie); bo powiedział słowa ("macie i żryjcie") , które są ohydną szyderą ze słów Jezusa ("bierzcie i jedzcie")- może dlatego?

- ale wg ciebie co? Biskupi popierają gwałt? Nie potępiają? Obecny papież przyjął bardzo zdecydowaną opcję, jeśli chodzi o pedofilię i gwałty; biskupi, którzy tuszowali i przenosili księży pedofilów do innych parafii, są usuwani ze stanowiska (patrz: przykład z biskupami irlandzkimi czy niemieckimi).

Dla mnie 1 świętością jest człowiek, a dalej przedmioty.

Tak czy inaczej w naszym mocherowym świecie najpierw potępia się ofiarę, tym bardziej jeśli to dotyczy księży, bo sama się podstawiła, bo chciała, sprowokowała...
A czy popierają? A słyszałaś kiedyś list otwarty ks. biskupów o piętnowaniu gwałcicieli? O tym że oprawcy zasługują na karę a ofiary na pomoc? Ja nie. A w sprawie podarcia biblii oj jest ich parę.

Miałem taki piękny sen, że byłem ostatnim ssakiem na ziemi.(Mort: a ja w nim byłem?) Tak ale jako padlina.

Stary 2011-09-30, 21:20   #161
ElRita
Raczkowanie

Nergal nie jest ateistą ale satanistą. Sataniści wierzą w Boga. Ateiści w niego nie wierzą.

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:

Tak czy inaczej w naszym mocherowym świecie najpierw potępia się ofiarę, tym bardziej jeśli to dotyczy księży, bo sama się podstawiła, bo chciała, sprowokowała...
A czy popierają? A słyszałaś kiedyś list otwarty ks. biskupów o piętnowaniu gwałcicieli? O tym że oprawcy zasługują na karę a ofiary na pomoc? Ja nie. A w sprawie podarcia biblii oj jest ich parę.
Ja słyszałam Oni sobie zdają sprawę, że w szeregach duchownych pojawiały się takie przypadki. Muszą najpierw załatwić ten problem na swoim podwórku. Gdyby powiedzieli coś w sprawie Polańskiego to media by ich zaszczuły, że przyganiał kocioł garnkowi a potem dłuuuuuga lista win i przykładów. Nic by na tym ofiary gwałtów i pedofilli nie zyskały.
Stary 2011-09-30, 21:22   #162
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
tu akurat sie zgodzę. Dla mnie Polański jest obrzydliwy i powinien byc publicznie potępiony. Tyle,że on nie jest jurorem w tvp. Gdyby był to sama bym zaczęła pikietować
Też nie rozumiem jak takiego śmiecia mozna usprawiedliwiać
A jesli wracamy do Nergala to nie możemy oceniac tylko jego czynu , ale bierzmy pod uwagę konsekwencje jakie mogą z niego płynąć

Konsekwencją jest teraz podzielenie się społeczeństwa.
Na 100 osób ile zacznie drzeć biblię i słuchać jego wrzasków?
Co najwyżej będzie parę osób którym do tej pory katolicyzm zwisał i powiewał, ale że byli wychowywani w tej wierze głupio było im się od tego odciąć a teraz jawnie mówią że ta religia i ten system im nie odpowiada.

Stary 2011-09-30, 21:23   #163
madana
Zakorzenienie

Cytat:

- KTO potępia ofiarę? tak konkretnie.
Wobec "obrońców" Nergala i Polańskiego mam tylko jedną odpowiedź: kupcie mi moherowy berecik, jakoś mniej będzie mnie uwierał niż taka "otwartość", możliwość takiej swobody w używaniu ciała 13-latki ("no sama chciała"- tak przecież aktorka Dorota Stalińska tłumaczyła Polańskiego) czy "ekspresji artystycznej", jaką będzie rwanie Biblii.
Stary 2011-09-30, 21:34   #164
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
- KTO potępia ofiarę? tak konkretnie.
Wobec "obrońców" Nergala i Polańskiego mam tylko jedną odpowiedź: kupcie mi moherowy berecik, jakoś mniej będzie mnie uwierał niż taka "otwartość", możliwość takiej swobody w używaniu ciała 13-latki ("no sama chciała"- tak przecież aktorka Dorota Stalińska tłumaczyła Polańskiego) czy "ekspresji artystycznej", jaką będzie rwanie Biblii.
Pierwszy znaleziony
http://www.pardon.pl/artykul/13003//4

Stary 2011-09-30, 21:40   #165
ElRita
Raczkowanie

Cytat:
Ale zauważ, że dzieje się to przed wyrokiem sądu a na początku artykułu jest napisane, że parafianie nie wierzą w jego winę - mają prawo skoro według prawa jest się niewinnym aż do udowodnienia winy.
Stary 2011-09-30, 21:41   #166
madana
Zakorzenienie

Cytat:
- no ale robisz uogólnienia na podstawie grupki niekumatych i koszmarnych zacofańców. To nie jest oficjalne stanowisko kościoła czy innych wierzących. Gdyby moje dziecko coś takiego spotkało, sama najęłabym "karków" i obcięła fiuta.
Bardziej przerażające jest jednak tłumaczenie światłych i wykształconych ludzi, którzy znajdują usprawiedliwienie czynów Polańskiego niż grupy prostaków, którzy pewnie w tej swojej wsi boją się, ze "ksiądz dobrodziej nie pochowają, kiej zemrę".

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2011-09-30 o 21:43
Stary 2011-09-30, 21:45   #167
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ElRita Pokaż wiadomość
Ale zauważ, że dzieje się to przed wyrokiem sądu a na początku artykułu jest napisane, że parafianie nie wierzą w jego winę - mają prawo skoro według prawa jest się niewinnym aż do udowodnienia winy.
Więc mają prawo wytykać palcami ofiarę? Nawet po wyroku skazującym myślisz że nie trafi się ktoś kto uzna wyrok za bezzasadny i dalej będzie wierzył w kryształowo czystą opinię o byłym proboszczu? Albo że ofiara nie będzie znana w okolicy jako ta co się wypięła a potem oskarżyła dobrego człowieka?

Stary 2011-09-30, 21:48   #168
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Więc mają prawo wytykać palcami ofiarę? Nawet po wyroku skazującym myślisz że nie trafi się ktoś kto uzna wyrok za bezzasadny i dalej będzie wierzył w kryształowo czystą opinię o byłym proboszczu? Albo że ofiara nie będzie znana w okolicy jako ta co się wypięła a potem oskarżyła dobrego człowieka?
- nie mają prawa, tyle że mówimy o jakiś tam prostaczkach, ludziach, którzy pewnie nawet nie mają pojęcia jak krzywdzą. Gorzej, gdy ofiarę, patrz na tę 13-latkę "Polańskiego", wytykają ludzie wykształceniu, światli i mający pojęcie, czym jest gwałt na dziecku- to dopiero kanał. Ja tam już widzę te napuszone nekrologi, gdy Polańskiemu się zemrze.
Stary 2011-09-30, 22:06   #169
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
- nie mają prawa, tyle że mówimy o jakiś tam prostaczkach, ludziach, którzy pewnie nawet nie mają pojęcia jak krzywdzą. Gorzej, gdy ofiarę, patrz na tę 13-latkę "Polańskiego", wytykają ludzie wykształceniu, światli i mający pojęcie, czym jest gwałt na dziecku- to dopiero kanał. Ja tam już widzę te napuszone nekrologi, gdy Polańskiemu się zemrze.
I właśnie gdyby Tacy ludzie swego czasu widzieli w gazetach: To skandal że on chodzi na wolności, Zbrodnia... . A o tym się milczało, a wtedy był akurat czas na to żeby poruczyć tą kwestię. Co wtedy głównie się czytało? To wina matki że podesłała mu dziecko (fakt to prawda), że sama chciała (po narkotykach? Już za samo podanie mu ich powinni go skazać), że nie wyglądała na 13 lat i sama mu się wepchała (jak dla mnie ona wyglądała na nieletnią). Gdyby wystosowano ogólne pismo biskupów takie sytuacje nie byłyby traumą dla ofiar. A teraz co? Gdy studiowałam koło miejsca gdzie mieszkałam zgwałcili dziewczynę. Jakie historie słyszałam? Nie chodź kochanieńka wieczorem po ulicy bo taka jedna co raz do domu wieczorem wracała i w końcu się doczekała? A kiedy i którędy miała wracać z zajęć?
Robią teraz szum o bezczeszczenie symbolu jakim jest biblia, a na bardziej przyziemne sprawy nie ma miejsca?
Tak jak w Sodomie przyszedł gość do domu a gospodarz podesłał do "wyżycia" się swoje córki?

Stary 2011-09-30, 22:24   #170
ElRita
Raczkowanie

Cytat:
Oczywiście, że lepiej byłoby się wstrzymać i zachowac neutralność do wyroku sądu, żeby nie pogłebiać traumy ewentualnych ofiar. Ale wiesz, przecież, że ludzie czasem reagują emocjonalnie i bez zastanowienia. Nie wszyscy są wyksztłaceni, inteligentni, zawsze znajda się jacyś mądrzy inaczej - nawet w dobrej intencji. Dlatego mawia się czasem, że "dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane".

I wiesz takie sprawy, że ofiary gwaltów cierpią są niestety typowe nawet w kontekście zupłenie oderwanym od kościoła- była taka pisenka na ten temat znana "Co się stało z Magdą K" - http://www.youtube.com/watch?v=WVCSu4sRrsk

Edytowane przez ElRita
Czas edycji: 2011-09-30 o 22:33
ElRita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 22:38   #171
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
I właśnie gdyby Tacy ludzie swego czasu widzieli w gazetach: To skandal że on chodzi na wolności, Zbrodnia... . A o tym się milczało, a wtedy był akurat czas na to żeby poruczyć tą kwestię. Co wtedy głównie się czytało? To wina matki że podesłała mu dziecko (fakt to prawda), że sama chciała (po narkotykach? Już za samo podanie mu ich powinni go skazać), że nie wyglądała na 13 lat i sama mu się wepchała (jak dla mnie ona wyglądała na nieletnią). Gdyby wystosowano ogólne pismo biskupów takie sytuacje nie byłyby traumą dla ofiar. A teraz co? Gdy studiowałam koło miejsca gdzie mieszkałam zgwałcili dziewczynę. Jakie historie słyszałam? Nie chodź kochanieńka wieczorem po ulicy bo taka jedna co raz do domu wieczorem wracała i w końcu się doczekała? A kiedy i którędy miała wracać z zajęć?
Robią teraz szum o bezczeszczenie symbolu jakim jest biblia, a na bardziej przyziemne sprawy nie ma miejsca?
Tak jak w Sodomie przyszedł gość do domu a gospodarz podesłał do "wyżycia" się swoje córki?
ja już pomijam narkotyki itd ale nawet gdyby mu się do łóżka pchała to on jako dorosły mężczyzna powinien odmówić
Dla mnie to skandal i tyle. Polański powinien nawet na stare lata odsiedzieć swoje.
Teraz przytaczasz przykłady jakiś patologii. Nikt normalny i trzeźwo myslący nie stwierdzi,że ktoś się prosił

Jeśli chodzi o Darskiego-to nie chodzi jedynie o obrażenie uczuc religijnych. Jego zachowanie zakrawa na satanizm. Myslisz,że taki idol nie znajdzie naśladowców? I ne chodzi o to,ze również będą drzeć świete księgi, ale posuna się dużo dalej jak przystało na satanistów

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:
Oczywiście, że lepiej byłoby się wstrzymać i zachowac neutralność do wyroku sądu, żeby nie pogłebiać traumy ewentualnych ofiar. Ale wiesz, przecież, że ludzie czasem reagują emocjonalnie i bez zastanowienia. Nie wszyscy są wyksztłaceni, inteligentni, zawsze znajda się jacyś mądrzy inaczej - nawet w dobrej intencji. Dlatego mawia się czasem, że "dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane".

I wiesz takie sprawy, że ofiary gwaltów cierpią są niestety typowe nawet w kontekście zupłenie oderwanym od kościoła- była taka pisenka na ten temat znana "Co się stało z Magdą K" - http://www.youtube.com/watch?v=WVCSu4sRrsk
dla mnie to żadne wytłumaczenie,że ktos jest tępy. Równie dobrze ktoś może byc madry inaczej i drzec biblię też w dobrych intencjach.
Obydwaj są siebie warci. Póki co Polański wg mnie dokonał bezpośrednio rzeczy gorszej, jednak pośrednio więcej zła może wyrządzic Nerguś
Stary 2011-09-30, 22:41   #172
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
Tyle że wiem też że zachowanie tłumu mogą zmienić jednostki, które w danej społeczności są niejakim guru w tej kwestii sposobu pojmowania pewnych spraw. Kto teraz głównie chodzi do kościoła? Osoby starsze i głęboko wierzące, znam jednostki które chodzą bo rodzina im każe. I co oni słyszą? Nie płaćcie abonamentu, Nergal jest antychrystem itp, a gdyby ich proboszcz zgwałcił dziewczynę która przyszłaby po zaświadczenie chrztu na plebanię?
Gdyby aż tak bardzo starano się o parafian każdy proboszcz (nawet wbrew sobie, a mój ma 2 dzieci i nikt sobie z tego nic nie robi) powinien przeczytać oświadczenie o tym że wszelkie zachowania księży nie zgodne z normami chrześcijańskimi powinny być podwójnie piętnowane.

i jeszcze jedno
gdybym teraz napisała że podtarłam się biblią, a potem zgwałciła analnie wibratorem dziewczynkę co uznałybyście za większą zbrodnię przeciw nauce KK?

Czy jedno i drugie jest taką samą zbrodnią? Zbezczeszczenie symbolu kontra zbezczeszczenie człowieka?
Czy gdybym mówiąc konkretnie miała Pismo Święte koło tyłka miałabym miejsce w TVP albo jako pasterz ludzi?
A gdybym dokonała niemoralnego, haniebnego czynu jakim jest gwałt powinnam pojawiać się gdziekolwiek? Ktoś mimo moich zasług mógłby z czystym sumieniem mnie bronić? Dziecko się wypięło miałam przy sobie "sprzęcik" to sobie wsadziłam. A co mi tam...

Stary 2011-09-30, 22:42   #173
ElRita
Raczkowanie

Nergal darł Biblię w dobrej dla niego intencji - dła podniesienia swojej popularności. Chciał szokowac, przecież to sprawdzone - tak zaistniała Madonna i wielu, wielu innych.
Stary 2011-09-30, 22:50   #174
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Nergal nie jest ateistą ale satanistą. Sataniści wierzą w Boga. Ateiści w niego nie wierzą.
A Nergal wierzy w Boga?

Cytat:
i jeszcze jedno
gdybym teraz napisała że podtarłam się biblią, a potem zgwałciła analnie wibratorem dziewczynkę co uznałybyście za większą zbrodnię przeciw nauce KK?

Czy jedno i drugie jest taką samą zbrodnią? Zbezczeszczenie symbolu kontra zbezczeszczenie człowieka?
Perfekcyjnie napisane, zgadzam się w zupełności.
Stary 2011-09-30, 22:51   #175
ElRita
Raczkowanie

Cytat:
Tyle że wiem też że zachowanie tłumu mogą zmienić jednostki, które w danej społeczności są niejakim guru w tej kwestii sposobu pojmowania pewnych spraw. Kto teraz głównie chodzi do kościoła? Osoby starsze i głęboko wierzące, znam jednostki które chodzą bo rodzina im każe. I co oni słyszą? Nie płaćcie abonamentu, Nergal jest antychrystem itp, a gdyby ich proboszcz zgwałcił dziewczynę która przyszłaby po zaświadczenie chrztu na plebanię?
Gdyby aż tak bardzo starano się o parafian każdy proboszcz (nawet wbrew sobie, a mój ma 2 dzieci i nikt sobie z tego nic nie robi) powinien przeczytać oświadczenie o tym że wszelkie zachowania księży nie zgodne z normami chrześcijańskimi powinny być podwójnie piętnowane.

i jeszcze jedno

Czy gdybym mówiąc konkretnie miała Pismo Święte koło tyłka miałabym miejsce w TVP albo jako pasterz ludzi?
A gdybym dokonała niemoralnego, haniebnego czynu jakim jest gwałt powinnam pojawiać się gdziekolwiek? Ktoś mimo moich zasług mógłby z czystym sumieniem mnie bronić? Dziecko się wypięło miałam przy sobie "sprzęcik" to sobie wsadziłam. A co mi tam...
Ale to czym my rozmawiamy to jest lizanie wierzchołka góry lodowej problemów. Trudno mi się odniesc do całości wypowiedzi. Wolę jak ktoś zadaje krótsze pytania. Bo wtedy można sensowniej dyskutować. Ustaliliśmy, że KK potepia gwałty i pedofilię oraz satanizm. Ty się zastanawiasz dlaczego Twoim zdaniem Kościół zdaje się reagować wybiórczo. Ale to nie jest coś co można wyjaśnić w kilku zdaniach. O tym można by książkę grubą napisać.
Stary 2011-09-30, 22:51   #176
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
Nergal darł Biblię w dobrej dla niego intencji - dła podniesienia swojej popularności. Chciał szokowac, przecież to sprawdzone - tak zaistniała Madonna i wielu, wielu innych.
Jeden robił coś żeby podnieść swoją popularność, drugi bo go cisnęło.
Jednego nie chcą w TV, o drugiego aż proszą się bo to prestiż pokazać takiego "artystę".
W swoim "areszcie" Polański nagrał dokument w którym m.in. opowiada dlaczego go zatrzymano,(z tego co czytałam o tym) nazwał dziewczynkę co prawda ofiarą ale mediów a nie jego...

Stary 2011-09-30, 22:51   #177
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby proboszcz zgawałcił dziewczynkę to powinien za to siedziec jak inni pedofile i gwałciciele
Cytat:
no to czemu tego nigdzie nie zgłosisz,choćby do tv? Ja bym napisała o tym do kurii
Cytat:
i jeszcze jedno
większą zbrodnia byłby gwałt na dziecku. Ale gdybyś się nią podtarła publicznie a potem krzyczała ave satan to już nie. Bo jak pisałam satanizm to propagowanie wszelkiego zła, w tym gwałtów - więc gdybyś znalazła fanów to już ponosiłabys odpowiedzialność moralną za ich czyny
Cytat:
[/QUOTE]
nie wiem czy czytasz co ja piszę
Stary 2011-09-30, 22:52   #178
ElRita
Raczkowanie

Cytat:
A Nergal wierzy w Boga?

Jeśli jest satanistą to wierzy w Boga. To wynika z definicji satanizmu.
Stary 2011-09-30, 22:55   #179
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
A Nergal wierzy w Boga?
to pewnie zalezy co on uznaje za Boga. W każdym razie propaguje szatana a to nie jest zachowanie z dystansem do kosciola i ludzi.
To tak jakby ktoś mówił na koncertach jak to fajnie kochać sie z małymi dziewczynkami i krzyczał"ave pedofile" le sam nim nie był. Też ok?

Cytat:
Perfekcyjnie napisane, zgadzam się w zupełności.
tylko,że jedno może prowadzić do drugiego
Stary 2011-09-30, 22:58   #180
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
Ale to czym my rozmawiamy to jest lizanie wierzchołka góry lodowej problemów. Trudno mi się odniesc do całości wypowiedzi. Wolę jak ktoś zadaje krótsze pytania. Bo wtedy można sensowniej dyskutować. Ustaliliśmy, że KK potepia gwałty i pedofilię oraz satanizm. Ty się zastanawiasz dlaczego Twoim zdaniem Kościół zdaje się reagować wybiórczo. Ale to nie jest coś co można wyjaśnić w kilku zdaniach. O tym można by książkę grubą napisać.
Bo wg mnie tak jest kogo modnie jest potępić to ok. a gdy tu oto mamy Wielkiego Artystę to Kościół podkula ogon. I to i to zasługuje na potępienie, ale dlaczego Symbol czczony jest bardziej niż Człowiek? Wszak pasterze powinni bardziej dbać o zagubione owieczki ( dla mnie dotyczy to bardziej tych opuszczonych i poniewieranych)

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości