|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to: | |||
| Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. |
|
2 | 3,13% |
| W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy |
|
12 | 18,75% |
| Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! |
|
8 | 12,50% |
| Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! |
|
8 | 12,50% |
| Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają |
|
4 | 6,25% |
| .Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja |
|
4 | 6,25% |
| Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. |
|
22 | 34,38% |
| Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest |
|
0 | 0% |
| Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. |
|
1 | 1,56% |
| Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje |
|
3 | 4,69% |
| Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Kochane dziewczynki dziękuję za gratulacje - przepraszam że nie zacytuję was wszystkich. jak miło jest dzielic swoje szczeście z Wami.
![]() Cytat:
Cytat:
ja wczoraj wyszłam do toalety i słyszę odgłos małpki z leżaczka.a żeby to usłyszec trzeba pociągnąc za taką rączkę. Emil więc musiał to zrobic. zapewne nieświadomie, ale kilka minut wcześniej siedziałam i pokazywałam mu jak to zrobic. to na pewno zbieg okoliczności, ale dawno już tak szybko nie podnosiłam się z toalety i nie biegłam ![]() Cytat:
![]() . chodzi o to że łatwiej będzie nam ze strony prawnej -nie trzeba będzie robic żadnych testamentów. chodzi głównie o Emila, choc mój T. chce mnie też zabezpieczyc na wszelki wielki. żebym potem nie tonęła w papierologii. tak mało romantycznie . Wesele natomiast planujemy latem w Polsce, ale to trzeba by juz zacząc załatwianie. ja nawet nie chciałam wesela ale on się uparł. widział to kiedyś ktoś żeby to facet chciał wesele? ja nie specjalnie lubię byc w centrum zainteresowań na takiej imprezie. lecz cóż. a jak sobie pomyślę o załatwianiu wszystkiego na odległośc to aż mi się słabo robi. no i suknia i ach...jakbysmy nie mieli wystarczająco roboty z młodym.![]() Tak więc Stronczku nie jesteśmy po slubie. dlatego mówiłam o nim mój T. od Thomas . A Emil jest po duńsku tak samo jak po polsku. minimalna różnica w wymowie i tak go T. nazywa. choc często mówimy do niego : little sausage( mała kiełbaska/paróweczka) .a ponieważ to nie jest angielskie imię, to wszyscy wymawiają je jako Ejmil.Cytat:
mam nadzieję że wsystko się wyregulujeCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() gratki. szybko poszło ![]() Cytat:
![]() A u nas chyba ten skok. choc to 7 tydzień, ale u Emila liczy się + 2 tygodznie= 9 tydzień. wisi na mnie.DOSŁOWNIE. wtulony i mina wystraszona. poszliśmy na spacer i leżał tak wystraszony w ózku i zaczął płakac więc wróciliśmy do domu. i tuli się do mnie przytula do piersi i karmic też muszę na leżąco, bo on tak woli.posiedział troszkę w leżaczku i na macie, ale ogólnie jest jak mój cień. aż mi go szkoda. pani środowiskowa popatrzyła na niego i mói, że to taki okres (czyt. skok) i że wygląda uroczo wklejony we mnie. acha uroczo, ale jak ciężko. a waży już 5555gr, czyli chłopak na 5.
|
|||||||||
|
|
|
#4772 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Cytat:
Choć czasem jest więcej, czasem mniej, ale nie co karmienie. W nocy dziś taka wielka poszła, że ledwo się do pieluchy zmieściła Ale ten wyraz ulgi na jego buzi
|
|
|
|
|
#4773 | |
|
Rozeznanie
|
Witam się z nad kubka kawy
Dwoje moich dzieci jeszcze śpi![]() Co do położnej, u mnie była zdecydowanie więcej niż 6 razy-aż ni zlicz. sama dzwoniła, dopytywała jak Zuzka, wpadała z uprzedzeniem i bez też.. i teraz też od czasu do czasu dzwoni i ja również mog sama do niej dzwonić w razie potrzeby ![]() Zuzak na widok swojego ojca też aż piszczy z radości.. jak wraca z pracy, siadają razem i ona mu tak opowiada coś! krzyczy, macha łapkami i nogami, śmieje się.. no aż niemal by eksplodowała z tego przejęcia czasami ![]() Cytat:
![]() dziiewczyny, jaką spacerówke polecacie? szukam jakiejś solidnej, ale w miare lekkiej, z porządnymi kołami, rozkładanej do pozycji leżącej, z przekładaną rączką i żeby była odpowiednia na zimę, czyli nie taka zwykła parasolka.. no i dobrze by było, jakby miała rozsądną cenę o ile taka w ogóle istnieje![]() I czy Wasze maluszki też tak się rwą do siadania?? no masakra.. a takie przy tym nerwy, że mama ni chce posadzić
|
|
|
|
|
#4774 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nadrabiam... ---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ---------- Cytat:
, nawet artur podłapał, nie mowi tak na nia tylko na specyficzne zachowanie - jak zblizam kingre do jego twarzy bo raz tak zrobilam powtarzajac szybko puchatekpuchatekpuchatek i mu sie spodobało) czy - moja inwencja słowotwórcza - glisty rogate a z bardziej pieszczotliwych to nazywam je: słoneczkiem, rybką, robaczkiem, myszką, kwiatuszkiem, chrobotkiem reniferowym...
|
||
|
|
|
#4775 | |
|
Zadomowienie
|
Witam
Nasza Maja pobiła dziś w nocy rekord w spaniu - spała 7h bez przerwy (mama wtedy zalała się mlekiem ), potem pobudka o 3.30, a później o 6 i dosypianie do 7. ![]() Gratuluję wszystkim dzieciaczkom skończonych kolejnych tygodni i miesięcy a Maja skończyła dziś 8 tygodni. Leci ten czas niemiłosiernie Cytat:
![]() Za piątkową wagę
|
|
|
|
|
#4776 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4777 |
|
Zadomowienie
|
a i to jest mój paskud:
|
|
|
|
#4778 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrobiłam, ale zaraz uciekam bo dzisiaj idziemy na wesele
|
|
|
|
#4779 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i na pewno to nie jest od tego co zjem, bo od tygodnia ograniczam nawet te wzdymające mnie potrawy. Widocznie tak ma i zawsze o tej samej porze ![]() Cytat:
![]() może dla kogoś jest solidny, Ja jestem typem, że jak 1 rzecz mi nie pasuje to już jest do kitu. Jestem zadowolona że sprzedany, kupię lada dzień nowy z dużymi pięknymi kołami Boże co to był za gin Ja też dostałam antybiotyk na wyczyszczenie macicy i krwawienie przeszło.A jakaś promocja mi przyszła i mam się podzielić z przyjaciółmi, podaj mi e-maila na Pw to Ci wyślę Cytat:
u mnie to szło stopniowo. Na początku każde karmienie, potem co raz mniej i mniej, doszło że dwie na dzień, potem 1 a teraz bywa nawet że co 2 dni. To znak, że dzieciątko sobie wszystko pięknie ładnie trawi i nie ma co wydalać Pisałaś kiedyś o kursie laktacyjnym, powiedz mi gdzie można go zrobić? Ja znalazłam jeden napisałam wiadomość, ale od tygodnia mi nikt nie odpisuje ![]() A myślałam żeby w takie coś iść, bo u mnie w mieście tego nie ma ![]() A co mu się stało na buzi ? ![]() Dużyyyyyy chłopak! U Nas nocka standardowa, wstała o 4:30 w między czasie chyba jej się coś śniło i majaczyła - smok pomógł. potem wstanie o 6 i o 8. Teraz zabawa i opowiadanie co to jej się śniło![]() Dzisiaj możliwe, że ponownie się wybierzemy na paralotnie, mąż ma niedosyt a mama chce pofrunąć
|
|||
|
|
|
#4780 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Może nie lekka, ale solidna, dwa kierunki jazdy, oparcie do pozycji leżącej.Ooo tak mój się od 2 dni rwie ![]() Cytat:
za 8 tydzień Mai. No i za piękną nockę też się należą![]() ![]() Jaki on duży już, a waży mniej od mojego Pięknie Cytat:
![]() Cytat:
![]() U nas nocka jak zwykle przespana, moje dziecko dalej śpi a ja już wyspana. Wiecie, że on wczoraj spał do 12:30? A od tygodnia nie wstaje wcześniej niż 10 30
|
|||||
|
|
|
#4781 |
|
Zakorzenienie
|
Czy Wasze dzieci jak śpią to też tak kręca głową w lewo i prawo?
Moja EMilie od jakiegoś czasu tak robi i nie mam zielonego pojęcia dlaczego
|
|
|
|
#4782 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Dzień doberek. U Nas noc w standardzie. Pobudki o 1.40 i 5.25 i spanie do 9. Zanetaa czemu on nie chce spać do 4tej tak jak obiecywałaś??? ![]() ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- Cytat:
|
|
#4783 |
|
Zakorzenienie
|
A ja zrozumiałam że TAKO solidne
![]() ten nowy to nie wiem czy solidny, koła ma pompowane, więc raczej tak. Najważniejsze że mi się podoba ![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Jacieee bo Twój śpi do 9 a moja 7-8 i koniec i potem walnie sobie drzemkę o 10tej.Wykończy mnie psychicznie ten wilczy apetyt. Bronię się aby tyle nie jeść, bo nienawidzę swojego brzucha, ale no nie da się nie da ! Źle mi ![]() Muszę sobie wkręcić, że ten apetyt będzie do dnia kiedy skończę z karmieniem piersią. W sumie o tym wiem, ale unikam tego uświadomienia. |
|
|
|
#4784 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No chyba, że nie wozisz Bo ja ostatnio ćwiczę przenoszenie ciężarów np. wózek z Domkiem, 2 kg ziemniaków, kalafior, śliwki, 1kg karkówki i heja po schodach. Dobrze, że na parterze mieszkam
|
|
#4785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pokaz nowy wózek bo chyba przegapiłam. |
|
|
|
|
#4786 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tu masz linki do spacerówek może coś Ci się spodoba ![]() http://www.x-landeer.pl/xq http://www.poltrade.pl/product.php?id=1293 http://www.wozki-mutsy.pl/index.php?...&k=0&dd=2&pp=1 http://www.centrumwozkow.pl/x-lander...cerowy-59.html http://www.allewozki.pl/wozek-spacer...tro-p-369.html http://www.allewozki.pl/wozek-spacer...ile-p-414.html http://www.allewozki.pl/wozek-spacer...bik-p-447.html http://www.bobowozki.com.pl/product_...5&%3CosCsid%3E http://www.bobowozki.com.pl/product_...2&%3CosCsid%3E __________________ Cytat:
![]() za 9 kolejny tydzień dorosłości ![]() hej kochane ![]() u nas nocka z jednym posiłkiem o 2 ale tatuś karmił a ja przysnęłam, jak się obudziłam to oboje już spali jak zabici ![]() piękna pogoda więc dzis na spacerek a jutro działka i ostatnie pieczonki w tym sezonie ![]()
|
||
|
|
|
#4787 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo było za wąsko Każdą rzecz musiałam osobno wsadzać ! A ten kosz, dam na to mniejszy koszyk taki rozkładany i bedzie działało a w sumie zakupy robię tylko w Biedronce podręczne, większe wybieram się do Auchan autem.Cytat:
chce wrócić do pracy. Zastanawiam się jeszcze nad odciąganiem, ale nie wiem jak to zorganizuję w pracy. Muszę się zastanowić, bo po pół roku można wprowadzać papki itd, a mój czas pracy to od 9-21, nie raz będę 12h, nie raz 6h. Nie wiem jeszcze... Może będę dłużej karmić... Wózek WŁAŚNIE. Wiecie, że moja mama dawała mi papki już w 3 miesiącu, jak karmiła piersią ![]() Ja już sama nie wiem
|
||
|
|
|
#4788 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to sprzed 3 tygodni zdjecie. miał tradzik niemowlecy
|
|
|
|
|
#4789 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moja kolzanka ma teraz 5miesieczna corke, karmi piersia, a od 3 miesiaca daje słoiczki..ale ja sama nie wiem, na dzien dzisiejszy bym sie bała
|
|
|
|
|
#4790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czemu bys sie bala? |
|
|
|
|
#4791 |
|
Rozeznanie
|
ja tylko z tego wzgledu, ze dopiero co udało nam sie doprowadzic do normalnosci brzuszek Zuzki.. po tylu tygodniach.. i nie chce znowu chcac dobrze zrobic jej zle.. ale to jeszcze i tak prawie misiac, wiec moze..
ale w sumie, Twoja Emilie nie ma chyba ogólnych wiekszych problemów brzuszkowych i nie jest wybitnie alergiczna? to jak dasz jej na próbę np. jabłuszko to powinno być w porzadkua ja ostatni dałam Zuzce kawałek jabłka do lizania smakowało jej baaaaaaardzo i tez nic jej sie pozniej nie działo |
|
|
|
#4792 | |
|
Zakorzenienie
|
Mojej normalnie się coś dzieje
![]() Ryczy jak nienormalna, przy jedzeniu, na rękach, przy zasypianiu, wiecznie jej źle :| Pobawiła się, zjadła, przewinięta jest. ![]() Niby chce spać a nie umie, poryczała w łóżeczku i zasnęła. ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Cytat:
ale nie jest to takie tragiczne jak nie które dziewczyny piszą. Po prostu musi się więcej nie raz wysilić i ją to denerwuje, zastanawiam się czy czekać aż 3 miesiąc minie, czy teraz mogę spróbować na próbę ? Fajny pomysł z jabłkiem. |
|
|
|
|
#4793 |
|
Wtajemniczenie
|
No fajny, tylko ja też jeszcze bym się bała. Mały tak się pręży jeszcze, nie wybaczyłabym sobie jakbym mu zaszkodziła
Właśnie TŻ dzwonił, że obudził się na spacerze, bo go brzuch męczy Ja troszkę posprzątałam, ale nie za wiele bo moi Panowie już wracają
|
#4794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie się u niego zjawię dopiero za 6 tyg na następnym szczepieniu. Zapytam co o tym myśli, tylko że moja Emilie będzie starsza. Właśnie robię jej herbatkę koperkową, chce zobaczyć czy będzie miała na nią ochotę, bo ostatnio chce na cycu posiedzieć co 2h i tylko sobie pije zamiast konkretnie zjeść. Ja myślę, że to ten wiek i dlatego takie problemy brzuszkowe, czuje że to minie z dnia na dzień i brzuszek będzie już funkcjonował normalnie Czuje to ! |
|
|
|
|
#4795 |
|
Rozeznanie
|
moja to jabłko lizała dosyć długo
|
|
|
|
#4796 |
|
Zakorzenienie
|
Wyczytałam, że dużo dzieci nie lubi na początku marchewki,
że nie smakuje - w sumie ona nie raz gorzkawa jest więc się nie dziwie. Moja śpi, musiała sobie popłakać. Albo nie wykminiłam że JUŻ chce spać , pierun wie. Czasem się zastanawiam czy prawidłowo odczytuje moje dziecko, nie raz mam wrażenie że nieee i zastanawiam się 10tys razy czy to płacz na jedzenie,czy na coś innego. Choc im więcej się zastanawiam to mniej wiem
|
|
|
|
#4797 |
|
Zakorzenienie
|
Byliśmy rano u księdza ustalać chrzciny. Chcieliśmy 30.x
Co nam powiedział? że to nie ma o tak hop kiedy my chcemy, bo on robi zbiorowe chrzty aż się dzieci nazbiera 2-3.. A kiedy to będzie być może 30 a jak nie to w listopadzie I wspomniał że na nauki trzeba chodzić, mało tego razem z chrzestnymi. Nic więcej nie powiedział, będzie głosił na mszy kiedy będzie chrzest i spotkanie rodziców i trzeba słuchać. Tz do niego z zapytaniem czy nauki konieczne, chrzesną ściągać 50km która dopiero swoje dziecko chrzciła itp.. Zakończył: nic się nie martwcie dobrze będzie i wstał do wyjścia. Z nerwów się powyłam w samochodzie. W zabitej dziurze dechami gdzie 1 kościół tak jest, ksiądz wszystkimi rządzi Stwierdziliśmy z tz że jak on taki to idziemy do sąsiedniej parafii tak spoko ksiądz. W domu teściowa dołożyła, żeby cyrków nie robić i w swojej parafii chrzest ma być, i trzeba się dostosować do księdza i takie tam.. Powiedziałam jej do słuchu pare słów z tz i się zamknęła. Oczywiście ja jak wnerwiona to płacz od razu. Nie będzie mi dyktować co mamy robić. Jej tylko chodzi o "bo co ludzie powiedzą" Zwariować idzie. Kościół- jedna wielka obłuda. Sara w nocy znowu nie spała, co 1 h płacz. Jadła po 60..za godz płacz. Myślałam że z głodu. Niet. Nie umiem odczytać o co jej chodzi. Noszenie na rękach. Oczy na zapałki. Zjadła dopiero po 6 h, między czasie 3razy mleko robiłam bo myślałam ze głodna i do zlewu szło.. Mam nadzieję że to skok i szybko się skończy. Nie wyobrażam sobie ze każda noc tak ma wyglądać. Wyć mi się chce.
|
|
|
|
#4798 |
|
Zakorzenienie
|
Patik
![]() A płacicie za chrzest? Jak tak to olej księdza i idź do innej parafii, przecież ona nie ma znaczenia,ważne aby Chrzest dziecko miało. A jeżeli nie to też idź Teściową olej. A nie chciała z Wami spać Sarcia? |
|
|
|
#4799 | ||
|
Zakorzenienie
|
witam po pierwszym dniu pracy
w zasadzie to po pół dnia, miałam być do 14.00 a właśnie wróciłam ![]() Moi panowie dzielnie razem przeżyli, mały oczywiście pluł butelką, coś tam zjadł ale i tak na mnie sie teraz rzucił jakby od tygodnia nie jadł ![]() Ja nie wiem jak to będzie jak mnie nie będzie dłużej... Brumek, z tym leczeniem to mnie rozłożyłaś ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Patik, ja bym się nie wahała i poszła do innej parafii. Jak takie problemy to łaski nie robi, kto inny kasę dostanie - jego strata ![]() A teściową miej w nosie, wasze dziecko i Wy decydujecie. A u nas noc piękna! Mały usnął przed 22.00, obudził się o 6.30 - i tak miałam wstawać bo na 8.00 do pracy. Ja chcę więcej takich nocy ![]()
|
|
|
#4800 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie wiem co z tymi dziećmi dziś ??? Domek wrócił ze spaceru i urządził dziką awanturę z wrzaskiem "o niewiadomoco"
Teraz pojękuje w wózku, a jak chcę go pogłaskać to się wzdryga ![]() Jeszcze się z TŻtem pokłóciłam
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.

a mały zjada juz prawie 3 razy tyle
to na pewno zbieg okoliczności, ale dawno już tak szybko nie podnosiłam się z toalety i nie biegłam 
???????
. chodzi o to że łatwiej będzie nam ze strony prawnej -nie trzeba będzie robic żadnych testamentów. chodzi głównie o Emila, choc mój T. chce mnie też zabezpieczyc na wszelki wielki. żebym potem nie tonęła w papierologii. tak mało romantycznie

zębole